Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/12/1998 (MΠΕ)

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων, εντάσεως έως και εννέα μποφόρ, που πνέουν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα, ενώ από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης θα εκδηλωθεί νέο κύμα κακοκαιρίας, με έντονες χιονοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Πρόγραμμα για την αγορά ειδικών αεροπλάνων ηλεκτρονικής πρόβλεψης και παρακολούθησης του εναέριου χώρου ενέκρινε χθες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, "το σύστημα αυτό ενισχύει ως ποιοτικός συντελεστής τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων" καθώς "επιτρέπει τον συντονισμό των κινήσεων του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς σε σχέση με τις κινήσεις που υπάρχουν στον εναέριο ή τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ (Ericson) συνολικού κόστους 161 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα αεροσκάφη αυτά είναι συμπαραγωγή σουηδικής και γαλλικής εταιρείας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το θέμα της αγοράς των νέων μαχητικών της ελληνικής αεροπορίας, όμως η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί από την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ και η εξόφληση των αεροπλάνων θα γίνει σε βάθος χρόνου υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία επιβάλλουν τη διασφάλιση και με αυτόν τον τρόπο της ακεραιότητας της χώρας μας.

Δύο πορείες πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφού οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, διαδήλωσαν ξεχωριστά. Τη δική τους πορεία έκαναν και οι μαθητές. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων, έριξε βόμβα μολότοφ στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως.

Την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το οποίο του επέδωσαν στο γραφείο του, οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, Δ. Πολυζωγόπουλος και Γ. Κουτσούκος.

Νέα συνάντηση είχαν χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διορθωτικά μέτρα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, χωρίς ωστόσο, να ακυρώνεται ο πυρήνας της. Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, επιμένει στην έναρξη διαλόγου

Με αντιπροσωπείες μαθητών και εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΕΔΟΘ και των εκπαιδευτικών συναντήθηκε χθες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος και παρέλαβε τα ψηφίσματα με τα αιτήματα τους. Ο κ. Μαγκριώτης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι όσον αφορά το αίτημα των μαθητών για κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά "το αίτημα για προσαρμογές στο νόμο είναι κατανοητό και λογικό, πρέπει όμως να αναδειχθεί μέσα από την υλοποίηση του νόμου".

Νόμιμη έκρινε χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας των 15 τη ρύθμιση των χρεών των ελληνικών γεωργικών συνεταιρισμών, ύψους 162 δις δραχμών. Η ρύθμιση είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τροπολογία που κατοχυρώνει τη νομιμότητα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, κατέθεσαν χθες, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Δημόσιας Διοίκησης και Εργασίας

Στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" της Αθήνας, νοσηλεύεται από την περασμένη Κυριακή με κακώσεις ένα τετράχρονο κοριτσάκι. Ως δράστες της κακοποίησης συνελήφθησαν η 19χρονη μητέρα του παιδιού Ειρήνη Αγγελοπούλου και ο φίλος της, Εμμανουήλ Αλί.

Δε διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ΟΤΕ και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει και στο μέλλον την κινητή τηλεφωνία, για την οποία δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή νόμιμης υποκλοπής. Αυτό ανέφερε στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, ο διευθυντής εμπορικών θεμάτων του ΟΤΕ, κ. Π Καργάδος, κατά τη συζήτηση περί διασφαλίσεως των δικαιωμάτων του χρήστη των τηλεπικοινωνιών.

Στο Κουβεϊτ βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, για να πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κουβέϊτ Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, στον οποίο και θα επιδώσει επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και με τον διάδοχο - πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Α' αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Προεδρίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Nawaz Sharlf και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και με προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του υπουργού Εξωτερικών στο Πακιστάν πρόκειται να υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν στις διμερείς σχέσεις.

Δεκαεπτά Αλβανοί, πρόεδροι και αντιπρόεδροι περιφερειακών οργανώσεων του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολούθησαν για δύο μήνες μαθήματα ελληνικών στη Θεσσαλονίκη, παρέλαβαν χθες από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης , Γιάννη Μαγκριώτη, τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Το πρόγραμμα είχε αρχίσει στις 14 Οκτωβρίου και πραγματοποιήθηκε κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο κέντρα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες πρόκειται να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και εννέα άλλων φορέων της πόλης και με τη στήριξη του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Για την ίδρυση των δύο κέντρων, από τα οποία το πρώτο θα λειτουργήσει στο κέντρο της, ενώ το δεύτερο στον ανατολικό τομέα της πόλης, έχει συσταθεί αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Εντός τριμήνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα για την καύση νεκρών και στη χώρα μας. Αυτό προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης απαντώντας σε σχετικές τροπολογίες που είχαν καταθέσει βουλευτές όλων των κομμάτων, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους οικονομικούς πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία που υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές πλην του ΚΚΕ, προτεινόταν να επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών προσώπων που δεν ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία. Με την άλλη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προτεινόταν να περιλαμβάνονται και οι ορθόδοξοι.

Ειδικά "Διπλώματα επαίνου και τιμής" θα απονείμει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος στους αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και στον προπονητή τους Χρήστο Ιακώβου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου με τη συμμετοχή νέων της περιοχής.

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα πολυμελής αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Ελλάδας για να συζητήσει με τον αντίστοιχο Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, θέματα που αφορούν τη νεολαία γενικότερα. Υπό τον τίτλο "Κοινή Πορεία προς το 2000", θα συζητηθούν το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι νέοι και η ποιότητα ζωής, καθώς και οι νέοι σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οξύτατη κριτική ασκείται και στο εσωτερικό της χώρας, στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μειώσει τις εισφορές της Γερμανίας στον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Μέσα Ενημέρωσης, οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, ακόμη και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, καλούν την κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θέση της αυτή, και προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα θα έχει ζημία όχι μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, και ιδιαίτερα οι φτωχές χώρες-μέλη της, αλλά και η ίδια η Γερμανία.

Επιθεωρητές της Επιτροπής για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, άρχισαν έλεγχο σχετικά με την ετοιμότητα επαναλειτουργίας του ισχύος 440 Μεγαβάτ αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η λειτουργία του αντιδραστήρα είχε ανασταλεί προσωρινά για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα. Οι υπόλοιποι πέντε αντιδραστήρες του Κοζλοντούι λειτουργούν με συνολική ισχύ 2. 800 Μεγαβάτ.

Λίγες νεφώσεις στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται για σήμερα. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και θα πέσει χιονόνερο, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 9 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 16 December 1998 - 6:40:17 UTC