Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [02] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] Ο ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ
  • [04] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • [05] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΚΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [06] ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ
  • [07] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟ
  • [08] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
  • [09] ΤΡΙΑΝΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE
  • [12] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ CHALLENGER ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ SUNDAY TIMES
  • [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "STOP ΧΑΪΝΤΕΡ"
  • [14] ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ
  • [15] ΣΤΗΝ 5Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
  • [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Α1
  • [18] Ο ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΣΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [19] ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [20] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΙΟΥΤΑΝ
  • [21] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΖΗΤΕΙ Η PLO
  • [22] "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ" ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΛΕΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Τη μετεξέλιξη της Ευρωπαικής Ενωσης σε μια γνήσια πολιτική ένωση θεωρεί αναγκαία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο κ. Σημίτης τονίζει πως η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η διεύρυνση με νέες χώρες θέτει νέα ζητήματα λειτουργικότητας της, αλλά και δημοκρατικής συγκρότησης της. Η σημερινή αρχιτεκτονική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας διευρυμένης Ε.Ε. που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 28 κράτη-μέλη.

    Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει έγκαιρα τις αποφάσεις του μετασχηματισμού της και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτή τη συζήτηση, διότι οι υπεκφυγές θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της χώρας και οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων να κατακτήσει μια θέση στην πρώτη ταχύτητα θα ανατραπούν με ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος.

    Το σύνθημα και οδηγός της Ελλάδας στο εξής πρέπει να είναι "ποτέ πιά στη δεύτερη ταχύτητα" δηλώνει ο πρωθυπουργός και για το θέμα της ομοσπονδοποίησης σημειώνει:

    "Μια Ευρώπη με πολύ ισχυρότερους δεσμούς από εκείνους ενός ενιαίου οικονομικού χώρου θα χαράξει κοινά σύνορα και θα αναλάβει τηνυπεράσπιση τους. Μέσα στα πλαίσια μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής με ορίζοντα την κοινή πολιτική πορεία, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει διπλωματική και στρατιωτική στήριξη ουσιαστικότερη απέναντι σε γνωστούς κινδύνους, απ΄ότι μπορεί να ελπίζει από απλά διμερή ή πολυμερή διακρατικά μορφώματα ή συμμαχίες. Η πορεία της πολιτικής ενοποίησης πρέπει να είναι ανοιχτή σε όσα κράτη-μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η διαμόρφωση του θεσμικού συστήματος της πολιτικής ένωσης θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σύμπραξης θεσμών και εθνικού κράτους και της Ενωσης. Το εθνικό κράτος θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί τη βασική λειτουργική συνιστώσα της πολιτικής ένωσης με πλήρη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κατανομή των εξουσιών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    [02] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Γκραν Μοντάνα, 1 Ιουλίου 2000 (12:33 UTC+2)

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εξέφρασε αμφιβολίες για την πιθανότητα ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

    "Ελπίζω να υπάρξει πρόοδος, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος" είπε ο Χόλμπρουκ και πρόσθεσε πως οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων για την κυριαρχία εμποδίζουν τη διαδικασία..

    Οι συνομιλίες ξεκινούν στη Γενεύη την Τετάρτη και έχουν στόχο την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του συμβουλίου του ΟΗΕ, που κάνουν λόγο για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, φόρμουλα στην οποία αντιτίθενται οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς και ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης δεν θα έχουν απευθείας συνομιλίες, αντίθετα θα έχουν επαφές με μεσολαβητές που θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε έγινε και στους δύο προηγούμενους γύρους συνομιλιών, στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, που δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    [03] Ο ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ

    Αγκυρα, 2 Ιουλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    "Κλάδο ελαίας" προσφέρει τώρα ο πρόεδρος του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον Μεσούτ Γιλμάζ, ζητώντας την υπουργοποίηση του ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και ενισχύοντας έτσι τις φήμες περί ανακωχής μεταξύ των δυο ανδρών.

    "Η παρουσία του κ. Γιλμάζ στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι πάρα πολύ καλή για τη χώρα...είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε της πείρας και της σοφίας του", τόνισε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μπαχτσελί.

