Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [04] ΙΝΤΡΑΛΟΤ: ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ
  • [05] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [06] 13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΑΝΤ
  • [08] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
  • [09] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ SHIKORSKY ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [11] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΙΝΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [13] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
  • [14] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [15] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΜΜΕ
  • [16] Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [17] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 25 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΑΓΩΓΕΑ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ Α. ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ
  • [18] Ο ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [19] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [20] ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [21] ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
  • [22] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [23] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (17:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας Στέφεν Σόντερς από την "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" στις 8/6/2000.

    της Β. Κουτσούμπα

    Δεν έχουμε υπόψη μας καμία λίστα υπόπτων τρομοκρατών ώστε να την αξιοποιήσουμε δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας έτσι στους ισχυρισμούς Αμερικανών ότι έχει δοθεί στη χώρα μας συγκεκριμένη λίστα.

    Ο κ.Ρέππας υπογράμμισε πως αν κάποιος έχει τέτοια στοιχεία ας τα θέσει στη διάθεση των ελληνικών αρχών και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήματος δικαστικής συνδρομής, ώστε ο πρώην αρχηγός της CIA να καταθέσει ό,τι σχετικό γνωρίζει.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ.Παπαθεμελή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο κ.Παπαθεμελής αναφέρεται στη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου του δόθηκαν κάποια στοιχεία με υπόπτους από τον προκάτοχό του και τα προώθησε στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει προβεί από τότε στις δέουσες δικαστικές ενέργειες, ωστόσο όμως δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η αναποτελεσματικότητα στο θέμα της τρομοκρατίας είναι αρνητικό γεγονός, δεν έχει όμως καμία σχέση με τη σταθερή και ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί από κοινού και να εξαλειφθεί η μάστιγα της τρομοκρατίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν προτίθεται ο πρωθυπουργός να θέσει το θέμα της τρομοκρατίας στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού όπως είπε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μία τέτοια συζήτηση και επανέλαβε ότι "το θέμα αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο μιας ευρύτατης συμφωνίας γιατί η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία είναι θύματα της τρομοκρατίας".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων που θεωρούν την Αθήνα ως μία από τις πλέον επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. "Η κυβέρνηση νιώθει, όπως και όλοι οι Ελληνες, ότι έχουμε πετύχει να ζούμε σε συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα, από μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέππας.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι επαρκές και εξετάζονται οριακές βελτιώσεις, ώστε μέσω αυτών να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα.

    [02] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (12:27 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται για τη χώρα, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα", υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δεν είναι η άφιξη στην Ιθάκη, είναι η αρχή μιας αισιόδοξης και ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες.

    Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός σημειώνει τα ακόλουθα:

    "Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα όλων μας, αλλά και ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στην ιστορία της χώρας.

    Η υιοθέτηση του ευρώ έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού η Ελλάδα συμμετέχει πλέον στον σκληρό πυρήνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μια ισχυρή δημοκρατική χώρα, με εύρωστη οικονομία και διεθνή αναγνώριση και με ισχυρό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στα χρόνια που πέρασαν πετύχαμε πολλά: Μειώσαμε τον πληθωρισμό σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και, με τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ, η μείωση αυτή θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που οδήγησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Η πολιτική μας οδήγησε σε δραστική μείωση των επιτοκίων, τα οποία βοηθούν το Ελληνικό Δημόσιο να εξοικονομήσει πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, επιταχύνοντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

    Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία χρόνια ενώ παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη στην ανάπτυξη, η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, παρά το υψηλό επίπεδο διαβίωσης του μέσου Ευρωπαίου, παρατηρούνται στην Ευρώπη φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκη Ενωση και για κάθε μια από τις χώρες που την αποτελούν, είναι η επίτευξη πιο δυναμικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη κοινωνική συνοχή. Μαζί με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίσαμε στο Συμβούλιο Κορυφής, το Μάρτιο στη Λισαβώνα, να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη έτσι ώστε το 2010 η ευρωπαϊκή οικονομία να είναι η πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο με τη δυνατότητα διατηρήσιμης ανάπτυξης, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που διανοίγονται. Πρέπει να πετύχουμε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή αυξάνοντας την απασχόληση και καταπολεμώντας τη φτώχεια. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη και των δύο είναι η προώθηση της ανάπτυξης.

    Η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δεν είναι η άφιξη στην Ιθάκη, είναι η αρχή μιας αισιόδοξης και ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες. Στόχος αλλά και χρέος μας προς τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων είναι η επίτευξη της πραγματική σύγκλισης, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας και η φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Η πραγματική σύγκλιση θα επιτευχθεί με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης ταχύτερους από αυτούς των εταίρων μας. Η αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια μέσω των έργων υποδομής. Η ανάπτυξη, βέβαια, δεν είναι αυτοσκοπός. Θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και να διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θέλουμε να εξαλείψουμε την ανεργία, τους θύλακες φτώχειας, υπανάπτυξης και κοινωνικού αποκλεισμού. Θέλουμε μια αξιοκρατική και διαφανή κοινωνία που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

    Η επίτευξη των στόχων μας απαιτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Η μακροοικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση της ανάπτυξης. Στο μέλλον, η δημοσιονομική και η εισοδηματική πολιτική πρέπει να είναι συμβατές με την επίτευξη του στόχου για συγκράτηση του πληθωρισμού. Η πολιτική δαπανών θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η εισοδηματική πολιτική πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της παραγωγικότητας. Η πραγματική αύξηση των μισθών δεν διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εφόσον αυξάνεται αντίστοιχα η παραγωγικότητα.

