Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
  • [03] O ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
  • [04] ΝΔ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΛΙΨΗ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
  • [05] Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ
  • [06] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 45,2 ΕΚ.ΜΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ "ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [09] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [10] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΑΣΑΦΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [11] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΒΟΣΝΙΑ:ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [13] ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [14] ΠΟΥΤΙΝ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [17] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR
  • [18] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ CIA ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΟΥΓΚΙΤΣ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΟΛΥΝΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΕΜΙΡ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [23] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΣΕΪΧ - ΣΟΥ

  • [01] ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (11:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Στις 19 Iουνίου, στην Πορτογαλία, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να γίνει η τυπική και πανηγυρική ένταξη της Eλλάδας στην Oικονομική και Nομισματική Eνωση, από την 1.1.2001, ενώ η ουσιαστική έγκριση, δόθηκε χθες από το ECOFIN.

    H είδηση της χθεσινής συνεδρίασης του ECOFIN είναι η πρόταση για συμμετοχή της Eλλάδας από τον Iούλιο στις συναντήσεις του Euro-11, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Oικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ. H εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ενισχύει τη θέση της χώρας ενόψει των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των χωρών της ζώνης του ευρώ, στη χάραξη και άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Eυρωπαϊκή Eνωση. H μετατροπή από τον Iούλιο του EURO-11 σε EURO-12 αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Eλλάδα.

    Tο ECOFIN υιοθέτησε χθες ομοφώνως τις εκθέσεις αξιολόγησης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και με δισέλιδη έκθεση του διαπιστώνει ότι η Eλλάδα πληροί όλα τα κριτήρια σύγκλισης. Συνιστά, πάντως, στις ελληνικές αρχές την προώθηση, μεσοπρόθεσμα, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των άλλων κρατών-μελών.

    Ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε ως ιστορική για την Eλλάδα την απόφαση του ECOFIN και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση προς την Eλλάδα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των υπουργών Oικονομικών της ζώνης του ευρώ. Σημειώνεται ότι τυπικά η Eλλάδα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των υπουργών των χωρών της Oικονομικής και Nομισματικής Eνωσης από την 1.1.2001, οπότε θα ενταχθεί πλήρως στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Λεπτομέρειες για τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο κ. Παπαντωνίου, ενώ δύο ώρες αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Mάιο, ο οποίος σημείωσε αισθητή άνοδο, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    [02] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (10:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Με ενδιαφέρον, αναμένεται η σημερινή έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, για το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ χθες, παραμονές της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν συζητά με την εκκλησία θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, χωρίς να αποκλείσει πάντως την πιθανότητα συνάντησης κορυφής, "εφόσον αυτή ζητηθεί".

    "Δεν θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος που θα σηκώσει πρώτος το τηλέφωνο" ήρθε η απάντηση κύκλων της αρχιεπισκοπής που είχαν ακούσει τον κ. Ρέππα να δηλώνει ότι "πρέπει να είναι, όμως, από τώρα σαφές ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να γίνει στη σκιά άστοχων χαρακτηρισμών, απειλών ή ακόμη και εκβιασμών. Και βέβαια, αντικείμενο μιας τέτοιας συνάντησης και συζήτησης δεν μπορεί να είναι θέματα για τα οποία την αρμοδιότητα την έχει η Πολιτεία και μόνον αυτή".

    Την ώρα των κυβερνητικών δηλώσεων, ο αρχιεπίσκοπος έβρισκε σύμμαχο τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Μητσοτάκη που προχώρησε σε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τα έβαλε και με τους (εντός δικών του εισαγωγικών) "προοδευτικούς" και ζήτησε να λάβει θέση η Βουλή: "Η Εθνική Αντιπροσωπεία και οι Έλληνες βουλευτές που έχουν νωπή την εντολή του λαού πρέπει να αποφασίσουν και όχι οποιοιδήποτε απίθανοι σύμβουλοι περί τον πρωθυπουργό", είπε.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε λάθος την θέση Σημίτη, ισχυριζόμενος μάλιστα πως "θα υποστεί ζημία το κράτος, η Εκκλησία". Εγκαλώντας τον Κ. Σημίτη ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός "από τότε που υπάρχει ελεύθερο ελληνικό κράτος, που περιφρονεί και αγνοεί την Εκκλησία", τον προκάλεσε "να βλέπει πέρα από τη μύτη του. Πρέπει να προβλέπει", είπε καλώντας τον πρωθυπουργό να "επανορθώσει το λάθος όσο υπάρχει καιρός. Υπάρχουν επιτέλους και νηφάλιοι άνθρωποι γύρω του" πρόσθεσε εκφράζοντας νομική άποψη ότι "ο γενικός νόμος περί ατομικών στοιχείων δεν κατάργησε τον ειδικό νόμο του 1991 που επέβαλε την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος" -την οποία, σε άλλο σημείο χαρακτήρισε "ακραία"...

