Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΝΔ
  • [04] ΣΟΦΙΑ: ΤΟ ΒΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ 14 ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΕ
  • [06] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ 99.88% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [07] ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [08] ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ Η ΕΠΑΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ
  • [10] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [12] Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ
  • [13] ΣΟΦΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΛΑΒΙΝΣΚΙ - ΙΜΠΕΜΑ
  • [14] Η ΦΕΡΕΡΟ-ΒΑΛΝΤΝΕΡ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [15] Ο ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [16] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [17] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΝΕΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ "STUDIO B" ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [19] ΔΙΑΛΕΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [21] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ
  • [22] ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΔΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 99,39% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [23] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [24] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (13:27 UTC+2)

    Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο Κώστας Σημίτης.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Σημίτης, επιδίωξή του κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα είναι πρώτα από όλα η ανανέωση και βεβαίως η συνέχεια. "Επιδίωξή μου είναι επίσης να επικεντρώσω την προσοχή μου στα θέματα που θα είναι σημαντικά την επόμενη τετραετία: το κοινωνικό κράτος και η απασχόληση είναι τα πρώτα", είπε ο κ. Σημίτης. Επισήμανε ακόμη ότι για να σχηματιστεί η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σύνθεση της Βουλής και για το λόγο αυτό θα χρειαστούν μερικές μέρες.

    "Πιστεύω ότι με τη νέα αυτή κυβέρνηση θα αρχίσει ένας νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων, αλλαγής, ένας νέος κύκλος που θα δώσει προοπτική θα ανοίξει νέους ορίζοντες θα κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο παρούσα", είπε, καταλήγοντας ο Κώστας Σημίτης.

    Νωρίτερα υποδεχόμενος τον κ. Σημίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφανόπουλος τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Είπε ακόμη ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα πολιτικά κόμματα διότι συνέβαλαν στην ομαλή και σοβαρή διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα και της προεκλογικής περιόδου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επέδειξαν τον δυναμισμό τους και επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση, με μια άνετη πλειοψηφία σε αριθμό εδρών στη Βουλή θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να ακολουθήσει την πολιτική της χωρίς κανένα εμπόδιο.

    Απαντώντας, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε δύσκολο τον εκλογικό αγώνα, υπογράμμισε όμως ότι διεξήχθη απόλυτα σωστά και τιμά τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. "Έχω τη δυνατότητα όπως λέτε να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου και θα αρχίσει ένας νέος γόνιμος κύκλος για την Ελλάδα ώστε να προχωρήσουμε σημαντικά και να φτάσουμε τους στόχους μας", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να φτάσει σε ένα επίπεδο ανταγωνίσιμο με το επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην είναι μια χώρα που αγνοούν οι άλλοι αλλά μια χώρα που προσέχουν".

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Ελληνες, ανεξαρτήτως του κόμματος που τελικώς προτίμησαν, εύχονται την επιτυχία της κυβέρνησης, από την οποία, όπως τόνισε εξαρτάται η επιτυχία του τόπου.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (02:16 UTC+2)

    Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε τις πρώτες του δηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφορικά με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για την τετραετία 2000 - 2004 και κάλεσε όλους τους Ελληνες σε μια συστράτευση. Τέλος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια κυβέρνηση για όλους τους Ελληνες.

    "Ελληνίδες, Έλληνες σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και τη συμμετοχή σας στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία. Ευχαριστώ όσους τίμησαν το ΠΑΣΟΚ με τη ψήφο τους. Ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές αυτές με άψογο τρόπο. Η σκληρή εκλογική μάχη μας έδωσε μια σημαντική πολιτική νίκη. Η σημασία της νίκης είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που υποδηλώνουν οι αριθμοί. Το αποτέλεσμα επικυρώνει τη βούληση όλου του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για την ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα που είναι ισότιμη στην Ευρώπη, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης".

    "Το αποτέλεσμα απαντά στις αμφισβητήσεις για την πορεία της Ελλάδας τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. Δίνει την εντολή στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει αυτή την πορεία με ανανεωμένες ιδέες, με ανανεωμένες δυνάμεις, μαζί με όλους εκείνους που επιζητούν μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία ανάπτυξης και δημιουργικότητας".

    "Δεσμεύομαι σήμερα τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στη νέα κυβέρνηση ότι θα εργαστούμε με πίστη, επιμονή και συνέπεια για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για τη νέα τετραετία 2000 - 2004. Ιδίως τις δεσμεύσεις για το κοινωνικό κράτος, την κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, την απασχόληση, την ισόρροπη ανάπτυξη, τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τη νεολαία μας. Αυτές οι προτεραιότητες μας πιστεύω ότι ανταποκρίνονται στη βούληση του ελληνικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα".

    "Καλώ όλους τους Έλληνες σε μια συστράτευση, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις σε μια συστράτευση στους κοινούς στόχους για μια ισχυρή, σύγχρονη και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα. Την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ελλάδα με φωνή και κύρος. Την Ελλάδα που είναι δύναμη σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης. Αυτή η τετραετία θα είναι για όλους τους Έλληνες μια τετραετία ανάτασης και δημιουργίας. Μια τετραετία ενότητας και έργου για το κοινό μας σπίτι την Ελλάδα μας. Αυτή η δέσμευση μου, η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, είναι η δέσμευση μιας παράταξης που ενώνει όλους τους Έλληνες. Η κυβέρνηση μας θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων".

