Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 9ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [02] ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΤΟ ΣΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • [05] ΣΤΕΡΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [06] ΜΑΡΙΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [07] ΝΔ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [08] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [09] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΒΟΔΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ
  • [10] ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ
  • [12] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 9ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (10:25 UTC+2)

    Τους δέκα μεγάλους στόχους του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία έθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας, το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό για συστράτευση και κοινή πορεία προς το μέλλον με στόχο την προοδευτική εξέλιξη της χώρας. Τόνισε ότι κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, να διαμορφωθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προσφέρεται ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη για το σήμερα και για το μέλλον. "Οι εκλογές της 9ης Απριλίου είναι κρίσιμες", είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε τα κόμματα σε έναν υψηλού επιπέδου εκλογικού αγώνα.

    Σχετικά με τα μεγάλα θέματα της χώρας την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τη δρομολόγηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων από την διακυβερνητική διάσκεψη και την δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Εξειδικεύοντας τους δέκα στόχους του ΠΑΣΟΚ για την τετραετία 2000-2004, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας, με ακόμη ισχυρότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και κυρίως η ισχυροποίηση της ελληνικής περιφέρειας ώστε να ανέβει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του στόχου για ανάπτυξη της χώρας ο κ. Σημίτης προανήγγειλε για τη διετία 2001-2002 δημοσιονομικά μέτρα κόστους 390 δισεκατομμυρίων δραχμών. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο στόχο του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας, προανήγγειλε τη δημιουργία τριακοσίων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και άλλων τόσων θέσεων αμειβόμενης κατάρτισης για ανέργους. Για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου που αποτελεί τον τρίτο στόχο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα διατεθούν 9 τρισεκατομμύρια δραχμές, στα οποία θα προστεθούν άλλα τρία τρισεκατομμύρια από τους πόρους του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Από αυτά, επτά τρισ. θα διατεθούν για το αγροτικό εισόδημα, δύο τρισ. για τις αναπτυξιακές υποδομές και τα υπόλοιπα για την υλοποίηση μέτρων δράσης για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    Η επένδυση στην γνώση και τη νέα γενιά μέσα από το πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί τον τέταρτο στόχο του ΠΑΣΟΚ ενώ η πέμπτη βασική επιδίωξη είναι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης με εξειδικευμένες πολιτικές για τους συνταξιούχους, τους ηλικιωμένους, τις νέες μητέρες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα νέα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης τη ριζική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και τη δημιουργία δικτύου ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό με στόχο την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης.

    Εκτος στόχος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία είναι κατά τον κ. Σημίτη η καταπολέμηση του εγκλήματος και η αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Έβδομος στόχος είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων. Στους στόχους του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται ακόμη η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς του 2004 και η ισχυροποίηση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, ώστε να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, να προωθηθεί η ειρήνη στην περιοχή και να προχωρήσει η επίλυση θεμάτων όπως το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς για το χρηματιστήριο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το χρηματιστήριο έχει αυτονομία, την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να περιφρουρήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα. "Το Χρηματιστήριο είναι μία αγορά που λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προέβλεψε εξάλλου ότι μακροπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους θα είναι θετική καθώς όπως υπογράμμισε η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική.

    Σχετικά με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη τετραετία, ο κ. Σημίτης ανέφερε τις δεσμεύσεις του για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οικοδόμηση μιας ισχυρής Ελλάδας που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, και εκσυγχρονισμό της χώρας με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Τόνισε, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο και τώρα ζητά την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού.

    Παρουσιάζοντας ειδικότερα, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι μειώθηκαν τα γιγάντια ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και ο πληθωρισμός που είχαν καθηλώσει την οικονομία σε διαρκή ύφεση. "Επιτύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τη σταθεροποίηση και διαφυλάξαμε ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή", είπε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με την πορεία της Ελλάδας στην ΟΝΕ επισήμανε ότι η χώρα καταθέτει έναν άρτιο φάκελο καθώς έχει επιτύχει όλα τα κριτήρια. "Η ένταξή μας είναι κλειδωμένη. Η οικονομική ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον", είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε εξάλλου στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ειρήνη στα Βαλκάνια, την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, την ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών με τα κράτη της περιοχής, την αποδοχή κατά τη σύνοδο του Ελσίνκι των προϋποθέσεων που έθεσε η Ελλάδα για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (10:26 UTC+2)

    Πυρετός διεργασιών επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επισκέφτηκε το πρωί τη θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση" στην Αθήνα, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση γιατρών και νοσηλευτών σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί στη 1 το μεσημέρι με την οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου", ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφτεί το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΤΟ ΣΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βουκουρέστι, 2 Μαρτίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην παρεμποδίσει την επικράτηση δημοκρατικού καθεστώτος στο Μαυροβούνιο που αποτελεί μέρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

    Ο κ. Κλαρκ από την Ρουμανία όπου βρίσκεται είπε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και ανησυχεί για τις δημοκρατικές τάσεις που αναπτύσσονται στη περιοχή ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα προσέχει τις κινήσεις του Γιουγκοσλάβου προέδρου.

