Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [02] ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΔΡΩΝ
  • [04] ''ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ'' ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ
  • [05] ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [06] ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [07] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: "ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ"
  • [08] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ
  • [10] ΣΤΟ ΚΑΤ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ
  • [12] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΦΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [13] ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [15] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΚΕΣ
  • [19] Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ
  • [20] ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΕΣ
  • [21] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [22] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [23] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (10:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Tη λήψη μέτρων θεσμικού χαρακτήρα για τη θωράκιση της Σοφοκλέους, εξετάζει το νεοσυσταθέν οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που ζητά προς αυτή την κατεύθυνση τη συνδρομή παραγόντων της αγοράς.

    Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι τομείς στους οποίους απαιτείται η λήψη μέτρων και να υποβληθούν προτάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η πορεία του ΧΑΑ συνιστά επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων.

    [02] ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (21:42 UTC+2)

    Την πρώτη σύσκεψη με μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μία μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης είναι ανάπτυξη και διατήρηση των μακροοικονομικών μεγεθών, στροφή στην κοινωνία και ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο πρωθυπουργός στην ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται κατ' αρχήν οι προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή στις 22 Απριλίου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης και υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα ανάδειξης του κυβερνητικού έργου.

    Η πρώτη σύσκεψη σηματοδοτεί επίσης την προτεραιότητα της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας, καθώς σημαντικοί τομείς αφορούν τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

    Ο νέος υπουργός Εργασίας καλείται να προωθήσει βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως η απασχόληση, αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και ο τρόπος υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

    Για το νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκη η ανάπτυξη και οι τεχνολογίες είναι οι μεγάλες προκλήσεις καθώς αποτελούν δύο από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις ο κ. Χριστουδουλάκης τόνισε ότι ο στόχος στη νέα εποχή είναι το πως θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

    [03] Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (12:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

    Η ανώτατη εφορευτική επιτροπή επικύρωσε τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών στο εσωτερικό των κομμάτων, οι οποίες δεν μεταβάλουν το συνολικό αριθμό των 158 εδρών για το ΠΑΣΟΚ και των 125 για τη ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ χάνει μία έδρα στη Β' Πειραιά την οποία κερδίζει στην Α' Πειραιά και εκλέγεται βουλευτής ο Σταύρος Σουμάκης, ενώ μένει εκτός Βουλής ο Γιάνης Καψής.

    Από τη ΝΔ την έδρα στην Α' Πειραιά χάνει ο Πέτρος Μαντούβελος και κερδίζει την έδρα στη Β' Πειραιά ο Βασίλης Μπαμπαγιάννης.

    Στην Αττική κερδίζει μία έδρα το ΠΑΣΟΚ, όπου εκλέγεται ο Βασίλης Οικονόμου, την οποία χάνει ο Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ.

    Στην Κοζάνη χάνει την έδρα του ο Ιωάννης Πλαντης του ΠΑΣΟΚ και την κερδίζει ο Βασίλης Βύζας της ΝΔ.

    [04] ''ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ'' ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Περίπου 200 πρώην εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Πόρτο Καράς συγκεντρώθηκαν από τις 4 το απόγευμα έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου Χαλκιδικής και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι δύο συνάδελφοί τους που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου.

    Ο Δημήτρης Ρεβενικιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπατζής, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του σωματείου των πρώην εργαζομένων στο Πόρτο Καράς, ''Κέλυφος'', συνελήφθησαν και κρατούνται στο τμήμα επειδή το μεσημέρι παρεμπόδιζαν, σύμφωνα με την αστυνομία, την είσοδο νυν εργαζομένων στο ξενοδοχιακό συγκρότημα Πόρτο Καράς.

    [05] ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Δύο στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στις 5 το πρωί στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

    Νεκροί είναι ο Γιώργος Κουρουντίδης 21 ετών από το Πολύστυλο Καβάλας και ο Χρήστος Μπάμπους 20 χρονών από τους Φιλίππους Καβάλας.

    Σύμφωνα με την τροχαία, ενώ επέστρεφαν στη μονάδα τους με Ι.Χ. ο οδηγός πιθανότατα αποκοιμήθηκε στο τιμόνι με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μπει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουστεί με φορτηγό.

    [06] ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Στους επτά στόχους που έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ατζέντα του, μετά τη συγκρότηση και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησής του και εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει στη Bουλή το επόμενο Σάββατο, αναφέρεται η εφημερίδα "Εθνος" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της. Οι στόχοι αυτοί, κατά το "Εθνος", είναι οι ακόλουθοι:

    Aλλαγές στις ΔEKO: Tις κυβερνητικές αλλαγές θα ακολουθήσουν σημαντικές αλλαγές στις διοικήσεις των ΔEKO, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας και της αξιοκρατίας.