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΝΔ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (03:01 UTC+2)

    Σε λιτή δήλωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε σήμερα από το Ζάππειο ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για διεύρυνση των κοινωνικών δυνάμεων που στηρίζουν το κόμμα του και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεσή της ΝΔ, εννοώντας πιθανώς τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να κάνει η νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής προσήλθε στο Ζάππειο πεζός και συνοδευόμενος από αρκετά στελέχη του κόμματος, ανάνεσα στα οποία η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Φάνη Πάλη Πετραλιά κ.α., θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει την ενότητα του κόμματός του, αλλά και την επόμενη μέρα της συστράτευσης. Στην ομιλία του στο Ζάππειο, καθ' όλη τη διάρκεια της οποίας παρευρισκόταν στα δεξιά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, και αριστερά του η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και σχεδόν όλα τα στελέχη του κόμματος, ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής:

    "Ο λαός τίμησε την πρότασή μας για συνεννόηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για συναίνεση και σύνθεση. Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε εντυπωσιακή διεύρυνση των κοινωνικών δυνάμεων που την στηρίζουν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δική μας συναίνεση. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες μου, όλα τα στελέχη της ΝΔ, τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά μας, τους πολίτες που μας στήριξαν στη δύσκολη αυτή αναμέτρηση. Δώσαμε έναν ωραίο αλλά σκληρό αγώνα, πορευτήκαμε με ήθος, με ευπρέπεια και με σεβασμό στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην ουσία αποτελεί νίκη της ΝΔ, αποτελεί βάση και εφαλτήριο για το νεό ξεκίνημα που χρειάζεται η πατρίδα μας και αποτελεί τον αμετακίνητο στόχο μας. Με τη δυναμική που κατέγραψε η ΝΔ είμαι βέβαιος ότι οι απόψεις μας θα δικαιωθούν πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται με συνέπεια, με σύναιση, με υπευθυνότητα και με αποφασιστικότητα. Το πολιτικό ρεύμα για το νέο ξεκίνημα είναι πανίσχυρο. Αποτελεί παρακαταθήκη όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά κυρίως για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Σας ευχαριστώ πολύ".

    [04] ΣΟΦΙΑ: ΤΟ ΒΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σόφια, 10 Απριλίου 2000 (13:51 UTC+2)

    Στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι αφιερωμένα αρκετά τηλεγραφήματα του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ).

    Το ΒΤΑ κάνει σύντομη αναφορά τόσο στις δηλώσεις του κ. Σημίτη, όσο και σε αυτές του ηγέτη της ΝΔ κ. Καραμανλή ότι "ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται". Παραθέτει επίσης στοιχεία για τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που κερδίζουν, καθώς και για τον ελληνικό εκλογικό νόμο.

    Το ΒΤΑ αναμεταδίδει δημοσίευμα της γαλλικής "Μοντ" με τίτλο "τα τέσσερα χρόνια του Σημίτη που άλλαξαν την Ελλάδα", στο οποίο σημειώνεται, ότι "μερικές φορές στη διεθνή πολιτική γίνονται θαύματα και η Ελλάδα αποτελεί ένα από αυτά". Η γαλλική εφημερίδα συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προεκλογικές εκστρατείες πριν από μια δεκαετία με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και σημειώνει, πως "η κυβέρνηση Σημίτη διάλεξε αποφασιστικά την Ευρώπη".

    Κ.Κ.

    [05] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ 14 ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΕ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Σε ανακατασκευή του χλωροτάπητα και του αρδευτικού συστήματος 14 γηπέδων προχωράει η ΕΠΑΕ, που υπέγραψε σχετική σύμβαση με την Sports Turf A.E. Τα γήπεδα στα οποία θα γίνουν έργα είναι τα εξής: Στάδιο Τούμπας (ΠΑΟΚ), Στάδιο Χαριλάου (Αρη Θεσσαλονίκης), Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Εθνικό Στάδιο Καισαριανής (Εθνικού Αστέρα), Δημοτικό Στάδιο Νεαπόλεως (Ιωνικού Νικαίας), Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου (Ατρόμητου), Στάδιο Παναχαϊκής Π.Γ.Ε.( Παναχαϊκής), Εθνικό Στάδιο Πύργου (Πανηλειακού), Στάδιο Μεσσηνιακού Γ.Σ. (Καλαμάτας), Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων(Ιωαννίνων), Δημοτικό Στάδιο Σερρών (Πανσερραϊκού), Εθνικό Στάδιο Καβάλας (Καβάλας), Εθνικό Στάδιο Τρικάλων (Τρικάλων), Εθνικό Στάδιο Βύρωνα (Αθηναϊκού).

    Τα παραπάνω έργα θα περατωθούν το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2000, και οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως μόλις το επιτρέπουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των παραπάνω ομάδων.

    [06] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ 99.88% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 43,79% των ψήφων και 158 έδρες, η Νέα Δημοκρατία 42,74% και 125 έδρες, ΚΚΕ 5,52% και 11 έδρες, Συνασπισμός 3.20% και 6 έδρες και ΔΗΚΚΙ 2,69% .

    [07] ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Πολύγυρος, 10 Απριλίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής με βάση τα αποτελέσματα και από τα 188 εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας στο Νομό Χαλκιδικής οι υποψήφιοι των κομμάτων που εκλέγονται είναι οι:

    Από το ΠΑΣΟΚ Πάχτας Χρήστος με 18.671 σταυρούς και από τη Νέα Δημοκρατία οι Πάπας Βασίλειος με 11.158 σταυρούς και Φλωρίνης Αθηναίος με 9.676 σταυρούς.

    [08] ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονικη, 10 Απριλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Αρχισε αργά το απόγευμα στο πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Όπως έγινε γνωστό, από τις κατά τόπους δικαστικές υπηρεσίες οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια έχουν παραδοθεί σε όλους σχεδόν τους νομούς, ενώ μικροπροβλήματα σημειώθηκαν με ορισμένους δικαστικούς αντιπροσώπους στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς και Κοζάνης, που είχαν διοριστεί σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά και καθυστέρησαν να παραδώσουν τους σάκους.

