Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΚΟΝΤΡΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [03] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΝΕ
  • [04] ΜΕ 50 F-16 ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [05] ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [06] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
  • [07] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΚΕΡΣ
  • [08] ΝΕΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [09] Ν.Δ.: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ
  • [10] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [11] ΡΩΣΙΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΠΙΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [14] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2000 (11:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και τη λέξη "Αξιος" από όλους τους βουλευτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τον κεκανονισμένο όρκο ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, των Αντιπροέδρων, ενώ στη συνέχεια υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με τον Πρωθυπουργό θα μεταβούν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου θα έχουν σύντομη συνομιλία και αμέσως μετά θα κατευθυνθούν στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου ο κ. Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι.

    [02] ΚΟΝΤΡΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2000 (16:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Καραμανλής

    της Νατάσας Θωμά

    Στο πεδίο των αντιπαραθέσεων των δευτερολογιών πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε το θέμα του Χρηματιστηρίου.

    Το θέμα έθεσε πρώτος ο Κώστας Καραμανλής που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαψεύσει την μαύρη προπαγάνδα και τη λάσπη κατά της Νέας Δημοκρατίας - όπως είπε - ότι βρισκόταν πίσω από την χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χθες το απόγευμα, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υπαγόρευαν τα σχετικά σενάρια, ενώ ανάλογα κατασκευάσματα εκπέμπονταν και από την Χαριλάου Τρικούπη.

    "Είναι φαιδρό, άθλιο και ανόητο να διατείνεται οποιοσδήποτε ότι ένα αντιπολιτευτικό κόμμα μπορεί να ελέγχει τη διακύμανση του Χρηματιστηρίου" τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι ''οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και στη προπαγάνδα και τις μεθοδεύσεις του".

    Στη συνέχεια, έκανε λόγο για παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των επικεφαλής των κρατικών τραπεζών, από τον Σεπτέμβριο και για προσπάθεια χειραγώγησης της Σοφοκλέους.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε σήμερα ο κ. Καραμανλής "είχε προφανώς στόχο να αναμοχλεύσει την όλη υπόθεση", σημειώνοντας: "Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε συζήτηση για αυτά τα θέματα γιατί οδηγούν σε δικές μας παρεμβάσεις που δεν πρέπει να υπάρχουν".

    "Υπάρχουν για το Χρηματιστήριο", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "κανόνες, νόμοι και θεσμοί οι οποίοι λειτουργούν και ελέγχουν". Ακόμη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα βγει μετά από ελέγχους που θα κάνει σχετικά με τη χθεσινή μέρα, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για να κρίνει ο ελληνικός λαός.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός προέβλεψε άνοδο του Χρηματιστηρίου υπογραμμίζοντας ότι "σε μια οικονομία υγιή όπως η ελληνική, το Χρηματιστήριο μακροπρόθεσμα λειτουργεί ανοδικά και προς όφελος των επενδυτών".

    Στο θέμα όμως αναφέρθηκαν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι "όσο μπορούν να ελεγχθούν τα οικονομικά των κομμάτων, άλλο τόσο μπορεί να ελεγχθεί και το Χρηματιστήριο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι "αν ήθελε η κυβέρνηση να προστατεύσει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών έπρεπε ήδη να έχει πάρει μέτρα από καιρό".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ασχολούνται με το Χρηματιστήριο για μικροκομματικούς λόγους.

    Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι "η κυβέρνηση το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να κατηγορεί τους άλλους για μια κατάσταση που η ίδια με ασυγχώρητα λάθη και δικές της ευθύνες δημιούργησε".

    [03] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΝΕ

    Λισαβόνα, 10 Μαρτίου 2000 (21:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωστάς Σημίτης σε Συνέντευξη Τύου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες στο 6ο Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.

    Η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, καλωσόρισε την αίτηση της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Είναι ένα θετικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φερντάντο Νέβες. "Είναι απαραίτητο να χαιρετίσουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, εκπληρώνοντας τα οικονομικά κριτήρια σύγκλισης των 11 χωρών της ζώνης του ευρώ".

    Τέλος, επισήμανε ότι η πορτογαλική προεδρία θα χαρεί πολύ αν η επισημοποίηση της ένταξης γίνει στην Σύνοδο, της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα στις 19 και 20 Ιουνίου, όπως προβλέπεται μέχρι στιγμής.

