Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OΡΚΙΣΤΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
  • [04] ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΤΚ ΑΠΟ ΟΤΕ - ΚΡΝ
  • [07] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: «ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
  • [08] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ»
  • [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
  • [10] ΜΙΧ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [11] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
  • [12] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΟΖΟΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
  • [13] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [14] ΕΥΡΩΒΟΥΛH: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [16] ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
  • [17] H TELECOM "ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ»
  • [19] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;
  • [20] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ START II
  • [22] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ FINAL FOUR

  • [01] OΡΚΙΣΤΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (11:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ορκωμοσία της Κυβέρνησης Σημίτη στις 13/4/2000.

    Η "κυβέρνηση της πείρας και της ανανέωσης", όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ορκίστηκε στις 11 το πρωί της Πέμπτης από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριοστόδουλο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο και στη συνέχεια υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς, μετέβησαν πεζοί στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια, έγινε σε όσα υπουργεία έχουν αλλάξει οι υπουργοί, οι τελετές παράδοσης και παραλαβής.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο χαρακτηρίζεται από την παρουσία στενών συνεργατών του πρωθυπουργού-και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στα υπουργεία τα οποία συνδέονται με τα μεγάλα ζητήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

    Για πρώτη φορά στην 43μελή κυβέρνηση, συμμετέχουν 15 νέα πρόσωπα, καθώς και πέντε γυναίκες, ενώ για πρώτη φορά υπουργοποιούνται έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τέσσερα μέλη της νέας κυβέρνησης είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

    Στη νέα κυβέρνηση, σημαντική είναι η επιστροφή του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ απουσιάζουν δύο επίσης ισχυρά πρόσωπα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν επίσης υπουργοί οι οποίοι στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν την ευθύνη κρίσιμων τομέων της πολιτικής, όπως οι κύριοι Αρσένης, Γιαννόπουλος, Παπαδήμας και Μαντέλης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της ανάγκης για σύνθεση ανάμεσα στο στοιχείο της πείρας και της συνέχειας και το μήνυμα για ανανέωση που έστειλαν οι κάλπες.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (13:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Σημίτη στις 13/4/2000. Στη φωτογραφία ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, κι επανέλαβε την προσωπική δέσμευση να βρεθεί η κυβέρνηση κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του.

    Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις ελπίδες του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του, είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς και υφυπουργούς να δείξουν συνέπεια και ομοψυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Απηύθυνε συστάσεις στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με γρήγορους ρυθμούς αλλά και αποφασιστικότητα. Εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και της κυβέρνησης για την νίκη στις εκλογές αλλά και για την έναρξη μιας νέας γόνιμης, όπως την χαρακτήρισε, ιστορικής περιόδου και υπογράμμισε ότι στη νέα αυτή εποχή η κυβέρνηση θα μπορέσει να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα για τον τόπο.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου "φιλική και χαρούμενη και δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αισθανόμαστε όλοι ότι έχουμε ένα μεγάλο χρέος. Δεν είμαστε διαχειριστές μιας εξουσίας που δεν έχει περιεχόμενο. Ούτε είμαστε διεκπεραιωτές ενός χαλαρού προγράμματος. Η εξουσία που μας δόθηκε έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και εμείς αισθανόμαστε ότι έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή. Είμαστε υπεύθυνοι να πάει η Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών", τόνισε ο κ. Σημίτης και υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να διαμορφώσει μια κοινωνία πιο δημιουργική αλλά κυρίως πιο αλληλέγγυα, με μεγαλύτερη συνοχή, όπου θα είναι εμφανές το κοινωνικό κράτος.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να βρίσκονται κοντά στον πολίτη, ο οποίος, όπως τόνισε "θέλει αποφασιστικότητα και προπαντός θέλει χειροπιαστά αποτελέσματα, για να δει ότι η δουλειά αποδίδει". "Δεσμευόμαστε να είμαστε συνεχώς κοντά στον πολίτη, συμπαραστάτες του στον αγώνα για την καθημερινή ζωή στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής", είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε στους υπουργούς ότι είναι ανάγκη η πίστη που τους διακατέχει να γίνει πράξη καθημερινά. "Με την πίστη που αλλάζουμε καθημερινά τον γύρω μας κόσμο αλλάζουμε και τη μοίρα των ανθρώπων και τη μοίρα αυτού του τόπου. Τόνισα στους υπουργούς ότι κρινόμαστε καθημερινά από τον ελληνικό λαό. Τις αναμονές του ελληνικού λαού τις οποίες εξέφρασε με την τόση μεγάλη ψήφο του δεν πρέπει να τις διαψεύσουμε και δεν θα τις διαψεύσουμε".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ είναι αποφασισμένος να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ελπίδες για πρόοδο, εάν δεν μεταβάλει τη στάση της η Τουρκία, προσθέτοντας ότι πράγματι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει αναβάθμιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή και είπε ότι είχαν "μια γενική πολιτική συζήτηση, μια ανταλλαγή απόψεων" όπως έχουν από καιρού εις καιρό και συζήτησαν τις εξελίξεις στο διάστημα της απουσίας του Προέδρου της Βουλής στις ΗΠΑ και τη Βρετανία για σκοπούς υγείας.

    Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του που ο κ. Κυπριανού "είναι πίσω και είναι καλά στην υγεία του".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Μπάντλερ "φαίνεται αποφασισμένος να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο" στις προσπάθιες για επίλυση του Κυπριακού.

    Επαναλαμβάνοντας πως "δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για πρόοδο, εκτός εάν η Τουρκία λάβει την πολιτική απόφαση να μεταβάλει τη στάση της", ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως διαφορετικά "θα έχουμε διαρκώς εμπόδια μπροστά μας και δεν θα υπάρχει ίσως μια προσπάθεια η οποία σε τελευταία ανάλυση μπορεί να είναι πίεση σε μας".

    "Η Κύπρος δεν αξίζει της τύχης της καταστροφής ή της διχοτόμησης", τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πράγματι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει αναβάθμιση των συνομιλιών", προσθέτοντας ότι "οι ΗΠΑ δεν μιλούν τόσο πολύ για μορφή διαδικασίας όσο για διαπραγμάτευση ή συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού".

    [04] ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στρασβούργο, 13 Απριλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    H σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πορεία της προς αυτή, συνδέεται σαφώς με τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σέισας Ντα Κόστα απαντώντας στο Στρασβούργο σε ερωτήσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας σε θέματα δημοκρατίας και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πορτογάλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία και ότι τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδημοκρατισμού και σεβασμού των μειονοτήτων τέθηκαν και κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, την περασμένη Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Η Τουρκία, είπε ο κ. Ντα Κόστα, παρακολουθείται υπό το φως της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης τα οποία είναι σαφέστατα και σημείωσε ότι η τήρηση των κριτηρίων αυτών είναι προϋπόθεση για την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.

    [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δέχθηκε σήμερα τους νεοδιορισθέντες πρέσβεις της Αυστραλίας και της Ρωσίας στο Βελιγράδι.

    Ο πρέσβης της Αυστραλίας στο Βελιγράδι Τσαρλς Στιούαρτ κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι πολλοί πολίτες της Αυστραλίας κατάγονται από τη Γιουγκοσλαβία και αποτελούν διαρκή και σταθερή γέφυρα σύνδεσης των δύο χωρών.

    Ο κ. Στιούαρτ είναι ο πρώτος πρέσβης από χώρα της Δύσης που επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο προκάτοχός του Κρίστοφερ Λαμπ έμεινε στη χώρα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.

    Σημειώνεται ότι το Βελιγράδι είχε διακόψει τις διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και οι περισσότεροι διπλωμάτες έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.

    Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και των χωρών που συμμετείχαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο.

    Σε ξεχωριστή τελετή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε επίσης με το νέο πρέσβη της Ρωσίας στο Βελιγράδι Βαλέρι Γεγκόσκιν.

    Ο κ. Γεγκόσκιν ζήτησε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας και πλήρη σεβασμό του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Κ.Γ.

    [06] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΤΚ ΑΠΟ ΟΤΕ - ΚΡΝ

    Σόφια, 13 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Το "πράσινο φως" έδωσε τελικά η βουλγαρική κυβέρνηση για την εξαγορά του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της χώρας (ΒΤΚ) από την ελληνο - ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ - ΚΡΝ.

    Στη σημερινή του συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Για να φθάσει στο "τέρμα" η πώληση του ΒΤΚ στην κοινοπραξία ΟΤΕ - ΚΡΝ απομένει οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών να συντονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στα σχετικά έγγραφα.

    Η κεντρική συμφωνία αγοραπωλησίας του κύριου πακέτου των μετοχών του ΒΤΚ στην ελληνο - ολλανδική κοινοπραξία, συνοδεύεται από επτά με οκτώ άλλα συμβόλαια, τα οποία αφορούν όλες τις εμπορικές και τεχνικές πλευρές της περίπλοκης συναλλαγής.

