Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ 1,8 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [02] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ι. ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [08] Σ. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [09] ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΟΖΚΟΦ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΟΣΤΟΦ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ε. ΣΑΪΜΟΝΣ
  • [12] ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [14] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [15] ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η "ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ"
  • [17] ΡΩΣΙΑ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ START III ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2000
  • [18] ΜΕ ΤΟ ΧΑΑ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ELITHERM
  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΣΕΡ ΠΡΟΣ ΚΟΣΤΟΦ
  • [20] ΣΤΟ "ΧΟΡΟ" ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Η ΕΤΒΑ
  • [21] Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [22] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - KFOR

  • [01] ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ 1,8 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (15:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου, από τα ΝΕΑ.

    Περίπου 2 δισ. δραχμές, για την ακρίβεια 1,8 δισ. και μια καινούρια ζωή προσφέρουν οι Αμερικανοί σε όποιον τους παραδώσει τα ....κεφάλια των τρομοκρατών της "17 Νοέμβρη".

    Λίγες ώρες μετά το χτύπημα στον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο και η ειδική ηλεκτρονική σελίδα με την επικήρυξη των τρομοκρατών βρέθηκε και πάλι στην πρώτη σελίδα του κόμβου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ενδεικτικό των προθέσεων των Αμερικανών είναι το γεγονός ότι αύξησαν την αμοιβή που έχουν ορίσει για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψη των μελών της "17 Νοέμβρη" από εννιακόσια εκατομμύρια δραχμές (3 εκατομμύρια δολάρια) σε 1,8 δισ. (5 εκατ. δολάρια).

    Η ανακοίνωση για την επικήρυξη των μελών της "17 Νοέμβρη" γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του τμήματος Εξωτερικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου. Από τρία εκατ. δολάρια που προσέφερε μέχρι πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση, η αμοιβή για πληροφορίες από τη δράση και τα μέλη της οργάνωσης φτάνει τώρα τα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Το τεράστιο αυτό ποσό, μαζί με μετανάστευση στης ΗΠΑ για τον μάρτυρα και την οικογένειά του, εφόρου ζωής προστασία, αλλαγή ταυτότητας και ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας πληροφοριοδοτών, περιμένει όποιον δώσει τα πολυπόθητα στοιχεία.

    Την ανακοίνωση της επικήρυξης υπογράφει ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, στο κείμενο του οποίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "οι ελληνικές και οι αμερικανικές Αρχές συνεργάζονται στενά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας" με τη σημείωση όμως ότι στα 25 χρόνια δράσης της οργάνωσης έχουν χτυπηθεί πολλοί Αμερικανοί πολίτες, χωρίς να έχει γίνει ούτε μια σύλληψη.

    [02] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (09:40 UTC+2)

    Με προκήρυξή της που έστειλε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση κατά του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και αποκαλύπτει ότι τη σχεδίαζε από τον περασμένο Μάρτιο.

    Στην προκήρυξή της, η 17 Νοέμβρη τονίζει ότι είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία του Σόντερς, τον οποίον κατηγορεί για ενεργό συμμετοχή -ως συντονιστή- στους ΝΑΤΟϊκούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της Σερβίας.

    Στο κείμενο της προκήρυξης η 17Ν κατηγορεί το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση για το ρόλο που έπαιξαν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Σερβίας και του Κοσόβου, καθώς και στη "σφαγή του άμαχου πληθυσμού".

    Σε ό,τι αφορά τον Στίβεν Σόντερς, η προκήρυξη αναφέρει: "Αποφασίσαμε να τον εκτελέσουμε γιατί με αυτήν του την ιδιότητα έλαβε μέρος στο σχεδιασμό των βάρβαρων αεροπορικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας και άρα είναι ένας από τους υπευθύνους του περσινού ναζιστικού εγκλήματος και της δολοφονίας χιλιάδων αμάχων".

    Η οργάνωση τονίζει ότι επέλεξε Βρετανό αξιωματικό επειδή "η αγγλική πολιτική όπως εκφράστηκε από τους Μπλερ, Κουκ και Ρόμπερτσον ξεπέρασε σε προκλητικότητα και κυνισμό ακόμα και τους Αμερικανούς".

    Εκτός της συγκεκριμένης επίθεσης, η 17 Νοέμβρη αναλαμβάνει αναδρομικά και επισήμως την ευθύνη για προηγούμενες ενέργειες: την επίθεση με ρουκέτα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις 31/3/1999, την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου στις 3/4/1999, την εκτόξευση τριών ρουκετών κατά δυτικών τραπεζών στον Πειραιά στις 5/5/1999, την έκρηξη βόμβας στην ολλανδική πρεσβεία στις 8/5/1999 και την εκτόξευση ρουκέτας κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στις 16/5/1999.

