Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συναντήσεις με διευθυντές σχολείων της Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας - Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίζεται ο Γεράσιμος Αρσένης.
  • Γ. Πασχαλίδης: Οι καταλήψεις σχολείων και οι αποκλεισμοί δρόμων δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο για να προκαλέσει κανείς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
  • Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας συνεχίζονται, ενώ πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
  • Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Σημίτης και Κληρίδης στη Βιέννη - Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση των "15" να μην αναβαθμίσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της 7ης Εθνικής Συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις.
  • Οχι σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο λέει η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.
  • Εβδομάδα συσκέψεων για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει αύριο. - Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
  • Ν. Κωνσταντόπουλος: Η Ελλάδα πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης χωρίς ολοκληρωμένη και συνδυασμένη πολιτική.
  • Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.
  • Τροποποιείται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  • Κύκλωμα που "έστηνε" παράνομα στοιχήματα αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
  • Δραπέτης φυλακών εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη.
  • Συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών εβραίων και παλαιστινίων φοιτητών σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ.
  • Τοπικές βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συναντήσεις με διευθυντές σχολείων της Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος τους ζήτησε να μεριμνήσουν για τη σωστή ενημέρωση των μαθητών και των γονέων. Ο κ. Αρσένης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" εμφανίζεται αμετακίνητος στις απόψεις του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στις εσωκομματικές πιέσεις. Τονίζει ότι οι αλλαγές θα επεκταθούν στα γυμνάσια και τα δημοτικά από το Σεπτέμβριο του 1999, και γνωστοποιεί ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και καθηγητές φροντιστηρίων θα συμμετέχουν στην ενισχυτική διδασκαλία ενώ οι μαθητές θα αυτοαξιολογούνται με έναν συντελεστή στην εξαγωγή του τελικού βαθμού.

Οι καταλήψεις σχολείων και οι αποκλεισμοί δρόμων δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο για να προκαλέσει κανείς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. "Τα παιδιά είναι πανίσχυρα επειδή είναι αθώα", δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο κ. Πασχαλίδης και κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι κρύβονται πίσω από τους μαθητές αντί να καταθέτουν θετικές εναλλακτικές προτάσεις.

Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας συνεχίζονται, ενώ πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις μεγάλες πόλεις.

Tις διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση της έντασης στην Κύπρο, συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Βιέννη. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτησε τα συμπεράσματα της συνόδου της Βιέννης, χαρακτηρίζοντάς τα ως "άκρως ικανοποιητικά" και επισημαίνοντας ότι "δεν συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο η ενταξιακή διαδικασία με τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού". Η απόφαση των "15" να μην αναβαθμίσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της 7ης Εθνικής Συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να είναι έτοιμα όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσει η Ν.Δ. "Ερχεται η ώρα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που προέχει είναι να μας βρει η ώρα αυτή πανέτοιμους", είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου.

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση της εταιρείας "Aλκο" καταγράφει προβάδισμα επτά μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η δημοσκόπηση της "Κάπα Research" πέντε μονάδων.

Οχι σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο λέει η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου η οποία τονίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Σε συνέντευξη της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" προτείνει να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, εκτός του κ. Σημίτη, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο, ενώ για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο σημειώνει, ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντα του και επομένως δεν βλέπει λόγο για τη μη επανεκλογή του. Οπως επισημαίνει το μεγάλο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των στελεχών του. Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας εκφράζει την άποψη ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εβδομάδα συσκέψεων για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει τη Δευτέρα. Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Το πρωί της Τρίτης, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με θέμα το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι αύριο φτάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η Ελλάδα πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης χωρίς ολοκληρωμένη και συνδυασμένη πολιτική, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπρστά σε συσσωρευμένα προβλήματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη η κυβέρνηση να ενημερώνει σωστά τον ελληνικό λαό και "να μην μαθαίνουμε όσα όσα συμβαίνουν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ή τις εκτιμήσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού".

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία στην αγορά σε καύσιμα και πρώτες ύλες. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων η απεργία θα πραγματοποιηθεί σε εκείνους τους χώρους της επιχείρησης όπου γίνεται η φόρτωση των καυσίμων με αποτέλεσμα για δύο μέρες να μην υπάρξει καμία μετακίνηση προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΚΟ.

Τροποποιείται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από αύριο μέχρι την Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 5. 00 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 21 μέχρι και την Τετάρτη 23/12 θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές από το πρωί μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από τη Δευτέρα 28 του Δεκέμβρη θα ισχύσει το ίδιο ωράριο, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων θα επανέλθει στο κανονικό ωράριο από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Κύκλωμα που "έστηνε" παράνομα στοιχήματα αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, σε συνεργασία με "bookmakers" στην Αγγλία, εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, συλλαμβάνοντας επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και τρείς ιδιοκτήτες πρακτορείων "Προ-Πο". Οπως ανακοίνωσε, ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης Α. Δαλαμαγκίδης, οι παίκτες στοιχημάτιζαν για αγώνες ποδοσφαίρου ελληνικών και ξένων ομάδων, καθώς και για αγώνες μπάσκετ του ελληνικού και ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στοιχήματα "έπεφταν" και για τους αγώνες του Τσάμπιονς Λίγκ.

Δραπέτης φυλακών που είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, πριν από δύο περίπου μήνες εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς. Πρόκειται για τον Δημήτριο Ελευθέριο Ισμέτογλου, 31 χρόνων, ο οποίος στις 23 Οκτωβρίου 1998, πήρε άδεια από τις φυλακές, αλλά δεν επέστρεψε. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στην περιοχή Νεάπολης. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι με σφαίρες και χειροπέδες. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της 29χρονης φίλης του Λυδίας Βακιπούλου, στην κοινότητα Πεύκων, όπου φιλοξενούνταν ο δράστης, όπου κατέσχεσαν ένα μικρό όπλο- μπρελόκ, γεμάτο σφαίρες, και ένα ψεύτικο πιστόλι.

Συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών εβραίων και παλαιστινίων φοιτητών σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, παράλληλα με την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον στην περιοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και κάλεσε τους παλαιστίνιους να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις της συμφωνίας ειρήνευσης στην περιοχή. Τη Δευτέρα ο Μπιλ Κλίντον θα μεταβεί στη Γάζα.

Τοπικές βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 13 December 1998 - 19:17:46 UTC