Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/01/1999 (MΠΕ)

Σήμερα το απόγευμα θα συνεχιστεί στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γεράσιμου Αρσένη. Η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία και όπως έχουν ήδη ανακοινώσει υπέρ της πρότασης θα ψηφίσουν ΚΚΕ, Συνασπισμός και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Σουφλιάς, ενώ κατά της πρότασης θα ψηφίσουν οι Βασίλης Κοντογιανόπουλος και Στέφανος Μάνος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ότι θα καθορίσει την τελική στάση του κόμματος του, μετά την ομιλία σήμερα, του πρωθυπουργού.

Ποινική δίωξη, κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην ασφάλεια κρατούνται και ανακρίνονται τρία νεαρά άτομα με την κατηγορία ότι εκτόξευσαν πέτρες, φωτοβολίδες, αβγά και άλλα αντικείμενα. Ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για πρόκληση σωματικών βλαβών και φθορών, για παρακώλυση συγκοινωνίας, κ.ά. αδικήματα, ενώ δόθηκε εντολή στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διενεργηθεί προανάκριση προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δεκάδες άγνωστα νεαρά άτομα που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο άρχισαν να εκτοξεύουν στις τζαμαρίες και στην πρόσοψη του δικαστικού κτηρίου φωτοβολίδες, πέτρες, κομμάτια αλυσίδων, αβγά και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για το θέμα της παιδείας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ανήσυχος για τις διαστάσεις που έχει πάρει η αναταραχή στα σχολεία. Επισήμανε τη χρησιμότητα του διαλόγου, την αναγκαιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το είδος της μεταρρύθμισης. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Παιδείας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

Με εντυπωσιακή άνοδο 33,41%, έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Βραζιλίας μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, για ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος. Οι θετικές εξελίξεις στη Βραζιλία, επηρέασαν επίσης θετικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 2,08%, το Παρίσι με 1,44% και η Φραγκφούρτη με 0,97%. Με άνοδο 2,95% έκλεισε χθες και ο δείκτης Ντάου Τζόουνς. Χθες στη Σοφοκλέους, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με πτώση 0,45%.

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ απέκλεισαν για λίγο, σε τρία σημεία και το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Βόλο και τον Έβρο.

Η γενική συνέλευση των πιλότων της Ολυμπιακής, ενέκρινε χθες το βράδυ την αρνητική εισήγηση, που είχε κάνει το διοικητικό τους συμβούλιο, στην πρόταση της εταιρίας, να παραχωρούν ορισμένα ρεπό μηνιαίως. Έτσι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα συνεχιστεί το σημερινό πρόγραμμα πτήσεων, ενώ εάν δε βρεθεί λύση, θα υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Απαγορεύεται από χθες με υπουργική απόφαση, η πώληση παιδικών παιχνιδιών από PVC, τα οποία προορίζονται για μωρά έως και τριών ετών. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση από τις 22 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται η εισαγωγή όλων των παιχνιδιών από PVC, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου, θα έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές του νομού Θεσσαλονίκης αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νομού Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO - ΔΕΘ "Ι. Βελλίδης". Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι κάθε πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαλόγου που σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας περιοχής πρέπει να χαιρετίζεται. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός να πραγματοποιείται το συνέδριο αυτό το 1999, μια χρονιά σημαντική για την Ελλάδα. "Φαίνεται μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας να ξεφεύγει από τη στασιμότητα και την υπανάπτυξη", είπε ο κ. Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με την πορεία της αυτή προς την ΟΝΕ θα βρίσκεται στη καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αναπτύσσει δράσεις για την ευημερία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.

"Η Θεσσαλονίκη μια νευραλγική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανοίγει μια καινούρια σελίδα στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Η νέα Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για αναγέννηση της πόλης. Μια προσπάθεια που όμως έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη σχεδιασμού για την υλοποίηση των μεγάλων έργων, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αλλά και την έλλειψη προγραμματισμού από την κεντρική εξουσία". Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νομού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO - ΔΕΘ "Ι Βελλίδης", ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Επίσκεψη στην Ισπανία θα πραγματοποιήσει από αύριο έως τις 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν ο πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών Βασίλης Μαγγίνας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γραμματέας της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιάννης Βαληνάκης.

