Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/01/1999 (MΠΕ)

Με τον αγιασμό των υδάτων γιορτάστηκε χθες σε όλη τη χώρα η Ημέρα των Θεοφανίων. Στην τελετή που έγινε στον Πειραιά, παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑ.

Ανυποχώρητοι παραμένουν στις θέσεις τους υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ, καθώς αναμένεται σήμερα η συνάντηση τους, ενώ η ΠΑΣΚΕ καθηγητών διαχώρισε χθες το βράδυ τη θέση της από τη συνδικαλιστική ηγεσία. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσιούλιας τόνισε ότι οι καθηγητές θα θέσουν ως προαπαιτούμενο κατά τη συνάντηση τους με το Γεράσιμο Αρσένη, τη συζήτηση για το νόμο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στην περίπτωση που το αίτημα δε γίνει δεκτό, οι καθηγητές θα αποχωρήσουν από τη συνάντηση. Αντίθετα, η ΠΑΣΚΕ καθηγητών τονίζει ότι ο διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και με ανοιχτό το σχολείο, είναι η απάντηση στις προκλήσεις. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας, τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης του νόμου.

Τη διαβεβαίωση ότι το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως τις 15 Φεβρουαρίου, παρείχε χθες ο διοικητής της ΥΠΑ Διονύσης Καλόφωνος, σχολιάζοντας την αξίωση της Άγκυρας, να της δοθεί ο έλεγχος του FIR Αθηνών.

Ζημιές που ξεπερνούν κατά τις πρώτες εκτιμήσεις τα έξι δις δραχμές, υπέστη εκκοκκιστήριο βάμβακος στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Βόλου, από μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το εργοστάσιο ήταν ανασφάλιστο.

Στις φυλακές οδηγήθηκαν χθες οι δύο Έλληνες ναυτικοί Ιωσήφ Τσαγκαράκης και Κωνσταντίνος Λογοθέτης, καθώς και ο Γιουγκοσλάβος συνάδελφος τους Ιβετ Κοκσοβιτς, το σκάφος των οποίων, βυθίστηκε παραμονές της Πρωτοχρονιάς, δυτικά της Νισύρου, παρασύροντας στο βυθό 12 λαθρομετανάστες.

Την άποψη ότι οι ανησυχίες του ΔΗΚΚΙ για τις συνέπειες της ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραυλων S-300 στην Κύπρο επιβεβαιώνονται, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τη Λευκωσία, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. "Ήταν μεγάλος λάθος και απαράδεκτη, η κοινή απόφαση ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για τη μη εγκατάσταση των S-300 στη Μεγαλόνησο", δήλωσε ο κ. Τσοβόλας προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή θα αυξήσει την προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας με τη στήριξη των ίδιων μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, που πίεσαν την Αθήνα και τη Λευκωσία και την οδήγησαν στην υπαναχώρηση, η οποία, όπως τόνισε, στην ουσία σημαίνει ακύρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Πεντέμισι γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 15 δισκία Lexotanil και 20 δισκία Hipnosedon βρέθηκαν στην κατοχή 28χρονου που συνελήφθη χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της άμεσης δράσης. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 28χρονος Τράικος Ιωάννης μαζί με άλλα δύο άτομα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου Σάββας Σιδηρόπουλος 26 ετών δεν είχε δίπλωμα οδήγησης ενώ εναντίον του εκκρεμούσε δικαστική απόφαση φυλάκισης τριάντα ημερών.

Πληρότητα σε ποσοστό έως και 100% παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές και ξένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας, δεδομένου ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας έχει τεθεί σχεδόν "εκτός μάχης". Η Ολυμπιακή χάνει ακόμα και παραδοσιακούς πελάτες της, όπως οι χιλιάδες Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας και φυσικά αυτοί στρέφονται σε ανταγωνίστριες εταιρείες, που τους παρέχουν άριστες υπηρεσίες και πολλές φορές και φθηνότερα εισιτήρια. Οι ματαιώσεις, οι καθυστερήσεις και οι συγχωνεύσεις πτήσεων, με όλα τα συνακόλουθα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και αγανάκτηση στο επιβατικό κοινό, που θεωρεί πλέον την Ολυμπιακή ανυπόληπτη και δεν την προτιμάει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προσκάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελή Μάικο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό και του επέδωσε προσωπικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, στο οποίο διατυπώνεται μεταξύ άλλων και η πρόσκληση για συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Ο αλβανικός τύπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση Μάικο-Λίνο, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ιδιαίτερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την αποκατάσταση του πολιτικού κλίματος στην Αλβανία.

Περισσότερες από 1.850 προσπάθειες παράνομης διέλευσης των βουλγαρικών συνόρων απέτρεψαν το 1998 οι αστυνομικές αρχές στην παραμεθόρια περιοχή του Πέτριτς (Πετρίτσι). Οι υποψήφιοι λαθρομετανάστες, συνολικά 7.270 άτομα, ηλικίας 8-60 ετών, είχαν επιλέξει ως προορισμό την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Καταδικάστηκαν 22 άτομα που εμπλεκόταν στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων δια των βουλγαρικών συνόρων.

Eνας από τους διεκδικητές της μουσουλμανικής ηγεσίας στη Βοσνία ο κ. Φικρέτ Αμπνιτς υπογράμμισε ότι δεν θα μεταβεί στη Βοσνία για να δικαστεί, καθώς οι αρχές της Βοσνίας του προσάπτουν κατηγορίες ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995. "Δε θα μεταβώ στη Βοσνία για να παραστώ στη δίκη", δήλωσε ο κ. Αμπντιτς σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP από την πόλη της Κροατίας Ριέκα όπου κατοικεί το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί από το δικαστήριο της Χάγης ούτε από τις δικαστικές αρχές της Βοσνίας γι' αυτή τη δίκη.

Για σήμερα Πέμπτη, σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην αρχή της ημέρας, στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 7 January 1999 - 8:05:28 UTC