Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ»
  • [02] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [05] Ο ΟΑΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [06] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ MOODY΄S
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [09] ΣΕ ΔΙΚΗ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [10] ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [11] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΠΙΘΑΝΕΣ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [12] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
  • [13] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ "ΓΚΑΖΑΚΙΑ" ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [14] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  • [15] ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [17] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [18] Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
  • [20] ΘΕΡΜΟΣ ΕΝΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
  • [21] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [23] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ TH ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Ρ. ΚΡΑΤΣΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ»

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι με τη συγκέντρωση της Ιεραρχίας στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα έδειξε προς τα έξω την εικόνα μιας μουσουλμανικής χώρας, διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η χθεσινή εμφάνιση του αρχιεπίσκοπου ήταν μια καθαρά πολιτική εμφάνιση, ένας πολιτικός λόγος σε μία πολιτική συγκέντρωση. Και αναρωτήθηκε: "Που πάμε; Σε πολιτικοποίηση της εκκλησίας; Σε κομματικοποίηση της εκκλησίας;"

    Απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοσταθμού "Φλας", σχετικά με το μήνυμα που βγήκε προς τα έξω με τις εικόνες της συγκέντρωσης, ο κ. Μάνος επισήμανε: "Βρίσκω ότι στέλνουμε ως Ελλάδα ένα εξαιρετικά δυσάρεστο και κακό μήνυμα, ότι αντιστεκόμαστε στον εκσυγχρονισμό, στην πορεία προς την Ευρώπη. Μου κάνει εντύπωση ότι κανένας δεν σκέφτεται ότι τη στιγμή που η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ, την ίδια στιγμή έχει πολύ μεγάλες θρησκευτικού περιεχομένου συγκεντρώσεις. Δηλαδή συγκεντρώσεις τις οποίες οργανώνει η Ιεραρχία, ο κλήρος. Νομίζω ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Ίσως γίνονται παρόμοια ζητήματα σε μουσουλμανικές χώρες κάπου-κάπου και αυτά αναφέρονται ως παραδείγματα οξύτητας που σήμερα θα θέλαμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε. Είναι μια εξαιρετικά κακή εξέλιξη."

    Σε παρατήρηση εάν δίνουμε την εικόνα μιας περίπου διχασμένης Ελλάδας για ένα θέμα που θεωρείται για όλους αυτούς από αστείο έως τουλάχιστον ήσσονος σημασίας, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων είπε:

    "Το πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν αυτές οι πολύ έντονες πεποιθήσεις. Δεν κρίνω αν καλώς ή κακώς υπάρχουν. Από τη μια μεριά εκείνοι -όπως εγώ- που θεωρούν ότι αυτό το θέμα δεν έπρεπε να υπάρχει καν, δεν έπρεπε να συζητείται. Από την άλλη μεριά είναι άλλοι οι οποίοι έχουν βαθύτατη πεποίθηση ότι κάτι που είναι βαθιά μέσα μας πάει να ανατραπεί ή να χαλάσει. Δεν τους καταλαβαίνω, αλλά επειδή δεν τους καταλαβαίνω δεν μπορώ και να τους καταδικάσω εύκολα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί όλα αυτά είναι ασήμαντα, αναχρονιστικά και δυσάρεστα. Όπως και να το κάνουμε, η χθεσινή εμφάνιση του αρχιεπίσκοπου ήταν μια καθαρά πολιτική εμφάνιση, πολιτικός λόγος, πολιτική συγκέντρωση. Που πάμε; Σε πολιτικοποίηση της εκκλησίας; Κομματικοποίηση της εκκλησίας; Θα μοιραστούμε τώρα σ' ένα κόμμα του κ. Χριστόδουλου; Πραγματικά το βρίσκω ότι είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η οποία εμένα δεν μου αρέσει καθόλου".

    Τέλος, αναφορικά με το γεγονός ότι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται την άποψη της εκκλησίας και πολιτικά είναι η Ν.Δ., ο κ. Μάνος σημείωσε: "Το βλέπω και ούτε αυτό μου αρέσει, αλλά εδώ είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί κάποια συζήτηση. Να καταλάβουμε ο καθένας τι κάνουμε και σε τι οδηγούμε με αυτά τα οποία κάνουμε. Τι θα γίνει δηλαδή, θα αφήσουμε να δημιουργηθεί ένα κόμμα του κ. Χριστόδουλου; Η Ν.Δ. έχει σκεφτεί μήπως τελικώς υποκατασταθεί από ένα ορθόδοξο κόμμα; Ο καθένας από μας, ο κάθε πολίτης έχει πρωταρχικά ευθύνη για τις πράξεις του και πρέπει ο κάθε πολίτης να σκεφτεί τι κάνει. Τελικώς αυτοί που πήγαν στη χθεσινή συγκέντρωση τι έκαναν; Τι έζησαν; Τι εμπειρίες απεκόμισαν; Θα συνιστούσα δηλαδή αφενός στην Ιεραρχία να ματαιώσει τη συγκέντρωση της Αθήνας, διότι μόνο ζημιά θα προκαλέσει την επομένη των τελετών για την είσοδο στην ΟΝΕ και αν δεν αποφασίσει την ματαίωση η Ιεραρχία, θα ήλπιζα ότι κάθε πολίτης θα σκεφτεί τι κάνει συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους πολιτικοποιημένες θρησκευτικές διαδηλώσεις."

