Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΟΦΩΝΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ECOFIN AΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
  • [02] ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΑΥΡΙΟ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΚΕ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.
  • [04] Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΩΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΤΖΕΜ
  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN
  • [09] ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 200 ΕΚ. ΔΡΧ.
  • [10] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [12] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [01] ΟΜΟΦΩΝΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ECOFIN AΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2000 (10:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1999, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

    Πιο σφιχτή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική, συγκρατημένη προσαρμογή μισθών και διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο εισηγείται το ΕCOFIN στην Ελλάδα, μετά την έγκριση του προγράμματος σύγκλισης της χώρας μας για την περίοδο 1999-2002.

    Οι υπουργοί Οικονομικών καλούν την κυβέρνηση να βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, εκφράζουν ωστόσο την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

    Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, που δήλωσε ότι "με την απόφαση του ECOFIN ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς δεν αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις κατά το 2001.

    Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας το σύνολο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε, ο Γάλλος ομόλογος του κ.Παπαντωνίου, κ.Santter, δήλωσε ότι συγχαίρει θερμά την ελληνική κυβέρνηση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής στο "μέτωπο" της οικονομίας.

    Τέλος, ο Επίτροπος Πέντρο Σόλμπες, αρμόδιος για νομισματικά θέματα, απέδωσε εύσημα στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο συνέντευξής του σε γερμανική εφημερίδα: "Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες προόδους. Κατά το περασμένο τρίμηνο οι ελληνικοί δείκτες ήταν καλύτεροι από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [02] ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2000 (10:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δηλώσεις Σημίτη έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

    Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και της FYROM Λιούπτσκο Γκεοργκίεφσκι θα υπογράψουν αύριο στον Αγιο Γερμανό της Φλώρινας διακρατική συμφωνία για την ανακήρυξη των Πρεσπών ως της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια με την επωνυμία "Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών".

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελλάδα και η αυριανή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, του WWF και μη κρατικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στις 12 αύριο το μεσημέρι, στον Αγιο Γερμανό, θα μιλήσουν οι τρεις πρωθυπουργοί, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο υφυπουργός Θ. Κολιοπάνος, οι γενικοί γραμματείς του WWF και Ramsar, ο πρόεδρος της εταιρίας προστασίας Πρεσπών και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Γερμανού. Στη συνέχεια οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών θα ξεναγηθούν στο κέντρο πληροφόρησης Πρεσπών και θα αναχωρήσουν για τους Ψαράδες όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΚΕ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2000 (09:27 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το προεδρείο του συνεδρίου Royaumont στη Θεσσαλονίκη. Συνέντευξη Τύπου.

    Σε μια μεταβαλλόμενη εποχή, όπου οι ραγδαίες εξελίξεις επιβάλλουν τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, κρίνεται αναγκαία η ετοιμότητα των πολιτών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που δημιουργούνται. Σημαντικό έργο στον τομέα αυτό έχει να επιδείξει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ελλάδας, ο πρόεδρος της οποίας, καθηγητής Ανδρέας Κιντής, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασε την στρατηγική της και τις κύριες δράσεις που αυτή υλοποιεί.

    "Ο κυρίαρχος στόχος της ΟΚΕ Ελλάδας είναι να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να μετασχηματιστεί από μια κοινωνία γραφειοκρατικού και "συντεχνιακού" κατά κάποιο τρόπο χαρακτήρα, σε μια ενεργή κοινωνία πολιτών, ικανή να χειρίζεται τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευημερίας στο σύγχρονο ανοιχτό περιβάλλον της διεθνούς οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιντής.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η δημιουργία δομών, αλλά και η αλλαγή νοοτροπιών, είπε ο κ. Κιντής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως "η εποχή των περιχαρακώσεων, επαγγελματικών και άλλων δικαιωμάτων και συμφερόντων, η εποχή που ζητούσαμε μέσα από το κράτος να πάρει ο καθένας ότι περισσότερο μπορούσε για τον εαυτό του, έχει περάσει".