    Σε άλλο σημείο, η προκήρυξη αναφέρεται στον τραυματισμό μέλους της κατά την επίθεση με ρουκέτα στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη. Διαψεύδει την αστυνομία, η οποία είχε ανακοινώσει ότι διαθέτει το DNA τραυματισμένου μέλους της οργάνωσης και κάνει λόγο για σκευωρία των αμερικανικών και ελληνικών Αρχών με στόχο να ενοχοποιηθούν οι ύποπτοι.

    Σε υστερόγραφο, γίνεται αναφορά στον μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκαλη, τον οποίο χαρακτηρίζει παλαιό πράκτορα της Στάζι και τωρινό της CIA.

    [03] ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (09:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Τριβές στο εσωτερικό της Εκκλησίας προκαλεί η απόφαση για συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη-Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Αντίθετοι στις κινητοποιήσεις είναι οι Μητροπολίτες Θηβών, Ιερώνυμος, Ζακύνθου Χρυσόστομος και Ιωαννίνων Θεόκλητος.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου για να καθοριστεί συνάντηση εφόσον ζητηθεί και υπό τις σαφείς προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η Εκκλησία αρνήθηκε το διάλογο καθώς δεν απάντησε στο θέμα συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν την αντιμετωπίζει ως πολιτικό συνομιλητή και αντίπαλο.

    Η στάση της κυβέρνησης τόνισε ο κ. Ρέππας δεν δικαιολογεί την επίθεση που εξαπέλυσαν κύκλοι της Εκκλησίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενέπαιξε την Εκκλησία και την κάλεσε να προχωρήσει σε διάλογο.

    [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 9 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζει αυτή την Κυριακή την πρόκληση των δημοτικών εκλογών στις περιοχές της Ποντγκόριτσα και του Χέρτσεγκ Νόβι που θα φανερώσουν την δύναμη που διαθέτει η φιλοδυτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας που ανταγωνίζεται τους αντιπάλους της υποστηρικτές του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι εκλογές της Κυρικής διεξάγονται σε αυτούς τους δυο δήμους που συγκεντρώνουν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Μαυροβουνίου και αναμένεται να είναι καθοριστικές για τη Γιουγκοσλαβία παρά τον τοπικό τους χαρακτήρα.

    Ο Μίλο Ντζουκάνοβιτς, πρόεδρος του Μαυροβούνιου που ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική αντιμετωπίζει τον Μόμιρ Μπουλάτοβις, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και σύμμαχο του Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς σε προεκλογική του ομιλία τόνισε ότι πρέπει το Μαυροβούνιο να απομακρύνει την κυβέρνηση της προδοσίας και κατηγόρησε τη δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει τους ιστορικούς δεσμούς των λαών του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Μπόζινταρ Μπόγιοβιτς, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μαυροβούνιο απείλησε ότι θα "ξεσπάσει κύμα βίας" στην Δημοκρατία αν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής δεν είναι δίκαια.

    Ο κ. Μπόγιοβιτς τόνισε ότι αν το κόμμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής τότε θα ευθύνεται για το "κύμα βίας" που θα πλήξει το Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς ανέλαβε καθήκοντα το 1998 και από τότε προσπαθεί να εξισορροπήσει τη κατάσταση ανάμεσα στους πολίτες του Μαυροβουνίου που παραμένουν πιστοί στο Βελιγράδι και σε όσους επιθυμούν την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας.

    Οι δυο πλευρές διαθέτουν ισχυρά στρατιωτικά όπλα. Ο μεν Τζουκάνοβιτς ελέγχει την αστυνομική δύναμη της δημοκρατίας που αριθμεί 20.000 άνδρες και οι υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς διατηρούν στρατό στο Μαυροβούνιο και ελέγχουν τις ναυτικές δυνάμεις καθώς η Δημοκρατία αυτή είναι η μόνη διέξοδος της Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική Θάλασσα. Τα στρατεύματα του Βελιγραδίου αριθμούν 25.000 άνδρες και αποτελούν σύμβολο της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης του παρελθόντος.

    Οι εντάσεις μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών οξύνθηκαν κατά την διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, ενώ σημειώνεται ότι μετά την λήξη του πολέμου ο κ. Τζουκάνοβιτς έκανε ένα βήμα προς την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας καθιερώνοντας το γερμανικό μάρκο ως εναλλακτικό νόμισα συναλλαγής.

    Τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν από τη δύση στο Μαυροβούνιο, ενώ η Σερβία παραμένει απομονωμένη.

    O.K.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ι. ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την άποψή ότι επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ.

    Εκτός αυτού, "σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικοί που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", τόνισε ο στρατηγός Σεργκέγιεφ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

    "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς παραμένει ουσιαστική πολιτική δύναμη", πρόσθεσε.

    Εκτίμησε ότι η κατάσταση στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να είναι ασταθής και ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος έκρηξης νέας ένοπλης σύγκρουσης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη διευθέτηση της κατάστασης στην περιοχή αυτή εξαρτάται το μέλλον όλης της Ευρώπης.

