Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [02] KATAΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [04] G. HARE: Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [06] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΣΤΕΝΛΙ ΦΙΣΕΡ
  • [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ
  • [08] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
  • [09] ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙ
  • [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ
  • [12] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΕΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [13] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [14] ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"
  • [15] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΩΣ ΚΩΔΙΚΟΙ
  • [16] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
  • [18] "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [19] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [20] ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΜΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [24] "ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ Ν. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (10:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Αντιδράσεις, σημειώνονται στην Εκκλησία για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, που αναμένεται ότι θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης "FΜ-100" ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που επιστρέφει το απόγευμα από τη Ρουμανία, συγκαλεί εκτάκτως αύριο το πρωί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

    Χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανακοίνωσε την κατηγορηματική απόφαση της κυβέρνησης να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα δελτία ταυτότητας, που θα εκδίδονται από εδώ και στο εξής, τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον υπάρχοντα νόμο 2472 του '97.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ, Μαρίας Δαμανάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δελτίο ταυτότητος είναι ένα δημόσιο έγγραφο αναγνώρισης του πολίτη στις σχέσεις και συναλλαγές του με το Κράτος, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα πίστης ή θρησκείας.

    Ωστόσο, ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι οι παλαιές ταυτότητες θα εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου οριστικοποιηθεί και καθοριστεί από την Ε.Ε. ο νέος ενιαίος τύπος ταυτότητας.

    Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση στην Ε.Ε. για το πώς θα είναι αυτό το ευρωπαϊκό έγγραφο, ώστε να αποτρέπονται πλαστογραφήσεις και παραποιήσεις του.

    "Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα αυτό. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε αναστάτωση στους πολίτες καλώντας τους να αλλάξουν τα δελτία ταυτότητας που διαθέτουν, εκτός αν ζητηθεί η αντικατάστασή τους" ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι "το ζήτημα αυτό πήρε απροσδόκητες διαστάσεις για μια ώριμη κοινωνία!".

    "Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Άλλο ζήτημα είναι η πίστη που δεν θίγεται καθόλου και άλλο είναι το δικαίωμα του πολίτη να μην δίνει λόγο για τα στοιχεία του εσωτερικού του κόσμου σε κανέναν και φυσικά στο κράτος".

    Οι αντιδράσεις

    Αναμένεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα αντιμετωπίσει το θέμα μέσα από τη Σύνοδο την οποία θα συγκαλέσει εκτάκτως. Ο Αρχιεπίσκοπος καλείται ουσιαστικά να συμβιβάσει τα πράγματα ανάμεσα στην νηφάλια και υπεύθυνη αντιμετώπιση, όπως το χθεσινό ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής σημειώνει, και από την άλλη τη σκληρή γραμμή που αναβιώνει τις ημέρες που ζήσαμε με τις αντιδράσεις κατά του νόμου Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία.

    Σε έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό γιατί δεν έκανε διάλογο, ενώ ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε τη θέση του κ. Σημίτη και η Βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη έκανε λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης.

    Μιλώντας σήμερα Πέμπτη το πρωί από τον ραδιοσταθμό "Φλας" ο Mητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είπε: "Όλα είναι κάτι που αναμενότανε. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι καινούριο σαν στοιχείο. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να διασώσει το κύρος της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι ο νόμος επιβάλει να τηρηθεί αυτό που η αρχή επιβάλλει. Δηλαδή τη μη αναγραφή του θρησκεύματος. Ο ίδιος όμως είπε ότι η προσφυγή στα δικαστήρια και έχω υπόψη μου ότι εννοεί το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να γίνει και εκεί κρίνεται αν η αρχή έχει δίκιο ή όχι σχετικά με το νόμο περί ταυτοτήτων.

    Αυτό δεν ξέρω αν θα το κάνει η ίδια η Εκκλησία, είμαι βέβαιος όμως ότι θα το κάνουνε Ελληνες πολίτες. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που διαφωνούν με αυτή την απόφαση της αρχής ακόμη και μέσα στους κόλπους του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.

    ...Ούτε οι ευλογίες της Εκκλησίες χρειάζονται στους Ελληνες για να προχωρήσουν στην προσφυγή στα δικαστήρια ούτε η ίδια η Εκκλησία χρειάζεται να το κάνει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολείται και με τον τελευταίο Ελληνα πολίτη που πιστεύει ότι σε ένα διοικητικό μέτρο θίγεται η δημοκρατία και δεν υπάρχει το δίκιο με την πλευρά του κράτους.

    Μπορεί η Εκκλησία να πάρει το βάρος της ευθύνης και να πάει η ίδια στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν το αποφασίσει τελικά η Ιερά Σύνοδος. Σημασία έχει η ουσία του πράγματος και το αποτέλεσμα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει το λόγο και εγώ δεν είμαι μέλος αυτής, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να συνεδριάσει ειδικά για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.