    [04] ΜΕ 50 F-16 ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2000 (10:51 UTC+2)

    Σύμβαση για την προμήθεια 50 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-16 υπέγραψαν χθες Ελλάδα και ΗΠΑ. Η σύμβαση είναι η πρώτη από τις τρεις που πρόκειται να υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες και στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    Η σύμβαση είναι ύψους 600 δισ. δραχμών και περιλαμβάνει την άτρακτο, τα οπλικά συστήματα, το απαραίτητο επίγειο εξοπλισμό και το σύστημα αυτοπροστασίας.

    Η πολεμικής μας αεροπορίας πρόκειται να προμηθευτεί 34 μονοθέσια F-16 και 16 διθέσια F-16, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 10 αεροσκαφών, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

    Η παραλαβή του πρώτου αεροσκάφους θα γίνει σε 30 μήνες και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο.

    Τα F-16/BLOCK50 είναι τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με νέο ραντάρ αυξημένων δυνατοτήτων και σύστημα αυτόματης σκόπευσης επί του κράνους του χειριστή.

    [05] ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Σόφια, 11 Μαρτίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Οξύνονται παραπέρα οι σχέσεις Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας να θέσει εκτός νόμου την φιλοσκοπιανή οργάνωση «ΟΜΟ-Ιλιντεν» που δρα στη νότια Βουλγαρία, κυρίως στο νομό Μπλαγκόεβγκραντ, στα Βουλγαρο-ελληνο-σκοπιανά σύνορα.

    Σύμφωνα με σχόλιο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού της Σόφιας, οι

    αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Σκόπια, με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων έξω από τη Βουλγαρική πρεσβεία, μετά την έκδοση της απόφασης αυτής «είναι παράξενες». Ενώ παράλληλα υπενθυμίζονταν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, πριν από ένα χρόνο, υπέγραψε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία αξίωση για μειονότητες στη Βουλγαρία. Στο ίδιο σχόλιο διατυπώνονταν η εικασία ότι οι αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ, μετά την δικαστική απόφαση για την απαγόρευση της «ΟΜΟ-Ιλιντεν», ενδεχομένως να οφείλονται στις έντονες εσωτερικές πολιτικές τριβές που σημειώνονται στην ΠΓΔΜ.

    Υπογραμμίζονταν δε ότι με τις αντιδράσεις στο θέμα αυτό, κινδυνεύει η ανάπτυξη

    των διμερών σχέσεων Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, σχέσεις που επικροτήθηκαν από τις ΗΠΑ και

    την Ε.Ε.

    Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία αντέδρασε στις αντιβουλγαρικές διαδηλώσεις στα Σκόπια και ο πρόεδρος της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ δήλωσε ότι «δεν βλέπω την πράξη αυτή ως δραματική και δεν πιστεύω να επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις που έχουν καλό μέλλον. Στη Βουλγαρία υπάρχει εγγύηση για όλα τα δικαιώματα των πολιτών αλλά δεν είναι δυνατόν να ενθαρρύνονται εκδηλώσεις διαχωρισμού».

    Σύμφωνα πάντα με το σχόλιο του ραδιοσταθμού της Σόφιας, η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν επηρέασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο όργανο της χώρας, ενώ οι αποφάσεις του δεν σχολιάζονται.

    [06] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Καλαμάτα, 11 Μαρτίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Βασικός στόχος του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλαμάτας, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μεσσηνία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αν δεν αντέξει η περιφέρεια, θα γονατίσει ολόκληρη η χώρα και ότι αν δεν υπάρξει σήμερα στήριξη του αγροτικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κανένας δε θα μπορεί αύριο να ελέγξει την έκρηξη της ανεργίας.

    "Αποσκοπούμε στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Προετοιμάζουμε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί ο κόσμος στη γη του. Μόνο έτσι μπορεί να ζωντανέψει ολόκληρη η χώρα", επισήμανε.

    Ειδικότερα για την ανάπτυξη της υπαίθρου τόνισε πως άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δηνοκρατίας αποτελεί η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε άμεσα, πριν το καλοκαίρι, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η κυβέρνησή μας, τα αναγκαία μέτρα.

    Ανάμεσα στα άλλα:

    Καταργούμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για αγροτική χρήση, ώστε η τιμή τους για τον παραγωγό να μειωθεί κατά το ήμισυ.

