Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/01/1999 (MΠΕ)

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην παιδεία η δήλωση του υπουργού Γεράσιμου Αρσένη ότι οι μαθητές ορισμένων σχολικών μονάδων που έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Αρσένης πρόσθεσε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας το υπουργείο θα ανακοινώσει τί θα γίνει στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για τις μέρες που έχουν χαθεί κατά σχολική μονάδα. Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι η δήλωση αυτή αφορά όσους μαθητές συμμετείχαν σε καταλήψεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται τί θα γίνει στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν υπολογιστεί οι απουσίες μαθητών αλλά και στις περιπτώσεις στις οποίες μαθητές που επιθυμούσαν να προσέλθουν στο μάθημα παρεμποδίστηκαν από καταληψίες.

O πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ζήτησε από την κυβέρνηση να ανασταλούν οι εξετάσεις στη Β' Λυκείου και να προωθηθεί εθνικός διάλογος για την Παιδεία. "Ζούμε ημέρες της ΕΡΕ" επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και αυταρχισμό. Σήμερα, οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις πρώτες της απογευματινής

Φορτισμένη ήταν και χθες η ατμόσφαιρα σε ορισμένα σχολεία της χώρας ενώ οι μαθητές λυκείων πραγματοποίησαν νέους αποκλεισμούς δρόμων, παρά την εισαγγελική απαγόρευση. Επίσης μαθητές πολλών σχολείων προσπάθησαν να καταλάβουν και πάλι τα σχολικά κτίρια που περιφρουρούνται από γονείς. Στο 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης επικράτησε ένταση όταν μητέρα κατέβασε πανό που είχαν αναρτήσει καταληψίες μαθητές και συνεπλάκη μαζί τους. Στο 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων στην Αττική ένας 16χρονος μαθητής έπεσε από τον πρώτο όροφο του κτιρίου στην προσπάθειά του να βγει από το σχολείο. Ο μαθητής και άλλοι δύο συμμαθητές του επιχείρησαν να καταλάβουν το σχολικό κτίριο όμως τους καταδίωξε η διευθύντρια. Για να ξεφύγει ο μαθητής έπεσε στο κενό από τον 1ο όροφο με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του. Στο Ηράκλειο της Κρήτης μαθητές έκλεισαν δρόμους, ενώ στα Γιάννενα οι μαθητές απέκλεισαν την εθνική οδό Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας και πέταξαν αυγά σε φωτογραφίες του Γεράσιμου Αρσένη. Στην Κέρκυρα γονείς συνεπλάκησαν με καταληψίες μαθητές.

Το μείζον θέμα της Παιδείας αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που συνήλθε χθες. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης και ο ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτης Κοσμίδης. "Η θέση μας είναι ανοιχτό σχολείο" επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος αποφεύγοντας να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση και όλοι οι γονείς θέλουν ανοιχτά σχολεία. Υπαίτιοι για την κατάσταση αυτή- συνέχισε ο κ. Γιαννόπουλος - είναι οι καθηγητές που πρόσκειται στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ και ορισμένοι εξωσχολικοί.

"Βουτιά" έκαναν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της οικονομικής κρίσης στη Βραζιλία, όπου ο δείκτης τιμών της χρηματαγοράς του Σάο Πάολο, έκλεισε με απώλειες 5,1%. Καθοδική ήταν και η πορεία της Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 2.798,21 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,21%. Η αρνητική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν άλλαξε, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε χθες σε νέα μείωση κατά 0,25%, του επιτοκίου παρέμβασης.

Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης ως προς την κατάσταση συνοχής των κρατών μέσα στην Ευρώπη και ως προς το ζήτημα διάθεσης των κοινοτικών πόρων τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψη του, στην Ισπανία.

Το χρυσό κλειδί της πόλης, απένειμε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ οι κινήσεις του δημάρχου, προκαλούν προβληματισμό στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ. Στο θέμα, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αφορούν τη ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ.

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προχωρούν από αύριο, οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς θα γίνουν συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ την ίδια ημέρα οι αγρότες της Καρδίτσας, προγραμματίζουν τον αποκλεισμό των επαρχιακών οδών Καρδίτσας-Λάρισας και Καρδίτσας-Τρικάλων.

Αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση μεταχειρισμένων φορτηγών και μοτοσικλετών, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπολογισμός των φόρων θα γίνεται με βάση την παλαιότητα του οχήματος.