    [03] O ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Λονδίνο, 6 Ιουνίου 2000 (11:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Τη λύπη του για την έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ταυτόχρονα ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία πήρε αποστάσεις από τη συγκεκριμένη έκθεση.

    "Θέλω να τονίσω ότι αδικεί την Ελλάδα και την εικόνα της η έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό κογκρέσο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας συγκριτικά με άλλες χώρες και βεβαίως με την εκπεφρασμένη πολιτικώς αλλά και πρακτικώς βούληση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", δήλωσε ο κ.Παπανδρέου μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    "Χαίρομαι", πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, για το γεγονός "ότι η αμερικανική κυβέρνηση δια στόματος του πρέσβη της Νίκολα Μπερνς, πήρε τις απαραίτητες αποστάσεις από την ίδια την έκθεση".

    [04] ΝΔ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΛΙΨΗ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με την εκκλησία προκαλεί θλίψη και πολλές απορίες για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσα από αυτή τη σύγκρουση, τονίζει ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.

    Η Νέα Δημοκρατία, προσθέτει, καταδικάζει συμπεριφορές που διχάζουν τον ελληνισμό σε κρίσιμες ώρες και συνιστά ψυχραιμία και σύνεση.

    [05] Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η ιεραρχία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κράτος εν κράτει, δεν συγκυβερνά πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν είναι θεσμός πολιτικής εξουσίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωσταντόπουλος κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριστική διάκριση κράτους και εκκλησίας, τον δε αρχιεπίσκοπο να αφήσει τα πολιτικά κηρύγματα και να ασχοληθεί με κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχια, η ανεργία, αλλά και ο εκδημοκρατισμός της εκκλησίας.

    [06] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Είναι χρήσιμο να γίνεται διάλογος ανάμεσα στην πολιτεία και την εκκλησία αλλά σε θέματα που αφορούν αμφότερους και όχι για θέματα που αφορούν αποκλειστικά την πολιτεία, όπως οι ταυτότητες δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Χυτήρης υποστήριξε ότι είναι λίγο άκομψο ο μακαριότατος να διακόπτει την Ιερά Σύνοδο και να θέλει να δει τον πρωθυπουργό, περίπου εκβιαστικά για ένα θέμα που οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ γνωστές, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν έτοιμα φυλλάδια στο τυπογραφείο κατά της κυβέρνησης. "Δεν καταλαβαίνω για ποιον διάλογο μιλάμε, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι με την μετριοπάθεια και ποιος είναι με τον φανατισμό, ποιος είναι με τη σύνεση και ποιος είναι με το λάδι στη φωτιά", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι τόσο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όσο και άλλοι ιεράρχες έχουν πει πάρα πολλά αρκούντως πολιτικά και καθόλου εκκλησιαστικά, επιθυμώντας ίσως ένα είδος συναπόφασης και συγκυβέρνησης.

    Σχολιάζοντας τα φυλλάδια της εκκλησίας που κάνουν λόγο για ιντεγκέλντσια που πήρε πρόσφατα στα χέρια της την εξουσία, υπογράμμισε ότι ξεπερνάνε κάθε όριο σύνεσης και σωφροσύνης.

    Τέλος εξέφρασε την ελπίδα στο τέλος της συνόδου της ιεραρχίας να επικρατήσουν σκέψεις πιο συνετές, προσθέτοντας ότι ο ιερός πόλεμος, που γίνεται από ορισμένους ιεράρχες δεν ωφελεί κανέναν.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 45,2 ΕΚ.ΜΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Σεράγεβο, 6 Ιουνίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οικονομική βοήθεια ύψους 45,2 εκ. γερμανικών μάρκων πρόκειται να χορηγήσει η Γερμανία στη Βοσνία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, σύμφωνα με Βόσνιους αξιωματούχους.

