Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
  • [02] ΟΙ «15» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙ.
  • [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
  • [04] ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB: ΣΤΟ 0,3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ
  • [06] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η MARFIN
  • [09] ΟΚΤΩ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΠΥΟ
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ EBRD - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  • [13] Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Ο ΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

    Λονδίνο, 22 Μαρτίου 2000 (13:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το Δέλτα του Δούναβη

    Ολοκληρώνεται σήμερα, παγκόσμια ημέρα του νερού, το Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού στην Ολλανδία, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 40.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

    Ειδικοί από όλες τις πλευρές του πλανήτη συγκεντρώθηκαν στην Ολλανδία προκειμένου να συζητήσουν προβλήματα όπως η έλλειψη νερού και η μόλυνση των υπάρχοντων υδατικών πόρων, αλλά επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με το αν θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το νερό οι προτράσεις που κατατέθηκαν στο φόρουμ.

    Η Διακήρυξη της Χάγης αναμένεται ότι θα "θωρακίσει" το όραμα για το νερό, που θέλει να ανοίξει το δρόμο για την κατάρτιση μιας παγκόσμιας πολιτικής για το νερό.

    Ορισμένοι κύκλοι εκφράζουν ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει το προτεινόμενο σχέδιο για το νερό να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το δράμα αυτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού δεν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά θέλει τηξ συνδρομή ιδιωτικών εταιριών στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υδροδοτικών εγκαταστάσεων.

    Μερικές από τις τελευταίες πινελιές στη Διακήρυξη της Χάγης για το Νερό έβαλαν ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος θέλει να τεθεί ως προτεραιότητα η επίλυση της διαμάχης γύρω από το νερό, η Μοζαμβίκη, που δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες και ζητεί την κατάρτιση ενός αντι-πλημμυρικού προγράμματος, η Παγκόσμια Επιτροπή Φραγμάτων που θέλει να δοθεί τέλος στη διαμάχη, μεταξύ των κατασκευαστών φραγμάτων και των αντιπάλων τους και τέλος, μερικές μικρές νησιωτικές χώρες, που αισθάνονται περιθωριοποιημένες και ζητούν την εκπλήρωση των χρηματοδοτικών τους αιτημάτων μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

    Σ.Π.

    [02] ΟΙ «15» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙ.

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (15:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρεί αύριο, στις 4 το απόγευμα, για τη Πορτογαλία όπου θα πάρει μέρος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, τα βασικά θέματα της οποίας θα είναι η απασχόληση, η οικονομική μεταρρύθμιση και η κοινωνική συνοχή".

    Στόχος της πορτογαλικής προεδρίας είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός των διαδικασιών, οι οποίες ξεκίνησαν στο Λουξεμβούργο, το Κάντις και την Κολωνία, αλλά και να προστεθεί μια νέα διάσταση.

    Μετά το τέλος της πολιτικής διαίρεσης της Ευρώπης, η ενοποίησή της αποτελεί ένα στρατηγικό στόχο της Ε.Ε. τον οποίο κανείς δεν αμφισβητεί, όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Γκάμα.

    Επίσης η πορτογαλική προεδρία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης οι οποίες άρχισαν το 1998 κρίνοντας κάθε υποψήφια χώρα ανάλογα με τα επιτεύγματά της.

    Ευνόητο είναι ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι κάνει η Τουρκία, όπως τονίζει και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουντέρες.

    Στην επιμέτρηση, αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία θα ληφθεί υπόψη, η ιδιαίτερη κατάσταση της γειτονικής χώρας και η ανάγκη να διασφαλιστεί μια σταθερή προοπτική προσέγγισή της με την Ε.Ε.

    Όπως είναι γνωστό η οριστική απόφαση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, θα ληφθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής με τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας, τον προσεχή Ιούνιο. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται σ' αυτή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα να υπάρξει κάποιο κείμενο ή μια παρατήρηση στα συμπεράσματα για την Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα υπογραμμίσει στη Λισαβόνα ότι η πλήρης απασχόληση είναι ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μάλιστα ότι αυτός θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το 20010.

