Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/01/1999 (MΠΕ)

Συνεδριάζει από το μεσημέρι στη Λευκωσία η κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από την κυπριακή κυβέρνηση, μετά την απόφαση του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στη Μεγαλόνησο. Δεν υπάρχει παρέμβαση Πάγκαλου - Κρανιδιώτη στο θέμα ακύρωσης των S-300 στην Κύπρο δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση. Στην Αγκυρα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιουρέλ, που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου, δήλωσε ότι η εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και θα φέρει αντιμέτωπες την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στο "στόχαστρο" της εφορίας μπαίνουν από τη Δευτέρα οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ευελπιστώντας στην αύξηση των εσόδων που εισρέουν στα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση εγκαινιάζει σειρά αυστηρών μέτρων, βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, καθίστανται πιο αυστηρές οι διαδικασίες για τη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, ενώ αναγνωρίζεται στους οφειλέτες του δημοσίου το δικαίωμα εξόφλησης των χρεών τους σε δόσεις. Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ξεκινούν από δύο και φτάνουν μέχρι τις 26. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις η οφειλή κατανέμεται σε 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι καμία τους δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 δρχ. Εφόσον οι υπόχρεοι δεν πειστούν και πάλι να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, τίθενται σε εφαρμογή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύονται οι μέθοδοι της κατάσχεσης, των πλειστηριασμών και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Για τον αποτελεσματικό συντονισμό του έργου της εφορίας, τέλος, δημιουργούνται γραφεία "εκκαθάρισης και βεβαίωσης των φόρων και λοιπών εσόδων" και "είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών".

Σε αναθέρμανση της αγοράς ευελπιστούν οι Θεσσαλονικείς έμποροι, εγκαινιάζοντας την Πέμπτη τις χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν συνολικά επτά εβδομάδες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι έμποροι προσδοκούν ότι οι μειωμένες τιμές θα δελεάσουν τους Θεσσαλονικείς ώστε να αυξήσουν τις αγορές τους, αποδυναμώνοντας την τρέχουσα τάση που θέλει την αγορά "στριμωγμένη". Η πτώση του τζίρου συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο, παρά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω της χαμηλής αγοραστικής δύναμης του κοινού. Το ποσοστό των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης ξεκινάει από 15-20%, φτάνοντας και στο 50-60%, ειδικά όταν πρόκειται για είδη ένδυσης που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν στο "ράφι", λόγω παρέλευσης της μόδας.

"Αδύναμο" εμφανίστηκε το δολάριο στις τελευταίες διεθνείς συναλλαγές του 1998. Η εθνική νομισματική μονάδα των ΗΠΑ "κατρακύλησε" αισθητά σε σχέση με το ιαπωνικό γεν, ενώ έχασε έδαφος και συγκριτικά με τα ισχυρά ευρωπαϊκά νομίσματα. Το αμερικανικό νόμισμα "έκλεισε" το 1998 με απώλειες της τάξης του 13% έναντι του γεν, σε σχέση με το 1997. Παράλληλα, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, "έπεσε" κατά 7% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο, κατά 1% συγκριτικά με τη βρετανική λίρα και κατά 6% συγκρινόμενο με το ελβετικό φράγκο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η πτωτική πορεία του δολαρίου προκάλεσε "πονοκεφάλους" στους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, που τώρα στρέφουν το βλέμμα τους στις επιπτώσεις του ευρώ στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται ότι θα απειλήσει άμεσα το δολάριο, αντιπαραβάλλοντας σε αυτό το κύρος και την ισχύ των 11 συνασπισμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάντως, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περισσότερο τη Δευτέρα, οπότε το ευρώ κάνει το "ντεμπούτο" του στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Αρχής γενομένης από μεθαύριο, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντικαθιστά στις συναλλαγές το γερμανικό μάρκο, το γαλλικό, βελγικό και λουξεμβουργιανό φράγκο, το αυστριακό σελίνι, την ιρλανδική λίρα και την ιταλική λιρέτα, την ισπανική πετσέτα και το πορτογαλικό εσκούδο, καθώς επίσης και τα εθνικά νομίσματα της Ολλανδίας (guilder) και της Φιλανδίας (markka).

