Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/12/1998 (MΠΕ)

Το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας των τελωνειακών, αποφάσισε να συνεχίσει τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αιτήματα για σύγχρονες συνθήκες εργασίας και κατάλληλη κτιριακή υποδομή. Χθες εκπρόσωποι των τελωνειακών επισκέφθηκαν το γραφείο του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζήτησαν διευκρινίσεις για τις προτάσεις του υπουργείου και γραπτή καταγραφή τους. Ωστόσο έκριναν ανεπαρκείς τις προτάσεις του κ. Παπαϊωάννου και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δανείσουν τα χρήματα των τελωνειακών στην κυβέρνηση για να κάνει κοινωνική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα καύσιμα στη χώρα ήδη έχουν εξαντληθεί, ενώ σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι οδηγοί των φορτηγών διεθνών μεταφορών που παραμένουν καθηλωμένοι στα σύνορα.

"Η ελληνοαμερικανική ηγεσία αναμένει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για τα θέματα που μας απασχολούν, τα θέματα που έχουν σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα με το Αιγαίο και οπωσδήποτε το Κυπριακό", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας με το Σάντι Μπέργκερ. Αναφορικά με την αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό ο κ. Τομαράς επισήμανε ότι "με τη διάθεση του προέδρου Κλίντον που έχουμε δει, ιδιαίτερα με την τελευταία επιστολή του, δείχνει ότι πραγματικά αλλάζει, κατά κάποιο τρόπο, η σκέψη του και η τοποθέτησή του, αναφορικά με τα θέματα αυτά και κυρίως για το Κυπριακό".

Σε αποκλεισμούς οδικών αρτηριών της Αθήνας θα προχωρήσουν και σήμερα οι μαθητές, ενώ το πρωί στις 11 θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ έως και αύριο (Παρασκευή) από την τριήμερη απεργία των σιδηροδρομικών, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία του οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των συγκοινωνιών.

Την παραίτηση του υπέβαλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γιώργος Χρυσολούρης, προβάλλοντας προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση έγινε δεκτή και ο υπουργός Μεταφορών, πρότεινε για αντικαταστάτη του κ. Χρυσολούρη το φυσικό Γιώργο Συμεωνίδη 53 ετών, ο οποίος περιλαμβανόταν στον κατάλογο των προκριθέντων κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού. Η ΝΔ έκανε λόγο για τραγελαφική κατάσταση στην κορυφή του μεγαλύτερου οργανισμού, αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεγάλων συμφερόντων.

"Ριζική αλλαγή εκ βάθρων τώρα στο ΠΑΣΟΚ" ζήτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε οτι αν δεν γίνει τώρα αλλαγή εκ βάθρων, το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεραστεί από τα πράγματα, τονίζοντας ότι "το συνέδριο είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε η υπερδεκάχρονη αναζήτηση της πολυπόθητης στροφής του κόμματος των αξιωματούχων" στην κοινωνία να γίνει πράξη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της νέας ιστορικής σύνθεσης και ενότητας στο ΠΑΣΟΚ πάνω στο έδαφος της νέας πραγματικότητας και όχι με όρους, συμβιβασμούς και σχέσεις του παρελθόντος.