    Όμως, σε εκκρεμότητα είναι η διαδικασία αλλαγής του νομικού καθεστώτος που πρέπει να γίνει από τη βουλγαρική Βουλή. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες σε τρεις νόμους και αυτή με τη σειρά της να τις εγκρίνει που καθορίζουν το πλαίσιο της λειτουργίας του ΒΤΚ μετά την ιδιωτικοποίησή του.

    Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά της ελληνο-ολλανδικής κοινοπραξίας ανέρχεται σε 600 εκατ. δολάρια για την εξαγορά του 51% των μετοχών του ΒΤΚ και της άδειας για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM.

    [07] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: «ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βουλγαράκης κληθείς να σχολιάσει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Καταρχήν να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία, γιατί σε τελική ανάλυση το συμφέρον της χώρας είναι αυτό που προέχει ανεξάρτητα αν εγώ διαφωνώ ως προς τον τρόπο που αυτοί έχουν εξαγγείλει ότι θα χειριστούν τα θέματα, αυτό όμως είναι ένα δεύτερο ζήτημα. Θέλω πολιτικά να σημειώσω σαν μια παρατήρηση ότι στα θέματα που ο κ. Σημίτης θεωρεί πρωταρχικά και κρίσιμα τοποθετεί ανθρώπους που δεν έχουν μία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, έχουν μια εξωκοινοβουλευτική προέλευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα και έχει δυο αναγνώσεις. Η μία ανάγνωση είναι ότι περιμένει από αυτούς να κινηθούν πέρα από το συνηθισμένο πολιτικό κόστος, αν είναι αυτό. Η δεύτερη ανάγνωση όμως είναι ότι δεν θέλει να δώσει μεγάλη έμφαση με στελέχη πρώτης γραμμής στον τομέα αυτό, στον αντίποδα δηλαδή των όσων έλεγε προεκλογικά, με την ελπίδα ενδεχομένως να μην κάψει κάποιους ανθρώπους για να τους διατηρήσει αργότερα.

    Στην περίπτωση της πολιτικής η φιλία, η σχέση και η συγγένεια δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Νομίζω ότι ο καλύτερος σύμβουλος είναι η αποτελεσματικότητα και η αποδεδειγμένη ικανότητα ανθρώπων να χειρίζονται θέματα".

    [08] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ»

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοσταθμού "Φλας" για τη μη συμμετοχή του τέως υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση, ανέφερε:

    "Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος έχει ρόλο στην ελληνική πολιτική, δεν είναι αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, είναι αλήθεια, αλλά είναι παρών στην πολιτική ζωή του τόπου. Έχει ρόλο, θα το δείτε, είναι ένα άτομο πολιτικά ιδιαιτέρως πληθωρικό και συνεπώς είναι ζητήματα χρόνου τι ακριβώς θα κάνει και πού και είναι κατά τη γνώμη μου και ζήτημα χρόνου η συμμετοχή του στο κυβερνητικό έργο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι κεφάλαιο και τα κεφάλαια εν πάση περιπτώσει έχουν τρόπους να έχουν παρουσία στην πολιτική ζωή και του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Και ο ίδιος δέχθηκε ότι υπήρχε ρόλος για τον Β. Βενιζέλο. Από κει και πέρα πιστεύω ότι θα υπάρξει ρόλος και θα είναι πολύ σημαντικός."

    Σε παρατήρηση μήπως ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση με κάποιες τριβές, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε:

    "Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τριβές και τίποτα δεν είναι καθολικά καλό, όλα έχουν και μια άλλη όψη που δεν είναι πάντα τόσο χαρούμενη. Το βασικό είναι ότι η δουλειά πρέπει να γίνει αμέσως, υπάρχουν τα υπουργεία στα οποία η Ελλάδα πονάει (υγεία, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, ανεργία) και σ' αυτά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη στον Σημίτη και ο Σημίτης πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους Έλληνες αυτή τη φορά αφού την πατρίδα την έστησε στα πόδια της την προηγούμενη 4ετία. Και η βουλή αναβαθμίστηκε από πλευράς προσώπων. Έτσι όπως προχωράει η πολιτική με τις μειωμένες συλλογικότητες, αυτό που διεκδικείς αγωνίζεσαι και το παίρνεις μόνος σου, δεν σου το δίνει κανείς. Αφού αυτό δεν έγινε οργανωμένα και έπρεπε τα κόμματα να εμφανίσουν πρόσωπο καινούργιο, καινούργιους ανθρώπους κλπ, αυτό έγινε την τελευταία στιγμή, έγινε βιαστικά και έπρεπε να συμβολιστεί. Τέτοια ήταν η δίψα του κόσμου όμως για τα νέα πρόσωπα που όλα αναδείχθηκαν και σε όλα υπάρχει ευκαιρία να δείξουν την πολιτική τους παρουσία και προσωπικότητα, όχι light αλλά πολύ σοβαρή, στη βουλή που σε λίγες μέρες θα αρχίσει να λειτουργεί. Υπάρχει η δυνατότητα να ξαναγίνει η βουλή δημόσιο βήμα όχι μόνο όταν συζητάνε προ ημερησίας διατάξεως οι αρχηγοί, αλλά και στην καθημερινή της λειτουργία. Θα το προσπαθήσουμε αυτό."

