Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ 4,4 ΤΡΙΣ. ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [03] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CDU
  • [05] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΤΟ ΕΣΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [09] ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [10] ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
  • [12] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑTAΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

  • [01] ΣΤΑ 4,4 ΤΡΙΣ. ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2000 (13:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στρατός

    Λεπτομερής ενημέρωση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την πενταετία 2001-2005 έγινε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, το ύψος του προγράμματος φτάνει τα 4,4 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες για την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων, τη διεύρυνση των εξοπλιστικών συστημάτων, τη διαμόρφωση νέων υποδομών και την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στον στρατό.

    Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την απόκτηση των μαχητικών eurofighter, στη συμπαραγωγή των οποίων επιδιώκει να συμμετέχει και η Ελλάδα καθώς και την αγορά δεκαπέντε Μιράζ 2000-5, δεκαπέντε μέσων μεταγωγικών αεροσκαφών και οπλικών ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος συζητήθηκε το περιεχόμενο μιας νέας αμυντικής στρατηγικής της χώρας που θα πάρει την τελική της μορφή εντός του επόμενου διμήνου, ώστε να τεθούν οι βάσεις του σύγχρονου ελληνικού στρατού. "Από τη μια μεριά έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε την αποτελεσματική εξασφάλιση αποτρεπτικής ισχύος έναντι οποιασδήποτε απειλής. Από την άλλη πρέπει να εγγυηθούμε ότι με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων και των νέων ηλεκτρονικών δυνατοτήτων και εργαλείων πληροφορικής οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά με μειωμένο όγκο και ποσότητα αλλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μειωμένο κόστος", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2000 (22:58 UTC+2)

    Μοχλό για την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε την Ελληνική Βιομηχανία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι κεντρικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης υπήρξε ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση της παραγωγικής δομής της χώρας.

    "Προχωρήσαμε μαζί τα χρόνια αυτά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα", τόνισε και πρόσθεσε ότι σήμερα η Βιομηχανία μπορεί να επιδείξει σοβαρές αλλαγές, οι οποίες επηρεάστηκαν αποφασιστικά από το πλαίσιο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αντιστράφηκε η φθίνουσα πορεία της θέσης της Βιομηχανίας στην οικονομία της χώρας για πρώτη φορά στα δύο τρία τελευταία χρόνια και έχουμε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της μεταποιητικής παραγωγής και η προοπτική είναι αισιόδοξη.

    Τόνισε ότι στο βιομηχανικό τομέα σημειώνεται μία σημαντική κινητικότητα, γίνονται εξαγορές, συγχωνεύσεις, συμμαχίες, δικτυώσεις, που υποδηλώνουν το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρηματιών και επενδυτών για ανταγωνιστική προετοιμασία στις νέες συνθήκες και για σοβαρές τάσεις αναδιάρθρωσης.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων με ταυτόχρονη συμπίεση του κόστους παραγωγής και έτσι βελτίωση των κερδών και της κεφαλαιακής δομής των επιχειρήσεων.

    "Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματικών μονάδων έχει βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματά του", παρατήρησε.

    Τόνισε ακόμη ότι βρισκόμαστε τα χρόνια αυτά στις απαρχές μίας πολυεθνικοποίησης αρκετών βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας.

    "Ιδρύουν θυγατρικές επιχειρήσεις, μικτές επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο στις γειτονικές χώρες, στις βαλκανικές χώρες, αλλά και ορισμένες άλλες ανεπτυγμένες βιομηχανικά". Πρόκειται, είπε, για ένα νέο φαινόμενο, το οποίο αντανακλά τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων και το γεγονός ότι υπάρχει προοπτική.

    [03] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2000 (22:57 UTC+2)

    Πολιτικό άνοιγμα προς όλους τους χώρους επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενόψει του έκτακτου συνεδρίου θέσεων και αρχών που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου.

    Στο προσυνέδριο ήταν παρόντες οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Τζανής Τζανετάκης, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου.