Το θέμα των πυραύλων S-300 το χειρίζονται υπεύθυνα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και δε δέχονται την παρέμβαση τρίτων στις αποφάσεις τους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός τύπου σημείωσε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως η Τουρκία συνορεύει με μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην οποία λειτουργούν το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Για τη συνάντηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη τόνισε ότι ο κ. Λυσσαρίδης βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Σκανδαλίδη συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τρεις ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επιτάχυνση των κοινών προγραμμάτων στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν σήμερα στη Σόφια εκπρόσωποι των υπουργείων Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Δημοσίων έργων των τριών χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί Μεταφορών Νικόλαος Σαλαγιάννης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Θεόδωρος Κολιοπάνος. Συμφωνήθηκε μέσα στο επόμενο έτος η Βουλγαρία και η Ελλάδα να ξεκινήσουν την κατασκευή δεύτερης οδικής γέφυρας που θα συνδέσει τον Προμαχώνα με τον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα, και των οδικών αρτηριών Δράμας- Γκότσε Ντέλτσεφ και Κομοτηνής - Μακάζα - Χάσκοβο. Τη χρηματοδότηση της προκαταρκτικής μελέτης για την κατασκευή της οδικής αρτηρίας Ορμενίου - Σβίλενγκραντ - Μπουργκάς θα αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ο τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης ερευνά περίεργη υπόθεση θανάτου εικοσάχρονης σπουδάστριας από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε νεκρή από χρήση ηρωίνης, αλλά - όπως καταγγέλει η μητέρα της - βιάστηκε και δολοφονήθηκε από εμπόρους ναρκωτικών. Πρόκειται για την Παρασκευή Φωτιάδου, σπουδάστρια σε ΙΕΚ της πόλης, η οποία στις 12 Ιουνίου 1998 βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Σταυρούπολης, ενώ δίπλα στο πτώμα της είχε βρεθεί και μια χρησιμοποιημένη σύριγγα με υπολείμματα ναρκωτικής ουσίας. Ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης μόλις ολοκλήρωσε τις τοξικολογικές εξετάσεις απέδωσε το θάνατό της σε χρήση ηρωίνης με αποτέλεσμα να κλείσει η υπόθεση από δικαστικής και αστυνομικής πλευράς. Εξι μήνες μετά το θάνατό της, η μητέρα της Ελένη Φωτιάδου 44 χρονών, με δηλώσεις της που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην εφημερίδα "Εθνος" καταγγέλει ότι η κόρη της δεν πέθανε από χρήση ναρκωτικών, αλλά δολοφονήθηκε από εμπόρους ναρκωτικών. Οπως αποκαλύπτει η 44χρονη μάνα, λίγες μέρες μετά την κηδεία μεταμφιέστηκε σε ιερόδουλη και άρχισε να συχνάζει σε στέκια διακίνησης ναρκωτικών, εμφανιζόμενη ακόμα και ως δήθεν τοξικομανής, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Κατέγραφε διακριτικά με μαγνητόφωνο όλες τις συνομιλίες που είχε με άτομα που συχνάζουν σε στέκια τοξικομανών - όπως ισχυρίζεται - ενώ σε συνεργασία με τον δικηγόρο της και έναν ντεντέκτιβ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κόρη της βιάστηκε ομαδικά και δολοφονήθηκε. Πρόσφατα παρέδωσε όλα τα στοιχεία και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Π. Ραφτόπουλο, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ομαδικό βιασμό και ληστεία κατά παντός υπευθύνου και διαβίβασε την υπόθεση στον τακτικό ανακριτή.

Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου οι φίλαθλοι που ακολουθούν τις ομάδες τους στην Αθήνα να έχουν την αστυνομική προστασία που χρειάζονται και όχι με τις επεμβάσεις της να δημιουργηθεί προβλήματα ζητά να μάθει με επερώτηση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η ερώτηση γίνεται με αφορμή την άσχημη αντιμετώπιση που είχαν οι φίλαθλοι του Αρη από τους αστυνομικούς στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο κ.Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι οι οπαδοί του Αρη ξυλοκοπήθηκαν άδικα από τους αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από τους φιλάθλους της "Ενωσης". Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υφυπουργούς Οικονομικών και Αθλητισμού γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η ρύθμιση των χρεών των ΚΑΕ ΠΑΟΚ και Αρη παρά τις μέχρι τώρα υποσχέσεις στους συλλόγους.

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωση της τονίζει ότι παρότι ο κ. Παπαντωνίου είχε ενημερωθεί πως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα τον επισκεφθεί Επιτροπή των Συνταξιούχων, ανάγκασε τα μέλη της Επιτροπής να τον περιμένουν 3 ώρες και στο τέλος αναγκάσθηκε να προσέλθει.