    Η ΟΚΕ Ελλάδας, σύμφωνα με τα μοντέλα των ευρωπαϊκών χωρών, εκφράζει όλες τις παραγωγικές τάξεις, τους εργαζομένους, αλλά και μια ομάδα "συμφερόντων" στην οποία περιλαμβάνονται οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι ομάδες αυτές εκπροσωπούνται στην ΟΚΕ σε δύο επίπεδα, στην ολομέλεια και στην εκτελεστική επιτροπή και στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των τριών αντιπροέδρων και του προέδρου, λαμβάνονται οι αποφάσεις για θέματα που απασχολούν την ΟΚΕ.

    Ένα από τα κύρια αντικείμενα της ΟΚΕ Ελλάδας είναι η γνωμοδότησή της σε σημαντικά νομοσχέδια που καταρτίζει η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Κιντής, πέρα όμως από αυτό, η ΟΚΕ διατυπώνει και συντάσσει "Γνώμες Πρωτοβουλίας", όπως αυτή για τον κοινωνικό διάλογο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΟΚΕ αφού παρουσιάζει την εικόνα που επικρατεί στις χώρες αυτές, διατυπώνει τη δική της γνώμη για τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες, προκειμένου να μπουν στο δρόμο της ευρωπαϊκής τους ενσωμάτωσης.

    Η δικτύωση της ΟΚΕ Ελλάδας με τις αντίστοιχες όχι μόνο των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζει την προσοχή του ο φορέας. Ετσι λοιπόν, τον περασμένο Ιούλιο, σε συνάντηση που έγινε στον Μαυρίκιο της Αφρικής συγκροτήθηκε η διεθνής ΟΚΕ και η ελληνική εξελέγη μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της διεθνούς ΟΚΕ.

    Μια άλλη δραστηριότητα, στην οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η ΟΚΕ Ελλάδας, είναι αυτή της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κιντής υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε τη διήμερη διάσκεψη για την Κοινωνία των Πολιτών, τον εκδημοκρατισμό και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στη Ν.Α Ευρώπη, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η διαδικασία Royaumont, με πρωτοβουλία της ΟΚΕ Ελλάδας - στις 21 και 22 Ιανουαρίου - λόγω της θέσης της στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, έμφαση δόθηκε και στο γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    "Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στις χώρες αυτές (της ΝΑ Ευρώπης) ότι η Ελλάδα μπορεί να τις βοηθήσει, ότι μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί τους, ενδεχομένως από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ", υπογράμμισε ο κ. Κιντής, ενώ σημείωσε: "Θέλουμε να τους μεταφέρουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Σκοπός μας είναι να τις βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα βήματα που πρέπει να κάνουν προκειμένου να προσεγγίσουν σταδιακά το δρόμο που έχουν να διανύσουν για να γίνουν κάποια στιγμή μέλη της ΕΕ".

    Ο κ. Κιντής χαρακτήρισε επιτυχή τη διήμερη διάσκεψη , ενώ για τα συμπεράσματά της τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Όπως είπε οι συμμετέχοντες από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης κατανόησαν ότι εάν δεν προχωρήσουν στους μετασχηματισμούς που απαιτούνται η προσπάθειά τους για ενσωμάτωση στην ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

    Περαιτέρω, από τη διάσκεψη προέκυψε ότι η πορεία της σύγχρονης κοινωνίας προς τον 21ο αιώνα θα στηριχθεί κυρίως στη δημιουργία δομών και θεσμών που θα αναδεικνύουν την κοινωνία των πολιτών ως κυρίαρχο φορέα των μετασχηματισμών που πρέπει να γίνουν, ώστε οι κοινωνίες αυτές να φθάσουν το επίπεδο που απαιτείται, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κοινή επιθυμία όλων των συμμετασχόντων στη διάσκεψη, ακόμη και από την πλευρά της ΕΕ, είναι η υλοποίηση δράσεων βάσει ενός σχεδίου και η αναζήτηση πόρων που θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες για την ένταξη των χωρών που το επιθυμούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ε.Σ

    [04] Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΩΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Στρασβούργο, 1 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Ο διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και παίκτης της ιταλικής 'Ιντερ, Ρονάλντο, ορίστηκε σήμερα στη Γενεύη Πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας του οργανισμού για την ενίσχυση των φτωχών όλου του κόσμου. Με την ιδιότητά του αυτή, ο Ρονάλντο -που αυτό το διάστημα απουσιάζει από τα γήπεδα λόγω του σοβαρού τραυματισμού του- θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κόσοβο. Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη της φτώχιας που πλήττει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις βιομηχανικές χώρες.

