Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΑ"
  • [03] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΝΕΩΝ
  • [04] ΕΛΠΕ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 240 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΛΟΧΟΣ ΤΗΣ KFOR
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΡΧΙΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [09] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [10] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
  • [11] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [12] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Κομοτινή, 19 Φεβρουαρίου 2000 (12:13 UTC+2)

    Το όραμα και το σχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει, ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα, με βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των13 περιφερειών της και της κάθε περιφέρειας χωριστά. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο η Αττική, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας το πρωί, τμήμα της Εγνατίας οδού, μήκους 27 χλμ. που συνδέει την Κομοτηνή με τη Μέστη.

    Τα εγκαίνια έγιναν στη γέφυρα του ποταμού Λίσσου και στην ομιλία του ο κ. Σημίτης υπογράμμισε: "Το παρόν και το μέλλον της Εγνατίας οδού ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα δεμένο με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, με την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη και την καλύτερη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε ότι από το Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν χάθηκε ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε όλοι μας, με τα ίδια μας τα μάτια, ότι η Εγνατία οδός ως διευρωπαϊκό δίκτυο, ως σύγχρονος ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα, με διασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, που ξεπερνούν το 1 τρισ. δρχ. Σήμερα είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε τους πάντες και κυρίως τους κατοίκους των περιφερειών ότι για την περίοδο 2000 έως το 2002 και 2006 η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς γιατί η κυβέρνησή μας έχει διασφαλίσει τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

    Η Εγνατία οδός ως ένα μεγάλο έργο, ένα έργο πνοής με όλα όσα συμβολίζει και αντιπροσωπεύει για την ισχύ της Ελλάδος και την ισόρροπη ανάπτυξή της απαιτεί συνέχεια και συνέπεια στο σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή της. Απαιτεί ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, χωρίς αρνήσεις, χωρίς αφορισμούς και μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, και παραβρέθηκαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καμπέλης, Νομάρχες, Δήμαρχοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, που αψήφησαν τη βροχή και το κρύο.

    ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

    Η Εγνατία οδός είναι ένα έργο υψίστης Εθνικής σημασίας που μέρα με τη μέρα γίνεται πραγματικότητα, με διασφαλισμένους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν το 1 τρισ. δρχ. Τα 100 δισ. δρχ. θα διατεθούν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των οικοσυστημάτων.

    Η Εγνατία οδός έχει συνολικό μήκος 680 χλμ.

    Από τα 680 χλμ. κατασκευάσθηκαν σε προηγούμενες περιόδους τα 120 χλμ.

    Σήμερα, κατασκευάζονται 452 χλμ. του άξονα με 65 εγκατεστημένες εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 925 δισ. δρχ.

    Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση άλλων 4 έργων σε μήκος 11 χλμ. και με συνολικό προϋπολογισμό 80 δισ. δρχ.

    Άρα σήμερα (Φεβρουάριος 2000) βρίσκονται σε εξέλιξη 69 έργα σε 463 χλμ. κατά μήκος του άξονα.

    Επίσης, κατά την περίοδο 1999 και ως το τέλος το 2000 έχουν ολοκληρωθεί και ολοκληρώνονται 200 χλμ. Από αυτά παραδίδονται στην κυκλοφορία μεγάλα αυτοτελή τμήματα της οδού συνολικού μήκους 180 χλμ.

    Το πρόγραμμα παράδοση τμημάτων σε κυκλοφορία εντός του 2000 έχει ως εξής:

    1ο τρίμηνο 54 χλμ.

    2ο τρίμηνο 66 χλμ.

    μέχρι το τέλος του 2000 άλλα 60 χλμ.

    Η γεωγραφική κατανομή των τμημάτων είναι η εξής:

    Στην Ήπειρο 24 χλμ.

    Στη Δυτική Μακεδονία 66 χλμ.

    Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 90 χλμ.

    Η Εγνατία είναι ένα έργο εγγύηση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης.

    Η Εγνατία οδός μαζί με τις πύλες της, τα 5 λιμάνια, της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και τα 6 αεροδρόμια και μαζί με τους εννέα κάθετους άξονες που συνδέουν την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη με τις χώρες των Βαλκανίων πολλαπλασιάζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς όλης της Ελλάδας.

    Σε όλους τους κάθετους άξονες σε όλα τα αεροδρόμια και σε όλα τα λιμάνια που συνδέονται με την Εγνατία Οδό έχουν ολοκληρωθεί ή κατασκευάζονται έργα με διασφαλισμένους πόρους.

    Είναι το έργο, που καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα κυρίαρχο πόλο αναφοράς και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή σε έναν όμορο αλλά και ευρύτερο γεωγραφικό οικονομικό και γεωπολιτικό χώρο με εκτεταμένη ενδοχώρα και με εκατομμύρια πληθυσμό.

    Η Εγνατία οδός είναι ένα έργο ζωτικής γεωπολιτικής προτεραιότητας, ένα έργο που εδραιώνει την πολιτική και οικονομική ισχύ της Ελλάδας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τις Παρευξείνιες Χώρες.