    Το σχετικό μνημόνιο παροχής οικονομικής βοήθειας στη Βοσνία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών, Γιαντράνκο Πρλιτς.

    Σύμφωνα με τον Βόσνιο αξιωματούχο, 18,1 εκ. μάρκα θα δοθούν προς ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας, ενώ τα υπόλοιπα 27,1 μάρκα θα καταναλωθούν στην υλοποίηση των έργων για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    Σ.Π.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ "ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Σκληρή στάση κατά της κυβέρνησης ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην ανακοίνωσή της απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, η οποία συνεδρίασε σήμερα στη Μονή Πετράκη για το θέμα της διαγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και για τη στάση της προς την Πολιτεία, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο πανελλαδικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 14 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα.

    Η πρόταση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων ήταν μετριοπαθέστερη σε σχέση με προηγούμενη για συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, ώστε να βρίσκεται το θέμα συνεχώς στην επικαιρότητα, μέχρι να πειστεί η κβυέρνηση για την ορθότητα των απόψεών της.

    Οι Ιεράρχες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την άρνηση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και εκπροσώπους της Εκκλησίας ή να περιληφθούν στην ατζέντα διαλόγου θέματα που αφορούν την Πολιτεία.

    Υπήρξαν δύο αντιρρήσεις επί της ουσίας του θέματος από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλιτο και τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρισόστομο, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι το θέμα των ταυτοτήτων είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά την Πολιτεία, η οποία είναι αρμόδια για να αποφασίσει. Τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της Εκκλησίας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κατάσταση.

    Στην ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε συγκεκριμένα: Η Ιεραρχία αφού άκουσε τρεις εισηγήσεις σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων αποφάσισε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να δεχθεί σε ακρόαση τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τρεις αρχιερείς, τον Μητροπολίτη Φιλίππου, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο, το Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ανθιμο και Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, που είμασταν επιφορτισμένοι να μεταφέρουμε στον πρωθυπουργό την επιθυμία της Ιεραρχίας να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Ατυχώς, η φιλειρινική πρόταση της Εκκλησίας δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε και απορρίφθηκε κατά προτωφανή τρόπο. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας διαμαρτύρεται έντονα προς τον ελληνικό λαό για την περιφρονητική αντιμετώπισή της από μέρους του προωθυπουργού.

    Δεύτερον, η Εκκλησία πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει στους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας μέσα στο κράτος, αλλά αυτό δεν της στερεί το δικαίωμα να έχει γνώμη για θέματα που την ενδιαφέρουν και να την προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση μέσα από τη διαδικασία του ελεύθερου διαλόγου με τους αρμόδιους. Αυτό δε σημαίνει επίσης ούτε συνδιοίκηση του κράτους, ούτε ανάμειξη της Εκκλησίας σε κοσμικά έργα. Το τι ανήκει κάθε φορά στα ενδιαφέροντα της Εκκλησίας προκύπτει από την παράδοση του γένους μας που δημιούργησε μέσα στους αιώνες ακατάλυπτους πνευματικούς δεσμούς Εκκλησίας και λαού.

    Τρίτον, η αδιάλλακτη τακτική της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων στηρίζει τις βάσιμες υποψίες της Εκκλησίας και του λαού ότι η μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες αποτελεί το πρώτο σε σειρά άλλων μέτρων που αποβλέπουν πρακτικά στην απώθηση της θρησκείας στο περιθώριο της δημόσιας, της κοινωνικής και εθνικής ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας. Η τάση αυτή βρίσκει αντίθετο τον πιστό λαό που δεν είναι διατεθιμένος να αποκοπεί βία από το ζωικό μαστό της μητέρας Ορθοδοξίας που εξακολουθεί να τον διατρέφει πνευματικά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο παρελπίδα, είναι βέβαιο ότι ο λαός θα στερηθεί ενός ουσιώδους στοιχείου της πνευματικής του ταυτότητας. Οσον αφορά στους Ελληνες πολίτες άλλου θρησκεύματος που αποτελούν μειονότητα, σε τίποτα δε βλάπτονται από τη δημοκρατική αρχή της αναγραφής προαιρετικά του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Στην Ελλάδα δεν πέρασε ποτέ ο ρατσισμός, ούτε η μισαλλοδοξία ούτε η ξενοφοβία. Εμείς οι Ορθόδοξοι υπηρξαμε πάντα προστάτες των μικρών και αδύνατων.

