Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα περισσότερα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
  • Ε. Βενιζέλος: Το θέμα της παιδείας δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε εισαγγελικό.
  • Με ομιλία του πρωθυπουργού άνοιξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. - Τρία κείμενα με προτάσεις για τον συνεδριακό διάλογο κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο Παντελής Οικονόμου.
  • Στο 3,9% διαμορφώθηκε τον μήνα Δεκέμβριο ο πληθωρισμός.
  • Την περικοπή του προγράμματος πτήσεων κατά 15% ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
  • Ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών απέκλεισαν το μεσημέρι την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης - Κινητοποιήσεις και των ψαράδων της Πάτρας.
  • Ούτε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εκπτώσεων τόνωσε την αγορά της Θεσσαλονίκης.
  • Εξαμελής σπείρα κακοποιών εξαρθρώθηκε στο νομό Ημαθίας.
  • Αλβανοί ιδιοκτήτες πλοίων πέταξαν στη θάλασσα πενήντα λαθρομετανάστες στην Αδριατική - Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν σώοι.
  • Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Άγκυρα όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα περισσότερα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που δίνει το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές επέστρεψαν στα μαθήματά τους, αν και το μέλλον των καταλήψεων θα αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις τους σήμερα και κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αρμόδιοι της β' βάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από το 26ο Λύκειο στη Μαρτίου, όπου γίνεται αποχή και το1ο Λύκειο στην παραλιακή οδό, όπου μισοί από τους μαθητές προσήλθαν στις αίθουσες διδασκαλίας και οι άλλοι μισοί παρέμειναν στο προαύλιο. Τα συντονιστικά των μαθητών ζήτησαν χθες να συνεχιστεί ο αγώνας με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων και πανελλαδικά συλλαλητήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελική παρέμβαση οι μαθητές που θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν δρόμους ή σχολεία θα αντιμετωπίζουν πλέον συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι τα σχολεία της χώρας λειτουργούν κανονικά ενώ μεμονωμένες περιπτώσεις παρακώλυσης λειτουργίας των σχολείων αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χειρίζονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης με μετριοπάθεια εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα διαλόγου που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία όλων των λυκείων. "Οι διορθώσεις που έγιναν δίνουν απάντηση σε όλα τα αιτήματα που είχαν διατυπωθεί με έναν τρόπο τεκμηριωμένο και υπεύθυνο", είπε ο κ. Βενιζέλος. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το θέμα της παιδείας δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε εισαγγελικό και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που δημιουργείται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με καταστολή.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να εξασφαλίσει το πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική και κοινωνική περιφέρεια της Ευρώπης σε μια θέση δυναμικής ευημερίας, ανάπτυξης, δημιουργίας, κοινωνικής συνοχής, ισχυρής και αξιόπιστης παρουσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας το πρωί στη σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ που συζητάει το καταστατικό, την ιδεολογία και την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Αναφερόμενος στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια εσωστρεφής διαδικασία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν το 2000. Επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ την οποία κατηγόρησε ότι ασκεί το χειρότερο είδος αντιπολίτευσης που είναι η παχυλή άγνοια. Τρία κείμενα με προτάσεις για τον συνεδριακό διάλογο κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, που διαφωνεί με τις επίσημες εισηγήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

Στο 3,9% διαμορφώθηκε τον μήνα Δεκέμβριο ο πληθωρισμός σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 4,2%, ποσοστό στο οποίο έκλεισε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή και εκτίμησε ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε σήμερα η προκήρυξη για τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης της Ιονικής Τράπεζας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Την περικοπή του προγράμματος πτήσεων κατά 15% ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Και σήμερα ταλαιπωρήθηκε το επιβατικό κοινό, καθώς ακυρώθηκαν τα δρομολόγια προς Αθήνα από Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο και Τελ Αβίβ. Εξάλλου, λόγω ομίχλης παρέμεινε κλειστό το πρωί το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Κολιοκώστας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διεπράχθησαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με αφορμή τις ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης έδωσε σήμερα εντολή να τεθεί εκτός πτήσεως ο πιλότος της πτήσης Λονδίνο - Θεσσαλονίκη - Αθήνα που το περασμένο Σάββατο δεν έκανε ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών απέκλεισαν το μεσημέρι την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με μηχανότρατες με αποτέλεσμα να διακοπεί από τη 1:30 το μεσημέρι ο απόπλους και ο κατάπλους όλων των πλοίων. Οι διαδηλωτές επαγγελματίες ψαράδες αποχώρησαν με τις μηχανότρατες από την προκυμαία της παλιάς παραλίας και κινήθηκαν στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και απειλούν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Στη θαλάσσια περιοχή έφτασαν πριν από λίγο άνδρες του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης με σκάφη και προσπαθούν να πείσουν τους διαδηλωτές να ανοίξουν το λιμάνι. Για τον κανονισμό της ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει περιορισμούς στην παράκτια αλιεία διαμαρτύρονται και οι ψαράδες της Πάτρας που απέκλεισαν σήμερα ένα τμήμα του λιμανιού της πόλης.