    Με την είσοδό μας στην ζώνη του ευρώ το επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα μετατίθεται από το μακροοικονομικό στο μικροοικονομικό πεδίο. Οι μικροοικονομικές μας παρεμβάσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, και την προσφορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές. Στόχος μας είναι η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αγκυλώσεων, που εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Απελευθερώνουμε τις αγορές τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και μεταφορών. Προωθούμε τις μετοχοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο φροντίζουμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Η παγκοσμιοποίηση μας καλεί να απλουστεύσουμε τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας χωρίς να αδιαφορούμε για τον εργαζόμενο. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης, δίνουμε έμφαση:

    Στα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Στη μετάβαση στην οικονομία και κοινωνία της γνώσης και πληροφορικής με ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

    Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Στις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

    Δίνουμε έμφαση στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους ώστε να αναπτύσσεται ανταγωνιστικά η επιχειρηματική δραστηριότητα, να διαφυλάσσεται η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού και του ευρύτερου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, να προάγεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία, και να εξυπηρετείται ο πολίτης.

    Ανοίγονται μπροστά μας μοναδικές ευκαιρίες τη στιγμή αυτή: η είσοδος στη ευρωζώνη μας κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία των χωρών της Ευρώπης και ανοίγει μπροστά μας μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Η χρηματοδότηση μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δημιουργεί νέες δυνατότητες για την κατασκευή έργων υποδομής τα οποία θα μεταμορφώσουν το τοπίο της χώρας. Η ανοικοδόμηση των Βαλκανίων δίνει δυνατότητες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες αυτές. Η μακροοικονομική πολιτική που ακολουθούμε ήταν, και θα συνεχίσει να είναι, συνετή και αξιόπιστη. Για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο μηχανισμός της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει όπου είναι επιτυχής ενώ το κράτος πρέπει να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο και τα κίνητρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να συνδράμει στις περιπτώσεις εκείνες όπου η αγορά δεν μπορεί να οδηγήσει στην άριστη λύση. Για την προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας και τη γνώσης το κράτος προωθεί τη χρήση του διαδικτύου, του Internet, στα σχολεία και στις επιχειρήσεις και βελτιώνει το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Με τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα απάντησε με επιτυχία στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε σε ειρηνική περίοδο: Να καταλάβει μια θέση, ως ισχυρή χώρα, στην ομάδα των περισσότερο αναπτυγμένων και ισχυρών χωρών της υφηλίου. Πετύχαμε όλα αυτά με τις δικές μας προσπάθειες, με τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού. Αποδείξαμε έτσι ότι είμαστε μια χώρα και ένας λαός, που όταν θέτει στόχους και έχει στρατηγική, μπορεί να πετύχαίνει αυτό που επιδιώκει.

    Σήμερα, η Ελλάδα γνωρίζει τις δυνάμεις της και έχει αποβάλει την παθητικότητα του παρελθόντος. Ενισχύει την εξωστρέφειά της και μετέχει στις διεθνείς διεργασίες με πρωταρχικό στόχο τη συγκρότηση μιας πολυπολιτισμικής κονωνίας της ευημερίας, αλλά και της αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

    Μπροστά στο ευρώ, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν αναδιπλώνονται παθητικά ούτε υποτροπιάζουν σε δογματικές αγοραφοβικές προσεγγίσεις. Αντιπροτείνουν ρεαλιστικές εθνικές στρατηγικές που συνδυάζουν την οικονομία της αγοράς με τον ευέλικτο και εξωστρεφή σχεδιασμό, την ανταγωνιστικότητα με την κοινωνία της αλληλεγγύης, την εργασιακή ανανέωση με την τεχνολογική καινοτομία.

    Βασική επιδίωξή μας είναι να συνδυάσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με υψηλά επίπεδα ολοκλήρωσης, συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί όραμά μας είναι η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινωνική Ευρώπη".

    [03] ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2000 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Με μόνο σύμβολο την ελληνική σημαία , χωρίς σταυρούς και εικόνες αλλά και χωρίς πανό με συνθήματα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην πλατεία Αριστοτέλους η ειρηνική λαοσύναξη, όπως τη χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος, για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και εκπρόσωποι της εκκλησίας και της νεολαίας. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν όλες οι μητροπόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως και η μητρόπολη Λαρίσης .

    Η εκδήλωση θα είναι εποικοδομητική, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ανθιμος σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στη ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης, απουσία του Παναγιότατου Παντελεήμονα αλλά παρουσία των εκπροσώπων του, πρωτοπρεσβύτερου Δ. Βακάρου και του πρωτοσύγκελου Ι. Τασσιά. Ο κ Ανθιμος δικαιολογώντας την απουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από την συνέντευξη επισήμανε ότι ο Παναγιότατος εκπροσωπείται από τους κυρίους Βακάρο και Τασσιά και ότι υποστηρίζει την συγκέντρωση της Τετάρτης. Παράλληλα ανέφερε ότι προτιμότερο είναι η εκδήλωση να χαρακτηρίζεται ως λαοσύναξη ή ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατί δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε συνδικαλιστικό χαρακτήρα.