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Η περιοχή επιρροής/εξυπηρέτησης στο Παραμεθόριο Τόξο, της Εγνατίας οδού, με βάση τα στοιχεία του 1991:

    Αντιπροσωπεύει ως προς τον πληθυσμό το 36% του συνόλου της χώρας και το 55% της λοιπής χώρας, αν εξαιρεθεί η Αττική.

    Αντιπροσωπεύει ως προς το ΑΕΠ, το 33% του συνόλου της χώρας και το 52% της λοιπής χώρας αν εξαιρεθεί η Αττική.

    Αντιπροσωπεύει ως προς τον πρωτογενή τομέα μεγάλου μεγέθους δραστηριότητες, π.χ. το 54% συνολικής γεωργικής γης της χώρας και το 65% της αρδευόμενης έκτασης.

    Αντιπροσωπεύει ως προς το δευτερογενή τομέα, το 41% της συνολικής απασχόλησης στη Βιομηχανία-Βιοτεχνία της χώρας και το 69% αν εξαιρεθεί η Αττική, ως προς δε την εξορυκτική δραστηριότητα ποσοστό 51% και 59% αντίστοιχα.

    Η Εγνατί οδός όχι μόνο βγάζει από τη γεωγραφική, κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική απομόνωση, αλλά δίνει και δυναμική και πολύπλευρη ανάπτυξη σε 4 Περιφέρειες και 16 Νομούς της Χώρας. Η Εγνατία οδός θα δώσει άμεση πρόσβαση σε:

    19 μεγάλες πόλεις

    332 χωριά

    5 λιμάνια

    6 αεροδρόμια

    30 τουριστικές και άλλου γενικού ενδιαφέροντος περιοχές

    10 σημαντικές βιομηχανικές περιοχές

    Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Για τα έργα της Εγνατίας είχαν εξασφαλισθεί από τα κοινοτικά προγράμματα του 2ου πακέτου Delors (περίοδος 1994-1999) 430 δισ. δρχ. Από αυτά το 60% είναι κοινοτικοί πόροι και το 40% εθνική συμμετοχή.

    Στα προγράμματα του 3ου Πακέτου (περίοδος 2000-2006), περιλαμβάνεται ως έργο πρώτης προτεραιότητας η ολοκλήρωση του συνόλου της Εγνατίας με επιπλέον κονδύλια της τάξης των 620 δισ. δρχ.

    Η Εγνατία είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που κατασκευάζεται σήμερα στην Ευρώπη και οι πόροι που θα διατεθούν στον άξονα από το Β' και το Γ' ΚΠΣ για την ολοκήρωσή του θα ξεπερνούν το 1 τρισ. δρχ.

    Η ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων

    Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα, στις προτεραιότητες του Γ' ΚΠΣ για τον τομέα Μεταφορών, περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής των καθέτων αξόνων, καθώς και των έργων στα λιμάνια και τα αεροδρόμια που αποτελούν τις πύλες της Εγνατίας, με διασφαλισμένα κονδύλια ύψους 300 δισ. δρχ.

    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Όπως προαναφέρθηκε, από τα 680 χλμ. του άξονα της Εγνατίας στο παρελθόν κατασκευάσθηκαν και έχουν αποδοθεί στην κυκλοφορία 120 χλμ.

    Στα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης για την περίοδο 1994-2000 (2ο πακέτο) έχουν ενταχθεί για δημοπράτηση και κατασκευή, τμήματα συνολικού μήκους 511 χλμ. Από αυτά:

    Σήμερα κατασκευάζονται 65 έργα σε μήκος 452 χλμ.

    Οι 65 εγκατεστημένες εργολαβίες με συνολικό μήκος 452 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτησης 925 δισ. δρχ., έχουν την εξής γεωγραφική κατανομή:

    Στην περιφέρεια της Ηπείρου: 21 εργολαβίες με συνολικό μήκος 102 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 334 δισ. δρχ.

    Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας: 14 εργολαβίες με συνολικό μήκος 86 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 172 δισ. δρχ.

    Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας: 9 εργολαβίες με συνολικό μήκος 90,4 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 172 δισ. δρχ.

    Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 21 εργολαβίες με συνολικό μήκος 173,8 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 247 δισ. δρχ.

    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε."

    Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Εταιρία έχει διάρκεια ζωής 50 χρόνια. Θα λειτουργεί, συντηρεί και εκμεταλλεύεται το δρόμο. Μπορεί επίσης να αναλάβει την ευθύνη και του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί τον κύριο άξονα.

    Πράγματι, δεν είναι ορθό να διαχωριστεί διαχειριστικά ο κύριος άξονας από τους τροφοδότες του. Το πλοκάμι των βασικών οδικών αξόνων της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει υπό ενιαίο management και η "ΕΓΝΑΤΙ ΟΔΟΣ Α.Ε." να εξελιχθεί στον φορέα υλοποίησης και διαχείρισης όλων των βασικών οδικών υποδομών.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΑ"

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2000 (17:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευάγγελος Γιαννόπουλος

    Της Β. Κουτσούμπα

    Με σκληρή δήλωση απάντησε σήμερα η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, για τα "ροζ σκάνδαλα".