    Το αν το θέμα είναι μείζονος και χρειάζεται τη σύγκλιση της ιεραρχίας θα το κρίνουνε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Προσωπικά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί η ιεραρχία. Εξάλλου τα πράγματα δεν θα γίνουν άμεσα. Το είπε και αυτό ο Πρωθυπουργός. Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και νομίζω πολύ περισσότερος χρόνος για να βγει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Στις ακραίες θέσεις που εκφράσθηκαν , συμπεριλαμβάνεται και αυτή του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ανακοίνωσε την ίδρυσηκόμματος από την Εκκλησία, λέγοντας: " Η Εκκλησία προκειμένου να υπεραμυνθεί θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Θα αναγκαστεί είτε να ταυτιστεί με ορισμένα κόμματα φιλικώς προσκείμενα προς αυτή, είτε να προβεί η ιδία εις την ίδρυση ενός κόμματος είτε ως συμβολική πράξη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να πορευτούνε εις το Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εναποθέσουν τα ωμοφόρια τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συντελούμενα".

    [02] KATAΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2000 (10:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για τα ολυμπιακά έργα. Σύμφωνα με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, συνίσταται "ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων για τη μελέτη και κατασκευή Ολυμπιακών έργων για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", η οποία θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα στελεχωθεί με 138 υπαλλήλους. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται η μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη και εποπτεία αλλά και οι αναπλάσεις των εξής ολυμπιακών έργων:

    Το κέντρο κωπηλασίας - κανόε - καγιάκ στον Σχοινιά Μαραθώνα

    Το κέντρο σλάλομ στο Ριζάρι του Μαραθώνα

    Το κέντρο ιστιοπλοϊας στον Άγιο Κοσμά

    Την ολυμπιακή εγκατάσταση μπιτς βόλεϊ στον Φαληρικό όρμο

    Τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα baseball, softball, hockey, badminton

    Τις εγκαταστάσεις του κέντρου τοξοβολίας στο Ελληνικό Τα άτομα που θα στελεχώσουν την νεοσυσταθείσα υπηρεσία πρόκειται να αποσπαστούν σύμφωνα με το διάταγμα από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου που σχετίζονται με την κατασκευή έργων. Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα να διορίζονται σύμβουλοι οποιασδήποτε ειδικότητας, Έλληνες ή ξένοι, οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα υπηρεσία.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Φλωρεντία, 24 Μαϊου 2000 (22:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ.

    Μία πρώτη συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο είχαν σε κατ' ιδίαν συνάντηση στη Φλωρεντία στο περιθώριο του Ατλαντικού Συμβουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στον Τούρκο ομόλογό του πρόταση πέντε σημείων για τα οποία η Αγκυρα επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

    Χθες το βράδυ είχε προηγηθεί μία σύντομη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ σε δεξίωση που παρέθεσαν οι Ιταλοί οικοδεσπότες.

    "Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Τζεμ σε ένα μικρό διάστημα, αλλά ουσιαστικό, ώστε να συμφωνήσουμε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες και διατεθειμένες να προωθήσουμε σειρά μέτρων καλής γειτονίας, μέτρα που θα ενισχύσουν το κλίμα της μη έντασης", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει έως ότου διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το βράδυ, ή αύριο οι δύο υπουργοί αναμένεται να έχουν μία ακόμη συνάντηση, οπότε και αναμένεται να αρχίσει ένας επί της ουσίας διάλογος.

    Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει μία ολοκληρωμένη συμφωνία δεδομένου ότι το θέμα έχει πολλές τεχνικές πτυχές και είναι αναγκαίες πρόσθετες συζητήσεις.

    [04] G. HARE: Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (12:22 UTC+2)

    Τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις μεταβατικές οικονομίες παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής του Heriot Watt University του Εδιμβούργου, P. G. Hare.

    Μιλώντας στο πρώτο διεθνές συνέδριο της ASECU, που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ένας ζωντανός ιδιωτικός τομέας είναι η ατμομηχανή που θα οδηγήσει τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο στο επίπεδο που επιθυμούν.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όταν η ιδιωτικοποίηση αποτελεί προτεραιότητα για τις μεταβατικές οικονομίες, απαιτείται και η ύπαρξη των ανάλογων προΰποθέσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις τόσο στον κοινωνικό ιστό, όσο και στην αγορά εργασίας.

