Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ 17 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ASIA FORUM
  • [02] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [03] Η ΤΑΡΙΑ ΧΑΛΟΝΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ
  • [04] Ν. ΥΟΡΚΗ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΕΛΕΤΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [05] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [07] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΜΠΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ
  • [09] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΛΠΟΠΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ASIA FORUM: "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [11] Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] Η "ΓΕΝΕΡ" ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΔΙΔΥΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ 17 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ASIA FORUM

    θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (13:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Πειραιώς ΠΑΣΟΚ, πρώην Νομάρχης Αρκαδίας, Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού

    Παρουσία 17 υπουργών και υφυπουργών από χώρες της Ασίας και των Βαλκανίων ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, οι διήμερες εργασίες του ASIA FORUM 2000.

    H συγκεκριμένη πολιτική και επιχειρηματική συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 30 κρατών, σηματοδοτεί ένα γεγονός, δεδομένου ότι για πρώτη φορά οι ασιατικές χώρες συναντώνται εκτός Ασίας με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου και της Μέσης Ανατολής.

    Τη σημασία των εργασιών του ASIA FORUM, υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, αναφέροντας ότι το εν λόγω συνέδριο μπορεί να διευρύνει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες στις συγκεκριμένες αγορές, δημιουργώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. "Η Θεσσαλονίκη μετά τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το γραφείο Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας των ΗΠΑ, φιλοξενεί και τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και του επιχειρηματικού κόσμου των ασιατικών χωρών. Αυτό επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή. Για την Ελλάδα είναι ακόμη μία ένδειξη της ισχυρής και σταθερής θέσης που έχει και στην Ευρώπη και αποτελεί την έναρξη ενός νέου κύκλου οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, με μια περιοχή στην οποία κατοικεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης".

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ευελπιστώντας ότι μέσω του ASIA FORUM θα επιτευχθεί η προσέγγιση της Ασίας με την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Ο κ. Νιώτης ανέφερε εξάλλου ότι αναμένεται ο επανακαθορισμός των όρων συνεργασίας στον ιδιωτικοοικονομικό τομέα. "Περιμένουμε ότι μέσω του φόρουμ θα υπάρξει ένας διάλογος ισότιμος και ουσιαστικός. Το ASIA FORUM είναι ένας μη κυβερνητικός θεσμός, στο πλαίσιο του οποίου ολοκληρώνεται σε πρώτη φάση η πολιτική διαβούλευση, ενώ το Μάιο θα έχουμε και την ουσία των δράσεων προς την κατεύθυνση της οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας". Παράλληλα ο κ. Νιώτης τόνισε ότι ο υψηλός βαθμός αποδοχής της πρωτοβουλίας από τα συμμετέχοντα κράτη του ευρύτερου Ευρωασιατικού χώρου "μαρτυρεί ότι είμαστε τουλάχιστον σε μία καλή αρχή".

    Τέλος ο πρόεδρος του ASIA FORUM, καθηγητής Μάριος Νικολινάκος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Οικονομίας, παρομοίωσε τη διοργάνωση με ένα οικονομικό "ΝΤΑΒΟΣ" το οποίο έχει στόχο: Πρώτον να γίνει η Θεσσαλονίκη, και μέσω αυτής η Ελλάδα μόνιμο διεθνές οικονομικό κέντρο, εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική γεωγραφική της θέση και δεύτερον να έρθουν σε επαφή επιχειρηματίες και επενδυτές από τις αναφερόμενες περιοχές με στόχο την επιχειρηματική συνεργασία. "Το μέλλον του ASIA FORUM είναι μεγάλο και το επόμενο βήμα είναι η θεσμοποίησή του. Πάντως τα μεγαλύτερα γεγονότα αναμένονται στη δεύτερη εκδήλωση του ASIA FORUM στο τέλος Μαϊου οπότε θα τεθούν και οι βάσεις για τη δημιουργία συγκεκριμένων θεσμών Ευρω-ασιατικής συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη", διευκρίνισε ο κ. Νικολινάκος.

    Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδουν στη συνάντηση τα ασιατικά κράτη είναι και η εκπροσώπηση των περισσοτέρων από αυτά σε υπουργικό επίπεδο. Για παράδειγμα επικεφαλής της ισχυρής κινεζικής αντιπροσωπείας τίθεται ο υπουργός του κρατικού συμβουλίου της Κίνας Wang Menvkui, o oποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνας της Κίνας.

