Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
  • [02] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [03] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [04] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 32ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [05] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δ. ΔΟΛΛΗΣ
  • [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2 - 0
  • [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4 - 2
  • [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 4 - 0
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΡΗΣ 5 - 2
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΚΑΒΑΛΑ 5 - 0
  • [13] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [14] ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
  • [15] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
  • [16] ΚΟΥΒΕΪΤ: 45 ΒΑΘΜΟΙ ΥΠΟ ΣΚΙΑ
  • [17] ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [18] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η 59Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ
  • [20] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

  • [01] ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

    Κόσοφσκα Μίτροβίτσα, 21 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    Τέλος στην απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσεις στις αρχές Μαϊου έδωσαν σήμερα περίπου 30 Σέρβοι κρατούμενοι στις φυλακές της πόλης Κόσοφκσα Μίτροβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, αφού πήραν προηγουμένως εγγυήσεις οτι θα δικαστούν από πάνελ διεθνών δικαστών.

    Ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, συνάντησε σήμερα τους απεργούς πείνας και τους ανακοίνωσε τα σχέδια για σύσταση ενός πάνελ, που θα απαρτίζεται από δικαστές διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά και από Σέρβους και Αλβανούς δικαστικούς.

    Οι Σέρβοι κρατούμενοι είχαν ξεκινήσει την απεργία πείνας, αντιδρώντας στην εκδίκαση της υπόθεσής τους από Αλβανούς δικαστές, καθώς όπως υποστήριζαν, δεν θα ήταν δίκαιοι.

    Σ.Π.

    [02] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    Για τα Σκόπια αναχώρησε σήμερα η αποστολή της εθνικής ομάδας νέων χάντμπολ προκειμένουν αύριο και μεθαύριο να δώσει ισάριθμες φιλικές συναντήσεις με το αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα.

    Τα φιλικά παιχνίδια με την εθνική νέων των Σκοπίων γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας μας εν όψει των αγώνων της τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθούν από 18 έως 26 Αυγούστου στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    Την τριήμερη επίσκεψή του στην Θράκη ολοκλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης και εγκαινίασε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της πόλης.

    Το πρωί εψάλη Πατριαρχική Πολυερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Εκπρόσωποι της μουσουλμανικής διαχειριστικής επιτροπής του τεμένους της Αλεξανδρούπολης χάρισαν στον Πατριάρχη μια ασημένια πλακέτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξή του στην αποκατάσταση του τεμένους από την πυρκαγιά του 1993.

    Στις Φέρρες ο Πατριάρχης απηύθυνε αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον λαό της Θράκης, τον οποίο προέτρεψε να συμβάλλει ενεργά ώστε να γίνει ο τόπος τους γέφυρα φιλίας των λαών της περιοχής.

    "Διατηρήσατε αυτόν τον δρόμο βατόν για όσους διέρχονται με πρόθεσιν αγαθή. Φράξατε εαυτόν εις όσους γίνονται μεταφορείς μισαλλοδοξίας, φανατισμού, δουλεμπορίας και ιδεών και ουσιών του θανάτου. Διατηρήσατε εαυτόν ειρηνικόν, δρόμον δημιουργικών οραμάτων για τους νέους ανθρώπους, γέφυραν φιλικής επικοινωνίας των ομόρων λαών", είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    [04] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 32ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Οι ήττες των δύο πρωτοπόρων, του Αθηναϊκού και του Αιγάλεω, σημάδεψαν την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Αντίθετα, με νίκες συνέχισαν την πορεία τους ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανσερραϊκός που ακολουθούν στη βαθμολογία. Στα θετικά αποτελέσματα επέστρεψε και ο Απόλλωνας Καλαμαριάς που κέρδισε τη Νάουσα. Τη νίκη της ημέρας πάντως την πέτυχε η Ελευσίνα που κέρδισε 7 - 1 τον Πιερικό.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 32ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Λάρισα - Ιάλυσος 3 - 2