    Επίσης θα τονίσει το ρόλο της κοινωνικής συνοχής ως βασικού συστατικού της ενιαίας Ευρώπης, και το ρόλο του κράτους πρόνοιας.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου φρόντισε να υπογραμμίσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη και Παρασκευή "είναι ένα συμβούλιο με μία ελεύθερη ατζέντα, δεν υπάρχουν τυπικές αποφάσεις. Θα είναι μια ελεύθερη συζήτηση, κάθε χώρα θα προβάλλει το δικό της όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος και από εκεί και πέρα θα δούμε πιο είναι το απόσταγμα όσον αφορά τα πρακτικά συμπεράσματα".

    Αν και η ατζέντα είναι ανοιχτή πρέπει να σημειωθεί ότι η Λισαβόνα δεν προτίθεται να ξεκινήσει κάποια νέα πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα της απασχόλησης αλλά προτίθεται να συγκαιράσει τις αποφάσεις των τριών άλλων Συνόδων, οι οποίες ασχολήθηκαν στο παρελθόν με το θέμα αυτό, δηλαδή των Συνόδων του Λουξεμβούργου, του Καντ και της Κολωνίας. Η Πορτογαλική προεδρία επιθυμεί τη δημιουργία μιας κοινής πολιτικής για την απασχόληση, πράγμα δύσκολο επειδή υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες με τις οποίες οι διάφορες κυβερνήσεις και χώρες προσεγγίζουν αυτό το μέγα ζήτημα.

    Η συζήτηση με τις χώρες που βρίσκονται στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης θα συνεχιστεί στη Λισαβόνα για πιο εξειδικευμένα θέματα. Σημειώνεται ότι είναι ένα θέμα, η διεύρυνση, που επηρεάζει και άλλους τομείς τους οποίους θέλει η πορτογαλική προεδρία να προωθήσει όπως είναι: Η ανάπτυξη του διεθνούς ρόλου της Ε.Ε. και η θεσμική μεταρρύθμιση της Ενωσης. Η πορτογαλική προεδρία έχει σκοπό να ρίξει το βάρος της στην προετοιμασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο τέλος αυτού του χρόνου κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα αυτό.

    Όπως φαίνεται πέρα από την απασχόληση το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Λισαβώνας οι "15" θα συζητήσουν οπωσδήποτε και για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΕΠΑΑ). Θα συζητηθεί εν συναρτήσει και με το θέμα αυτό και η συμμετοχή τρίτων χωρών στη διαχείριση κρίσεων από την Ε.Ε. , οι σχέσεις του ΝΑΤΟ επί στρατιωτικών θεμάτων κ.α.

    Η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για το θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την ενδιαφέρει στο έπακρον ο εκσυγχρονισμός της κοινωνικής πρόνοιας.

    Η ελληνική πλευρά, έχει στραμμένη την προσοχή της, κι αυτό το τονίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός στις τελευταίες ομιλίες και συνεντεύξεις του στο προνοιακό σύστημα, στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, διαβλέποντας κάποια σημάδια ανησυχητικά. Πάντως ο κ. Σημίτης συμφωνεί βασικά με τις εισηγήσεις της πορτογαλικής προεδρίας αλλά δεν παύει να τονίσει ότι "στην Ευρώπη πλανάται ένας διάχυτος φόβος στους ανέργους (...) πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στο προσεχές μέλλον".

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου προσδοκά να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. στη Λισαβόνα, στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, και υποστηρίζει ότι : "Για την ελληνική πλευρά σ' αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η αποδοχή από την Ευρώπη των κανόνων της νέας οικονομίας και εννοώ την οικονομία της νέας ψηφιακής εποχής, την οποία βλέπουμε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επί 9 χρόνια έχουν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% είναι μια πηγή προβληματισμού για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας".

    Ο κ. Παπαντωνίου πιστεύει ότι πρέπει να βγει από Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας αυτό το μήνυμα δηλαδή ότι η Ευρώπη αποδέχεται τους κανόνες αυτούς και μπαίνει στο παιχνίδι της ψηφιακής εποχής πράγμα που σημαίνει, σε ότι αφορά τις ελληνικές θέσεις τα εξής: πρώτον είναι η απελευθέρωση των αγορών. Κατά τον κ. Παπαντωνίου το άνοιγμα των αγορών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, θα ωφελήσει τον καταναλωτή και θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη.