    Οπως τόνισε ο διευθυντής του προγράμματος, Βρετανός Μαρκ Μάλοχ - Μπράουν για να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα και να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη για αυτούς τους ανθρώπους απαιτείται κατάλληλη χρήση της υγείας, της εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών.

    Το UNDP προγραμματίζει την αναστήλωση δημοτικού σχολείου που είχει σχεδόν γκρεμιστεί από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Τζακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το UNDP τα 65 εκατομμύρια φτάνουν οι άστεγοι και τα 37 εκατομμύρια οι άνεργοι, μόνο στις βιομηχανικές χώρες. 20% των παιδιών του τρίτου κόσμου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 χρόνια ζωής και ίδιο ποσοστό παιδιών στερείται στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης. Οι αναλφάβητοι σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 840 εκατομμύρια, ενώ το 20 % των παιδιών του τρίτου κόσμου δεν συνεχίζει την εκπαίδευση μετά την αποφοίτηση τους από το δημοτικό σχολείο.

    Λίγο πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί από την CNUCED στα μέσα Φεβρουαρίου στην Μπαγκόγκ, (όπου ελήφθησαν ήδη αστυνομικά μέτρα για να αποφευχθούν δημόσιες διαδηλώσεις όπως στο Σιατλ και τώρα στο Νταβός), ο διευθυντής του UNDP τονίζει ότι γνωρίζουμε σήμερα πως θα μπορούσε να εξαληφθεί η φτώχια που στερεί τον άνθρωπο από στοιχειώδη δικαιώματα και από την αξιοπρέπεια του. "Γνωρίζουμε που και πώς πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, που και πως θα αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που διανοίχτηκαν στην υγεία και την εκπαίδευση.

    Εξάλλου, ο "πρέσβης" του UNDP Ρονάλντο, επισήμανε την ύπαρξη κοινωννικοπολιτικών δυνάμεων που επωφελούνται από την φτώχια και δεν έχουν καμία ειλικρινή πρόθεση να την καταπολεμήσουν. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των δυνάμεων απάντησε ότι κύριος στόχος της παγκόσμιας εκστρατείας στην οποία αποφάσισε να συμμετάχει δεν είναι μόνο να γνωστοποιηθεί στο κατάλληλο κοινό τι χρειάζεται να γίνει, αλλά και να ευαιθητοποιηθεί για το γιατί.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΤΖΕΜ

    ΒρυξέΛλες, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην προσπάθεια της πρώτης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είχε σήμερα επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Τζεμ μετά από συνάντηση που είχε με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ, είπε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έκαναν μια καλή αρχή σήμερα. Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν την διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα αυτής.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία θα μπορέσει να ενταχθεί στα προγράμματα της ΕΕ και στις τεχνικές επιτροπές.

    Σημειώνεται ότι η ανάμειξη του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας αποτελεί εμπόδιο για ένταξή της στην ΕΕ, ενώ ο κ. Τζεμ αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι στη Τουρκία η κυβέρνηση ασκεί το έργο της κανονικά από μόνη της και ο πολιτικός ρόλος που λέγεται ότι έχει ο στρατός είναι υπερβολή.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Βάσος Πύργος και ο Γενικός Διευθυντής Αερομεταφορών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας Νικόλαος Καββαδάς.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Πύργος εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του 2001 είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα των αερομεταφορών.

    Με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε επιτρέπεται από την 1η Νοεμβρίου 2000 οι δρομολογημένες πτήσεις και από δεύτερο αερομεταφορέα (εκτός της Ολυμπιακής Αεροπορίας) από τα αεροδρόμια της Ελλάδας εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πύργος, η ελληνική πλευρά ζήτησε όπως αυτό εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2000 και το όλο θέμα θα εξεταστεί από την Υπουργική Επιτροπή Αερομεταφορών, η οποία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα απαντήσει εάν δέχεται αυτή τη διευθέτηση.

    Εξάλλου όπως προβλέπεται στο μνημόνιο επιτρέπονται από σήμερα οι ναυλωμένες πτήσεις από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και από εκείνα στα οποία δεν υπάρχει δρομολογημένη πτήση επιτρέπεται ποσοστό επιβατών μέχρι και 15% με θέση μόνο.