    Πανσερραϊκός - Αιγάλεω 1 - 0

    Καλλιθέα - Παναιτωλικός 1 - 0

    Εθνικός - Παναιγιάλειος 1 - 2

    Αγιος Νικόλαος - Αθηναϊκός 2 - 0

    ΠΑΣ Γιάννινα - Αναγ. Καρδίτσας 3 - 0

    Καλαμαριά - Νάουσα 3 - 1

    Ολυμπιακός Βόλου - Βέροια 1 - 0

    Ελευσίνα - Πιερικός 7 - 1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (32η αγωνιστική)

    1.Αθηναϊκός 68

    2.Αιγάλεω 64

    3.Γιάννινα 62

    4.Πανσερραϊκός 62

    5.Καλαμαριά 53

    6.Λάρισα 51

    7.Ολυμπιακός Β. 48

    8.Παναιγιάλειος 48

    9.Παναιτωλικός 46

    10.Βέροια 46

    11.Καλλιθέα 46

    12.Αγ.Νικόλαος 43

    13.Ελευσίνα 42

    14.Νάουσα 37

    15.Εθνικός 25

    16.Ιάλυσος 25

    17.Πιερικός 19

    18.Αν.Καρδίτσας 18

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (33η)

    Ιάλυσος - Αιγάλεω

    Παναιτωλικός - Λάρισα

    Παναιγιάλειος - Πανσερραϊκός

    Αθηναϊκός - Καλλιθέα

    Αναγ.Καρδίτσας - Εθνικός

    Νάουσα - Αγ.Νικόλαος

    Βέροια - ΠΑΣ Γιάννινα

    Πιερικός - Καλαμαριά

    Ολυμπιακός Β. - Ελευσίνα

    [05] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δ. ΔΟΛΛΗΣ

    Λονδίνο, 21 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Στην ετήσια εκδήλωση της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας του δυτικού Λονδίνου παρέστη, ως τιμώμενο πρόσωπο, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος επισκέφθηκε τη βρετανική πρωτεύουσα, προερχόμενος από την Ουάσιγκτον όπου παρέστη στις εργασίες της ΠΣΕΚΑ για το Κυπριακό.

    Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας κ. Διαμαντής Πατέρας υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός του Λονδίνου τιμά τον κ. Δόλλη για τις ακούραστες και αποτελεσματικές του προσπάθειες για τη σύσφιξη των σχέσεων ομογένειας - εθνικού κέντρου. Στην ίδια εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν τετρακόσιοι περίπου ομογενείς, τιμήθηκαν ο λόγιος και συγγραφέας Κώστας Χατζηπατέρας και ο αντιπρύτανης και ιδρυτής της έδρας ναυτιλιακών σπουδών του πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου Κώστας Γραμμένος.

    Νωρίτερα ο κ. Δόλλης είχε σειρά συναντήσεων με τα προεδρεία της Ενωσης Μακεδόνων της Μεγάλης Βρετανίας και του Ελληνικού Τμήματος της Ραδιοφωνίας του BBC, ενώ έδωσε συνεντεύξεις σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Με τον πρόεδρο της Ενωσης Μακεδόνων κ. Φίλιππα Μαυροσκούφη συζήτησε θέματα οργάνωσης πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων στο Λονδίνο, ενώ με τον διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος του BBC, Μπάμπη Μεταξά συζήτησε θέματα ενημέρωσης της ομογένειας αλλά και τη διοργάνωση, από κοινού με το BBC, διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο με θέμα το ελληνικό διαδίκτυο και τον απόδημο ελληνισμό. Συγκεκριμένα, τέθηκαν οι βάσεις και συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραπάνω πρωτοβουλίας ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο συνέδριο θα γίνει η καταγραφή των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας με σκοπό την επικοινωνία και τη στενότερη συνεργασία του απόδημου ελληνισμού και του εθνικού κέντρου.