    Περιορίζουμε το ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 18% που είναι σήμερα στο 8%.

    Μειώνουμε κατά 50% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση.

    Μειώνουμε την φορολογική επιβάρυνση για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

    Μειώνουμε τα επιτόκια χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας κατ' αρχήν στο επίπεδο των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών και επιπλέον κατά δύο μονάδες με την επιδότηση επιτοκίου που γίνεται από το κράτος.

    Προχωρούμε στην εξυγίανση του ΕΛΓΑ και στην τροποποίηση του κανονισμού του, ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλοι οι κίνδυνοι τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία.

    Δεσμευόμαστε παράλληλα, ότι η καταβολή αποζημιώσεων θα γίνεται το αργότερο σε τρεις μήνες και ότι σε περίπτωση καθυστέρησης θα καταβάλλεται έντοκα.

    Στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μας, περιλαμβάνονται επίσης:

    Η χορήγηση του ΕΚΑΣ των 21.000 δρχ. στους συνταξιούχους αγρότες.

    Η χορήγηση βοηθητικού εισοδήματος ύψους 48.000 δρχ. στους κτηνοτρόφους που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το διπλάσιο του απαλασσόμενου ποσού, της φορολογίας του εισοδήματος.

    Πρόσθεσε ότι σημαίνουσα θέση στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. έχει το σχέδιο για την επανίδρυση του κράτους και ότι στην κατεύθυνση αυτή η Ν.Δ. αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο ενός απόλυτα συγκροτημένου σχεδιασμού.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, τη μεταφορά των εκτελεστικών αποφάσεων στα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης, δίπλα στον πολίτη, την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του κράτους, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του και την εφαρμογή των νόμων για τους πάντες, για πάντα και πάντοτε.

    Επίσης σημείωσε ότι η Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια των συναλλαγών του κράτους με τους ιδιώτες, την προστασία του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας.

    "Δεν μπορεί ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης να καταγγέλλει σαν ξένος παρατηρητής, ότι μόνο για ορισμένες συμβάσεις του δημοσίου χάνονται περισσότερα από 500 δισ. το χρόνο και ο πρωθυπουργός να δηλώνει ικανοποιημένος. Η λεηλασία του δημοσίου χρήματος δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται. Ετσι που πάμε σε λίγο δε φτάνουν όσοι φόροι και αν μπουν", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ρημάζονται οι πολλοί για να στοιβάζονται οι πέντε - έξι των Αθηνών. Δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν αυτό τον τόπο τα παράκεντρα των οικονομικών συμφερόντων και οι υποτακτικοί τους.

    "Η απόφαση μας για διαφάνεια, για αξιοκρατία και πάταξη της γραφειοκρατίας είναι δεδομένη και μπαίνει στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων μας. Και βέβαια παραμένει πάντοτε ισχυρή η δέσμευσή μας σε ό,τι αφορά τους Καποδιστριακούς Δήμους", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για να πάρουν οι πολίτες τις αποφάσεις που τους αφορούν.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας στο ξεκίνημα του αιώνα είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και ακόμη χειρότερα η έκρηξη της ανεργίας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τα ονομαστικά κριτήρια του Μάαστριχτ παρέβλεψε εντελώς τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και αγνόησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ουσιαστική σύγκλιση της Οικονομίας και άφησε την ανεργία να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

    [07] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΚΕΡΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίζονται οι έρευνες της υπόθεσης για τους Έλληνες Χάκερς, οι οποίοι κατάφεραν κι έσπασαν τους απόρρητους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών, στρατιωτικής βάσης στην Αριζόνα. Οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εστιάζουν τις έρευνες στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανών, οι χάκερς χρησιμοποίησαν υπολογιστές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

    Παράλληλα έρευνες γίνονται σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ οι υπεύθυνοι καθηγητές πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα στοιχεία για την προσπέλαση αλλά δεν τα δίνουν. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα Εφετών Απόστολο Κουκουλέτσο και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Ζαχαρή.

    [08] ΝΕΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουδαπέστη, 11 Μαρτίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Η διάχυση 20.000 τόνων μολύβδου και άλλων μετάλλων από ένα μεταλλωρυχείο στη νοτιοδυτική Ρουμανία ανέβασε στα ύψη τα επίπεδα μόλυνσης αρκετών ποταμών της χώρας.