    Σημαντική επίσης θεωρεί και την ύπαρξη του κατάλληλου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ εξίσου αναγκαία είναι και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις χώρες αυτές. Για το ρόλο των κυβερνήσεων στην ανάπτυξη των μεταβατικών οικονομιών, τόνισε ότι πρέπει να περιορίσουν τις παρεμβάσεις τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τη δράση του ιδιωτικού τομέα. Οι εταιρίες καλούνται να επιβιώσουν στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και η επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει το ρίσκο.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τις παραμέτρους της τεχνικής συμφωνίας για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας του Δούναβη στο σημείο Βίντιν-Καλαφάτ εξετάζουν στην παραδουνάβια πόλη Ρούσε εμπειρογνώμονες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Το συνολικό κόστος για την ανέγερση της γέφυρας ανέρχεται 190 εκατ. δολάρια. "Ελπίζω να υπάρξει συναίνεση όσον αφορά την ιδέα η Βουλγαρία να αναλάβει την κατασκευή της γέφυρας και της συνοδευόμενης υποδομής της και η Ρουμανία να κατασκευάσει το οδικό δίκτυό της προς την γέφυρα", δήλωσε πριν από τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων ο διευθυντής του τμήματος "Συγκοινωνιακή πολιτική" του υπουργείου Μεταφορών της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Ζόεφ.

    [06] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΣΤΕΝΛΙ ΦΙΣΕΡ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί ο πρώτος υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Στένλι Φίσερ, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Μουραβεϊ Ράντεφ.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Σόφιας ο κ. Φίσερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εάν η Βουλγαρία προτείνει ικανοποιητική πολιτική, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για τη σύναψη νέας τριετούς συμφωνίας με το ΔΝΤ.

    "Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να έρθω στη Σόφια λόγω του θάρρους που έδειξε η Βουλγαρία με την καθιέρωση του Νομισματικού Συμβουλίου και στη συνέχεια με τις μεταρρυθμίσεις ", είπε ακόμη ο Στένλι Φίσερ.

    Κατά την γνώμη του, φέτος η Βουλγαρία μπορεί να σημειώσει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερο από το 4%.

    Ερωτηθείς "τι σκέπτεται για τη διαφθορά στη Βουλγαρία" ο Στένλι Φίσερ απάντησε ότι "δεν υπάρχει χώρα, στην οποία όλα να είναι εντάξει", τόνισε όμως ότι "στο σύνολο η στάση προς τη Βουλγαρία είναι θετική".

    Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, οι ξένοι επενδυτές θα εκδηλώσουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.

    Κατά την άποψή του, ακριβώς στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ιδιωτικοποίησης στη χώρα. Ο κ. Φίσερ δήλωσε ακόμη ότι οι επενδυτές προς το παρόν έχουν εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία χάρη στο Νομισματικό Συμβούλιο.

    Ο Στένλι Φίσερ να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πέταρ Ζότεφ, και τον υπουργό Οικονομικών, Μουραβεϊ Ράντεφ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πορεία της εκπλήρωσης της τριετούς συμφωνίας της Βουλγαρίας με το ΔΝΤ. Αύριο ο κ. Φίσερ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ.

    [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Δικαστική έρευνα με αφορμή καταγγελίες που κάνουν λόγο για παράνομες αμμοληψίες στον ποταμό Αξιό, διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ο δήμαρχος Αξιού και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, εταιρίες οικοδομικών υλικών και εργολάβοι πραγματοποιούν παράνομες αμμοληψίες προκαλώντας υποβάθμιση του περιβάλλοντος και άμεσο κίνδυνο πλημμυρών σε περίπτωση νεροποντής.

    Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να καταθέσουν στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Ε. Μιχαήλο -που ανέλαβε το χειρισμό της υπόθεσης- υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση αδειών και την επίβλεψη των αμμοληψιών.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλονται, οι παράνομες αμμοληψίες διενεργούνται σε μια έκταση από το Δέλτα του ποταμού Αξιού -στο Θερμαϊκό κόλπο- μέχρι το νομό Κιλκίς.

    Γ.Χ.

    [08] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Τη δέσμευση βαρελιών που περιέχουν υπολείμματα σφαγείων και άλλων πρώτων υλών -που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών- ζήτησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης αφού -σύμφωνα με επισημάνσεις επιστημόνων- το περιεχόμενό τους είναι πολύ πιθανόν να αναμιχθεί με επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

    Τα βαρέλια βρίσκονται στην περιοχή των βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης και προέρχονται από εταιρίες χημικών που αποθήκευαν τοξικές και εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, ιδιοκτήτης εταιρίας παρασκευής ζωοτροφών και ιχθυοτροφών χρησιμοποιεί τα άδεια βαρέλια για την τοποθέτηση και τη μεταφορά των υπολειμμάτων σφαγείων (κυρίως άκρα ζώων).

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Ε. Ζαχαρής, με αφορμή δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας ζήτησε σήμερα από το διοικητή οτυ αστυνομικού τμήματος Δενδροποτάμου να δεσμεύσει όλα τα ύποπτα βαρέλια προκειμένου να ελεγχθεί το περιεχόμενό τους μέσω εργαστηριακών αναλύσεων.