    [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί του που εξακολουθούν να φλερτάρουν με την ιδέα της αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών, της απόδοσής του σε νοθεία, ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", υπογράμμισε με έμφαση ότι ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Το κλίμα σε ένα κόμμα το δίνει ο πρόεδρός του, ο εκπρόσωπός του, η γραμμή που ακολουθεί γενικώς. Και νομίζω ότι σ' αυτό η Ν.Δ. διευκρίνισε κάτι πολύ απλό, ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήταν μάταιο. Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. ενδιαφέρθηκε για το θέμα αυτό εδώ και 2 χρόνια περίπου γιατί υπάρχουν υπαρκτά φαινόμενα που πρέπει να μας οδηγήσουν στην σκέψη ότι ως χώρα δεν μπορεί να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα. Το θέμα λοιπόν δεν αφορά τη Ν.Δ., αφορά και την κυβέρνηση η οποία οφείλει η ίδια να το κάνει αυτό το πράγμα, να φέρει σε πέρας περιπτώσεις που ούτως ή άλλως ερευνώνται τούτη την ώρα από εισαγγελικούς λειτουργούς. Άρα η τάση της Ν.Δ. και η θέση της είναι ότι πρέπει εφόσον υπάρχουν από το παρελθόν ορισμένα κατάλοιπα και ορισμένα φαινόμενα, να γίνει έρευνα σε βάθος ώστε να πάψει να πλανιέται στον τόπο αυτού του είδους η αχλή, ώστε να πάψουν να παρεισφρέουν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην ελληνική κοινωνία και αυτό αφορά κυρίως την Δημόσια Τάξη."

    Κληθείς να σχολιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, είπε:

    "Σε ό,τι αφορά το αν θα είναι ή όχι αποτελεσματική, αυτό πρέπει να το δούμε από το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να κρίνεις μια κυβέρνηση με κραυγές και ψιθύρους εκ των προτέρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και να δούμε αν ανταποκρίνονται αυτές στον προεκλογικό λόγο του κ. Σημίτη και αν οι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση θα επιτευχθούν και από κει και πέρα θα κριθεί η κυβέρνηση. Είναι νομίζω πολύ κακό και κάποτε πρέπει να συνηθίσουμε σ' αυτό τον τόπο ότι ιδίως μετά από εκλογές, ο ελληνικός λαός αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία, πάντως αποφάσισε και η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κυβερνήσει, πρέπει να κριθεί λοιπόν με βάση τα έργα της και τις ημέρες. Το να κριτικάρουμε εκ των προτέρων νομίζω δεν ωφελεί κανέναν και θα αποτελούσε και ένα είδος προσβολής της λαϊκής ετυμηγορίας. Όσο και αν αυτό δεν το έχουμε συνηθίσει στον τόπο πρέπει κάποια στιγμή να το συνηθίσουμε.

    Σε επίπεδο πολιτικής εκτίμησης νομίζω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία ανταποκρίνεται στο πολιτικό στυλ του κ. Σημίτη. Ο κ. Σημίτης δεν μπορεί να πει ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πρόσωπα για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, νομίζω ότι φέρει τη σφραγίδα του αυτή η κυβέρνηση, επομένως είναι απολύτως υπεύθυνος για την επιτυχία της και την αποτυχία της. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Σημίτης πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που έχουμε μια κυβέρνηση της προσωπικής του επιλογής. Μέχρι τώρα είχαμε δει και κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες. Υπήρχαν ίσως και πρόσωπα που ο κ. Σημίτης επέλεξε ενώ δεν θα τα είχε επιλέξει υπό άλλες συνθήκες, τώρα δεν νομίζω ότι δεν συμβαίνει σ' αυτή την κυβέρνηση. Είναι το μόνο που μπορώ να πω και να σχολιάσω πολιτικά. Από κει και πέρα καλύτερα να δούμε τα έργα και τις ημέρες της ξεκινώντας από τις προγραμματικές δηλώσεις."