    "Ο συμβιβασμός με τα στραβά και τα ανάποδα, με τη μιζέρια και τα παρακμιακά φαινόμενα δε μας πάει, δεν τον αντέχουμε κιόλας. Πεποίθησή μας είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Μπορούμε καλύτερα ως χώρα, μπορούμε καλύτερα ως κοινωνία, ως κυβέρνηση ως Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε προτάσεις με στόχο την ενίσχυση των θεσμών και την καλύτερη λειτουργία του κράτους με βασικότερες την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, εκλογή περιφερειάρχη από το λαό, επαναπροσδιορισμό των εκλογικών περιφερειών, εισαγωγή του ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για ποινικά αδικήματα, καθιέρωση 12μηνης θητείας στο στρατό.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε και στη σημερινή ομιλία του το στίγμα της νέας τακτικής αποφεύγοντας τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και επικεντρώνοντας σε προτάσεις.

    Στα βίντεο γουόλ πίσω από τον ομιλητή το γνωστό σήμα της Ν.Δ., ο πυρσός είχε αντικατασταθεί από τρία περιστέρια, τα οποία κατά τους διοργανωτές συμβολίζουν τη σύνθεση, τη συνεννόηση και τη συναίνεση.

    [04] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CDU

    Βερολίνο, 20 Ιανουαρίου 2000 (22:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

    Σοκ προκάλεσε στη Γερμανία η είδηση ότι ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών ο 49χρονος Βόλφγκανγκ Χίλεν αυτοκτόνησε εν μέσω της σκανδαλολογίας που συγκλονίζει το τελευταίο διάστημα το κόμμα.

    Η είδηση της αυτοκτονίας του Χίλεν προκάλεσε έκπληξη στη Βουλή, καθώς το γεγονός ότι ο Χίλεν είχε συνεργήσει στην παράνομη μεταφορά χρημάτων από το ταμείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο ταμείο του Ομοσπονδιακού Κόμματος κίνησε αμέσως την υποψία ότι η αυτοκτονία θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτό το θέμα.

    Αμέσως διακόπηκαν οι εργασίες της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Στη συνέχεια η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Χίλεν άφησε αποχαιρετιστήριο γράμμα, στο οποίο αναφέρει ότι αυτοκτονεί για καθαρά προσωπικούς λόγους.

    Αργά το βράδυ πάντως έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία διεξήγαγε έρευνες σχετικά με την ανάμειξη του Χίλεν στην παράνομη μεταφορά χρημάτων, κάτι που ενδέχεται να δώσει διαφορετική τροπή στην υπόθεση της αυτοκτονίας του.

    [05] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΤΟ ΕΣΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2000 (23:24 UTC+2)

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δηλώνει ικανοποιημένη από το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο στιγματίζουν φαινόμενα όπως η έλλειψη ξενοδοχειακής υποδομής των νοσοκομείων, η ανυπαρξία καθαριότητας, και η παρουσία ράντζων.

    Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας μιλώντας σε ημερίδα για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ΕΣΥ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

    Στα 10 χρόνια του συστήματος υγείας όπου ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ έγιναν πολλά θετικά βήματα στο χώρο της υγείας τόσο στον τομέα της υποδομής, όσο και στον τομέα της στελέχωσης, επισήμανε ο κ. Παπαδήμας. Εξάλλου, χαρακτήρισε τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια της συνολικά 14χρονης λειτουργίας του ΕΣΥ, στα οποία κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, περίοδο οπισθοδρόμησης του θεσμού.

    Ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες, όπως η αύξηση των προσελεύσεων και η μείωση του μέσου χρόνου νοσηλείας, η μείωση κατά 65% του αριθμού των Ελλήνων που καταφεύγουν στα νοσοκομεία του εξωτερικού, αποδεικνύουν τη βελτίωση του τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια.

