Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΑΦΕΡΜΟ
  • [02] ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [03] ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ "ΑΒΓΑ" ΚΑΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ F-16 ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  • [05] ΠΩΛΗΣΗ ΒΟΤ... ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [06] Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΕΠΝΙΞΕ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [10] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
  • [11] ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
  • [12] ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [13] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [15] ΚΑΛΥΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
  • [16] 53η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
  • [17] ΔΥΟ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ
  • [19] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [20] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΤOIΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [21] ΤΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ
  • [22] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΤΑΪΒΑΝ
  • [23] ΝΕΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [24] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

  • [01] Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΑΦΕΡΜΟ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (10:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Δαφέρμος

    Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο και τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Δαφέρμο θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος προκειμένου να συζητήσει για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις ταυτότητες. Με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι περίπου έχει κηρύξει ιερό πόλεμο εναντίον του κράτους.

    [02] ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Νέα Υόρκη, 17 Μαϊου 2000 (12:59 UTC+2)

    Σοβαρά ερωτηματικά για την ανεπάρκεια των ιστορικών και νομικών επιχειρημάτων που προβάλει η βρετανική πλευρά για να στηρίξει την άρνησή της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα διατυπώνει ο David Rudenstine, ο οποίος διδάσκει στη Νομική Σχολή Benjamin Cardozo. Σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nation (τεύχος της 29ης Μαΐου 2000) ο David Rudenstine αμφισβητεί την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία του αγγλικού εγγράφου που παρουσιάζεται ως μετάφραση του οθωμανικού βάση του οποίου ο Ελγιν αφαίρεσε τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα.

    Σύμφωνα με το άρθρο ο βρετανικός ισχυρισμός ότι οι Οθωμανοί έδωσαν άδεια στον λόρδο Ελγιν για την απογύμνωση του Παρθενώνα στηρίζεται σε ένα έγγραφο στην αγγλική γλώσσα το οποίο περιλαμβάνεται στο παράρτημα της έκθεσης που συνέταξε το 1816 η επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που κλήθηκε να αξιολογήσει το αίτημα του Ελγιν να πουλήσει τα Μάρμαρα στη βρετανική κυβέρνηση. Η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρουσιάζει το έγγραφο σαν ακριβή μετάφραση στα αγγλικά ενός εγγράφου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χρονολογούμενου από τον Ιούλιο του 1801, το οποίο, όπως ισχυριζόταν ο Ελγιν, του παρείχε εξουσιοδότηση για την αφαίρεση των Μαρμάρων . Ωστόσο κανένας ερευνητής δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να εντοπίσει αυτό το οθωμανικό έγγραφο. "Όταν εγώ ο ίδιος βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη" υπογραμμίζει ο David Rudenstine, "έψαξα μάταια για το έγγραφο αυτό ή για αντίγραφό του , καθώς επίσης και για κάθε αναφορά σε αυτό από κάποιο άλλο είδος εγγράφων ή για περιγραφή των ουσιαστικών όρων που παρείχε αυτό σε κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο.

    Ο David Rudenstine αφήνοντας κατά μέρος το ερώτημα για το είδος των δραστηριοτήτων για τις οποίες εξουσιοδοτούσε τον λόρδο Ελγιν το αγγλικό έγγραφο , υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία αυτού του ιστορικά σημαντικού εγγράφου.

    Ο David Rudenstine υποστηρίζει πως ακόμη και αν δεχτούμε ότι το έγγραφο είναι γνήσιο δεν νομιμοποιείται η αφαίρεση των Μαρμάρων από τον Εγλιν. "Ακόμη και ο ίδιος ο Ελγιν δεν θεωρούσε τότε ότι είχε λάβει άδεια για την αφαίρεση των Μαρμάρων από τα τείχη του Παρθενώνα" λέει υπογραμμίζοντας ότι ο Ελγιν σε επιστολή του στον Ιταλό ζωγράφο Giovanni Battista Lusieri, στον οποίο είχε αναθέσει την επιμέλεια της συλλογής του στην Αθήνα, έγραφε "έχεις τώρα την άδεια για ανασκαφές εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ανακάλυψης θησαυρών και υπολειμμάτων γλυπτικής και αρχιτεκτονικής". Σε περίπτωση που ο Ελγιν πίστευε ότι είχε δοθεί στους άνδρες του το πράσινο φως για την απογύμνωση του Παρθενώνα θα πανηγύριζε για το επίτευγμά του και όχι για τη δυνατότητα διεξαγωγής ανασκαφών για θαμμένα αρχαιολογικά ευρήματα, επισημαίνει ο Rudenstine.