Την τήρηση των οδηγιών για τη χορήγηση θεώρησης παλιννόστησης ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων Ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, Χρίστος Καμενίδης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των γραφείων ΝΕΣΠΟ και των συλλόγων παλιννοστούντων όλων των νομών της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ Καμενίδης τόνισε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παλιννοστούντων ομογενών στη διαδικασία χορήγησης της βίζας παλιννόστησης θα πρέπει να προσέρχονται στον αρμόδιο διπλωματικό υπάλληλο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης οικογένειες, έχοντας απόδειξη του έτους έλευσης, να ακολουθείται αυστηρά προτεραιότητα βάσει του χρόνου έλευσης και παραμονής στην Ελλάδα (χορηγούνται βίζες σε όσους έχουν έρθει μέχρι το 1993 για τη Θεσσαλονίκη και μέχρι το 1991 και 1992 για τις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας).

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Οπως είπε ο κ. Γκεοργκίεφσκι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση αυτή, γιατί η χώρα του είναι μέλος του προγράμματος του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, και επιδιώκει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες σήμερα, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. "Η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι απλά μια αιρετή κυβέρνηση" τόνισε ο κ.Ετζεβίτ, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές οι οποίες αποφασίστηκαν απο το κοινοβούλιο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 1999.

Νέα δεδομένα στις σχέσεις Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ΗΠΑ τείνουν να δημιουργήσουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος ανήγγειλε αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι στο Βελιγράδι και στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε τον κ. Μιλόσεβιτς ως παράγοντα αστάθειας, όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για όλη την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, αναγγέλοντας ταυτόχρονα πιο ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την αποκαλούμενη "δημοκρατική αντιπολίτευση" στη Σερβία. Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι - με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρούμπιν - επεσήμαναν ότι η επίσημη Ουάσιγκτον εκτιμά την μέχρι σήμερα συνεργασία της με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως αποτυχημένη και προτίθεται να διακόψει τις επαφές της με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, καθώς για αυτήν ο τελευταίος θεωρείται πλέον ως άνθρωπος που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά επιλύει για την σταθερότητα στην περιοχή.

"Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αναφέρθηκαν σε εκπομπή της ΕΡΤ 3 και δημοσιεύονται στον Τύπο, εκτός από την αθλητική δικαιοσύνη, πρέπει να απασχολήσουν και τις εισαγγελικές αρχές". Στη δήλωση αυτή προέβη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, σχολιάζοντας τα όσα λέχθηκαν στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 "Η ΔΙΚΗ". Υπενθυμίζεται ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ αποφάσισε να ερευνήσει μέσω της αθλητικής δικαιοσύνης τις καταγγελίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκπομπής.

Το διαζύγιο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ Σβι Σερφ ήρθε τελικά. Ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ το τέλος της συνεργασίας με τον Ισραηλινό τεχνικό, ενώ παράλληλα η ασπρόμαυρη διοίκηση έστειλε εξώδικο καταγγελία της σύμβασης του με την αιτιολογία ότι σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας ο Σερφ δημιουργούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του. Τη θέση του Σερφ στο παιχνίδι του Σαββάτου με τον Παπάγου για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ θα καλύψουν προσωρινά οι βοηθοί του, Κώστας Φλεβαράκης και Νίκος Σφαιρόπουλος. Πλέον η διοίκηση του ΠΑΟΚ στρέφεται στην αναζήτηση νέου προπονητή, καθώς η αγωνιστική περίοδος σε Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στη μέση και ολοένα πλησιάζει στη σημαντικότερη φάση.

Ολοκληρώθηκε τελικά το παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μεταξύ του Πανιωνίου και του ΟΦΗ με σκορ 0 - 1, το οποίο είχε διακοπεί πριν από λίγες μέρες λόγω της χαμηλής τάσης του ρεύματος στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Το παιχνίδι συνεχίστηκε από το 28' (σημείο στο οποίο ο διαιτητής κ.Βασάρας είχε σφυρίξει τη διακοπή) και το σκορ ήταν 0 - 1 υπέρ των Κρητικών χάρη σε ένα γκολ του Αναστασίου. Το αποτέλεσμα του αγώνα δεν άλλαξε και ο ΟΦΗ κατάφερε να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς και να αναρριχηθεί στην 5η θέση του πίνακα. Ο Πανιώνιος που δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα παρέμεινε στους 16 βαθμούς και στην 9η θέση και ισοβαθμεί με Πανηλειακό, Ιωνικό και Εθνικό Αστέρα.

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 3 December 1998 - 6:40:16 UTC