    Στο μεταξύ, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου δικαστικός αντιπρόσωπος που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, στο εκλογικό κέντρο της ενορίας Λαοδηγήτριας του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ολοκλήρωνε την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης. Ο 64χρονος δικηγόρος, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των εκλογών στο νομό Θεσσαλονίκης, εφέτης Κωνσταντίνος Βαμβακίδης, τον αντικατέστησε με δύο άλλους συναδέλφους και ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες την ημέρα των εκλογών μια έγκυος που είχε διορισθεί δικαστική αντιπρόσωπος αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή επειδή την έπιασαν οι πόνοι. Πρόκειται για μια 30χρονη δικαστική υπάλληλο του εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διορισθεί στο 107 εκλογικό κέντρο της Β' Περιφέρειας στην Επανομή, όπου τελικά διεξήχθη η διαδικασία ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Γ.Χ.

    [09] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ Η ΕΠΑΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Πεπλανημένες θεωρεί η ΕΠΑΕ τις αποφάσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων (ΔΕΕ) της ΕΠΟ που αφορούν την στέρηση της έδρας από τον ΠΑΟΚ και τον ΑΡΗ για δύο αγωνιστικές.

    Σε σχετική ανακοίνωση της κάνει λόγο για διαφορετική αντιμετώπιση της ΑΕΚ όταν προέκυψε ανάλογο ζήτημα και επισημαίνει ότι, χωρίς να έχει ευθύνη, δεν είναι σε θέση να διοργανώσει το πρωτάθλημα ίσων αποστάσεων, που έχει επαγγελθεί.

    Όπως σημειώνει η ΕΠΑΕ, η ΑΕΚ τον Νοέμβριο του 1999 εξέτισε την τιμωρία της με τον ΟΦΗ στη Ρόδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ,

    ενώ για τον ΠΑΟΚ και τον ΑΡΗ η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων ερμήνευσε διαφορετικά το ισχύον θεσμικό καθεστώς και απεφάνθη ότι οι διατάξεις του Ν. 2725/99 υπερισχύουν των διατάξεων του ΚΑΠ.

    Η ΕΠΑΕ δηλώνει προβληματισμένη από την απόφαση της ΔΕΕ να εφαρμόσει διαφορετική ερμηνεία, καθώς, όπως αναφέρει, δεν τροποποιούνται οι κανονισμοί μεσούσης της περιόδου, και επιπλέον, ο Ν. 2725/99 προβλέπει ότι ο ΚΑΠ ισχύει και τροποποιείται μέσα σε 14 μήνες από την έκδοση του νόμου.

    Παράλληλα, η ΕΠΑΕ υπογραμμίζει ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις αποφάσεις , αφού εκδόθηκαν από υπερκείμενο θεσμικά όργανο που αποφάσισε τελεσίδικα, ωστόσο επισημαίνει προς την ΕΠΟ τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την ορθή του ροή του πρωταθλήματος εξαιτίας των αποφάσεων αυτών.

    Τέλος, με λύπη της διαπιστώνει ότι δεν απαιτείται πλέον τροποποίηση του ΚΑΠ, αφού με τις "ερμηνείες" της ΔΕΕ έχει ήδη συντελεστεί η διαδικασία αυτή.

    [10] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Ποντγκόριτσα, 10 Απριλίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας Μπράνκο Λούκοβατς και Μίλουτιν Σίμοβιτς καθώς και ο σύμβουλός του για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό Πρέντραγκ Νένεβιτς.

    Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πεκίνου και μετά από πολύχρονη στασιμότητα στις σχέσεις της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας με την Κίνα σηματοδοτεί την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Κίνας - Μαυροβουνίου.

    Η τελευταία επαφή πολιτικού χαρακτήρα ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας της κινεζικής Βουλής στο Μαυροβούνιο το 1996.

    Η Κίνα μέχρι τώρα δεν έχει πάρει θέση ως προς τις σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσημης πολιτικής μη ανάμειξης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας. Οι σχέσεις Πεκίνου - Βελιγραδίου είναι ιδιαίτερα στενές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

    Οπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου στις επαφές που θα έχει με αξιωματούχους της Κίνας θα τονίσει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στο Μαυροβούνιο, οι οποίες στοχεύουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και θα ζητήσει υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων σε πολιτικό και οικονομικό πλάνο.

    Κ.Γ.

    [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από την Παρασκευή, με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον πρόεδρο της βουλής Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

    Ο.Κ.

    [12] Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

    Βελιγράδι, 10 Απριλίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς υπεβλήθη σήμερα σε εγχείρηση καρδιάς χωρίς επιπλοκές, μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν η εγχείρηση έγινε χωρίς καμία επιπλοκή και η κατάσταση του ασθενούς είναι ικανοποιητική.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς, 57 ετών, εξελέγη πρόεδρος το 1997 και είναι στενός συνεργάτης του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [13] ΣΟΦΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΛΑΒΙΝΣΚΙ - ΙΜΠΕΜΑ

    Σόφια, 10 Απριλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Η ιδιωτικοποίηση του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΒΟΤ) και η διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του στον ΟΤΕ και την ολλανδική ΚΡΝ δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στη Σόφια ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Αντόνι Σλαβίνσκι και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας, Χερίτ Ιμπέμα.

    Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Σλαβίνσκι, ενώ ο κ. Ιμπέμα εξέφρασε την ελπίδα για ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας και επιτυχία της ολλανδικής ΚΡΝ.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν προγράμματα στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και μεγάλα projects στη Βουλγαρία, όπως ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Σόφιας και του λιμένα της παραδουνάβιας πόλης Λομ.

    Η ολλανδική πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των εργασιών για την αποκατάσταση της ναυσιπλοϊας στον Δούναβη.

    Κ.Κ.

    [14] Η ΦΕΡΕΡΟ-ΒΑΛΝΤΝΕΡ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Βιέννη, 10 Απριλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ που έχει αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ θα ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της εβδομάδας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Η κυρία Βάλντνερ θα έχει συνομιλίες με τον κ. Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ στην Μόσχα την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν ξεκινήσει για το ταξίδι της στον Καύκασο την Παρασκευή.