    Στο συνέδριο αυτό θα κληθούν, από ελληνικής πλευράς, εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας, Ελληνες πανεπιστημιακοί, φοιτητές, ομάδες ομογενών και όλοι οι σημαντικοί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου, των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το BBC θα αναλάβει την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. Από βρετανικής και διεθνούς πλευράς, θα κληθούν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι γνωστών διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ιδιωτικές εταιρείες Internet και άλλοι φορείς.

    Εξάλλου, ο κ. Δόλλης επισκέφθηκε τον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, London Greek Radio, στον οποίο έδωσε ημίωρη ζωντανή συνέντευξη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο συνέδριο των κυπριακών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον και στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ομογένειας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2 - 0

    Πάτρα, 21 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς κατέκτησε σήμερα η Παναχαϊκή καθώς κέρδισε στην Πάτρα τον Πανηλειακό με σκορ 2 - 0, στο πλαίσιο της 33ης και προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να επικρατήσουν χάρη στα γκολ που σημείωσαν στο 62' λεπτό ο Σολάκης και στο 87' ο Βούκσεβιτς. Αντίθετα ο Πανηλειακός δεν μπόρεσε να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα και να ξεφύγει τη διαδικασία των αγώνων μπαράζ.

    [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4 - 2

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με σκορ 4 - 2 πήρε ο Εθνικός Αστέρας με αντίπαλο τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Καισαριανής κατέκτησε τους τρεις βαθμούς από τους Νεοσμυρνιώτες και πλέον προσπαθεί να ξεφύγει τους αγώνες μπαράζ. Αντίθετα, ο Πανιώνιος με την ήττα αυτή έμεινε αρκετά πίσω όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη.

    Ο Εθνικός Αστέρας άνοιξε το σκορ στο 24' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τέσοβιτς. Στο 42' ο Ξάνθης διπλασίασε τα τέρματα για τους γηπεδούχους, ενώ στο 80' ο Κοντόπουλος έκανε το 3 - 0, δείχνοντας προς στιγμήν πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

    Ο Πανιώνιος κατάφερε στο 83' λεπτό να μειώσει το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κλάεβιτς, ενώ στο 90' ο Παπαδόπουλος διαμόρφωσε το 3 - 2 δίνοντας ελπίδες στους Νεοσμυρνιώτες. Ομως ο Εθνικός Αστέρας σφράγισε τη νίκη του στις καθυστερήσεις του αγώνα με νέο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τέσοβιτς.

    [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 4 - 0

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο Ηρακλής πέρασε και το εμπόδιο της Προοδευτικής και παρέμεινε ζωντανός όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν στο "Καυτατζόγλειο" στάδιο με σκορ 4 - 0 επί του αντιπάλου, στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη, μετά και την ήττα του Αρη από την Καλαμάτα ανέβηκαν στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα και χρειάζονται νίκη στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τον Πανιώνιο για να έχουν και το πλεονέκτημα της έδρας στους αγώνες μπαράζ.

    Μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνάντησης ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ. Ο κύπριος επιθετικός ήταν η αιχμή του δόρατος για τους κυανόλευκους στο α' ημίχρονο και με τα τρία γκολ που πέτυχε στο 4' λεπτό με πέναλτι, στο 33' και στο 45' έδωσε "φτερά" στους γηπεδούχους.

    Στο β' ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε καθώς ο Ηρακλής είχε ήδη βάλει τα θεμέλια για τη νίκη. Ωστόσο ο Λεβάν Κεπάτζε στο 60' ανέβασε και άλλο το δείκτη του σκορ αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένους τους φιλάθλους του Γηραιού που βρέθηκαν στο γήπεδο.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (20:06 UTC+2)

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος πέραν της αναπροσαρμογής στα νέα κοινωνικοπολιτικά και τεχνολογικά δεδομένα, πρέπει να διευρύνει και να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου διαφαίνεται μία τάση περιορισμού τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το κόμμα του για το ίδιο θέμα.