    Επιμένουμε να υπάρχουν μόνο σημαίες από αγάπη προς την ορθοδοξία και την πατρίδα, είπε ο κ Ανθιμος υπογραμμίζοντας ότι οι σταυροί και οι εικόνες είναι για άλλες περιπτώσεις και δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Αν υπάρχουν πανό με συνθήματα αυτά θα είναι εκτός προγράμματος, πρόσθεσε και τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης δεν είναι να ενοχλήσει αλλά να εκφράσει την αντίθεση του λαού για το θέμα των ταυτοτήτων αλλά και για αυτά που έχει γράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος σε αυτοτελές βιβλίο του αλλά και σε περιοδικό του ποινικού δικαίου.

    Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε αίτημα της εκκλησίας για παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης γιατί τότε αυτή θα έκανε πολιτική. Παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι διανοούμενοι δεν θέλουν να μείνει τίποτα από την εκκλησία στο δημόσιο βίο και τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση και απειλή η απάλειψη από το Σύνταγμα του "Εις το όνομα της Αγίας Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος" καθώς και η κατάργηση των άρθρων 3 και 13 (εδάφιο 2) του Συντάγματος . Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης ανέφερε ακόμη ότι ο κ Σταθόπουλος ζητά κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και χαρακτήρισε εξωφρενικό τον υποχρεωτικό πολιτικό γάμο. Αυτά δεν θα τα ανεχτούμε, είπε τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν από τα ολοκληρωτικά συστήματα του υπαρκτού σοσιαλισμού τα οποία κατέρρευσαν. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης αναφερόμενος στον κ Σημίτη είπε "τιμούμε το αξίωμα και το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά πειραχτήκαμε από την άρνησή του να δει τον αρχιεπίσκοπο".

    Ο κ Ανθιμος χαρακτήρισε ως προσβολή κατά της πίστης και της ορθόδοξης εκκλησίας τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη περί χομεϊνισμού. "Κάνουμε πως δεν το ακούμε", είπε και τόνισε πως ο χώρος της εκκλησίας είναι χώρος ελευθερίας, σεβασμού των δικαιωμάτων και αγώνων για την πατρίδα

    Η συγκέντρωση θα περιφρουρείται από την αστυνομία αλλά και από ανθρώπους της εκκλησίας ενώ δεν θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις και πορείες. Η εξέδρα θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από τη λεωφόρο Νίκης. Σε ερώτηση για το πια στάση θα τηρηθεί μετά τις συγκεντρώσεις ο κ Ανθιμος απάντησε ότι θα υπάρξει μία αγωνιστική τακτική εντός των πλαισίων της νομιμότητας και της ευπρέπειας της εκκλησίας.

    [04] ΙΝΤΡΑΛΟΤ: ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Προβλέψεις ότι ο κύκλος εργασιών της ΙΝΤΡΑΛΟΤ το 2000 θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. δραχμές και τα κέρδη στα 15 δισ. δρχ έκανε ο πρόεδρος της εταιρίας Σωκράτης Κόκκαλης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

    Ηδη, μόνο από το καινούριο παιχνίδι του ΟΠΑΠ "Πάμε Στοίχημα", που ανατέθηκε στην εταιρία μετά από διεθνή διαγωνισμό, τα έσοδα το πρώτο τετράμηνο προσεγγίζουν τα 100 δισ. δραχμές.

    Η εταιρία έχει στα άμεσα σχέδιά της επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και ειδικότερα σε Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου θα υπάρχει ένας ετήσιος τζίρος στοιχημάτων γύρω στα 250 δισ. δραχμές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αυτή τη στιγμή είναι παράνομος τζόγος και οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών προσπαθούν να τον νομιμοποιήσουν και να προκηρύξουν διεθνείς διαγωνισμούς, για να αναθέσουν σε εξειδικευμένες εταιρίες, όπως είναι η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, την διενέργεια τέτοιων παιχνιδιών.

    Η ΙΝΤΡΑΛΟΤ είναι μια από τις οκτώ εξειδικευμένες εταιρίες παγκοσμίως, σε αυτό που ονομάζεται gaming industry, δηλαδή τη λεγόμενη βιομηχανία των επαγγελματικών νόμιμων τυχερών παιχνιδιών.

    Στο μεταξύ, στη δευτερολογία του, ο κ. Κόκκαλης απάντησε και σε όσα επικριτικά υποστηρίχθηκαν από διάφορες πλευρές σχετικά με το "ολυμπιακό βιντεολόττο". Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση η προκήρυξη για το "βιντεολόττο" δεν φωτογράφιζε την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Μάλιστα διάβασε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της προκήρυξης, όπου αναφέρεται ότι μπορεί να πάρει μέρος ως κύριος συμμετέχων σε μια κοινοπραξία όποια εταιρία έχει τα τελευταία 3,5 χρόνια κινηθεί στο λεγόμενο χώρο του "ηλεκτρονικού τζόγου", τους λεγόμενους "κουλοχέρηδες".

    Τέτοιες εταιρίες υπάρχουν 10 στην Αμερική και 4 στην Αυστραλία και καμία από αυτές δεν είναι η ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Κόκκαλης, η εταιρία δεν είχε τα φόντα να πάρει μέρος ως κύριος εταίρος σε οποιαδήποτε κοινοπραξία για το "ολυμπιακό βιντεολόττο".

    Οπως είπε, θα αναζητούσε και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ ένα συνεταίρο από τους προαναφερθέντες 14, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, είτε είχε, είτε δεν είχε τεχνογνωσία πάνω σε αυτό που ονομάζεται gaming industry. Αλλά, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κόκκαλης, η πορεία της ΙΝΤΡΑΛΟΤ η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό έχει ενοχλήσει πάρα πολλούς.