    Εκπρόσωπός της είπε ότι η πρόεδρος του ΟΑΣΕ θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Πούτιν να επιτρέψει την μετάβαση αντιπροσωπείας του οργανισμού στην Τσετσενία.

    Ο.Κ.

    [15] Ο ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Παρίσι, 10 Απριλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Σουηδία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Ιούλιο, ενώ τον Ιανουάριο του 2001 τη διαδέχεται η Σουηδία.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενίσχυση του διαλόγου και η ανεύρεση κοινών στόχων για την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ.

    Ο Σιράκ συνοδεύεται από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και τον υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν.

    O.K.

    [16] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Στις 14 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής του 2ου διαβαλκανικού φόρουμ Πληροφορικής, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

    Το 2ο διαβαλκανικό φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ, ο οποίος στοχεύει στο να φέρει κοντά τους παράγοντες εκείνους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που καλούνται να ενισχύσουν τη διάχυση γνώσης και εμπειρίας στον τομέα των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής.

    Ανάμεσα στα κύρια θέματα που θα συζητήσει η οργανωτική επιτροπή στην πρώτη της συνεδρία είναι η δημιουργία μιας βαλκανικής πλατφόρμας για την εκπαίδευση στελεχών στον κλάδο της πληροφορικής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εναρμόνιση της τηλεπικοινωνιακής κατάστασης των χωρών της περιοχής, η ενθάρρυνση κοινοπραξιών ανάμεσα σε φορείς και εταιρίες, η δημιουργία ερευνητικών δικτύων, η διάχυση της πληροφορικής στον χώρο της υγείας, καθώς και η ανάπτυξη των κυβερνητικών υπηρεσιών.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1ο διαβαλκανικό φόρουμ Πληροφορικής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 1998 στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας σημαντικούς ομιλητές από χώρες των Βαλκανίων. Στο πρώτο φόρουμ εμφανίστηκε η ανάγκη της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης, ως συντονιστικού κέντρου για την πληροφορική στα Βαλκάνια και ήδη από πέρυσι προγραμματίστηκε ο θετικός ρόλος που μπορεί να παίξει η εγκατάσταση ενός μόνιμου φορέα στην πόλη.

    [17] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) με στόχο την εξάπλωση της δράσης των εταιριών - μελών του στην αγορά της γειτονικής χώρας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στην τοπική έκθεση πληροφορικής, Infokom.

    Η αποστολή που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Απριλίου, θα φέρει σε επαφή εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας με επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας και αναμένεται να συσφίξει τους εμπορικούς δεσμούς Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Η ελληνική αποστολή θα ξεκινήσει για τα Σκόπια το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε την επομένη να πραγματοποιηθούν οι επιχειρηματικές συναντήσεις, καθώς και η επίσκεψη στην έκθεση Infokom.

    Ο ΣΕΠΒΕ στην προσπάθειά του για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των εταιριών της πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα, προσδοκά ότι η αποστολή αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε συνεργασίες προς όφελος του κλάδου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg II, σε δράσεις του οποίου συμμετέχει ο Σύνδεσμος.

    [18] ΝΕΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ "STUDIO B" ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 10 Απριλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό κανάλι Studio B που έχει την υποστήριξη της σερβικής αντιπολίτευσης δέχθηκε πρόστιμο 450.000 δηναρίων, (45.000 δολάρια) γιατί μετέδωσε ότι η σερβική αστυνομία κρυβόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Βουκ Ντράσκοβιτς το 1999.

    Το κανάλι αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο ενώ σημειώνεται ότι έχει αρνηθεί να πληρώσει και άλλα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί και το υπουργείο Πληροφοριών προσπάθησε επανειλημμένα να το κλείσει.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του "Studio B" είναι τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όχι μόνο στο Βελιγράδι, αλλά και σε όλη τη Σερβία.

    Ο.Κ.

    [19] ΔΙΑΛΕΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 10 Απριλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Του Κ. Παϊβανά

    Προσκεκλημένος του ΕΚΕΜΕ, βρίσκεται στη Μελβούρνη, ο καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, καθηγητής της Έδρας της Βυζαντινολογίας και Νέας Ελληνικής του Πανεπιστημίου του Wurzburg της Γερμανίας. Ο κ. Κωνσταντίνου, στην πρώτη δημόσια διάλεξή του, που έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, εντυπωσίασε το ακροατήριό του με την αναφορά του στην πολιτιστική επίδραση του Βυζαντίου στην Ευρώπη.

    Ο κ. Κωνσταντίνου με τρόπο πραγματικά διεξοδικό και πειστικό παρουσίασε τη συμβολή του Βυζαντίου, την πολιτιστική επίδραση του Βυζαντίου στην Ευρώπη και καταγοήτευσε τους πολυπληθείς ομογενείς πυο παρακολούθησαν την ομιλία του . Ο κ. Κωνσταντίνου με την εισήγησή του που διάρκεσε 75 λεπτά, αναφέρθηκε στην πολιτιστική, πολιτική, εκκλησιαστική επίδραση του Βυζαντίου στην Ευρώπη, οριοθετώντας τις παραμέτρους της προσφοράς των Βυζαντινών στον Ευρωπαϊκό χώρο. Εκ προοιμίου επέκρινε με οξύ ύφος όλους όσους από έλλειψη γνώσεων ή πολιτική και ιδιοτελή σκοπιιμότητα υποστηρίζουν ότι η Βυζαντινή ιστορία δεν αποτελεί μέρος της Ελληνικής ιστορίας και συνέχεια της Αρχαίας. Επέκρινε την ιδεολογική στειρότητα των συντηρητικών ορθοδόξων της εποχής να μην ενσταρνισθούν τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τόνισε την πολύπτυχη προσφορά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, λογίων, αρχιτεκτόνων, μουσικών και ανθρώπων της νόησης.