    Τέταρτον, η Ιεραρχία πιστεύει ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που ορθώνονται απειλητικά μεγάλα προβλήματα για το λαό μας δημιουργήθηκε αψυχολόγητα ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που απειλεί να διχάσει το λαό και να θίξει τον ιστό της κοινωνικής συνοχής. Η Εκκλησία δεν θα μιμηθεί εκείνους που οδηγούν το λαό σε αυτή την κατεύθυνση για αυτό και εμμένει στην υιοθέτηση μόνο ειρηνικών μέτρων, νηφάλιας αντίστασης προς τις αυθαίρετες λύσεις που επιβάλλονται στη ράχη του λαού. Ομως ταυτόχρονα επιθυμεί να διακηρύξει ότι καταφεύγει προς το λαό που πιστεύει και τον καλεί σε διαμαρτυρία κατά της διαγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και κατά της μετατροπής της Ελλάδας σε μία άθρησκη χώρα. Η μορφή αυτής της διαμαρτυρίας έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί που ήθελαν να μεταπείσουν τις κυβερνήσεις τους για τη λήψη μέτρων που στρέφονται κατά του λαού και της πίστης του.

    [09] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των τραπεζών μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη ότι ακόμη μια ρουμανική τράπεζα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

    Η Ρουμανική Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναστέλει τις πληρωμές για έξι μήνες προκειμένου να ανακάμψει μετά από το αιφνίδιο κύμα απόσυρσης καταθέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη τράπεζα της Ρουμανίας που μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων παραδέχεται την ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων στους κόλπους της.

    Η τραπεζική κρίση της Ρουμανίας προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας που διεξάγει έρευνα γι' αυτό που ο πρωθυπουργός της χώρας αποκάλεσε "προσεκτικά ενορχηστρωμένη, στο στυλ της μαφίας εκστρατείας" προκειμένου να προκληθεί πανικός στη χώρα.

    Σ.Π.

    [10] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΑΣΑΦΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ασαφείς χαρακτήρισε τις απόψεις που διατύπωσε στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση στο Συμβούλιο των υπουργών.

    Μιλώντας χθες και σήμερα στη συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας ο κ. Φερχόιγκεν, μεταξύ άλλων, ότι είναι "αδιανόητο να φθάσουμε σε ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση με τη διατήρηση του "στάτους κβο" στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρξει κοινή θέση που θα υπερβαίνει τις παρούσες σχέσεις και όροι που χρησιμοποιούνται, όπως ομοσπονδία κλπ. μάλλον σύγχυση προκαλούν" και ότι οι αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

    Η κ. Γιαννάκου σχολιάζοντας τις απόψεις του Επιτρόπου επισήμανε ότι είναι "ασαφείς και δείχνουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ενωση γενικότερα ως προς την ένταξη της Κύπρου, ενώ είναι φανερό ότι δεν ισχύουν όσα η κυβέρνηση παρουσίασε ως επιτυχία μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι".

    Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το κλίμα αβεβαιότητας για την ένταξη της Κύπρου που καλλιεργεί με τις τοποθετήσεις του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος και πρόσθεσε ότι "η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αντιδράσει και να ζητήσει αποσαφήνιση της θέσης της Ενωσης από το Συμβούλιο των υπουργών, σε σχέση με τα αποφασισθέντα στο Ελσίνκι".

    [11] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 6 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Βρετανοί στρατιώτες της KFOR άνοιξαν πυρ εναντίον εξαγριωμένου πλήθους Σέρβων που είχε συγκεντρωθεί στη Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους συγκεντρωμένους.