    Ο κ. Σεργκέγιεφ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της KFOR δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των φιλήσυχων πολιτών στην επαρχία, και κυρίως των Σέρβων των οποίων η έξοδος από το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει σταματήσει.

    Κατά την άποψή του η ηγεσία της αποστολής του ΟΗΕ και η διοίκηση της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο "δρα αναποτελεσματικά και κατευθύνει τα πράγματα προς το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία".

    Τόνισε ακόμη ότι είναι αναγκαία η πραγματική και όχι η πλασματική αποστρατιωτικοποίηση του ΑΣΚ.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε ακόμη ότι υπάρχουν μειονεκτήματα όσον αφορά τη συνεργασία των Ρώσων στρατιωτών με τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση δεν συμμετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

    Εξέφρασε δε, την ανησυχία του για τη σύλληψη πολιτικών προσωπικοτήτων βάσει μυστικών ενταλμάτων σύλληψης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    "Οι ίδιες οι συλλήψεις και οι μέθοδοι εκτέλεσης αυτών των επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα όρια του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη διεθνή στρατιωτική παρουσία", τόνισε.

    [06] ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ενα υγιές χρηματιστήριο είναι απαραίτητο σε μια μοντέρνα οικονομία. Χωρίς αυτό χωλαίνει η διοχέτευση της ιδιωτικής αποταμίευσης στην παραγωγική διαδικασία, υπογράμμισε ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και Οχάιο, Φαίδων Κοζύρης, μιλώντας στη διημερίδα για το Χρηματιστήριο και την προστασία των επενδυτών.

    Ο κ. Κοζύρης χαρακτήρισε ανόητες - με την έννοια του αστήρικτες - σχεδόν όλες τις χιλιάδες "προβλέψεις" και "συμβουλές" που διαβάζει το κοινό στις οικονομικές εφημερίδες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Δεν είναι άχρηστες, αλλά διαβάζονται προσεκτικά για τυχόν πληροφορίες και διότι, στο βαθμό που επηρεάζουν τους επενδυτές, καταντούν "αυτοεκπληρούμενες πληροφορίες".

    Πάντως, έμφαση έδωσε στη διαφορά ανάμεσα στην επένδυση και στο τζόγο λέγοντας: "Ο επενδυτής ζυγίζει τον κίνδυνο με την απόδοση και αναλαμβάνει τόσο όσο μπορεί να σηκώσει. Αντίθετα, ο τζογαδόρος ελπίζει να πλουτίσει γρήγορα με την ανάληψη δυσανάλογων κινδύνων με κεφάλαιο που δεν είναι διαθέσιμο για αυτό το σκοπό, ελπίζοντας σε μια εύνοια της τύχης ή στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Και τα δύο είναι νόμιμα, φτάνει να ξέρουμε τι μας γίνεται!".

    Αναφερόμενος στο "θερμό" καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, ο κ. Κοζύρης, αφού τόνισε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του "καλοκαιρινού φαγοποτιού" ήταν για τους πολλούς ο τζόγος, σημείωσε μεταξύ άλλων : "Είδαμε μια μαζική εισβολή "νεοεπενδυτών" στο χρηματιστήριο, μια τρομερή αύξηση του τζίρου και των τιμών, παρατηρήσαμε χιλιάδες νέες εταιρίες διαμεσολάβησης (ιδίως ΕΛΔΕ) να φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ο δείκτης έγινε το κύριο θέμα συζήτησης σε πόλεις και χωριά, πολλά γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και καφενεία έκλειναν για ώρες για να παρακολουθήσουν οι υπάλληλοι και οι θαμώνες την πορεία των μετοχών, οι παραθεριστές με τα κινητά τους πουλούσαν και αγόραζαν προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν ζεστά κέρδη".

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη μάζα των νεοεπενδυτών πρέπει καταρχήν να αναζητήσει τους ενόχους στον καθρέφτη, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε ότι για την προστασία του ο επενδυτής χρειάζεται κάτι που αποκτάται δύσκολα: παιδεία.

    "Πρέπει ο επενδυτής να καταλάβει τις έννοιες του "κινδύνου" και της "αβεβαιότητας" που κυριαρχούν ακόμα και στις πιο διάφανες και εύρρυθμες αγορές. Ο τζογαδόρος που πιστεύει ότι είναι τσακάλι πρέπει να ξέρει ότι χορεύει με τους λύκους! Μόνο εκείνοι που έχουν παιδευθεί σε βάθος και το έχουν κάνει επάγγελμα και τρόπο ζωής μπορούν κάποτε να ξεπεράσουν τις πιθανότητες της αγοράς. Και η καλύτερη στρατηγική για τον μέσο επενδυτή είναι η παιδεία, τουλάχιστον να καταλαβαίνει τι κάνει, η σοφή συμβουλή και η μακροχρόνια προοπτική με ενσυνείδητη αποδοχή κινδύνου και απόδοσης", ανέφερε.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 9 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Τη σημασία της επικοινωνίας της εκκλησίας με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στον 4ο Διάλογο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ευρωπαίων Δημοκρατών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Βαρθολομαίος τόνισε ότι σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα όσοι αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, είναι η ευημερία με μία ισχυρή κοινωνία πολιτών, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ποιότητα ζωής και για το λόγο αυτό είναι σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες.

    Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες και τη δράση του Πατριαρχείου στα μεγάλα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η προστασία της φύσης και οσεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων των άλλων, φέροντας ως παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο, για το οποίο δήλωσε ότι "υπάρχουν στις θρησκευτικές παραδόσεις του κόσμου ηθικές επιταγές που οδηγούν στο να εργαστούμε από κοινού για να πετύχουμε την ειρήνη".

    Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας για την ανάγκη προσαρμογής σε μία σύγχρονη αντίληψη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και το ρόλο της Ε.Ε. και της Εκκλησίας στον τομέα αυτό, επεσήμανε ότι η μεγάλη πρόκληση μπροστά στην παγκοσμιοποίηση και τη διαμόρφωση μία κοινής κουλτούρας είναι η διατήρηση της ατομικής υπόστασης και προσωπικότητας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν γίνει βήματα από την Ε.Ε. για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα, και αναρωτήθηκε αν είναι αποτελεσματικές οι σημερινές πολιτικές και αν χρειάζονται ευρύτερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσιμού στην Ευρώπη.

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλλης μίλησε για τα προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της σύγχρονης κοινωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα η υγεία, η ασφάλεια των τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος, η παιδεία, η πολιτιστική καλλιέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής. Η Ευρώπη, είπε, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ποιότητας ζωής με την οικονομική ισχύ και τεχνογνωσία που διαθέτει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να γίνει φρούριο ευημερίας.

    [08] Σ. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    "Η δημόσια συζήτηση για την προστασία του επενδυτή πρέπει να γίνει ευρεία, να απαλλαγεί από αγορανομικά και λογοκριτικά αντανακλαστικά του παρελθόντος και να επιμείνει σε αρχές όπως η διαφάνεια, η δεοντολογία, η ορθή εταιρική διακυβέρνηση, η αυτοπροστασία του επενδυτή. Είναι απαραίτητη η εμπέδωση αυτών των αρχών στην πορεία προς μια ώριμη και αποτελεσματική κεφαλαιαγορά στην Ελλάδα".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, μιλώντας σήμερα στις εργασίες της διημερίδας για το Χρηματιστήριο και την προστασία των επενδυτών, που διοργανώνει το Κέντρο Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στο θεσμικό πλαίσιο και εποπτικό οικοδόμημα της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, η προστασία του κοινού στηρίζεται πρώτα - πρώτα σε μια γενική αρχή που είναι η εξής: η εξασφάλιση συνθηκών ρευστότητας, αξιοπιστίας στην διεκπεραίωση των συναλλαγών και ασφάλειας στην εκκαθάριση των συναλλαγών παρέχει στο επενδυτικό κοινό το σταθερό πλαίσιο για την άσκηση της ελευθερίας των συναλλαγών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαδάκης, προσθέτοντας ότι "αυτή η γενική παροχή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας αποτελεσματικής κεφαλαιαγοράς".

    Περαιτέρω, επεσήμανε ότι τεράστιο βήμα στη γενική προστασία των αξιών και του κοινού στην Ελλάδα αποτέλεσε επίσης η αποϋλοποίηση των τίτλων και η εγκατάσταση του νέου ολοκληρωμένου αυτόματου συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών ΟΑΣΗΣ.

    Οπως ανέφερε, η ρύθμιση της συμπεριφοράς όσων μεσολαβούν μεταξύ των επενδυτών και της αγοράς αποτελεί το δεύτερο βασικό στοιχείο στο σύστημα προστασίας των επενδυτών, ενώ συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρες, δεδομένου ότι σε πολλές πλέον χρηματιστηριακές εταιρίες λειτουργεί αποτελεσματικός εσωτερικός έλεγχος.