    [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    ΑΘήνα, 10 Απριλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Συγχαρητήρια μηνύματα ξένων πρωθυπουργών και ηγετών φτάνουν συνεχώς στο γραφείο του πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα Βαλκάνια και ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδειξαν μεγάλο κουράγιο ξεπερνώντας τις διαφορές και τείνοντας χέρι φιλίας στην Τουρκία. Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για τη λύση των μακροχρόνιων προβλημάτων τους, ενώ για την Κύπρο εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει τις δύο πλευρές στη μείωση των διαφορών και για συνολική διευθέτηση του ζητήματος.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία θα υποστηρίξει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Ο κ.Πρόντι θα έχει αργά σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

    Τον κ.Σημίτη τηλεφώνησαν από το πρωί και τον συνεχάρηκαν ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αρχιεπίσκοπος και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Με τον πρωθυπουργό ζήτησαν να έχουν σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες οι ομόλογοί του της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τόνι Μπλερ και Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ενώ με τηλεγραφήματα συγχαίρουν τον πρωθυπουργό ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Χαμπίμπι, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ.Ανθιμος.

    [21] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι ιδέες, οι απόψεις, οι πρωτοποριακές θέσεις που ανέπτυξε η Νέα Δημοκρατία βρήκαν μια πλατειά απήχηση στην κοινωνία εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπο της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    "Δώσαμε έναν πολιτικό αγώνα, ιδιαίτερα δύσκολο, κάτω από σκληρές συνθήκες για όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Παλέψαμε με άνισους όρους για αρχές και αξίες,

    για συναίνεση και συνεννόηση στο χώρο της κοινωνίας και της πολιτικής. Παλέψαμε

    για μια νέα προοπτική στον τόπο μας. Πιστεύουμε, ότι ήδη έχουν υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας είναι εντυπωσιακά ότι η δυναμική που κατέγραψε είναι αναμφισβήτητη και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, για τη Ν.Δ., αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

    Επισήμανε ότι από δω κι έπειτα, τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τόπος, είναι πολύ σοβαρά.

    "Η παρουσία μας στα μέτωπα των προβλημάτων, δίπλα στον απλό άνθρωπο, θα είναι και διαρκής και αποτελεσματική. Οτιδήποτε θελήσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει, θα απαιτεί τη δική μας συναίνεση. Οι πρωτοβουλίες μας στην κατεύθυνση, που προσδιορίζει το πρόγραμμά μας, θα είναι διαρκείς", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος της εξουσίας θα είναι συστηματικός, υπεύθυνος και αποτελεσματικός και ότι ο αγώνας του κόμματος του για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται, από καλύτερη θέση και με περισσότερη δύναμη.

    "Ο αγώνας μας να πείσουμε τον ελληνικό λαό να αφήσει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και τις επίπεδες διακρίσεις με τα συνθήματα μισαλλοδοξίας, θα είναι συνεχής και αδιάκοπος", σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν η Ν.Δ. θα ζητήσει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων, απάντησε ότι σε κεντρικό επίπεδο δεν υπάρχει αυτή η σκέψη. "Από εκεί έπειτα οι υποψήφιοι, όπως ξέρετε, το συνηθίζεται, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να υποβάλλουν κάποιες ενστάσεις. Είναι μια συνήθης διαδικασία αυτή", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε Συνέδριο τόνισε: "το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας προσδιορίζεται από το Καταστατικό του Κόμματος, το οποίο φυσικά και θα ακολουθήσουμε πιστά"

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε πει ότι, αν χάσει τις εκλογές, θα ρωτήσει αν τον θέλουν ή όχι ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι δεν χάθηκαν οι εκλογές και ότι τις εκλογές τις κέρδισε η Νέα Δημοκρατία.

    Νικητής. Είπε, είναι αυτός που κατάφερε να πάρει περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες, νικητής είναι αυτός που έχει μια πλατειά απήχηση των ιδεών του και των απόψεών του στην ελληνική κοινωνία.

    Ερωτηθείς αν το ίδιο μπορεί να πει και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι εξαρτάται. "Και λέω εξαρτάται, διότι, μη ξεχνάτε, ότι το ΠΑΣΟΚ συνέθλιψε ορισμένα κόμματα, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει αν αυτό που λειτούργησε ήταν το δίλημμα ''Σημίτης ή Καραμανλής''; δηλαδή ποιος είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός και αν για αυτό κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, επειδή ο λαός πίστευε ότι καλύτερος πρωθυπουργός θα ήταν ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν το πιστεύει.

    "Η Νέα Δημοκρατία αύξησε εντυπωσιακά το ποσοστό της. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι είχε απήχηση σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή πολιτική τους

    προτίμηση. Και αυτή είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί μια μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις επίπεδες διακρίσεις του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά, με συναίνεση και σύνθεση στα μείζονα και σημαντικά προβλήματα", υπογράμμισε.

    "Από 'κει κι έπειτα, το ΠΑΣΟΚ, όπως είδατε, έδωσε έναν αγώνα χαρακωμάτων.

    Έβαλε κάποια εκβιαστικά διλήμματα. Και κάτω απ' αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα,

    που, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι κενά ουσιαστικού περιεχόμενου, κατάφερε να

    συνθλίψει κόμματα της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς να τίθεται θέμα επανάκαμψης του Α. Σαμαρά στη Ν.Δ. και επαναδιατύπωσης της πρόσκλησης προς τον Δ. Αβραμόπουλο είπε ότι δεν έχει τίποτα νεότερο να προσθέσει σ' αυτά που ήδη είναι γνωστά μέχρι στιγμής.

    Ερωτηθείς τι σημαίνει η δήλωση ότι ''οτιδήποτε θέλει να περάσει η Κυβέρνηση,

    θα απαιτεί και τη δική σας'' συναίνεση επισήμανε ότι θα υπάρχει αυστηρός, συστηματικός

    έλεγχος. "Αυτό σημαίνει ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας.