    Η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που προωθεί το ΔΗΚΚΙ κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στην ενίσχυση της συνταγματικής κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ ο δεύτερος κινείται στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ρόλου της Βουλής γενικά και συγκεκριμένα στην ενίσχυση του ελεγκτικού της ρόλου και των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και αφετέρου στην αύξηση των νομοθετικών δυνατοτήτων των βουλευτών με την κατάργηση των διατάξεων που παρεμβάλλουν κωλύματα στην άσκηση του νομοθετικού έργου των βουλευτών.

    Ο τρίτος άξονας έχει ως στόχο την εισαγωγή νέων θεσμών που έχουν σκοπό τη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας με τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων σε σοβαρά και κοινωνικά θέματα. Προτείνεται η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση θεσμών, όπως της λαϊκής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών.

    Τέλος, ο τέταρτος άξονας κινείται προς την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτηρίας.

    Το ΔΗΚΚΙ προτείνει επίσης, τη συνταγματική καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής με συγκεκριμένο εννοιολογικό προσδιορισμό του, ώστε να αποκλειστεί η υπάρχουσα σήμερα δυνατότητα της εκάστοτε πλειοψηφίας να τροποποιεί τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, ορμώμενη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Στη σημασία της ημερίδας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τονίζοντας ότι το θέμα της αναθεώρησης δεν φαίνεται να είναι στο πρώτο πλάνο συζητήσεων και ενδιαφερόντων, παρόλο που η βουλή είναι αναθεωρητική.

    Στόχος της αναθεώρησης πρέπει να είναι κατά την κ. Μπενάκη η στήριξη της λαϊκής κυριαρχίας και η εξασφάλιση της γνησιότητας του λαϊκού φρονήματος. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος της για άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό, που πρέπει να συνδυαστεί με πρόσθετες εξουσίες στον Πρόεδρο για να διασφαλιστεί η εξισορρόπηση των εξουσιών.

    Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η Νέα Δημοκρατία προτείνει η οποιαδήποτε τροποποίηση να γίνεται την 1η Σύνοδο της Βουλής και σε αντίθετη περίπτωση να μην μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, προκειμένου να μην γίνεται ο εκλογικός νόμος εργαλείο του κυβερνώντος κόμματος για την εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών απόσπασης της λαϊκής ψήφου.

    Εμφαση δίνεται στην εξισορρόπηση των τριών εξουσιών και τον περιορισμό της πρωθυπουργοκεντρικής, σχεδόν απεριόριστης εξουσίας, που υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα και ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

    Για την ενίσχυση του κοινοβουλίου έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτείνεται η αναμόρφωση των εργασιών της Βουλής, με έμφαση στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών για τις οποίες προτείνεται να διατηρηθεί η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση, αλλά να υπάγονται στον έλεγχο της Βουλής, όσον αφορά τη σύσταση και λειτουργία τους.

    Σε αυτό το σημείο η κ. Μπενάκη αναφέρθηκε στον πρόεδρο στο θέμα των ταυτοτήτων, σημειώνοντας: "Βέβαια δεν εννοώ ανεξαρτησία σαν και αυτή που παρουσιάσθηκε και με την οποία μειδιάσαμε όλοι, την ανεξαρτησία του κ. Δαφέρμου από την κυβέρνηση στο θέμα που προέκυψε της επιτροπής προσωπικών δεδομένων για τις ταυτότητες και όπου η κυβέρνηση τελικά το μόνο που έκανε είναι να ακολουθήσει και εδώ την πολιτική της στρουθοκαμήλου".

    Οσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης η κ. Μπενάκη πρότεινε την μείωση της θητείας των πρόεδρων των ανώτατων δικαστηρίων και την επιλογή τους από το υπουργικό συμβούλιο με περιορισμό της διακριτικής ευχέρειας και του εύρους επιλογής.