    Ακόμη όπως είπε ο κ. Πύργος συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστούν τακτικές επαφές για πλήρη ελευθεροποίηση των αερομεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσο το δυνατό συντομότερα.

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει αυτό ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε πως επειδή αποφασίστηκε ότι το χρονοδιάγραμμα της για πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα των αερομεταφορών που είχε καθοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2003 αποφασίστηκε να συντομευθεί έτσι θα πρέπει, όπως επεσήμανε, να διαμορφωθεί πιο σύντομα και ο ενιαίος ελλαδοκυπριακός εναέριος χώρος "ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν θα μπούμε στον κοινό ευρωπαϊκό".

    "Επομένως προσωπικά αναμένω ότι μέχρι το τέλος του 2001 ενδεχομένως να μην υπάρχει κανένας περιορισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα των αερομεταφορών", είπε ο κ. Πύργος.

    Από την πλευρά του ο κ. Καββαδάς χαρακτήρισε το μνημόνιο αυτό σημαντικό σημειώνοντας πως αποτελεί "ένα βήμα προς τη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία".

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι "θα προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στην πολιτική της φιλελευθεροποίησης των μεταξύ μας αερομεταφορών ώστε να αυξηθεί η κίνηση κυρίως από την Ελλάδα προς την Κύπρο".

    Κληθείς στο μεταξύ να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η ιδιωτική κυπριακή αεροπορική εταιρεία "Ηλιος" θα αρχίσει στα τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου την πραγματοποίηση πτήσεων, ο κ. Πύργος είπε πως αυτή η αεροπορική εταιρεία έχει πάρει κατ'αρχήν άδεια να ιδρυθεί για να κάνει ναυλωμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο.

    Πρόσθεσε πως χθες η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε τα απαραίτητα στοιχεία για να αποκτήσει το πιστοποιητικό αερομεταφορών και αφού αυτά μελετηθούν και διαπιστωθεί ότι είναι εντάξει "τότε δεν αποκλείται η εταιρεία αυτή να 'απογειωθεί' τους προσεχείς μήνες".

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Αγκυρα, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας έστειλε 36 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια στους τσετσένους πρόσφυγες στη Γεωργία ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα ενώ σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στους πρόσφυγες από τη Τσετσενία.

    Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος υπουργός Αμυνας 'Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε ότι οι ρώσοι στρατιώτες σημείωσαν σημαντικές νίκες στη Τσετσενία και σύντομα θα έχουν πλήρη έλεγχο του Γκρόζνι.

    Ο.Κ.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    "Η χθεσινή απόφαση του ECOFIN για το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και την κριτική που έχουμε ασκήσει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δύο χρόνια μετά την είσοδο των υπόλοιπων 11 χωρών.

    Επεσήμανε ότι μέσα από τη διπλωματική γλώσσα του ανακοινωθέντος επιβεβαιώνεται πρώτον το πόσο εύθραυστη είναι η ίδια η ονομαστική σύγκλιση, δηλαδή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δεύτερον οι αδυναμίες της πολιτικής για την πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εξυγίανσης του κράτους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι με αυτές τις συνθήκες η πολιτική για την εποχή μετά την ένταξη στην ΟΝΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

    Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο, όπως είπε, δίνει έμφαση στην απελευθέρωση της οικονομίας, την εξυγίανση του κράτους, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Το πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη είναι η μόνη εγγύηση για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν ένα αναπτυξιακό θαύμα στη μετά - ΟΝΕ εποχή.

    "Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης συμπλήρωσε τον κύκλο της. Τώρα χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική. Ενα νέο ξεκίνημα", κατέληξε.

    [09] ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 200 ΕΚ. ΔΡΧ.

    Ξάνθη, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Ένας 36χρονος αγρότης ζήτησε αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δραχμών, κατηγορώντας τους γιατρούς του νοσοκομείου της Ξάνθης ότι επέδειξαν ολιγωρία με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του.

    Ο Αθανάσιος Παπάζογλου είχε εισαχθεί στο γενικό νοσοκομείο της Ξάνθης το 1998, όταν μετάφέρθηκε τραυματισμένος από τροχαίο που υπέστη. Τρεις μέρες μετά και ενώ η αιμοραγία του ποδιού του δεν είχε σταματήσει, μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να του κόψουν το αριστερό πόδι για να σωθεί.

