Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ
  • [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Π.Σ.
  • [06] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ UNMIK ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝTΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [07] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [08] ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΒΕΛ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ
  • [10] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [11] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΥΓΧΕΕΙ ΕΝΝΟΙΕΣ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [01] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2000 (10:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Ε.Βενιζέλος

    Νέες σημαντικές αυξήσεις από τα μεσάνυχτα στις τιμές τω υγρών καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερα κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, κατά μισή δραχμή το πετρέλαιο θέρμανσης και μισή δραχμή φθηνότερο το ντίζελ.

    Την ίδια ώρα επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου που ξεπέρασε στη Νέα Υόρκη τα 30 δολάρια το βαρέλι.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου θα υπάρξει πετρελαϊκή κρίση.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2000 (12:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    H ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ κλείνει μια ολόκληρη ιστορική περίοδο για τη χώρα, εγκαινιάζει την είσοδο μας σε μια νέα εποχή ή ορθότερα σε ένα νέο περιβάλλον, τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

    Η ΟΝΕ είναι πράγματι ένα νέο περιβάλλον και είναι λάθος η αναγωγή σ αυτή όλων των θετικών ή όλων των αρνητικών ποθ θα προκύψουν, σημειώνει και προσθέτει:"Η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και πιέσεις. αυτές θα τις αντιμετώπιζε έτσι κι αλλιώς, δηλαδή είτε μέσα είτε έξω από την ΟΝΕ. Ομως μέσα στην ΟΝΕ η αντιμετώπιση τους είναι ευκολότερη. Επομένως, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας της εξέλιξης της οικονομίας μας και μέσα στην ΟΝΕ, παραμένουμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι οι στρατηγικές, οι συμπεριφορές, οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών της οικονομίας, δηλαδή του παραγωγικού και επιχειρηματικού δυναμικού, των εργαζομένων, που θα καθορίσουν το μέλον μας. Η οικονομία, λοιπόν, ούτε τώρα ούτε αύριο ούτε έξω ούτε μέσα στην ΟΝΕ, δεν μπορεί να ανατεθεί σε κάποιο αυτόματο πιλότο.

    Η ΟΝΕ έχει ήδη "κλειδώσει", η νέα εποχή, το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει. Ομως, τα πρώτα καθοριστικά βήματα στη νέα εποχή πρέπει να γίνουν με γνώση και σιγουριά. Με το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Απριλίου ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί και το νέο αυτό στοίχημα".

    [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2000 (14:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υφυπουργός εξωτερικών κ.Γ.Νιώτης,ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Α.Αθενα και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Γ.Μαγκριώτης

    Με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για την επόμενη διετία (2000-2001), άρχισε από το πρωί στη Θεσσαλονίκη η 1η τακτική συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ που θα συνεχισθεί μέχρι την Παρασκευή.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, θα γίνει ανάθεση καθηκόντων στα μέλη του προεδρείου, αλλά επίσης θα συζητηθεί και ο απολογισμός για την Γ΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, που πραγματοποιήθηκε ως γνωστόν τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης. Επίσης, θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με τα Φόρα (επιχειρηματιών, διανοουμένων και καλλιτεχνών, γυναικών, πανεπιστημιακών και ελληνιστών) καθώς και για τη Νεολαία του ΣΑΕ

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη με την ανασκόπηση και την έγκριση των Ενιαίων Κανονισμών για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει έκθεση του Ταμία και οικονομικός απολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί συζήτηση για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ΣΑΕ, αλλά και την καθιέρωση ειδικής πιστωτικής κάρτας των αποδήμων.

    Τη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα την παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, καθώς και άλλοι καλεσμένοι, που θα συζητήσουν με τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του αλλά και την εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την αυτοχρηματοδότηση του θεσμού και την αυτόνομη απρόσκοπτη λειτουργία του.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, θα παρουσιασθεί η έκθεση και θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Α. Άθενς, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο για το μεγαλόπνοο Ιατρικό Πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΣΑΕ στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και για το ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην Αλβανία.

    Τέλος, θα παρουσιασθούν εκθέσεις από τον αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Κώστα Παππά, τους αντιπροέδρους Περιφερειακούς Συντονιστές Αμερικής Χρήστο Τομαρά, Ασίας-Αφρικής Στέφανο Ταμβάκη, Ευρώπης Άγγελο Ασλανίδη, Ωκεανίας Κώστα Βερτζάγια, τον Αντιπρόεδρο Κύπρου Χάρη Σοφοκλείδη, τον Ταμία Κώστα Γεωργανά και τους Γραμματείς Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Ελένη Κωνσταντινίδου και Αλεξάνδρα Πιστατζή Προτσένκο

    [04] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Βρυξέλες, 15 Φεβρουαρίου 2000 (22:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας.