    Περαιτέρω εκτίμησε ότι η κατοχύρωση της διαφάνειας και της δημοκρατικής οργάνωσης των κομμάτων είναι πρωταρχικό στοιχείο για τη διαφάνεια γενικά στο δημόσιο βίο, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει βαθιά να μπει το νυστέρι και στα μέσα ενημέρωσης. Η ισότητα στη μεταχείριση και η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να πάρουν και συνταγματική κατοχύρωση και αυτή η αρμοδιότητα πρέπει να δοθεί στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η διαμόρφωση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών να αναμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε μόνο το δικαίωμα κατηγορίας να εξαρτάται από τη Βουλή και από εκεί και πέρα να εφαρμόζονται οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν για τους πολίτες.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Νικητόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι χαρακτηριστικά του ισχύοντος Συντάγματος είναι ο αυταρχισμός, φέρνοντας για παράδειγμα τον θεσμό της εκτόπισης, την απαγόρευση υπαιθρίων συναθροίσεων, τους περιορισμούς στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των δημοσίων υπαλλήλων, την απαγόρευση της απεργίας του δικαστικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας και την απαγόρευση εκδήλωσης υπέρ πολιτικών κομμάτων στους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφαλείας και τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Το ΚΚΕ όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει έμφαση στην εθνική ανεξαρτησία και προτείνει τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού κοινοβουλίου και σε υπερεθνικά όργανα και ιδιαίτερα στα όργανα της ΕΕ. Στον ίδιο άξονα εντάσσεται η απαγόρευση στάθμευσης στη χώρα μας ξένων δυνάμεων, παραχώρησης βάσεων και άλλων διευκολύνσεων.

    Δεύτερος άξονας των προτάσεων είναι η κατοχύρωση και διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας, τόσο σε επίπεδο αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, στη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και σε επίπεδο άμεσης δημοκρατίας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, τον απεγκλωβισμό της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής από την κυβερνητική πλειοψηφία και την πρόκληση των λαϊκών δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό αποτέλεσμα.

    Τέλος το ΚΚΕ προτείνει την κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του χωρισμού κράτους - εκκλησίας.

    Το περιορισμένο ενδιαφέρον της κοινή γνώμης για την αναθεώρηση οφείλεται στις άνευρες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Νίκος Κούντης. Οι προτάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, πρόσθεσε, δεν έθιξαν σοβαρά πολιτικά ζητήματα και θέματα που άπτονται των χρόνιων παθολογιών του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, υπογράμμισε ότι έπρεπε να είναι στην αναθεωρητέα ύλη και έκανε λόγο για συναλλαγές μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Συμφώνησε με τις πρώτες τοποθετήσεις του κ. Σταθόπουλου και του κ. Δαφέρμου και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για κατάργηση του άρθρου 3 που ορίζει ως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα την Ορθόδοξη και για παρεμβάσεις στο άρθρο 13 που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.

    Αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στην διεύρυνση και κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως το συνεταιρίζεσθαι, η συνδικαλιστική και πολιτική έκφραση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Υποστήριξε την ανάγκη διαφάνειας στα ΜΜΕ και νέων ρυθμίσεων που θα κόβουν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει οικονομικά, εκδοτικά και πολιτικά συμφέροντα, ενώ διαφώνησε με την αναθεώρηση του άρθρου για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία.

    Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Στο επιχείρημα ότι η απλή αναλογική δεν δίνει ισχυρή κυβέρνηση, απάντησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και τους κοινωνικά ασθενέστερους και να μην υποχωρεί απέναντι στο ΝΑΤΟ και τα μεγάλα συμφέροντα.