    Δεύτερον η ενεργότερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα είναι ένα επίσης ακόμα γεγονός. Υπάρχει λέει το μέγα θέμα της ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσα από μείωση της φορολογίας και διευκόλυνσης της πρόσβασής τους στις χρηματαγορές και το θέμα της εμφάνισης νέων ανθρώπων να αναλάβουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Είναι το μεγάλο θέμα της "επιχειρηματικότητας".

    Τέλος τονίζει ο κ. Παπαντωνίου μέσα στους κανόνες της νέας οικονομίας περιλαμβάνεται βεβαίως και η ταχεία εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Σχετικά με την Ελλάδα για την περιοχή αυτή το κρίσιμο θέμα είναι η γενίκευση της χρήσης της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα και η εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στη χρήση του κομπιούτερ στη δικτύωση στο ιντερνέτ.

    Στόχος της κυβέρνησης δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι μέχρι το τέλος της επομένης τετραετίας, κάθε παιδί στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε προσωπικό υπολογιστή και να έχει πρόσβαση στο ιντερνέτ. Αρα το πρώτο μήνυμα που πρέπει να προκύψει από τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας είναι η αποδοχή των κανόνων της νέας οικονομίας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Τέλος ο κ. Παπαντωνίου δεν θέλει να προεξοφλήσει τι θα γίνει στη Λισαβόνα εκφράζει όμως την αίσθηση ότι "τώρα υπάρχει μια βούληση σε όλους τους βασικούς εταίρους και ιδιαίτερα στους Γερμανούς, για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ότι αφορά την απασχόληση. Η Ευρώπη είναι στο ξεκίνημα μιας πολύ θετικής φάσης".

    Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Α. Γκουντέρες όταν ρωτήθηκε τι ελπίζει απ' τη σύνοδο κορυφής της Λισαβώνας δεν δίστασε να πει τα εξής: "Η Σύνοδος αυτή θα αποφασίσει τους όρους για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για την απασχόληση που αποφασίστηκε στην Κολωνία τον Ιούνιο. Για να συνδυαστούν ο δυναμισμός και η ανταγωνιστικότητα στον κόλπο της Ε.Ε. με μια μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις εξελίξεις στην κοινωνία της πληροφόρησης, τα ζητήματα του αποκλεισμού και την εμβάθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων... Πρέπει να καθορίσουμε μια διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει με ποσοτικούς δείκτες να συντονίσουμε τα ευρωπαϊκά σχέδια δράσης με τα εθνικά και να αποκτήσουμε κοινούς στόχους".

    Για τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας ο κ. Γκουντέρες δηλώνει ότι αυτές είναι δύο. Η πρώτη είναι να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις καινοτομίες σε ολόκληρη την κοινωνική και οικονομική διαδικασία, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εσωτερικής αγοράς κυρίως όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές αγορές, και δεύτερον να υπάρχει ένας διεθνής αγώνας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Δεν παρέλειψε ο κ. Γκουντέρες να τονίσει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο και το κύριο μέλημα ενός Σοσιαλδημοκράτη όπως είναι αυτός, είναι να βεβαιωθεί ότι η παγκοσμιοποίηση θα μπορεί να κυβερνηθεί. Τόνισε ότι η Σοσιαλδημοκρατία αγωνίστηκε στη διάρκεια του 19ου αιώνα στο επίπεδο κάθε χώρας προκειμένου να' χουμε σήμερα στην Ευρώπη κοινωνίες της αγοράς αλλά με ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Δυστυχώς στο παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχουν αρκετά ισχυροί ρυθμιστικοί θεσμοί. Εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα οικονομικό συμβούλιο ασφαλείας, όπως εκείνο που είχε προτείνει η Γαλλία, πριν από μερικά χρόνια. Τέλος ο κ. Γκουτιέρες υπογράμμισε ότι "πρέπει να επανεξετάσουμε τη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών αγορών και να τους προσφέρουμε έναν κώδικα συμπεριφοράς".