    "Κανένα έγγραφο που να παραχωρεί άδεια αποστολής των Μαρμάρων στο Λονδίνο δεν έχει διασωθεί. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ο άνθρωπος του Ελγιν δωροδόκησε Οθωμανούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσει την αποστολή των Μαρμάρων στο Λονδίνο. Η ενέργεια αυτή καθαυτή καταρρίπτει κάθε επιχείρημα νομιμοποίησης των πράξεων των ανθρώπων του Ελγιν. Μολονότι η κατοχή αποτελεί συχνά το 9/10 του νόμου τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια διαφορετική περίπτωση στην οποία δεν έχει σημασία μόνο η κατοχή. Επειδή το ελληνικό αίτημα για επιστροφή τους έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη η Βρετανία δεν έχει ποτέ υπεραμυνθεί της κατοχής των Μαρμάρων υποστηρίζοντας ότι δεν τα επιστρέφει απλώς επειδή τα τιμά. Κανείς περιμένει από τη Βρετανία να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό, η διόρθωση, εν τούτοις, ιστορικών παρανοήσεων ή εσφαλμένων νομικών ισχυρισμών, ενδυναμώνουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας" αναφέρει ο Rudenstine

    Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο του David Rudenstine ο λόρδος Ελγιν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι πήρε τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα για να τα διασώσει και να βελτιώσει την καλαισθησία των Βρετανών. Ωστόσο ο Ελγιν έκανε αυτές τις δηλώσεις το 1816 παρά το γεγονός ότι είχε πάρει τα Μάρμαρα το 1801. Μάλιστα ο Ελγιν τον Ιούλιο του 1801 είχε γράψει στον Lusieri: "Θα επιθυμούσα να συλλέξω όσο περισσότερα μάρμαρα είναι δυνατόν. Εχω άλλα μέρη στο σπίτι μου που τα χρειάζονται , και πέρα από αυτό, μπορεί κανείς εύκολα να πολλαπλασιάσει τα διακοσμητικά στοιχεία των ωραίων μαρμάρων χωρίς να το παρακάνει". Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι ο λόρδος Ελγιν δεν νοιαζόταν για την βελτίωση της καλαισθησίας των Βρετανών και τη σωτηρία των Μαρμάρων από την καταστροφή αλλά για τη διακόσμηση των κτημάτων του.

    "Κατά την αντίληψή μου" καταλήγει ο Rudenstine "η Βρετανία θα επιστρέψει τελικά τα Μάρμαρα στην Ελλάδα και με την πράξη της αυτή θα αναγνωρίσει ότι αυτό που κάποτε ήταν επιτρεπτό κατά τη διάρκεια της εποχής των αυτοκρατοριών , πρέπει τώρα να δώσει τη θέση του στις απαιτήσεις ενός κόσμου που προσβλέπει στο κράτος δικαίου".

    Τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του ο Rudenstine θα παρουσιαστούν στα τέλη του μήνα στην Αθήνα στο πλαίσιο συνεδρίου , που υποστηρίζεται από την Unesco, με θέμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το αίτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

    [03] ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ "ΑΒΓΑ" ΚΑΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 17 Μαϊου 2000 (15:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Ελληνικοί όσο και Παλαιστινιακοί κύκλοι, διαψεύδουν... παταγωδώς τις ανοησίες που μετέδωσαν το μεσημέρι τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP (Γαλλικό) ότι δήθεν εκτοξεύθηκαν αβγά από παλαιστίνιους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου στην Ιερουσαλήμ. Την ανυπόσταση "είδηση", διαψεύδουν και οι έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Παλαιστίνη.Σημειώνεται ότι σε καλό κλίμα, έγιναν το μεσημέρι στη Βηθλεέμ οι κατ΄ιδίαν συνομιλίες του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