    Η Ρουμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους όσον αφορά στην μόλυνση του Δούναβη από κυάνιο εξαιτίας ατυχήματος στην ρουμανική πόλη Μπάγια Μάρε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Πέτρε Ρόμαν στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την χώρα του στις Βρυξέλες δήλωσε ότι είναι σοβαρή η μόλυνση στον παραπόταμο του Δούναβη Τίσα αλλά όσον αφορά την μόλυνση στον ίδιο τον Δούναβη δεν είναι σημαντική καθώς το κυάνιο θα διαλυθεί με τον χρόνο στο νερό χωρίς σοβαρές συνέπειες.

    Η αρμόδια για το περιβάλλον κοινοτική επίτροπος, Μαργκό Βελστρέμ από την άλλη πλευρά όμως είπε ότι είναι σοβαρή η κατάσταση καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό οικολογικό ατύχημα.

    Ο.Κ.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Π.Σ.

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Οι ενέργειες προβολής των έργων τα οποία εντάσσονται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, έχουν προγραμματιστεί πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 9 Απριλίου. Και η προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων θα σταματήσει 40 ημέρες πριν από αυτές.

    Αυτό επεσήμανε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σιούφα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι καταφεύγει σε πυροτεχνήματα, προκειμένου να καλύψει την ένδοιά του.

    Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός στο Κ.Π.Σ. προβλέπεται ένα κονδύλι για την πληροφόρηση και διαφήμιση της συμβολής της Ε.Ε. στα έργα και στο πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά.

    Και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι ενέργειες για την προβολή τους προετοιμάστηκαν με άλλα κριτήρια.

    "Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σημίτης, έχει μεριμνήσει, ώστε για λόγους πολιτικής δεοντολογίας να ανασταλούν όλες οι ενέργειες δημοσιότητας και προβολής κοινοτικών προγραμμάτων από το τέλος Φεβρουαρίου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τους προέδρους Επιτροπών Παρακολούθησης".

    Από την πλευρά του ο κ. Σιούφας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "κάνει μνημόσυνο στο έργο της με ξένα κόλυβα" και ότι "διαφημίζονται οι μακέτες των έργων γιατί δεν υπάρχει έργο".

    Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε:

    "Διαφημιστείτε όσο θέλετε. Όσο πιο πολύ διαφημίζεται ένα κακό προϊόν τόσο πιο γρήγορα βγαίνει από την αγορά".

    Ανταπαντώντας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επειδή η Ν.Δ. δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε στον ελληνικό λαό, γι' αυτό εκτρέπεται και καταφεύγει σε εφευρήματα.

    [06] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ UNMIK ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝTΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα αναγγελθέντα ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της UNMIK Κίρστεν Χάουπτ.

    Στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων ο αριθμός των αστυνομικών της UNMIK στην περιοχή αυξάνεται σε 566. Οι πρώτοι 107 αστυνομικοί του ΟΗΕ από τις πόλεις Πρίστινα, Γκνίλιανε, Πετς και Πρίζρεν θα φθάσουν στο τέλος της εβδομάδας στη Μιτρόβιτσα και έως τις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να εγκατασταθούν στην περιοχή άλλοι 195.

    Η κ. Χάουπτ διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί θα συνεργάζονται στενά με την KFOR και ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων.

    Η εκπρόσωπος της UNMIK ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε να έρθουν στο περιφερειακό δικαστήριο της Μιτρόβιτσα ένας δικαστής και ένας εισαγγελέας, αίτημα το οποίο είχε υποβάλει η σερβική πλευρά εδώ και μήνες, επειδή όλοι όσοι εργάζονταν στο δικαστήριο ήταν Αλβανοί.

    Ανέφερε ακόμη ότι με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή δρομολογούνται και μακροπρόθεσμα μέτρα και ότι ο διοικητής της περιφέρειας θα εντείνει τις προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου με τους Σέρβους και Αλβανούς εργάτες προκειμένου να επιστρέψουν στις εργασίες τους, για την εξεύρεση τρόπων για την προστασία των περιουσιών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επιστροφή των εκδιωχθέντων Σέρβων και Αλβανών στις εστίες τους.