    [10] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Μίρτσεα Ιονέσκου Κουίντους εξελέγη πρόεδρος του σώματος της Γερουσίας της Ρουμανίας αφού συγκέντρωσε 72 ψήφους, όσους απαιτούνται για την εκλογή σε αυτή τη θέση. Ο αντίπαλος του Δημοκρατικού Κόμματος Νταν Βασίλε συγκέντρωσε 32 ψήφους.

    Η θέση του προέδρου της Γερουσίας ήταν κενή καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος ο Πέτρε Ρόμαν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στα τέλη Δεκεμβρίου του 1999 από την νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μούγκουρ Ισαρέσκου και εγκατέλειψε το αξίωμα του προέδρου.

    Στις 13 Δεκεμβρίου του 1999 ο πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε παραιτήθηκε αφού έχασε τη υποστήριξη πολλών υπουργών του και εδιώχθη από τη θέση του ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Αρχικά είχε προταθεί στον κ. Βασίλε η προεδρία της Γερουσίας για να εγκαταλείψει τη πρωθυπουργία.

    Αντιπρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη ο Δημοκρατικός Νταν Βασίλιου ενώ οι τρεις άλλοι αντιπρόεδροι παρέμειναν όπως έχουν δηλαδή ο Χριστιανοδημοκράτης Ουλμ Σπινεάνου, ο Ντόρου Ιόαν Ταρακίλα και ο Νικολάε Βακαρόιου, μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    Ο κ. Κουίντους δήλωσε μετά την εκλογή του ότι θα αγωνιστεί για να αλλάξει την κακή εικόνα της Γερουσίας και θα έχει καλές σχέσεις με όλους τους γερουσιαστές.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα εντός του μηνός μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. Ο κ. Κουκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 21 Φεβρουαρίου όπου θα έχει συνομιλίες με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών 'Ιγκορ Ιβανόφ ανέφεραν πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας αλλά και διεθνή ζητήματα. Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην Ρωσία για τις επιχειρήσεις της στη Τσετσενία, ενώ ρώσος στρατηγός υπαινίχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία υποστηρίζει τους Τσετσένους αντάρτες.

    O.K.

    [12] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε από την αρμόδια κεντρική επιτροπή το αναλυτικό πρόγραμμα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού για την εισαγωγή στις τράπεζες που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.

    Η κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και ώρα 8π.μ. θα εξεταστεί στο μάθημα της έκθεσης και της περίληψης κειμένου, ενώ στις 2μ.μ. της ίδιας μέρας θα εξεταστεί στη Λογιστική.Την επόμενη μέρα θα δώσει Οικονομική στις 8π.μ. και Ιδιωτικό Δίκαιο στις 12μ.

    Με τα μαθήματα της έκθεσης και της περίληψης κειμένου ξεκινάει το διαγωνισμό και η κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης, στις 8π.μ. του Σαββάτου. Την ίδια μέρα , στις 2μ.μ, θα εξεταστεί στο μάθημα των Οικονομικών. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου θα δώσει Ιδιωτικό Δίκαιο στις 8π.μ. και Λογιστική στις 12μ.

    Τέλος, οι υποψήφιοι της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα εξεταστούν την πρώτη μέρα του διαγωνισμού στο μάθημα της Ιστορίας του Ελληνικού Εθνους (έτη 1821-1941) στις 8π.μ. και στα Στοιχεία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στις 12μ. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου θα διαγωνιστούν στις 8π.μ. στο μάθημα της εκθεσης και της περίληψης κειμένου και στις 2μ.μ. στα Μαθηματικά.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 1 Φεβρουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 11 - 13 Φεβρουαρίου.

    Στη συνάντηση οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα καταθέσουν τις απόψεις τους στα θέματα: "Προοπτικές για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη το έτος 2000" και "Προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και η επίδραση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προβλέπεται η υπογραφή του Χάρτη για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση κατά την παραμονή τους στο Βουκουρέστι θα επισκεφθούν το Περιφερειακό Κέντρο για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος στο πλαίσιο του προγράμματος SECI.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 February 2000 - 19:13:49 UTC