    Την άμεση κινητοποίηση των δικαστικών αρχών προκάλεσαν δηλώσεις του καθηγητή του εργαστηρίου Περιβάλλοντος στο Α.Π.Θ. κ. Θ. Κουϊμτζή, ο οποίος μάλιστα παραλλήλισε την περίπτωση με την υπόθεση μόλυνσης των πουλερικών του Βελγίου που συγκλόνισε την Ευρώπη πριν από ένα περίπου χρόνο.

    Εκτός από τις εργαστηριακές αναλύσεις, ο Εισαγγελέας ζήτησε να ελεγχθεί και η νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησης, που μεταφέρει τα κενά βαρέλια από τις χημικές βιομηχανίες στα βυρσοδεψεία της Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [09] ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (20:57 UTC+2)

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν πολύτεκνος βιοπαλαιστής απειλούσε να αυτοπυρποληθεί, επειδή εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών του ζήτησαν να εκκενώσει τη μονοκατοικία στην οποία διαμένει, με την πενταμελή οικογένειά του, εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια.

    Ο Χρήστος Κίτσιος ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του -στην οδό Μακεδονίας 64- κρατώντας ένα μπιτόνι γεμάτο με βενζίνη, όταν ο δικαστικός επιμελητής επιχείρησε να του παραδώσει την απόφαση της πολεοδομίας σύμφωνα με την οποία το σπίτι θα κατεδαφιστεί για να ανεγερθεί στη θέση του πολυόροφη οικοδομή.

    Ο βιοπαλαιστής απειλούσε ότι θα καιγόταν ζωντανός σε περίπτωση που έβγαζαν στο δρόμο την οικογένειά του με αποτέλεσμα να επέμβουν δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Τελικά, ύστερα από συνεννοήσεις με τον εργολάβο και την αστυνομία αποφασίστηκε να δοθεί παράταση προκειμένου να δοθεί στην πολυμελή οικογένεια αποζημίωση.

    Γ.Χ.

    [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε με γραπτή ανακοίνωση του ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος.

    Ο κ. Θεόκλητος διερωτάται γιατί η πολιτική ηγεσία δεν δέχτηκε την πρόταση του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για δημοψήφισμα και απαντά: "Αν φοβούνται την ετυμηγορία του λαού, τότε φοβούμαι πως ζούμε σε στυγνή δικτατορία".

    Ο λαός, σημειώνει, είναι αυτός που περιφρουρεί την δημοκρατία και την επιβάλλει. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό "κλέφτη μέσα στη νύχτα" και υποστηρίζει ότι μας εισάγει σε εποχή ολοκληρωτικής δουλείας.

    Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, δήλωσε ότι οι ταυτότητες είναι το πρώτο βήμα μιας μεθοδευμένης προσπάθειας για τον θρησκευτικό αποχρωματισμό του έθνους, ωστόσο συνέστησε νηφαλιότητα.

    Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, με αντικείμενο την τακτική της εκκλησίας και οι τελικές θέσεις θα διαμορφωθούν αύριο στην έκτατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων που πρέπει να λυθούν μέσα σε σύντομες προθεσμίες, παρουσίασε εξ ονόματος των ομολόγων της από τις γειτονικές προς την Γιουγκοσλαβία χώρες η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, ύστερα από αίτημα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ.

    Αυτό έγινε στα πλαίσια της συνεδρίασης του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας στη Φλωρεντία σε πρόγευμα εργασίας της κ. Ολμπραϊτ με τους υπουργούς Εξωτερικών των γειτονικών προς την Γιουγκοσλαβία κρατών.

    ΄Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλαϊκοφ, ανάμεσα στα προβλήματα που παρουσίασε η Ναντέντα Μιχαϊλοβα και γύρω από τα οποία διαμορφώθηκε γενική θέση είναι πρώτον ότι οι κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να διατηρηθούν, αλλά να επανεξεταστούν, έτσι ώστε να μη πλήττον τους απλούς ανθρώπους, αλλά να είναι αποτελεσματικός μοχλός για την άσκηση πίεσης εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Το δεύτερο είναι η αναγκαιότητα πιο ουσιαστικού χειρισμού και περισσότερων δράσεων στα πλαίσια της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το τρίτο, η ανάγκη υποστήριξης της δημοκρατικής ανάπτυξης στο Μαυροβούνιο, η εξασφάλιση ελεύθερης ναυσιπλοίας στον ποταμό Δούναβη, το τέταρτο, να αναγκαστούν οι Σέρβοι και Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο να επιδείξουν περισσότερη ανεκτικότητα μεταξύ τους, το πέμπτο, οι Σέρβοι στο Κόσοβο να μετάσχουν στις εκλογές στην επαρχία.