    To θέμα προέκυψε όταν το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τάχα νεαροί παλαιστίνιοι πέταξαν αβγά κατά του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου σε "ένδειξη θυμού για την άρνηση του κ. Στεφανόπουλου να συναντήσει Παλαιστίνιους ηγέτες κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ". Και όλα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντιόνταν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    Στα ίδια βήματα, βάδισε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το οποίο σε τηλεγράφημά του ενώ ανέφερε με προεδρικές τιμές συναντήθηκαν Στεφανόπουλος-Αραφάτ, στη συνέχεια διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι δήθεν "ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έτυχε μεγάλης υποδοχής από δεκάδες νεαρούς παλαιστίνιους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής του επίσκεψης στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι κατά του έλληνα προέδρου και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέταξαν αβγά κατά του κ. Στεφανόπουλου και της συνοδείας του". Πάντως στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρονταν ότι "δεν έγινε ακόμη σαφές αν τα αβγά χτύπησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ρωτήθηκαν από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισαν ως "εντελώς ανυπόστατα, που δεν χρήζουν καν διαψεύσεως" τα περί ρίψεως αβγών, ενώ το ίδιο ανέφεραν και στελέχη του Ισραηλινού υπουργείο Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένα με την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ.

    Τέλος, οι έλληνες δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ταξίδι Στεφανόπουλου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, δήλωσαν: "Ακολουθούσαμε κατά πόδα τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο και βρισκόμασταν δίπλα του κατά την επίσκεψή του στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Όμως, κανένα αβγό δεν είδαμε να "ίπταται" κατά της προεδρικής πομπής. Αντίθετα, η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ήταν παντού θερμή και ενθουσιώδης".

    "Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΣΑ"

    Νωρίς το απόγευμα και αμέσως μετά το γεύμα εργασίας ο Γιασέρ Αραφάτ συνάντησε εκ νέου κατ΄ιδίαν τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο στον ξενώνα όπου φιλοξενείται. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη δήλωσε πως σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από το παλαιστινιακό διάβημα για την μη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ ότι "η παρεξήγηση θεωρείται λήξασα".

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τι ακριβώς εννοεί η απάντηση: "Δεν ήταν θέμα ουσίας. Ηταν διαδικαστικό. Ο Πρόεδρος έθεσε τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για το διπλωματικό διάβημα".

    Η κ. Παπαζώη δήλωσε ακόμη ότι ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τους Παλαιστίνιους και την Ιερουσαλήμ, ενώ από την πλευρά του ο Γιασέρ Αραφάτ ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό. Είπε πως αν και υπάρχει καλή διάθεση είναι δύσκολο να κλείσει το Σεπτέμβρη παρά την πίεση του Κλίντον.

    Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπάρακ είχε πει στον κ. Στεφανόπουλος πως ο ίδιος θα αποσύρει το Σεπτέμβρη τα Ισραηλινά στρατεύματα από το Βόρειο Λίβανο.

    Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ενώ είχαν προγραμματιστεί δηλώσεις Στεφανόπουλου-Αραφάτ αυτές δεν έγιναν. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι δηλώσεις αυτές θα γίνουν στις 4.00.

    [04] ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ F-16 ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Ουάσιγκτον, 17 Μαϊου 2000 (11:53 UTC+2)

    Αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των επιστολών που αντηλλάγησαν ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Ακη Τσοχατζόπουλο και Ουίλιαμ Κοέν, για τα αεροπλάνα F-16 ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον.

    Ως προς το πως η ελληνική παραγγελία για ανταλλακτικά των αεροπλάνων F-16 έφτασε στη Λάρισα δια της Τουρκίας ο κ. Μπέικον απάντησε: "Τα καλά νέα είναι ότι τα ανταλλακτικά αυτά έφτασαν τελικά στην Ελλάδα. Τα άσχημα είναι ότι έφτασαν απρόβλεπτα δια της Τουρκίας".

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέφυγε ακόμη, να σχολιάσει τις πληροφορίες, ότι παραβιάστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η συμφωνία της 30ης Απριλίου 1999, αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους ΑGM 142, βόμβες BU-87 και μηχανές αεροσκαφών. Ο κ. Μπέικον απάντησε, ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί "δεν ήταν ενήμερος".

    [05] ΠΩΛΗΣΗ ΒΟΤ... ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σόφια, 17 Μαϊου 2000 (21:07 UTC+2)

    Όπως ανακοίνωσε ο Αντόνι Σλαβίνσκι, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχει στείλει την θέση της σχετικά με τις τροποποιήσεις των Νόμων Τηλεπικοινωνιών, Ιδιωτικοποιήσεων και Δημοσίων Προμηθειών, που συνδέονται με την διαπραγμάτευση πώλησης του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΒΟΤ) στην κοινοπραξία ΚΡΝ-ΟΤΕ. Κατά τη γνώμη του, αύριο Πέμπτη αναμένεται η κυβέρνηση να εγκρίνει τις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις.