    Ορατό είναι από όλα αυτά ότι η ελληνική πλευρά έχει να αγωνισθεί στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. στη Λισαβόνα για καίρια ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή στρατηγική αλλά και την πορεία της κάθε χώρας ξεχωριστά. Η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας, έχει την άποψη ότι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό μόνο στις νομοθετικές αποφάσεις μη συνταγματικού χαρακτήρα και από την άλλη τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση και με την ταυτόχρονη πρόβλεψη της διαδικασίας της συναπόφασης.

    [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Ερευνες από την KFOR, αλλά κυρίως από υγειονομικές επιτροπές των ΗΠΑ και της Ελλάδας, γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος μόλυνσης του περιβάλλοντος από εργοστάσιο τσιμέντου το οποίο βρίσκεται στα σύνορα FYROM- Κοσσυφοπεδίου.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως τμήμα του Υγειονομικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην περιοχή και κάνει τις σχετικές έρευνες. Για την προστασία της υγείας τους τα μέλη της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας, οι οποίες είναι απλά φίλτρα, ανάλογα αν υπάρχει μια πύκνωση της ρύπανσης. Υπογράμμισε πως είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζεται και δεν βλέπει κάτι ιδιαίτερο σ αυτό.

    [04] ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB: ΣΤΟ 0,3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Mega" από 7 έως 17 Μαρτίου σε δείγμα 2.000 ατόμων.

    Στην πρόθεση ψήφου τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πρακτικά ισοδύναμα με 34, 5% για το ΠΑΣΟΚ, 34,2% για τη Ν.Δ., ενώ καταγράφεται 18,8% αδιευκρίνιστη ψήφος. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,9%, ο ΣΥΝ 4%, και το ΔΗΚΚΙ 3,6%.

    Σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας η διαφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχει περιοριστεί στο 0,3%, κάτι που οφείλεται στην ανοδική τάση της Ν.Δ.. Η ανοδική αυτή τάση από 32,7% σε 34,2%, δηλαδή 1,5% οφείλεται αφ΄ενός στην απορρόφηση ενός τμήματος των ψηφοφόρων των Φιλελεύθερων και της ΠΟΛ.ΑΝ. και αφ' ετέρου στη μεγαλύτερη συσπείρωση που παρουσιάζει η Ν.Δ.

    Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. παρουσιάζει συσπείρωση πάνω από 90%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά σε μία συσπείρωση περί του 82% από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα.

    Στην ερώτηση ποιος θα κερδίσει τις εκλογές η εικόνα παραμένει η ίδια με εκείνη της προηγούμενης έρευνας, δηλαδή 50% των ερωτηθέντων απαντά το ΠΑΣΟΚ και 30% η Ν.Δ.

    Το ΠΑΣΟΚ υπερέχει και στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι ικανότερο να λύσει τα προβλήματα της χώρας, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 39%, ενώ η Ν.Δ. 32%.

    Περίπου ίδια παραμένει η εικόνα, όπως διαμορφώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο και στις δημοτικότητες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συγκεντρώνει ποσοστό 43,6% (πτωτική τάση - 1,8%) και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής ποσοστό 38,2% (πτωτική τάση - 1,6%). Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 40%, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας 37%, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων 23%, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα 14% και ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς 13%.

    Αμετάβλητη παραμένει η εικόνα στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλλήλότερο για πρωθυπουργό" Ο κ. Σημίτης υπερέχει σε σύγκριση με τον κ. Καραμανλή κατά 10 ποσοστιαίες . Τρίτος είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό περίπου 7,5% , παρότι δεν πολιτεύεται και ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 3,5%.

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

    Πύργος, 22 Μαρτίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Επίθεση δέχθηκαν σήμερα τα στελέχη του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Αγγελος

    Μπούζης, και Γιώργος Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Ο Αγγελος Μπούζης, γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, τραυματίστηκε βαριά και παραμένει στο νοσοκομείο.

    Η νομαρχιακή επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η επίθεση έγινε από μία οργανωμένη και καθοδηγούμενη ομάδα 30 περίπου τραμπούκων, φωνάζοντας ακατανόμαστες βρισιές κατά του ΚΚΕ.