    [10] ΜΙΧ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι ήταν αυτό που τον ώθησε να κάνει αυτό το άλμα στο χώρο της πολιτικής, είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας":

    "Είναι πράγματι μια αλλαγή σελίδας που προϋποθέτει να μην είναι μόνο τεχνοκράτης κανείς, γιατί δεν θα είχαμε τόσο ενδιαφέρον για τα κοινά. Είναι πράγματι μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που εισέρχονται στην πολιτική ζωή από τη συνηθισμένη που είναι άνθρωποι οι οποίοι εξ' επαγγέλματος ασχολούνται με την πολιτική. Και δεν το λέω με καμία κριτική διάθεση, προς Θεού, αντιθέτως θεωρείται μια πολύτιμη εμπειρία να μπεις στην πολιτική και οι υπηρεσίες που προσφέρεις στην κοινωνία να είναι η ενασχόληση με τα κοινά, με την πολιτική. Εμείς, οι τεχνοκράτες, έχουμε ασχοληθεί με άλλα αντικείμενα, εγώ 25 χρόνια περίπου είμαι καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και από αυτά 8,5 χρόνια ήμουν στη διοίκηση του πανεπιστημίου, στην πρυτανεία. Άρα έχουμε αποκτήσει άλλες εμπειρίες στην κοινωνία και εφόσον ενδιαφερόμαστε και για τα κοινά σκεφτόμαστε μήπως μπορούμε να προσφέρουμε κάτι άλλο από εκείνο που προσφέρουν οι επαγγελματίες πολιτικοί στην δημόσια ζωή του τόπου."

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

    "Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι βασικό μέλημα ενός υπουργού Δικαιοσύνης. Η συμβολή στη βελτίωση της νομοθεσίας μας είναι και αυτό βασικό μέλημα. Η υποδομή, η βελτίωση όλων αυτών των καταστημάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης (φυλακές π.χ.) είναι επίσης κάτι βασικό. Ένα πρόβλημα που το ξέρει όλος ο νομικός κόσμος και οι δικηγόροι αλλά και οι δικαστές είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης για πολλούς λόγους, εδώ πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να επιταχυνθεί πολύ η απονομή της δικαιοσύνης. Σας είπα έτσι πρόχειρα μερικά πράγματα, αλλά πιο μελετημένο και υπεύθυνο σχεδιασμό και προγραμματισμό έχουμε καιρό αργότερα."

    [11] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Εκθεση με νέα στοιχεία για εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που ζουν και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, κακοποιούνται, πολεμούν ή βρίσκονται σε κίνδυνο, εξέδωσε η UNICEF.

    Όπως γίνεται γνωστό 250 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, από μικρή ηλικία, 100 εκατομμύρια ζουν στο δρόμο, ένα εκατομμύριο πωλούνται, απάγονται και εκπορνεύονται, 300 χιλιάδες παιδιά πολεμούν, ενώ χιλιάδες είναι εκείνα στην Αιθιοπία, τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη κ.α. που κινδυνεύουν.

    Με αφορμή τα στοιχεία αυτά θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ραδιομαραθώνιος της νές χιλιετίας, αφιερωμένος στα παιδιά αυτά, την Πέμπτη 20 Απριλίου, με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων που θα βοηθήσει τη UNICEF να προσφέρει για το μέλλον τους.

    Σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί για τον ραδιομαραθώνιο θα παραστούν η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNICEF, Ελένη Αργυριάδου, ο πρεσβευτής καλής θέλησης του οργανισμού, Αντώνης Σαμαράκης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζαννετάκος, καθώς και δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ραδιοσταθμών ΕΡΑ, ΣΚΑΪ, FLASH και ΑΝΤΕΝΝΑ που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

    [12] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΟΖΟΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Σημαντικά μειωμένη βρήκαν οι επιστήμονες την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε όζον τους τελευταίους μήνες, εκπέμποντας σήμα κινδύνου σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που αποκαλύπτεται τεράστιο λαθρεμπόριο βλαβερών και απαγορευμένων ουσιών, οι οποίες καταστρέφουν την ασπίδα της γης απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

    Μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της NASA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι η πυκνότητα του όζοντος πάνω από την Αρκτική μειώθηκε αισθητά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε επίπεδα που παρατηρούνται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το όζον αραιώνει σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 4-5% κάθε δεκαετία, για την Ελλάδα το φαινόμενο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο εξαιτίας της ηλιοφάνειας. Η ηλιακή ακτινοβολία, όπως είπε, μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, τη φωτογήρανση, αλλά ταυτόχρονα έχει ανασταλτική ικανότητα στις γεωργικές καλλιέργειες.