    [02] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (12:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Συνέχεια στην αντιπαράθεση του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου δίνει ο επίτιμος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Η αρχή έγινε με την κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προωθεί τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και την εκτίμηση ότι την Εμπορική Τράπεζα δεν πρόκειται να την αγοράσει κανείς έτσι όπως την έχουν καταντήσει.

    Στις επικρίσεις αυτές απάντησε ο Γ. Παπαντωνίου και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα δηλώνοντας μεταξύ των άλλων:"Ο κ. Παπαντωνίου αντιδρά με τελείως απαράδεκτο τρόπο στην κριτική που ασκείται κατά της πολιτικής του ή έλλειψης πολιτικής και μάλιστα σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων. Κριτική για την έλλειψη πολιτικής στους τομείς αυτούς ασκούσα επί πολλά χρόνια σχεδόν μόνος. Σήμερα υιοθετείται από το σύνολο σχεδόν του ημερήσιου και οικονομικού Τύπου. Εξάλλου οι επιμόνως επαναλαμβανόμενες συστάσεις των οργάνων της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών τι άλλο παρά αυστηρή κριτική αποτελεί; Τα προβλήματα της Εμπορικής είναι γνωστά τοις πάσι. Πρόκειται για μια μεγάλη Τράπεζα, που τελεί υπό κομματική διοίκηση και στην οποία περισσότερα από εκατό άξια υψηλόβαθμα στελέχη και υψηλόμισθα στελέχη παραμένουν επί χρόνια στο ψυγείο για καθαρά κομματικούς λόγους. Τούτο αποτελεί και ποινικό αδίκημα απιστίας έναντι των μετόχων της Τραπέζης. Πέρυσι, αφού η Τράπεζα εισέπραξε ένα μεγάλο ποσόν από την πώληση της Ιονικής, έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προχώρησε- για λόγους που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς- σε σημαντική αύξηση των μετοχικών της κεφαλαίων. Και τώρα κατάφερε με τεράστιες δυσκολίες, για να μπορέσει να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό, να πωλήσει μικρό ποσοστό των κεφαλαίων της στη γαλλική Τράπεζα Credit Agricole, μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Τους όρους της πώλησης αυτής ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας χαρακτήρισε αποικιακούς. Και την ώρα που ο κ. Παπαντωνίου πανηγύριζε για την πώληση η μετοχή της Τραπέζης έχασε σε ένα πρωινό πάνω από το 4% της αξίας της με ανάλογη ζημιά των μετόχων".

    Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την πολιτική αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησής του και καταλήγει χαρακτηριστικά: "Για την πολιτική μας αυτή πληρώσαμε βαρύτατο τίμημα. Ο κ. Παπαντωνίου αντιθέτως, οππορτουνιστής όπως είναι από τη φύση του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι υπάρχουν πολιτικοί άνδρες που έχουν υπέρτατο κριτήριο το συμφέρον του λαού και λένε πάντα την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι".

    Απάντηση Παπαντωνίου

    Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να κρύψει την ενόχλησή του από την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ για τα περί «οππορτουνισμού» σημειώνει ότι ο ίδιος ανήκε πάντα στο ΠΑΣΟΚ και αναρωτιέται πόσα κόμματα έχει αλλάξει ο κ. Μηστοτάκης.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (13:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δολοφονική ενέργεια κατά του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας Στέφεν Σόντερς στη Λεωφόρο Κηφισιας.

    Συνάντηση μιας ώρας με αποκλειστικό θέμα την τρομοκρατία είχε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

    Η συζήτηση αποτέλεσε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ.Παπανδρέου με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπερνς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας ή άλλων κυρώσεων και ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει με την Αθήνα.

    Ο κ.Μπερνς κατά τις ίδιες πληροφορίες εξήγησε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υιοθετεί τις αιτιάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του Κογκρέσου.

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν από τους ισχυρότερους πόλους της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κηρύσσοντας απόψε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με θέμα "ΟΝΕ: Η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η απαρχή μιας νέας πρόκλησης".

    "Την Τρίτη 20 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Φέιρα της Πορτογαλίας θα επισφραγίσει με την απόφασή του την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα έφθανε σε αίσιο τέλος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα περνά στον εσωτερικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μια χώρα ισχυρή, με εύρωστη οικονομία, με διεθνή αναγνώριση, με περιφερειακό ρόλο, με στέρεα δημοκρατία. Μια χώρα στην ευρωπαϊκή ζώνη ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας. Μια χώρα που ξέρει να ορίζει την ιστορία της".

    "Η Ελλάδα απάντησε με επιτυχία στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε σε ειρηνική περίοδο: Να καταλάβει μια θέση στην ομάδα των περισσότερο αναπτυγμένων και ισχυρών χωρών της υφηλίου. Εξυγιάναμε την οικονομία, προωθώντας την ονομαστική και πραγματική σύγκλιση. Για πρώτη φορά από τη δημουργία του νεοελληνικού κράτους, τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Για πρώτη φορά δεν έχουμε "πρόβλημα προϋπολογισμού" στη χώρα. Πάψαμε επιτέλους να ζούμε με δανεικά. Το ευρώ είναι το ισχυρό εργαλείο που αποκτά η Ελλάδα για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της σε ένα νέο ανταγωνιστικό και δυναμικό περιβάλλον", επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

    "Η εμπιστοσύνη στο νόμισμα, στην οικονομία μας, στην οικονομική πολιτική, στις προοπτικές της χώρας σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την πολιτική. Η σταθερότητα που εμπεδώνεται δίνει τη δύναμη για νέες πρωτοβουλίες και για νέες κοινωνικές συναινέσεις. Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί κατ' εξοχήν στοιχείο των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Η ένταξη της χώρας μας στον κύκλο αυτών των κοινωνιών αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό άλμα της ιστορίας της", είπε.

    Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν "για να πετύχουμε μέσα στην ΟΝΕ", όπως είπε ο πρωθυπουργός.

    "Επιδιώκουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης. Στόχος μας η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης. Θα την πετύχουμε με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης ταχύτερους από αυτούς των εταίρων μας. Η αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια μέσω των έργων υποδομής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ένα ορόσημο της Ελλάδας που μπορεί και πετυχαίνει. Η μακροοικονομική μας πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης", συμπλήρωσε.

    Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Σημίτης, δίδεται έμφαση στα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη μετάβαση στην οικονομία και κοινωνία της γνώσης και πληροφορικής με ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση. Τέλος έμφαση δίνεται στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους ώστε να διαφυλάσσεται η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, να προάγεται η διαφάνεια και αξιοκρατία και να εξυπηρετείται ο πολίτης. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    "Σήμερα", πρόσθεσε, "υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θαρραλέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν την οικονομία ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα και ικανή για τη δημιουργία απασχόλησης και εισοδημάτων προς όφελος όλων των κοινωνικών στρωμάτων, και ιδιαίτερα των περισσότερο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού".

    Η δεύτερη επιδίωξη αφορά στην προώθηση του εγχειρήματος του εκσυγχρονισμού, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για την τρίτη επιδίωξη, δηλαδή την Ελλάδα ως παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, σημείωσε: "Η είσοδός μας στη νομισματική ένωση αντιπροσωπεύει "επένδυση ασφάλειας" για τη χώρα μας. Η συμμετοχή μας στην Ενωση αυξάνει τη σημασία μας για τις γείτονες χώρες που όλες ανεξαιρέτως επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι και πορεία δική μας. Η ευρωπαϊκή προοπτική μας συνοψίζεται σε τρεις λέξεις - κλειδιά: "Διεύρυνση", "Εμβάθυνση", "Ολοκλήρωση", σε δημοκρατικές, πολιτικές και θεσμικές βάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Θέλουμε όμως - και αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο του οράματός μας - μια διευρυμένη Ενωση με ισχυρούς, υπερεθνικούς θεσμούς δημοκρατικά νομιμοποιημένους. Και αυτό για δύο λόγους: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο δίπλα στην ΟΝΕ και τους μηχανισμούς της, αλλά και απέναντι στα προβλήματα που γεννά η παγκοσμιοποίηση. Η δύναμη ενός ενιαίου νομίσματος εξαρτάται όχι μόνο από την ευρωστία του οικονομικού του χώρου. Εξαρτάται, τόσο από την πολιτική στήριξη που του παρέχεται, όσο και από την πολιτική δύναμη και πολιτική παρουσία των χωρών που το καθιέρωσαν", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    "Θέλουμε τη δρομολόγηση της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε γνήσια Πολιτική Ενωση. Είναι βασική προϋπόθεση η ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία να έχει παγκόσμια επιρροή", συμπλήρωσε.

    Η Ενωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, θα πρέπει να έχει ένα ισχυρό κοινωνικό περιεχόμενο με πολιτικές που θα οδηγούν στην πλήρη απασχόληση, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Η νέα πραγματικότητα ορίζεται από την επανάσταση στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική, στο διαδίκτυο, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "οι οικονομίες μας θα πρέπει να απαντήσουν δημιουργικά στην πρόκληση αυτή. Η Ενωση μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό. Στη νέα εποχή όπου διανοίγονται οι "νέες μεγάλες δυνατότητες" η Ενωση, η ΟΝΕ μας επιτρέπουν να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσουν, να τις αναπτύξουν, να τις αξιοποιήσουν".

    Η Ελλάδα, τόνισε, μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ δεν φοβάται να υποστηρίζει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη μηχανισμούς ενισχυμένης συνεργασίας που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ενοποίηση. Και τούτο γιατί η προώθηση της ενοποίησης σε τομείς όπως π.χ. της μετανάστευσης, της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, της κοινωνικής πολιτικής, του περιβάλλοντος, της άμυνας και ασφάλειας ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας και εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

    "Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια ΕΕ που αγκαλιάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσει δυσλειτουργίες αν οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν επιτρέπουν την προσαρμογή της πορείας ενοποίησης στην πραγματικότητα ενός διαφορετικού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Είναι για αυτό σκόπιμο ιδίως εμείς να συμβάλλουμε στην αποφυγή κρίσεων. Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας, αλληλεγγύης και συμπόρευσης. Εμείς είναι επιβεβλημένο να συμμετέχουμε σε όλες τις εξελίξεις και να μη χάσουμε τη θέση μας στην πρωτοπορία", ανέφερε.