    [05] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Μόσχα, 12 Ιουνίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι πάνω από 500 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα στην Τσετσενία και περισσότερα από 6000 έχουν πέσει θύματα απαγωγής από τους αντάρτες τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Πούτον δέχθηκε τον Γάλλο φωτογράφο, Μπρις Φλετιό, που απελευθερώθηκε σήμερα μετά από πολύμηνη ομηρία από τους Τσετσένους αντάρτες. Ο Μπρις Φλοτιό είχε πέσει θύμα απαγωγής την 1η Οκτωβρίου του 1999 αφού είχε περάσει στη ρωσική επικράτεια χωρίς βίζα από τη Γεωργία και οι απαγωγείς του ζητούσαν λύτρα ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να τον ελευθερώσουν.

    O.K.

    [06] 13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Σάμος, 12 Ιουνίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Στο Βαθύ της Σάμου από 5 έως 12 Οκτωβρίου 2000 θα πραγματοποιηθεί η φετινή "13η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου". Η συνάντηση διοργανώνεται από το υπουργείο Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σάμου και ο δήμος Βαθέως Σάμου.

    Σημειώνεται ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής των δικαιολογητικών συμμετοχής των θιάσων είναι 15-7-2000, ενώ οι αριθμός των ατόμων κάθε ερασιτεχνικού θιάσου που καλύπτονται τα έξοδά τους από τους διοργανωτές περιορίζεται 12.

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΑΝΤ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    "Τραγικό γεγονός" για το Αραβικό έθνος, σε μία κρίσιμη στιγμή εξέλιξης σημαντικών γεγονότων για τους λαούς της περιοχής, χαρακτήρισε το θάνατο του προέδρου της Συρίας, Χαφέζ ελ Άσαντ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι για πολλές δεκαετίες ο Ασαντ ήταν σταθερός φίλος της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Συρία και η Ελλάδα ήταν χώρες που υποστήριξαν το Παλαιστινιακό κίνημα και έφεραν τις βάσεις της ιστορικής μακροχρόνιας φιλίας του αραβικού και ελληνικού λαού.

    Σήμερα, συμπλήρωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η απώλεια του προέδρου της Συρίας σημαίνει πολλά για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι διάδοχοί του να συνεχίσουν το έργο του, να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, να εγγυηθούν την ενίσχυση της ειρήνης.

    Σχετικά την κηδεία του Σύρου προέδρου, είπε ότι θα υπάρξει η υψηλότατη δυνατή εκπροσώπηση από την Ελλάδα, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

    [08] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ

    Βουκουρέστι, 12 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν τρεις συμφωνίες συνεργασίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι στο Βουκουρέστι.

    Οι συμφωνίες αφορούν στην ελεύθερη διακίνηση οχημάτων μεταξύ των δυο χωρών σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους, την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου είπε στον κ. Γκιοργκίεφσκι ότι η χώρα του υποστηρίζει την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ και επιθυμεί την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα με τα Σκόπια.

    [09] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ SHIKORSKY ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Σύμβαση για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων τύπου Sikorsky S-70B-6, καθώς και οχτώ συλλογών τροποποίησης και αναβάθμισης ισάριθμων ελικοπτέρων για την εγκατάσταση σε αυτά προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων, υπέγραψε σήμερα η γενική διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας και η εταιρία Shikorsky της United Technology, παρουσία του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Τα δύο ελικόπτερα θα προστεθούν σε μία δύναμη οχτώ ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού, παντός καιρού που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση όρων ελέγχου και ασφάλειας σε ολόκληρο το Αιγαίο, με ικανότητα ανθυποβρυχιακής άμυνας, ανίχνευσης και παρατήρησης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής της σύμβασης ότι "συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός ενός δυναμικού τμήματος του Πολεμικού Ναυτικού, που απεδείχθει ότι είναι κατάλληλο, χρήσιμο και αναγκαίο για να ελέγξουμε την ασφάλεια σε αυτή την ευρύτατη περιοχή του Αιγαίου, μια περιοχή που ιστορικά στο παρελθόν αλλά και σταθερά στον μέλλον θα αποτελεί το χώρο ευθύνης του Πολεμικού Ναυτικού για την ασφάλεια της Ελλάδας".

    Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η σύμβαση ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, στις οποίες επιτεύχθηκαν όροι αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που υπερκαλύπτουν το 100% του συνόλου της προμήθειας. Ακόμη περιλαμβάνουν παροχή υποκατασκευαστικό έργο προς την Ελληνική Βιομηχανία πραγματικής αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και ανταλλακτικά και υπηρεσίες στο Πολεμικό Ναυτικό, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 12 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ που παρακολούθησε την διεξαγωγή των χθεσινών δημοτικών εκλογών στη πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα και στην πόλη Χέρτσεγκ Νόβι ανακοίνωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΑΣΕ.

    Ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΑΣΕ στην Ποντγκόριτσα δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ειρηνικά και υπήρξε μεγάλη διαφάνεια στη διαδικασία από όλα τα κόμματα.

    Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκαν παρατυπίες από κάποιο κόμμα ή από κάποιο ψηφοφόρο αν και η προθεσμία για την υποβολή κάποιων παρατυπιών στην τοπική εκλογική επιτροπή λήγει την Πέμπτη.

    Ο ΟΑΣΕ ανέφερε ότι θα δώσει την πλήρη εκτίμηση του για τις εκλογές μετά από ένα μήνα από την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

    O.K.

    [11] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία με την Ελλάδα για την πάταξη της τρομοκρατίας και δεν πρόκειται να λάβουν μέτρα εναντίον της δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο State Department.