    Hδη, χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα καλώντας τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων που εποπτεύουν ΔEKO, να του εισηγούνται τις αλλαγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι δικές του. Mάνατζερ αναμένεται να λάβουν τις θέσεις πολλών κομματικών στελεχών, ενώ απόφαση του πρωθυπουργού είναι να ισχύσει εκ νέου το πολιτικό "ασυμβίβαστο", γεγονός που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν), δεν μπορεί να καταλάβει διοικητική θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τον κρατικό μηχανισμό.

    ONE: Tαυτόχρονα, αρχίζουν ήδη οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα για τη διατηρησιμότητα των κριτηρίων ένταξης και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν. Oι εκθέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων θα δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα στις 5 Mαΐου, ενώ στις 26 Mαΐου θα γίνει η αξιολόγηση των εκθέσεων από τη Nομισματική Eπιτροπή που θα υποβάλει τη γνωμοδότησή της στο ECOFIN της 5ης Iουνίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκθέσεις να μην περιλαμβάνουν υπερβολικές εκθέσεις, ούτε να αφήνουν να εννοηθεί πως η Eλλάδα θα εισέλθει στην ONE "χατιρικά" και όχι με το σπαθί της.

    Iδιωτικοποιήσεις: Tο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και πρώτα απ' όλα πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του OTE, καθώς οι προεκλογικές διαφωνίες στελεχών της κυβέρνησης στο θέμα είναι δεδομένες. Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο ξένων τραπεζών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 10% της Eμπορικής Tράπεζας, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Mάιο.

    Πριν από το Πάσχα, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει σύμβουλος πρόκειται να προτείνει το χρονοδιάγραμμα μετοχοποίησης της ΔEH, καθώς και να εισηγηθεί το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Σοφοκλέους. Tον Iούνιο, επίσης, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στο Xρηματιστήριο και ο OΠAΠ.

    [07] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: "ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ"

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Εξαγορές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επέκταση στον τομέα των νέων τεχνολογιών με πρώτο βήμα την περαιτέρω ενεργοποίηση στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών από κινητό τηλέφωνο αλλά και νέες συνεργασίες είναι τα επόμενα βήματα της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο ένθετο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" της εφημερίδας "Τα Νέα", ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης κ. Θεόδωρος Καρατζάς, ο οποίος μάλιστα διατυπώνει την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες συνεργασίες με την Αlpha Τράπεζα Πίστεως. Παρ' όλα αυτά όμως αποκλείει το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας της Εθνικής με την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα.

    Ο κ. Καρατζάς θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας αλλά και η προοπτική οικονομικής σταθερότητας που συνδέεται με την ΟΝΕ θα επιδράσει θετικά στη Σοφοκλέους. "Υφίσταται δυναμική προοπτική για το Χρηματιστήριο", λέει χαρακτηριστικά. Ενώ επισημαίνει ότι στον επιχειρηματικό τομέα οι αλλαγές θα συνεχιστούν.

    "Ο πολιτικός κύκλος επηρεάζει πάντοτε τις αγορές και ιδιαίτερα την ευαίσθητη αγορά του Χρηματιστηρίου. Συνεπώς η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με την ανάδειξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δημιουργεί προοπτική πολιτικής σταθερότητας τετραετίας. Η προοπτική αυτή θα επιδράσει θετικά στην πορεία του Χρηματιστηρίου. Το ίδιο θετικά θα επιδράσει και η προοπτική οικονομικής σταθερότητας στα πλαίσια της ΟΝΕ με όλα τα εξ αυτής ωφελήματα. Επομένως, υφίσταται δυναμική προοπτική για το Χρηματιστήριο.

    Θετική θα είναι συνεπώς για τα επόμενα χρόνια η συμβολή του πολιτικού παράγοντα. Την πορεία όμως του Χρηματιστηρίου δεν καθορίζει μόνον το πολιτικό περιβάλλον, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται μετοχές μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Καθεμία από αυτές έχει τη δική της πορεία και τις δικές της επιδόσεις. Άρα η πορεία των επιχειρήσεων που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα διαγράψει την περαιτέρω πορεία του Χρηματιστηρίου.

    Καλό είναι να μη λησμονούμε ότι η πορεία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι και δεν είναι ομοιόμορφη. Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας η πορεία του Χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιχειρήσεων, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σ' αυτό", τονίζει ο κ. Καρατζάς απαντώντας στο ερώτημα για τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στη Σοφοκλέους.