    "Πρέπει να κινηθούμε τόσο στο επίπεδο κρίσιμων πολιτικών, όσο και στο επίπεδο της αναγκαίας θεσμικής αναμόρφωσης. Η διαμόρφωση του θεσμικού συστήματος της Πολιτικής Ενωσης θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σύμπραξης εθνικών και ενωσιακών θεσμών. Το εθνικό κράτος θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί τη βασική λειτουργική συνιστώσα της Πολιτικής Ενωσης με πλήρη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κατανομή των εξουσιών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι υπερεθνικοί θεσμοί της Πολιτικής Ενωσης θα πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη αρμονία με τους εθνικούς θεσμούς και να διασφαλίζουν τον συντονισμό των τελευταίων και τη σύμμετρη ικανοποίηση των ιδιαιτεροτήτων τους", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα, η Ελλάδα μέσα στην ΟΝΕ θα είναι καλύτερη, δικαιότερη, δημοκρατικότερη, ισχυρότερη από την Ελλάδα του παρελθόντος. Θα είναι μια χώρα ανοιχτών οριζόντων, προοπτικών και επιτευγμάτων. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ιστορία και στις δημιουργικές δυνατότητές της. Για αυτό πιστεύουμε ακράδαντα στο μέλλον της. Για αυτό μπορούμε να δώσουμε νόημα σε αυτό το μέλλον", επεσήμανε.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση οργανώνει και προσφέρει στους νέους μια επίσκεψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, για φέτος τον Αύγουστο οι 450 που θα πρωτεύουσουν στις εξετάσεις της Β' Λυκείου σε όλη την Ελλάδα "θα έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων. Θα αναζητήσουν τρόπους επικοινωνίας με άλλους νέους, θα γνωρίσουν το κοινό οικοδόμημα που δημιουργούμε".

    "Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, για αυτό ακριβώς η ευρωπαϊκή πορεία που δίνει περισσότερες δυνατότητες στην ανάδειξη της χώρας μας, στην πραγμάτωση των στόχων μας είναι το αυτονόητο μέλλον μας. Την προοπτική αυτή, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες τη κατέκτησαν με κόπους και ενθουσιασμό, με θυσίες και πυγμή, με προσπάθεια και αποφασιστικότητα. Και θα συνεχίσουν με επιτυχία", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ε.Σ.

    [05] Ο ΟΑΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 15 Ιουνίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία καταδίκασε την επίθεση εναντίον δημοσιογράφου στο Σεράγεβο και εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των ρεπόρτερ που βρίσκονται στη χώρα.

    Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Τάνια Ντόμι δήλωσε ότι αυξάνει διαρκώς η ανησυχία των εκπροσώπων του Οργανισμού στη Βοσνία για τις επιθέσεις που δέχονται άνθρωποι των ΜΜΕ και ότι θεωρούν πως το περιβάλλον γίνεται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνο για τους δημοσιογράφους στη Βοσνία.

    Η ίδια τόνισε ότι ο δημοσιογράφος του ανεξάρτητου περιοδικού "Slobodna Bosnia" Εντίμ Αβντιτς ζήτησε βοήθεια από τον ΟΑΣΕ, καθώς δέχθηκε απειλές από αξιωματούχο του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) των μουσουλμάνων και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση από δύο άγνωστους άνδρες.

    Σε αναφορά που παραδόθηκε στον ΟΑΣΕ ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι αξιωματούχος του SDA τον απείλησε δημόσια την περασμένη Κυριακή με αφορμή δημοσίευμα του που αναφερόταν στις υποθέσεις του κόμματος.

    Ο Αβντιτς είπε ότι λίγες ώρες αργότερα δέχθηκε επίθεση στην είσοδο του σπιτιού του από δύο άνδρες, οι οποίοι τον προειδοποίησαν πως την επόμενη φορά θα τον σκοτώσουν.

    Η επίθεση αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο μίας σειράς επεισοδίων μεταξύ τοπικών ΜΜΕ και των αρχών.

    Ανδρες του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της εφημερίδας του "Dnevni Avaz", η οποία φέρονταν μέχρι πρόσφατα ως προσκείμενη στο SDA χωρίς εξηγήσεις και εισαγγελικό ένταλμα.

    Δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας δέχθηκε επίθεση από οδηγό του πρωθυπουργού της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Εντχέμ Μπίτσακτσιτς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του SDA.

    To SDA που έχασε τον έλεγχο στις μεγάλες πόλεις και του Σεράγεβο στις δημοτικές εκλογές του Απριλίου έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τα τοπικά ΜΜΕ για ελλιπή προβολή του.

    [06] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ MOODY΄S

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Εν όψει της επικείμενης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ η αμερικανική επενδυτική εταιρία Μoody's προχώρησε σε προσαρμογές των δεικτών της χώρας, αναβαθμίζοντας την δανειοληπτική της ικανότητα σε διεθνές επίπεδο.

    Η Μoody's σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία πληροί τους όρους σύγκλισης, αντίστοιχα με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του Ευρώ. Η Moody's όμως προσθέτει ότι η πορεία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εταιριών για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Ι. "ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ" για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α.

    ΙΙ. "ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ" για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α.Α.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιριών:

    Ι. "ΕΤΕΜ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    ΙΙ. "ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "Ατομική επιχείρηση-Ν.Ι.ΤΟΠΟΥΖΕΛΗΣ".

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    Η εταιρία "ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ" θα διαθέσει 2.170.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 2.067.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 103.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ" θα διαθέσει 1.000.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ως εξής: 985.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 15.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "ΕΤΕΜ ΑΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 8.754.060 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 1.000 δρχ./μετοχή και με αναλογία 8 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση 10.717.575 νέων δωρεάν κοινών ανωνύμων μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και μείωση της ονομαστικής αξίας και αναλογία 1 νέα δωρεάν μετοχή για κάθε 1 παλαιά μετοχή.