    Πρόσθεσε, δε, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογο της στην οποία τη διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να συλλάβει τους δράστες της δολοφονίας του Στέφεν Σόντερς και ότι απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα της σύλληψης των μελών της "17 Νοέμβρη".

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη στην εφημερίδα "Ποντίκι" του πρώην αρχηγού της CIA Tζέιμς Γουίσλεϊ στην οποία ισχυρίζεται ότι μέλη της κυβέρνησης γνωρίζουν τους δολοφόνους, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τους συλλάβουν, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΙΝΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Ρώμη, 12 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα την Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες για τον πόλεμο στην Τσετσενία με ρώσους αξιωματούχους.

    Ο κ. Ντίνι δεν αποκάλυψε την ημερομηνία της επίσκεψης του αλλά αναμένεται να γίνει στις 24 και 25 Ιουνίου ανέφεραν διπλωματικές πηγές και δήλωσε μόνο ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από τη Ρωσία για διάφορα θέματα.

    Η Ιταλία προεδρεύει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία τον Απρίλιο περιόρισε τα δικαιώματα ψήφου της Ρωσίας στους κόλπους της εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ρώσους στην Τσετσενία.

    Ο κ. Ντίνι ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Τσετσενία, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι και να ξεκινήσει διάλογος Ρωσίας με ηγεσία της Τσετσενίας.

    Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επισκεφθεί την Τσετσενία εντός του μήνα και θα συναντηθεί με τις ρωσικές αρχές στην περιοχή, για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβαλε προεδρικό νόμο την περασμένη Πέμπτη.

    Ο.Κ.

    [13] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Φόβους για απαγωγή εκφράζουν δύο οικογένειες ομογενών στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, καθώς δύο φίλες, η Αννα 13 ετών και η Χριστίνα 14 ετών, που εξαφανίστηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν έφυγαν για μάθημα στο ωδείο, δεν έδωσαν σημάδια ζωής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορίτσια είχαν γνωρίσει δύο νεαρούς, αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν δίνουν βάση σε ενδεχόμενο απαγωγής και εξετάζουν την πιθανότητα οι κοπέλες να θέλησαν να φύγουν για κάποιο λόγο από το σπίτι τους.

    [14] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Θεσσαλονικη, 12 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει τη "λαοσύναξη" της Τετάρτης, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκκλησία να ζητήσει την παραίτησή του.

    Ο κ. Ανθιμος χαρακτήρισε "εξωφρενικές" τις απόψεις που διατύπωσε ο υπουργός και εκτίμησε ότι αποτελούν αφετηρία για άλλες κινήσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτεία, ενώ ζήτησε από τους πιστούς να προσέλθουν στα συλλαλητήρια ειρηνικά, μόνο με την ελληνική σημαία και χωρίς τις εικόνες και άλλα θρησκευτικά σύμβολα.

    "Πρόκειται για μία προσπάθεια παλαϊκή, ειρηνική, ευλογημένη λαοσύναξη" είπε ο κ. Ανθιμος, ενώ σχετικά με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε ότι "αυτά που λέει ίσχυσαν στα ολοκληρωτικά συστήματα των χωρών του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού, τα οποία κατέρρευσαν και άφησαν στο πνευματικό και στο οικονομικό χάος αυτές τις χώρες που συμβαίνει να είναι Ορθόδοξες".

    [15] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΜΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του ευρώ στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέλυσαν σήμερα ομιλητές, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Νέων Επιχειρηματιών.

    Ο αντιπρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγουλόπουλος, παρουσιάζοντας τη θέση του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι η προσαρμογή των ΜΜΕ στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν με την εισαγωγή του ευρώ θα είναι επίπονη και μεγάλου κόστους.

    Ο κ. Μαγουλόπουλος, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι το ΒΕΘ συμμετέχει δυναμικά σε πολλά προγράμματα και πρωτοβουλίες και ένα από αυτά είναι το RECITE II, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, στις 27 και 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ομιλητές έδωσαν μια σφαιρική εικόνα των αναγκαίων δράσεων προσαρμογής τόσο στην καθαυτή λειτουργία εντός της επιχείρησης, όσο και σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και τις υφιστάμενες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε δραχμές και την εξέλιξή τους μετά την εισαγωγή του ευρώ.

    Την πεποίθηση ότι η εισαγωγή του ευρώ εκτός από τις πρωτογενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει άμεσα και καθεαυτήν στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις σχέσεις των επιχειρήσεων με αυτό, θα οδηγήσει ταχύτερα στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, εξέφρασε ο οικονομολόγος, διευθυντής του Κέντρου Επιμόρφωσης Προσωπικού Β. Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Απόστολος Αιγυπτιάδης.

    Οπως επεσήμανε, η εξέλιξη αυτή θα είναι η πλέον καθοριστική για την τύχη των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη νέα διευρυμένη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η ενοποίηση της αγοράς χρηματοπιστικών υπηρεσιών θα επιφέρει και μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα κόστους, λειτουργίας και φερεγγυότητας των επιχειρήσεων, ενώ η διάχυση των πληροφοριών θα επιτρέψει στις υγιείς επιχειρήσεις να προσφύγουν σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Για τον ίδιο λόγο, συμπλήρωσε, η αγορά θα εξυγιανθεί από τις μη φερέγγυες επιχειρήσεις.