Πάνω από επτά χιλιάδες πορνογραφικές βιντεοταινίες, σεξουαλικά "βοηθήματα" και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα και αντικείμενα καταστημάτων "sex-shop" κατασχέθηκαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σε εμπορική αποθήκη. Αστυνομικοί του τμήματος ηθών αρχικά εντόπισαν και κατάσχεσαν βιντεοταινίες με άσεμνο περιεχόμενο που ήταν αναρτημένες σε περίπτερο και σε κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ειδών στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. Στη συνέχεια παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου πραγματοποιήθηκε έρευνα στην αποθήκη εμπόρου ψιλικών ειδών και σε τρία καταστήματα της εταιρίας "Μ. Βασιλειάδης - Β. Πλούμης ΟΕ", τα οποία φέρονται ότι τροφοδοτούσαν στην αγορά τα παραπάνω εμπορεύματα. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης συνολικά έχουν κατασχεθεί 7.300 βιντεοταινίες με άσεμνο περιεχόμενο και σεξουαλικά σκευάσματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και κυκλοφορούν παράνομα στο εμπόριο χωρίς έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Για την υπόθεση σχηματίστηκαν από την ασφάλεια δικογραφίες.

Η ολοκλήρωση της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου σε επτά ακόμη κεφάλαια, αποτελεί το βασικό στόχο της γερμανικής προεδρίας, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι υποψήφιες χώρες. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής προεδρίας στις Βρυξέλλες, η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου στους επτά τομείς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συλλογικό (όλων των χωρών μαζί) και διμερές επίπεδο (υπουργοί Εξωτερικών), έως τον προσεχή Μάιο. Αυτό θα επιτρέψει τη σύγκλιση συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι υποψήφιων χωρών, ανάλογη με αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση. Τα νέα κεφάλαια που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Μάιο είναι τα εξής: Ελεύθερη Διακίνηση Προϊόντων, Ανταγωνισμός, Αλιεία, Στατιστικές, Προστασία Καταναλωτών, Τελωνειακή Ένωση και Εσωτερικές Σχέσεις.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ, υποστήριξε την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εκτός από τις καλές στιγμές, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας με αυτήν της ΕΕ. Μιλώντας στη Βουλή όπου η ειδική ομάδα της ΕΕ είχε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο και τόνισε ότι η τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού.

Επιστολή- πρόσκληση να επισκεφτούν τη Βουλγαρία, πρόκειται να στείλει σήμερα στους δυο Ελληνες ευρωβουλευτές, Γ. Δημητρακόπουλο και Α. Τρακατέλλη, οι οποίοι υπέβαλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος για άμεσο κλείσιμο των αντιδραστήρων 1-4 του Κοζλοντούι, ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Ασέν Αγκοφ. Αυτό έγινε γνωστό μετά από τη χθεσινή συνάντηση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας, Ιβάν Σιλιάσκι. Σύμφωνα με τον κ. Αγκοφ, επιθυμία να επισκεφτεί τη Βουλγαρία στο εγγύς μέλλον έχει εκφράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Ερευνών, Τεχνολογικών Προγραμμάτων και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκόρνταν Ανταμ. Στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Ενέργειας και έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, ως προθεσμίες για το κλείσιμο των πρώτων δυο αντιδραστήρων του Κοζλοντούι έχουν οριστεί τα έτη 2004-2006 και 2008-2010.

Στο προσκήνιο ήλθε και πάλι το ζήτημα των αποζημιώσεων σε θύματα των Ναζί, ύστερα από μαζική κοινή προσφυγή χιλιάδων Πολωνών, πρώην κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ζητούν από την Γερμανία συνολική αποζημίωση ύψους 2,4 δισ. μάρκων. Πρόκειται κυρίως για άτομα που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για λογαριασμό γερμανικών επιχειρήσεων, που είχαν τεθεί στην υπηρεσία του Χίτλερ, αλλά και για Πολωνούς, οι περισσότεροι εβραϊκής καταγωγής, των οποίων συγγενείς συγκαταλέγονται στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος. Με την προσφυγή τους, οι περίπου 21.000 Πολωνοί, πρώην κρατούμενοι, ζητούν από τη Βόννη 400 μάρκα για κάθε μήνα καταναγκαστικής εργασίας, αλλά και για τις φθορές που υπέστη η υγεία τους.