    Στην Φλωρεντία η κ. Μιχαϊλοβα συναντήθηκε διαδοχικά με τους ομολόγους της από την Ελλάδα, Γιώργο Παπανδρέου, τη Βρετανία, Ρόμπιν Κούκ, την Γερμανία Γιόσκα Φίσερ, την Τσεχία Γιάν Καβάν, την Ισπανία Ζοσέπ Πικέ, την Τουρκία Ισμαήλ Τζέμ.

    Σε συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, η κ. Μιχαϊλοβα συζήτησε την επικείμενη τον Ιούνιο επίσκεψή της στη Γερμανία.

    Στις συνομιλίες ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    Σ΄ ολες τις συναντήσεις της στη Φλωρεντία η κ. Μιχαϊλοβα έθεσε το θέμα της ανάληψης περισσότερων πρακτικών δράσεων στα πλαίσια της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι συνομιλητές της στήριξαν την θέση ότι η Βουλγαρία πρέπει να αποτελέσει μέρος του επόμενου κύματος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    [12] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΕΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τέσσερα κεφάλαια στα πλαίσια των ενταξειακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έκλεισε η Βουλγαρία επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης, επικαλούμενο τον γενικό συντονιστή των ενταξειακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν σχετικά με τα κεφάλαια "μικρομεσαίες επιχειρήσεις, "επιστήμη και έρευνες", "κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας" και "παιδεία και εκπαίδευση".

    Το κλείσιμο του κεφαλαίου "κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας" αποτελεί σίγουρο μήνυμα ότι η Βουλγαρία δεν συνδέεται με την ανάπτυξη λαθρεμπορίου όπλων, σχολίασε ο κ. Μπόζκοφ, ανακοινώνοντας επίσης ότι η κύρια αιτία για να μην κλείσει τώρα το κεφάλαιο "Πολιτισμός και Οπτικοακουστικά Μέσα", οφείλεται στο γεγονός ότι η βουλγαρική Βουλή ακόμη δεν έχει ψηφίσει τις τροποποιήσεις στο νόμο περί της ραδιοτηλεόρασης, συνδεδεμένες με την ανανέωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, "Τηλεόραση χωρίς σύνορα".

    Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο της Σόφιας ήδη έχει εγκρίνει τις τροποποιήσεις αυτές σε ειδική συνεδρίασή του.

    "Ελπίζω τον Ιούνιο η τελική εκδοχή του νόμου να ψηφιστεί από τη βουλγαρική Βουλή και τότε η χώρα μας θα κλείσει και αυτό το κεφάλαιο", δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο "Εξωτερικές σχέσεις" που επίσης δεν έχει κλείσει με την Κομισιόν ο κ. Μπόζκοφ τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία υπερασπίζει αυστηρά τις θέσεις της σχετικά με την υπογεγραμμένη με την ΠΓΔΜ διμερή συμφωνία που όμως είναι διαφορετική από τις υπογεγραμμένες συμφωνίες από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κομισιόν, κάθε υποψήφια χώρα για ένταξη στο κοινοτικό πλαίσιο πρέπει να παραιτηθεί από τις διμερείς της συμφωνίες εκτός από εκείνες με χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Σχετικά μ΄ αυτό το θέμα ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ εξήγησε ότι "η θέση της Σόφιας είναι ότι η ΠΓΔΜ είναι στρατηγικός εταίρος για τη Βουλγαρία και η Σόφια δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη συμφωνία ".

    Όπως αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε τη βουλγαρική θέση, διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει πραγματικότητα η υπογραφή της Συμφωνίας για τη σύνδεση της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

    [13] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 25 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Το Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων, που στεγάζεται στο Μεταναστευτικό Μουσείο Μελβούρνης, κινδυνεύει να κλείσει, εάν δεν υπογραφεί σύντομα συμφωνία των κυβερνήσεων της Αθήνας και της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας 'Νέος Κόσμος' της Μελβούρνης.

    Ευθύνες αποδίδονται, κατά μέγα μέρος, στην προηγούμενη κυβέρνηση των Φιλελευθέρων της πολιτείας μας, για την μη υπογραφή ουσιώδους συμφωνίας με το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

    Ως γνωστό, το Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων εγκαινιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1998, από τον τότε πρωθυπουργό Τζεφ Κέννετ και τον τέως υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με την έκθεση "Θησαυροί των Αηδονιών" και το 1999 φιλοξένησε την έκθεση "Βυζαντινοί Θησαυροί".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρμόδιοι του Μεταναστευτικού Μουσείου, δήλωσαν ότι οι δύο προαναφερόμενες εκθέσεις, σε διάστημα 18 μηνών, δεν δικαιολογούν, οικονομικά, την ύπαρξη Μουσείου και ότι η λειτουργία του θεωρείται ασύμφορη.