    Εξάλλου, η εφημερίδα ΠΑΡΙ δημοσιεύει συνέντευξη του Ατανάς Παπαρίζοφ, Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και βουλευτή του ΒΣΚ, ο οποίος αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον ΒΟΤ και την "Μπουλγκάρταμπακ" θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς, διότι η κυβέρνηση αναμένει τα χρήματα από την συναλλαγή πώλησης του ΒΟΤ να καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και οικονομολόγοι στην Βουλγαρία, όμως, ανησυχούν για το γεγονός, ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την σύναψη, πάση θυσία, αυτής της συναλλαγής. Ο ΒΟΤ δεν είναι μόνο μία μεγάλη εταιρία, που αξίζει πολλά χρήματα. Στο μέλλον ο ΒΟΤ θα αντιπροσωπεύει την Βουλγαρία στην κοινωνία της πληροφορίας. Ο τρόπος ιδιωτικοποίησής του θα καθορίσει την σημασία της Βουλγαρίας στον μελλοντικό χείμαρρο των τηλεπικοινωνιών. Το γεγονός, ότι είμαστε στο κέντρο των Βαλκανίων, θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών μας.

    Δεν έχω ακούσει το ΒΣΚ να έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με την επιβολή μορατόριουμ στις μεγάλες συναλλαγές.

    Επιμένουμε, όμως, να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα ελέγξει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης πριν και μετά την ολοκλήρωσή τους. Σκοπός είναι οι διαδικασίες αυτές να γίνουν διαφανείς.

    [06] Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κάιρο, 17 Μαϊου 2000 (21:07 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αιγυπτιακής εφημερίδας AL AHRAM, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας πραγματοποίησε θετικά βήματα προκειμένου να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και υλοποιήσει δημοκρατικές, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό να διευκολύνει την Τουρκία στην εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά κριτήρια που θα την καταστήσουν έτοιμη για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

    Η τουρκική εφημερίδα ΜΙΛΛΙΕΤ ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος συμμετείχε σε πρόσφατη, την περασμένη εβδομάδα, συνάντηση που διοργάνωσε η υπαγόμενη στη Βουλή και αρμόδια για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων Ειδική Επιτροπή Συντονισμού, δεν απέρριψε πρόταση σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μόνιμων πολιτικών μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του οποίου επικεφαλής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απώτερος στόχος είναι το εν λόγω συμβούλιο να συμπεριλαμβάνει πλέον στην πλειοψηφία του ανώτατα πολιτικά στελε΄χη και όχι στρατιωτικά. Επίσης, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου επιδοκίμασε την κατάργηση της θανατικής ποινής αλλά από την άλλη απέρριψε την αντικατάσταση του προερχόμενου από τις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από πολιτική προσωπικότητα.

    Από την πλευρά του ο Έλληνς Υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης επιβεβαίωσε ότι η χώρα του σύντομα θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ομπρέλας με σκοπό την προστασία του Αιγαίου από τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας. Η ομπρέλα θα συμπεριλαμβάνει τους αμερικανικής προέλευσης πυραύλους τύπου Patriot παράλληλα με τους ρωσικής προέλευσης πυραύλους τύπου S-300, που απέκτησε η Ελλάδα αντί της Κύπρου, καθώς επίσης και άλλους πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

    [07] ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 17 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Οι συνομιλίες ήταν να αρχίσουν στις 23 Μαίου αλλά αναβλήθηκαν μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη ο κ. Κληρίδης.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Αναν και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν συνομιλίες με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

    Ο Ντενκτάς αρνείται να έχει απευθείας συνομιλίες με τον κ. Κληρίδη μέχρι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από τη διεθνή κοινότητα.

    [08] ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΕΠΝΙΞΕ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 17 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ενας δωδεκάχρονος ομολόγησε ότι έπνιξε ένα πεντάχρονο παιδί και άφησε το σώμα του σε χαντάκι έξω από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ανακοίνωσε η εισαγγελία της πόλης.

    Ο Σεργκέι Ρομανιούκ, εισαγγελέας της επαρχίας Κίροφ είπε ότι το άψυχο σώμα του παιδιού βρέθηκε σε χαντάκι και το δωδεκάχρονο παιδί ομολόγησε το έγκλημα ενώ οι καθηγητές τους ανέφεραν ότι συχνά μάλωναν. Ο δράστης ήταν μαθητής σε σχολείο με παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα.

    Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο δωδεκάχρονος επέστρεψε στο σπίτι του καθώς ο ρωσικός νόμος δεν ορίζει εγκληματική ευθύνη για παιδιά κάτω των 14 ετών.