    Σχολιάζοντας τις χρηματιστηριακές εξελίξεις των τελευταίων 2 ημερών υπογραμμίζει ότι: "Υπάρχουν όμως περίοδοι, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, στη διάρκεια των οποίων η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου δεν υπακούει στην παραπάνω λογική, δηλαδή τη λογική που υπαγορεύει η πραγματική οικονομία. Οι περίοδοι αυτές, όπως έχει δείξει η πείρα, είναι βραχύβιες και η εναρμόνιση του Χρηματιστηρίου με την πραγματικότητα αποκαθίσταται σύντομα. Συνεπώς δεν δικαιολογούνται απώλεια ψυχραιμίας και νευρικές κινήσεις. Οι επενδυτές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί για πολύ καιρό μακριά από την αλήθεια της πραγματικής οικονομίας, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Συνεπώς στις περιόδους αυτές οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί".

    Όμως, όταν ερωτάται για τα επιτόκια, η αποκλιμάκωση των οποίων θα επηρεάσει άμεσα την πορεία του Χρηματιστηρίου, ουσιαστικά κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

    "Όπως γνωρίζετε, στον τομέα των επιτοκίων διερχόμαστε μεταβατική περίοδο. Μέχρι το τέλος του 2000 τα ελληνικά επιτόκια θα πρέπει να συγκλίνουν με τα επιτόκια της ζώνης ευρώ. Οι ρυθμοί σύγκλισης θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας. Οι μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι περίπου οκτώ, συνεπώς δεν δικαιολογείται κανενός είδους ανυπομονησία. Οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν παρά να συμμορφώνονται με το σήμα που κάθε φορά εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα παίρνει τις αποφάσεις της, όπως το έκαμε και εις το παρελθόν, αφού εκτιμήσει το σήμα της Τραπέζης της Ελλάδος και μελετήσει τις συνθήκες της αγοράς", τονίζει χαρακτηριστικά. Πάντως, θεωρεί ότι θα συνεχισθούν οι επιχειρηματικές αλλαγές. Προτρέπει μάλιστα τις επιχειρήσεις να στραφούν και στο εξωτερικό.

    "Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ανάγκη επιτακτική της οικονομίας. Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να παραμένει αγκυλωμένη σε σχήματα που είχαν αξία όταν υιοθετήθηκαν στο παρελθόν και κατέστησαν αντάξια με την πάροδο του χρόνου. Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να αναμείνει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως για να δει τις προτεραιότητες και τους ρυθμούς υλοποίησής των.

    Στον επιχειρηματικό τομέα οι αλλαγές θα συνεχισθούν. Δεν πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μόνο στην εσωτερική αγορά. Εκείνο που έχει εξαιρετική σημασία είναι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων που αποτινάσσουν τις συνήθειες και τους περιορισμούς της παλαιάς μικρής και κλειστής οικονομίας και αναπτύσσουν δραστηριότητα έξω από την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι μικρή για μεγάλες κινήσεις και αυτές δεν μπορούν να αναπτυχθούν παρά μόνο σε ευρύτερο οικονομικό χώρο. Αυτές τις εξελίξεις πρέπει να παρακολουθήσουμε όταν εκπορεύονται από τον ελληνικό χώρο", απαντά όταν ερωτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως, στην ερώτηση για τις σχέσεις της Εθνικής με την Αlpha Τράπεζα Πίστεως, ο κ. Καρατζάς διατυπώνει την ελπίδα ότι θα συνεχισθούν οι συνεργασίες αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν μετοχικό προσανατολισμό.

    "Με την Αlpha Τράπεζα είμαστε ανταγωνιστές και ο ανταγωνισμός μας πολλές φορές είναι σκληρός. Ο ανταγωνισμός αυτός όμως, όπως ασκείται με το επιβεβλημένο επιχειρηματικό ήθος, δεν αποκλείει τη μεταξύ μας συνεργασία εκεί που κρίνουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αμοιβαίο όφελος. Τις συνεργασίες, που έχουμε ήδη αποφασίσει, τις γνωρίζετε. Θα υπάρξουν κι άλλες, ελπίζω. Τα σενάρια μετοχικής συνεργασίας είναι όμως κάτι άλλο. Έχω κι άλλοτε πει ότι δεν έχει νόημα να αποκτήσει μια τράπεζα συμμετοχή σε μια ευθέως ανταγωνιστική τράπεζα", τονίζει, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα.