    Καταδίκασε το φαινόμενο αυτό, τονίζοντας ότι προκαλεί γενική σύγχιση, καχυποψία, αποδιαρθρώνει τη βάση της κοινωνίας και υπονομεύει το πολίτευμα. Η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και γι' αυτό το λόγο έχει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    Αναφερόμενος στο ισχύον νομικό πλαίσιο είπε ότι είναι επαρκές και πρόσθεσε ότι έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της προσωπικής ζωής του πολίτη και αναμένεται η έγκρισή του.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι με το νόμο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο ΕΣΡ να επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως τέτοια θέματα και να διακόπτει μια εκπομπή που δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα. Επίσης υπάρχουν οι δυνατότητες για επιβολή προστίμου από πέντε έως 500 εκατ. δρχ., προσωρινή αναστολή ή οριστική διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής, ανάκληση της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού.

    Τέλος τόνισε ότι από το 1998 έως και σήμερα η διοίκηση του ΕΣΡ δεν έκανε τίποτα σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα και κάλεσε τον σημερινό πρόεδρο του ΕΣΡ να εφαρμόσει το νόμο.

    [03] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2000 (15:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Α.αθενς

    Στην υλοποίηση προγραμμάτων σύνδεσης των Αποδήμων Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο προχωρούν το καλοκαίρι, το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και το υπουργείο Εξωτερικών με "όχημα" τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.

    Το πρόγραμμα αυτό, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προεδρείου του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού αφορά στην φιλοξενία αποδήμων νέων στην Ελλάδα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κρατούν την επαφή με την πατρίδα. Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται, στη συνέχεια οι δήμοι και οι νομαρχίες θα καταθέτουν αιτήσεις και θα ακολουθεί η επιλογή εκείνων των φορέων που θα δίνουν τα μεγαλύτερα εχέγγυα ότι το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικών και πιθανότατα, όπως είπε ο κ.Φλωρίδης, θα χρειαστεί και μια μικρή συμμετοχή και από τους ΟΤΑ, προκειμένου να υπάρξουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο κ. Νιώτης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα που δημιουργείται για πρώτη φορά με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του ΣΑΕ. Το "World Cup" είναι μια παγκόσμια κατασκήνωση νέων και το συγχρηματοδοτούν οι παραπάνω φορείς. Από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου του 2000 θα φιλοξενηθούν στην Σκοτίνα της Πιερίας 2.000 νέοι. Η διοργάνωση τελεί υπό την οργανωτική ευθύνη του ΣΑΕ και ιδιαιτέρως του παγκοσμίου συντονιστικού συμβουλίου των νέων αποδήμων, το οποίο εξελέγη στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου του 1999.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα που συζήτησε το νέο διευρυμένο προεδρείο του ΣΑΕ στην πρώτη τακτική συνεδρίασή του, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα φιλοξενίας Αποδήμων νέων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την εποπτεία του προγράμματος θα έχει το ΣΑΕ.

    Η προοπτική αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ, όπως είπε ο κ. Νιώτης, ήταν ένα άλλο ζήτημα στο οποίο το προεδρείο επέστησε την προσοχή του, και ήδη εξαγγέλει προγράμματα που αφορούν σε μια πιστωτική κάρτα προς τους ομογενείς, αλλά και κάρτα μέλους.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ενότητας του Απόδημου Ελληνισμού, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι τόσο προσωπικά ο ίδιος, όσο και το προεδρείο του ΣΑΕ θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων των Αποδήμων Ελλήνων. Επίσης, βαρύτητα έδωσε στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα του Συμβουλίου για την ιατρική περίθαλψη των ομογενών στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στην Αλβανία και όπως είπε το ΣΑΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του και θα προωθήσει πολιτικές για την στήριξη των Αποδήμων Ελλήνων όπου γης.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η χρονιά αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο ΣΑΕ να υλοποιήσει τα προγράμματά του, γιατί όπως σημείωσε, το ΣΑΕ προχωρά δυναμικά και με στόχους.

    Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, διαβεβαίωσε τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ ότι η επιτροπή θα είναι αρωγός του Συμβουλίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή του ΣΑΕ και στο θέμα της ευαισθητοποίησης του πολιτικού κόσμου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    [04] ΕΛΠΕ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 240 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2000 (19:09 UTC+2)

    Την κατιούσα θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου, ενώ τον Μάρτιο θα παρουσιάσει νευρικότητα, καθώς θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΟΠΕΚ και οι εκλογές του Ιράν που θα δώσουν την καταλυτική απάντηση, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια" Ελευθέριος Τζέλλας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της πορείας και των προοπτικών του Ομίλου. Διατύπωσε δε, την εκτίμηση ότι τελικά η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί μεταξύ των 20-23 δολαρίων το βαρέλι.

    Παρουσιάζοντας τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου, ο κ. Τζέλλας υπογράμμισε ότι ο Ομιλος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και απόδειξη είναι το γεγονός ότι στα επόμενα πέντε χρόνια στο βορειοελλαδικό χώρο θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού 230-240 δισ. δραχμών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ΕΛ.ΠΕ θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο εγγύς μέλλον.