    Ο Γιλμάζ, το κόμμα του οποίου είναι ο μικρότερος εταίρος της τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού, έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που είχε να αντιμετωπίσει. Οι εν λόγω κατηγορίες αποτελούν πια παρελθόν, αλλά πολλοί βουλευτές του κόμματος του Μπαχτσελί ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Γιλμάζ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Σ.Π.

    [04] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο καθώς κορυφώνεται η επιστροφή των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου. Η κίνηση διεξάγεται χωρίς προβλήματα ενώ η τροχαία έχει παραχωρήσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας για να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων. Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της τροχαίας ενώ σε κομβικά σημεία βρίσκονται περιπολικά.

    [05] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΚΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βερολίνο, 2 Ιουλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας και κεντρικό πρόσωπο του οικονομικού σκανδάλου που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην κορυφή της γερμανικής επικαιρότητας, Χέλμουτ Κολ, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για καταστροφή αρχείων που σχετίζονται με το σκάνδαλο, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της τωρινής κυβέρνησης της χώρας για πολιτική εκστρατεία λάσπης εναντίον του.

    Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ενός εκ των ατόμων που ερευνούν την υπόθεση ότι τα δυο τρίτα των αρχείων της Καγκελαρίας καταστράφηκαν λίγο πριν την αποχώρηση Κολ από την εξουσία.

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Χέλμουτ Κολ δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ύπαρξης ανθρώπινου λάθους, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αποφασισμένος να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από την εισαγγελία προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια.

    Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε τις κοινοβουλευτικές έρευνες ως όπλα κατά πολιτικών αντιπάλων και κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό για προσπάθεια παραγκωνισμού και καταστροφής του πολιτικού του προφίλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "...Δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Χέλμουτ Κολ επί 16 χρόνια στις κάλπες. Προσπαθούν τώρα να τον σβήσουν από την ιστορία".

    Σ.Π.

    [06] ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ

    Αλεξανδρούπολη, 2 Ιουλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της 36ης συνόδου των πρυτάνεων των ΑΕΙ που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου. Στη σύνοδο ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία των ΑΕΙ στο εγγύς και το απώτερο μέλλον.

    Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ με τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής που θα αρχίσει να λειτουργεί από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο. "Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ποιοτική, ακόμη πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο ουσιώδης ώστε να συμβάλλει πιο αποφασιστικά στο να είναι η χώρα μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να κατοχυρώσει τα μείζονα εθνικά μας συμφέροντα και μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Από την πλευρά της ο πρύτανης του Δημοκριτείου και οικοδεσπότης της συνόδου, δήλωσε πως οι αποφάσεις επικεντρώνονται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την οικονομική και τη διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.

    [07] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟ

    Αλεξανδρούπολη, 2 Ιουλίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο συναντήθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, στο περιθώριο της 36ης συνόδου των πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα.

    Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον κ. Ευθυμίου, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα εγκάρδια και επισήμανε ότι τέτοιες συναντήσεις όπως και εκείνη που είχε ο ίδιος με τον κ. Ευθυμίου, είναι ευκαιρίες για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα των ταυτοτήτων. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο Μητροπολίτης, θα μπορέσει το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσα από μια σκοπιά ελπίδων και δυνατοτήτων.

    Σε ελπιδοφόρο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Ευθυμίου ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά: "Η σημερινή κατάσταση όπως είναι, με τις απόλυτα καθαρές θέσεις της κυβερνήσεως δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν υπάρχει πεδίο και για τις κοινωνικές σχέσεις και για τις θεσμικές θέσεις μέσα από τους απόλυτα διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας".

    [08] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου των Βαλκανικών χωρών εναντίον του εθνικισμού, του φοντομεταλισμού και οποιαδήποτε εξτρεμισμού, που απειλεί την ομαλή πορεία προς τη δημοκρατία, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), κατά την ομιλία του στη διάσκεψη του ΕΣΚ, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Αλβανία ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ανεπίσημες συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φάτος Νάνο, τον υπουργό Αμυνας Λουάν Χαϊντάραγκα και με τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμος Ρούτσι.

    Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν στη Φέιρα της Πορτογαλίας να αναπτύξουν πιο στενή οικονομική και πολιτική συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να στηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες εκτίμησαν την έγκριση που αποφασίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη για ουσιαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. "Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθούν οι οικονομικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανοικοδόμηση και τη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει το Κόσοβο και επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και να υποστηριχθεί οικονομικά το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι γενικές εκλογές στην περιοχή.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήγγειλε ότι ο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να πιέσει για έμπρακτη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη των κρατών της περιοχής.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Αλβανία και τις άλλες χώρες της περιοχής, πρέπει να συνδυαστούν με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των πολιτικών κομμάτων στη δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι τα προοδευτικά κόμματα έχουν την ευθύνη να συμβάλλουν στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την ειρήνευση, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Αρνήθηκε ότι η αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από την Αλβανία ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της αλβανικής κυβέρνησης και επανέλαβε ότι η δύναμη αποχωρεί γιατί είχε ολοκληρώσει το έργο της.

    Επιπλέον, έκανε λόγο για ουσιαστική συμβολή της στρατιωτικής δύναμης στην ανασυγκρότηση του στρατού της Αλβανίας, στην σταθεροποίηση της χώρας μετά την πολιτική κρίση που αντιμετώπισε και στο θέμα των προσφύγων.

    Για τη δολοφονία του Ελληνα συνοριοφύλακα, τόνισε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αποφασιστική και ότι ζήτησε τη συνεργασία της αλβανικής πλευράς για τη σύλληψη των υπευθύνων. "Πρόκειται, όπως φαίνεται, περί ομάδας λαθρεμπόρων, οι οποίοι αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για να μπορέσουν να προωθήσουν τις δραστηριότητες τους", είπε.

    Τόνισε, τέλος, ότι η ουσιαστική συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοια γεγονότα, αλλά αντίθετα οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού θέματα όπως η λαθρεμπορία και η παράνομη μετανάστευση.

    [09] ΤΡΙΑΝΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Τριάντα λαθρομετανάστες εντόπισαν σήμερα οι αστυνομικοί στην περιοχή του Ταύρου στην Αθήνα.

    Αρχικά εντοπίστηκαν οι δέκα από αυτούς στην καρότσα φορτηγού ψυγείου, που βρισκόταν στον περίβολο επιχείρησης κατασκευής φορτηγών ψυγείων, στην οδό Πλούτωνος 11. Λίγο μετά τη σύλληψή τους και σε μικρή απόσταση από την εταιρεία, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε φορτηγό που μετέφερε καρπούζια, στην ειδική κρύπτη του οποίου είχαν κρυφτεί άλλοι 20 λαθρομετανάστες. Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας ο οδηγός του φορτηγού Δημήτριος Πανουσάκης του Αντωνίου, 47 χρόνων, κατάφερε να διαφύγει, ενώ αναζητείται ο ίδιος αλλά και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατασκευής ψυγείων, Αθανάσιος Θεολόγης του Ιωάννη, 44 χρόνων.

    Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται 15 Ινδοί, πέντε Πακιστανοί, δύο Ιρακινοί και οκτώ λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι λαθρομετανάστες, προερχόταν, στην πλειοψηφία τους, από την Ινδία και το Πακιστάν. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το φορτηγό κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Πάτρας με τελικό προορισμό τη Δανία.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το θέμα που προέκυψε με τη μετακίνηση θέσεων των κατοχικών στρατευμάτων στα Στροβίλια, εάν μέχρι τις 5 Ιουλίου δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα.

    Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα και Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να δοθούν λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα χειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση, διότι έτσι θα προειδοποιούσε την τουρκική πλευρά για τις ενδεχόμενες κινήσεις.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE

    Σκόπια, 2 Ιουλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Την παραίτησή της υπέβαλε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος VMRO-DPMNE, μετά από πρόταση του ηγέτη του κόμματος, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    "Υπάρχει πραγματική ανάγκη ανασυγκρότησης της επιτροπής λόγω κάποιων νέων εξελίξεων κατά τον τελευταίο κυβερνητικό μετασχηματισμό", δήλωσε ο Γκεοργκίεφσκι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές σε συνασπισμό με τη Δημοκρατική Εναλλαγή του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι.