    Κ.Γ.

    [07] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    "Οι υποψήφιοι που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες "μέτρου" που έθεσε ο πρωθυπουργός για τον προεκλογικό αγώνα", κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, "θα κριθούν από το εκλογικό σώμα", εκτίμησε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Όπως είπε, αυτοί που τελικά κρίνουν τους υποψήφιους και τα κόμματα δεν είναι άλλοι από τους πολίτες.

    [08] ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Το πρόγραμμα του Γ' και Δ' προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα και στα Ιωάννινα αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωντικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκης.

    Το προσυνέδριο στη Λάρισα, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου θα έχει θέμα την "Αγροτική ανάπτυξη της χώρας" μ εσυμμετοχή εκπροσώπων από τους νομούς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Τις εργασίες του προσυνεδρίου θα κηρύξει ο Κώστας Καραμανλής και κεντρικοί εισηγητές θα είναι ο υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ.Τσιτουρίδης, ο πρόεδρος ΟΚΕ Γεωργίας, Γ.Δημητρακόπουλος, ο ευρωβουλευτής Χ.Φώλιας και ο γραμματέας αγροτικού της ΝΔ, Δ.Μηλιάκος.

    Στα Ιωάννινα το προσυνέδριο θα διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου με θέμα "Περιφερειακές ανισότητες - περιφερειακή ανάπτυξη - εγκληματικότητα", με συμμετοχή εκπροσώπων των νομών Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας. Κεντρικοί εισηγητές του προσυνεδρίου θα είναι η τομεάρχης Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής επικρατείας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος ΟΚΕ εθνικής οικονομίας, Δ.Κωστόπουλος, η ευρωβουλευτής Μαριέτα Γιαννάκου, ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, Τρ.Κολίντζας και ο διδάκτωρ Παντείου, Αγγ.Τσιγκρής.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΒΕΛ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ

    Στρασβούργο, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Επιφυλάξεις εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, στην πρόταση του πρόεδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, να δοθούν εγγυήσεις στα μικρομεσαία κράτη πάνω στο ζήτημα της μεταρρύθμισης των θεσμών της ΕΕ με την ίδρυση ενός δεύτερου σκέλους της Ευρωβουλής με ίση εκπροσώπηση

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας είχε επισημάνει, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητούνται σε σχέση με τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ, είναι το ερώτημα πώς θα δοθεί στα μικρότερα κράτη-μέλη μια βεβαιότητα ότι δεν θα ξεπεραστούν, αποδίδοντας συγχρόνως την κατάλληλη σημασία στο μέγεθος κάθε κράτους.

    Ετσι πρότεινε στην έναρξη της Διακυβερνητικής του 2000 να υιοθετηθεί η ίδρυση και δεύτερου κοινοβουλευτικού σώματος του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται από τις εθνικές βουλές. Κάθε κράτος μέλος θα εκπροσωπείται με ίσο αριθμό βουλευτών και έτσι το σώμα αυτό θα συμβολίζει την ισότητα των κρατών μελών. Το υπάρχον σώμα του κοινοβουλίου θα συνεχίσει όπως σήμερα να απεικονίζει το μέγεθος κάθε κράτους, εκλεγόμενη από τον πληθυσμό κάθε χώρας. Παρόμοια λύση θα αυξήσει το ενδιαφέρον των εθνικών βουλών για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση , παρατήρησε ο κ. Χάβελ.

    Η κ. Φοντέν, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για αυτή την πρόταση που συμμερίζεται προσωπικά. Ηδη λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, παρατήρησε η κ. Φοντέν, και μάλλον περιτεύει η ίδρυση δεύτερου σώματος στην Ευρωβουλή.

    Πριν από μερικά χρόνια η Γαλλία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να προτείνει κάτι παρόμοιο, παραδέχθηκε η κ. Φοντέν. Τα περισσότερα όμως κράτη μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις, πρόσθεσε. Οι εθνικές βουλές φοβήθηκαν ότι θα τις αφαιρεθούν εξουσίες και πολλοί από το Ευρωκοινοβούλιο ανησύχησαν για τυχόν αφαίρεση των αρμοδιοτήτων τους.

    Παράλληλα, η κ. Φοντέν εξέφρασε την πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου να συνδέσει στενά τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στις εργασίες της Διακυβερνητικής για την οικοδόμηση και την εξέλιξη των κοινοτικών θεσμών.