    Η μόλυνση συντελέστηκε μόλις έξι εβδομάδες μετά τη διαρροή κυανίου που είχε ως αποτέλεσμα την οικολογική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων στον ποταμό Τίσα και στο Δούναβη. Οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έλιωσαν απότομα τα χιόνια στην περιοχή προκάλεσαν ρήγμα στο φράγμα στο κρατικό μεταλλωρυχείο στη Μπάγια Μπόρσα και διαχύθηκαν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων στον ποταμό Βάσερ.

    Ρουμάνοι ειδικοί ενημέρωσαν αμέσως τους συναδέλφους τους στην Ουκρανία και την Ουγγαρία, ενώ σε μετρήσεις που έκαναν βρέθηκε σε δείγμα ενός λίτρου νερού 0,7 μιλιγκράμ χαλκού, 0,1 ψευδάργυρου, 0,04 μόλυβδου.

    Η ρουμανική κυβέρνηση απείλησε ότι θα κλείσει τα ορυχεία που δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρόμικα Τομέσκου έσπευσε στην περιοχή Μπάγια Μπόρσε για να ενημερωθεί για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στο φράγμα.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στους ποταμούς Βάσερ, Βίσο και στο τμήμα του Τίσα στη Ρουμανία εντοπίστηκαν υψηλότερα από τα επιτρεπτά επίπεδα ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου και μόλυβδου. Η ποσότητα μολύβδου ήταν τέσσερις φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα σήμερα το πρωί, και η ποσότητα ψευδάργυρου 16 φορές πάνω, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Κάρλα Τσίβου.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Παλ Πέπο μετέβη στο Τίσαμποτς, στην περιοχή που ο Τίσα διασχίζει την Ουγγαρία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γκάμπορ Χόρβατ δήλωσε ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη και ότι η χώρα του θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Εθνη, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να στείλουν στην περιοχή ειδικούς και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

    [09] Ν.Δ.: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Για διγλωσσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ επισήμανε ότι αναλαμβάνει σταδιακά τον επόμενο ρόλο της, αυτόν της αντιπολίτευσης.

    "Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτισε σήμερα - σε Εκτακτη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του - την εξουσία. Ούτε όμως την τελευταία στιγμή μπόρεσε να αρθρώσει μία κουβέντα ειλικρίνειας. Ως χτες εμφανιζόταν κόμμα του Χρηματιστηρίου και εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον του αγροτικού κόσμου", τόνισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλός υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ φεύγοντας δηλώνει τα ακριβώς αντίθετα.

    "Εμφανίζεται με απόλυτη ικανοποίηση, διακατεχόμενο από την αντίληψη ότι δεν υπάρχει τομέας, στον οποίο να μην πέτυχε σημαντική βελτίωση. Τόσο μακριά από την πραγματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται", είπε.

    Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αφού οδήγησε τη χώρα στην προτελευταία θέση των "15" σε ό,τι αφορά το χάσμα πλουσίων και φτωχών, υπόσχεται αόριστα "δίκτυ ενάντια στη φτώχια", και ότι αφού κατέφερε να οδηγήσει την ανεργία σε πρωτόγνωρα ύψη, μιλά για νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον.

    "Επιδίδεται ήδη σε άσκηση αντιπολίτευσης κατά της Ν.Δ., αποδίδοντας στους άλλους όσα αρνητικά χαρακτηρίζουν την πολιτική του. Αναλαμβάνει σταδιακά τον επόμενο ρόλο του", κατέληξε.

    [10] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 11 Μαρτίου 2000 (17:11 UTC+2)

    Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να παρέμβει στην Τσετσενία.

    "Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο ένας όμπουτσμαν μπορεί να πετύχει συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης", δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Στο μεταξύ, περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη, κατά του Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι κλείνει προς τη δικτατορία, δημιουργώντας ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. "Ο Πούτιν είναι ένας μελλοντικός δικτάτορας", φώναζαν οι διαδηλωτές σε συνθήματά τους.