    Τέλος, υποστήριξε ότι τα προβλήματα της χώρας είναι κυρίως πολιτικά και όχι θεσμικά τη στιγμή που και το εκάστοτε Σύνταγμα καταγράφει τον συσχετισμό των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΡΗΣ 5 - 2

    Καλαμάτα, 21 Μαϊου 2000 (19:41 UTC+2)

    Βαριά εκτός έδρας ήττα με σκορ 5 - 2 γνώρισε από την Καλαμάτα ο Αρης στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι κίτρινοι δεν κατάφεραν να πάρουν τους πολύτιμους βαθμούς και πλέον κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν το εισιτήριο που οδηγεί στην Ευρώπη.

    Η ομάδα της Πελοποννήσου κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 30' λεπτό με τον Καλατζή, ενώ στο 47' το 2 - 0 για τους γηπεδούχους το έγραψε ο Σίμονς με πλασέ. Ο Αρης αντεπιτέθηκε και μείωσε σε 2 - 1 στο 51' με τον Νίκο Παπαδόπουλο. Λίγο αργότερα, στο 62' ο Νίκος Κυζερίδης βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και ισοφάρισε για τον Αρη 2 - 2.

    Η Καλαμάτα όμως φάνηκε πως δεν είπε την τελευταία της λέξη. Στο 76' ο Κάππος έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του με 3 - 2, ενώ στο 83' ο Μπόατεν έγραψε το 4 - 2 για τους γηπεδούχους. Η ομάδα του Αρη δεν μπόρεσε να αντιδράσει, έπεσε η απόδοση της και ο Μπόατεν στο 85' διαμόρφωσε το τελικό 5 - 2.

    Η ήττα αποδεικνύεται οδυνηρή για τον Αρη, καθώς κινδυνεύει να χάσει το αβαντάζ της έδρας στους αγώνες μπαράζ όπως επίσης και το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0

    Ηράκλειο, 21 Μαϊου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ σφράγισε την έξοδο του στην Ευρώπη καθώς κέρδισε στην Κρήτη τον Ιωνικό με σκορ 2 - 0, στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι δεν παρουσίασε κάτι το αξιόλογο στο πρώτο 45λεπτο, ενώ στην επανάληψη το θέαμα ικανοποίησε τους φιλάθλους των γηπεδούχων.

    Ο ΟΦΗ μπήκε δυνατά και αποφασιστικά στο β' ημίχρονο και μέσα σε πέντε λεπτά κατάφερε να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Ο Μάουρο άνοιξε το σκορ για τους κρητικούς στο 46', ενώ στο 51' ο Λεντέσμα με αυτογκόλ διαμόρφωσε το 2 - 0 υπέρ του ΟΦΗ, που του χάρισε και τη νίκη.

    Η αναμέτρηση πάντως σημαδεύτηκε από δύο αποβολές παικτών, μια για κάθε ομάδα. Στο 70' έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο ο Νιόπλιας από τον ΟΦΗ και από τον Ιωνικό ο Ροντρίγκεζ.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΚΑΒΑΛΑ 5 - 0

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2000 (19:40 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε ορεξάτος στο γήπεδο και "καθάρισε" εύκολα την Καβάλα με σκορ 5 - 0. Ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στην 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, "βυθίζοντας" την ομάδα της Μακεδονίας ακόμη περισσότερο στις τελευταίες θέσεις και στον υποβιβασμό.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τη ζέστη και μπήκαν ορεξάτοι στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 11' λεπτό με πλασέ του Παντελή Κωνσταντινίδη. Το 2 - 0 δεν άργησε να έρθει για τους γηπεδούχους. Στο 31' ο Δημήτρης Ναλιτζής βρήκε για μια ακόμη φορά φέτος το δρόμο προς τα δίχτυα. Το καλό τρίτωσε για τον ΠΑΟΚ μόλις στο 34' λεπτό όταν ο Παντελής Καφές πλάσαρε τον τερματοφύλακα της Καβάλας, Αντε Κόβιτς.