    Ο τρίτος "πυλώνας" της προστασίας των επενδυτών είναι η ασφαλιστική τους κάλυψη έναντι κινδύνων αδυναμίας ή πτώχευσης χρηματιστηριακής εταιρίας. Στον τομέα αυτό - σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Θωμαδάκης - έχουν γίνει εντυπωσιακές πρόοδοι στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Η κεφαλαιακή ευρωστία των χρηματιστηριακών εταιριών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τα δύο τελευταία χρόνια, με ίδια κεφάλαια που σήμερα ξεπερνούν τα 400 δισ. δρχ. Η προστασία των επενδυτών στην Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι τουλάχιστον ισοδύναμη εκείνης που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και υπερβαίνει σε σημαντικούς τομείς τα όρια που ισχύουν διεθνώς. Απαιτεί βεβαίως και ενισχύσεις, σημείωσε ο κ. Θωμαδάκης.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η ορθή εποπτική πολιτική απέναντι στα φαινόμενα της φημολογίας και της ατελούς πληροφόρησης περιλαμβάνει δύο σκέλη. Την αυστηρή περιστολή της κατάχρησης πληροφορικών μέσω συναλλαγών και τη θέσπιση υποχρεώσεων εκείνων που κατέχουν πληροφόρηση να τη δημοσιοποιούν επίσημα, έγκυρα και έγκαιρα.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επικέντρωσε το ενδιαφέρον του και στο ερώτημα - που όπως ανέφερε - ακούει συνεχώς: Ολα αυτά τα κεφάλαια που αντλούνται από το χρηματιστήριο που πάνε; Και απαντώντας τόνισε: Πρώτα - πρώτα η άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο δεν γίνεται αποκλειστικά για τη διενέργεια επενδύσεων σε πάγια στοιχεία αλλά και για άλλους λόγους (κεφάλαια κίνησης, αποπληρωμή χρέους, εξαγορές). Η χρηματοδότηση ωφελεί τις επιχειρήσεις, όχι μόνον επειδή διευκολύνει τις επενδύσεις, αλλά και διότι επιτρέπει την άριστή τους χρηματοοικονομική λειτουργία.

    Δεύτερον, οι επενδύσεις, συνέχισε ο κ. Θωμαδάκης, που αναλαμβάνονται δεν γίνονται στιγμιαία. Απαιτούν χρόνο και ο χρόνος μπορεί να οδηγήσει σε θεμιτές αλλαγές των σχεδίων. Επομένως η αλλαγή χρήσεων των κεφαλαίων δεν είναι ούτε απορριπτέα, ούτε βλαβερή. Επίσης, σημασία για τις εποπτικές αρχές έχει η διαφάνεια, δηλαδή η πληροφόρηση των μετόχων σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων.

    [09] ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η εκκλησία αναγνωρίζει ότι η έκδοση των ταυτοτήτων είναι θέμα της πολιτείας, σύμφωνα με εγκύκλιο της ιεραρχίας που θα αναγνωστεί την Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία. Η ίδια εγκύκλιος πάντως υποστηρίζει ότι η εκκλησία έχει πρωτεύοντα ρόλο στο θέμα γιατί εκφράζει την πλειοψηφία του λαού.

    Στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό που θα απευθύνει την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοσταθμού "’λφα Νιους 98,7" έκκληση στους πιστούς για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

    Στο διάγγελμα θα αμφισβητείται ο εκσυγχρονισμός ο οποίος στηρίζεται όπως αναφέρει στα ξεπερασμένα και στεγανά πλαίσια του Διαφωτισμού και θα διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη στροφή προς τον πλούτο και την ομορφιά της ελληνορθόδοξης παράδοσης.

    Σε άλλο σημείο εξαπολύει μύδρους εναντίον των εμπνευστών του όλου θέματος λέγοντας ότι παραμένουν στα σαλόνια και ασχολούνται με ιδεολογίες και δοξασίες ξεπερασμένες ακόμη και στην Ευρώπη.

    Επιπλέον κάνει λόγο για προσβλητική αντιμετώπιση του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο και ολόκληρη την Ιεραρχία της Εκκλησίας και υποστηρίζει οι υπήρχαν και γραπτές δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι δεν θα αρχίσει διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων πριν ξεκινήσει διάλογος με την Εκκλησία.

    Την ίδια ώρα, νέα επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, εξαπέλυσε μέσω του σταθμού μας ο Μητροπολίτης Ζακύνθου. Ο κ. Χρυσόστομος, δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος διεκδικεί ρόλο Εθνάρχη και συμπεριφέρεται ως πολιτικός.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΟΖΚΟΦ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 9 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Την παραίτηση του Αλεξάντερ Μπόζκοφ από τη θέση του επικεφαλούς της διαπραγματευτικής ομάδας της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ.

    Ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση αφού ενημερώθηκε από έκθεση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Πέταρ Ζότεφ για παραβιάσεις εκ μέρους του κ. Μπόζκοφ του νόμου περί αποζημιώσεων ιδιοκτητών περιουσιών που έχουν δημευτεί. Ο κ. Κόστοφ έχει ήδη στείλει στην Εισαγγελία αποδεικτικό υλικό και πρόκειται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την απομάκρυνση του Μπόζκοφ.

    Κ.Κ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ε. ΣΑΪΜΟΝΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Με την βρετανίδα υφυπουργό Αμυνας Ελίζαμπεθ Σάιμονς συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για το χαμό του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου.

    Η υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας χαρακτήρισε συγκινητική την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελλήνων πολιτών που εκφράζουν τη λύπη τους για το συμβάν. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων.