    Υπεύθυνες για την αραίωση του όζοντος στη στρατόσφαιρα θεωρούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, κύρια αιτία, όμως είναι η συνεχιζόμενη χρήση βλαβερών ουσιών, όπως οι χλωροφλοράνθρακες, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά, παρά τις απαγορεύσεις των κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Μάλιστα, στη διακίνηση τέτοιων ουσιών ανθεί το λανθρεμπόριο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, έρχεται δεύτερο μετά την κοκαϊνη, σε οικονομική αξία.

    Στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "Θυσέας" εκτοξεύτηκαν όργανα μέτρησης του όζοντος από 30 σταθμούς σε 19 χώρες, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία θα επεξεργαστεί το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης όζοντος των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    [13] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Μελβούρνη, 13 Απριλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Τελικά και μη έχοντας εναλλακτική λύση, οι Κοσοβάροι πρόσφυγες αποφάσισαν να φύγουν από την Αυστραλία, χωρίς να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Ράντοκ, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που αρνηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης παρανόμων μεταναστών και θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες, ενώ στο τέλος θα απελαθούν και δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Αυστραλία για τρία χρόνια.

    Οι Κοσοβάροι δέχθηκαν τελικά να φύγουν, αφού προηγουμένως πέτυχαν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης για να εγκατασταθούν στην πατρίδα τους και τη διαβεβαίωση του υπουργού, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις τους για να μεταναστεύσουν μόνιμα στην Αυστραλία.

    Σημειώνεται ότι την ώρα των τελικών διαπραγματεύσεων, 33 Κοσοβάροι εγκατέλειψαν το κέντρο φιλοξενίας, προκειμένου να παραμείνουν παράνομα στην Αυστραλία.

    [14] ΕΥΡΩΒΟΥΛH: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Στρασβούργο, 13 Απριλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Στο θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο επανήλθε με προφορική ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σουλαδάκης, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητώντας προστασία των συμφερόντων τους, καθώς το θέμα αυτό αγγίζει το χώρο ευθύνης του Συμβουλίου.

    Δεδομένου ότι η UNMIK και ο επικεφαλής αυτής Μπερνάρ Κουσνέρ δεν ενεργούν αυτοβούλως, αλλά υπό διεθνή επίβλεψη, στην οποία εμπλέκεται και το Συμβούλιο, οι ενέργειες αυτών, όταν θίγουν συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχέστερης έρευνας από το Συμβούλιο, ώστε οι σχετικές απαντήσεις του να μην προκαλούν ερωτηματικά για τις προθέσεις του, επισήμανε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

    Με βάση τα ανωτέρω ο κ. Σουλαδάκης ρώτησε το Συμβούλιο εάν το τελευταίο είναι διατεθειμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τις απορρέουσες από τη Συνθήκη υποχρεώσεις του για την υποστήριξη των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

    Απαντώντας στην ερώτηση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Σέισας Ντα Κόστα, υπογράμμισε καταρχήν ότι την εξουσία επί της επικρατείας του Κοσσυφοπεδίου ασκεί η UNMIK.

    Η εξουσία αυτή, είπε, είναι τόσο διοικητική όσο και δικαιοδοτική και πρόσθεσε ότι τα θέματα που θίγονται από την ερώτηση αυτή υπάγονται στην αρμοδιότητα του κ. Κουσνέρ ή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών, στις οποίες οι εταιρίες έχουν τις έδρες τους.

    "Ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ευθύνη για την εσωτερική διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου. Κατά συνέπεια, η προστασία των επιχειρήσεων αυτών εναπόκειται στις χώρες, στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν τις έδρες τους. Κάθε χώρα έχει επομένως το δικαίωμα υποστήριξης των επιχειρήσεών της σε διεθνές επίπεδο", διευκρίνισε.

    [15] ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Στρασβούργο, 13 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Σε προφορική του ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ε.Ε., ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης αναφέρεται σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο απαγόρευσε την κυκλοφορία του βιβλίου του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντάς το ασεβές. Ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρεται στο άρθρο 6 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που διασφαλίζει το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της ανεξιθρησκείας και ότι το βασικό στοιχείο της Ευρώπης των πολιτών συνίσταται στη θεμελιώδη προσήλωσή της στην ελευθερία, στην πολυφωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητεί από το Συμβούλιο να σχολιάσει τη λήψη τέτοιου είδους μέτρων. Το ερωτά επίσης εάν το τελευταίο προτίθεται να παρέμβει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να σταματήσουν τόσο τη διώξη του συγγραφέα όσο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου του.