    Η "βροχή" των γκολ συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό στο α' ημίχρονο και οι περίπου 3.000 φίλαθλοι του Δικεφάλου που βρέθηκαν στο γήπεδο ανταμείφθηκαν από το θέαμα που παρουσίασαν οι παίκτες. Στο 40' ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Δημήτρης Ναλιτζής που έγραψε το 4 - 0. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Νίκου Φρούσου να σκοράρει και να διαμορφώσει το 5 - 0.

    Στην επανάληψη, ο ρυθμός έπεσε καθώς οι παίκτες του ΠΑΟΚ αρκέστηκαν στο ήδη υψηλό σκορ. Η Καβάλα προσπάθησε να πετύχει έστω και το γκολ της τιμής όμως δεν τα κατάφερε και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό στη Β' εθνική κατηγορία.

    Σημειώνεται πως κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ επέστρεψε μετά από αρκετούς μήνες ο Νίκος Μιχόπουλος, που πήρε τη θέση του πολωνού Γκρέγκορς Σαμοτούλσκι. Η τελευταία φορά που ο Μιχόπουλος φόρεσε τη φανέλα με το Νο1 ήταν στις 6 Φεβρουαρίου στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    [13] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 21 Μαϊου 2000 (19:35 UTC+2)

    Τη διακοπή των συνομιλιών των Ισραηλινών διαπραγματευτών με την παλαιστινιακή πλευρά στη Σουηδία διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, μετά το νέο κύμα βίας που σαρώνει τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάρακ ζήτησε από τους διαπραγματευτές του να επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ, διακόπτωντας τις συνομιλίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

    Τα νέα είναι δυσοίωνα για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από την απόφαση του Εχούντ Μπάρακ να αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των συνομιλιών και οι δυνατότητες επίτευξης κάποιου είδους συμφωνίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό, πέντε άτομα έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί από τις βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινιων διαδηλωτών με τις ισραηλινές δυνάμεις, που μαίνονται εδώ και εννέα ημέρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών εδώ και περίπου δυο χρόνια, που σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή στιγμή.

    Σήμερα, η παλαιστινιακή αστυνομία στη Γάζα και την πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλλα, προσπάθησε να εμποδίσει πλήθος εξαγριωμένων Παλαιστινίων να προχωρήσει προς τους εβραϊκούς οικισμούς.

    Σ.Π.

    [14] ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 21 Μαϊου 2000 (19:09 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά από θέματα που κυμαίνονται από τη βοήθεια προς τα Βαλκάνια έως τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Οι 15 Ευρωπαίοι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τη συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για ένταξη του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης, Κρις Πάτεν, θα παρουσιάσει ένα επαετές χρηματοδοτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αλλά και προτάσεις για την επίσπευση της χορήγησης βοήθειας από την ΕΕ προς τρίτες χώρες.

    Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι η Γιουγκοσλαβία, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και τη στάση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς απέναντι στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας. Η σημασία που η ΕΕ προσδίδει σε αυτό το θέμα διαφάνηκε και από τη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχους με Σέρβους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

    Για τη διεύρυνση της ΕΕ, αναμένεται ότι οι 15 υπουργοί θα συμφωνήσουν σε κρατήσουν κοινή στάση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει η Ενωση την ερχόμενη εβδομάδα με 12 χώρες που θέλουν να ενταχθούν στους κόλπους τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τους βραδείς, όπως υποστηρίζουν ρυθμούς, των διαπραγματεύσεων, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι δεν θα μπορέσουν όλες να επιτύχουν τον στόχο του 2003.

    Σ.Π.

    [15] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

    Φρανκφούρτη, 21 Μαϊου 2000 (18:50 UTC+2)

    Σε αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πολύ σύντομα, καθώς η πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου φαίνεται να ενισχύει τον πληθωρισμό στην ευρω-ζώνη, όπως εκτιμούν διεθνείς οικονομικοί κύκλοι.

    Το ευρώ σημείωσε νέα πτώση-ρεκόρ την Παρασκευή έναντι του δολαρίου, εκτινάζοντας στα ύψη τα εισαγόμενα προϊόντα. Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει κατά 20% τον τελευταίο μήνα και οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται ολοένα και περισσότερο.

    Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του ευρώ είναι ότι η αντιστοιχία του σε σχέση με το δολάριο δεν είναι ενδεικτική των θεμελίων της ζώνης του ευρώ και των προοπτικών ανάπτυξής της, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της ευρω-ζώνης κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικοί.

    Σ.Π.

    [16] ΚΟΥΒΕΪΤ: 45 ΒΑΘΜΟΙ ΥΠΟ ΣΚΙΑ

    Κουβέιτ, 21 Μαϊου 2000 (18:50 UTC+2)

    Ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στον Κόλπο, με τη θερμοκρασία στο Κουβέιτ να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά και τους ειδικούς να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες έως και 53 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, στην περιοχή.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας ελ Καμπάς, μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στο Κουβέιτ, μπορεί να οδηγήσουν το θερμόμετρο στα ύψη, σπάζοντας το ρεκόρ των 52 βαθμών Κελσίου της προηηγούμενης χρονιάς.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν αναπτυχθεί στην έρημο προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση στα σύνορα με το Ιράκ.

    Σ.Π.

    [17] ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Κουσάντασι, 21 Μαϊου 2000 (18:49 UTC+2)

    Οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν θετική επίδραση και στις σχέσεις των ψαράδων των δυο χωρών στο Αιγαίο.

    Μέλη του Συνδέσμου Ψαράδων του Κουσάντασι δήλωσαν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας στο Αιγαίο μεταξύ των ψαράδων των δυο χωρών και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επέκταση του κλίματος φιλίας και συνεργασίας και στη θάλασσα.

    Οπως μεταδίδει το Ανατολή, πολλοί από τους ψαράδες του Κουσάντασι μιλούν ελληνικά, γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία των δυο πελυρών.

    Σ.Π.

    [18] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η 59Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (18:49 UTC+2)

    Τιμήθηκε σήμερα η 59η επέτειος από τη μάχη της Κρήτης. Το πρωί στην Αθήνα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρίτση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Στις εκδηλώσεις μετείχαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Κρητών, των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτικών κομμάτων ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (18:42 UTC+2)

    Συνεχίζονται αύριο οι γενικές εξετάσεις για τους 58.919 υποψηφίους που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα των Δεσμών για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι της Α΄ δέσμης θα διαγωνιστούν αύριο στα Μαθηματικά, της Β΄ Δέσμης στη Βιολογία, της Γ΄ Δέσμης στα Αρχαία Ελληνικά και της Δ΄ Δέσμης στην Ιστορία.

    Την Τρίτη, οι υποψήφιοι όλων των Δεσμών θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Έκθεσης ενώ την Τετάρτη που είναι και η τελευταία ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι των δύο πρώτων δεσμών θα εξεταστούν στο μάθημα της Φυσικής, οι υποψήφιοι της Γ' Δέσμης στα Λατινικά και οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης στα Μαθηματικά.

    Μία ημέρα μετά το τέλος των Γενικών Εξετάσεων, στις 25 Μαϊου, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα διαρκέσουν ένα μήνα. Στον εξεταστικό Γολγοθά του Ιουνίου θα λάβουν μέρος 85.188 μαθητές της Β Λυκείου και 73.765 μαθητές της Γ Λυκείου.

    [20] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (18:36 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοίας στα σκάφη τύπου "470", που διεξήχθη στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας, κατέκτησαν οι Σοφία Μπεκατώρου - Αιμιλία Τσουλφά. Το ελληνικό πλήρωμα ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και άφησε πολλές ελπίδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Στους άνδρες, Κοσματόπουλος - Τριγκώνης κατέλαβαν την όγδοη θέση στο χρυσό στολίσκο, ενώ το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησαν οι Τεμπούλ - Κινγκ από την Αυστραλία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 May 2000 - 18:14:09 UTC