    Σ.Π.

    [12] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ CHALLENGER ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ SUNDAY TIMES

    Λονδίνο, 2 Ιουλίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής από την ανάληψη της μεγαλύτερης παραγγελίας αρμάτων μάχης της μεταπολεμικής της ιστορίας βρίσκεται η Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times, που γράφει ότι η βρετανική εταιρία Vickers Defence Systems, ιδιοκτησίας πλέον της Rolls-Royce, βρίσκεται πολύ κοντά στο να κερδίσει τον διαγωνισμό του ελληνικού υπουργείου Αμυνας για την προμήθεια αρμάτων μάχης.

    Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά τα άρματα μάχης τύπου Challenger 2 της Vickers από τα γερμανικά Leopard 2, τα αμερικανικά Abrams και τα γαλλικά της εταιρίας LeClerc.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ειδικοί του βρετανικού υπουργείου Αμυνας υποστηρίζουν ότι η υφυπουργός Αμυνας της χώρας, βαρώνη Σάιμονς, έβαλε τις τελευταίες "πινελιές" της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

    Η βρετανική εταιρία ευελπιστεί ότι θα σταθεί τυχερή στην ανάληψη της παραγγελίας από την Ελλάδα, αφού τρεις φορές στο παρελθόν βρέθηκε πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνιών, που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει ριζικά την πορεία της εταιρίας. Οι προηγουμένες τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σύναψης ανάλογων συμφωνιών ήταν στη δεκαετία του '70 με το Ιράν, στη δεκαετία του '80 με την Ταϊλάνδη και στις αρχές του '90 με το Κουβέιτ.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ευοδωθούν τελικά οι προσπάθειες της εταιρίας, υπάρχουν πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα χαρούν ιδιαίτερα από την επιτυχία της Vickers. Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει δεσμευτεί προσωπικά για τη βρετανική προσφορά, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Τζέφι Χουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στην προώθηση της προσφοράς της βρετανικής εταιρίας.

    Σ.Π.

    [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "STOP ΧΑΪΝΤΕΡ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Κάλεσμα για συμμετοχή σε αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, που διοργανώνει στις 4 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, απευθύνει η πρωτοβουλία "Stop Χάιντερ", που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια συλλαλητήρια στην Πάτρα και τα Ιωάννινα. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης στην Καμάρα και θα ακολουθήσει συναυλία στις 9.30 το βράδυ στον ίδιο χώρο.

    Σχετικό ψήφισμα υπό τον τίτλο "Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις" υπέγραψαν πάνω από διακόσιες προσωπικότητες, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικάτων καθώς και δεκαπέντε χιλιάδες πολίτες.

    Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν το ψήφισμα συγκαταλέγονται εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Stop Χάιντερ", της Επιτροπής για την απελευθέρωση του Μουμία Αμπού Τζαμάλ, του Παναφρικανικού Συνδέσμου Βόρειας Ελλάδας, της Νεολαίας του Συνασπισμού, του Συνασπισμού, του ΑΚΟΑ και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Επίσης το ψήφισμα υπέγραψαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, το Συνδικάτο Ιματισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και πλήθος συνδικαλιστών.

    Στις προσωπικότητες που υπέγραψαν το ψήφισμα περιλαμβάνονται οι καθηγητές της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, Ζήσης Παπαδημητρίου, Κώστας Σταμάτης, Άρης Καζάκος, Λάμπρος ΜΑργαρίτης, Σ. Ορφανουδάκης, Α. Παπαδαμάκης, Μ. Καϊάφα - Γκμπάντη, Π. Στάγκος, Γ. Στεφανίδης, Εφη Κονουγέρη - Μανωλεδάκη, Α. Πιστελά, Χ. Τσιτσικλή. Ιφ. Καμτσίδου καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία Μιχάλης Χατζηπροκοπίου και ο καθηγητής Τρύφων Κωστόπουλος.