Δε θα φορολογούνται στο εξής οι τόκοι των κρατικών ομολόγων, για τους επενδυτές που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Η εν λόγω τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης των ελληνικών μακροχρόνιων τίτλων. Μέσω της νέας ρύθμισης επιδιώκεται, ακόμη, η ταχύτερη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, την επέκταση της κατάργησης του φόρου και στους τόκους των υφιστάμενων εκδόσεων που πρόκειται να καταβληθούν στο εξής. Πάντως, καμία μεταβολή δεν επέρχεται στη φορολόγηση των τόκων για τους ντόπιους επενδυτές. Αμετάβλητη παραμένει και η φορολόγηση των εντόκων γραμματίων για όλες τις κατηγορίες επενδυτών. Eκτός από την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη φορολογική εναρμόνιση της Ελλάδας με τους κοινοτικούς εταίρους της. Και αυτό, γιατί η χώρα μας ήταν η μόνη μεταξύ των "15" που επέμενε μέχρι σήμερα στη φορολόγηση των τόκων κρατικών ομολόγων για τους επενδυτές του εξωτερικού.

Εκτακτα μέτρα σε όλους τους εθνικούς δρόμους αναμένεται να λάβει αύριο η τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή των εκδρομέων. Με αίμα βάφτηκε και αυτή τη φορά η άσφαλτος. Από την παραμονή της πρωτοχρονιάς μέχρι σήμερα σε 85 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 114 τραυματίστηκαν.

Δώδεκα Ιρακινοί λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής, οχτώ άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί, συνελήφθησαν χθες βράδυ σε ερημική τοποθεσία της Κω. Όλοι κρατούνται στο λιμεναρχείο της Κω και σύμφωνα με δηλώσεις τους μεταφέρθηκαν από τούρκο από τις απέναντι τουρκικές αρχές με μικρό ξύλινο σκάφος.

Θύμα απαγωγής έπεσε παραμονές Χριστουγέννων στη Λοζάνη ο 26χρονος δικηγόρος Στέφανος Λαγόνικος, γιος πάμπλουτου έλληνα επιχειρηματία που ζει στην Ελβετία. Οι απαγωγείς που ζητούσαν λύτρα 1 δισεκατομμύριο δραχμές από τον πατέρα του θύματος, Πέτρο Λαγόνικο, τον απελευθέρωσαν μετά από δύο εικοσιτετράωρα, αφού εισέπραξαν πάνω από 100 εκατομμύρια. Η ελβετική αστυνομία με μια γιγαντιαία επιχείρηση που πήραν μέρος περισσότεροι από 100 άνδρες, συνέλαβε οχτώ άτομα ενώ αναζητεί τον εγκέφαλο της σπείρας, τον 25χρονο Κριστιάν Πιντού, που ήταν φίλος του Στέφανου Λαγόνικου και γιος υπουργού. Ο Πιντού κατάφερε να διαφύγει στη Γαλλία και οι τοπικές αρχές κάνουν εκτενείς έρευνες για να τον εντοπίσουν.