    Οσον αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), σημείωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΕΛΠΕ αυξήθηκε σε 35%, καθώς ο Ομιλος θεωρεί ότι το φυσικό αέριο είναι το ενεργειακό προϊόν του 21ου αιώνα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Ομιλοςθα συμμετάσχει στη διάρθρωση της προσφοράς ενέργειας κατά 7%. Οπως ανέφερε, βασικός στόχος του Ομίλου είναι "να ξεφύγουμε από αυτό που λέμε πετρελαϊκός Ομιλος και να περάσουμε στο σύνολο των ενεργειακών προϊόντων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που σταδιακά θα αρχίζει να δοκιμάζει ο Ελληνας καταναλωτής και σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την εγκατάστασή του είναι σίγουρα μακροπρόθεσμος, αλλά η βάση κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι κατά κύριο λόγο ηλεκτρική ενέργεια και κατά δεύτερο οικιακή κατανάλωση.

    "Πιστεύουμε ότι σε πέντε χρόνια η αγορά της Βαλκανικής, όσον αφορά τα ενεργειακά προϊόντα, θα προσαρμοστεί με τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και κατά συνέπεια θα έχουμε μια νέα ενεργειακή αγορά 70 εκατ. ανθρώπων που σε αυτή θεωρούμε ότι θα παίξουμε κυρίαρχο ρόλο. Ο Ομιλος έχει πραγματοποιήσει το πρώτο του βήμα στα Σκόπια, το δεύτερο στην Αλβανία και τα βήματα θα συνεχιστούν με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, δεδομένου ότι ο Ομιλος είναι ο πιο ισχυρός στην περιοχή από χρηματοοικονομική άποψη και από άποψη εμπειρίας, καθώς λειτουργεί σε απελευθερωμένες αγορές και σε μορφές που θα αναπτυχθούν σε αυτές τις χώρες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας.

    Αναφερόμενος σε διαπραγματεύσεις του Ομίλου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Τζέλλας επεσήμανε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις επαφές με στρατηγικού χαρακτήρα πετρελαική βιομηχανία στη Ρουμανία, ενώ για τη Βουλγαρία τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για να δρομολογηθούν εξελίξεις. Για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είπε ότι αυτή η περίοδος δεν ευνοεί τις διαπραγματεύσεις.

    Για την παρουσία των ΕΛ.ΠΕ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ο πρόεδρος του Ομίλου υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, καθώς οι επενδυτές προτιμούν μια σταθερή μετοχή με ανοδική πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι "είμαστε η πλέον αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και όταν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περάσει από τις αναδυόμενες στις ώριμες οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα διαλέξουν μετοχές των ΕΛΠΕ και αυτό προσδιορίζει που θα κινηθούν".

    Ε.Α.

    [05] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΛΟΧΟΣ ΤΗΣ KFOR

    Πρίστινα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Στην έδρα του, στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου επέστρεψε το μεσημέρι ο ελληνικός μηχανοκίνητος λόχος πεζικού του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος. Ο ελληνικός λόχος είχε μεταβεί στις 15 Ιανουαρίου 2000 στην περιοχή της Μιτρόβιτσας, στα πλαίσια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ''προγραμματισμένης και συνήθους αποστολής''.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Για σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τονίζοντας ότι ο λαός θα την απορρίψει με την ψήφο του την 9η Απριλίου.

    Ο κ. Τσοβόλας σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στους Νομούς Ηλείας και Αχαϊας επισήμανε ότι "ο κ. Σημίτης και η δήθεν εκσυγχρονιστική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να εμφανίσουν ως "κεντροαριστερά" το μόρφωμα που δημιουργούν, γεγονός που αποτελεί προσπάθεια πολιτικής παραπλάνησης του λαού και κρύβει με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της τη σκληρή, συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τους ολίγους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε βάρος των πολλών".

    Υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΚΙ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και δύο μήνες. "Αν ο λαός αποφασίσει να αφαιρέσει την αυτοδυναμία από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενισχύοντας τα μικρά, τότε είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος με άλλα προοδευτικά κόμματα σε μία γνήσια προοδευτική κυβέρνηση, το πρόγραμμα της οποίας θα βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των απλών πολιτών", είπε.

    Ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε και στα ροζ σκάνδαλα τονίζοντας ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να αγνοούν τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι "όποιος σκάβει το λάκο του άλλου πέφτει αυτός πρώτος μέσα".

    Επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αντίκεινται σε βασικούς κανόνες πολιτικής ηθικής και ότι ταυτόχρονα παραβιάζουν ευθέως τις κείμενες διατάξεις.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή του πολίτη, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό για να επιβληθούν ρυθμίσεις που μπορούν να αποβούν σε βάρος της ελευθερίας του τύπου.

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ένα ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη τύπου στην Πρέβεζα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηπειρο τόνισε ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είτε αντιδικούν επί της διαδικασίας, είτε συναγωνίζονται στην παροχολογία και ότι δε θέλουν διάλογο επί της ουσίας όλων με όλους.

