Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ
  • [02] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [03] ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [04] Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
  • [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"
  • [11] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
  • [13] Β. ΚΟΚ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [14] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2000 (21:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    H ανατίμηση της δραχμής επιβεβαίωσε την ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανατίμηση της δραχμής έδειξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση με στόχο την αύξηση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

    Στη δεξίωση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, υπουργοί, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος.

    [02] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2000 (11:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    H επικείμενη υπογραφή συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από μεθαύριο στην Αγκυρα, αποτελεί μία από τις εξελίξεις στις οποίες η τουρκική πλευρά αποδίδει την μεγαλύτερη σημασία. Η επίσκεψη του κ Παπανδρέου είναι η πρώτη επίσημη που πραγματοποιεί Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία, από το 1962 και χαρακτηρίζεται, ως ιστορικής σημασίας γιατί θα υπογραφεί η αντιτρομοκρατική συμφωνία, κάτι το οποίο η Τουρκία επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" στη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου θα τεθεί "νυστέρι" στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πλην βέβαια εκείνων του Αιγαίου. Παράλληλα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επίκειται και η υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας για την κοινή αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης του οργανωμένου εγκλήματος, του τουρισμού και της αμοιβαίας υποστήριξης των επενδύσεων, καθώς επίσης και συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η "Μιλλιέτ" ότι στη διάρκεια των επαφών του κ Παπανδρέου στην Αγκυρα θα συζητηθούν και θέματα που, αν και είναι ήσσονος σημασίας από τα προβλήματα στο Αιγαίο, εδώ και μισό αιώνα αποτελούν αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ένα από αυτά αφορά τα κτίρια των πρεσβειών. Η Τουρκία έχει παραχωρήσει από το 1938 οικόπεδο στο κέντρο της Αγκυρας για την οικοδόμηση κτιρίου που θα στεγάσει την ελληνική πρεσβεία. Ωστόσο, αρνείται να δώσει άδεια οικοδόμησης, διότι η Αθήνα παραχώρησε αντίστοιχη έκταση για οικοδόμηση τουρκικής πρεσβείας. Η προσέγγιση των δύο χωρών αναμένεται να φέρει λύση και σε αυτό το πρόβλημα

    [03] ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2000 (21:16 UTC+2)

    Στη γραμμή εκκίνησης μπήκε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, με την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του 19μελούς δοικητικού του συμβουλίου στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε και την ιδρυτική του φορέα, και το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της Ομάδας Δράσης για το Κοσσυφοπέδιο (TASKO) σε Οργανισμό Ανασυγκρότησης.

    Κατά την παρθενική συνεδρίαση του Οργανισμού, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως ορμητήριο το αναπαλαιωμένο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Βιέννη, αποφασίσθηκε επίσης ο διορισμός του κοινοτικού αξιωματούχου Ιγκερ Μιγκαρέλι, ως γενικού διευθυντή του φορέα. .

    Ο γαλλικής υπηκοότητας αξιωματούχος, αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Task Force Kossovo, σε αντικατάσταση του Μάρκ Φράνκο που αποχώρησε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Από τη νέα του θέση ο κ. Μιγκαρέλι θα πρέπει να μεριμνήσει μεταξύ άλλων και για την κατανομή των κοινοτικών πόρων ύψους 240 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να διαιρεθούν εντός του 2000 για την ανασυγκρότηση στο Κοσσυφοπέδιο (εκ των οποίων ποσοστό ως 8 % θα διατεθεί για τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη).

    Στο σκηνικό αυτό χώρα - κλειδί θεωρείται η Σερβία, η οποία θα μπορέσει επίσης να επωφεληθεί από την κοινοτική οικονομική βοήθεια, με την sine qua non προϋπόθεση ότι το εν λόγω κράτος θα εκδημοκρατιστεί.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο κοινοτικός επίτροπος Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο που προήδρευσε της σημερινής συνεδρίασης σε αντικατάσταση του συναδέλφου του Κρις Πάτεν τόνισε : «Η Σερβία θα λάβει κοινοτική βοήθεια με την προϋπόθεση όμως ότι θα αποκτήσει δημοκρατική ηγεσία. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλεγεί με ελεύθερες εκλογές η Σερβία δεν θα λάβει την βοήθεια, αν το εν λόγω πρόσωπο δεν κυβερνήσει τη χώρα με δημοκρατικές αρχές. Σημασία δεν έχει μόνο το με πόσο δημοκρατικό τρόπο θα εκλεγεί η νέα ηγεσία, αλλά κυρίως το πόσο δημοκρατικά θα ασκήσει την εξουσία».

    Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του οργανισμού ο κ. Μιγκαρέλι τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εντοπιστούν τα προς χρηματοδότηση έργα, η ανάθεση των οποίων θα γίνει με προκυρήξεις διαγωνισμών μέσω Internet, αλλά και με άλλα μέσα. Ο Οργανισμός θα επικουρείται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από ad hoc επιτροπές που θα συσταθούν για αυτό το σκοπό.

    Παράλληλα, στην ατζέντα των μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων του Οργανισμού περιλαμβάνεται η δημιουργία επιχειρησιακών κέντρων στις χώρες όπου εξελίσσεται η ανασυγκρότηση. Πέραν του Κοσσυφοπεδίου, «κεραίες» αυτού του είδους προβλέπεται να εγκατασταθούν στο Μαυροβούνιο και την Κροατία. Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μιγκαρέλι, ο Οργανισμός δίνει το «παρών» και στην Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ., όπου σχεδιάζεται η αποκέντρωση των δράσεων του σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

    Ο κ. Μιγκαρέλι αναφέρθηκε και στη στελέχωση του Οργανισμού υπενθυμίζοντας ότι αυτός σχεδιάζεται να απασχολήσει σε πρώτη φάση περί τα 40 άτομα. Ηδη, κάποιες από τις θέσεις εργασίας έχουν προκυρηχθεί και μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν πάνω από 2000 αιτήσεις

    Υπενθυμίζεται ότι στο 19μελές διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ανασυγκρότησης θα συμμετέχουν : από την Ελλάδα ο Α. Ρόντος, από το Βέλγιο η κ. Βαντερουέρα, από τη Γερμανία ο κ. Κρούλιχ, από την Ισπανία ο κ. Τολέντο Αλμπινιάνα, από την Ιταλία η κ. Μάνι, από το Λουξεμβούργο ο κ. Φαμπέρ, από την Αυστρία ο κ. Βένιγκερ, από την Πορτογαλία ο κ. Μέλο Ράμος, από τη Μεγάλη Βρετανία ο κ. Ρέι, από τη Δανία ο κ. Κλάους Κρουμπ, από την Ιρλανδία ο κ. Ντόναλ Κέλι, από την Ολλανδία η κ. Σμούλντερς, από τη Φιλανδία ο κ. Γκλεν Λίντοχοϊν, από τη Σουηδία η κ. Μπρίτα Όλοφσον και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο κ. Ντ" Εφέμια.

    Σημειώνεται ότι το «παρών» στην πρώτη συνεδρίαση του Οργανισμού έδωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροκόφυλλος που υπογράμμισε: «Η ίδρυση του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και επιθυμούμε να προχωρήσει γιατί αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την ειρηνική συμβίωση στα Βαλκάνια.

    Τις εργασίες της συνεδρίασης παρακολούθησε ακόμα ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα απολαύσει η πόλη της Θεσσαλονίκης από την εγκατάσταση και λειτουργία του Οργανισμού.

    [04] Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στρασβούργο, 18 Ιανουαρίου 2000 (13:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    του Α. Μαρκόπουλου

    Mέτρα για την ουσιαστική συμβολή των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ στην αύξηση των θέσεων εργασίας είναι μια απ" τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, είπε ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της Κοινότητας, συζήτηση που αφορά το σύνολο της Ελλάδας, εφόσον ολόκληρη η χώρα καλύπτεται απ" το στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων, που προβλέπει την ενίσχυση περιφερειών με ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.

    Τα τελευταία 3 χρόνια επιτεύχθηκε μεν κάποια προσέγγιση του επιπέδου ανάπτυξης μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών ΕΕ που βρίσκονται κάτω απ" το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, αλλά αυξήθηκε το χάσμα σε σχέση με τις πλουσιότερες περιφέρειες, παρατηρεί έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ρολφ Μπέρεντ. Στην αρχή μάλιστα της δεκαετίας του "90, η ύφεση κατέληξε σ" αύξηση των διαφορών, θίγοντας περισσότερο τις φτωχότερες χώρες-μέλη απ" ότι τις πλουσιότερες.