    Ο κ. Καρατζάς όμως ξεκαθαρίζει ότι στόχος της Εθνικής είναι να ενισχύσει την περιφερειακή της διάσταση. "Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί ως βασική της στρατηγική κατεύθυνση τη δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής ταυτότητας που να καλύπτει το χώρο των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης σε συνδυασμό με παρουσία στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα. Αυτή η παρουσία της επιτρέπει να διαπραγματεύεται εκεί ελληνικούς ή περιφερειακούς κινδύνους.

    Όσον αφορά τα Βαλκάνια, συνεχίζουμε τη σταθερή αλλά και προσεκτική επέκταση φροντίζοντας να προστατεύουμε την ποιότητα του ενεργητικού του ομίλου, αλλά και ταυτόχρονα να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που προσφέρει μία περιοχή με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Stopanska Βanka, μία κίνηση που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε δραστηριότητα λιανικής τραπεζικής στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση της περιφερειακής μας διάστασης με κινήσεις που θα εξασφαλίζουν το μέλλον της δραστηριότητάς μας στις γειτονικές μας οικονομίες. Δεν χρειάζεται να πω ότι τέτοιες κινήσεις θα γίνονται πάντα με γνώμονα το σεβασμό των τοπικών κανονισμών, αφού η φιλοσοφία μας υπαγορεύει ότι δεν μπορεί η πρόοδος των εργασιών μας να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των χωρών που έχουμε ενεργό παρουσία", λέει χαρακτηριστικά, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας με ίδρυμα του εξωτερικού.

    "Δεν νομίζω ότι μία τέτοια προοπτική μπορεί να υλοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο θα περιόριζε τη δυνατότητα ευελιξίας της Εθνικής Τράπεζας στις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους και αυτό σε περίοδο που αυξάνει τη συμμετοχή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές", λέει χαρακτηριστικά.

    [08] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Πέρα από τα κλασικά στερεότυπα Δεξιά - Αριστερά λειτούργησε η ψήφος στις εκλογές της 9ης Απριλίου, ενώ οι νέοι και οι εργαζόμενοι, ήταν αυτοί που έδωσαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την "ακτινογραφία" του εκλογικού σώματος, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

    Από τη μεγάλη δημοσκόπηση "έξω από την κάλπη", που έκανε η V-ΡRC την ημέρα των εκλογών, διαπιστώνεται ότι τα κοινωνικά στρώματα που έχουν θιγεί από τις συνέπειες της πολιτικής της σύγκλισης, εκφράστηκαν μέσα από τη Ν.Δ. και όχι από τους παραδοσιακούς εκφραστές της "διαμαρτυρίας", που ήταν έως τώρα τα μικρότερα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς.

    Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε για την επικράτησή του τόσο στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας όσο και στις δυνάμεις που βλέπουν προοπτική μέσα στην πολιτική της σύγκλισης και της ένταξης στο κλαμπ του ευρώ, τους μικρομεσαίους αλλά και τους νέους ψηφοφόρους.

    Τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς (αν συμπεριληφθεί σε αυτά και το ΔΗΚΚΙ) βρήκαν προνομιακό χώρο μόνο στην κατηγορία των νέων ανέργων, όπου η δύναμη του ΚΚΕ έφθασε στο 9,3% και του ΔΗΚΚΙ στο 8,1%.

    Η εξέλιξη αυτή φαίνεται και στη γυναικεία ψήφο, όπου το πιο δυναμικό τμήμα ­ οι γυναίκες δηλαδή που μετέχουν στην παραγωγή ­ έδωσε την πρωτοπορία στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι η πλειοψηφία των γυναικών ψήφισε ΠΑΣΟΚ (44,6% έναντι 43,1% της Ν.Δ.), οι νοικοκυρές ωστόσο προτίμησαν κατά πλειοψηφία τη Ν.Δ. ­ 46,4% έναντι 43,6% του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε πολύ ψηλά ποσοστά ­ άνω του 50% ­ στις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε ποσοστά πολύ πάνω του μέσου πανελλαδικού του ποσοστού στις ηλικίες από 35 έως 54 ετών.

    Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της νέας συμπεριφοράς των ψηφοφόρων είναι η ψήφος εκείνων που νιώθουν "αδικημένοι από την κοινωνία". Το 51,1% αυτής της κατηγορίας ψηφοφόρων επέλεξαν Ν.Δ., ενώ μόνον το 30,2% προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το 53,2% εκείνων που δηλώνουν "όχι αδικημένοι" ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και μόνον το 36,8% επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία.