    Αναφερόμενος στις ελλείψεις του δημόσιου τομέα υγείας, έκανε λόγο για πολυκερματισμό του συστήματος και μη συνεργασία του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανισότητα της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη ορθολογικότερου σχεδιασμού της ανάπτυξης και της λειτουργίας του συστήματος, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως η άνιση κατανομή νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

    Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν διογκώνεται, όπως ειναι η γενική πεποίθηση, αντίθετα μειώνεται και εξήγγειλε τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.

    Ο θεσμός του νοσοκομειακού γιατρού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση οδήγησε στην υπαλληλοποίηση των γιατρών, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμας. Οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα να παράγουν έργο, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές μισθολογικής και επιστημονικής εξέλιξης.

    Αλλα μεγάλα θέματα προς επίλυση στο ζωτικό τομέα της υγείας, που έθιξε ο κ. Παπαδήμας, είναι η θέσπιση ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και ο περιορισμός της σπατάλης, ο προσανατολισμός των εξωνοσοκομειακών γιατρών στην πρόληψη αντί για τη θεραπεία, και η αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη, με τη δημιουργία για παράδειγμα ειδικών μονάδων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σόφια, 21 Ιανουαρίου 2000 (22:08 UTC+2)

    του Ηλία Κοστόφ

    "Η μεγαλύτερη επιτυχία για τα Βαλκάνια θα είναι εάν πείσουμε την διεθνή κοινότητα ότι οι χώρες της περιοχής είμαστε σε θέση να βρούμε μόνοι μας τη λύση των προβλημάτων και όχι να είμαστε πηγή αποσταθεροποίησης και προβλημάτων".

    Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, σχολίασε σήμερα στους διαδρόμους της βουλγαρικής Βουλής τις προσδοκίες της βουλγαρικής πλευράς την παραμονή της άτυπης συνάντησης των πρωθυπουργών των όμορων προς την Γιουγκοσλαβία χωρών. Η συνάντηση αναμένεται να αρχίσει απόψε στο παραθεριστικό κέντρο Χισάρ με πρωτοβουλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 8 προσκεκλημένοι στη συνάντηση ήδη έφθασαν στο παραθεριστικό κέντρο Χισάρ στη Νότια Βουλγαρία. Ανάμεσά τους είναι οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Ουγγαρίας, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Σέρτζιο Μπαλαντζίνο.

    Η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η ασφάλεια των κρατών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και η μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Χισάρ, όπως έκαναν γνωστό εκφράζοντας τις προσδοκίες τους κατά την άφιξη τους στη Βουλγαρία οι πρωθυπουργοί, προσκεκλημένοι του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ.

    Το εμπάργκο στην Γιουγκοσλαβία, ο καθαρισμός του ποταμού Δούναβη από τις καταστραμμένες γέφυρες, τα εσωτερικά και πολιτικά προβλήματα και οι δυνατότητες εκδημοκρατισμού στην Γιουγκοσλαβία σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και η κατάσταση στο Μαυροβούνιο χαρακτηρίσθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ ΄Ορμπαν, ώς κύρια θέματα στη συνάντηση στο Χισάρ για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και είναι ανοιχτή για κάθε είδους ερωτήματα.

    "Περιμένω η συνάντηση αυτή στο Χισάρ να αποβεί πετυχημένη", δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Κρούμοβο" κοντά στην Φιλιππούπολη ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αρμόδιος για την κοινή εξωτερική πολιτική και τα θέματα της ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    "Οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις προοπτικές για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ερώπης και θέματα, συνδεδεμένα με τις διεθνείς σχέσεις με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    Κατέστη σαφές ότι στη συνάντηση στο Χισάρ θα εξετασθούν και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής. Με την αφορμή αυτή ο Βίκτορ ΄Ορμπαν είπε ότι "κατά πάσαν πιθανότητα θα κάνει λόγο στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, για το καθεστώς απόκτησης βίζας για τους Βούλγαρους πολίτες". Υπογράμμισε δέ ότι "θέλει οι Βούλγαροι πολίτες να μήν συναντούν εμπόδια κατά τα ταξίδια τους και ελεύθερα να μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι την Ουγγαρία".