    Η εταιρία "ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 1.400.702 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές από τις οποίες οι 782.576 θα δοθούν στον ιδιοκτήτη της απορροφώμενης εταιρίας και οι 618.126 θα διατεθούν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους με αναλογία 1 νέα μετοχή ανά 20 παλαιές μετοχές.

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 5.106.220 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Λ. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε."

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 2.800.000 κοινών ανωνύμων και 624.000 προνομιούχων ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 17.731.500 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε." που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 17.951.460 νέων δωρεάων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-Π.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε." που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.997.400 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "INFORMATICS ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε. & Β.Ε." που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.284.800 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.-PC SYSTESM" που προέκυψαν από: α) SPLIT και β) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο.

    Την μετατροπή των 7.776.000 (ΚΑ) και 864.000 (ΠΑ) μετοχών της εταιρίας "Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε." σε ισάριθμες κοινές και προνομιούχες ονομαστικές μετοχές.

    Επίσης, το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε για:

    Την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας "ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑΚΟΜΠΣ ΣΟΥΣΑΡ ΠΑΥΛΙΔΟΥ Α.Ε." σε "ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ Α.Ε.".

    Όσον αφορά το αίτημα της εταιρίας ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της, το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου αποφάσισε, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρία, να μην εγκρίνει επί του παρόντος το αίτημά της.

    [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Βερολίνο, 15 Ιουνίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ήταν υπερβολική η σύλληψη Γκουζίνσκι, προσθέτοντας ότι ο επιχειρηματίας του Τύπου δεν θα διέφευγε στο εξωτερικό, όπως έκανε στο παρελθόν.

    Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο του ανεξάρτητου γενικού εισαγγελέα και διευκρίνισε ότι ο Γκουζίνσκι ελέγχεται για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και όχι ως μεγιστάνας των ΜΜΕ ή ως επικεφαλής του παραρτήματος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου στη Ρωσία.

    O.K.

    [09] ΣΕ ΔΙΚΗ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Δύο από τα μέλη του διαβόητου συνδικάτου του εγκλήματος παραπέμπτονται σε δίκη, με την κατηγορία ότι λήστεψαν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πριν από επτά περίπου χρόνιαα, με λεία 22 εκατομμύρια δραχμές.

    Πρόκειται για τους Θεόδωρο Κατηφίδη και Αναστάσιο Χατζόπουλο, που παραπέμπονται σε δίκη για ληστεία από κοινού. Τους δύο κατηγορουμένους υπέδειξε ως δράστες ο πρώην συνεργάτης τους και εκ των κορυφαίων στελεχών του συνδικάτου του εγκλήματος, Βασίλης Ανδρεάδης, ο οποίος παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές τον Ιούλιο του 1998.

    Η ληστεία έγινε τον Μάρτιο του 1993 στο επί της οδού Βασ. Γεωργίου 26, υποκαταστήματος της Τράπεζας. Οι δράστες με την απειλή περιστρόφων πήραν τα χρήματα και έφυγαν με δίκυκλο τύπου "παπάκι".

    Να σημειωθεί ότι για την ληστεία είχαν κατηγορηθεί αρχικά τρία άτομα που είχαν θεωρηθεί ύποπτα. Μετά την κατάθεση του Ανδρεάδη εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

    Γ.Χ.

    [10] ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Άλλη μια υπόθεση παράνομης αρπαγής βρέφους από ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε από τις δικαστικές αρχές με την παραπομπή ενός γυναικολόγου-μαιευτήρα σε δίκη.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από 14 ολόκληρο χρόνια, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον γιατρό -στην μαιευτική κλινική "Τατιάνα"- Κωνσταντίνο Παπαθανασίου. Σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται ότι συμμετείχε στην παράνομη υιοθεσία του νεογέννητου κοριτσιού της Ανδρομάχης Τράκη.

    Οι γονείς του νεογέννητου στη μήνυσή τους υποστηρίζουν ότι μετά την γέννα, ο γιατρός τους ενημέρωσε ότι το βρέφος πέθανα ξαφνικά. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι το παιδί τους δόθηκε για υιοθεσία παράνομα, με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα σχετικά έγγραφα, αφού στα αρχεία της κλινικής δεν βρέθηκε ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ η ταφή δεν έχει καταχωρηθεί στα βιβλίλα των δημοτικών αρχών.

    Στην απολογία του στον τακτικό ανακριτή ο γιατρός υποστήριξε ότι το έμβρυο είχε υποστεί βαρειά αλλοίωση των παλμών του και πέθανε λίγα δευτερόλεπτα μετά τη γέννα. Μάλιστα -όπως ισχυρίζεται- το θάνατο του βρέφους διαπίστωσαν και συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο χειρουργείο.

    Γ.Χ.

    [11] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΠΙΘΑΝΕΣ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ενδεχομένως να υπάρξουν και νέα βήματα από την πλευρά της εκκλησίας αν η κυβέρνηση συνεχίσει την αδιάλλακτη τακτική της δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    "Εμείς δεν επιχαίρουμε και δεν καθόμαστε πάνω στις δάφνες μας. Δεν είχαμε πόλεμο, δεν θέλαμε να νικήσουμε κάποιον. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, δεν έχουμε τέτοια διάθεση. Απλώς θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα και πιστεύω ότι το μήνυμα το στείλαμε και μακάρι να το λάβουν οι αποδέκτες", σημείωσε.

    Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η χθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη γιατί δεν τον χαρακτηρίζουν και δεν επέδειξε νηφαλιότητα.