    "Βλέπουμε τις ίδιες συμπεριφορές. Ο κύριος Σημίτης να προαναγγέλλει πακέτα Σημίτη, ο κύριος Καραμανλής να προωθεί πακέτα Ν.Δ. τα δικά του πακέτα. Πακέτα πάνε και έρχονται, αλλά παραμένουν τα ίδια προβλήματα σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων, σε βάρος των αγροτών, των μικρομεσαίων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μισθωτών", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αποδέκτες αυτών των πακέτων είναι μονάχα οι μεγάλοι χρηματοδότες των κομμάτων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε στην πορεία προς τις εκλογές, να μπουν στην ημερήσια διάταξη του προεκλογικού αγώνα τα προβλήματα, τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της μετά - ΟΝΕ περιόδου, τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της μετά Ελσίνκι περιόδου και τα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος στην περίοδο μετά την εκλογή της επόμενης Βουλής, οπότε αρχίζει η αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αποκρύπτουν την αλήθεια από την ελληνική κοινωνία, καθώς όπως είπε κεντρικός στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα στους δείκτες του Προγράμματος Σύγκλισης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για φαινόμενα κατάπτωσης του δημόσιου βίου, για τρύπιο και σάπιο πολιτικό σύστημα που παράγει τον κανιβαλισμό στο δημόσιο βίο.

    Τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δε θέλησαν να υπάρξει ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα με αξιόπιστους θεσμούς διαφάνειας και ελέγχου με ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος, με δεσμευτική δεοντολογία για τα ΜΜΕ.

    Χαρακτήρισε τέλος αδιανόητο ο υπουργός Δικαιοσύνης να ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιλεκτικές αποκαλύψεις, ότι αυτά αφορούν τους άλλους και δεν αφορούν την κυβερνητική παράταξη επισημαίνοντας ότι έτσι συντηρείται η λασπολογία.

    Αύριο το πρωί ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί τους Δήμους Λούρου και Θεσπρωτικού της Πρέβεζας και το απόγευμα θα μεταβεί στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΡΧΙΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Ξάνθη, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας για τους μουσουλμάνους της Θράκης και στην ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης αναφέρθηκε απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή για την αντιπολιτευτική τακτική και τις υποσχέσεις που μοιράζει απλόχερα.

    Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του κλειστού γυμναστηρίου της Ξάνθης με την επωνυμία "Φίλιππος Αμοιρίδης" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τον τελευταίο καιρό έγιναν αξιοσημείωτα βήματα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με την απόφαση του Ελσίνκι η Ελλάδα απέδειξε ότι υποστηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, και ότι θα προχωρήσουμε σε κοινούς δρόμους.

    "Εμείς κάναμε τα βήματά μας. Περιμένουμε από την Τουρκία τα δικά της", είπε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ειρήνη στην περιοχή μας διέρχεται από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    "Καλούμε την Τουρκία να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", σημείωσε προσθέτοντας ότι το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο διευκολύνει μία λύση με διζωνική και δικοινοτική ομόσπονδη δομή κράτους, υποστηρίζει μία Κύπρο με ενιαία κρατική οντότητα.

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ξάνθη είναι ιστορικά μία πρωτοπόρος περιοχή του συνεργατισμού, ότι στη Θράκη εκλεγόταν ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

    Τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών και ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχει θέσει στόχο για την επόμενη επταετία την ένταξη άλλων 35.000 νέων αγροτών στο πρόγραμμα των κινήτρων.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά και το συνταξιούχο αγρότη, σημειώνοντας ότι τα ποσά για την πρόωρη συνταξιοδότηση αυξήθηκαν κατά 25% από 1.1.2000, ότι αποφασίστηκε ένα ακόμη μέτρο που θα ωφελήσει περίπου 800.000 αγρότες. Η αύξηση της αγροτικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 10.000 δρχ. για όλα τα κλιμάκια. Η κατώτερη αγροτική σύνταξη θα ανέρχεται πλέον στις 43.000 δρχ. και έτσι ένα ζευγάρι συνταξιούχων θα έχει κάθε χρόνο στη διάθεσή του 280.000 δραχμές περισσότερες, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε και σε άλλες βασικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και αφορούν τις διαδικασίες καταβολής ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Οπως είπε τα καθυστερούμενα ποσά για ενισχύσεις θα καταβάλλονται πλέον εντόκως, ενώ για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από το 2000 ο ΕΛΓΑ προκαταβάλει τη μισή αποζημίωση από το στάδιο της προεκτίμησης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς, ότι οι αγρότες το ξέρουν από το 1974. "Το αποδείξαμε και με το έργο μας από το 1996 ως σήμερα", τόνισε.

    Καταφέρθηκε εναντίον της Ν.Δ. τονίζοντας ότι μοιράζει υποσχέσεις και επιταγές χωρίς αντίκρυσμα. "Εμείς δεν ακολουθήσαμε το δρόμο της Νέας Δημοκρατίας. Λέμε καθαρά και ξάστερα - ότι δεν υποσχόμαστε - δευσμευόμαστε. Μιλάμε με σταράτες κουβέντες. Κάθε δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Κρίνετέ μας από το έργο μας και δώστε δύναμη στο δικό σας μέλλον".