    [14] ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

    Παρίσι, 2 Ιουλίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Υπέρ της κατάρτισης ενός ευρωπαϊκού συντάγματος τάσσεται η πλειοψηφία των Γάλλων, μια πρόταση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, από τα 1.965 άτομα που μετείχαν στην έρευνα, το 68% τάσσεται υπέρ της κατάρτισης ενός ευρωπαϊκού συντάγματος, ενώ το 54% βλέπει θετικά την εκλογή ενός Ευρωπαίου προέδρου.

    Σ.Π.

    [15] ΣΤΗΝ 5Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Την 5η θέση πήρε η Ελλάδα στο ομαδικό της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Ελσίνκι.

    Η εθνική μας ομάδα, αποτελούμενη από τις Χριστίνα Θαλασσινίδου, Δέσποινα Θεοδωρίδου, Μαρία Χριστοδούλου, Αποστολία Ιωάννου, Ελευθερία Φτούλη, Ιωάννα Παπακωνσταντοπούλου, Κωνσταντίνα Σκρέκη και Ολγα Πελεκάνου πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και συγκέντρωσε αρκετά υψηλή βαθμολογία.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Ρωσίας, το αργυρό η Ιταλία και το χάλκινο η Γαλλία.

    [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Αμερικανός καθηγητής αρχαιολογίας συνελήφθη νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε βρέθηκε στη βαλίτσα του ένας αρχαίος αμφορέας. Πρόκειται για τον 55χρονο Μάικλ Μάρτιν Κουμπφ από την Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος, μετά τον καθιερωμένο έλεγχο αποσκευών, κατά τη διάρκεια του οποίο εντοπίστηκε ο αμφορέας, επρόκειτο να αναχωρήσει με αεροπλάνο για το Σικάγο.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, ο αμφορέας, ύψους 22 περίπου εκατοστών χρονολογείται από την Υστερομινωική Εποχή. Εμπίπτει δε στις αρχαιολογικές διατάξεις περί προστασίας αρχαιοτήτων.

    Ο αμερικανός καθηγητής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και θα απολογηθεί αύριο στον ανακριτή.

    [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Α1

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Σε ένα ιδιαίτερα δραματικό αγώνα που κρίθηκε στο "ξαφνικό θάνατο", ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Βουλιαγμένη με σκορ 12 - 11 και αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωταθλητής Ελλάδος στο πρωτάθλημα πόλο της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Η μάχη των δύο αντιπάλων, στον τρίτο και τελευταίο τελικό, ήταν σκληρή. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης βρήκε τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη ισόπαλους με σκορ 10 - 10 και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Ομως ούτε εκεί κατάφερε να βρεθεί νικητής αφού η πρώτη παράταση έληξε 11 - 11.

    Ομως στο τέλος, οι ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που κατέκτησαν τη νίκη στο "ξαφνικό θάνατο" και παράλληλα πανηγύρισαν το πρωτάθλημα πόλο, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το νικητήριο γκολ το πέτυχε ο Θωμάς Χατζής.

    [18] Ο ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΣΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Ανόβερο, 2 Ιουλίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Ως βήμα στη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τη συμβολή της Γερμανίας στο διεθνές ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ αλλά και την αυξάνουσα σημασία του γερμανικού ρόλου στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού.

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην αυξάνουσα σημασία του ρόλου της Γερμανίας στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και στην "πολύ μεγάλη συνεισφορά της στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια".

    Ο κ. Ανάν, που επισκέφτηκε τη διεθνή εμπορική έκθεση Expo2000 στην πόλη Ανόβερο της Γερμανίας, τόνισε παράλληλα ότι οι ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον πλανήτη, όπως επίσης και οι προσπάθειες μείωσης των όπλων μαζικής καταστροφής και του καθαρισμού διαφόρων περιοχών του πλανήτη από τις νάρκες, εξαιτίας των οποίων πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης.