    Απαντώντας στην ερώτηση αυτή ο Προεδρεύων Πορτογάλος ΥΠΕΞ κ. Da Costa, επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του το άρθρο 6, το οποίο τονίζει ότι η Ένωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ανέφερε εν προκειμένω και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα δεδομένα αυτά δίνουν στην Ένωση το δικαίωμα να ελέγχει εάν οι αρχές αυτές γίνονται σεβαστές από τα κράτη-μέλη. Είναι όμως σαφές ότι το άρθρο 6 δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη ενός δικαιοδοτικού οργάνου ενός κράτους μέλους και κατά συνέπεια προσφυγή κατ' αυτής είναι δυνατόν να γίνει μόνο στο πλαίσιο του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος. Ενδεχομένως, μπορεί να ασκηθεί προσφυγή και στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Μόνο σε περιπτώσεις διαρκούς και σοβαρής παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών, υπάρχει δυνατότητα επέμβασης της Ένωσης κατά μιας χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου και κατά συνέπεια το θέμα αυτό θα πρέπει να εξετασθεί, κατέληξε ο Προεδρεύων, στο πλαίσιο του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος με εξάντληση όλων των βαθμίδων της δικαιοσύνης.

    [16] ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Οι προαγωγικές εξετάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου θα διεξαχθούν από την 1η έως τις 24 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Γεράσιμος Αρσένης, αποχωρώντας το μεσημέρι της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας.

    Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου και των ΤΕΕ θα διεξαχθούν από τις 22 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου και στα μέσα Μαίου των αποφοίτων προηγούμενων ετών, που θα διαγωνιστούν με το σύστημα των δεσμών. Όπως ανακοινώθηκε, από τους 85.531 εισακτέους στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, οι 23.631 θα είναι παλαιοί απόφοιτοι.

    Ο κ. Αρσένης έδωσε επίσης στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Μπλέσιου, το οποίο προτείνει αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών και σύνδεση της αμοιβής τους με την παραγωγικότητα.

    [17] H TELECOM "ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μιλάνο, 13 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η κοινοπραξία της τουρκικής τράπεζας Εργασίας και της ιταλικής Telecom κέρδισαν τελικώς τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του τετάρτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία για 25 χρόνια, προσφέροντας 5 δισ. 525 εκατ. δολάρια.

    Ο νέος αδειούχος θα δημιουργήσει δίκτυο στα 1.800 ΜΗz και προβλέπει μέσα σε μια πενταετία να καλύψει τον μισό πληθυσμό της Τουρκίας.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο. Σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι "η απόδοση στην Telecom της τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της σύσφιξης των ιταλοτουρκικών σχέσεων και μια ουσιαστική αναγνώριση των τεχνολογικών και επιχειρηματικών ιταλικών ικανοτήτων".

    Σημειώνεται ότι η ιταλική Telecom συμμετέχει και σε δεύτερο διαγωνισμό στην Τουρκία. Πρόκειται για την άδεια να επεκταθεί και στην ασιατική αυτή χώρα το σχέδιο "Ναυτίλος" που προβλέπει τη διασύνδεση Ιταλίας - Ελλάδας και Τουρκίας με υποθαλάσσια καλώδια με οπτικές ίνες.

    [18] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ»

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Εντός εξαμήνου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες για τη μείωση της θητείας, όπως δεσμεύθηκαν ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης, κατά την επιστροφή τους στο Πεντάγωνο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

    "Ο λαός θα πληροφορηθεί τις νέες ρυθμίσεις για τη στρατιωτική θητεία, όταν τα πράγματα ξεκαθαριστούν όσον αφορά στη φυσιολογική λειτουργία του υπουργείου" επισήμανε ο Α. Τσοχατζόπουλος. "Να είστε βέβαιοι -προσέθεσε- πως για ό,τι δεσμευτήκαμε θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε πει ότι θα αντιμετωπιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο".

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αποστολάκης συμπλήρωσε: "Δεν ήταν προεκλογική εξαγγελία ή πυροτέχνημα. Αυτό που είπε ο υπουργός ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης που άρχισε πολύ πριν από τις εκλογές".

    [19] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

    Μελβούρνη, 13 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προτίθεται να κλείσει το γραφείο εξυπηρέτησης χιλιάδων Ελληνοαυστραλών συνταξιούχων που διαμένουν μονίμως στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέος Κόσμος" της Μελβούρνης, το μέτρο πλήττει όχι μόνο τους χιλιάδες ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά και όσους σκοπεύουν να επαναπατριστούν. Στην αυστραλιανή πρεσβεία της Αθήνας λειτουργεί επί μια δεκαετία, γραφείο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο εξυπηρετεί τους ομογενείς συνταξιούχους και δικαιούχους διαφόρων επιδομάτων του αυστραλιανού δημοσίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση Χάουαρντ, αποφάσισε για λόγους οικονομίας, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους που αρχίζει την 1η Ιουλίου, να κλείσει όλα τα γραφεία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που λειτουργούν στο εξωτερικό. Από 1η Ιουλίου, οι Ελληνοαυστραλοί που ζουν στην Ελλάδα και έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με τις συντάξεις, χρειάζονται πληροφορίες ή διεκδικούν κάποιο επίδομα, θα υποχρεώνονται να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου που εδρεύει στο Χόμπαρτ της Τασμανίας!".