    Η κ. Σάιμονς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα για τη σύλληψη των τρομοκρατών.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με τον πιο αμείλικτο τρόπο το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

    "Είναι ένα φαινόμενο που υπονομεύει τους βασικούς μας δημοκρατικούς θεσμούς, είναι ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας, ελευθερίας και δημοκρατικών θεσμών και σύσσωμη η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους και να τους φέρει στη δικαιοσύνη", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, τόσο στο επίπεδο των κυβερνήσεων όσο και στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. "Αυτούς τους δεσμούς δεν θα τους διαταράξει καμία τρομοκρατική οργάνωση", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [12] ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (20:34 UTC+2)

    «Επαναστατικό» για τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται το γεγονός ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου, όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, είτε μέσω του Internet, είτε τηλεφωνικά.

    Οι υπόχρεοι φόρου θα μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και αφού θα εισάγουν τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου θα ενημερώνοται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης.

    Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή τον τρόπο διάθεσης του επιστρεφόμενου ποσού, καθώς και την κατά προσέγγιση ημερομηνία παραλαβής του εκκαθαριστικού σημειώματος.

    Τέλος, όσοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Internet μπορούν να λάβουν τις ανάλογες υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου, ο αριθμός του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Μόσχα, 9 Ιουνίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Βόρεια Κορέα τον επόμενο μήνα για να ενισχύσει τις προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Πιονγκ-Γιανγκ και της Σεούλ ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου.

    Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Πούτιν στη Βόρεια Κορέα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ΙΙ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη Βόρειο Κορέα ως "κράτος-παρία", γιατί θεωρούν πως το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, εξέφρασαν την ελπίδα πως ο κ. Πούτιν θα προσπαθήσει να πείσει τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει το πυραυλικό της πρόγραμμα.

    Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βόρειο Κορέα το Φεβρουάριο για να υπογράψει συνθήκη φιλίας, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα πιέσει κανέναν στο ταξίδι του.

    Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να προχωρήσουν στις 13 και 14 Ιουνίου σε συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους. Οι δυο χώρες υπέγραψαν ανακωχή στο τέλος του κορεάτικου πολέμου απο το 1950-1953 αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε οριστική ειρηνευτική συμφωνία.

    Ο.Κ.

    [14] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγιεφ παρουσίασε την πρόταση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για κοινό αντι-βαλλιστικό σύστημα ασφάλειας με το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

    Η ρωσική πρόταση παρουσιάστηκε και αναλύθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της κοινής επιτροπής Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που εξετάζει θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος και εξοπλισμών, με βασική επιδίωξη να μεταπειστεί η Ουάσιγκτον και να διατηρηθεί σε ισχύ η συνθήκη για τον έλεγχο των βαλλιστικών οπλοστασίων ΑΒΜ.

    Ο κ. Σεργκέγιεφ τόνισε ότι η πρόταση του κ. Πούτιν δεν αποτελεί παραβίαση της συνθήκης ΑΒΜ του 1972 και πρόσθεσε ότι ειδικοί εξετάζουν όλες τις παραμέτρους για ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές απορίες που θα συζητηθούν και θα εξεταστεί λεπτομερώς η ρωσική πρόταση.

    Το συμβούλιο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ενέκρινε τους εξοπλιστικούς στόχους της Συμμαχίας για το 2000, που αναπροσαρμόζουν τις κατευθύνσεις που είχαν τεθεί το 1998 με βάση τη νέα δομή του οργανισμού.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους εταίρους της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ώστε να είναι σε θέση να προστατευτούν από μελλοντικές απειλές.

    O.K.

    [15] ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τίρανα, 9 Ιουνίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα των Τιράνων "Ekonomia" ζητούν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να προσλάβουν εποχιακούς εργάτες από την Αλβανία. Το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, χορήγησε αυτήν την περίοδο, κατόπιν αιτημάτων που είχε από Έλληνες εργοδότες, 550 θεωρήσεις σε ισάριθμα άτομα από τον νομό Κορυτσάς, για εποχιακή απασχόληση στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, το Ελληνική Προξενείο Αργυροκάστρου, όπως γράφει η εφημερίδα "Κόχα Γιον" θα διευκολύνει στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

    [16] ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η "ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ"

    Τίρανα, 9 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Veve Group, Βεχμπί Βελία, μετέδωσε η αλβανική Τηλεόραση, ιδρύθηκε στα Τίρανα η "Ένωση Βιομηχάνων και Επενδυτών Αλβανίας" στην οποία μετέχουν 33 μεγάλες αλβανικές και ξένες εταιρίες. Στόχος της Ένωσης είναι η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Πρόεδρος της Ένωσης εκλέχθηκε ο Βεχμπί Βελία, Αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν ο εκπρόσωπος της Mak-Albania, θυγατρική της "Kharafi Group", Αντέλ Ναγκάφ και ο Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας "Freab", Φρεντερίκ Μπράσε. Στο μεταξύ η Ένωση έχει έτοιμο σχέδιο για την ίδρυση Τράπεζας Επενδύσεων με συνχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της IFC και της Αμερικανικής Τράπεζας Επενδύσεων.