΄Εντονες πιέσεις ασκούνται από τους επιχειρηματικούς κύκλους της ΠΓΔΜ για νέα υποτίμηση του δηναρίου, του εθνικού νομίσματος της χώρας, την ίδια στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι και το 1998 υλοποιήθηκε ο βασικός στόχος της νομισματικής πολιτικής, που ήταν η διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σημείωσε αύξηση μόνο κατά 1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1997. Αποτέλεσμα, ήταν να συνεχιστεί η τριετής σταθερότητα των τιμών, με συνέπεια η ΠΓΔΜ να κατατάσσεται μεταξύ των πιο επιτυχημένων χωρών που βρίσκονται στην μεταβατική περίοδο. Το συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας συμπεραίνει ότι είναι σημαντικό το στοιχείο πως ο χαμηλός πληθωρισμός κατά την διάρκεια του 1998, ήταν προς όφελος της ανάπτυξης, διότι ταυτόχρονα σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, έτσι ώστε η αύξηση της μεικτής παραγωγής ανήλθε στο 4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η βελτίωση αυτή του δείκτη, οφείλεται στις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11,1% που είναι αποτέλεσμα της καλύτερης ανταγωνιστικότητας των τιμών μετά την υποτίμηση του δηναρίου, αλλά και της μείωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Στην ανακοίνωση της τράπεζας προστίθεται ότι παρά τις πιέσεις που υπήρχαν στην τιμή του συναλλάγματος, κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1998, η αξία του δηναρίου διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ συγχρόνως σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Την αισιοδοξία του ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις σλάβων και αλβανών στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σημείωσε ότι αν οι αλβανοί εγκαταλείψουν τις διακηρύξεις τους για ομοσπονδιοποίηση, τότε θα μπορούσε να καθιερωθεί επίσημα η χρήση και της αλβανικής γλώσσας. Είναι γεγονός ότι υπήρχε φόβος σχετικά με το τι θα προκύψει μετά τις αλλαγές στην ΠΓΔΜ σε διεθνική κλίμακα και εάν μπορούν το κυβερνών VMRO-DPMNE και το "Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών" να συμμετέχουν στην ίδια κυβέρνηση παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεντόνια Ντένες" και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι το ξεπεράσαμε αυτό ακόμη από τον πρώτο μήνα, διότι και τα δύο κόμματα σχημάτισαν συνασπισμό με την εκ των προτέρων σαφή κατανόηση του τι σημαίνει αυτό". Σαν αποτέλεσμα της πολιτικής ωριμότητας, ο σκοπιανός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι το 80% των προεκλογικών υποσχέσεων θα υλοποιηθεί τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησής του, ενώ το υπόλοιπο 20% αμφιβάλει εάν θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Την ανησυχία του για έκρηξη νέου εμφύλιου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Νεσάμπ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα έχει αναπτυχθεί πλήρως στην ΠΓΔΜ και θα μπορεί να ασκεί σοβαρή επίδραση στις εμπόλεμες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 1999 θα αποτελέσει το βήμα που θα απομακρύνει τη χώρα του "από τη δραματικότητα των τελευταίων ετών". Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο κ. Στογιάνοφ, κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας του να ενώσουν τις προσπάθειές τους στο όνομα του καλύτερου μέλλοντος της Βουλγαρίας και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις "δεν είναι κομματικές ή αυτοσκοπός". Απευθυνόμενος και στους "φτωχούς, τους μοναχικούς, τους άρρωστους, τους άδικα παραμελημένους", ο Βούλγαρος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Τέλος, ευχαρίστησε τους νέους ανθρώπους που παρά τις αντιξοότητες, παρέμειναν στη Βουλγαρία και εργάζονται για το μέλλον της.

Ο παίχτης των Σικάγο Μπουλς Τόνι Κούκοτς, τρεις φορές πρωταθλητής στο ΝΒΑ, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας για το 1998, σύμφωνα με δημοψήφισμα που έκανε η ιταλική αθλητική εφημερίδα "Γκαζέτα ντελο σπόρτ". Η εφημερίδα παρουσίασε επίσης ένα αφιέρωμα των κορυφαίων αθλητών του μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και ο Νίκος Γκάλης.

Ο αγώνας πόλο μεταξύ της Βουλιαγμένης και του Παναθηναϊκού που είχε αναβληθεί από ένα σκουφάκι θα διεξαχθεί τελικά αύριο στις 5 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι η αναμέτρηση που ήταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής αναβλήθηκε, καθώς ο τερματοφύλακας των "πρασίνων" εμφανίστηκε με μπλε σκουφάκι. Ο Παναθηναϊκός επικαλέστηκε την προκήρυξη που επιτρέπει ο τερματοφύλακας να φορά σκουφάκι διαφορετικού χρώματος, ενώ οι διαιτητές του αγώνα επικαλούμενοι τους διεθνείς κανονισμούς που κάνουν λόγο μόνο για κόκκινο σκουφάκι έκλεισαν το φύλλο αγώνα.

Για την Ιταλία αναχωρεί η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων προκειμένου να λάβει μέρος σε διεθνές τουρνουά που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 6 Ιανουαρίου στις πόλεις Μποργκοσέσια και Βέρτσελι. Εκτός από την ελληνική ομάδα στο τουρνουά θα συμμετέχουν οι εθνικές εφήβων της Αυστραλίας, Σλοβενίας και η διοργανώτρια Ιταλία. Πρώτος αντίπαλος της εθνικής μας θα είναι οι Ιταλοί τη Δευτέρα στις 10 το βράδυ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τις επόμενες δύο μέρες θα δώσει δύο ακόμα παιχνίδια ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης αγωνιστικής.

Προπονήσεις ενόψει των αγώνων της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ που θα γίνουν στη Σλοβακία από τις 2 έως 4 Απριλίου ξεκίνησε από σήμερα η εθνική μας ομάδα των νέων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ομάδες της Ισλανδίας, Σλοβακίας και μια εκ των Κύπρου, Μολδαβίας και Νήσων Φερόε.

Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη χώρα. Το βράδυ αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 2 January 1999 - 17:05:24 UTC