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, "ομογενειακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μάλλον προμήνυμα της απόφασής της να μην υπογράψει αμοιβαία συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων με την Ελλάδα".

    [20] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Στρασβούργο, 13 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Οικτρό χαρακτήρισε τον απολογισμό της "ειρηνευτικής" επέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε προφορική ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό.

    Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι αντί για την ύπαρξη "πολυεθνικού" Κοσσυφοπεδίου, που ήταν η απόφαση του ΟΗΕ, η επιστροφή των προσφύγων δεν έγινε, η εθνοκάθαρση συνεχίζεται σε βάρος των Σέρβων, η διαίρεση κατοχυρώνεται και η αποστολή όλο και περισσότερων νέων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων θεωρείται "απαραίτητη".

    "Η σημερινή κλιμάκωση της έντασης τροφοδοτείται και από δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αλλά και από νέες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ", τόνισε.

    Με αφορμή τα παραπάνω ο κ. Αλαβάνος ρώτησε το Συμβούλιο τί μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διαφυλάξει το "πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο", το οποίο είναι τμήμα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδία και πως θα ενεργήσει, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση και η ένταση στην περιοχή.

    Απαντώντας στην ερώτηση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Σέισας ντα Κόστα τόνισε καταρχήν ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία ενός πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Το Συμβούλιο, τόνισε, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θλίψη του για την αθέτηση υποχρεώσεων που αφορούν τη δράση διεθνών οργανώσεων και διαπιστώνει ότι η απόσταση από την ανεύρεση μίας ελάχιστα ικανοποιητικής λύσης είναι ακόμη μεγάλη.

    Επισήμανε ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει τις δραστηριότητες της KFOR και της UNMIK για την αντιμετώπιση της βίας και επιδιώκει τη συμφιλίωση των κοινοτήτων προκειμένου να γίνει πράξη το σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπενθύμισε ότι έχει εξάλλου απευθυνθεί έκκληση προς τους Σέρβους ηγέτες για να συμμετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες , καθώς και στις προσεχείς εκλογές.

    Με την ευκαιρία αυτή ο προεδρεύων υπενθύμισε ότι το διάστημα 1999 - 2000 η Ενωση διέθεσε ποσό 437 εκ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο και η δράση της υπέρ του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι οι σερβικές μειονότητες που έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορούν να επιστρέψουν, γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί οι δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης με την αλβανική κοινότητα και ότι η κατάσταση για τις μειονότητες αυτές είναι άδικη, δεν παρέλειψε όμως να αποδώσει ευθύνες στη στάση της Γιουγκοσλαβίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    [21] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ START II

    Μόσχα, 13 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Στρατιωτικοί της Ρωσίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επικύρωση της Συνθήκης Περιορισμού Αμυντικών Οπλων START II και κάλεσαν τη Δούμα να εγκρίνει τη συνθήκη στην αυριανή της συνεδρίαση.

    Ο αντιστράτηγος Βαλερί Μανίλοφ δήλωσε ότι η επικύρωση της START II είναι αναγκαία για τα συμφέροντα της Ρωσίας και για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης της.

    Ο αντιστράτηγος Λεονιντ Ιβασοφ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την επικύρωση της START II αν οι ΗΠΑ σεβαστούν την Αντιβαλιστική Συνθήκη ΑΒΜ του 1972.

    Ο.Κ.

    [22] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ FINAL FOUR

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πάρει η εκτελεστική επιτροπή και η διεύθυνση αστυνομίας της Θεσσαλονίκης για το Final Four της Euroleague.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του κλειστού γηπέδου του ΠΑΟΚ, που θα φιλοξενήσει την τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, στις 18 και 20 Απριλίου, νέα σύσκεψη στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης και της πυροσβεστικής. Όπως αποφασίστηκε, στον αγώνα θα παρίστανται 1.000 άνδρες της αστυνομίας, για τα μέτρα τάξης εντός και εκτός του γηπέδου.

    Κατά τη διάρκεια της εισόδου των φιλάθλων θα πραγματοποιείται έλεγχος. Επίσης ρυθμίστηκαν οι οδικές προσβάσεις στο χώρο γύρω από το γήπεδο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 13 April 2000 - 18:14:13 UTC