    Αναμένεται οι συνομιλίες των κυβερνητικών ηγετών και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν αύριο και να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:56 UTC+2)

    Εντονες αντιδράσεις και επεισόδια προκλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη "Μν".

    Την ώρα που ο συγγραφέας παρουσίαζε το νέο του βιβλίο στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" της Θεσσαλονίκης περίπου 350 άτομα μέλη παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και μερικοί κληρικοί αποδοκίμαζαν το συγγραφέα θεωρώντας υβριστικό για την Ορθοδοξία το περιεχόμενο του.

    Μία διμοιρία της αστυνομίας είχε στηθεί μπροστά στο βιβλιοπωλείο για να εμποδίσει την είσοδο των μαινόμενων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως: "Φύγε αλήτη από τη Θεσσαλονίκη", "Κάτω τα χέρια από την Ορθοδοξία", "Οχι στον αντίχριστο", "Εξω οι μασόνοι".

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης απαντώντας στους διαμαρτυρόμενους δήλωσε ότι δεν έχουν καμία βάση οι διαμαρτυρίες τους χαρακτηρίζοντας τον Ιησού ως το μεγαλύτερο επαναστάτη της Ιστορίας και προσθέτοντας ότι ο λόγος Του θα είναι επίκαιρος.

    Παρατήρησε ότι υπήρξε βεβαίως μία απόκλιση και στο Χριστιανισμό από μία μερίδα κατά της γυναίκας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στον 21ο αιώνα θα 'ρθει κάτι μεγάλο για τη γυναίκα και ότι θα ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς κλάδους της σκέψης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τελείωνε η ομιλία του Μίμη Ανδρουλάκη ορισμένοι από τους διαδηλωτές και κάτω από τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων άρχισαν να εκτοξεύουν αυγά στην πρόσοψη του βιβλιοπωλείου, ενώ κάποιοι έκαψαν και ορισμένα από τα βιβλία του συγγραφέα.

    Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες βυζαντινολόγος Μάριος Πιλαβάκης μέλος του Ορθόδοξου Κέντρου Πατερικών Μελετών κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του συγγραφέα και των Εκδόσεων Καστανιώτη από τις οποίες κυκλοφόρησε το βιβλίο.

    Ο συγγραφέας, όπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εκφράζει βαρύτατες ύβρεις εναντίον του Χριστού, του Αποστόλου Παύλου και άλλων ιερών προσώπων της Εκκλησίας μας.

    [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:56 UTC+2)

    Δικαιολογημένο χαρακτήρισε το ενδιαφέρον των βουλευτών της Ν.Δ. για την προοπτική της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης προσθέτοντας ωστόσο ότι πολλές φορές διατυπώνονται υπερβολές λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ. Σ. Κούβελα, Α. Ρεγκούζα, Γ. Ορφανού και Π. Ψωμιάδη για την πορεία του της ΔΕΘ ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 1999 στοχεύει στην ανάπτυξη της ΔΕΘ και την ισχυροποίηση των δεσμών της με τη Θεσσαλονίκη.

    "Η αλλαγή", επεσήμανε, "έπρεπε να είχε γίνει από το 1992 τότε που με κοινοτική οδηγία η ΔΕΘ έπαψε να έχει το μονοπώλιο διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα.

    "Σταδιακά ανέπτυξαν εκθεσιακή δραστηριότητα ελληνικές και κυρίως ξένες ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα. Με στοιχεία του 1998, το 55% της εκθεσιακής δραστηριότητας πραγματοποιείται από ιδιωτικές εταιρίες. Το 80% περίπου του ποσοστού αυτού πραγματοποιείται στο λεκανοπέδιο. Εάν δεν ενισχύαμε, εκσυγχρονίζαμε τη ΔΕΘ με μαθηματική ακρίβεια σε μία πενταετία θα είχε μόνο μουσειακή αξία. Στόχος του νόμου, είναι να επανακτήσει τμήματα δραστηριότητας που έχει χάσει και να δημιουργήσει νέα", διευκρίνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε επίσης ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γιατί η προσφορά της μοναδικής κοινοπραξίας που είχε παραμείνει στο διαγωνισμό δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών της κυβέρνησης και της Θεσσαλονίκης.