    Σημαίνει, πάνω απ' όλα, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα,

    έχοντας μια πλειοψηφία σαν αυτή", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος να γίνει το συνέδριο νωρίτερα είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζει.

    "Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το Συνέδριο, ασφαλώς, θα γίνει, γιατί προβλέπεται από το Καταστατικό. Άλλωστε, και προεκλογικά είχαμε πει ότι, ανεξάρτητα απ΄ την όποια εξέλιξη, το Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος θα γίνει. Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί, επιτρέψτε μου να μην είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να το γνωρίζω, γιατί δεν έχει καθορισθεί", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι 158 είναι ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή

    ίσως, να έχουμε εξελίξεις πριν από την πάροδο της τετραετίας απάντησε: "Δεν μπορώ να γνωρίζω, εάν θα έχουμε και πότε θα έχουμε εξελίξεις. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι το ουσιαστικό. Αυτή είναι μια τεχνητή διαδικασία. Από 'κει κι έπειτα, όσον αφορά το ουσιαστικό αντίκρυσμα, τόσο μικρή διαφορά, ασφαλώς, δεν δίνει περιθώρια ανεξέλεγκτης

    άσκησης εξουσίας. Το αντίθετο: Όταν και τα δύο κόμματα περίπου έχουν τα ίδια

    ποσοστά, είναι λογικό, είναι αναμενόμενο η Κυβέρνηση, πριν αποφασίζει το

    οτιδήποτε να επιζητεί τη δική μας συναίνεση".

    Πρόσθεσε ότι διαδικαστικά αυτό σημαίνει ότι οι ευθύνες της Ν.Δ. είναι πολύ

    μεγαλύτερες. "Ότι θα ασκήσουμε έντονο, συστηματικό, αυστηρό και αποτελεσματικό

    έλεγχο. Ο Ελληνικός λαός, έδωσε ποσοστά και στα δύο κόμματα. Που σημαίνει ότι,

    αν μη τι άλλο, το κόμμα το οποίο έχει την όποια Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι

    υποχρεωμένο στα μεγάλα, στα μείζονα θέματα, πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε

    κινήσεις, να επιζητεί αυτή είναι η εντολή του Ελληνικού λαού τη δική μας

    συναίνεση", ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν θα επιτρέψουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην διακομματικές επιτροπές για τις προμήθειες του Δημοσίου, τόνισε ότι κυρίαρχη πολιτική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στο 2000, στον 21ο αιώνα που θα διανύσουμε, στα μείζονα και σημαντικά προβλήματα που έχει ο τόπος, θα πρέπει να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    "Να επιτύχουμε αυτό που λέμε δημιουργική σύνθεση απόψεων και ιδεών, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι από τη δική μας πλευρά, ασφαλώς εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική συνεργασία και για ουσιαστικό διάλογο, με αυτές τις προϋποθέσεις, ασφαλώς και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη για διαφοροποίηση κάποιων πράγματα, σε

    ό, τι αφορά, τόσο την επικοινωνιακή πολιτική, όσο και τη συνολική πολιτική που

    εκπέμπει η Ν.Δ. προς τον Ελληνικό λαό, είπε ότι δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτά που ακούστηκαν χθες το βράδυ, από έγκριτους αναλυτές.

    "Όσον αφορά την επικοινωνιακή πολιτική, θεωρείται αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη. Η επικοινωνιακή πολιτική κρίθηκε, τόσο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων και exit polls, όσο και σε επίπεδο αναλύσεων από τους πιο έγκριτους του είδους. Και νομίζω ότι είναι κοινή

    συνισταμένη ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Άλλωστε φάνηκε και από το

    αποτέλεσμα", είπε.

    Όσον αφορά την πολιτική σημείωσε ότι στην πολιτική δεν αλλάζεις κάτι το οποίο

    βρίσκει απήχηση και μάλιστα σε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

    "Μην ξεχνάτε ότι αυτή την στιγμή η Νέα Δημοκρατία, αύξησε εξαιρετικά σημαντικά τις

    δυνάμεις της. Και μάλιστα κατάφερε να επιτύχει, την ευρύτερη δυνατή κοινωνική

    συναίνεση. Διότι απευθύνθηκε σε πολίτες ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές

    προτιμήσεις. Εξέφρασε όλους τους Έλληνες και όλες της Ελληνίδες. Το μήνυμα αυτό

    της Νέας Δημοκρατίας, το μήνυμα δηλαδή του μέλλοντος, το μήνυμα το σύγχρονο, το

    μήνυμα των απαιτήσεων των καιρών βρήκε ανταπόκριση. Θα επιμείνουμε σε αυτήν

    την πολιτική και θα επιμείνουμε με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Γιατί αυτή την

    υπευθυνότητα την απαιτεί ο Ελληνικός λαός", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι έφταιξε από την πλευρά της Ν.Δ για την οριακή

    διαφορά τόνισε ότι όταν το αποτέλεσμα είναι οριακό, δεν μπορεί κανείς να πει τι έφταιξε και τι δεν έφταιξε.

    "Τίποτα δεν έφταιξε. Είναι οριακό. Όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Σημασία έχει ότι τα δύο κόμματα έχουν το ίδιο περίπου ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνικός λαός αυτό που είπε είναι ότι στα μείζονα και σημαντικά, θέλει συναίνεση. Και, από τη δική μας πλευρά, θέλει

    μεγαλύτερο, συστηματικότερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν αυτή η Κυβέρνηση θεωρητικά έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση απ' ό, τι πριν αφού αύξησε κατά 2% το ποσοστό της είπε ότι αυτή είναι μια στατική τεχνική ανάλυση και ότι υπάρχει η πιο ουσιαστική: "Ότι η Κυβέρνηση, έθεσε εκβιαστικά διλήμματα. Διλήμματα τα οποία επιτρέψτε μου αντλούνται από το παρελθόν, αντλούνται από τα πάθη του παρελθόντος, τα καλλιέργησε και συνέθλιψε κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχασε πάρα πολλούς ψηφοφόρους της από το '96, που μαζικά μετακινήθηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και κέρδισε κάποιους ψηφοφόρους, από τα κόμματα της Αριστεράς, κόμματα τα οποία συνέθλιψε με τα εκβιαστικά διλήμματα του παρελθόντος.