    Επίσης στην πρώτη αυτή συνάντηση παραβρίσκονται μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Μολδαβίας, ο υπουργός Πληροφοριών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Βιετνάμ, ο υπουργός Οικονομικών της FYROM, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ταϋλάνδης, ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου της Αλβανίας, ο υφυπουργός Στήριξης Επιχειρήσεων και Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής της Ρωσίας, ο υπουργός Μεταφορών της Αρμενίας, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αρμενίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, ο υφυπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της ίδιας χώρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, ο αναπληρωτλης υπουργός Εξωτερικών Ασιατικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, ο αναπληρωτής υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Παλαιστίνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων της Κροατίας και ισχυρή ινδική αντιπροσωπεία.

    Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη εκδήλωση του ASIA FORUM που θα διεξαχθεί από τις 23 ως τις 28 Μαϊου θα αναπτυχθούν 6 συμπόσια-workshops, καθώς και έκθεση βιομηχανικών προϊόντων, τουρισμού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    [02] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Αγκυρα, 7 Φεβρουαρίου 2000 (12:05 UTC+2)

    "Το κλίμα προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας άρχισε να δίνει πολύ θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Υπογράμμισε, ότι εκείνο που τον χαροποιεί ιδιαίτερα είναι, ότι η μεγάλη υποστήριξη που παρέχεται στις δύο κυβερνήσεις, από την κοινή γνώμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. " Αυτή είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα ικανοποιητική και ελπιδοφόρα" τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

    [03] Η ΤΑΡΙΑ ΧΑΛΟΝΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

    Ελσίνκι, 7 Φεβρουαρίου 2000 (09:40 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αφιξη του Φιλανδού Προέδρου Μάρτι Αχτισάαρι στο Βελιγράδι για συνομιλίες με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο

    Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην πολιτική ιστορία της χώρας ανέδειξαν οι κάλπες στη Φιλανδία, καθώς η 56χρονη υπουργός Εξωτερικών, Τάρια Χάλονεν, επικράτησε του κεντρώου αντιπάλου της Εσκο Αχο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,6% έναντι 48,4% του Αχο.

    Η 56χρονη ανύπαντρη μητέρα και εξέχον μέλος των Σοσιαλδημοκρατών επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν τη χθεσινή ψηφοφορία και κατόρθωσε να εκλεγεί στην προεδρία, όπου θα διαδεχθεί τον Μάρτιν Αχτισάαρι.

    Η Χάλονεν, η οποία οφείλει την εκλογή της κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ευρεία υποστήριξη των γυναικών, που θέλησαν με την ψήφο τους να "χτυπήσουν" το μονοπώλιο του ισχυρού φύλου στο προεδρικό αξίωμα, δήλωσε ενθουσιασμένη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το γεγονός, ότι μια γυναίκα θα είναι η 11η πρόεδρος της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η εκλογή της θα δώσει νέα ώθηση στην ισότητα των δύο φύλων, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα.

    Παραμονές της μεγάλης εκλογικής μάχης, Χάλονεν και Αχο ήρθαν σε οξεία αντιπαράθεση σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) απέναντι στην Αυστρία, με τη Φιλανδή υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει απόλυτα τη δριμεία κριτική που άσκησε η ΕΕ στη Βιέννη για τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας και τον κεντρώο αντίπαλό της να στρέφεται κατά της ευρωπαϊκής οικογένειας λέγοντας, ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους-μέλους της.

    Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πάαβο Λίπονεν, συνεχάρη την κ.Χάλονεν για την εκλογή της και είπε, ότι κάποιο άλλο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών θα την αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών, με επικρατέστερο, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, τον υπουργό Βιομηχανίας, Εκκι Τουομιόγια.

    Σ.Π.

    [04] Ν. ΥΟΡΚΗ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΕΛΕΤΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην διαδικασία ανάδειξης τελεταρχών για την παρέλαση της ομογένειας στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ενώ οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι οι τελετάρχες θα επιλεγούν στα μέσα Φεβρουαρίου, ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την παρέλαση.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προταθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας, οι αδελφοί Βασίλειος και Τζορτζ Κένετ, ο συγγραφέας Ηλίας Καζάν, ο Τζον Μεταξάς, η δημοσιογράφος Αριάννα Στασινοπούλου - Χάφιγκτον, καθώς και η Μελίνα Κανακαρίδη.