    Οι ίδιοι κύκλοι του Μουσείου προσθέτουν, ότι "η συνεργασία με την Ελλάδα, πρέπει να επισημοποιηθεί με συμφωνία, η οποία θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές και θα εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη συντήρησή του". Η προ μηνών έναρξη της διαδικασίας επισημοποίησης της συνεργασίας, έχει προσκρούσει σε βασικές διαφωνίες, μεταξύ των δύο πλευρών, για τον τρόπο δομής των σχέσεων.

    Οι κυβερνητικές πηγές της πολιτείας της Βικτώριας διαβεβαιώνουν, ότι η διατήρηση του Μουσείου είναι θέμα βασικής προτεραιότητας, υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητά του θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Αθήνας, πιστεύεται δε ότι θα είναι εκ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στην Αθήνα κατά την επικείμενη επίσκεψη του πολιτειακού πρωθυπουργού Στηβ Μπρακς.

    Οι Προτάσεις της Ελλάδας

    Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, στο τελευταίο υπόμνημά του προτείνει:

    - Τέσσερις εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων στη Μελβούρνη.

    - Ο χρόνος παραμονής της έκθεσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες

    - Σχεδιασμός, προετοιμασία και ημερομηνίες έναρξης των εκθέσεων να καθορίζονται από την Ελλάδα και

    - Ειδική συμφωνία για κάθε έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων.

    Το Μουσείο διαφωνεί.

    Οι Αυστραλοί υπεύθυνοι του Μουσείου πιστεύουν ότι 4 εκθέσεις ετησίως, είναι εξαιρετικά δαπανηρές και υπεράνω των οικονομικών δυνατοτήτων του Μουσείου. Διαφωνούν, επίσης, με την απαίτηση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού να προετοιμάζει τα θέματα και να καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των εκθέσεων. Οι ίδιοι διατείνονται, ότι οι απαιτήσεις του ελληνικού υπουργείου εμποδίζουν στο να προετοιμαστούν εγκαίρως οι εκθέσεις από πλευράς οργάνωσης, και αποτελεσματικής διαφημιστικής προβολής τους, και υποστηρίζουν ότι οι ειδικές συμφωνίες που ζητά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, συνεπάγονται κόστος το οποίο αδυνατεί να καλύψει το Μουσείο.

    [14] ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"

    Τύρναβος, 25 Μαϊου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η άσκηση "DM-2000" εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδίασής της, σε όλους τους τομείς, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος 24ώρου:

    Οι χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1379 άτομα), ΗΠΑ (4645 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Έλληνα Διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, Αντιστρατήγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαίδευσή τους στις εγκαταστάσεις τους, ενώ ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του πολυεθνικού τάγματος στην περιοχή Πολυκάστρου και έλαβε χώρα έπαρση των σημαιών των χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ουγγαρία). Συνεχίζεται η άφιξη προσωπικού, υλικού και μέσων της 2ης Εκστρατευτικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ (II Marine Expeditionary Brigade), που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Οι Ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις, συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο του Διοικητού Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMNAVSOUTH) Ιταλού Ναυάρχου Luigi Lillo, εκτέλεσαν τεχνικές Αεροναυτικές ασκήσεις επιφανείας, Τακτικές Ασκήσεις Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (TASMO), σε συνδιασμό με αεροσκάφη από αεροδρόμια της Ελλάδος, Ιταλίας και Τουρκίας, καθώς επίσης ασκήσεις πυρών και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές ασκήσεως του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου ως ούτως εξετέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφανείας με Πυραυλακάτους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν πλοία από την Γαλλία (1 Φρεγάτα), Ελλάδα (4 Φρεγάτες, 4 Πυραυλάκατοι, 1 Υποβρύχιο), ΗΠΑ (1 Καταδρομικό, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο), Ισπανία (2 Φρεγάτες), Ιταλία (1 Αεροπλανοφόρο, 2 Φρεγάτες, 1 Πετρελαιοφόρο), Τουρκία (2 Φρεγάτες, 2 Πυραυλάκατοι, 1 Πετρελαιοφόρο) και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (STANAVFORMED). Στο CAPO TEULADA (Σαρδηνία) η αποβατική δύναμη με 10 αποβατικά πλοία και τμήματα από Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία συνολικής δύναμης περίπου 2650 ανδρών, συνέχισαν τις ασκήσεις τους. Η μόνιμη Ναυτική δύναμη Ναρκοπολέμου (MCMFORMED), που βρίσκεται στην ίδια Περιοχή, συνέχισε τις τεχνικές ασκήσεις Ναρκοπολέμου.

    Οι Συμμαχικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του Έλληνα Διοικητή του 7ου Κέντρου Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα, Αντιπτεράρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν συνολικά 217 εξόδους, από αεροδρόμια που έχουν διατεθεί για την άσκηση στην Ελλάδα, για διεξαγωγή Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Διώξεως βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης, σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στις δεσμευμένες περιοχές του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου και Νοτίου Ιονίου.