    Ο κ. Κλαρκ καταδίκασε το κύμα βίας που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και επισήμανε ότι η αλβανική πλευρά υποσχέθηκε να απέχει από συγκρούσεις στην περιοχή.

    Ο.Κ.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ελεγχθεί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Φλας", επισήμανε ότι αν και υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή, δεν προβλέπεται να ξεσπάσει κάποια μεγάλη κρίση.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, "όλη αυτή η φιλολογία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, είναι αντίθετη σε αυτά που εμείς επισήμως έχουμε ακούσει από τα χείλη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον ή από συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ", ενώ παράλληλα διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση για νέα επέμβαση. "Δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο, ούτε έχουμε κάποια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ", πρόσθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

    [05] ΣΤΕΡΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ουάσιγκτον, 2 Μαρτίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσει τη νέα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε η Μόσχα, καθώς το πρωί ο Ρώσος στρατιώτης της KFOR που είχε δεχθεί χτες τα πυρά αγνώστων στην πόλη Σρμπιτσα, υπέκυψε τελικώς στα τραύματά του.

    Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ, δήλωσε ότι γνωστοποίησε στους Αλβανούς της περιοχής την αντίθεση της Δύσης σε κάθε βίαιο επεισόδιο και πρόσθεσε ότι έχει τις εγγυήσεις των ηγετών τους ότι συμμερίζονται αυτή την άποψη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως, εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν πολλά ακόμη χρόνια διεθνούς παρουσίας στην περιοχή για να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στεριώνουν στο Κοσσυφοπέδιο τουλάχιστον για άλλα δέκα χρόνια, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, κάτι που προκάλεσε ήδη την οργή του Κογκρέσου.

    Το θέμα προέκυψε από την αποκάλυψη ότι ο αμερικανικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο, έχτισε κρυφά 300 οικήματα από ξύλο, αξίας καθενός 175.000 δολαρίων. Αμερικανοί βουλευτές που επέστρεψαν χθες από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσαν ότι τα στρατιωτικά αυτά οικήματα, τα είδαν σε βάση στο νοτιοανατολικό Κόσοβο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο για τους 5.500 αμερικανούς στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, ο απερχόμενος στρατηγός Oυέσλεϊ Κλαρκ, καταθέτοντας στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν προβλέπει αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, μέχρις ότου δεν αποχωρήσει από την εξουσία ο Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κάτι που όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται να συμβεί σε πάρα πολλά χρόνια.

    Ο διοικητής της βάσης, συνταγματάρχης Ράσελ Ντερ είπε ότι τα 300 κτίρια, ανεγέρθησαν για να χρησιμοποιηθούν μόνο για πέντε χρόνια.

    [06] ΜΑΡΙΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το θέμα της έλλειψης στατιστικών στοιχείων για την ανεργία στην Ελλάδα έθεσε με ερώτησή του στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μαρίνος.

    Ο κ.Μαρίνος ανέφερε στην ερώτησή του ότι η Eurostat ανακοίνωσε στις 4 Ιανουαρίου ενδιαφέροντα στοιχεία με ποσοστά ανεργίας για τους άνδρες και τις γυναίκες στο σύνολο της Ενωσης, για την περίοδο απο το Νοέμβριο του 1997 έως το Νοέμβριο του 1999, από τα οποία λείπουν αυτά της Ελλάδας. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε εξηγήσεις για την παράλειψη αυτή, αλλά και για τους λόγους που την προκάλεσαν.

    [07] ΝΔ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Για ανύπαρκτο έργο στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα στον ΟΣΕ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΟΚΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Χειμαράς, με αφορμή τη σχετική διαφημιστική εκστρατεία της.

    Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι έχει συρρικνωθεί το δίκτυο του ΟΣΕ κυρίως στη γραμμή Πελοποννήσου, ενώ τα ορεινά τμήματά του δεν συντηρούνται, με αποτέλεσμα ακόμη και το "Ιντερσίτυ" να εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε 7,5 ώρες αντί σε 6, όπως γινόταν το 1993.