    Η αγροτιά ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέρει που βρίσκεται το συμφέρον της, γιατί ο Ελληνας αγρότης θέλει συνέπεια και έργο, όχι υποκριτικές υποσχέσεις, όχι μεγάλα λόγια και ανύπαρκτο έργο, πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι το έτος που διανύουμε θα αποτελέσει χρόνο - τομή στον τομέα των έργων για το Νομό Ξάνθης. Η Ξάνθη, πόλη και Νομός, σημείωσε, είχε και έχει το μερίδιό της και στο υπό ολοκλήρωση πρόγραμμα και στο νέο πρόγραμμα και απέδειξε ότι επιτυχώς αξιοποιεί τους πόρους που της διαθέτει η Πολιτεία χάρη στους τοπικούς παράγοντες. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον εκλιπόντα Δήμαρχο της Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη, ο οποίος, όπως τόνισε, κατείχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Υπενθύμισε ότι με τη χρηματοδότηση της Παλιάς Πόλης και την αναστήλωση σημαντικών κτιρίων η Ξάνθη έγινε πόλη της παράδοσης και του πολιτισμού με πανελλήνια εμβέλεια και ότι με τη διάθεση 5,2 δισ. έγιναν σημαντικά έργα, όπως η Δημοτική Αγορά, η οδός Τσαλδάρη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Κέντρο Χονδρεμπορίου, αλλά και το κλειστό αθλητικό κέντρο Ξάνθης, μία σημαντική πρωτοβουλία του Φίλιππου Αμοιρίδη που εγκαινιάζεται σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ευημερία της Θράκης είναι εθνική επιταγή.

    Παράλληλα είπε ότι την κυβέρνηση απασχολεί ιδιαίτερα το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή και ευαισθησία.

    "Η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Θράκη θα συνεχίσει να αποτελεί υπόδειγμα ισονομίας, πολύμορφης πολυπολιτισμικής δραστηριότητας, θρησκευτικής ελευθερίας, συμμετοχής χωρίς διακρίσεις στην κοινή ευημερία", υπογράμμισε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι έχει αρχίσει μία νέα εποχή για τη Θράκη, μία νέα εποχή για την Ελλάδα και τόνισε :"η τύχη της χώρας βρίσκεται σε σταθερά χέρια, στα δικά σας χέρια".

    [09] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας σε θέματα ενέργειας αναμένεται να υπογραφεί το Μάρτιο στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αύξηση της εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Sabah" με τίτλο "Συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας σε 4 τομείς" ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο τόνισε ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση του τουρκικού συστήματος τηλεπικοινωνίας, καθώς και για τις νέες άδειες που θα δοθούν για την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, δήλωσε ότι οι ιταλικές εταιρίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και αμυντικής βιομηχανίας.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ιταλία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, κατά τη Σύνοδο της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής που θα συγκληθεί το Μάρτιο.

    Εξάλλου δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet" με τίτλο "Από τον Ετζεβίτ προς την Ιταλία: Εγώ κοιτάω το μέλλον" γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι "ατυχή γεγονότα που ζήσαμε κλόνισαν την εικόνα μας" και έλαβε από τον κ. Ετζεβίτ την απάντηση "εγώ δεν κοιτάω το παρελθόν, αλλά το μέλλον".

    Ο κ. Φασίνο έδωσε στον πρωθυπουργό Ετζεβίτ δισέλιδη επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ΄Αλέμα στην οποία τονίζεται η ισχυρή θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Επίσης διατυπώνει την ελπίδα ότι θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα της Ε.Ε. Τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Τουρκία το καλοκαίρι.

    Ο κ. Φασίνο είπε στον κ. Ετζεβίτ ότι Ιταλοί επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της Telecom, και η εταιρία Augusta να πωλήσει ελικόπτερα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

    Ο κ. Ετζεβίτ κάλεσε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή της Νοτιανατολικής Τουρκίας.

    [10] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Σε τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις ομάδων διώξεων των Τελωνειακών Αρχών της Τουρκίας στην "Κλειστή Αγορά" της Κωνσταντινούπολης κατασχέθηκαν 582 ιστορικά αντικείμενα της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Τουρκο-ισλαμικής περιόδου, καθώς και χαλιά αξίας 100 δισ. λιρών Τουρκίας που εισήχθησαν λαθραία στη χώρα.

    Σε σχετικό δημοσίευμά της με τίτλο "Επιχείρηση Βυζαντινού Χρυσού" η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" γράφει ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν είναι 480 χρυσά και ασημένια νομίσματα, 91 χρυσά και ασημένια κοσμήματα και μεταλλικά αγαλματίδια.