    Από μία άλλη πλευρά προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα ­ εκείνοι που δήλωσαν ότι "ζουν άνετα", έδωσαν ποσοστό 57,4% στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνον το 34,7% πήγαν στη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε και μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι "τα καταφέρνουν" ­ 50,8% προς 38,5%. Η κατάσταση αλλάζει μεταξύ της ομάδας εκείνων που δηλώνουν "έχουν δυσκολίες" ­ μόλις 34,7% στο ΠΑΣΟΚ και 48,8% στη Νέα Δημοκρατία και αντιστρέφεται πλήρως στην κατηγορία εκείνων που δηλώνουν ότι "έχουν μεγάλη οικονομική δυσκολία", αφού δίνουν 57,9% στη Νέα Δημοκρατία.

    Ωστόσο, οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή οι ηλικίες από 18 έως 24 ετών, έδωσαν μικρό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ ­ το κυβερνών κόμμα έλαβε σε αυτές τις ηλικίες 43,1%, ενώ η Ν.Δ. έμεινε στο 41,5%.

    Ισοδυναμία εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα στους ψηφοφόρους με ανώτερη μόρφωση, ενώ το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί με 47% στους αποφοίτους Δημοτικού και η Ν.Δ. πήρε 49,6% στους αναλφάβητους και σε εκείνους που έχουν στοιχειώδη μόρφωση.

    Από την άλλη πλευρά, το "κόμμα του Χρηματιστηρίου" ­ εν ολίγοις, οι ψηφοφόροι που διαθέτουν μετοχές ­ στράφηκαν τελικά κατά πλειοψηφία προς το ΠΑΣΟΚ, παρά τη συνεχή πτώση της Σοφοκλέους το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίθετα η Ν.Δ. πλειοψήφησε μεταξύ εκείνων που δεν έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο!

    Πολύ πιο προβλεπτή αποδείχθηκε η ψήφος του... κόμματος της Εκκλησίας, αφού εκείνοι που δήλωσαν ότι εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, έδωσαν ποσοστό 57,9% στη Νέα Δημοκρατία και μόλις 35,1% στο ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι που πηγαίνουν 2-3 φορές το μήνα στην εκκλησία, έδωσαν 50,9% στη Ν.Δ. και 41,1% στο ΠΑΣΟΚ.

    Η κατάσταση αλλάζει στην ομάδα εκείνων που εκκλησιάζονται μερικές φορές τον χρόνο ­ το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί με 47,5% έναντι 38% της Ν.Δ. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές προβάδισμα μεταξύ εκείνων που δεν εκκλησιάζονται ποτέ ­ μία κατηγορία που δίνει πολύ ψηλά ποσοστά και στα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, όπως ήταν αναμενόμενο.

    [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Επιβεβαιώθηκαν -μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής- οι πληροφορίες για τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών στους βουλευτές σε 4 ελάσσονες εκλογικές περιφέρειες. Στην Α' και Β' Πειραιώς, στη Κοζάνη και στο Υπόλοιπο Αττικής.

    [10] ΣΤΟ ΚΑΤ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο 55χρονος ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Σφεντόνα, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τα ξημερώματα δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση την ώρα που επέστρεψε μαζί με τη κόρη του στο σπίτι τους στα Μελίσσια και στάθμευσε το αυτοκίνητό του.

    Οι δυο δράστες που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκαν στον αδελφό του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον οποίο πυροβόλησαν 4 φορές με περίστροφο -τραυματίζοντάς τον στη δεξιά ωμοπλάτη και στο δεξί μάτι- και του αφαίρεσαν τσάντα με 5 εκ. δραχμές. Εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες, που οδηγούσε συνεργός τους και εξαφανίστηκαν.

    [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Στον Εισαγγελέα οδηγούνται εντός της ημέρας οι δυο Μουσουλμάνοι γονείς και το συγγενικό τους ζευγάρι, που τους βοήθησε να πουλήσουν το νεογέννητο αγοράκι τους, έναντι τιμήματος 2,5 εκ. δραχμών.

    Ομως, έπεσαν στη παγίδα, όταν γυναίκα Αξιωματικός του τμήματος προστασίας ανηλίκων, εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη και όρισε συνάντηση μαζί τους στο Κολωνό. Το βρέφος φιλοξενείται στο Παίδων Αγία Σοφία, ενώ σε Ιδρύματα μεταφέρθηκαν τα άλλα 5 ανήλικα παιδιά των δυο οικογενειών.