    Το 33% της ανεργίας μέσα στην ΕΕ συγκεντρώνεται πάντως στις τέσσερις χώρες συνοχής (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία κι Ισπανία). Τα προβλήματα ανεργίας εκδηλώνονται περισσότερο στην Ισπανία, με 24% ανέργους, δηλ. τρείς φορές πιο πάνω απ" ότι στις περισσότερες ελληνικές ή πορτογαλικές περιφέρειες, και 10 φορές πιο πάνω από τις αυστριακές περιφέρειες, παρατηρεί ο κ. Μπερεντ.

    Ταυτόχρονα, με την "ανάδειξη πόλης-υπαίθρου" το ερώτημα που άνοιξε για το που θα κατευθυνθεί η αναγκαία δημιουργία νέων μη-γεωργικών θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο: προς χαμηλότερου ή υψηλότερου επιπέδου εργασία, επιδρά και στη συγκέντρωση πληθυσμού που απειλείται με φτώχια στις πόλεις, όπως παρατηρούν οι Ευρωβουλευτές Σεπανεν και Σρέντερ, από Φιλανδία και Γερμανία αντίστοιχα, σ" εκθέσεις για το συντονισμό περιφερειακών ταμείων του Ταμείου Συνοχής ΕΕ.

    Ετσι, ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε ότι στο μέλλον η περιφερειακή προσέγγιση θα έπρεπε να αναπτυχθεί σε μια πλήρη πολιτική χωροταξίας μέσα στην ΕΕ. Συγχρόνως, τόνισε, μιλώντας στο ΜΠΕ, ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής θα στραφούν στην αναζήτηση μέσων αύξησης της αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών κονδυλίων, όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην καλύτερη ποιότητα θέσεων εργασίας.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:24 UTC+2)

    Eπιθυμία μας είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είτε βρίσκεται στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνων για αναστήλωση

    ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτιστικών μνημείων.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "το μόνο που επιδιώκουμε είναι αυτή η αναστήλωση να γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους για να μην δίνουμε προσχήματα αναγνώρισης μιας χωριστής κρατικής οντότητας".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "αν (η αναστήλωση) γίνεται μέσω οργανισμών που δεν έχουν κρατική υφή δεν νομίζω να υπάρχει κάτι το μεμπτό".

    Είπε ότι για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη "ότι πρόκειται για οργανισμό των ΗΕ που ασχολείται με τέτοια θέματα και η συμφωνία θα γίνεται μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του ΕΒΚΑΦ.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:23 UTC+2)

    Στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    "Ο καθένας έχει το ρόλο του σε μια συντεταγμένη πολιτεία, έχει καθήκοντα που πρέπει να επιτελέσει και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με γενίκευση της παρανομίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Πρόσθεσε ότι δεν βοηθούν οι γενικεύσεις και οι απλουστεύσεις και παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση της ΕΥΔΑΠ.

    [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:11 UTC+2)

    Απόψεις επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό αντάλλαξαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης κατά τη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της συμμετοχής των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τη συνάντηση "εποικοδομητική".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι το κόμμα του απαιτεί την υλοποίηση της πρότασης που είχε υποβάλει αναφορικά με το θέμα του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και σημείωσε ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων υπό συγκεκριμένα κριτήρια που το "Εθνικό Συμβούλιο οφείλει επιτέλους να καθιερώσει".

    [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:09 UTC+2)

    Με σειρά επαφών συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τις συναντήσεις του ο Εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λεονάρντο Ματθίας, ο οποίος αναχωρεί αύριο μετά από την πρώτη ενημερωτική του επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Ματθίας έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σήμερα το απόγευμα ο Πορτογάλος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης της χώρας του στο Παρίσι, θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ που εδρεύουν στην Κύπρο, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εδώ επαφές του.

    Στην απογευματινή συνάντηση θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι.

    Ο Πορτογάλλος επίσημος πήγε επίσης στα κατεχόμενα όπου είχε σειρά επαφών. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η επίσκεψη του κ. Ματθίας πραγματοποιείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού οι επαφές του δεν δημοσιοποιήθηκαν. Οπως είναι γνωστό, την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ εκπροσωπεί η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, αφού η Λισαβώνα δεν διατηρεί πρεσβεία στην Κύπρο.