    [17] ΡΩΣΙΑ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ START III ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2000

    Μόσχα, 9 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμφωνήσουν εντός του 2000 στην εφαρμογή της συνθήκης START ΙΙΙ, για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων.

    Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ωστόσο ότι η Μόσχα συνεχίζει να αντιτίθεται στις προθέσεις της Ουάσινγκτον για αναθεώρηση της Αντιβαλλιστικής συνθήκης ΑΒΜ του 1972 και πρόσθεσε ότι

    οι ΗΠΑ μιλούν για πιθανές απειλές που δεν υπάρχουν για τη Ρωσία και σε περίπτωση που εμφανιστεί μία τέτοια απειλή απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή της.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθεί η START ΙΙΙ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο. Τα βασικά σημεία της έχουν συμφωνηθεί και προβλέπουν τον περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών των δύο πλευρών σε 2.000 έως 2.500.

    O.K.

    [18] ΜΕ ΤΟ ΧΑΑ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ELITHERM

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών "φλερτάτει" η βορειοελλαδική εταιρία ELITHERM, η οποία αναμένει την έγκριση εισαγωγής των μετόχων της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Παναγιώτης Αλεξανδρίδης.

    Ο κ. Αλεξανδρίδης σκιαγράφησε τους στόχους του επενδυτικού πλάνου που κατήρτισε η εταιρία, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις ύψους 2 δισ. δραχμών, που βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση της παρουσίας της ELITHERM στην εσωτερική αγορά, όσο και στην ανάπτυξη του τομέα παραγωγής προϊόντων θέρμανσης.

    Ιδιαίτερη έμφαση - όπως διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της ELITHERM - δίνεται στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, στην ύπαρξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην προβολή της εταιρίας, μέσω διαφημιστικής εκστρατείας.

    Επιπλέον, η εταιρία εξετάζει προσεκτικά προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη και προώθηση συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα με αυτήν, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο άλλων μορφών συνεργασίας.

    Πάντως, "δέλεαρ" για την εταιρία αποτελούν και οι αγορές των βαλκανικών χωρών, αφού όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο κ. Αλεξανδρίδης, "η περιοχή δεν μας αφήνει αδιάφορους. Οι πωλήσεις μας στις χώρες των Βαλκανίων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και θετικά αποτελέσματα. Ομως είμαστε επιλεκτικοί, καθώς στο πλαίσιο της στρατηγικής μας "πρυτανεύει" η προσεκτική προσέγγιση".

    H ELITHERM, με έδρα τη BI.ΠE Σίνδου Θεσσαλονίκης και αντικείμενο την εισαγωγή και διάθεση συστημάτων θέρμανσης και κουφωμάτων από PVC (Thyssen, Wolf, Kermi), πέτυχε στη χρήση 1999 να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 25,2%, σε 3,402 δισ. δρx., έναντι 2,717 δισ. δρχ. του 1998.

    Tα καθαρά προ φόρων κέρδη της Εταιρίας διπλασιάσθηκαν και έφθασαν τα 402,317 εκατ. δρχ.. Για το τρέχον έτος, όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, η εταιρία αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών στα 4,5 δισ. δρχ., εκτιμώντας την επίτευξη των ίδιων ρυθμών στην αύξηση των πωλήσεων, με εκείνους του 1999.

    Ε.Σ.

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΣΕΡ ΠΡΟΣ ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 9 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ο Στάνλεϊ Φίσερ, υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απέστειλε στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ επιστολή, στην οποία εξαίρει τη σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του και τα επιτεύγματα της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και η πολιτική αναδιάρθρωσης για το έτος 2001 μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω βοήθεια της Βουλγαρίας από το ΔΝΤ, τονίζεται στην επιστολή.

    Σημειώνεται ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί τη Σόφια.

    Κ.Κ.

    [20] ΣΤΟ "ΧΟΡΟ" ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Η ΕΤΒΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η ΕΤΒΑ μπαίνει «στο χορό» των αποκρατικοποιήσεων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, σύντομα θα επιλεγεί σύμβουλος που θα υποδείξει τη μορφή ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης γνωστοποίησε επίσης ότι 24 βιομηχανικές περιοχές της χώρας, συνολικής έκτασης 35.000 στρεμμάτων, θα ενταχθούν σε Ανώνυμη Εταιρία Βιομηχανικών Ακινήτων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

    Στο μεταξύ, σε «χέρια» ιδιωτών θα περάσει το 51% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που σήμερα ελέγχει η ΕΤΒΑ.

    [21] Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Γενεύη, 9 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταδίκασε τις επιθέσεις των εθνικιστών Αλβανών κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου παραμονή της πρώτης επετείου από την άφιξη της νατοϊκής δύναμης στην Γιουγκοσλαβία που έγινε στις 10 Ιουνίου του 1999.

    Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNHCR, στην Γενεύη ανέφερε ότι οι καταπιεσμένοι έγιναν δυνάστες σε ένα κύκλο βίας και εκδίκησης.