    [12] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΦΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Θετικό στοιχείο αποτελεί για τη χώρα η μικρή διαφορά ψήφων που χωρίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στη Βουλή, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, στην εβδομαδιαία έρευνα βαρόμετρο της ΦΟΚΟΥΣ, για λογαριασμό του Αλφα Νιουζ 98,7.

    Η πλειονότητα των ψηφοφόρων φαίνεται πως είχε αποφασίσει το κόμμα που θα ψήφιζε πολύ νωρίς, ενώ το 94% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δύο από τους κυριότερους λόγους επιλογής κάποιου από τα κόμματα, ήταν σε ποσοστό 10,2% για να εμποδίσουν να βγει κάποιο άλλο και σε ποσοστό 18,6% γιατί υπάκουσαν στη λογική "το μη χείρον βέλτιστον".

    [13] ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Κλίμα πανικού επικρατεί στα διεθνή Χρηματιστήρια, μετά τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων για υπερτιμημένες μετοχές, αλλά και τις δηλώσεις του Διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν, για υπερθέρμανση του Πληθωρισμού.

    Στη Γουώλ Στρήτ, ο Ντάου Τζόουνς κατέγραψε απώλειες 5,74%, ενώ ο δείκτης Νάσντακ έκλεισε με πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 10,58%. Κύμα ρευστοποιήσεων, αρνητικές προβλέψεις και όργιο φημών οδήγησαν χθες σε ελεύθερη πτώση τη Σοφοκλέους που κατέγραψε θεαματικές απώλειες κατά 5,29%.

    Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα. Πάντως, αισιόδοξος ότι η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου θα υπακούσει σύντομα στη λογική της πραγματικής οικονομίας, δηλώνει στα ΝΕΑ ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:04 UTC+2)

    "Οχι" νέα μεταρρύθμιση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -η οποία αποτελεί αναγκαιότητα- αλλά βελτιώσεις όπου κριθεί αναγκαίο, ύστερα από διάλογο", δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7 και τον Γιάννη Καφάτο. Οπως υποστηρίζει, θα επιδιώξει προσωπική επαφή και συνεργασία με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αναζήτηση των καλύτερων λύσεων.

    Ο κ Ευθυμίου ζητά να υπάρξει ηρεμία στα σχολεία τα οποία πρέπει να μείνουν μακριά απο κομματικές αντιπαραθέσεις και δεσμεύεται οτι θα προωθήσει τη πρωτοβουλία για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Για τις σχέσεις με την Εκκλησία, επισημαίνει οτι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τη Πολιτεία, αλλά διακριτοί ρόλοι, και εκτιμά οτι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε καλό κλίμα.

    [15] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε αυστηρή και εκτεταμένη κριτική στο κλίμα αμφισβητήσεων που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΝ και που, όπως είπε, οδήγησε στη δημιουργία διαλυτικών τάσεων, αμφισβήτησης της πολιτικής συγκρότησης του κόμματος και θολής εικόνας για την πολιτική του και την κομματική του δομή.

    "Μονίμως απέναντί μας είχαμε και έχουμε την αμφισβήτηση της ταυτότητάς μας. Μας χρεώνουν έλλειψη ενιαίας θέσης και μας θεωρούν ως άθροισμα εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων και αυτό το τροφοδοτούμε και το παράγουμε και εμείς", τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η πολιτική προγραμματικής αντιπολίτευσης ήταν ορθή, βασίστηκε στις ειλλημένες αποφάσεις του ΣΥΝ και ήταν αυτή που διασφάλισε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης από την τάση των εκσυγχρονιστών απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην απουσία μίας πειστικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και εκτίμησε ότι ηττήθηκε η πολιτική γραμμή των δύο τελευταίων χρόνων.

    "Ο κόσμος μας αξίζει και απαιτεί μία στοιχειωδώς σοβαρή προσέγγιση που θα αναγνωρίζει το προφανές, ότι η ήττα οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική γραμμή που ακολουθήσαμε. Που θα αναγνωρίζει επιτέλους ότι δεν είναι δυνατόν μονίμως να είναι στραβός ο γυαλός. Η ηγεσία του κόμματος οφείλει να διερωτηθεί μήπως και αυτή στραβά αρμενίζει", είπε χαρακτηριστικά.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

    Ποντγκόριτσα, 15 Απριλίου 2000 (18:54 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Νοσοκομείο της Ποντγκόριτσας.

    Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα άγνωστοι πέταξαν από το παράθυρο χειροβομβίδα σε ένα δωμάτιο της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ποντγκόριτσας και από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί και ένας ασθενής, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ένας άλλος ασθενής.