    Η πρώτη σοβαρή συμπλοκή μεταξύ ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης και Σέρβων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου σημειώθηκε μετά από επίθεση με δύο χειροβομβίδες στο κέντρο της Γκρατσάνιτσα κατά την οποία τραυματίστηκαν 5 Σέρβοι. Δράστες της επίθεσης θεωρούνται Αλβανοί.

    Ο Βρετανός ταξίαρχος Ρίτσαρντ Σίρεφ υπεύθυνος για την ασφάλεια στην πόλη, έσπευσε στη Γκρατσάνιτσα για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ωστόσο μετά την άφιξή του το επεισόδιο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

    "Η ομάδα ασφαλείας του κ. Σίρεφ και ο ίδιος θεώρησαν ότι διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο και να αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ", δήλωσε ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρόμπ Χάναμ. Ο κ. Χάναμ δήλωσε ότι οι τρεις Σέρβοι φέρουν τραύματα από σφαίρες στα χέρια και στους ώμους.

    Η ένταση στο Κόσοβο κλιμακώθηκε ραγδαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία 8 Σέρβων σε επιθέσεις που αποδίδονται σε Αλβανούς.

    Κ.Γ.

    [12] ΒΟΣΝΙΑ:ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σεράγεβο, 6 Ιουνίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Βοσνίας επιβεβαίωσε σήμερα την υποψηφιότητα του Σπάσογιε Τούσεβλιακ για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά από σχετική πρόταση της τριμερούς προεδρίας της χώρας.

    Ο Τούσεβλιακ είναι οικονομολόγος και επικεφαλής της Σερβοβοσνιακής Επιτροπής εκτίμησης και ανακατανομής των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Στις 13 Απριλίου το βοσνιακό κοινοβούλιο ψήφισε έναν νόμο που έθεσε ουσιαστικά σε αχρηστία το σύστημα διαμοιρασμού της πρωθυπουργίας μεταξύ ενός Σέρβου και ενός Μουσουλμάνου και έδινε τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού σε έναν εκπρόσωπο των Κροατών.

    Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, προστίθενται άλλα τρία υπουργεία στα τρία ήδη υπάρχοντα και καθένας από τους υπουργούς αναλαμβάνει με τη σειρά πρωθυπουργικά καθήκοντα για περίοδο οχτώ μηνών.

    Σ.Π.

    [13] ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Επίσκεψη στο χώρο όπου εκτελούνται τα έργα του Βιολογικού Καθαρισμού, στη Σίνδο, και στο νέο Διυλιστήριο για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ Χρήστο Τσόγκα και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι στα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης της μείζονος Θεσσαλονίκης υπάρχει και εικόνα και πραγματικότητα και ότι οι εργασίες επιταχύνονται.

    Σε ό,τι αφορά την αποχέτευση, μέχρι το φθινόπωρο του 2000, θα φθάσουμε στο στόχο επεξεργασίας 120.000 κυβικών λυμάτων ημερησίως, από τα 50.000 κυβικά ημερησίως που επεξεργάζονται σήμερα στο Βιολογικό Καθαρισμό, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει Θερμαϊκός ολοένα και πιο καθαρός.

    Σε ό,τι αφορά την ύδρευση, μέχρι τέλους του 2001, βάζουμε στόχο να φέρουμε από τον Αλιάκμονα στα διυλιστήρια τα πρώτα 150.000 κυβικά νερού ημερησίως, τόνισε σημειώνοντας ότι η σωστή υδροδότηση προϋποθέτει πάντα τη σωστή διαχείριση του νερού.

    [14] ΠΟΥΤΙΝ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Ρώμη, 6 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε σήμερα ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί η αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στη Μόσχα, που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα έχει νόημα αν δεν περιλαμβάνει συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αλέξιο Β'.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι σχέσεις Μόσχας-Βατικανού είναι σε πολύ καλό επίπεδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των δυο πλευρών, χωρίς να γίνουν λάθη και δίχως να είναι αναγκαίο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

    Ο Πατριάρχης Αλέξιος Β' έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Βατικανό για προσπάθεια προσηλυτισμού στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ των δυο Εκκλησιών είναι η δυτική Ουκρανία, όπου οι Καθολικοί είναι η πλειοψηφία και υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στους τόπους λατρείας.