    Ωστόσο θα εξεταστεί για την ψυχολογική του κατάσταση και είναι πιθανό να σταλεί σε ίδρυμα.

    Ο.Κ.

    [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    "Μόνιμο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι και αυτή την τετραετία ο περιορισμός της εγκληματικότητας και η ασφάλεια διαβίωσης των πολιτών".

    Την διαβεβαίωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου. Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι η εγκληματικότητα και οι άλλες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς αποτελούν ένα εξελισσόμενο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

    Ωστόσο -τόνισε ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια -σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- η εγκληματικότητα στην Ελλάδα φαίνεται να έχει μειωθεί.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, οι ληστείς το 1999 μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το 1998, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2000 μειώθηκαν κατά 28% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 1999.

    Μείωση είχαν και οι κλοπές κατά ένα ποσοστό 24% το πρώτο τετράμηνο του 2000.

    "Τα μέτρα που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα και τα οποία έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες -όπως είναι η στενή αστυνόμευση και η φύλαξη των συνόρων μας -θα τα ενισχύσουμε και θα τα επεκτείνουμε" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ναρκωτικά, τα εγκλήματα βίας και τα οικονομικά εγκλήματα που τελευταία παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί η συναίνεση και ο διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς.

    [10] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2000 (21:01 UTC+2)

    Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν θέσεις επιστημόνων για τη ρύπανση στο Θερμαϊκό κόλπο από τοξικά μύδια που δεν αποσύρθηκαν από τους μυδοκαλλιεργητές της περιοχής.

    Με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ζήτησε να ερευνηθεί αν όντως αληθεύουν οι καταγγελίες και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος εκπροσώπων αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίοι - σύμφωνα με όσα καταγγέλονται - δεν μερίμνησαν για την απόσυρση των μολυσμένων μυδιών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιχθυολόγοι από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε τα μύδια του Θερμαϊκού μολύνθηκαν από τοξικό φυτοπλανγκτόν, οι ιδιοκτήτες των μυδοτροφείων φέρονται ότι δεν τα απέσυραν αλλά τα άφησαν στη θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο βυθό οι "αρμαθιές" με τα τοξικά οστρακοειδή.

    Την προκαταρκτική εξέταση θα χειριστεί ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Γ. Γκόγκος.

    Γ.Χ.

    [11] ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η εκλογή των προεδρείων των έξι Διαρκών Επιτροπών της Βουλής.

    Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πρόεδρος εξελέγη ο Ιώαννης Κουράκης, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Μαγκούφης και γραμματέας η Φώφη Γεννηματά.

    Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πρόεδρος είναι ο Χάρης Τσιόκας, αντιπρόεδρος η Μαρία Θωμά και γραμματέας ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

    Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Πιπεργιάς, αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος και γραμματέας ο Βασίλης Οικονόμου.

    Χθες διεξήχθη η ψηφοφορία για τα προεδρεία των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Αμυνας.

    Τις θέσεις των προέδρων κατέλαβαν αντίστοιχα ο Ιωάννης Θωμόπουλος, ο Γιώργος Λιάνης και ο Κάρολος Παπούλιας.

    [12] ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Λονδίνο, 17 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Για καταχρήσεις, ατασθαλίες και καθυστερήσεις στη χορήγηση της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς διάφορες χώρες κάνει λόγο δημοσίευμα των Times, με τίτλο "Χάος σε ό,τι αφορά τα 7 δισεκατομμύρια λίρες βοήθειας της ΕΕ προς διάφορες χώρες και περιοχές.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Βρετανός Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κρις Πάτεν αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν τη βοήθεια κατά 2/3, προκειμένου να διανέμεται στους δικαιούχους πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα.

    Ανάμεσα στα παραδείγματα της λίστας κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης παράδοσης της ευρωπαϊκής βοήθειας, που συνέταξε ο κ. Πάτεν, συμπεριλαμβάνεται και το εξής: "Η Ελλάδα επέμεινε να έχει ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου σαν έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Αλλα κράτη-μέλη επέμειναν να λειτουργεί σε 11 διαφορετικές γλώσσες. Αντί να καταβάλλει 310 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια επείγουσας φύσης, το έργο του Οργανισμού εμποδίστηκε λόγω καυγάδων".

    Ο Πάτεν επιθυμεί από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να σταματήσουν να υπόσχονται πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να εκτελέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγει το ρεπορτάζ.