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημείωσε, θα γνωρίσει τις πιο σημαντικές αλλαγές από την εισαγωγή του ευρώ. "Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί και θα αποκτήσει διευρωπαϊκό χαρακτήρα. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, που μέχρι σήμερα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ενδοχώριες κινήσεις, θα γίνουν διασυνοριακές και θα δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι με παρουσία σε όλες τις χώρες της Ενωσης. Η ενοποίηση του κόστους χρήματος, μέσω της ενοποίησης των επιτοκίων και της συρρίκνωσης των λειτουργικών επιβαρύνσεων θα δημιουργήσει παραπέρα ένταση του ανταγωνισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αιγυπτιάδης.

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - όπως τόνισε - θα έχουν άμεσο όφελος από την ένταση του τραπεζικού ανταγωνισμού και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους των τραπεζικών εργασιών. Επιπλέον, νέα επενδυτικά προϊόντα θα δώσουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να προσφύγει στην πρωτογενή κεφαλαιαγορά για την άντληση των αναγκαίων για την ανάπτυξή τους κεφαλαίων.

    Από την πλευρά του, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Αρης Μανούδης, ειδικευμένος σε θέματα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εισαγωγή του ευρώ θα ωφελήσει πολλαπλά τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και σε κοινή απεικόνιση των στοιχείων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διευκολύνει συνεργασίες, συγχωνεύσεις, εξαγορές κλπ.

    Ομως για να επιτευχθούν όλα αυτά, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας σειράς αναγκαίων παρεμβάσεων, που αποτελούν ουσιαστικά το "όχημα" για την επίτευξη του στόχου.

    Ειδικότερα, για τη βιομηχανία η εμφάνιση και η χρήση του ευρώ θα έχει μια σειρά επιπτώσεων περισσότερο θετικών και λιγότερο αρνητικών, σύμφωνα με τον κ. Μανούδη. Τα θετικά στοιχεία είναι η ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών τους, η δημιουργία νέων προϊόντων, η διαφάνεια στις τιμές των αγαθών και η απλοποίηση της διαχείρισης διαθεσίμων. Οσο για τις αρνητικές συνέπειες, αυτές αφορούν στην αύξηση του ανταγωνισμού και το κόστος προσαρμογής.

    Το ευρώ, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους. Παρόλο ότι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο θα είναι αυτές που θα βρουν πρώτες τις νέες ευκαιρίες, εν τούτοις και κάθε άλλη επιχείρηση θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά τις νέες εμπορικές δυνατότητες που θα προσέλθουν από την καθιέρωση του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα, θα προσφέρει προσβάσεις σε νέες αγορές απλοποιώντας τις διαδικασίες και ελαχιστοποιώντας το κόστος των διεθνών συναλλαγών.

    Οι έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων θα τις επιτρέψει να εντοπίσουν τις εμπορικές ευκαιρίες και να μειώσουν το κόστος. Αντιθέτως, όσοι καθυστερήσουν θα πρεπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν το υψηλό τίμημα των αποφάσεων της τελευταίας στιγμής. Στο πλαίσιο της προσαρμογής τους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ορίσουν ένα στέλεχος ως "υπεύθυνο για το ευρώ", να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους το ευρώ θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εξετάσει το τι θα γίνει με τις αγορές, τις πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, φορολογικά και άλλα θέματα νομικής φύσεως.

    [16] Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Στο μήνυμα της μάχης της Κρήτης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την 59η επέτειο της, που οργάνωσαν ο δήμος Ελληνικού και ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού "Ο Ψηλορείτης".

    Οπως ανέφερε, στη μάχη της Κρήτης οι λίγοι Κρητικοί, οι αποφασισμένοι για όλα, πάλεψαν με τους πολλούς και τους υπερόπτες. Ηταν μακρύς, ηρωικός και ανυποχώρητος, σημείωσε, ο αγώνας της Κρήτης για την ελευθερία και αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, μέχρι την ένωση με την Ελλάδα το 1913 και στη συνέχεια ήταν σημαντική η συμβολή του νησιού στη πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη, την προκοπή και την ευημερία.

    Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη η απότιση φόρου τιμής στις μάχες του παρελθόντος πρέπει να αποσκοπεί εξίσου, ή και περισσότερο, στην καλύτερη προετοιμασία για τις μάχες του που θα δώσουμε στο μέλλον. "Χώρες και λαοί χωρίς μνήμες και οράματα δεν μπορούν να δώσουν τις μάχες που έρχονται νικηφόρα. Και εμείς συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής, που έχει ανατείλει"

    Μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, σημείωσε ότι τα προβλήματα που έχουν διευθετηθεί ή διευθετούνται. Κύριο πρόβλημα, συμπλήρωσε, για την Ελλάδα αποτελεί η Τουρκία, που συνεχίζει να αποτελεί απειλή, παρά τις διακηρύξεις της χώρας μας ότι θέλει να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονες της. Η χώρα μας δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά συγχρόνως δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου και δεν αρνείται τις κινήσεις καλής θέλησης, όπως απέδειξε με το Ελσίνκι.

    [17] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 25 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΑΓΩΓΕΑ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ Α. ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Σε κάθειρξη είκοσι πέντε ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο 34χρονος Βασίλης Παλαιοκώστας που κατηγορείται για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Αλέκου Χαϊτογλου, το Δεκέμβριο του 1995. Ο καταδικασθείς φέρεται ότι εισέπραξε απο την οικογένεια του βιομηχάνου λύτρα 260 εκ.δραχμών, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ο αδελφός του, Νίκος Παλαιοκώστας, που αναζητείται τα τελευταία χρόνια από την αστυνομία.