    Τονίζει ότι ο χυδαίος αντικομμουνισμός, οι δίκες και οι διώξεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν το έδαφος για τέτοιου είδους επιθέσεις, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ταυτόχρονα και τον ηθικό αυτουργό αυτών των επιθέσεων.

    [06] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Κακοκαιρία επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας με χιόνια και θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Από τις 7 το πρωϊ, εξαιτίας ισχυρών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Κατάρα, στις Ράχες Τυμφρηστού, καθώς και στο δρόμο Ελευσίνας - Θήβας.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο καιρός θα παρουσιάσει αύριο σταδιακή βελτίωση σε ολόκληρη τη χώρα.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Φλόριδα, 22 Μαρτίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. Η ελληνική κοινότητα της Τάμπας έδειξε για μια ακόμη φορά την υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό της με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών που κατέκλυσαν την κεντρική λεωφόρο, κυματίζοντας όλοι τους ελληνικές σημαίες.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής παρέλασης Κώστας Σισώης υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος, επισημαίνοντας ότι "δείχνουμε στους μη Ελληνες της περιοχής πόσο υπερήφανοι αισθανόμαστε για την καταγωγή μας".

    Η πλέον εντυπωσιακή εμφάνιση ήταν εκείνη των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που η παρουσία τους και η λεβεντιά τους προκάλεσε το θαυμασμό του κοινού. Στην παρέλαση συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι της περιοχής με άρματα και τα λάβαρά τους.

    Την παρέλαση τίμησαν με την παρουσία τους από την Ουάσιγκτον, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος, συνταγματάρχης Εμμανουήλ Ξυδερής, ο Ακόλουθος της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γιώργος Σιουτάρης, ο Υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργος Κουζέλης, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ατλάντα Δημήτρης Μακρυνικόλας, καθώς και άλλοι επίσημοι.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η MARFIN

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια και την MARFIN ΑΕΔΑΚ παρουσίασε στο επενδυτικό κοινό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της εταιρίας Σπύρος Καμπέρος.

    Το Marfin Greek Focus, μεικτό εσωτερικού και το Marfin International Focus, μικτό διεθνές, είναι χαμηλού κινδύνου αμοιβαία κεφάλαια, ολοκληρωμένες επενδυτικές προτάσεις για τους μεσομακροπρόθεσμους συντηρητικούς επενδυτές με διάθεση ανάληψης μικρού επενδυτικού κινδύνου.

    Στο Marfin Greek Focus η κατανομή των επενδύσεων στην ελληνική χρηματαγορά σε μετοχές, ομόλογα ή μετρητά γίνεται με τη συνεργασία του Συμβούλου Επενδύσεων (MARFIN Α.Ε.Π.Ε.Υ), ενώ στο Marfin International Focus η κατανομή των επενδύσεων στις διεθνείς χρηματαγορές σε μετοχές, ομόλογα ή μετρητά γίνεται με τη συνεργασία του Συμβούλου Επενδύσεων (UBP Γενεύης).

    Και στα δύο αμοιβαία κεφάλαια, όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επενδύσεις γίνονται με γνώμονα την επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης, αλλά με την ανάληψη του μικρότερου δυνατού κινδύνου.

    Ο πρόεδρος της Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του, αναφέρθηκε στην επενδυτική πολιτική του Ομίλου, αλλά και στις εξελίξεις και τις τάσεις του Χρηματιστηρίου.

    [09] ΟΚΤΩ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Οκτώ είναι οι "μνηστήρες" για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, οι οποίοι κατέθεσαν τις προσφορές τους για την ανάληψη μελέτης για το συγκεκριμένο θέμα.

    Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποσφράγισε χθες τις προσφορές που κατέθεσαν οι Price Waterhouse, IMCC, Watson Wyatte, Ernst&Young, Prognos, William Mercher, Goverment Actuaries και Bacon & Woondrow.

    Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το ΚΕΠΕ θα συντάξει λίστα με λιγότερους από πέντε υποψηφίους και από αυτούς θα ζητήσει να υποβάλλουν λεπτομερείς προτάσεις εντός 15 ημερών, ώστε τελικώς να επιλεγεί ο ανάδοχος ο οποίος θα υποβάλλει τις προτάσεις του για τις αλλαγές εντός έξι μηνών.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης ο ξένος σύμβουλος θα κινηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ευρώπη, όπως προσδιορίσθηκαν από στην έκθεση της ΕΕ για τους βασικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής.

    Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί τελικά θα παραδώσει τη μελέτη σε προθεσμία έξι μηνών και αμέσως μετά - όπως έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση - θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για την αξιολόγηση και την κοστολόγηση των προτεινόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Εμφαση θα δοθεί στην ευθυγράμμιση των ορίων ηλικίας και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στον προσδιορισμό των συντάξεων σε τέτοιο ύψος ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.

    [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (20:27 UTC+2)

    "Η Γιουγκοσλαβία αναμένει άμεση επιστροφή της αστυνομίας και του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως προβλέπεται στην τελική συμφωνία για τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο", δήλωσε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα του.

    Ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ που διήρκεσε 78 μέρες στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων το 30% ήταν παιδιά. Υπενθύμισε τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε σχολεία, νοσοκομεία, ιστορικά μνημεία, σε έργα υποδομής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Υπογράμμισε ότι με την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας η Συμμαχία παραβίασε τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, γιατί δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο υπό το πρίσμα της νέας όξυνσης των σχέσεων Σέρβων και Αλβανών στη Μιτρόβιτσα εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση αντιβαίνει σε όσα προέβλεπε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να εκπληρώσει τους στόχους που είχε θέσει.

    "Μόνο το ΝΑΤΟ πέτυχε το στόχο του - πέτυχε τη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο", είπε.

    Ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας είπε ακόμη ότι μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει η γενοκτονία σε βάρος των Σέρβων και του μη αλβανικού πληθυσμού σημειώνοντας ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 350.000 Σέρβοι και μέλη άλλων εθνικών κοινοτήτων εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, 900 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, 800 τραυματίστηκαν και 834 απήχθησαν.

    Ο κ. Βουτσίτσεβιτς τόνισε ότι η επίθεση εναντίον της χώρας του συνεχίζεται με άλλα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, ενώ έκανε λόγο για προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας με στόχο την αποσταθεροποίηση και τη βίαιη απομάκρυνση των εκλεγμένων οργάνων εξουσίας.

    Κ.Γ.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΠΥΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών στην Καλλιθέα επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, συνοδευόμενος από στελέχη και υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος.

    Ο κ.Τσοβόλας συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, καθώς και με εκπρόσωπους εργαζομένων και ενημερώθηκε τόσο για το πρόγραμμα TAXIS όσο και για άλλα θέματα του κέντρου.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εξέφρασε την άποψη ότι στις ΔΟΥ δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη και έτσι δεν επεξεργάζονται τα στοιχεία που έρχονται από το ΚΕΠΥΟ, ώστε να καταστεί δυνατή η πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, χαρακτήρισε αστεία όσα εξαγγέλουν οι κύριοι Σημίτης και Καραμανλής σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, και ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης για το 1999-2002, προς την Ε.Ε., όπου αναφέρεται η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Αυτό, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σημαίνει αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και μείωση των κοινωνικών παροχών με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας. Ακόμη αναφέρθηκε στο νέο σύστημα φορολόγησης, στο οποίο εντάχθηκαν οι μικρομεσαίοι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, με την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, το οποίο χαρακτήρισε επαχθέστερο του προηγούμενου.

    Σχολιάζοντας τη νευρικότητα του χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες, ο κ.Τσοβόλας παρέπεμψε στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, το οποίο όπως είπε, θέλησε να συνδέσει το χρηματιστήριο με τη "δήθεν" επιτυχία της οικονομικής του πολιτικής, αλλά μόνο κατά την περίοδο που σημείωνε άνοδο. Το ΔΗΚΚΙ, πρόσθεσε, είχε προειδοποιήσει για αφύσικη άνοδο των τιμών των μετοχών, αλλά η κυβέρνηση παρέσυρε τους πολίτες, οδηγώντας τους σήμερα στην χρεωκοπεία και πλήττοντας την κοινωνία. Για την πιθανότητα ανόδου του χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές, απάντησε ότι πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις.