    Οι τραυματίες υποβλήθηκαν αμέσως σε χειρουργικές επεμβάσεις και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    Κ.Γ.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Το αποτέλεσμα των εκλογών οριοθετεί σαφέστατα την προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, περιφερειακής αλληλεγγύης και με δίκαιη συμμετοχή για όλους στο διευρυμένο οικονομικό αποτέλεσμα, που θεωρείται σίγουρο για τα επόμενα χρόνια.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο και με βάση αυτό θα κρίνεται καθημερινά η κυβέρνηση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η Ν.Δ. έχει διεμβολίσει το κέντρο, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ και το επίκεντρο της πολιτικής ζωής έχει μετατοπιστεί προς την αριστερά.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επανακάμψει σε αυτό το τμήμα, που κινήθηκε προς τη Ν.Δ. και είναι ανάγκη με αποτελεσματικό τρόπο να εκφράσει ως κόμμα και ως κυβέρνηση τη σύγχρονη κεντροαριστερά στο κοινωνικό επίπεδο.

    Η κοινωνική βάση βρίσκεται προς το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ολοκληρώσει μία σύγχρονη στρατηγική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε.

    Προέβλεψε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ευκαιρίες για ευρύτερες συγκλίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Σημείωσε πως οι εξελίξεις στο ΔΗΚΚΙ και το ΣΥΝ ευνοούν την έναρξη διαλόγου για συγκλίσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

    Σε σχέση με το έργο της νέας κυβέρνησης, εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει εντυπωσιακές πρωτοβουλίες.

    Σε ερώτηση για δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων που θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, σχολίασε πως είναι πρόωρο και αναξιόπιστο να λέγεται κάτι τέτοιο λίγες μέρες μετά την ήττα της Ν.Δ.

    "Βιάζονται", είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε πως ανεξάρτητα από αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι αργότερα, αλλά από αύριο κιόλας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν λιγότεροι υπουργοί που εκλέγονται σ' αυτή, από ότι στην προηγούμενη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να απαιτήσουν την υλοποίηση πολιτικών για τη Θεσσαλονίκη που έχουν καθυστερήσει χρόνια.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης με αφορμή το πέρας της εκλογικής μάχης και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΚΕΣ

    Κόσοβσκα Μιτροβιτσα, 15 Απριλίου 2000 (16:32 UTC+2)

    Περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου αναχώρησαν με λεωφορεία σήμερα για την πόλη Κούκες που βρίσκεται στην αλβανική μεθόριο. Πρόκειται σύμφωνα με τους διοργανωτές, για μία ενέργεια μνήμης, αφού πριν ένα χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετέβησαν στη συγκεκριμένη πόλη για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τυχόν αντίποινα των Σέρβων.

    Ανδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας από την πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Κόσοφκσα Μιτροβίτσα, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που θα διασχίσουν αρκετές πόλεις του Κοσσυφοπεδίου για να φτάσουν στο Κούκες που φιλοξένησε περίπου 100.000 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της κρίσης στη σερβική επαρχία.

    Ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορικό καθήκον να πραγματοποιηθεί και πάλι το ταξίδι. Σύμφωνα με άλλο οργανωτή περίπου 2.000 άτομα αναμένεται να φτάσουν στο Κούκες, προσθέτοντας ότι το γεγονός θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μέλλον.

    Μετά την άφιξή τους στην αλβανική πόλη, οι διαδηλωτές θα επισκεφτούν το δημαρχείο για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για τη βοήθεια που τους είχε παρασχεθεί πέρσι.

    [19] Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ

    Μόσχα, 15 Απριλίου 2000 (14:54 UTC+2)

    Η Ρωσία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων μετά τις ΗΠΑ μέσα σε δύο ή τρία χρόνια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για τις πωλήσεις όπλων, Ιλία Κλεμπάνοφ.

    "Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και τη Γαλλία" είπε κατά την επιστροφή του από τη Μαλαισία, όπου παρέστη σε διεθνή έκθεση όπλων. Ο Κλεμπάνοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να κερδίσει την πρώτη θέση, την οποία παλιά κατείχε η πρώην ΕΣΣΔ, αλλά επιβεβαίωσε την πρόταση του Ιανουαρίου ότι από τέτοιες πωλήσεις θα συγκεντρωθούν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο στόχος όπως είπε για το επόμενο έτος είναι τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχάρη τις 22 ρωσικές εταιρίες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην έκθεση της Μαλαισίας.