    Η απαγωγή, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 1995, όταν οι δύο κατηγορούμενοι με την απειλή όπλων απήγαγαν το βιομήχανο από την περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τον μετέφεραν στη Στερεά Ελλάδα, όπου και τον περιέφεραν για να μην εντοπιστούν από την αστυνομία. Ύστερα από πολυήμερεςς διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς εισέπραξαν τα λύτρα από τους συγγενείς του βιομηχάνου και στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν σε ερημική περιοχή, μεταξύ Λαμίας και Αράχωβας.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και ο απαχθείς βιομήχανος, που περιέγραψε λεπτομερώς τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε πριν απο τεσσεράμισυ χρόνια, ενώ ο 34χρονος κακοποιός στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή και κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι τον ενέπλεξαν για να κλείσουν την υπόθεση.

    Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, που είχε δραπετεύσει από τις φυλακές Κορυδαλλού, συνελήφθη το Δεκέμβριο του 1999. Σε βάρος του εκκρεμούσαν 17 εντάλματα σύλληψης. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Νίκος - που καταζητείται από το 1990, μετά την απόδρασή του από τις φυλακές- έχει καταδικαστεί ερήμην σε ποινές κάθειρξης 67 χρόνων για ληστείες, κλοπές, κ.ά. αδικήματα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

    Γ.Χ.

    [18] Ο ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Δαμασκός, 12 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Ο Ρίφαατ αλ Ασαντ ετεροθαλής αδερφός του πρώην ηγέτη της Συρίας Χάφεζ αλ Ασαντ αμφισβήτησε την ανάληψη της εξουσίας από τον γιο του τελευταίου. Ο Ρίφαατ αλ Ασαντ εξέφρασε την έντονη οργή του γιατί το κόμμα Μπάαθ στη Συρία επέλεξε τον Μπασάρ αλ Ασαντ, 34 ετών ως διάδοχο του πατέρα του που πέθανε το Σάββατο.

    Ο εκπρόσωπος του Ρίφαατ αλ Ασαντ είπε ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη και αντίθετη με τους νόμους και το σύνταγμα της Συρίας.

    Ο Ρίφαατ, 62 ετών ζει στην εξορία από το 1986 μετά την προσπάθεια του να ρίξει την κυβέρνηση του αδερφού του και πριν από δυο χρόνια του αφαιρέθηκε το αξίωμα του αντιπροέδρου. Εφημερίδα της Συρίας έγραψε ότι οι αρχές της χώρας εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψη του.

    O.K.

    [19] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΤΣΕΧΙΑΣ

    Πράγα, 12 Ιουνίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της Τσεχίας και της Κροατίας στον οικονομικό τομέα εξέτασαν στην Πράγα ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν με τον Κροάτη ομόλογό του Ιβιτσα Ράτσαν.

    Σε κοινή συνέντευξή τύπου οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο.

    Ο κ. Ράτσαν είπε ότι υπουργοί των δύο χωρών ανέλαβαν να συζητήσουν τις δυνατότητες κοινών προγραμμάτων και σημείωσε ότι χώρα του αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κ.Γ.

    [20] ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αστάνα, 12 Ιουνίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Το Καζακστάν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για πολλαπλούς αγωγούς πετρελαίου από την Κεντρική Ασία, τη στιγμή που ασκούνται νέες πιέσεις στο κράτος να υποστηρίξει τον αγωγό από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, που επιθυμούν οι ΗΠΑ.

    Ο πρωθυπουργός του Καζακστάν, Κασιμζομάρτ Τοκάεφ, δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία παρέστη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ότι η χώρα του "επιθυμεί να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου".

    Ο Τζεμ, που έφτασε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, χθες, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και αυτών της Τουρκίας με το Κιργιστάν, τόνισε τη στρατηγική σημασία του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν. "Ο αγωγός Μπακού Τζεϊχάν θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, θα βοηθήσει στη δημιουργία οικονομικής υποδομής και στην ενίσχυση της πολιτικής ανεξαρτησίας" είπε χαρακτηριστικά.

    Την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν οι δίοδοι εξαγωγής του μαύρου χρυσού απο την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο να προσπερνούν το Ιράν και τη Ρωσία, ώστε να αποδυναμωθεί η επιρροή τους στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή.

    Ο Τοκάεφ δήλωσε ότι το σχέδιο μπορεί να ονομαστεί Ακτάου - Μπακού - Τζεϊχάν, καθώς το πετρέλαιο από το Καζακστάν μπορεί να εξαχθεί με βυτιοφόρα μέσω της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν και από εκεί στην Τουρκία. Ωστόσο, απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως "το Καζακστάν δεν έχει πολιτικές προκαταλήψεις" και συμπλήρωσε ότι "για μας ο ρεαλισμός είναι σημαντικός". Οπως ανέφερε, προτεραιότητα του Καζακστάν είναι σχέδιο Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας, 1.500 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Τενγκίζ στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Νοβοροσίσκ.

    Προέτρεψε επίσης, για πρόοδο σε εναλλακτική δίοδο μέσω του Ιράν, η οποία θεωρείται από ορισμένους εμπειρογνώμονες ως η πιο εμπορικά βιώσιμη επιλογή,κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.