    [09] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

    Παρίσι, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:09 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 27 Ιανουαρίου ανέφεραν πηγές από το Στρασβούργο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Ο κ. Ιβανόφ αναμένεται να μιλήσει για τη κατάσταση στη Τσετσενία, θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ. Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν ακόμη οι αναφορές που θα δώσει η αντιπροσωπεία του ΣτΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Ντειβιντ Ρουσελ Τζονστον, που επισκέπτεται τώρα τον Βόρειο Καύκασο.

    Ο κ. Ιβανόφ θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφραγκ Σούσελ που προεδρεύει στον ΟΑΣΕ, τον κ. Τζόνστον και τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ.

    Ο.Κ.

    [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2000 (18:08 UTC+2)

    "Η ρύθμιση για τα πανωτόκια είναι ικανοποιητική. Η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει όσους για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καταβάλουν υπέρογκα ποσά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ερωτηθείς αν θα αλλάξει η ρύθμιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως "δεν επιτρέπεται να προκαταλάβουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία", ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιφρουρήσει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

    [11] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Στη διαρκή προσπάθεια και τα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, για προώθηση των θέσεών της στο Κυπριακό και αποτροπή του ενδεχόμενου αναγνώρισης του ψευδοκράτους αναφέρθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου με αφορμή σχετική επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου προς τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Ο Υπουργός Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια προώθησης της πολιτικής μας και λαμβάνονται και διαρκή μέτρα για να αποφευχθούν κίνδυνοι αναγνώρισης του ψευδοκράτους", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως πρόκειται για "διαρκή πολιτική".

    Πρόσθεσε πως σε αυτά τα πλαίσια ο ΥΠΕΞ αποστέλλει επιστολές προς ομολόγους του και γίνονται επαφές με διπλωματικούς εκπροσώπους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε ερώτηση εάν η χθεσινή επιστολή του Ιωάννη Κασουλίδη στάληκε ενόψει των πληροφοριών για επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γερμανία με πρόσκληση του ΥΠΕΞ της χώρας Γιόσκα Φίσερ, ο Εκπρόσωπος απάντησε "και γι' αυτό το θέμα και για πολλά άλλα θέματα".

    Τόνισε στο σημείο αυτό πως ο ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους του, και απέρριψε ότι η κυβέρνηση κινείται τώρα διότι έχει ενδείξεις πως κάποιες χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ωστόσο ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε ότι αυτό "είναι εν δυνάμει ένα ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει πάντα η δική μας πλευρά να είναι έτοιμη".

    Εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών του ΥΠΕΞ, ενώ όσον αφορά την πρόσκληση Φίσερ και την αντίδραση της πλευράς μας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αναμένει συγκεκριμένη απάντηση αλλά υπάρχει μια "διαρκής επικοινωνία".

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Πριν από μερικά χρόνια, μία ομάδα νέων ομογενών στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί και να επικοινωνήσει. Μετά από ζυμώσεις και διεργασίες και με βασική προτεραιότητα την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό, οι νέοι αυτοί οργανώθηκαν σε σύλλογο με την επωνυμία "Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης".

    Με μεράκι, έρευνα, προσωπική πρωτοβουλία, δύναμη στην ψυχή και πίστη στη συλλογικότητα άρχισε η συλλογική δουλειά. Τέθηκαν στόχοι που υλοποιήθηκαν και τα όνειρά τους συνεχώς γίνονταν πραγματικότητα. Με την κοινή ιδεολογία πως η τέχνη αναβαθμίζει πνευματικά και ψυχικά τον άνθρωπο, η Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης επιδιώκει την ενασχόληση με κάθε μορφή της.

    Η ''Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης'', ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, πήρε "σάρκα και οστά" στις 18 Νοεμβρίου του 1990 και τα "ηνία" της, τα κρατούν τα επτά μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη έχει να παρουσιάσει αξιόλογο πολιτιστικό έργο, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, έκδοση περιοδικών, διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ, καθώς και διαγωνισμοί παιδικού ταλέντου.

    Για το 2000, η Λέσχη έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις που αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, από τις 9 μέχρι και τις 19 Μαρτίου συνδιοργανώνει μαζί με το διεθνή σύλλογο Interforum φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ στις 7 Μαίου θα παρουσιάσει ένα μουσικοχορευτικό φεστιβάλ στη Meistersingergalle σε μια εκδήλωση όπου θα συμμετάσχουν συγκροτήματα και θα πλαισιώνονται με την προβολή βίντεο και σλάιτς ανάλογου περιεχομένου. Η παραγωγή αυτή γίνεται στα πλαίσια των γενεθλίων του Δήμου Νυρεμβέργης.