Κατά 2,2 δραχμές πωλούνται ακριβότερα από τα μεσάνυχτα, οι βενζίνες και το ντίζελ κίνησης και κατά 2,7 δραχμές το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ρωσίας αναφορικά με το μέλλον της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, έδωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου "Νόβοστι" σύμφωνα με το οποίο η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγή στις πρόνοιες του συμβολαίου αγοράς. Σε ερώτηση με ποιον τρόπο γίνονται οι διαβουλεύσεις τις οποίες ανέφερε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπάρχουν οι τρόποι και οι διαδικασίες, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την απαρχή ενός διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων σε επίπεδο δήμων, νομαρχίας και περιφέρειας, στο τέλος του οποίου θα τεθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη του νομού και θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Α' Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η έναρξη των εργασιών, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα γίνει αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Όπως είπε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η νομαρχία πρόκειται να προτείνει τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και η οποία θα παρακολουθεί την πορεία των έργων. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων Κώστας Λαλιώτης, αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης του νομού, όπως η απόφαση για το Μετρό, το χρονοδιάγραμμα για το αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', η υποθαλάσσια αρτηρία και η κατασκευή των τμημάτων της Εγνατίας οδού που αφορούν το νομό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θεόδωρος Πάγκαλος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία στις 19 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση της ομολόγου του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράτκο Βλάικοφ, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ.

Στον εξορθολογισμό του συστήματος πληρωμής των οδοιπορικών και των εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τις "Δαπάνες Κίνησης των Δημοσίων Υπαλλήλων". Ο κ. Χριστοδουλάκης έδωσε μια ζοφερή εικόνα για τις σπατάλες που γίνονται στο δημόσιο τομέα με εικονικά και πλασματικά έξοδα, τονίζοντας ωστόσο ότι "δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος.

Για την υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα της εργασίας θα επισκεφθεί την Κύπρο, από σήμερα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Η υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπαϊωάννου θα επισκεφθεί την Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα.

Tα ονόματα των προσώπων που θα αναλάβουν τα καθήκοντα των αντινομαρχών γνωστοποίησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος. Όπως είπε την αντινομαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος ανέλαβε ο Ελευθέριος Τζιόλας. Τα καθήκοντα αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο Γιώργος Κουγιάμης, Διοίκησης Προγραμμάτων και Μηχανοργάνωσης ο Αβραάμ Καλταβερίδης και Εμπορίου και Επιθεώρησης Εργασίας ο Ηλίας Κοντόπουλος. Σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν τα ονόματα των εντεταλμένων συμβούλων που θα υποβοηθούν το έργο του νομάρχη.

Επταμελής ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη που σηματοδοτεί την πρώτη μίας σειράς επισκέψεων της ομάδας του διαπραγματευτή της Επιτροπής Λεοπόλντ Μάουερ. Οι επισκέψεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την αξιολόγηση του έργου της εναρμόνισης που επιτελείται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα σηματοδοτούν την εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξης με έμφαση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

H κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Σερβίας, υποστήριξε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ όπως επίσης και άλλες χώρες συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του πολίτη στη Σερβία. Για αυτό το σκοπό η διοίκηση των ΗΠΑ διέθεσε πέρσι πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια, είπε ο αξιωματούχος αν και δεν διευκρίνισε ποιό είναι το ποσό που θα διατεθεί φέτος για τέτοιου είδους προγράμματα.

Απελευθερώθηκαν χθες το απόγευμα, μετά από επιτυχημένη μεσολάβηση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οκτώ Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες, τους οποίους κρατούσαν ομήρους αντάρτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου

Την υποστήριξη του Λονδίνου για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια. Ο κ. Ρόμπερτσον υποσχέθηκε να στείλει στη Σόφια, Βρετανούς ειδικούς που να βοηθήσουν στις μεταρρυθμίσεις στον βουλγαρικό στρατό και εξέφρασε την ελπίδα του για ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για περαιτέρω διεύρυνση της Συμμαχίας. Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, ο Βρετανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα "να επιτίθεται χωρίς προειδοποίηση όταν και όπου χρειάζεται", σε περίπτωση που το Ιράκ επιμένει να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε επιθεωρητές του ΟΗΕ και "να απειλεί τους γείτονές του με βιολογικά και πυρηνικά όπλα". Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι το Λονδίνο και το ΝΑΤΟ προσδοκούν την τήρηση της συμφωνίας Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ. Ο κ. Ρόμπερτσον συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, το Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ, και την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "στερούνται πολιτικής και στρατηγικής" όσον αφορά στο Ιράκ και εξέφρασε την ανησυχία του ότι "οι αεροπορικές επιθέσεις θα αυξηθούν μετά το τέλος της ιερής ισλαμικής γιορτής του Ραμαζανιού". Ο κ.Ετζεβίτ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι "δεν καταλαβαίνει αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο "διαθέτουν τακτική όχι όμως πολιτική και στρατηγική για να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ζήτημα". Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράκ θα συμφωνήσει με την παγκόσμια κοινότητα καθώς και ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ειρηνικές λύσεις".

Οι τοπικές βροχές, οι καταιγίδες και οι ενισχυμένοι άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και καταιγίδα, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί, η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 14 January 1999 - 6:40:08 UTC