    [21] ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ απονεμήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα ετήσια βραβεία σε αθλητικούς συντάκτες και φωτορεπόρτερ, μέλη του ΠΣΑΤ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ ο γενικός γραμματέας Μανώλης Μαθιουδάκης, εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ ο πρόεδρος Δημήτρης Γκλαβάς και εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ ο Βασίλης Καζάκος. Ακολούθησε ομιλία του επί τιμής πρόεδρου του ΠΣΑΤ Πέτρου Λινάρδου με θέμα "Ταξίδι στις ρίζες της Ολυμπιακής Δημοσιογραφίας".

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού μεταξύ άλλων ανέφερε: "Εχω την αίσθηση ότι συμμετέχω στη δημιουργία μιας αναγκαίας παράδοσης σ' έναν τόσο σημαντικό χώρο. Παράδοση που είναι απαραίτητη, για να μπορούμε να προχωρούμε στο μέλλον γνωρίζοντας να αξιολογούμε όπως πρέπει τη προσφορά εκείνων που συμμετέχουν στη δημιουργία σημαντικών πραγμάτων για τη χώρα και ταυτόχρονα δίνοντας κίνητρο σ' αυτούς που τώρα ασχολούνται, ή που θέλουν ή σκέφτονται να ασχοληθούν ό,τι αξίζει τον κόπο. Γιατί περί αυτού πρόκειται".

    Σύμφωνα με τις επιλογές της Επιτροπής Βραβεύσεων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου ( την οποία αποτελούν ο Γιάννης Διακογιάννης, ο Πέτρος Λινάρδος, Ο Γιώργος Παντούρης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, ο Παναγιώητης Δεληκάρης και ο εκπρόσωπος του ΔΣ του ΠΣΑΤ Κώστας Μυλωνάς) βραβεία έλαβαν:

    ΓΡΑΠΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Βραβείο έρευνας στον Γιάννη Κιούση ("Αγωνία για τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων)

    Βραβείο συνέντευξης στον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη (Γιώργος Ορφανίδης: "Από τα γήπεδα στις οικοδομές-Πέταξα στα σκουπίδια τα εκατομμύρια)

    Βραβείο ρεπορτάζ εξ ημισείας στους Παναγιώτη Παπαδόπουλο (συνεργασία Α. Καρπετόπουλος) ("Ενα γαλανόλευκο διαβατήριο για τον Μαρσέλο Σάλας") και Παντελή Περιβολάρη ("Εκδρομές τρόμου")

    Επαινος απονέμεται στη συλλογική δημοσιογραφική εργασία "130 ήρωες του ελληνικού αθλητισμού" (περιοδικό ACTIVE)

    THΛΕΟΡΑΣΗ

    Βραβείο έρευνας στον Γιάννη Δάρα (συνεργασία Περικλή Στέλλα-Γ. Θειάκου) ("Πεθαίνοντας αβοήθητος")

    Βραβείο ρεπορτάζ -περιγραφής εξ ημισείας στους Νίκο Γέμελο ("Γρηγόρης Γεωργάτος") και Γιάννη Κυφωνίδη- Κωνταντίνο Ντάλτα ("Λουντμίλα Ενγκβιστ")

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    Βραβείο περιγραφής στον Νίκο Παπαδογιάννη (αγώνας: Ζαλγκίρις- Κίντερ Μπολόνια)

    Βραβείο έρευνας στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο ("100 στιγμές- ένας αιώνας αθλητικών γεγονότων")

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    Το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας εξ ημισείας στους Νίκο Χαλκιόπουλο ("Δρόμος μετ' εμποδίων") και Θανάση Σταυράκη ("Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο")

    Τέλος βραβείο μνήμης απονεμήθηκε μετά θάνατον στον Κωνσταντίνο Τσόγκα για τη συνέντευξη που είχε πάρει από τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, το οποίο παρέλαβε η σύζυγος του Κατερίνα.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Λάμπης Νικολάου, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Παναγιώτης Φασούλας, ο διευθυντής-συντονιστής του ΟΠΑΠ Θεόδωρος Σαρρής, το μέλος τυ ΔΣ της οργανωτικής επιτροπής του "Αθήνα 2004", ο πρόεδρος της ΕΠΟ Κώστας Αλεξανδρίδης, η πρόεδρος της ομοσπονδίας σόφτμπολ Ξένια Γερονικόλα-Τράπαλη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας καράτε Γιώργος Γερόλυμπος, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Ευάγγελος Παπαποστόλου, ο γενικός διευθυντής αθλημάτων του 2004 Μάκης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, μέλη των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, του ΕΔΟΕΑΠ, οι καθηγητές Θωμάς Γιαννάκης, Νίκος Γιαλούρης και δεκάδες αθλητικοί συντάκτες.

    [22] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2000 (19:30 UTC+2)

    "Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και έχουμε την υποχρεώση να προωθήσουμε όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Βρετανό ταξίαρχο, Στέφεν Σόντερς, που έχει ανοιχθεί στη βρετανική πρεσβεία.

    Η σορός του Σόντερς θα μεταφερθεί αύριο το μεσημέρι στη χώρα του με αεροπλάνο που θα αναχωρήσει από το ανατολικό αεροδρόμιο, αφού προηγηθεί ειδική τελετή.

    [23] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ

    Βελιγράδι, 12 Ιουνίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη Συρία για τον θάνατο του προέδρου της Χάφεζ αλ Ασαντ μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι το τηλεγράφημα απευθυνόταν στον λαό της Συρίας, την ηγεσία της χώρας και την οικογένεια του προέδρου.

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Σύριο ομόλογο του Μουσταφά Μίρο. Το Βελιγράδι δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην κηδεία του Σύριου προέδρου που θα γίνει αύριο.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 June 2000 - 18:14:20 UTC