    Στο χώρο του θεάτρου, η Λέσχη ανεβάζει το έργο "Η κυρία δεν πενθεί" του συγγραφέα Κ. Μουρσελά στη γερμανική γλώσσα, ενώ η μεγάλη της φετινή παραγωγή είναι η κωμωδία "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη.

    Η Λέσχη θα παρουσιάσει ελληνικούς χορούς στο Europark, ένα σύγχρονο διεθνές πάρκο διασκέδασης, το οποίο βρίσκεται στο τρίγωνο Γερμανίας - Γαλλίας - Ελβετίας και το καλοκαίρι θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο με θέμα "Οδυσσέας".

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης, έχει τη δική της σελίδα στο διαδίκτυο Internet στη διεύθυνση http://www.griechischerkunstclub.de.

    [13] Β. ΚΟΚ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Βιμ Κοκ δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πότε θα ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως "δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη μελλοντική είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες ο κ. Κοκ, ο οποίος συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σημείωσε παράλληλα πως αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τότε δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην ΕΕ.

    Ερωτηθείς πότε προσδιορίζει χρονικά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Κοκ ανέφερε: "Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε αλλά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη μελλοντική είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Πρόσθεσε πως "στο Ελσίνκι πήραμε την απόφαση ότι όλες οι χώρες που έχουν παρουσιαστεί θα πρέπει να είναι υποψήφια μέλη και πήραμε επίσης σημαντικές αποφάσεις που τονίζουν τη σημασία της πολιτικής λύσης του κυπριακού ζητήματος".

    "Εκτός όλων αυτών όμως", πρόσθεσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, "η Κύπρος δείχνει ότι πληροί τους όρους για να γίνει μέλος της ΕΕ. Κάποια στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια και για την Κύπρο", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κοκ σημείωσε πως "είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά προκειμένου να ανταποκριθεί στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία, τις μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη".

    "Ολοι μπορούν να δουν ότι η Τουρκία δεν πληροί με κανένα τρόπο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και εάν δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να τα εκπληρώσει - και εννοούμε μέχρι και το τελευταίο - η πύλη της Ευρώπης δεν μπορεί να ανοίξει", σημείωσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

    Τόνισε πως "αν δεν επληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης - κάτι που πραγματικά απεύχομαι - δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγαμτεύσεις".

    "Είναι στο χέρι τους τώρα και εμείς δεν θα πεισθούμε εύκολα, θα επιμείνουμε στις απαιτήσεις μας, γιατί πρόκειται για ζητήματα των οποίων η σημασία είναι τεράστια", ανέφερε ο κ. Κοκ, επισημαίνοντας πως "πρόκειται για μια υποψηφιότητα με δεσμεύσεις".

    Ο κ. Κοκ ανέφερε εξάλλου πως ένας τρόπος για να βοηθηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία είναι "να τους δώσουμε την ευκαιρία για αλλαγές και όχι να τους προσφέρουμε κάτι για το οποίο δεν θα ζητήσουμε ανταλλάγματα".

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως "εάν είχαμε στρέψει τις πλάτες μας στην Τουρκία τότε θα είχαμε βοηθήσει τις αντιευρωπαϊκές αλλά και τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα".

    [14] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2000 (16:57 UTC+2)

    Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας "Image" θα παρουσιάσει μία επιλογή από τέσσερις προηγούμενες θεατρικές του επιτυχίες με τίτλο "The best of Image" σε πέντε παραστάσεις που θα δώσει από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Σε αντίθεση με την κλασική θεατρική φόρμα όπου όλα λάμπουν κάτω από τους προβολείς στο Μαύρο Θέατρο ο θεατής βρίσκει τον άπειρο χώρο του μαύρου δωματίου. Είναι ένα θέατρο όπου δεν ηχεί η φωνή και τα αντίγραφα των ηρώων αλλά στηρίζεται στην ποίηση της ανθρώπινης φαντασίας.

    Η κάθε παράσταση που θα παρουσιάσει το Μαύρο Θέατρο της Πράγας "Image" θα έχει συνολική διάρκεια μιάμισης ώρας και είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες γιατί μπορεί να διεγείρει την φαντασία του θεατή και να τον μεταφέρει σε ονειρικούς κόσμους χωρίς τον φραγμό της γλώσσας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 January 2000 - 17:44:37 UTC