Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/12/1998 (MΠΕ)

Την ικανοποίηση τους για την πορεία της οικονομικής συνεργασίας Αθήνας- Σκοπίων εξέφρασαν οι δύο πλευρές, κατά τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου στο γειτονικό κράτος, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες στους τομείς των συγκοινωνιών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Για το πρόβλημα του ονόματος, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι ειδικοί "αγγίζουν τα όρια τους" και υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ κατέστησε σαφές ότι για την Αθήνα δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης σλαβικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο σε σχετικά δημοσιεύματα υπογραμμίζει ότι οι υπηρεσίες του, ουδέποτε αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκλιγκόροφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για προώθηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Σκανδαλώδη" χαρακτήρισε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σλαβική μειονότητα και ότι το "Ουράνιο Τόξο" είναι ομάδα σταλινικών Σλαβομακεδόνων και ομοφυλοφίλων. Ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, στις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επίσκεψη Πάγκαλου "θα σπάσει τον πάγο", εκτίμησε ότι η ειλικρίνεια που διέκρινε τον Έλληνα υπουργό δεν κατόρθωσε τελικά να εξυπηρετήσει αυτόν το σκοπό. Σημειώνεται ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση με αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με το Σκοπιανό ομόλογό Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ και με σύντομη αναφορά στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό Γκεροργκίεφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι.

Τη διαβεβαίωση ότι ο αλφαβητικός κωδικός της ΠΓΔΜ θα γίνει "ΧJ" αντί του "ΜΚ" (Μακεδονία) από 1ης Ιανουαρίου 1999, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετικό προβληματισμό του βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή. Ο κ.Ρέππας διευκρίνισε ότι έγινε διάβημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τα εν λόγω αρχικά, που εμφανίζονταν στους ευρωπαϊκούς καταλόγους χωρών, διορθώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε όταν ο κ.Παπαθεμελής κατέθεσε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, που αναφέρει ότι ο αλφαβητικός κωδικός της FYROM (ΧJ), για την ανεύρεση στοιχείων, παραμένει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά θα ισχύσει ο "ΜΚ". Εξάλλου, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε απόπειρα προβοκάτσιας την προβολή -στη σκοπιανή τηλεόραση- δυσφημιστικού ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα. Ο υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι ήδη έγινε προφορικό διάβημα από τον ακόλουθό μας στα Σκόπια και πρόσθεσε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση παραδέχτηκε, πως η προβολή του ντοκιμαντέρ δεν ήταν φιλική ενέργεια.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, καθώς οι γιατροί της Αττικής διαμαρτύρονται για τις εφημερίες και για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες, η διοίκηση του οργανισμού. Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου, η αστική μονάδα για τα ψηφιακά τηλέφωνα θα χρεώνεται 6 δρχ. το λεπτό, το πάγιο θα αυξηθεί από 2.050 στις 2.300 δρχ., ενώ η τηλεκάρτα για 100 λεπτά συνομιλίας θα πωλείται έναντι 1.000 δρχ. Η χρέωση των υπεραστικών κλήσεων μειώνεται κατά μέσο όρο 12,4%, ενώ οι διεθνείς κλήσεις, μειώνονται κατά 6,6% για την Ευρώπη και κατά 16,6% για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Την αντίθεση της, για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού εξέφρασε η προσκείμενη στη ΝΔ συνδικαλιστική παράταξη. Ο συνασπισμός έκανε λόγο για υπέρμετρη επιβάρυνση των μικρών και μεσαίων καταναλωτών, ενώ το ΔΗΚΚΙ, μίλησε για αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Με απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως επιστρέφονται από σήμερα οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν αφαιρεθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους, κατά την περίοδο των εορτών

Τον κύκλο των επαφών της με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γενέτειρας ολοκλήρωσε η αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ, η οποία από την Κυριακή βρίσκεται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μιχαλόπουλο. Η αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής συναντήθηκε χθες με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Δημητριάδη και τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις, για την πορεία του εθνικού θέματος της Μακεδονίας, καθώς και τη διερεύνηση προγραμμάτων και διαύλων επικοινωνίας, μεταξύ των αποδήμων Μακεδόνων και της γενέτειρας Ελλάδας, με έμφαση το χώρο της Νεολαίας. Ο κ. Μιχαλόπουλος κάλεσε τον ΥΜΑΘ, στο Συνέδριο της Παμμακεδονικής, που θα πραγματοποιηθεί από 1-4 Ιουλίου του 1999 στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ.

Με τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας Βίκτορ Μπαμπιούκ συναντήθηκε στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μπαμπιούκ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς που θα μπορούσε να υπάρξει κοινή πορεία και συνεργασία. "Συζητήσαμε και διεθνή θέματα, αυτά που μας απασχολούν ιδιαιτέρως, όπως είναι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά επίσης συζητήσαμε και το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ κάτω από καινούρια πρίσματα και κάτω από καινούργια δεδομένα όπως επίσης και τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως μέλος όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών οργανώσεων και τη χρησιμότητα κάποιας συνεργασίας της Ρουμανίας με την Ελλάδα ακριβώς προς όφελος των δύο χωρών σε ότι αφορά τις διάφορες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει μέσω όλων αυτών των οργανισμών", υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας.

