Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/11/1998 (MΠΕ)

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορα μέτωπα αναμένονται τη βδομάδα αυτή. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι προχωρούν από σήμερα σε πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες, ενώ οι επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους φαίνονται ήδη στην αγορά, καθώς σε πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων σχηματίζονται ουρές. Πάντως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ζήτησαν να κηρυχθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Στάσεις εργασίας για σήμερα και για αύριο έχουν ανακοινώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, ενώ για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες. Για σήμερα, και οι γιατροί του ΙΚΑ, ανακοίνωσαν τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως και τη 1:30 μετά το μεσημέρι, και από τις 4:30 έως τις 7:30 το απόγευμα, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου, προχωρούν σε πανελλλαδική απεργία.

Ως κίνηση αποφασιστικής σημασίας για την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, καταγράφεται η χθεσινή ομόφωνη απόφαση των παραγωγικών φορέων της πόλης, μετά από πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, για τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO κατά το 2007 ή το 2008.

Κοινό μέτωπο αντίδρασης συγκροτούν καθηγητές και μαθητές αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στις 9 Δεκεμβρίου προχωρούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ την ίδια ημέρα οι καθηγητές εξήγγειλαν 24ωρη απεργία, ενώ θα συμμετέχουν και στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Αρκετά λύκεια της χώρας τελούν υπό κατάληψη και σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους και τα συμβούλια των φοιτητών.

Τα γραφεία του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Περίθαλψης και Ασφάλισης, που βρίσκονται στα Ηλύσια, πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ, άγνωστοι δράστες. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές, ύψους 2 εκατ. δραχμών.

Με προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας στο ύψος της Λεπτοκαριάς Πιερίας, όπου το Σάββατο εξαιτίας του χειμάρρου και των έντονων βροχοπτώσεων, κατέρρευσε η παλιά γέφυρα. Παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης, γίνονται και έρευνες για τα αίτια της καθίζησης.

Τη θεσμοθέτηση των τάσεων στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν με επιστολή τους προς το Γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Κώστα Σκανδαλίδη δύο βουλευτές του κόμματος, που πρόσκεινται στον Άκη Τσοχατζόπουλο κύριοι Κοτσακάς και Τσιόκας, ενώ ο υπουργός Άμυνας τηρεί αποστάσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ακης Τσοχατζόπουλος, αναχώρησε χθες για το Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου πραγματοποιείται διάσκεψη τουΕυρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας. Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι η ασφάλεια και η ειρηνική συνύπαρξη στο πλαίσιο της Ευρώπης, οι νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ και Ρωσίας, Ουκρανίας και Ανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης η προοπτική μέσα από την οικονομική συνεργασία και την κοινή οικονομική πορεία της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης μέσα από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Oι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπουργοί Εργασίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν μεθαύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες "πακέτο" μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ε.Ε. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί κοινή σύνοδος των υπουργών δύο ευαίσθητων τομέων για ένα θέμα, που έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα της Ενωμένης Ευρώπης.

Σεμινάριο με την επωνυμία "Κένταυρος" που αφορά στον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων εξωτερικών συνόρων και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, των παράνομων κυκλωμάτων και της διασυνοριακής εγκληματικότητας γενικότερα, διοργανώνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από σήμερα μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Το σεμινάριο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Κοινής Δράσης "ΟΔΥΣΣΕΥΣ" (πρόγραμμα κατάρτισης, ανταλλαγών και συνεργασίας στους τομείς του πολιτικού ασύλου, μετανάστευσης και διέλευσης των εξωτερικών συνόρων). Σκοπός του σεμιναρίου, είναι η μέσω ανταλλαγής εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων, βελτίωση της τεχνογνωσίας σε θέματα αρτιότερου σχεδιασμού και λήψης των επιβαλλόμενων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων συνόρων και ιδία των ενδιάμεσων τμημάτων αυτών, καθώς και η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για τον ίδιο τομέα, με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών και της διασυνοραικής εγκληματικότητας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, προσδιόρισε το πρώτο εξάμηνο του 1999 ως χρονικό όριο για την επίτευξη των βασικών σκοπών του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο κ.Κόστοφ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι έτοιμες οι τροπολογίες που αφορούν στην φορολογική νομοθεσία, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1999 θα εγκριθεί ο νέος φορολογικός δικονομικός κώδικας και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) και του διυλιστηρίου "Neftochim", δήλωσε στα εγκαίνια της διεθνούς διάσκεψης με θέμα "Οι ευρωπαϊκές διαστάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η επίδρασή της στο πρόγραμμα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας , Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Η διάσκεψη στη Σόφια διοργανώνεται από το ταμείο "΄Ιλκο Εσκενάζι", το ταμείο "Αγιος Κύριλλος και Μεθόδιος" και με τη συνεργασία της Ατλαντικής Λέσχης.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ευθύνεται για την πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στην επαρχία Χακάρι, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 στρατιώτες και ένας τραυματίστηκε. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα, το γενικό επιτελείο στρατού υποστηρίζει ότι "τρομοκράτες" άνοιξαν πυρ κατά του ελικοπτέρου και χτύπησαν τον πιλότο, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του σκάφους με συνέπεια αυτό να συντριβεί

Εκατοντάδες πολεμιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, γυναίκες, παιδιά και ένοπλοι Αλβανόφωνοι συγκεντρώθηκαν σε σχολείο για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του ΑΣΚ, ο οποίος συγκροτήθηκε πριν 12 μήνες, με στόχο τον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αλβανικής επαρχίας από τη Γιουγκοσλαβία.

Για σήμερα Δευτέρα, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 30 November 1998 - 6:40:14 UTC