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ EBRD - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Κίεβο, 22 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, EBRD, Τσαρλς Φρανκ βρίσκεται στην Ουκρανία ελπίζοντας να πετύχει το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ που είχε προκαλέσει το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο το 1986.

    Ο κ. Φρανκ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Γιουσένκο για το κλείσιμο του εργοστασίου μέσα στο 2000 με αντάλλαγμα 200 εκατομμύρια δολάρια δάνειο στην Ουκρανία από την ομάδα των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου, G8.

    Η Ουκρανία επιθυμεί να πάρει το δάνειο πριν από το κλείσιμο του εργοστασίου και να το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στα εργοστάσια Ρίβνε και Χμελνίτσκι στα δυτικά της χώρας.

    Ωστόσο πολλές χώρες μέλη της EBRD αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή αυτών των πυρηνικών αντιδραστήρων ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το Τσερνόμπιλ θα αργήσει να κλείσει.

    Ο.Κ.

    [13] Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ: Ο ΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    "Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια παρεξήγηση, πολλές φορές ηθελημένη, πολλές φορές αθέλητη. Υπάρχει μια παρεξήγηση διότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ μιας δήλωσής μου και ενός υπέρτιτλου εφημερίδας.", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για τον ΟΤΕ.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" και απαντώντας στην ερώτηση αν η εκτίμηση του είναι ότι επειδή θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες το επόμενο διάστημα και ο ΟΤΕ θα δεχθεί ισχυρό ανταγωνισμό εντός και εκτός της Ελλάδας πρέπει να αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο, σημείωσε: "Ασφαλώς. Πράγμα που ισχύει όχι μόνο για τον ΟΤΕ, για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες."

    Στην ερώτηση αν αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 51% μπορεί να μην ανήκει στο ελληνικό κράτος ο υπουργός υπογράμμισε: "Λέω και αυτό τόνισα, ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία και μάλιστα είπα ότι αν πρέπει να διαλέξεις, γιατί όταν μιλάμε για 51% και μιλάμε για ποσοστά κλπ η συζήτηση γίνεται για θεσμικούς επενδυτές, γιατί το νόημα έχει η συζήτηση, δηλαδή αν θα υπάρξει κάποιος θεσμικός επενδυτής και έρχομαι και λέω ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν ενδιαφέρουν. Ενδιαφέρουν οι στρατηγικοί σύμμαχοι και μάλιστα για να είναι πιο σαφές, ο ΟΤΕ, που είναι ένα κλασσικό παράδειγμα σ' αυτή την περίπτωση, ο ΟΤΕ σήμερα έχει γιγαντωθεί.

    "Ο ΟΤΕ", συνέχισε, "δεν έχει ανάγκη από έναν θεσμικό επενδυτή που θα προσθέσει στα κεφάλαιά του ένα ποσοστό Α-Β-Γ και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή του σύνθεση. Για τον ΟΤΕ μεγάλη σημασία έχει να μπορεί να συνάψει συμμαχία μέσα στην ίδια την Ευρώπη και αυτό το κάνει ήδη, όχι απλώς είναι κάτι που θα γίνει. Τονίζω και πάλι ότι υπάρχει η συμμαχία που έχει συνάψει ο ΟΤΕ με τον ολλανδικό ΟΤΕ, την KPL, για να συμπράξουν στην εξαγορά του βουλγαρικού ΟΤΕ. Τη συμμαχία που έχει συνάψει με την ιταλική STET σε σχέση με την εξαγορά του σέρβικου ΟΤΕ. Επομένως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και η αιχμή, το σημαντικό ζήτημα και για τις δημόσιες και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η στρατηγική συμμαχία και επιμένω σε αυτό. Κάπου αισθάνθηκα σα να είμαι εγώ εκείνος που τα λέει αυτά τα πράγματα και ότι είναι μια δική μου ιδιοτροπία. Αυτή είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ."


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 March 2000 - 19:13:58 UTC