Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/12/1998 (MΠΕ)

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φτάνει σήμερα στην Αθήνα, ενώ αύριο, Τρίτη, θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, ύστερα και από το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την υιοθέτηση των δύο πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε τη σύγκλιση συμβουλίου αρχηγών κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο θέμα των πυραύλων, ως αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής.

Οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας συνεχίζονται και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημιούργησε ειδική ομάδα, η οποία θα μελετήσει και θα συντάξει έκθεση για τις μειονότητες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα θα μελετήσει από πλευράς μειονοτήτων και την Κρήτη. Η πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς, ήρθε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος και χαρακτήρισε ως "φαιδρότητες" τις κινήσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Αντιδράσεις προκάλεσαν στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου οι εξελίξεις στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300. Το ΑΚΕΛ θα επιδώσει σήμερα γραπτώς τις θέσεις του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Το έγγραφο με τις θέσεις του ΑΚΕΛ θα στηρίζεται στην απόφαση που κωδικοποιήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για συναπόφαση στο θέμα των πυραύλων με την Αθήνα και τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν αυτό κριθεί χρήσιμο.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η επιστροφή των εκδρομέων και από τις δύο εθνικές οδούς, ενώ από την Πέμπτη έως σήμερα το πρωί, 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 295 έχουν τραυματιστεί σε 216 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μετά και την υποχώρηση της κακοκαιρίας. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις ορεινές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, εξαιτίας του παγετού.

Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του βρέφους, που έφερε στον κόσμο η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελή Μάικο, πρόωρα την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Κρυονέρι, που ολοκληρώνουν τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, από το Βορρά στο Νότο, θα επισκεφτεί σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπαντρέου.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το μεσημέρι, από έκρηξη βόμβας στο Κολούσι της Κύπρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Αντώνης Λοίζου και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τραυματίστηκαν την ώρα που μετέφεραν στο αυτοκίνητο τους, εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα έσκασε στα χέρια του Λοίζου, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό του δεξιού χεριού, ενώ ο Χαραλάμπους, φέρει επιπόλαια τραύματα.

Τα καταναλωτικά δάνεια των εμπορικών τραπεζών μπαίνουν στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής της, Λουκάς Παπαδήμος έχει εκφράσει τη πρόθεση του, να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα για τα δάνεια αυτά, καθώς θεωρεί ότι ανατροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Γιάννη Πανάρετο θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Το 1998, ήταν καλύτερο από το προηγούμενο έτος για το 34% των Βουλγάρων, ενώ το 51% ελπίζει σε θετικές αλλαγές το 1999. Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 4-11 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα της οποίας μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αισιόδοξων έχει μειωθεί κατά 9, σε σχέση με το 1997. Κοινωνιολόγοι αποδίδουν το αποτέλεσμα αυτό στη διατήρηση του χαμηλού βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία του πληθυσμού της Βουλγαρίας και στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς μεταξύ των τελωνειακών υπαλλήλων, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του τελωνείου Σβίλενγκραντ στα βουλγαροελληνικά σύνορα, Αγγελ Ντόντσεφ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα "Παρί" της Σόφιας, το πρόγραμμα έχει επεξεργαστεί από τη Γενική Επιθεώρηση των Τελωνείων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατομμύρια ECU από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα λειτουργήσει ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσης και αρχειοθέτησης στοιχείων και πληροφοριών, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί της Βουλγαρίας. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού ταμείου για τη βράβευση των τελωνειακών υπαλλήλων που έχουν διακριθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Πηγές των αλβανόφωνων της σερβικής αυτής επαρχίας ισχυρίζονται ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ και άρχισαν να επιτίθενται στο χωριό Ομπράτσα, κοντά στην κύρια οδική αρτηρία Πρίστινα-Ποντούεβο. Σύμφωνα δε με σερβικές πηγές, πριν την έναρξη της επιχείρησης αυτής, δολοφονήθηκε από τους αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" ένας Σέρβος χωρικός, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του, ήταν οι μόνοι Σέρβοι που υπήρχαν μεταξύ των Αλβανών κατοίκων αυτού του χωριού. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα Γέργεμε Γκρούνερ δήλωσε ότι ένα μέρος των σερβικών δυνάμεων αποχωρεί μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών του ΑΣΚ.

Για σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και νότια θα είναι αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά το πρωί αυξημένες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 28 December 1998 - 6:40:35 UTC