    [11] ΡΩΣΙΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ

    Μόσχα, 11 Μαρτίου 2000 (17:02 UTC+2)

    Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος, που θα έχει την ονομασία Ενώση Σοσιαλδημοκρατών της Ρωσίας, το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου θα πραγματοποιηθεί σε προάστιο της Μόσχας.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, το νέο κόμμα δε φιλοδοξεί να έχει καθοδηγητικό ρόλο στην κοινωνία, ενώ προς το παρόν κρατά αποστάσεις από τις εκλογές.

    Αναφερόμενος στις ιδέες του κόμματος είπε ότι είναι σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες, και εκτίμησε ότι αναποκρίνονται στη νοοτροπία και ιστορική εμπειρία της Ρωσίας. Οι λέξεις που εκφράζουν καλύτερα αυτό που πρεσβεύει το κόμμα είναι "ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνεργασία".

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΠΙΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ουάσινγκτον, 11 Μαρτίου 2000 (16:54 UTC+2)

    Ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, μεταβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο σήμερα και αύριο προκειμένου να εκτιμήσει "τα προβλήματα" και να "στείλει αυστηρό μήνυμα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου".

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρούμπιν αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της KFOR, καθώς επίσης και με υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Χασίμ Θάτσι και του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Πρόκειται για μία ασυνήθιστη και άνευ προηγουμένου αποστολή του Ρούμπιν, κατά την οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα εκφράσει "την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξτρεμιστικές ενέργειες από όλες τις πλευρές" στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την έλλειψη ανεκτικότητας των Αλβανών προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και για τα προβλήματα που υποκινούν οι Αλβανοί της επαρχίας στη νότια Σερβία. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν επίσης ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποστέλει ταραχοποιούς στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Έχουμε ενδείξεις ότι ο Μιλόσεβιτς προκαλεί προβλήματα και ότι διαδραματίζει αρνητικό ρόλο, καταστέλλοντας τους Αλβανούς στη Σερβία" είπε ο κ.Ρούμπιν, παραδέχτηκε ωστόσο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Αλβανοί προκαλούν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Μόσχα, 11 Μαρτίου 2000 (16:41 UTC+2)

    Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, ότι είναι πρόθυμος να βελτιώσει την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την ηγεσία της Ρωσίας να κατανοήσει τους λόγους που ανησύχησαν το Βρετανό πρωθυπουργό όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπλερ, ο κ. Πούτιν είπε χαρακτηριστικά στο Βρετανό ηγέτη ότι "προβαίνουμε σε διορθώσεις μετά από συναντήσεις σαν τη σημερινή. Η Ρωσία σέβεται τη γνώμη των εταίρων της, όπως αυτή του πρωθυπουργού της Βρετανίας".

    Ο Τόνι Μπλερ είναι ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που συναντήθηκε με τον κ. Πούτιν, από τότε που ανέλαβε την προεδρία, μετά την παραίτηση του Μπορίς Γέλτσιν.

    [14] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2000 (14:28 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κόψει πρώτο το νήμα στις εκλογές της 9ης Απριλίου, εξασφαλίζοντας μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη σημερινή αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ασφαλής πορεία της Ελλάδας στο μέλλον στηρίζεται στο αποτέλεσμα των εκλογών του Απριλίου και κάλεσε τους βουλευτές να "σαρώσουν" την ελληνική ύπαιθρο, παρουσιάζοντας την κυβερνητική πολιτική "από σπίτι σε σπίτι και από πόρτα σε πόρτα".

    Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Σημίτης τόνισε χαρακτηριστικά: "Σε αυτόν τον αγώνα ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ευχαριστώ για την προσπάθεια σας στην περίοδο που πέρασε. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Το κύριο σημείο είναι όμως, ότι δεν θα σας αποχαιρετίσω, γιατί μετά τις εκλογές θα βρεθούμε πάλι οι ίδιοι και με πολλούς νέους συναδέλφους σας, γιατί με τη μάχη που θα δώσετε θα πάρουμε μεγάλη πλειοψηφία στις 9 Απριλίου".

    Αναφερόμενος εξάλλου, στη σημερινή ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο κ.Σημίτης υπογράμμισε: "Η υπεύθυνη κυβερνητική στάση οδήγησε τελικά τη Νέα Δημοκρατία να αναδιπλωθεί στο θέμα της περοεδρικής εκλογής, καθώς για μήνες επιχειρούσε να θολώσει τα νερά". Τέλος, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. .


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 March 2000 - 19:13:52 UTC