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είχε προηγουμένως μιλήσει για την ανάγκη μιας "παγκόσμιας κουλτούρας ανεκτικότητας", επισημαίνοντας παράλληλα ότι "το δηλητήριο των διακρίσεων συνεχίζει να πλήττει τις κοινωνίες" του πλανήτη.

    Σ.Π.

    [19] ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Αστυφύλακας αυτοκτόνησε, σήμερα τα ξημερώματα, με το ιδιωτικό του πιστόλι. Πρόκειται για τον Ευγένιο Παγάνη, 28 χρόνων, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο διάδρομο ισογείου διαμερίσματος στην οδό Λυκούργου 34, στην Καλλιθέα της Αθήνας.

    Ο αυτόχειρας υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης και πριν από πέντε μέρες είχε αποσπαστεί στα κρατητήρια του Ελληνικού.

    Οι λόγοι της αυτοκτονίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου.

    [20] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΙΟΥΤΑΝ

    Αγκυρα, 2 Ιουλίου 2000 (18:53 UTC+2)

    Εναλλακτικές λύσεις στην προοπτική κλεισίματος του κόμματος του, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστηρίο ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, Ρετζάι Κιουτάν.

    Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει την προοπτική απαγόρευσης του κόμματος της Αρετής, του κύριου κορμού της αντιπολίτευσης και της πιο ισχυρής έκφρασης του πολιτικού Ισλάμ στην πολιτική σκηνή της κατηγορίας, κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    "Το κλείσιμο (ενός πολιτικού κόμματος) θα πρέπει να είναι ως μέτρο η τελευταία διέξοδος", δήλωσε ο Κιουτάν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απαγόρευση ενός κόμματος δεν θα πρέπει να υπάρχει ως μέτρο στον 21ο αιώνα.

    Σ.Π.

    [21] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΖΗΤΕΙ Η PLO

    Γάζα, 2 Ιουλίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Τα 129 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κλήθηκε σήμερα να ενημερώσει για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Τάγεμπ αμπντ ελ Ραχίμ, εκ των κορυφαίων συνεργατών του Αραφάτ, το συμβούλιο θα απασχολήσουν θέματα που σχετίζονται με την ανακήρυξη αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους, όπως η εξασφάλιση της σταθερότητας και της συνέχειας του κράτους μετά την ανακήρυξή του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είχε δεσμευτεί νωρίτερα για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους μέσα στο τρέχον έτος είτε επιτευχθεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ είτε όχι.

    Σ.Π.

    [22] "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ" ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΛΕΕΙ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Βελιγράδι, 2 Ιουλίου 2000 (18:38 UTC+2)

    "Τρομοκρατικές ενέργειες" κατά χωρών που εξέφρασαν ελεύθερα τη θέλησή τους χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μ. Σάλεχ, τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βαγδάτης και του Βελιγραδίου, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος, που επισκέπτεται τη Σερβία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για επιβολή του καθεστώτος των κυρώσεων προκειμένου να εκπληρώσουν "τα πολιτικά και στρατηγικά τους συμφέροντα" και χαρακτήρισε τα μέτρα κατά της χώρας του και της Γιουγκοσλαβίας "ανήθικα και απάνθρωπα".

    Ο κ.Σάλεχ τόνισε επίσης ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα βγουν ηττημένες από αυτή τη μάχη, όπως και στην περίπτωση του Βιετνάμ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου της Γιουγκοσλαβίας, Μπόρισα Βούκοβιτς, δήλωσε ότι Βελιγράδι και Βαγδάτη έχουν ήδη συμφωνήσει ότι η διατήρηση της διμερούς συνεργασίας θα είναι μια "μακρόπροθεσμη προτεραιότητα, μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, που όπως είπε ο κ. Βούκοβιτς, αναμένεται ότι θα γίνει πολύ σύντομα.

    Ο Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι το Βελιγράδι αναμένει "συγκεκριμένες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες", επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Βαγδάτη θα είχε παράσχει νωρίτερα πετρέλαιο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά η διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να προχωρήσει καθώς τα διυλιστήρια της γιουγκοσλαβικής επικράτειας είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 July 2000 - 18:14:01 UTC