    "Οι δύο κοινοπραξίες", πρόσθεσε ο κ. Μαγκριώτης, "αποχώρησαν από το διαγωνισμό, διότι θεώρησαν ότι θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος του Δημοσίου στο ιδιωτικό μάνατζμεντ και πως η πολιτεία ζητούσε υψηλό ετήσιο ενοίκιο".

    Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η έκθεση, όχι μόνο δε βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας, αλλά έχουμε και τα πρώτα σημαντικά βήματά της και ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της και την πορεία προς τους νέους της στόχους με τα στελέχη που είναι αναγκαία και το πλεονάζων δυναμικό θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλους φορείς του δημοσίου της πόλης που έχουν πολλά κενά. Διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι που είναι απολύτως διασφαλισμένοι από το νόμο εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θα ενταχθούν στις δύο εταιρίες και το πλεονάζων δυναμικό θα μεταταχθεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις με την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού επεσήμανε ότι αυτό δεν έχει συμβεί, ούτε πρόκειται να συμβεί.

    "Η ΔΕΘ έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψής της", είπε, και ανέφερε ότι ανάλογες περιπτώσεις ακύρωσης διαγωνισμών στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν ιδιαίτερη επιτυχία στη δεύτερη προσπάθεια, όπως με το διαγωνισμό της Ιονικής Τράπεζας.

    "Και πάλι τότε είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση γιατί δεν την έδωσε στον πρώτο διαγωνισμό. Τα ΚΑΕ είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η κυβέρνηση στη δεύτερη προσπάθεια πέτυχε υπερτριπλάσιο τίμημα της μετοχής, όπου και εδώ είχε κατηγορηθεί, γιατί δεν έδωσε τις μετοχές στον πρώτο διαγωνισμό. Βεβαίως και στις τρεις περιπτώσεις κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δε συνεχάρη την κυβέρνηση για τις τελικές της επιτυχίες. Ελπίζουμε ότι στην περίπτωση της ΔΕΘ θα αναγνωριστεί η ανάλογη επιτυχία μας", κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [09] ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Μελβούρνη, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:56 UTC+2)

    Στις 27 Ιανουαρίου 2000 μεταβαίνει στην Αυστραλία η πολυμελής Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Αγίου Δημητρίου Ηρακλείου Κρήτης, για δεκαπενθήμερη περιοδεία σε Σίδνεϊ, Καμπέρα, Μελβούρνη και Αδελαϊδα.

    Στην πολυμελή αποστολή (56 άτομα), που μεταβαίνει με έξοδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, επικεφαλής θα είναι ο νομάρχης Ηρακλείου Γιάννης Γαρεφαλάκης.

    Η οργάνωση των εκδηλώσεων, κατά πολιτεία, θα αφεθεί στα κατά τόπους Κρητικά σωματεία.

    Οι Κρήτες της Μελβούρνης οργανώνονται ήδη και με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) και άλλων ομογενειακών φορέων, θα δώσουν διάσταση στις εκδηλώσεις που θα οργανώσουν, κάνοντας γνωστή την χορωδία σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

    [10] ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:55 UTC+2)

    Με τη συμπλήρωση αυτού του αιώνα η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης εισήλθε στον τρίτο αιώνα ύπαρξης. Την προσφορά της, ο πρόεδρός της Γιώργος Φουντας, πιστεύει πως ένας αντικειμενικός κριτής, ότι θα την κρίνει θετικά.

    Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα διοικήθηκε, επί το πλείστον, από άτομα γεννημένα στην Ελλάδα, με ίδια νοοτροπία, ίδια ενδιαφέροντα και ίδια προβλήματα εξυπηρετώντας ίδιες ανάγκες και σκοπούς. Όλες οι διοικήσεις είχαν σχεδόν μια ιδιομορφία ή μια συνέχεια. Αυτό σ' ένα μεγάλο βαθμό οφείλετο στις συνθήκες που επικρατούσαν σ' όλο αυτό το διάστημα.

    Με την είσοδο στο νέο αιώνα και ταυτόχρονα και στη νέα χιλιετία, οι αλλαγές είναι και φυσικές και αναπόφευκτες. Από τη μια μεριά η αποδυνάμωση της πρώτης γενιάς και από την άλλη το ερώτημα πόσο δυνατό θα είναι το ενδιαφέρον των επόμενων γενεών ή πόσο θ' αντέξουν στο χρόνο.

    Το ενθαρρυντικό και παρήγορο πάντως είναι ότι η είσοδος αυτού του αιώνα βρίσκει τα μέλη της κοινότητας προετοιμασμένα σ' ένα μεγάλο βαθμό, σε μια διάδοχο κατάσταση, έχοντας αρκετούς νέους στην διοίκησή της με θέληση και διάθεση για συνέχεια και αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:55 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Η περιοχή της Μέσης Ανατολής τον 21ο αιώνα" που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων.

    Το συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα "Γιάννος Κρανιδιώτης" του υπουργείου Εξωτερικών προλόγισαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εξαιρετική σημασία για την επιπλέον ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή μάλιστα που η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο υπουργός εξέφρασε την ευχή η διπλωματική αυτή διαδικασία "να βρει γρήγορα το δρόμο της προς την ειρήνη". Παράλληλα έκανε αναφορά και στο θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και θα διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που τόσο το Ισραήλ, όσο και οι αραβικές χώρες αναγνωρίζουν το ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας κράτος - μέλος είναι η Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε και αυτός την άποψη ότι η Ελλάδα έχει να συνεισφέρει πολλά ακόμα και στη διαδικασία ειρήνευσης την οποία υποστήριζε και θα υποστηρίξει με όλα της τα μέσα.

    [12] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑTAΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Στις ομιλίες τους κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρης Κούβελας, Αδάμ Ρεγκούζας, Γ. Ορφανός και Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατήγγειλαν το νέο νόμο που αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Κούβελας υποστήριξε ότι καταργεί το ρόλο της ως στήριγμα της οικονομίας της χώρας και την αποκόπτει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε είναι κερδοσκοπικός, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα εκθεσιακής δράσης.

    Ο κ.Ορφανός από την πλευρά του μίλησε για προχειρότητα στην αντιμετώπιση του μέλλοντος της Διεθνούς Εκθέσεως που διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης των μετοχών της εταιρίας "Ελληνικές Εκθέσεις-HELEXPO A.E.". Όπως επεσήμανε, οι όροι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη, προστέθηκαν εκ των υστέρων και δεν καθορίστηκε το μέλλον των εργαζομένων.

    Ο κ.Ρεγκούζας συμφώνησε για την προχειρότητα στην υπόθεση της ΔΕΘ, και δήλωσε ότι με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση χάθηκε η αρμοδιότητά της για άσκηση εθνικής εκθεσιακής πολιτικής. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση κακοποίησε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι η μόνη πολιτική έξοδος της χώρας από τις οικονομικές ανάγκες.

    Τέλος, ο κ.Ψωμιάδης έκανε λόγο για "ξεπούλημα" της ΔΕΘ με αδιαφανείς διαδικασίες σε βάρος των εργαζομένων και των συμφερόντων της πόλης, την οποία "αποδυναμώνει γκρεμίζοντας ό,τι σημαντικό απέμεινε για αυτή επί πολλά χρόνια όρθιο".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 January 2000 - 0:53:59 UTC