    Τόσο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όσο και ο Μπόρις Γέλτσιν είχαν προσκαλέσει τον Πάπα στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Βατικανό, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος θέλοντας να πάρει αποστάσεις από τους προκατόχους του δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνος για ό,τι έχουν κάνει οι προκάτοχοί του.

    Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά από εβδομήντα χρόνια κομμουνισμού, γεγονός που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι η κύρια αιτία του "φόβου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συναγωνιστεί με τη Ρωμαιοκαθολική".

    Σ.Π.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η συμμετοχή της Ελλάδας ουσιαστικά από τον Ιούλιο στις συνεδριάσεις του ECOFIN δείχνει τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου που εφαρμόσαμε με συνέπεια τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο του Λονδίνου ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία που έχει την προσωπική σφραγίδα του Κώστα Σημίτη.

    "Είναι το ίχνος της κυβερνητικής προσπάθειας, της προσπάθειας του Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι το ίχνος της Ελλάδας στη σύγχρονη Ιστορία", υπογράμμισε.

    "Χαίρομαι και προσωπικά, γιατί συμμετείχα σ' αυτή την προσπάθεια. Παλιά έλεγα πως πρέπει να περάσουμε τη χώρα "απέναντι". Καθώς πλησιάζουμε στην επίσημη πια ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και θα έλεγα την κατά έξι μήνες νωρίτερα συμμετοχή της, η ικανοποίηση είναι μεγάλη", τόνισε.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται από δω και πέρα είναι η εκλαϊκευση και η εξατομίκευση του οφέλους για τον κάθε Ελληνα πολίτη απ' αυτή τη μεγάλη επιτυχία της χώρας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχουμε ένα ευρώ στην τσέπη μας, τι σημαίνει κόστος χρήματος, τι σημαίνει διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και όχι μόνο.

    Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει γενικά η συμμετοχή σε μία ζώνη ευρώ που για μία χώρα σαν την Ελλάδα που ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν πάρα πολύ από χρηματιστηριακές κρίσεις, αλλά και συναλλαγματικούς κινδύνους, θα σημαίνει μία σημαντική διασφάλιση, αλλά και μία αναπτυξιακή ώθηση

    [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Τα πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ των εργαζομένων και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ θέτει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ Ψωμιάδης επισημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο ΚΘΒΕ λόγω της τακτικής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου καθώς και ότι απολύονται ηθοποιοί, με την αιτιολογία της μη ανανέωσης σύμβασης, παρά τη δέσμευση του διευθυντή προς το ΣΕΗ ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

    Παράλληλα αναφέρει πως σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική επιτροπή του ΣΕΗ, για φέτος το καλοκαίρι ετοιμάζεται μόνο μία παραγωγή του ΚΘΒΕ στην οποία θα λάβουν μέρος μόνο 30 ηθοποιοί και ενώ οι υπόλοιποι 70 της δύναμης του ΚΘΒΕ είναι αργόμισθοι η καλλιτεχνική διεύθυνση προβαίνει σε υπογραφές νέων συμβολαίων με νέους ηθοποιούς. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει πως η αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών προτείνει να σχεδιαστεί πλάνο μιας θεατρικής περιόδου από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου με 100 ηθοποιούς που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των παραστάσεων.

    Τέλος ο κ Ψωμιάδης επισημαίνοντας ότι τα εναλλασσόμενα 5μηνα και 8μηνα συμβόλαια τείνουν να μετατρέψουν το ΚΘΒΕ σε "κέντρο διερχομένων" ηθοποιών ρωτά τους υπουργούς αν θα επέμβουν στη διοίκηση του ΚΘΒΕ για να υπάρξει συνεργασία και κατανόηση του καλλιτεχνικού διευθυντή με την αντιπροσωπευτική επιτροπή του ΣΕΗ προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις της επιτροπής για συνεχή, επιτυχή και ανοδική πορεία του Θεάτρου.

    [17] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR

    Σόφια, 6 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) θα μπορούν να αναπαύονται στα βουλγαρικά θέρετρα της Μαύρης θάλασσας. Αυτό συμφώνησαν η βουλγαρική κυβέρνηση και ο αρχηγός της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Τουριστικές εταιρίες από τα παραθεριστικά θέρετρα του Σλάντσεφ Μπριαγκ, του Σβετί Βλαστ, του Νεσέμπαρ και του Λόζενετς έχουν ήδη καταθέσει σχετικές προσφορές.