Βελτιώσεις στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Συγκεκριμένα, μόνο για φέτος, ο βαθμός των μαθητών της Β΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί στο Εθνικό Απολυτήριο αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον γενικό βαθμό της Γ΄ Λυκείου. Αν είναι μικρότερος τότε ο βαθμός του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου θα διαμορφωθεί μόνο από τον γενικό μέσο όρο της βαθμολογίας της Γ΄ Λυκείου. Επίσης μόνο για φέτος θα ισχύσει ο θεσμός των μετεξεταστέων. Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ακόμη την περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1999, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημά τους.

Με αποκλεισμούς δρόμων και στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν χθες οι μαθητές τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές απέκλεισαν διαφορετικούς δρόμους από αυτούς που είχαν ανακοινώσει προχθες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος. Οι μαθητές απέκλεισαν την οδό Παπαναστασίου στη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου, το δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο ύψος του εργοστασίου της "Βιαμύλ", την Κατσιμίδη με Αγίου Δημητρίου, ενώ μαθητές από τον Σταυρό, τη Μάδυτο και την Ασπροβάλτα απέκλεισαν τη διασταύρωση του Σταυρού, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Την άμεση έναρξη διαλόγου και την αναστολή των επίμαχων διατάξεων ζητεί η ΝΔ, ενώ για ρεσιτάλ αδιαλλαξίας κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ. " Ο κ. Αρσένης υποχρεώθηκε σε τακτικό ελιγμό" σημείωσε ο συνασπισμός , ενώ το ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Ορκίζονται σήμερα ο νεοκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος παραιτηθηκε προχθες από το βουλευτικό αξίωμα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και θα τον αντικαταστήσει από το ψηφοδελτιο της Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκη, ο πρώην δήμαρχος και υπουργός, Σωτήρης Κούβελας.

Επιστρέφονται από σήμερα, με απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Φίλιππου Πετσάλνικου, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας και ικανότητας οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές, μέχρι και χθες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για τη μετακίνησή τους κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Δεν επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων, που αφαιρέθηκαν κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Point System, ή με αποφάσεις Δικαστικών ή άλλων Αρχών. Στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, αυτό θα καταβάλλεται αρμοδίως, προ της επιστροφής των αφαιρεθέντων στοιχείων. Για τα ανασφάλιστα οχήματα, τα αφαιρεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας θα αποδίδονται μόνο εφόσον προσκομίζεται η βεβαίωση ασφάλισης του οχήματος.

Ληστεία έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στην οδό 26ης Οκτωβρίου στην περιοχή του FIX. Δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην τράπεζα και υπό την απειλή όπλου απέσπασαν από το ταμείο περίπου τέσσερα εκατομμύρια δραχμές που βρίσκονταν έξω από το χρηματοκιβώτιο ασφαλείας. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια BMW μαύρου χρώματος που τους περίμενε έξω από την τράπεζα με δύο άλλους συνεργούς τους και τράπηκαν σε φυγή με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.

Μετά από έκκληση του Επιτετραμμένου και Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας της Ονδούρας, Φρεντερίκο Ροσσάλες, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τους κατοίκους της Ονδούρας, η οποία ως γνωστόν επλήγη στις αρχές του περασμένου Νομεβρίου από φοβερό τυφώνα, ο οποίος κατέστρεψε τα πάντα.

Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ουίλιαμ Ουώκερ εκτίμησε ότι η συνεργασία των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών με την αποστολή του ΟΑΣΕ δεν είναι ικανοποιητική. Ο Ουώκερ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ανέφερε ότι τα περισσότερα αιτήματα που απηύθυνε η αποστολή του ΟΑΣΕ προς το επίσημο Βελιγράδι απορρίφθηκαν και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα ενημερώσει τη Διεθνή Κοινότητα. Μιλώντας για τις επαφές του με τους ένοπλους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ο Ουώκερ ανέφερε ότι οι τελευταίοι αρκετές φορές παραβιάζουν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και ενεργούν προκλητικά, κάτι που δίνει το δικαίωμα στις αρχές να εντείνουν τα μέτρα εναντίον τους.

Μετά από έξι ώρες συζητήσεων, μεταξύ αντιπροσωπείας της αλβανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Ετέμ Ρούκα, ο υπουργός Οικονομικών Αναστάς Αγγέλι, η υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Ερμελίντα Μέξι, καθώς και τρεις άλλοι υφυπουργοί, με επταμελή αντιπροσωπεία των φοιτητών που απεργούν, τελικά φαίνεται ότι επετεύχθη συμφωνία που να ικανοποιεί τα αιτήματα των φοιτητών. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρέσβη του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Νταν Εβερτς. Ο κ. Εβερτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος και σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την καλή πορεία του διαλόγου που άρχισε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Παντελί Μάικο, με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

Ο πρόεδρος της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σαντάκο Ογκάτα συμφώνησαν στη διάρκεια συνάντησής τους στο Βελιγράδι ότι το ζήτημα της παροχής αμνηστείας προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που διώκονται για τις πολιτικές τους δραστηριότητες και απόψεις είναι πολύ σημαντικό στην όλη διαδικασία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Όπως δήλωσε η κ. Ογκάτα ο κ. Μιλόσεβιτς ανέφερε στη συνάντηση ότι το θέμα αυτό εξετάζεται από τις αρχές αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την εφαρμογή του.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και καταιγίδες στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 23 December 1998 - 6:40:32 UTC