    Τα σχόλια έρχονται να προστεθούν στην κοινή έκθεση που συνέταξαν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, με θέμα τις επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Υπατη Αρμοστεία τόνισε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία στο Κοσσυφοπέδιο ήταν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να σταματήσει τον κύκλο βίας εναντίον των μειονοτήτων και κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους εκατοντάδες Σέρβοι απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους από Αλβανούς ως αντίποινα.

    Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ρον Ρέντμοντ είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι ξυλοδαρμοί, οι εμπρηστικές ενέργειες και άλλου είδους βίαιες επιθέσεις.

    Η έκθεση της UNHCR και του ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι η βία ενισχύεται από τον μη αποτελεσματικό ρόλο της αστυνομίας του ΟΗΕ και την απουσία μη αντικειμενικού δικαστικού συστήματος.

    Η έκθεση τονίζει ότι υπάρχουν διακρίσεις κατά των μειονοτήτων και σε πολλές περιοχές οι Σέρβοι και οι Ρόμα δεν μπορούν να κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους χωρίς συνοδεία. Επίσης πολλά παιδιά Σέρβων πηγαίνουν στο σχολείο συνοδεία στρατιωτών και οι Σέρβοι αποκλείονται από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και για ιατρική περίθαλψη καταφεύγουν στη Σερβία.

    Η έκθεση αναφέρει ότι για να κριθεί η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι γνώμονας η επιτυχία της να προστατέψει τις μειονότητες και να εγγυηθεί την ασφάλεια τους.

    O.K.

    [22] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 9 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Μιλώντας στην 15η Σύνοδο των χωρών της Παραευξείνιας Συνεργασίας η οποία διεξήχθη στα Τίρανα, ο Πρόεδρός της που είναι και Πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, τόνισε ότι η εφαρμογή αρκετών προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας, στο οποίο μετέχουν αρκετές χώρες της Παραευξείνιας Συνεργασίας, δημιουργεί βασικές προϋποθέσεις για συμμετοχή της περιοχής στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπου βασικός εταίρος παραμένει. Τους έξι τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Γκινούσι, η Πρωτοβουλία της Παραευξείνιας Συνεργασίας κατέβαλε προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των χωρών της, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά. Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μεϊντάνι, έκανε έκκληση στις χώρες μέλη "να μετατρέψουν το δρόμο που περνούσε στο παρελθόν το μετάξι, σε δρόμο του πετρελαίου και της ενέργειας".

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - KFOR

    Τίρανα, 9 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο Διοικητής της KFOR Χουάν Ορτούνιο και ο Διοικητής της Αποστολής του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, Καζαλότο, συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και KFOR. Παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Κόσοβο, για την οποία τονίστηκε ότι παρά τα τελευταία επεισόδια, σημειώθηκε πρόοδος στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στην ενίσχυση των θεσμών. Οι Μεϊντάνι και Ορτούνιο είχαν την άποψη ότι τα αίτια αυτών των επεισοδίων έχουν σχέση με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο καθώς και με την ελπίδα της Σερβίας για αλλαγή του Ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Κόσοβο. Τονίστηκε ότι η συνεργασία της KFOR με την Αλβανία μπορεί να γίνει μέσω της αποστολής του ΝΑΤΟ στην χώρα. Η συνεργασία, σύμφωνα με τον Μεϊντάνι, θα μπορούσε να προχωρήσει από το Υπουργείο ’μυνας για την εφαρμογή του αμυντικού δόγματος της χώρας, και με ειδίκευση στελεχών, για βοήθεια στην στρατιωτική Ακαδημία. Ο Μεϊντάνι επίσης πρότεινε συνεργασία στη διαμεθορειακή ζώνη καθώς και στον τομέα των υποδομών και ειδικότερα στον ’ξονα Δυρράχιο-Κούκες. Ο Ορτούνιο από πλευράς του, εκτίμησε τη σημασία που έχει αυτός ο ’ξονας και για το ΝΑΤΟ και επανέλαβε την προθυμία να βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση.

    Στη συνάντηση με τον Διοικητή της KFOR, Χουάν Ορτούνιο, ο πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα τόνισε ότι η μελλοντική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας, KFOR και UNMIK, για ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα και αύξηση της ασφαλείας, θα σημειώσει ανοδική πορεία. Στη μεθόριο, σύμφωνα με τον Μέτα, υπάρχουν προβλήματα με το λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητεςς, αλλά η συνεργασία της αλβανικής πλευράς με την KFOR θα δώσει αποτελέσματα από τον επόμενο μήνα. Ο Μέτα πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των υποδομών καθώς και στις επικοινωνίες με το Κόσοβο. Ο Διοικητής της KFOR από πλευράς του, επανέλαβε την επιθυμία για συνεργασία, προσθέτοντας ότι η KFOR θα στηρίξει τις προσπάθειες για συντονισμό μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 June 2000 - 18:14:21 UTC