    [12] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θέτοντας παράλληλα τους άμεσους στόχους και προτεραιότητές του.

    Πρόεδρος εκλέχθηκε ο αρεοπαγίτης, Κωνσταντίνος Βαλμαντώνης, γενικός γραμματέας ο εφέτης Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πρώτος αντιπρόεδρος ο εισαγγελέας εφετών, Ιωάννης Γαβρίλης, δεύτερος αντιπρόεδρος η πρόεδρος εφετών, Σταυρούλα Βρυώνη, ταμίας ο ειρηνοδίκης, Ηλίας Αλατσάς, και αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο εφέτης, Κωνσταντίνος Φράγκος.

    Το νέο συμβούλιο της ΕΔΕ δεσμεύτηκε για ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας με την τροποποίηση του συντάγματος, αντιμετώπιση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και ποιοτική αναβάθμισή της με τη λήψη μέτρων από την πολιτεία, όπως οι δικονομικές μεταρρυθμίσεις και η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών κατά 500.

    Στις προτεραιότητες επίσης του συμβουλίου βρίσκεται η κάλυψη των κενών θέσεων των δικαστικών υπηρεσιών, η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών και η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των δικαστικών λειτουργών.

    [13] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ "ΓΚΑΖΑΚΙΑ" ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Νεαρή φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία ότι πριν από ένα χρόνο προκάλεσε έκρηξη με "γκαζάκια" έξω από το κτίριο του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές.

    Πρόκειται για την 22χρονη Καλιάνθη Αγγελιόγλου, η οποία παραπέμπεται να δικαστεί -με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών- στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο με τις κατηγορίες της έκρηξης, απόπειρας εμπρησμού και της παράνομης κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών υλών.

    Με την περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας ασχολήθηκε την περασμένη εβδομάδα -μετά τη δολοφονική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη στην Αθήνα- και η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ". Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα σε δημοσίευμά της για τη δράση των τρομοκρατών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει τη νεαρή φοιτήτρια "τρομοκράτισσα που κυκλοφορεί ελεύθερη και δεν έχει ακόμη φυλακιστεί".

    Πριν από μερικούς μήνες -και ενώ εκκρεμούσε η κατάθεση της εισαγγελικής πρότασης και ηη έκδοση του βουλεύματος- ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς (στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη) ζήτησε από τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ . Χ. Βουρλιώτη, να τον ενημερώσει για την υπόθεση, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για την έκβαση των δικαστικών ερευνών.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Απρίλιο του 1999 -και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία- άφησε έξω από τον περίβολο του κτιρίου, όπου στεγαζόταν τότε το Προξενείο -στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης- ένα σάκκο με 15 φιάλες βουτανίου και χαρτιά εμποτισμένα με βενζίνη και τα έβαλε φωτιά. Οι αστυνομικοί που την συνέλαβαν αμέσως έσβησαν την φωτιά, ενώ από τα γκαζάκια έσκασε μόνο το ένα, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

    Η φοιτήτρια μετά την απολογία της στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 100.000 δραχμών.

    Γ.Χ.

    [14] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

    Γιαννιτσά, 15 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Τα προβλήματα στον τομέα της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει ο νομός Πέλλας, αλλά και οι προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκαν σήμερα στα Γιαννιτσά, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Η κτηνοτροφία στο νομό Πέλλας: Προοπτικές - εξελίξεις - προβληματα".

    Όπως επισημάνθηκε, η κτηνοτροφία αποτελεί μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα του νομού, τόσο για τη συνεισφορά του εισοδήματος που παρέχει στους κατοίκους όσο και για την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι εύφορες εκτάσεις και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλης και άριστης ποικιλίας κτηνοτροφικών προϊόντων.

    Ωστόσο, οι υψηλές τιμές ζωοτροφών, οι ποσοστώσεις γάλακτος, η υποβάθμιση βοσκοτόπων, οι ακατάλληλες σταβλικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη οργανωμένων κτηνοτροφικών πάρκων είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβληματα της περιοχής, που θα πρέπει να επιλυθούν σύντομα για να επιβιώσει η κτηνοτροφία και να ανταποκριθεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

    Οι προτάσεις - λύσεις που παρουσιάστηκαν προσανατολίστηκαν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006.

    [15] ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Την καθιέρωση της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών αιχμής στο δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου εσωτερικών με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο.

    Η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε υπηρεσίες με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Οι υπηρεσίες αυτές θα εξυπηρετούν το κοινό τρία απογεύματα την εβδομάδα και το Σάββατο το πρωί. Η ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκε διατεθειμένη να δεχτεί την εφαρμογή του μέτρου αυτού με την προϋπόθεση να μην θιγούν οι εργασιακές σχέσεις.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Με αφορμή την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στο νέου τύπου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Γεώργιος Καλός άσκησε κριτική στο υπουργείο κάνοντας λόγο για προχειρότητα και αντιγραφή των προτάσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ν.Δ.

    Ο κ. Καλός τόνισε ότι το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί αποσπασματικά και εντελώς πρόχειρα να τακτοποιήσει τα θέματα που αφορούν στο νέου τύπου, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, τον οποίο εξήγγειλε για το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παρέμεινε με ένα μόνο άρθρο, επειδή ορθώς η Βουλή υπέδειξε στον υπουργό Παιδείας, ότι η αιτούμενη με το ίδιο Σ/Ν κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ης Απριλίου 2000 πρέπει να αποσυρθεί και να μετατεθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια του Οκτωβρίου.