    [11] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Στρασβούργο, 19 Φεβρουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Με κοινό ψήφισμα πέντε πολιτικών ομάδων (ΕΣΚ, ΦΙΛ., ΕΛΚ/ΕΔ, ΕΕΑ/ΒΠΑ και ΠΡΣ/ΕΕΣ) που ενέκρινε η Ολομέλεια, το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε τη συμπάθεια και την υποστήριξή του στις χώρες που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τη διάχυση αλάτων κυανίου από ορυχείο χρυσού στο Αουρούλ της Ρουμανίας.

    Το Σώμα πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει τις χώρες που επλήγησαν από την καταστροφή και καλεί την επιστημονική κοινότητα, τις περιβαλλοντικές ομάδες και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια και να συμμετάσχουν στην εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής που θα απαιτηθεί.

    Δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, το ορυχείο του Αουρούλ χρησιμοποιούσε τεχνολογίες που δεν συμμορφώνονται με το κοινοτικό περιβαλλοντικό κεκτημένο, το Σώμα καλεί τις ρουμανικές αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιταχύνουν την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ιδίως στον τομέα της βιομηχανικής ασφάλειας. Κατά την άποψη του Κοινοβουλίου η ρουμανική κρατική εταιρεία Rernin S.A. και η αυστραλιανή εταιρεία Esmeralda Exploration Ltd. πρέπει να αναλάβουν στο ακέραιο την ευθύνη αποζημιώνοντας τα θύματα, χρηματοδοτώντας τον καθαρισμό των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή και πληρώνοντας για τις οικολογικές ζημιές.

    [12] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (19:14 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Κλίντον προς την κυβέρνηση Μέτα, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμβάθυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία τόνισε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Τόνισε επίσης ότι "οι ΗΠΑ θεωρούν την Αλβανία πραγματικό εταίρο στην περιοχή, ενώ η φιλία μεταξύ των δύο χωρών θα ενδυναμώνεται από μέρα σε μέρα και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό της Αλβανίας".

    Με τη σειρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα επισήμανε ότι "η επίσκεψη της κ. Ολμπράιτ υπογραμμίζει τη νέα φάση στις αλβανοαμερικανικές σχέσεις και ιδιαίτερα σήμερα στα πλαίσια της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι ΗΠΑ εκτίμησαν θετικά την προσφορά της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ εκτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλει η αλβανική κυβέρνηση για καλή γειτονία και ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής. Η Αλβανία, κατέληξε, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή''.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις η κ. Ολμπράιτ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα περί μεγάλης Αλβανίας λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ανησυχούμε κυρίως για τις δραστηριότητες κάποιων Αλβανών, όμως αυτό που ξεκαθαρίσαμε εδώ με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι η ιδέα για μεγάλη Αλβανία δεν αποτελεί πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης".

    Αναφερόμενη στα πρόσφατα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα, η κ. Ολμπράιτ εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρόσφατη απόφαση για την καταπολέμηση των εθνοτικών εντάσεων.

    "Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της Μιτρόβιτσας και να αποκατασταθεί η τάξη", επεσήμανε.

    Επίσης έκανε λόγο για στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης Μέτα για μία ενισχυμένη παρουσία της Αλβανίας στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προσφέροντας βοήθεια περίπου 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η κ. Ολμπράιτ έκανε επίσης κολακευτικά σχόλια για την "αφοσίωση του κ. Μέτα σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και τις επιτυχίες της κυβέρνησης" τονίζοντας ωστόσο ότι η διαφθορά του ίδιου του συστήματος δυσχεραίνει περισσότερο τα πράγματα.

    Ο κ. Μέτα εξήρε την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ προς την Αλβανία όλο αυτό το διάστημα, ενώ τόνισε ότι "η παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αυξάνει την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή".

    Καλούμενη να σχολιάσει τις επαφές του ΚΕΑΔ με το κόμμα του Μιλόσεβιτς η κ. Ολμπράιτ είπε χαρακτηριστικά: "Ο Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος της αποσταθεροποίησης και της γενοκτονίας. Δεν θεωρούμε ότι κάποιος έχοντας καλές σχέσεις με το καθεστώς του Μιλόσεβιτς προσφέρει κάτι στην περιοχή".

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Ξάνθη, 19 Φεβρουαρίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Του Νίκου Ρούμπου

    "Το φυσικό αέριο θα φθάσει μέχρι τον Εβρο, μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προοπτική να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου εντός της Τουρκίας από το Ιράν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του στο υπό κατασκευήν εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ενδιάμεσος του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ασία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το όλο έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 δισ. δρχ,. και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2001.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που γίνονται στη Θράκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα αλλάζει, αποκτά νέες δυνατότητες, το μέλλον ξεκίνησε".

    Κατά την επίσκεψη στο υπό κατασκευή εργοστάσιο ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε με ελικόπτερο την Καβάλα όπου επιθεώρησε τμήμα της Εγνατίας Οδού, το οποίο αποτελεί παράκαμψη της πόλης της Καβάλας.