Ούτε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εκπτώσεων έδωσε το πολυπόθητο "φιλί της ζωής" στην υποτονική αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι επισκέψεις των καταναλωτών στα καταστήματα ήταν ως επί το πλείστον διερευνητικές, αφού ούτε τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων -μέχρι και 60%- έπεισαν τους Θεσσαλονικείς να προχωρήσουν σε αγορές. Πάντως, οι καταστηματάρχες ευελπιστούν σε αναθέρμανση της αγοράς κατά τις επόμενες ημέρες, αφού -όπως επισημαίνουν- τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρείται αυξημένη προσέλευση καταναλωτών κατά την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη γύρω στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Eμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την παράταση της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων κατά 25 ημέρες, ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Εξαμελής σπείρα κακοποιών που είχε διαπράξει τρεις ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων στο νομό Ημαθίας εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της ασφάλειας Βέροιας. Οι τρεις ένοπλες ληστείες διαπράχθηκαν τις τελευταίες εννέα μέρες σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην πόλη της Βέροιας και στις κοινότητες Κυψέλη και Τριλοφιά Ημαθίας. Οι δράστες ακινητοποιώντας τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους με την απειλή όπλων κατάφεραν να αποσπάσουν γύρω στις 230.000 δραχμές. Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι οπλισμένοι με αυτόματο πολεμικό όπλο μπήκαν σε αποθήκη, στην περιοχή Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, όπου διέμεναν δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες και τους απέσπασαν 2.000 δραχμές και τα ρολόγια που φορούσαν. Κατά την αποχώρησή τους χτύπησαν στο κεφάλι και τραυμάτισαν ελαφρά τον 26χρονο Γκέιμ Ιμέρι. Εξάλλου, νωρίς σήμερα το πρωί στην οδό Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη δύο άγνωστοι με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησαν τους φοιτητές Χρήστο Λώλο και Γιάννη Τζιφτζή και τους απέσπασαν 15.000 δραχμές περίπου μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ρολόγια.

"To χάρο με τα μάτια τους" είδαν πενήντα λαθρομετανάστες, όταν οι Αλβανοί ιδιοκτήτες των πλοίων που τους μετέφεραν στις ιταλικές ακτές, τους πέταξαν στην Αδριατική προκειμένου να αποφύγουν την ιταλική ακτοφυλακή. Τα δύο "πλοία του θανάτου" όπως αποκαλούνται στην Αλβανία, απέπλευσαν από την Αυλώνα με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας λαθρομετανάστες, Κούρδους και Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Λίγα μίλια έξω από το Πρίντεζι έγιναν αντιληπτά από την ιταλική ακτοφυλακή και οι ιδιοκτήτες των πλοίων ανάγκασαν τους λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, να πέσουν στη θάλασσα. Οι ναυαγοί, ευτυχώς περισυνελέγησαν σώοι από τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τέσσερις Κούρδοι και δύο Αλβανοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Πρίντεζι.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Άγκυρα όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η Τανσού Τσιλλέρ, παρά την δεδηλωμένη υποστήριξή της προς στον Ετζεβίτ, προβάλει τώρα αντιρρήσεις στο θέμα της παρουσίας δύο υπουργών στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Με την χθεσινή, εκ νέου, ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ετζεβίτ, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος αισιοδοξεί, ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη τον κατάλογο των μελών της νέας κυβέρνησης στον πρόεδρο Ντεμιρέλ. Ωστόσο, τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου, που έδωσε η Τανσού Τσιλλέρ αμέσως μετά την χτεσινή ανάθεση της εντολής στον Ετζεβίτ. Η αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου τη στιγμή που δήλωνε ότι θα παράσχει άνευ όρων υποστήριξη στη κυβέρνηση Ετζεβίτ, έθετε βέτο στην παρουσία των υπουργών Παιδείας Χικμέτ Ουλουμπάι και Δικαιοσύνης Χ Ντενίζκουρντου στο υπό διαμόρφωση υπουργικό συμβούλιο.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3003,54 μονάδες, με ελάχιστη άνοδο κατά 0.09%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 108,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και βόρεια και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 8 January 1999 - 18:53:16 UTC