    Για τις αποδοχές των υπαλλήλων ανέφερε ότι μειώνονται σε αντίθεση με αυτές των "ειδικών συμβούλων" που πολλαπλασιάζονται, ενώ τα κονδύλια της Ε.Ε. δεν απορροφώνται και η κατασπατάληση δημοσίων χρημάτων έχει γίνει θεσμός.

    [08] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός θα συναντηθούν αύριο το απόγευμα στο κολυμβητήριο της Νίκαιας στην Αθήνα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας πόλο ανδρών.

    Οι ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν σήμερα στον πρώτο ημιτελικό επί της Χίου με σκορ 9 - 8, ενώ ο Εθνικός έκανε την μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε από τη διοργάνωση του Κυπέλλου τη Βουλιαγμένη. Οι πειραιώτες κέρδισαν στην παράταση τους "μπέμπηδες" με 13 - 12, ενώ η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει 12 -12.

    [09] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΒΟΔΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Σόφια, 2 Μαρτίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή βοδινών από την Δανία ως άμεσο μέτρο για το περιστατικό που σημειώθηκε όταν μια αγελάδα παρουσίασε συμπτώματα της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας.

    Το εμπάργκο ισχύει για τις εισαγωγές ζώων αλλά και παράγωγων προϊόντων ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Υγιεινής.

    Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι βρέθηκαν σε κοπάδι αγελάδων ζώα που ήταν μολυσμένα με τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και υιοθέτησαν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

    Ο.Κ.

    [10] ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Δύο εργατικά ατυχήματα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα, σημειώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις 11 π.μ. ο Αντώνιος Δρογάνης ετών 37, κάτοικος Χαλάστρας, τραυματίστηκε βαριά, κατά τη διάρκεια εργασιών αντικατάστασης της στέγης του εργαστηρίου σωληνουργίας

    "ΜΑΒΙΣΩ ΑΕ." στην οδό Ν. Μοναστηρίου 132. Υποχώρησε αμιντολαμαρίνα στην οποία πάτησε και έπεσε από ύψος 6 περίπου μέτρων. Ο κ. Δρογάνης μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

    Το δεύτερο ατύχημα συνέβη στις 9π.μ. στο εργοστάσιο "ΣΗΜΕΝΣ -Τηλεβιομηχανική Α.Ε.", στην Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής 19. Ο Πρόδρομος Προδρομίδης, ετών 46, κάτοικος Θεσσαλονίκης, έπεσε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών ελαιοχρωματισμού από ύψος έξι περίπου μέτρων από πτυσόμενη σκάλα. Νοσηλεύεται, ελαφρά τραυματισμένος, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    [11] ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ναυτιλιακός πράκτορας και επίτιμος πρόξενος του Μπαγκλαντές κατηγορείται ότι συμμετείχε σε κύκλωμα εκβιασμού εναντίον άλλου ναυτιλιακού πράκτορα και επίτιμου πρόξενου της Κεντρικής Αφρικής.

    Πρόκειται για το Θεόδωρο Βενετσάνο, 56 ετών και τον Δημήτρη Αδαμόπουλο, 62 ετών, που είχαν οικονομικές διαφορές με τον ναυτιλιακό επιχειρηματία και επίτιμο πρόξενο Κεντρικής Αφρικής, Χρήστο Στάθη 56 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Βενετσάνος ανέθεσε την επίλυση των διαφορών του στους Αθανάσιο Φασίτη, 43 ετών και Αστέριο Καλογριά, 26 ετών, οι οποίοι απείλησαν το Χρήστο Στάθη, για να του αποσπάσουν δύο εκατομμύρια δραχμές.

    Οι τέσσερις συληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και κατηγορούνται για εκβίαση, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία στην εκβίαση και αντίσταση κατά της αρχής. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή.

    [12] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Την άποψη ότι αποτελούν εμπαιγμό του ελληνικού λαού με στόχο την πολιτική παραπλάνησή του για την εξασφάλιση ψήφων, οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ.Τσοβόλας καταλόγισε στην κυβέρνηση ερήμωση της υπαίθρου, αύξηση της ανεργίας, απόγνωση εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών, υπερχρέωση των μικρομεσαίων και φτώχεια σε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες και τόνισε ότι οι εξαγγελίες είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προς την Ε.Ε., με το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης 1999-2002.

    Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι παράλληλα με τις σημερινές εξαγγελίες και για την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, η κυβέρνηση ανέλαβε τρεις βασικές δεσμεύσεις που αφορούν στο πάγωμα των μισθών και συντάξεων, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και στη μείωση κοινωνικών παροχών και αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο κ.Τσοβόλας επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις έχουν στόχο την πολιτική παραπλάνηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 March 2000 - 19:15:06 UTC