    [20] ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (14:53 UTC+2)

    Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα επικοινωνεί προσωπικά με τις συζύγους των ιερέων, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Στόχος του προγράμματος, που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τις πρεσβυτέρες, είναι η προσωπική ενημέρωση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τα προβλήματα των ιερατικών οικογενειών.

    "Την ευθύνη, τη διακονία και τη θυσία που δείχνουν οι ιερείς, θα πρέπει να ακολουθούν και οι σύζυγοί τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χριστόδουλος, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι τα παιδιά των ιερατικών οικογενειών θα πρέπει να αναπτύσσονται και να παιδαγωγούνται, όπως όλοι οι συνομήλικοί τους ανά τον κόσμο, ώστε να μη νιώθουν μειοενεκτικά και να μη μεγαλώνουν με ηττοπάθεια και φόβο για την κοινωνία.

    Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην παρουσία των μικρών παιδιών στην εκκλησία, αφηγούμενος ένα περιστατικό που έζησε σε εκκλησία του εξωτερικού. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του κηρύγματος στο συγκεκριμένο ναό, ένα παιδάκι έκανε πολύ θόρυβο και πηγαινοερχόταν διαρκώς μπροστά στον ηγούμενο.

    Τότε, ο κ.Χριστόδουλος, απευθυνόμενος στον ξένο ιερέα, είπε: "Μου έκανε εντύπωσε το ότι την ώρα του κηρύγματος το παιδάκι πηγαινοερχόταν μπροστά σας, κάνοντας τόσο θόρυβο και εσείς συνεχίσατε το κήρυγμά σας κανονικά. Εμείς στην Ελλάδα, αλλιώς συμπεριφερόμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις". Και τότε ο ηγούμενος του απάντησε: "Για εμάς εδώ, είναι πολύ μεγάλη ευλογία να υπάρχει ένα παιδάκι στην εκκλησία. Ας έρχονται και ας κάνουν φασαρία".

    [21] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2000 (14:50 UTC+2)

    Αποφασισμένος να συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση δήλωσε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη ο κ Βενιζέλος τόνισε πως νομίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων στην πολιτική.

    "Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμος με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μου γιατί καλύπτω ένα ευρύ φάσμα θεμάτων λόγω εμπειρίας και λόγω γνώσεων και λόγω ενδιαφερόντων. Και αυτό είναι το νόημα της ουσιαστικής στήριξης που προσφέρω καθημερινά στη κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για μία στήριξη μηχανιστική και άβουλη, δεν πρόκειται για μία στήριξη κριτική η οποία δημιουργεί παρεξηγήσεις αλλά για μία ουσιαστική στήριξη η οποία ελπίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμη" πρόσθεσε ο κ Βενιζέλος.

    Στην ερώτηση αν έχει κάποιο σχέδιο για τις επόμενες δραστηριότητες του ο κ Βενιζέλος απάντησε αρνητικά υπογραμμίζοντας ότι οι δραστηριότητες τους θα είναι εκείνες του αναπτύσσει ένα πολιτικό στέλεχος στην κεντρική πολιτική σκηνή, στο Κοινοβούλιο και στο επίπεδο της πόλης της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας

    Τέλος αναφερόμενος στην πορεία του Χρηματιστηρίου είπε: "Φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου όπως την παρακολουθούμε όλοι μας".

    [22] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος πρότεινε να διεξαχθεί τον Ιούνιο το συνέδριο του Συνασπιασμού και εκεί να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του κόμματος που θα ολοκληρωθεί αύριο στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε σημαντικό ότι το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή αλλά τόνισε ότι "αυτό δεν ήταν ο στόχος μας και αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ακόμη ότι "είναι καταστροφικό να μηδενίζουμε ότι είμαστε στη Βουλή και να αφήνουμε περιθώρια για ένα νέο κύμα διαλυτικής αμφισβήτησης και απογοήτευσης ως προς την προοπτική και τις δυνατότητες του Συνασπισμού".

    Αύριο το απόγευμα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρόνο του συνέδριου του Συνασπισμού.

    [23] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Οσλο, 15 Απριλίου 2000 (14:37 UTC+2)

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι το 56% των Νορβηγών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία οι πολίτες της χώρας είχαν απορρίψει δύο φορές σε δημοψηφίσματα του 1972 και του 1994.

    Το 44% τάχθηκε κατά της ένταξης, όπως γράφει η εφημερίδα Aftenposten, υποστηρίζοντας ότι είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο οι Νορβηγοί σε τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις εκφράζουν την επιθυμία ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες που διεξήχθησαν πέρσι, η πλειοψηφία αντιτάχθηκε στην ένταξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 April 2000 - 18:14:17 UTC