Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10.01.1999 (MΠΕ)

Καθοριστική για τις εξελίξεις στην παιδεία είναι η αυριανή μέρα. Το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα συζητηθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως. Αυριο πραγματοποιούνται και οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των καταλήψεων, ενώ οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, την Παρασκευή λειτούργησε το 96% των σχολείων, ωστόσο σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, στα μεγάλα αστικά κέντρα οι μαθητές των μισών περίπου σχολείων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις. Το συντονιστικό όργανο των μαθητών της Αττικής πάντως αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν υπό κατάληψη ελάχιστα σχολεία.

Υπέρ των εισαγγελικών παρεμβάσεων στα σχολεία, τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιανννόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην παιδεία. Παράλληλα επιτέθηκε κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, Νίκου Τσούλια, καλώντας τον να παραιτηθεί από μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης διεξήχθη η 9η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Με 83 ψήφους υπέρ εγκρίθηκαν τα τρία κείμενα που εισηγήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση του Παντελή Οικονόμου έλαβε 12 ψήφους και η πρόταση για αναβολή του συνεδρίου 38. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά με ζωντανή και καθαρά πολιτική διαδικασία σε ένα συνέδριο νίκης και προοπτικής και όχι διάσπασης. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του επιτέθηκε εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα για "δραματική επιπολοιότητα". Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι επιδιώκει την αναταραχή με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που έχει ως πρόθεση την ανατροπή και παρεμπόδιση της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξαιτίας της πολιτικής της χάθηκε το Α'κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αναφορικά με το συνέδριο ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να αποτελεί μια εσωστρεφή διαδικασία γιατί όλοι στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνούν πως η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το Συνέδριο. "Είναι βέβαιο ότι δεν θεωρεί πρωτεύον τους συσχετισμούς ή τις προσωπικές διαφορές, αλλά επιθυμεί τη λύση των προβλημάτων''. Οι πολίτες, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, θέλουν το ΠΑΣΟΚ ενωμένο σαν μια γροθιά, γι' αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Αποστάσεις από το αίτημα των στελεχών της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" για αναβολή του συνεδρίου, κράτησε ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας νωρίς το απόγευμα στη σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι το Συνέδριο αποτελεί πραγματικότητα, έχει αποφασισθεί και δεν αποφασίζεται σήμερα. Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίους στους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα στελέχη. Αυτοί είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία, η χάραξη πορείας προς τις ευρωεκλογές, ο εντοπισμός νέων πολιτικών ενόψει του 2000 και τέλος αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας και ξεκαθάρισμα των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά. Το 5ο Συνέδριο, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, πρέπει να είναι Συνέδριο πολιτικής ενότητας, ιδεολογικής ανανέωσης και μερικής συγκρότησης. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη δομή, στη συγκρότηση και στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.

Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.Ερωτηθείς για το σημερινό πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας στο οποίο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρει ότι στις ευρωοεκλογές καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να κατέβει με κοινά ψηφοδέλτια με το ΣΥΝ, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε: "Δε θέλω να σχολιάσω απόψεις κανενός συναδέλφου. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλειοψηφίας, ως κόμμα κυβερνητικό, προετοιμάζεται για τις εκλογές, έχοντας έναν πολύ σαφή και καθαρό στόχο: Τη νίκη του στις ευρωεκλογές.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι τα κόμματα που προέκυψαν μετά τη δικτατορία "έκλεισαν το βιοϊστορικό τους κύκλο" και προσθέτει ότι "υπό την πίεση και την απαίτηση της κοινωνίας προετοιμάζει το επόμενο βήμα του στην πολτική". Τονίζει επίσης ότι προτίθεται να εγκαταλείψει το δήμο Αθηναίων "εφόσον όμως υπάρξει σοβαρός λόγος".

Την περικοπή του προγράμματος πτήσεων κατά δύο έως πέντε δρομολόγια ημερησίως, σε σύνολο 110 δρομολογίων, ανακοίνωσε η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το νέο πρόγραμμα τέθηκε από χθες σε εφαρμογή ενώ δεν παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις. Μόνο στις πρώτες πτήσεις για Λήμνο και Ιωάννινα παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Στο μεταξύ αύριο επαναλαμβάνεται η συνάντηση των πιλότων με τη διοίκηση της Ολυμπιακής προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον εθνικό μας αερομεταφορέα.

Μέχρι τον Μάιο θα συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής αλιείας. Στη θέση αυτή συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αλιέων της χώρας που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Ανωμερίτη. Οι ψαράδες, που διαμαρτύρονται για την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους απαγορεύει να ψαρεύουν σε απόσταση τριών μιλίων από τις ακτές, θα έχουν αύριο σύσκεψη για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με θέματα αφιερωμένα στο περιβάλλον, την υγεία και την πρόνοια αρχίζει στη 15 Ιανουαρίου το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο νομού Θεσσαλονίκης το οποίο διοργανώνει η Νομαρχία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το συνέδριο θα αρχίσει το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" με τις εισηγήσεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, του προέδρου της ΤΕΔΚ Γρηγόρη Χατζησάββα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης.

Σερβικές δυνάμεις έπληξαν με το πυροβολικό τους την περιοχή Ποντούγιεβο του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου της Πρίστινα. Το κέντρο πληροφόρησης μετέδωσε ότι η σερβική αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στην ίδια περιοχή για να βοηθήσει Σέρβους πρόσφυγες να επιστρέψουν στο χωριό, Περανε.

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Σερβοβόσνιο, Ντράγκαν Γκάγκοβιτς, που θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ανατολική Βοσνία. Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, μέλη της δύναμης σταθεροποίησης της Συμμαχίας που προσπάθησαν να συλλάβουν τον Σερβοβόσνιο, αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν, όταν αυτός προσπάθησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του.

Mε τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, συναντήθηκε ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπεκ ο οποίος βρίσκεται στην αλβανική πρωτεύουσα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε Τίρανα-Σκόπια και Βελιγράδι. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Βόλεμπεκ, όπως ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ.Μίλο, είναι να ενημερωθεί για τη θέση και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. "Θεωρώ μάλιστα ότι ο ρόλος της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός", υπογράμμισε.

Με το ερώτημα της καθαίρεσης αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η δίκη του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Η κλήτευση για το κατηγορητήριο επιδόθηκε στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Κλίντον θα πρέπει να απαντήσει στην κλήτευση μέχρι τη Δευτέρα. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία δεν συγκεντρώνουν το ποσοστό των δύο τρίτων που απαιτείται για να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα στη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βορειοδυτικά. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από τρεις μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 10 January 1999 - 9:05:20 UTC