    [18] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ CIA ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΟΥΓΚΙΤΣ

    Βελιγράδι, 6 Ιουνίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Πληροφοριών, Γκόραν Μάτιτς, κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γκόραν Ζούγκιτς, σύμβουλου του Μαυροβούνιου προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάτιτς, η CIA είχε ενορχηστρώσει τη δολοφονία του Ζούγκιτς, από έναν ένοπλο την προηγούμενη Τετάρτη. "Η CIA συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία Ζούγκιτς", τόνισε ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας, που παρουσίασε στους δημοσιογράφους μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων που βρίσκονται στο Μαυροβούνιο, λίγο μετά τη δολοφονία.

    Οπως υποστήριξε ο κ. Μάτιτς, στη συνομιλία εμπλέκονται ο Τζέιμς Σβάγκαρτ, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Βαλκάνια, ο Σιν Μπερνς, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, της αμερικανικής οικονομικής ομάδας στο Μαυροβούνιο και ο Πολ Ντέιβις, του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού USAID.

    Ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας υποστήριξε ότι η CIA ήθελε να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια δολοφονία όπως αυτή του Ζούγκιτς, προκειμένου να συνδέσει το φόνο με το Βελιγράδι και τη Σερβία και κατηγόρησε παράλληλα τον Μαυροβούνιο υπουργό Εσωτερικών, Βούκασιν Μαράς, λέγοντας ότι υπήρξε "κεντρική μορφή" στη συγκεκριμένη δολοφονία.

    "Αντί να προωθεί τη δημοκρατία και την ανάπτυξη της οικονομίας, η αμερικανική διοίκηση εργάζεται με στόχο τη δημιουργία διαμαχών", τόνισε ο κ. Μάτιτς και χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Βελιγραδίου σχετικά με την υπόθεση ως ένα "μάθημα για τη CIA".

    Σ.Π.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΟΛΥΝΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 6 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Για ακόμη μια φορά αναθυμιάσεις από διαρροή αμμωνίας από το ρουμανικό χημικό εργοστάσιο της πόλης Τούρνου Μαγκουρέλε έχουν σκεπάσει τον ουρανό της βουλγαρικής πόλης Νικόπολ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τις 8 έως και τις 10:30 το πρωί, πυκνή ομίχλη σχηματίστηκε πάνω από την παραδουνάβια πόλη, που οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις αναθυμιάσεις από διαρροή αμμωνίας από το ρουμανικό εργοστάσιο.

    Στις 9:30 το πρωί καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης της ατμόσφαιρας πάνω από τη βουλγαρική πόλη, που ήταν έξι φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχουν σημειωθεί επτά περιπτώσεις μόλυνσης της πόλης με προέλευση τη Ρουμανία.

    [20] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Σόφια, 6 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τετραμελής βουλγαρική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Νικόλα Καραντίμοφ, εθνικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λάβει μέρος στη δεύτερη συνεδρίαση της περιφερειακής διάσκεψης, που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό ανακοίνωσε το τμήμα "Πληροφοριών και δημοσίων σχέσεων", του υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας.

    Στη βουλγαρική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ο Μαρίν Ραϊκοφ, υφυπουργός Εξωτερικών, ο Ντιμίταρ Κόεβσκι, υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, καθώς επίσης και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Κίριλ Τοπάλοφ.

    [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΕΜΙΡ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 6 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Εκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας, απηύθυνε σήμερα ο ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP), Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Περισσότερα από 30.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωής τους από την αρχή της διαμάχη των Κούρδων μαχητών του PKK με τα τουρκικά στρατεύματα στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

    Ο ηγέτης του HADEP, που καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε φυλάκιση ενός έτους με την κατηγορία της "αυτονομιστικής προπαγάνδας", δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης για την απομονωμένη αυτή περιοχή της Τουρκίας.