    Ο κ. Καλός σημείωσε ότι η Ν.Δ. κατήγγειλε ως όφειλε, την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί το ΥΠΕΠΘ, αλλά και την αποσπασματικότητα και την αντιφατικότητα των ρυθμίσεων, με τις οποίες προτείνει να αντιμετωπιστεί το χρονίζον και δύσκολο πρόβλημα του διορισμού των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    "Τονίσαμε ότι παρά την αντιγραφή των προτάσεων του εκπαιδευτικού προγράμματός μας για τη βελτίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μέσω μοριοδότησης διατηρούμε εντονότατες τις επιφυλάξεις μας ως προς την άρνηση του κ. Ευθυμίου να αντιμετωπιστεί σε συνθήκες μεταβατικότητας, όπως είναι θεμιτό και δίκαιο, το πρόβλημα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σήμερα από την Πολιτεία ως επιστήμονες δεύτερης κατηγορίας μη δικαιούμενοι μονιμοποίηση", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καλός τόνισε ότι η Ν.Δ. κατέθεσε σχετική τροπολογία για τη σταδιακή απορρόφηση αυτής της κατηγορίας παράλληλα με τις άλλες δύο (επιτυχόντες ΑΣΕΠ και Επετηρίδα).

    Οπως είπε, η Ν.Δ. προειδοποίησε τον υπουργό Παιδείας και για το μέλλον της Σχολής ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ, πολυτιμότατης για την εκπαιδευτική κατάρτιση των καθηγητών τεχνολογικών μαθημάτων εγκαταλελειμμένης σήμερα και κατήγγειλε τον προχειρότατο σχεδιασμό με τον οποίο το ΥΠΕΠΘ άφησε και φέτος ακάλυπτες τις διδακτικές ανάγκες της τεχνολογικής κατεύθυνσης των Ενιαίων Λυκείων.

    "Για τους λόγους αυτούς, το μονόαρθρο, κολοβωμένο και εμβαλωματικό αυτό Νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ.", τόνισε.

    [17] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Με αναφορές στη χώρα μας συνεχίζεται η συζήτηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας για την τρομοκρατία στον κόσμο.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τζέσε Χελμς ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δεν κάνει απολύτως τίποτα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής Πολ Σαμπάνης έθεσε το θέμα του Λεσπέρογλου, σημειώνοντας ότι η αστυνομία έκανε καταπληκτική δουλεία στη σύλληψη του. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε το θέμα ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Πολ Μπρέμεν το θεώρηση ήσσονος σημασίας και σημείωσε ότι το ουσιώδες είναι ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για την τρομοκρατία. Εξάλλου ο κ. Μπρέμεν εισηγήθηκε να απαγορευτεί η πώληση πολεμικού υλικού στη χώρα μας, αν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, , ενόψει και της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από την συνεργασία της με την ελληνική και δεν προτίθεται να λάβει μέτρα, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην υπόθεση του Παλαιαστίνιου τρομοκράτη Μοχάμεντ Ρασίντ που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

    [18] Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ

    Βιένη, 15 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι υπερασπίστηκε τον ακροδεξιό πολιτικό της Αυστρίας Γκιεργκ Χάιντερ, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δικαίωμα να αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της Αυστρίας.

    Ο κ. Καντάφι ανέφερε στο περιοδικό Νews ότι αν ο αυστριακός λαός επιθυμεί να εκλέξει τον Χάιντερ, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η επιθυμία του και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στην υπόθεση.

    Ο ηγέτης της Λιβύης δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να θυσιάζονται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, για μια κλίκα ανθρώπων και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα της έναντι των συμφερόντων ενός σιωνιστικού κράτους.

    O.K.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 15 Ιουνίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκαν σήμερα στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο αμερικανικών προσπαθειών να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις και ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία τον Σεπτέμβριο απέφυγε να απαντήσει αλλά είπε ότι θέλει να τελειώσουν όλα εγκαίρως.

    Σημειώνεται ότι οι Παλαιστίνιοι είναι δυσαρεστημένοι επειδή οι Ισραηλινοί έχουν καθυστερήσει την αποφυλάκιση συμπατριωτών τους, αλλά και επειδή έχουν αποσύρει μόνο ένα μικρό μέρος των δυνάμεών τους από τη Δυτική Οχθη. Οι Παλαιστίνιοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, εκτός εάν οι Ισραηλινοί αποσυρθούν από μεγαλύτερο τμήμα των κατεχόμενων εδαφών.

    Ο.Κ.

    [20] ΘΕΡΜΟΣ ΕΝΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την ευκαιρία για ένα θερμό εναγγαλισμό είχαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, όταν συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, πριν αναχωρήσουν και οι δύο για την Αθήνα.

    Φτάνοντας στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, όχι όμως και να ανταλλάξει εναγγαλισμό με τον κ.Πασχαλίδη που βρισκόταν επίσης στο αεροδρόμιο. Ακολούθησε μικρή συζήτηση, όταν ο κ. Χριστόδουλος ρώτησε τον υπουργό πως είναι και εκείνος απάντησε "πολύ καλά, δόξα το Θεό".