    [05] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Δεκατρία κιλά χασίς, τέσσερις καραμπίνες και δύο κλεμμένα αυτοκίνητα κατέσχεσαν οι αστυνομικοί στη διάρκεια επιχείρησης- "σκούπα" που πραγματοποιήθηκε σε καταυλισμό αθίγγανων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 36 άτομα, που κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων, για διακεκριμένες κλοπές και άλλα αδικήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία ορισμένοι από τους συλληφθέντες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και τα ανήλικα παιδιά τους για να κρύβουν στα ρούχα τους ναρκωτικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 9χρονου κοριτσιού στα εσώρουχα του οποίου βρέθηκαν κρυμμένα 350 περίπου γραμμάρια χασίς. Η ανήλικη -που συνελήφθη μαζί με τη μητέρα της- αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του εισαγγελέα.

    Ο καταυλισμός των τσιγγάνων βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Διαβατών, ενώ από τα 36 άτομα που κρατούνται στην ασφάλεια η πλειοψηφία είναι γυναίκες, καθώς την ώρα που έγινε η επέμβαση οι σύζυγοι τους απουσίαζαν.

    Γ.Χ.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Γενεύη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Ελπίδα για σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό στον 3ο γύρο εξέφρασε η διπλωματία της Λευκωσίας, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Κασουλίδη, εφόσον δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικά αποτελέσματα σε αυτό το στάδιο στη Γενεύη.

    Εντατικές διπλωματικές επαφές πραγματοποιούνται, στο μεταξύ, τη στιγμή που πλησιάζει ο απολογισμός των πρώτων συνομιλιών μετά το Ελσίνκι. Ο κ. Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, που παρακολουθεί τακτικά τις εξελίξεις, και το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ακολούθησε γεύμα το μεσημέρι με το Γερμανό εκπρόσωπο φον Ραντσάου.

    Μετά από συνάντηση με το Ρώσο εκπρόσωπο, Τσιζόφ, ο πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθίσουν σε δείπνο το τελευταίο βράδι πριν την τελική επαφή, αύριο, με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμαμτέα του ΟΗΕ, Άλβαρο ντε Σότο.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, το μόνο που φαίνεται σίγουρο είναι πως συντηρείται η διαδικασία των συνομιλιών, ενώ δεν αναμένεται ανακοίνωση αποτελεσμάτων, εξαιτίας των εκλογών στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπου σύμφωνα με εκτίμηση του κ.Κασουλίδη, αναμένεται μάλλον επανεκλογή του Ντενκτάς.

    Προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για πρόοδο στην ουσία, εφόσον η κάθε πλευρά δε γνωρίζει τι λέει η άλλη, επιβεβαίωσε ο κ.Παπαπέτρου, μετά από τον πρόεδρο Κληρίδη. Εγκυρες πηγές αξιολογούσαν τις συνομιλίες της Γενεύης ως "διερευνητικές για εμβάθυνση" στις βασικές τέσσερις πτυχές του κυπριακού.

    Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που συγκεντρώνει την προσοχή όλων είναι οι επικείμενες επαφές Ντενκτάς στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, και γενικότερα η προοπτική συμμετοχής Τουρκοκύπριων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Λάβαμε διαβεβαιώσεις" από τη Γερμανία κυρίως, ότι οι επαφές θα γίνουν με τρόπο που δεν θα προξενήσουν έμμεση "αναγνώριση" του ψευδοκράτους, είπε ο κ. Παπαπέτρου στο ΜΠΕ και "καταστήσαμε σαφές ότι είναι μόνο με αυτό τον όρο που δεν φέραμε αντίρηση για τις επαφές Ντενκτάς". "Αναμένουμε", όμως, συνέχισε "να δούμε πως θα πάν τα πράγματα στην πράξη".

    Οσον αφορά γενικότερα την εμπλοκή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Κύπρου, η πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος Κληρίδης, "είναι εκεί και υπάρχει", κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχε για το ζήτημα αυτό άμεση επαφή με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, οπότε δόθηκαν καταλληλότερες διαβεβαιώσεις, παρατήρησαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΜΠΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να συναντήσει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα το Γιόσκα Φίσερ, στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., αν και δεν πιθανολογείται άλλη συνεννόηση για την Κύπρο πάνω στο ζήτημα αυτό.