    "Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κατά το μέγιστο οποιαδήποτε προσπάθεια του πρωθυπουργού, ακόμη και τα μικρότερα βήματα", τόνισε ο Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς την κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή των Κούρδων στα χωριά τους, που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν στην κορύφωση της διαμάχης του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές.

    Σ.Π.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου Αλντερμαν Κλάιβ Μάρτιν.

    Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων και γενικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης και επισημάνθηκε ο ρόλος του Λιμένος Θεσσαλονίκης ως πόλου ανάπτυξης της περιοχής αυτής, καθώς και η αξιοποίηση των σημαντικών προγραμμάτων που υπάρχουν πάνω σε ναυτιλιακά θέματα.

    Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο κ. Μάρτιν ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση που είχε για όλα τα θέματα που τον ενδιέφεραν.

    Από την πλευρά του ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Μάρτιν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στα ναυτιλιακά θέματα που ενδιαφέρουν έντονα μία χώρα σαν τη Βρετανία και το Λονδίνο, όπου υπάρχει και μία έντονη εφοπλιστική παρουσία Ελλήνων.

    Τόνισε ότι εξήγησε στον κ. Μάρτιν πως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ολοένα και περισσότερο γίνεται ένας πόλος ανάπτυξης στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και ότι τα έργα που γίνονται στο Λιμάνι, η 6η προβλήτα, η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, το καθιστούν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

    Οπως σημείωσε υπάρχει ένα σύμπλεγμα μεταφορικών αξόνων και δράσεων στην περιοχή και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και αύριο στη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη.

    Ερωτηθείς αν λαμβάνοντας υπόψη το ναυάγιο που υπήρξε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, έχει κάποιες επιφυλάξεις ότι ίσως το ενδιαφέρον των Βρετανών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για όλα όσα συντελούνται μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι θεωρεί την υπόθεση της Ο.Α. μία στιγμή, ένα σημείο, το οποίο παίζεται εδώ στην περιοχή.

    "Δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν και κάποιες προσπάθειες οι οποίες δεν φτάνουν στο καλύτερό τους τέλος", είπε και δήλωσε αισιόδοξος.

    [23] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΣΕΪΧ - ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των σταθμών μετεπιβίβασης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κατηγορηματική δέσμευση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη νομαρχία, υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, σχετικά με την πορεία των συγκεκριμένων έργων.

    Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες για το σταθμό μετεπιβίβασης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ για το σταθμό μετεπιβίβασης του Φοίνικα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες διαμόρφωσης του χώρου και θα δρομολογηθεί αμέσως η υλοποίηση του έργου. Τη μελέτη και εκτέλεση του έργου θα αναλάβει ο δήμος Καλαμαριάς με χρηματοδότηση της νομαρχιακής, ενώ από την πλευρά του ο ΟΑΣΘ ξεκίνησε τις διαδικασίες δημοπράτησης των στεγάστρων και του σταθμαρχείου.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον ΟΑΣΘ να προβεί στην έκδοση ενημερωτικού υλικού για την αναγκαιότητα των σταθμών μετεπιβίβασης, οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο αξιόπιστες και τακτικές αστικές συγκοινωνίες για τη Θεσσαλονίκη και τους δήμους που εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΘ.

    Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για το έργο αποκατάστασης του δάσους του Σέιχ - Σου, εξετάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα της δεύτερης φάσης, που αφορούν την κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων, καθώς και ο προγραμματισμός λειτουργίας της επιτροπής παρακολούθησης.

    Μετά από προβληματισμούς για το αν θα πρέπει να κατασκευαστούν τα συγκεκριμένα έργα, ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε από την ΕΥΑΘ να εκφράσει την άποψή της, σύμφωνα με δικές της μελέτες.

    Ομοφωνία υπήρξε στη σύσταση εναιαίου φορέα για την προστασία και διαχείριση του δάσους του Σέιχ - Σου, ώστε να μην αντιμετωπίζονται αποσπασματικά τα προβλήματα από τους όμορους με το δάσος δήμους. Αποφασίστηκε επίσης να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για να ασχοληθούν με την αξιολόγηση των προτάσεων για την προστασία του δάσους, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με την αξιοποίησή του και με το θεσμικό πλαίσιο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 June 2000 - 18:14:10 UTC