    Ο κ. Χάβελ από την πλευρά του επισήμανε ότι σε περίπτωση διαφωνίας στη Διακυβερνητική δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η διεύρυνση της ΕΕ. " Αν η διεύρυνση καθυστερήσει υπερβολικά, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τα αποτελέσματα που θα έχει μία ανολοκλήρωτη μεταρρύθμιση"

    [10] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Βερολίνο, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμα του μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι συμμετείχε στο οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ενώ έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει στις εσωκομματικές εκλογές της 9ης Απριλίου για νέο πρόεδρο.

    Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι το κόμμα θα κάνει μια νέα αρχή και θα ξεπεράσει την κρίση. Ο κ. Σόιμπλε διετέλεσε πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 1998 όταν ο κ. Κολ απομακρύνθηκε.

    Οι πιθανότεροι διάδοχοι του κ. Σόιμπλε στην προεδρία του κόμματος είναι ο Φρίντριχ Μερτς, 44ετών αντιπρόεδρος του κόμματος και η Αντζελα Μέρκελ, 45 ετών γενική γραμματέας του CDU. Ωστόσο η τελική απόφαση για την προεδρία θα ληφθεί στην συνεδρίαση του κόμματος τον Απρίλιο.

    Ο.Κ.

    [11] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Την άποψη ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και από το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι όλοι θα κριθούμε από το ήθος και το ύφος της διαδικασίας που ακολουθούμε, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας, τον οποίο οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να είναι δημοκρατικός και διαφανής.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, ο προεκλογικός αγώνας να αναδείξει τα κοινωνικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα την επόμενη τετραετία.

    [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΥΓΧΕΕΙ ΕΝΝΟΙΕΣ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Απαντώντας στις κατηγορίες του Κώστα Καραμανλή προς το ΠΑΣΟΚ, περί αλαζονείας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγχέει τις έννοιες.

    Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι "αυτός που είναι ηττοπαθής και δεν έχει ευθύνη της εξουσίας, πάντα νιώθει κάπως δυσάρεστα απέναντι σε εκείνον που χειρίζεται τα θέματα και έχει την πρωτοβουλία κινήσεων" και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αποτελεί αλαζονεία αλλά διαφορά ως προς το συσχετισμό δυνάμεων.

    Όσον αφορά στην κατάργηση της σκοπιάς στα στρατόπεδα που εξήγγειλε ο κ.Καραμανλής, απάντησε χαριτολογώντας ότι "είναι ένα εξαιρετικά εκσυγχρονιστικό μέτρο" και έτσι "δεν θα υπάρχει πρόβλημα ύπνου στη σκοπιά".

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Να μιλήσει επί της ουσίας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίσης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

    Ο κ.Σκανδαλίσης απαντώντας στις κατηγορίες του κ.Καραμανλή για αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά: "Ο κ.Καραμανλής κατηγορεί για αλαζονεία γενικώς και αορίστως κάθε φορά που βρίσκεται στη γωνία. Καλά θα κάνει να φροντίσει να βγει από τη γωνία πρώτα, για να μιλήσουμε επί της ουσίας, γιατί δε μιλάει επί της ουσίας ποτέ".

    [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Επικίνδυνες, χαρακτήρισε τις αναμετρήσεις που γίνονται μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων στο Κόσοβο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να καταρεύσει η ειρήνη στην περιοχή, αν συνεχιστούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Γιαννάκη, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διαβαλκανική Σύνοδο του Βουκουρεστίου και τη συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος στο Κόσοβο, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο και πρωταγωνιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην επεξεργασία του Συμφώνου Σταθερότητας.

    "Η Ελλάδα έδειξε το δρόμο τον οποίο ακολούθησαν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και η συνεισφορά της είναι σημαντική στην προσπάθεια τόσο της ανασυγκρότησης όσο και της ασφάλειας της περιοχής", τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χρειάζονται κινήσεις υπέρβασης.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για επανεξέταση της άρσης του εμπάργκο πτήσεων από και προς το Βελιγράδι.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των συνχρηματοδοτούντων κρατών θα υπάρξουν αποφάσεις από τις οποίες ττο Σύμφωνο Σταθερότητας θα κινηθεί πιο γρήγορα, ιδίως σε ότι αφορά το σκέλος της ασφάλειας.

    Τέλος επεσήμανε ότι έχουν εγκριθεί πόροι 600 εκ. δολλαρίων για την ανάπτυξη της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίησή τους, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 29 Μαρτίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 February 2000 - 19:18:08 UTC