    [13] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ εθνοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο αν απομακρυνθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη περιοχή.

    Η κυρία Ολμπράιτ είπε ότι η απομάκρυνση των αμερικανών στρατιωτών θα ισοδυναμούσε με νέο κύμα βίας και τόνισε ότι αν υπάρξει αποχώρηση τώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέφουν ξανά και ξανά στα Βαλκάνια.

    Σημειώνεται ότι η αμερικανική Γερουσία συνεδριάζει για να αποφασίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων από τα Βαλκάνια στις 1 Ιουλίου του 2001. Περίπου 5.900 αμερικανοί συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και 4.200 στη δύναμη σταθεροποίησης στη Βοσνία.

    Ο.Κ.

    [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στο άρθρο 1 του Νόμου για την Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σύμφωνα με το οποίο γλώσσα των κωφών και βαρήκοων μαθητών είναι η ελληνική νοηματική, εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βαρήκοοων Παιδιών Νομού Θεσσαλονίκης.

    Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το υπουργείο αγνοεί το κομμάτι της εκπαίδευσης με το συνήθη προφορικό λόγο και υπενθυμίζει ότι σ΄ όλο τον κόσμο υπάρχουν δύο μέθοδοι εκπαιδευτικής προσέγγισης των βαρήκοων - κωφών μαθητών, αυτή των ειδικών σχολείων και της νοηματικής γλώσσας και αυτή της προφορικής εκπαίδευσης στα συνηθισμένα σχολεία.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάση και το ευρωπαϊκό πνεύμα κατευθύνονται πλέον, μετά την εξέλιξη της επιστήμης ως προς την έγκαιρη διάγνωση και τα κοχλιακά εμφυτεύματα και της τεχνικής των ψηφιακών ακουστικών βαρηκοϊας στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου, αφού το 95% των κωφών μπορούν να αποκτήσουν ικανοποιητικά ερεθίσματα που τους επιτρέπουν τη χρήση του προφορικού λόγου.

    Αναφέρεται ακόμη ότι στην Αγγλία το 5% των κωφών χρησιμοποιεί σαν μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας τη νοηματική γλώσσα, το 60% την ολική και το 35% τον προφορικό λόγο, ότι στην Ελλάδα ιδρύονται τριτοβάθμια εκπαίδευση Σχολές Λογοθεραπευτών και ότι Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν σ' όλες τις σχολικές βαθμίδες βαρήκοους - κωφούς μαθητές, που εκπαιδεύονται με το προφορικό σύστημα επικοινωνίας, χωρίς καμία γνώση ή χρήση της νοηματικής.

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βαρήκοων Παιδιών Νομού Θεσσαλονίκης τονίζει ότι μετά από 15 χρόνια δράσης στηρίζει σήμερα 150 οικογένειες, που έχουν βαρήκοα - κωφά παιδιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, που δεν έμαθαν και δεν έκαναν χρήση καμίας νοηματικής γλώσσας.

    Στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας γνωστοποιεί ότι είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταγγείλει το σχετικό Νόμο 2817/2000 ως αντισυνταγματικό, γιατί καταργεί την ισονομία των πολιτών και το δικαίωμά τους να επιλέγουν προσφορότερο τρόπο εκπαίδευσης των βαρήκοων - κωφών παιδιών τους.

    Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι το υπουργείο εγκλωβίστηκε από τις ιδιοτελείς εισηγήσεις ενδιαφερομένων να διοριστούν σαν διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας και παρακαλεί τον υπουργό πριν δημιουργηθούν τραγελαφικές καταστάσεις με διορισμούς και τοποθετήσεις σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο εκπαιδευτικών που γνωρίζουν τη νοηματική σε μαθητές που δεν γνωρίζουν καμία νοηματική γλώσσα να λάβει μέτρα και να στείλει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο.

    [15] ΚΑΛΥΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    "Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει μακρά θητεία στο Σώμα και δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ η εντιμότητα και η ικανότητά του. Είναι αξιωματικός σοβαρός, σεμνός, εργατικός, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και είναι μακριά από κομματικές εντάξεις".

    Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννη Γεωργακόπουλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι: "Εκπληρώνει τα καθήκοντά του με επιτυχία και έχει συμβάλει ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της εγκληματικότητας".

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι τα προσόντα αυτά εκτίμησε η κυβέρνηση και ανανέωσε τη θητεία του και πρόσθεσε ότι άποψή του είναι ότι δεν πρέπει να αποστρατεύονται οι ικανοί και δοκιμασμένοι".