    Αμέσως μετά αναχώρησε για την Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το Δ΄ Σώμα και το κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης και περπάτησε στους δρόμους της παλιάς πόλης της Ξάνθης, όπου και τον υποδέχθηκαν με λουλούδια και συνομίλησε με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 19 Φεβρουαρίου 2000 (18:39 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στη σημερινή επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στην αλβανική πρωτεύουσα παρακολουθώντας βήμα προς βήμα την άφιξή της στο αεροδρόμιο των Τιράνων, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, την ομιλία της στη Βουλή, τη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και την κοινή τους συνέντευξη τύπου.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Μεϊντάνι χαρακτήρισε "ιστορικό γεγονός" την επίσκεψη της κ. Ολμπράιτ στα Τίρανα προσθέτοντας ότι "αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα όχι μόνο τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ, αλλά και τη μεγάλη υποστήριξη των ΗΠΑ, του προέδρου Κλίντον και της κ. Ολμπράιτ για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Αλβανίας και για τη γρήγορη ενσωμάτωσή της στις ευρωαντλαντικές δομές". Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μεϊντάνι παρασημοφόρησε την κ. Ολμπράιτ με το ανώτερο παράσημο "Σκεντέρμπεη".

    Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μεϊντάνι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πήγε στην αλβανική Βουλή, όπου για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ήταν παρόντες όλοι σχεδόν οι βουλευτές. Ο πρόεδρος της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι χαιρετίζοντας την κ. Ολμπράιτ εξήρε την υποστήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Κλίντον και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών προς την Αλβανία και τους Αλβανούς. Ο κ. Γκινούσι δήλωσε ότι "οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ" και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις αυτές είναι "πρωταρχικής σημασίας και αναντικατάστατες".

    Στην ομιλία της ενώπιον βουλευτών και του Διπλωματικού Σώματος, η κ. Ολμπράιτ εξέφρασε κατ' αρχάς την ικανοποίησή της που βρίσκεται για δεύτερη φορά - πρώτη όμως ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ - στην Αλβανία, τονίζοντας ότι "η Αλβανία έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρα, γνωστή και για την εγκάρδια φιλοξενία της, την οποία απέδειξε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, όταν φιλοξένησε περίπου 500.000 πρόσφυγες από το Κόσοβο, στους οποίους έδωσε στέγη, τρόφιμα και ελπίδα".

    Η κ. Ολμπράιτ τόνισε ότι "όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος Κλίντον, καμία χώρα δεν αντιμετώπισε παρόμοιο βάρος στην κρίση όπως η Αλβανία", προσθέτοντας ότι "μεγάλη και πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της Αλβανίας και προς το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις του κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    Στη συνέχεια η κ. Ολμπράιτ μίλησε για τον "ιδιαίτερο ρόλο του Συμφώνου Σταθερότητας για την ανάπτυξη της Νοτιανατολικής Ευρώπης", καθώς επίσης και για τη βοήθεια που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ προς την Αλβανία.

    "Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν και θα βοηθήσουν την Αλβανία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, για την πλήρη ενσωμάτωση της στην Ευρώπη, αλλά εσείς θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνετε το καθήκον σας για την πάταξη του εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς". Η κ. Ολμπράιτ συνεχάρη την αλβανική αστυνομία γιατί "κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες εξουδετέρωσε 40 συμμορίες". Πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για την ενίσχυση της αλβανικής αστυνομίας, προκειμένου να γίνει πιο επαγγελματική και πιο αποτελεσματική".

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα της ''θα βοηθήσει την Αλβανία, αλλά η βοήθεια αυτή δε θα είναι αποτελεσματική, εάν οι ίδιοι οι Αλβανοί δεν κάνουν το καθήκον τους". Η Αλβανία θα πρέπει να υιοθετήσει την διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Κάθε Αλβανός πολιτικός, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και να συμβάλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Η Αλβανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές δε θα τολμήσουν να φέρουν τα χρήματά τους εδώ, εάν δεν υπάρξει τάξη και ασφάλεια".

    Στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το φθινόπωρο τονίζοντας ότι "οι εκλογές αυτές θα πρέπει να είναι δημοκρατικές και αδιαμφισβήτητες", προσθέτοντας ότι "οι Αλβανοί πολιτικοί θα πρέπει να βρίσκονται υπεράνω των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό - δήλωσε η κ. Ολμπράιτ - οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άριστη δουλειά που κάνει ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα κ. Αχρενς".

    Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε: "Εγώ ενθαρρύνω τους Κοσοβάρους να ξεπεράσουν τα αισθήματα της διεκδίκησης και ότι "κάθε κοινωνία και κάθε έθνος εκτιμούνται από το πως σέβονται τα δικαιώματα των εθνοτήτων".

    Στη συνέχεια η κ. Ολμπράιτ δήλωσε ότι "η Αλβανία δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει εργαλείο εκείνων που επιθυμούν την αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Εάν η Διεθνής Κοινότητα στηρίξει τις προσπάθειες για Μεγάλη Αλβανία, τότε θα πρέπει να στηρίξει και τις προσπάθειες για Μεγάλη Σερβία και Μεγάλη Κροατία" είπε.Κατέληξε λέγοντας ότι "εμείς πέρσι κερδίσαμε τον πόλεμο κατά του Μιλόσεβιτς, σήμερα θα πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 February 2000 - 19:13:55 UTC