    [07] ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΜΠΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Congress Daily, η εταιρία Livingston Group ανέλαβε το έργο προώθησης των συμφερόντων και της εικόνας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, έναντι ετήσιας αμοιβής 1,8 εκ.δολ.

    Της εταιρίας ηγείται ο πρώην ρεπουμπλικάνος βουλευτής Bob Livingston, που είχε προταθεί για πρόεδρος της Βουλής, αλλά παραιτήθηκε πέρυσι από το Κογκρέσο, λόγω αποκαλύψεων ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις στο παρελθόν. Στην ομάδα, που ανέλαβε το τουρκικό συμβούλιο, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δύο πρώην βουλευτές, ο Gerald Solomon (ρεπ.) και ο Stephen Solarz (δημ.). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της εταιρίας θα είναι να βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που έχει πληγεί κυρίως από την καταπίεση του Κουρδικού στοιχείου και να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα στο Κογκρέσο, όπως την αγορά επιθετικών ελικόπτερων αξίας 1 δισ. δολ.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συμβόλαιο της Livingston Group/Solomon Group θα αρχίσει να ισχύει από 1 Μαρτίου 2000, έναντι αμοιβής 1,8 εκ. δολ. εκ των οποίων η αποζημίωση της Solomon Group θα ανέρχεται σε 700.000 δολ. Στην Solomon Group προσελήφθη η Dana Bauer, μέχρι πρόσφατα υποδιευθύντρια της Δ/νσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο State Department για να προσφέρει τις υπηρεσίες της υπέρ του πελάτη, έναντι 100.000 δολ. ετησίως.

    Στο συμβόλαιο προσδιορίζεται ότι η Livingston/Solomon θα ερευνά και αναλύει θέματα που αφορούν την Τουρκία, θα δίνει συμβουλές στον πελάτη της για την αμερικανική πολιτική και την αμερικανική νομοθεσία στο Κογκρέσο, που επηρεάζουν τα τουρκικά συμφέροντα και θα διατηρεί επαφές με μέλη και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου, αξιωματούχους της Κυβέρνησης και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

    Άγνωστη παραμένει η τύχη της εταιρίας Patton Boggs, που προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και λόμπυ για λογαριασμό της Τουρκίας έναντι 2 εκ. δολ. ετησίως, από τον Σεπτέμβριο 1997. Στην έκθεση δραστηριότητας για το β' εξάμηνο του 1999, που υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν καταγράφεται καμία δραστηριότητα για λογαριασμό της Τουρκίας, χωρίς όμως να έχει καταθέσει δήλωση ότι διακόπηκε η συνεργασία της με την τουρκική κυβέρνηση. Στο εξάμηνο αυτό η εταιρία εξόδευσε 125.000 δολ., εκ των οποίων οι 100.000 δολ. για αμοιβή του Ahmet Unal Durak.

    [08] ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Για εμπρησμό από πρόθεση διώκεται από τον εισαγγελέα Καβάλας 40χρονος τοξικομανής που κατηγορείται ότι πυρπόλησε το σπίτι της πρώην φίλης του επειδή του πούλησε λευκή σκόνη, αντί για ηρωίνη. Από τις αναθυμιάσεις και τους καπνούς κινδύνεψαν να καούν ζωντανές η πρώην φίλη του δράσης -Γεωργία Χάιτα, 31 ετών- η 11χρονη κόρη της, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα της έχασε τις αισθήσεις της από τους καπνούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας 9, στην πόλη της Καβάλας, με δράση το Δημήτρη Δαμιανίδη ο οποίος κρατείται στην ασφάλεια και αύριο θα οδηγηθεί στον τακτικό ανακριτή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο 40χρονος περιέλουσε με νέφτι τα παράθυρα του σπιτιού και έβαλε φωτιά επειδή- όπως είπε στην ανάκριση- η Γεωργία Χάιτα του πήρε τα χρήματα που της έδωσε και αντί για ηρωίνη του πούλησε λευκή σκόνη, πιθανόν πούδρα.

    Η φωτιά επεκτάθηκε σ' ολόκληρο το σπίτι και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σώθηκαν από τις φλόγες την τελευταία στιγμή οι δύο γυναίκες και το ανήλικο κοριτσάκι.