    Για το περιστατικό της οδού Νιόβης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, ενώ για την υπόθεση υπεξαγωγής εγγράφων, είπε ότι υπάρχει απαλλακτική εισαγγελική πρόταση και συμπλήρωσε ότι μόνο μία δίωξη ασκήθηκε για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για την έκδοση άδειας σε Αλβανό που φαίνεται όμως να είναι νόμιμος.

    "Η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί η αρχή, ότι ο υπό κατηγορίαν θεωρείται αθώος μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή του. Τα γεγονότα δεν δικαιολογούν να τον καταδικάσουμε προτού καν αποφανθεί η δικαιοσύνη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι "είναι πρωτοφανές να τίθενται σε διαθεσιμότητα ακόμα και κατώτεροι αξιωματικοί στην ΕΛ.ΑΣ. αμέσως κάθε φορά που ασκείται εναντίον τους η παραμικρή ποινική δίωξη, ενώ ο αρχηγός της παραμένει παρά τις εναντίον του διώξεις!".

    Τέλος άφησε υπονοούμενα ότι παραμένει στη θέση του για να επηρεασθεί η Δικαιοσύνη.

    [16] 53η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    Γενεύη, 17 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη και θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα οι εργασίες της ετήσιας 53ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη συμμετοχή των 191 κρατών-μελών. Κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιών, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού κα Gro Harlem Brutland υπεραμύνθηκε του δικαιώματος πρόσβασης στην αγορά φαρμάκων όλων των ανθρώπων παγκοσμίως και αναφέρθηκε στην προ ημερών απόφαση πέντε μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών να μειώσουν την τιμή του φαρμάκου για τον περιορισμό των συμπτωμάτων του AIDS. Παραδέχθηκε επίσης την αδυναμία τήρησης του χρονοδιαγράμματος για την εξάλειψη της πολυομυελίτιδας, κυρίως από την Ινδία και την Υποσαχάρεια Αφρική και έθεσε νέο στόχο το 2005 (2002 για την Ευρώπη).

    Από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι το AIDS, η φυματίωση, η εξάλειψη της λέπρας, η ανά τον κόσμο εξασφάλιση των μέσων διατροφής και η προετοιμασία της Σύμβασης-πλαίσιο εναντίον του καπνίσματος, όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο δελτίο του Γραφείου μας.

    Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κα Χριστίνα Σπυράκη.

    [17] ΔΥΟ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 17 Μαϊου 2000 (20:23 UTC+2)

    Οι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που κρατάει 21 ομήρους στις Φιλιππίνες ζήτησαν δυο εκατομμύρια δολάρια για να ελευθερώσουν την γερμανίδα τουρίστρια που φαίνεται να έχει υποστεί εγκεφαλικό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ντομίνγκο Σιαζόν.

    Οι αντάρτες συμφώνησαν χθες ότι η απελευθέρωση της Γερμανίδας Ρενάτε Βάλτερ θα ήταν το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων και εκπρόσωπος τους ανέφερε ότι η απελευθέρωση της θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση τηρήσει κάποια πράγματα που θα της ζητηθούν.

    Οι αντάρτες απήγαγαν τους 21 τουρίστες στις 23 Απριλίου και τους κρατούν στο νησί Χόλο ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την απελευθέρωση τους.

    O.K.

    [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2000 (20:23 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, συνεχίζοντας την προσπάθειά της να φέρνει σε διαρκή επαφή με την ελληνική λαϊκή παράδοση όλους εκείνους τους ομογενείς, οι οποίοι με αμείωτο ενδιαφέρον έχουν θέσει σαν στόχο ζωής τη διατήρησή της στις χώρες όπου ζουν, διοργανώνει και αυτή τη χρονιά σεμινάριο με θέμα: "Παραδοσιακοί χοροί και ελληνική λαϊκή παράδοση".

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην περαιτέρω επιμόρφωση διδασκάλων παραδοσιακών χορών -από επαγγελματίες του είδους- προκειμένου να μπορέσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να τις μεταφέρουν στις νέες γενιές αποδήμων, οι οποίοι συμμετέχουν σε παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα στο εξωτερικό και σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τον ελληνικό πολιτισμό.