    Από τα 147 συμμετέχοντα συμμαχικά αεροσκάφη που ευρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και συμμετέχουν στην "DM-2000" (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 22, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 3). Στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Παράλληλα, αντιαεροπορικά μέσα από Γερμανία (3 Πυροβολαρχίες PATRIOT, 2 Πυροβολαρχίες HAWK, 5 Ουλαμοί ROLAND και αεροπορικό υγειονομικό κέντρο-1892 άτομα) και Δανία (2 πυροβολαρχίες HAWK-212 άτομα) ευρίσκονται αναπτυγμένες στις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

    Για το επόμενο 24ωρο είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως και ολοκλήρωση της οργάνωσης υλικοτεχνικής υποδομής.

    [15] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΩΣ ΚΩΔΙΚΟΙ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Εγινε πολύ περισσότερος θόρυβος απ' ότι θα έπρεπε για το θέμα των ταυτοτήτων δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος. Θεώρησε αυτονόητο ότι οι αστυνομικές ταυτότητες είναι ένα δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία, όπως το διαβατήριο το οποίο μπορεί να την αντικαταστήσει και δεν αναγράφει το θρήσκευμα

    Εξάλλου, εξέφρασε την αντίθεση του στο άλλο θέμα που έθεσε κ. Δαφέρμος δηλαδή στην αναγραφή των κωδικών αντί για τα ονόματα των μαθητών στον πίνακα επιτυχόντων των γενικών εξετάσεων. Υποστήριξε ότι αυτό θα μεγάλωνε το άγχος των μαθητών και των οικογενειών τους, γιατί θα έπρεπε να αναζητούν περίπλοκους κωδικούς στις καταστάσεις, ενώ θα δημιουργούσε και την εντύπωση ηλεκτρονικού φακελώματος. Είναι αναγκαία η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά να μην φτάσουμε στο τέλος να κυκλοφορούμε ως κωδικοί, κατέληξε.

    [16] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα δήλωσε στη Φλωρεντία ότι με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και την Τουρκία, Γεώργιο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ συζήτησε την τριμερή πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινού συστήματος προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή του ποταμού Εβρου.

    Χθες βράδυ η κ. Μιχάιλοβα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η κ. Μιχάιλοβα αποκάλυψε ακόμη ότι η κοινή πρωτοβουλία θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, η οποία θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

    Κ.Κ.

    [17] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

    Τίρανα, 25 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Η αλβανική Βουλή ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την προσχώρηση της Αλβανίας στη σύμβαση για την οδική κυκλοφορία της 8ης Νοεμβρίου του 1968.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η υπογραφή του νομοσχεδίου δημιουργεί τη δυνατότητα στους Αλβανούς οδηγούς, που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, δημιουργεί δυνατότητες αύξησης της κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της Αλβανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    [18] "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Εκκληση σε μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν το φεστιβάλ Βιβλίου 2000 που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει ο σύλλογος "Το χαμόγελο του παιδιού".

    Ο σύλλογος θα έχει δικό του περίπτερο στην έκθεση, όπου θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για το έργο του και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του. Το φεστιβάλ βιβλίου θα ξεκινήσει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου.

    [19] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 25 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι ζήτησε από τα δικαστήρια της χώρας να επαναφέρουν τη θανατική ποινή για όσους διαπράττουν "τρομοκρατικές επιθέσεις", όρος του καθεστώτος του Βελιγραδίου που χρησιμοποιείται για τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

    Ο σκληροπυρηνικός Σέσελι δήλωσε ότι η θανατική ποινή πρέπει να επιβάλλεται σε όσους διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες υπό αμερικανικές εντολές και απαγάγουν και σκοτώνουν πολίτες της Σερβίας.

    Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφερε ότι το κόμμα του στην αρχή ήταν κατά της θανατικής ποινής αλλά τώρα η Σερβία πρέπει να τιμωρεί αυτούς που συνεργάζονται μα τους Αμερικανούς και προδίδουν τη χώρα.

    Σύμφωνα με το σερβικό νόμο η θανατική ποινή επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις των πιο σοβαρών αδικημάτων αλλά δεν ορίζει ακριβώς για ποια αδικήματα πρόκειται.

    Ο.Κ.

    [20] ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΜΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Καμπούλ, 25 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Οι Ταλεμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν προειδοποίησαν τις γειτονικές χώρες να μην βοηθήσουν τη Ρωσία σε περίπτωση που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός του, γιατί θα προβούν σε αντίποινα εναντίον αυτών των χωρών.

    Η ανακοίνωση δεν ανέφερε ονόματα χωρών αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια προειδοποίηση εναντίον του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν και πρόσθετε ότι οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει τη Ρωσία θα είναι εχθρός του Αφγανιστάν.