    [09] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΛΠΟΠΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Αλβανός λαθρομετανάστης κατηγορείται από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, ότι έκλεψε από τον περίβολο εκκλησίας, στην πόλη της Έδεσσας, βυζαντινή μαρμάρινη πλάκα, την οποία μετέφερε στη συνέχεια στην ...πατρίδα του!

    Πρόκειται για τον Αρτούρο Σαχέτι, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος τον Αύγουστο του 1997 φέρεται ότι πήρε τη μαρμάρινη πλάκα από τον περίβολο του παλιού μητροπολιτικού ναού, της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Έδεσσα, και άγνωστο με ποιο τρόπο τη μετέφερε στην Κορυτσά. Τελικά, η πλάκα αγοράστηκε από τον ιδιώτη Νίκο Στοϊδη, αλλά κατασχέθηκε από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο ιδιώτης -που διεκδικεί την πλάκα- υπέβαλλε μήνυση σε βάρος υπαλλήλων της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, άγνωστο για ποιο λόγο.

    Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Αργύρης Τσίχλας ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Έδεσσας να ασκήσει ποινικές διώξεις για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος.

    Στο μεταξύ, από την ασφάλεια Πολυγύρου Χαλκιδικής συνελήφθησαν τρία άτομα με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Πρόκειται για τον συνταξιούχο αγροφύλακα Γιώργο Καραβασίλη, τον Γιώργο Καβρά και τον γιο του Αντώνη, οι οποίοι -σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας- έβρισκαν αρχαία αντικείμενα στην περιοχή Βράσταμα Χαλκιδικής και στη συνέχεια διαπραγματεύονταν την πώλησή τους.

    Στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 39 αρχαία νομίσματα, 3 πήλινα αγγεία και ένα τμήμα χάλκινου κοσμήματος.

    Γ.Χ.

    [10] ASIA FORUM: "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η διεθνής συνεργασία αποτέλεσε το σημείο στο οποίο επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι εισηγητές της απογευματινής θεματικής ενότητας του Asia Forum 2000, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ινδονησίας για την περιοχή της Ασίας, Iman Taufik επεσήμανε ότι αν οι χώρες της περιοχής δεν μπορέσουν να βελτιώσουν μερικά από τα βιομηχανικά κεφαλαιοχικά αγαθά τους για τις βασικές ανάγκες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομιών τους, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτές να περιορίσουν τα ελλείμματα τους και να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης.

    Tην περίοδο 1995-1996 σημειώθηκε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών κατά 16%, ενώ το 62% των εμπορευμάτων, αφορούσε προϊόντα κυρίως ηλεκτρικά. Για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών των χωρών της Ασίας, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, είπε ο κ. Taufik, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών και joint venture μεταξύ των χωρών της Ασίας και άλλων, βρίσκονται σε καλό δρόμο και αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία.

    Περαιτέρω, επεσήμανε ότι μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών της Ασίας θα ενδυναμώσει τα κεφαλαιοχικά αγαθά των ασιατικών χωρών, αλλά από την άλλη πλευρά θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να αυξήσει την εξαγωγή τεχνολογίας. Οι Ευρωπαίοι οικονομικοί "ηγέτες", όπως είπε, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις τεχνολογικές και διαχειριστικές ικανότητές τους και να "χρησιμοποιήσουν" την οικονομική δύναμή τους για να αναπτύξουν τον τομέα των κεφαλαιοχικών αγαθών της Ασίας, αφού μια πιο δυνατή και σταθερή οικονομία των ασιατικών χωρών, θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεργαστεί με ασιατικές χώρες για να βελτιώσει ορισμένους τομείς στους οποίους δεν έχει ιδιαίτερα καλή θέση.

    Ο συντονιστής της επιτροπής Εμπορίου και Επενδύσεων της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) Michael Wei, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικονομικής συνεργασίας στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών έχει φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Τα μέλη του APEC έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επέκταση των αγορών θα εξαρτηθεί από τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Wei και παρουσίασε συντοπτικά τα προγράμματα δράσεων που υλοποιεί η APEC προς την κατεύθυνση αυτή.

    Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου της Αλβανίας Engjeli Skreli, ανέλυσε τους κύριους άξονες της οικονομικής πολιτικής της αλβανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το Asia Forum είναι μια συνάντηση που θα δώσει το έναυσμα για κοινή προοπτική των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και για μελλοντική οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Skreli έκανε λόγο για δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν περιορισμένες επενδύσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει εντάξει στον στρατηγικό σχεδιασμό της προγράμματα και δράσεις που θα βελτιώσουν το υπάρχον κλίμα και θα δώσουν την ώθηση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήδη η νομοθεσία έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές, ώστε να μην απωθεί τους επιχειρηματίες, αλλά να τους προσφέρει διευκολύνσεις για την δημιουργία επενδύσεων στην Αλβανία.

    Καταλήγοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα που θα παρουσιάσει η αλβανική οικονομία στο εγγύς μέλλον, σημειώνοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη εκδήλωση του Asia Forum που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Μαίου θα αναπτυχθούν έξι συμπόσια - workshops, καθώς και έκθεση βιομηχανικών προϊόντων, τουρισμού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Οι αυριανές εργασίες του Asia Forum θα αρχίσουν στις 9 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων.

    [11] Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε από το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας το ποσοστό του πληθωρισμού για τον πρώτο μήνα του έτους, που ανέρχεται 5,8% σε τιμές χονδρικής και 4,8% σε τιμές καταναλωτή.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές για τον Ιανουάριο προκάλεσαν σοκ διότι κατέστησαν δύσκολους πλέον τους υπολογισμούς για τη μείωση του πληθωρισμού στα τέλη του έτους, στο 25%, Όμως, ειδικοί λένε ότι είναι φυσικό το αποτέλεσμα αυτό κατά τους πρώτους μήνες και δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πανικό.

    Ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα, είπε: "Είχαμε πει ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2000 δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια μείωση στον πληθωρισμό. Για μας το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη".

    Επίσης, ο επικεφαλής του Υφυπουργείου Θησαυροφυλακίου, Σελτσούκ Ντεμιράλ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν ήδη αναμενόμενο και ότι από το Φεβρουάριο θα αρχίσει να σημειώνεται σημαντική μείωση στον πληθωρισμό.

    Ακόμη, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γκάζι Ερτσέλ τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν φυσιολογικά τα αποτελέσματα του πληθωρισμού και ότι η ραγδαία πτώση στον πληθωρισμό θα σημειωθεί κατά τους θερινούς μήνες.

    [12] Η "ΓΕΝΕΡ" ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η υπουργός Μεταφορών της Αλβανίας, Ίγκριτ Σούλι, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Οδοποιίας Σκεντέρ Χάσα επισκέφθηκαν την περιφέρεια Αργυροκάστρου για να εξετάσουν από κοντά την πραγματική κατάσταση των δρόμων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο της "ΓΕΝΕΡ", η οποία είναι ανάδοχος εταιρία για την κατασκευή του οδικού άξονα Κακαβιά-Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπιτάρε", η Σούλι ζήτησε εξηγήσεις για την αργοπορία του έργου, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας επικαλέστηκαν τις καιρικές συνθήκες και είπαν ότι θα κρατήσουν την υπόσχεση προς τον Πρωθυπουργό Μέτα για την ολοκλήρωση του έργου ως το τέλος του έτους.

    [13] ΔΙΔΥΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

    Βουκουρέστι, 7 Φεβρουαρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δίδυμα ηλικίας 16 μηνών πέθαναν, καθώς η μητέρα τους τους χορηγούσε συνεχώς ασπιρίνη για να καταπολεμήσει τη γρίπη από την οποία είχαν προσβληθεί.

    Τα δυο παιδιά μεταφέρθηκαν τη Παρασκευή στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μποτοσάνι στην Βορειοανατολική Ρουμανία σε κρίσιμη κατάσταση με εσωτερική αιμορραγία και αναπνευστικά προβλήματα.

    Τα δυο παιδιά είχαν προσβληθεί από γρίπη αρχές Φεβρουαρίου και η μητέρα τους τους έδινε ασπιρίνη εκτός από τα φάρμακα που πρότεινε ο γιατρός με την ελπίδα να καλυτερεύσουν.

    Ωστόσο, γιατρός από το Μπατσάου της Ρουμανίας ανέφερε ότι η ασπιρίνη είναι τοξική ουσία και προκαλεί γαστρική αιμορραγία και είναι εντελώς ακατάλληλη για παιδιά κάτω των έξι χρόνων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 February 2000 - 19:13:51 UTC