Ένταση επικράτησε και χθες στο Κοσσυφοπέδιο καθώς σερβικές αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση για τον εντοπισμό ένοπλης ομάδας Αλβανών που επιτέθηκε πριν από πέντε ημέρες σε περιπολικό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με το υπό σερβικό έλεγχο κέντρο ενημέρωσης στην Πρίστινα από το πρωί η σερβική αστυνομία έχει μπλοκάρει τους δρόμους στο χωριό Ράτσακ και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση για τη σύλληψη των Αλβανών, οι οποίοι φέρονται να έχουν επιτεθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ουρόσεβατς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 Αλβανοί. ¨Οπως έγινε γνωστό, για την επιχείρηση της αστυνομίας έχουν ενημερωθεί και τα μέλη της αποστολης επαλήθευσης του ΟΑΣΕ. Στο μεταξύ, μετά την απελευθέρωση των Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που κρατούνταν όμηροι από τον 'Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου', οι δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού έχουν αποσυρθεί από την περιοχή του Ποντούγιεβο, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ομάδας επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο, Σάντι Μπλάιτ, ο οποίος είπε ότι ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί όλες τις κινήσεις και ότι είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. .

Η Αλβανία απέρριψε της κατηγορίες της σερβικής κυβέρνησης ότι "φιλοξενεί" στο έδαφος της "βάσεις τρομοκρατών" του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι "η αλβανική κυβέρνηση κηρύσσει ότι δεν υπάρχουν τρομοκράτες και βάσεις τρομοκρατών στη χώρα, παρά μόνο αθώοι Αλβανοί, τα σπίτια των οποίων κάηκαν από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας", ενώ τονίζεται ότι οι κατηγορίες του Βελιγραδίου αποτελούν "συκοφαντία που έχει στόχο την εξάπλωση της διαμάχης και πέρα από τα γιουγκοσλαβικά σύνορα".

Το 14% των παιδιών στη Βουλγαρία γεννιούνται εκτός γάμου, ενώ το 1998 ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα ξεπέρασε τις 80.000. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών, Εμίλια Μασλάροβα, σημειώνοντας ότι 20.000 είναι ο αριθμός των παιδιών που έχουν εγκαταλειφτεί στα κοινωνικά ιδρύματα από τους γονείς τους και για διάφορους λόγους δεν βρίσκουν ανάδοχες οικογένειες που να τα υιοθετήσουν. Η Δημοκρατική Ενωση Γυναικών ζήτησε να ψηφιστεί επειγόντως νόμος για την οικογένεια, με τον οποίο να καθιερωθούν φορολογικές απαλλαγές για τους γονείς.

Οι ομάδες πόλο της Βουλιαγμένης και του Ολυμπιακού άφησαν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο μεταξύ τους κρίσιμο παιχνίδι που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο ο ΟΦΘ κυνηγώντας το θετικό αποτέλεσμα, το πρώτο του στη διοργάνωση, θα υποδεχτεί στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης τη Γλυφάδα. Μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στην Πάτρα, όπου η τοπική ομάδα μετά την πολύ καλή της εμφάνιση στο ευρωπαϊκό κύπελλο "Λεν Τρόφι", θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό. Ο Αρης Νικαίας θα μονομαχήσει με τα Χανιά, ο Ηλυσιακός θα φιλοξενήσει τον Εθνικό, ενώ η Χαλκίδα θα υποδεχτεί τη Χίο.

Ενίσχυση των βορείων ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στα ανατολικά και νότια προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 μέχρι 14 και στα νησιά από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 16 January 1999 - 6:40:10 UTC