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συνέχισαν τη συζήτησή τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    [21] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Εκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας απηύθυνε το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

    Παράλληλα τα δύο κόμματα, που είναι κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, κατηγόρησαν την Ιεραρχία για την επιλογή της να διοργανώσει το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Πέντε σημεία συμφωνίας προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε χθες η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας,Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Το πρώτο, αφορά στην για πρώτη φορά παρουσίαση του νέου Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μίας κοινής εκδήλωσης που θα διοργανώσουν ο ΣΒΒΕ και το ΥΠΕΘΑ. Η παρουσίαση αυτή θα επαναληφθεί στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Κομοτηνή, με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των επιχειρήσεων της περιφέρειας

    Το δεύτερο σημαντικό σημείο, είναι η δημιουργία ενός μητρώου προμηθευτών και κατασκευαστών για τις προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, το οποίο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία του ΣΒΒΕ και του υπουργείου.

    Το τρίτο σημείο συμφωνίας, εστιάζεται στην πραγματοποίηση συνάντησης του κ. Γ.Ζ. Δρόσου, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΒΕΤ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας & Τεχνολογίας), με τη Διοίκηση του ΣΒΒΕ την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας με το ΥΠΕΘΑ.

    Το τέταρτο σημείο συμφωνίας, αφορά στη διοργάνωση της επόμενης πολεμικής έκθεσης «Defendory» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας αποκέντρωσης των σχετικών δράσεων.

    Τέλος, το τελευταίο σημείο στο οποίο συμφώνησαν ο ΣΒΒΕ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφορά στην υποστήριξη του θέματος από πλευράς του υπουργού, για την τακτικότερη αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης Πρίστινα, γεγονός που θα ενδυναμώσει και το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς, έθεσε στον υπουργό, θέματα που σχετίζονται με τις κρατικές προμήθειες που διαχειρίζεται το ΥΠΕΘΑ, τόσο σε αμυντικά και εξοπλιστικά προγράμματα, όσο και σε προγράμματα γενικών προμηθειών του Ελληνικού στρατού.

    Ο κ. Τακάς επεσήμανε τη μειωμένη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και περισσότερο της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας στις κρατικές προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας ότι και μόνο στον τομέα των αμυντικών και εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα πολλές εταιρίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν αξιόπιστο έργο, στο πλαίσιο του νέου ΕΜΠΑΕ το οποίο ανέρχεται σε 4 τρισ. δρχ.

    Όσον αφορά στον τομέα των γενικών προμηθειών του ελληνικού στρατού ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε ότι η βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας, διαθέτει το πιο δυναμικό και σύγχρονο κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, τροφίμων & ποτών, αλλά και άλλων κλάδων, όπως, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρολογικά και δομικά υλικά, κ.α., τα οποία προμηθεύεται ο στρατός για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών.

    Επεσήμανε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την περιφέρεια από τα κέντρα αποφάσεων και η οποία δημιουργεί σημαντική αδυναμία στην έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση που σε συνδυασμό με τη δυσκολία διείσδυσης στις διαδικασίες προμηθειών νεοεισερχόμενων επιχειρήσεων, καθιστά την ανάληψη έργων από επιχειρήσεις της περιφέρειας εξαιρετικά δύσκολη.

    Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε ότι για την υποστήριξη της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τη μεγιστοποίηση της ελληνικής συμμετοχής, επιβάλλεται για κάθε προμήθεια ο εκ των προτέρων καθορισμός των συγκεκριμένων απαιτήσεων που θα καλυφθούν μέσω συμπαραγωγής ή αντισταθμιστικών οφελών, οι οποίες θα τίθενται ήδη από τις διακηρύξεις των διαγωνισμών, προκειμένου να είναι γνωστές στους υποψήφιους προμηθευτές.

    Ειδικά για την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της περιφέρειας, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των επιχειρήσεων τόσο στις συμπαραγωγές όσο και στα αντισταθμιστικά οφέλη, θα πρέπει να διασφαλιστεί, καθορίζοντας τα ελάχιστα όρια συμμετοχής των επιχειρήσεων της περιφέρειας σε όλα τα προγράμματα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του ΣΒΒΕ στο θέμα της συχνότερης αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το εξωτερικό και ειδικά της καθημερινής αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Πρίστινα, η οποία κρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Το θέμα αποκτά άλλη διάσταση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη την παρούσα περίοδο λειτουργεί ως έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, και η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, εκτός από τον Πρόεδρο του ΣΒΒΕ, συμμετείχαν ο Β' Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Ιωάννης Βεργίνης, ο έφορος του ΣΒΒΕ Γιώργος Σορτίκος και ο Γιώργος Πασσαλίδης μέλος της Δ.Ε.

    [23] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ TH ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Ρ. ΚΡΑΤΣΑ

    Στρασβούργο, 15 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την ανάγκη παρέμβασης της Ε.Ε. για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Γεωργία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την αποσχιση της Αμπχαζίας και της Οσσετίας επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, με ερώτηση προς το ευρωκοινοβούλιο.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Σέιχας ντα Κόστα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να βοηθήσει τη Γεωργία με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους 300.000 πρόσφυγες, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σημείωσε, όμως, ότι οι δυνατότητες της Ένωσης είναι περιορισμένες και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή υποδομών, προσθέτοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και η αποτροπή νέας σύρραξης στην περιοχή.

    Η κ.Κράτσα σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 300.000 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής, είναι τραγική και αναρωτήθηκε μήπως η κρίση στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου αποτελεί μέρος της ρωσικής πολιτικής.

    Ο κ.Ντα Κόστα τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ρωσική πλευρά επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση της Γεωργίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 June 2000 - 18:14:12 UTC