    Παράλληλα με την πρακτική και θεωρητική προσέγγιση του θέματος με διαλέξεις για την ελληνική λαϊκή παράδοση, θα τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την Ελλάδα, την ελληνική φύση και τις ελληνικές παραδόσεις, μέσα από την παραμονή τους στην Ελλάδα, τις επισκέψεις σε μουσεία και τη διοργάνωση εκδρομών. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ενήλικες ελληνικής καταγωγής ως 50 ετών, οι οποίοι ασχολούνται συστηματικά με τη διδασκαλία του χορού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Οι ομοσπονδίες, κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και οι έδρες νεοελληνικών σπουδών θα είναι υπεύθυνοι για την αρχική επιλογή.

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής αναλογικά για κάθε χώρα, για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόνων για το πρόγραμμα, δηλαδή συνολικά σαράντα άτομα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 15 ημέρες και θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 4 με 18 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αναλαμβάνει να καλύψει όλα τα έξοδα του προγράμματος, όχι όμως και της μετακίνησης. Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται διδασκαλία χορού, διαλέξεις με θέμα την ελληνική λαϊκή παράδοση, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και ξεναγήσεις σε μουσεία, ενώ η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

    Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 12η Ιουνίου στις κατά τόπους Πρεσβείας και Προξενεία της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τα έντυπα αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία.

    [19] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Μόσχα, 17 Μαϊου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ έχει συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με κύριο θέμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Πριν από τη συνάντηση ο κ. Πούτιν είχε συνομιλίες με μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της χώρας και με τον πρόεδρο του Ιγκορ Στρόγιεφ.

    Ο κ. Πούτιν θα υπογράψει σήμερα διάταγμα με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    [20] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΤOIΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2000 (20:23 UTC+2)

    Την άποψη ότι το στοίχημα του εκσυγχρονισμού δεν θα κριθεί από θέματα όπως της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στην ταυτότητα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επισκεψης στον κεντρικό σταθμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πασχαλίδης, αν και υποστήριξε ότι αποτελεί θέμα, διευκρίνισε ότι υπάρχουν νόμοι με βάση τους οποίους κινείται η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της ανεξάρτητης αρχής. Χαρακτήρισε, ακόμη, υπερβολικό το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, καθώς υπάρχεικίνδυνος αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και από τα καθήκοντα της κυβέρνησης, όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η καταπολέμηση της ανεργίας κ.α.

    [21] ΤΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

    Τίρανα, 17 Μαϊου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Αλμπάνια" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Τουριστικού Γραφείου "Shkendija Travel" Σπήρο Αγγέλι, σύμφωνα με τις οποίες: "τη φετινή τουριστική σεζόν κάθε εβδομάδα στο λιμάνι των Αγ. Σαράντα θα έρχονται τρία επιβατικά πλοία από την Κέρκυρα".

    Στη συνέχεια η ίδια εφημερίδα γράφει ότι: "Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι στιγμής συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τουριστικά γραφεία της Κέρκυρας, το 2000 προβλέπεται να έρθουν στους Άγ. Σαράντα 6.000 περίπου τουρίστες".

    [22] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταιπέι, 17 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία τραυματίστηκαν από σεισμική δόνηση μεγέθους 5.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα την κεντρική Ταϊβάν.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά με εκείνο του σεισμού του Σεπτεμβρίου του 1999 που στοίχισε τη ζωή σε 2.400 άτομα και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια.

    Αξιωματούχοι της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι πολλοί δρόμοι μπλοκαρίστηκαν από ζημιές που υπέστησαν και πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με ελικόπτερα.

    Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 5.2 Ρίχτερ.

    Η Κίνα παρά τις πολιτικές διαφορές με τη Ταϊβάν έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

    Ο.Κ.

    [23] ΝΕΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 17 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Σε ατύχημα που έγινε στον αυτοκινητόδρομο Δυρραχίου - Ρογκοζίνα, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία "Σαραντόπουλος" έχασε τη ζωή του 50χρονος Έλληνας εργάτης της εταιρίας "Αναγνώστης Σάκιας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", "το ατύχημα είναι αποτέλεσμα του μη σεβασμού των ασφαλιστικών μέτρων".

    [24] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 17 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα στο Τέτοβο φοιτητές του πανεπιστημίου της πόλης, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του επιτρόπου του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες, Μαξ Βαν ντερ Στουλ, για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου.

    Μεταξύ των αιτημάτων των φοιτητών ήταν η νομιμοποίηση του πανεπιστημίου του Τετόβου και η χρηματοδότησή του από το κράτος και ισοτιμία με τα άλλα πανεπιστήμια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 May 2000 - 18:14:21 UTC