    Η δεύτερη και επί της ουσίας επισήμανση - που την είπα πριν - είναι το μήνυμα του

    αποτελέσματος: Όταν ο λαός αποφασίζει να έχει Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση

    περίπου το ίδιο ποσοστό, αντιλαμβάνεστε ότι εκείνο το οποίο λέει είναι συναίνεση και

    σύνθεση. Άρα έχει υιοθετήσει το πολιτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό

    είναι η μεγάλη μας επιτυχία. Όπως μεγάλη μας επιτυχία είναι το ποσοστό αύξησης

    της εκλογικής δύναμης μας", είπε.

    Ερωτηθείς αν τις τελευταίες η Ν.Δ. ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι ασφαλώς και ήταν.

    "Δεν ξέρω αν άλλαξε η ροή του κόσμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εκείνο το οποίο ξέρετε κι εσείς, άλλωστε, είναι ότι και τα exit poles έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία μπροστά. Εκείνα τα οποία γνώριζα, ευθαρσώς σας τα είπα. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία μέρα έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία μπροστά, όπως άλλωστε απεδείχθη και από τα exit polls. Είναι φανερό ότι τα exit polls επιβεβαίωσαν εκείνα τα οποία έλεγα, ότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά. Τώρα, αν άλλαξαν τελευταίες ώρες κάποια πράγματα ή οτιδήποτε άλλο δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει αν απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις και αν πρόκειται η Ν.Δ. να αλλάξει συνεργάτες σε αυτό το επίπεδο τόνισε ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις ήταν κοινής λήψης.

    "Δηλαδή τις δημοσκοπήσεις που είχαμε στα χέρια μας, τις ίδιες δημοσκοπήσεις είχε

    και το ΠΑΣΟΚ. Και όπως βλέπαμε εμείς ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά - το

    είδαμε και στα exit polls, το είδε το πανελλήνιο αυτό - έτσι το έβλεπε και το ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι πέτυχαν ή ότι απέτυχαν. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια

    συγκεκριμένη τάση δεδομένη απ΄ όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένη

    τάση δεδομένη, την οποία είδαμε καταγεγραμμένη και σε επίπεδο exit poles. Από

    εκεί και έπειτα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του", είπε.

    Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι ο κ. Αβραμόπουλος κράτησε κάποιες αποστάσεις, ήταν μια λεπτομέρεια που έκρινε το αποτέλεσμα είπε ότι δεν μπορεί να το αποτιμήσει.

    "Εκείνο που μπορώ να πω είναι, ότι ασφαλώς ο κ. Αβραμόπουλος ήταν και είναι χρήσιμος. Ο ίδιος επέλεξε τη θέση, από την οποία θα προσέφερε στην παράταξη. Τώρα αν θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο ή όχι, αυτό δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που μέχρι στιγμής να τεκμηριώνει τη μία άποψη ή την άλλη", τόνισε.

    Ερωτηθείς τι τον οδήγησε στο να κάνει τη δήλωση για τη ροή, που υπήρχε από το

    Υπουργείο Εσωτερικών και αν είχε κάποια στοιχεία είπε:

    "Εκείνο το οποίο είπαμε, μετά από τρεις ώρες, ήταν ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι πιο συνεργάσιμο με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το κάναμε στις 9 η ώρα. Από τις 6 η ώρα αποφύγαμε αυτή τη δημόσια έκκληση για 3 ολόκληρες ώρες, όταν ο υπουργός Εσωτερικών είχε αρνηθεί να συνεργασθεί με την ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Β. Μεϊμαράκης. Είχε αρνηθεί να δεχθεί την ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο γραφείο του. Είχε αρνηθεί να δημοσιοποιεί, όπως γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τμηματικά τα αποτελέσματα. Είχε αρνηθεί να έχει γνώση η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας της ροής των αποτελεσμάτων μέσα στο Υπουργείο Εσωτερικών".

    Επισήμανε ότι αυτό ήταν πρωτόγνωρο για εκλογική διαδικασία.

    "Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε επί 3 ολόκληρες ώρες. Δεν το καταφέραμε. Έγινε η δημόσια έκκληση - πολύ προσεκτικά από μας - ότι θα πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμο το υπουργείο, χωρίς να δοθούν οι λεπτομέρειες για να μη παρερμηνευθεί από οιονδήποτε πολίτη. Ευτυχώς, που έγινε αυτή η έκκληση, γιατί αμέσως μετά απ' ό,τι μάθαμε με

    παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, άρχισε την τακτική ροή των αποτελεσμάτων. Εάν δεν είχε γίνει αυτή η έκκληση, ίσως θα πηγαίναμε πολύ πολύ αργά και αποτελέσματα δεν θα είχαμε", πρόσθεσε.

    "Το μη συνεργάσιμοι, είναι ότι για 3 ώρες δεν μπορεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, που έχει και την ανοχή της Αντιπολίτευσης, να κρατά την ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έξω από το γραφείο του. Να αρνείται να συνεργασθεί για τον τρόπο που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, οχυρωμένος πίσω από μία προσωπική του απόφαση και για 3 ώρες να λέει ότι ο ίδιος θα κρίνει πότε θα τα δώσει. Εάν και εφ όσον, ο ίδιος κρίνει ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη για το ένα ή για το άλλο κόμμα. Αυτό, αντιλαμβάνεσθε, είναι έλλειψη συνεργασίας. Εμείς είχαμε χρέος δημόσια να πούμε

    ότι θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία. Το κάναμε. Ευτυχώς, ο ίδιος

    απολογήθηκε μετά και υπαναχώρησε κατόπιν και της οδηγίας του πρωθυπουργού", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησαν για απρέπεια απέναντι στον υπουργό Εσωτερικών είπε ότι εάν αυτό ίσχυε, δεν θα χρειαζόταν ούτε η απολογία του υπουργού Εσωτερικών, που την άκουσε το πανελλήνιο, ούτε, φυσικά, η δικαίωσή μας μέσω του Πρωθυπουργού.