    Πηγές από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφεραν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να πλήξει βάσεις Τσετσένων ανταρτών στο Αφγανιστάν.

    Η κυβέρνηση των Ταλεμπάν ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να στηρίξει έτσι τις δυνάμεις του πρώην προέδρου της χώρας Μπουχρανουντίν Ραμπάνι που μάχονται εναντίον της στο βορειοανατολικό του Αφγανιστάν.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε αμέσως μετά ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη συναίνεσης και σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε το ενδιαφέρον του Συνασπισμού να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην υπόθεση αυτή.

    Ωστόσο ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε ότι το κόμμα του είχε επισημάνει εξ αρχής τους κινδύνους της διοργάνωσης, που, όπως είπε, δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία για το κόστος, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη διαφάνεια στη διαχείριση του έργου.

    Ο Συνασπισμός διοργανώνει τη Δευτέρα στο Ζάππειο ημερίδα για την Ολυμπιάδα του 2004.

    [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ο Ποδηλατικός Μαραθώνιος του Οδυσσέα Σαββόπουλου του ακρωτηριασμένου ποδηλάτη που ξεκίνησε την πορεία του από την Αρχαία Ολυμπία την προηγούμενη εβδομάδα θα κάνει στάση αύριο το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

    Τον ηρωικό ποδηλάτη, έναν αθλητή με κινητικά προβλήματα που προσπαθεί να στείλει μηνύματα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και στροφής στον αθλητισμό θα υποδεχθεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο Οδυσσέας Σαββόπουλος διανύει καθημερινά δύο ειδικές διαδρομές των 50 χιλιομέτρων. Ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη μέσω Πύργου, Πάτρας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ανδριανούπολης.

    Στην Κωνσταντινούπολη θα έχει συναντήσεις με ακρωτηριασμένους νέους, θύματα των σεισμών, καθώς και με εκπροσώπους του αθλητισμού της Τουρκίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών μέσα από αθλητικές εκδηλώσεις.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Φλωρεντία, 25 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Με την αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ συναντήθηκε σήμερα στη Φλωρεντία ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σε δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι αναγνωρίζεται πλέον από όλους ο ρόλος της χώρας μας στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια.

    [24] "ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ Ν. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Μία αυτοβιογραφική κατάθεση του ομότιμου καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαου Μουτσόπουλου αποτελεί το βιβλίο "Διαδρομή αυτογνωσίας" που εκδόθηκε από τον 9.58 της ΕΡΤ3 και τις εκδόσεις "Νησίδες". Πρόκειται για την απομαγνητοφωνημένη διήγηση της μυθιστορηματικής ζωής του καθηγητή Μουτσόπουλου , όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος στα μικρόφωνα του 9.58 στη σειρά ομότιτλων εκπομπών που επιμελήθηκε ο συνεργάτης της σταθμού Γιώργος Καλιεντζίδης.

    Αφηγούμενος τη ζωή του ο κ Μουτσόπουλος αποκάλυψε ότι παππούς του ήταν ο αρχιτέκτονας Αγγελος Δεληβοριάς, πως είναι συγγενής του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, πως στις παιδικές του αναμνήσεις περιλαμβάνονται οι γείτονές του Ναπολέων Λαπαθιώτης και Γεώργιος Σουρής, πως αγάπησε τον Καραγκιόζη μέσα από τη γνωριμία του με μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες της εποχής του και ιδιαίτερα τον Σωτήρη Σπαθάρη. Παράλληλα ανέφερε ότι υπηρέτησε τη θητεία του μαζί με τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, πως είχε πρώτο δάσκαλο στο σχέδιο τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Τάκη Μάρθα και δασκάλους στο Μετσόβειο τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Νικόλαο Εγγονόπουλο, πως αλληλογραφούσε με τον Φώτη Κόντογλου, πως στην σχολή μαθήτεψε και δούλεψε δίπλα στον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα και τον Στέλιο Παπαλουκά, πως δούλεψε σκηνογραφίες στο περίφημο "Χορόδραμα" της Ραλλούς Μάνου και πως ως φοιτητής ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου παρέα με τον ποιητή Νίκο Καββαδία.

    Η "Διαδρομή αυτογνωσίας" περιλαμβάνει ακόμη σκόρπια κείμενα και μελέτες του καθηγητή δημοσιευμένα από χρόνια σε ειδικά περιοδικά και άλλα έντυπα, ένα υλικό που ο Νικόλαος Μουτσόπουλος εμπιστεύτηκε στον 9.58 και στον εκδότη των "Νησίδων" Βασίλη Τομανά και το οποίο θα εκδοθεί σε ένα δεύτερο τόμο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 May 2000 - 18:14:30 UTC