    "Γιατί αυτή έγινε. Άρα, αυτά τα στελέχη με το να επικρίνουν εμένα, στην ουσία, κατακρίνουν τη στάση του πρωθυπουργού, η οποία μας δικαίωσε", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι το βράδυ της 9ης Απριλίου ο λαός αποφάσισε συναίνεση. "Έδωσε περίπου το ίδιο ποσοστό και στα δύο κόμματα. Έδωσε περίπου το ίδιο ποσοστό και στους δύο αρχηγούς. Άρα εκείνο που αποφάσισε ο ελληνικός λαός είναι συναίνεση. Εμείς κερδίσαμε 6 ποσοστιαίες μονάδες, υπογράμμισε.

    Είπε ότι ο κ. Καραμανλής θα διατηρήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. "Όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε πει. Το είχαμε πει προεκλογικά. Το γνωρίζετε αυτό. Ο κ. Καραμανλής ήταν πάντα βουλευτής Θεσσαλονίκης. Είναι Μακεδόνας. Προεκλογικά είχε ειπωθεί ότι θα κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι κάτι το οποίο λέμε τώρα", τόνισε.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνει προς τους οπαδούς της Νέας

    Δημοκρατίας απάντησε: "Νομίζω ότι είναι σαφές. Ο νεοδημοκράτης σήμερα πρέπει

    να αισθάνεται περήφανος γι` αυτή την πολύ μεγάλη νίκη του κόμματος της Νέας

    Δημοκρατίας. Περήφανος γιατί η πολιτική της συναίνεσης και η πολιτική που κοιτάει

    μπροστά πέτυχε. Περήφανος γιατί, εν πάση περιπτώσει, οι διαχωριστικές γραμμές

    του παρελθόντος, οι ετικέτες και οι επίπεδες διακρίσεις άρχισαν να ξεθωριάζουν.

    Είναι θέμα χρόνου, αυτό να γίνει κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού"

    [22] ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΔΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 99,39% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ με καταμετρημένο το 99,39% των ψήφων των εκλογικών τμημάτων έλαβαν:

    Το ΠΑΣΟΚ 43,79% και 158 έδρες, ΝΔ 42,74% και 125 έδρες, το ΚΚΕ 5,52% και 11 έδρες και ο Συνασπισμός 3,2% και 6 έδρες. Το ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 2,69% δεν εκπροσωπείται στη Βουλή.

    Συνολικά ψήφισαν 7.010.383 άτομα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν 74,96%.

    [23] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 10 Απριλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Του Κ. Παϊβανά

    Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, πάνω από 700 μαθητές και μαθήτριες, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί, από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και την Αδελαϊδα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ευαίσθητες στιγμές και να καταξιωθούν με διακρίσεις και επαίνους, διότι πόνημά τους στάθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες ο Ελληνικός πολιτισμός.

    Ο λόγος για την Τελετή Επίδοσης των βραβείων σε μαθητές των οποίων τα έργα βραβεύθηκαν ή απλά συμμετείχαν στον Παναυστραλιανό Μαθητικό Διαγωνισμό Οδυσσέας, που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνών. Ως γνωστό, σχεδόν 3.000 παιδιά, από 500 σχολεία της Αυσραλίας, ακόμη και της Νέας Ζηλανδίας, πήραν μέρος με πραγματικά δημιουργήματα που συγκινούν.

    Ο Διευθυντής του ΕΚΕΜΕ, καθηγητής Αναστάσιος Τάμης, κάλεσε τους μαθητές να ενδιατρίψουν στον κλασικό πολιτισμό της Ελλάδας, αφού η παγκόσμια λογοτεχνία στηρίζεται στον Όμηρο, η λογική στον Αριστοτέλη και Πλάτωνα, η επιχειρηματολογία στον Σωκράτη. "Πάνω απ' όλα, σε κάθε σφαίρα επίδοσης, στη φιλοσοφία, στη Θρησκεία, στην Τέχνη και στη Φιλολογία, οι Αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να απαντήσουν στη βασική ερώτηση: "Τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος και είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα του ανθρωπισμού που μας δένει ιδεολογικά με την Ελλάδα", είπε ο κ. Τάμης.

    Το πλέον αξιόλογο της βραδιάς ήταν η ευρύτατη συμμετοχή του κόσμου και ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που προέρχονταν από όλες τις εθνικότητεςς, Ασιάτες, Βιετναμέζοι και Κινέζοι, Αυστραλο-Ευρωπαίοι ήταν μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν. Ήταν συγκινητικό, είπε ο Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, κ. Θεοφάνους, να βλέπεις Κινέζους να βραβεύονται γιατί συμμετείχαν στον πολιτιστικό διαγωνισμό που έχει ως βάση τη Μυθολογία της Ελλάδας.

    [24] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Τα χαμόγελα ήταν το χαρακτηριστικό σήμερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την επιτυχία του κόμματος να κερδίσει για τρίτη συνεχή τετραετία τις εκλογές.

    Τα στελέχη του κόμματος αναμένουν το νέο επιτελικό σχήμα, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανακοινωθεί αύριο. Για το εκλογικό αποτελέσμα η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι πρόκειται για προσωπική νίκη του πρωθυπουργού και ότι δικαιώνεται μία κυβέρνηση που πάλεψε για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

    Τα στελέχη του κόμματος εκτιμουν ότι η ανανεωμένη εντολή περιλαμβάνει το μήνυμα πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο χαρακτήρας του κοινωνικού κράτους στη νέα τετραετία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 April 2000 - 18:14:21 UTC