Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/11/1998 (MΠΕ)

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διάρκεια γεύματος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους, ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,1%, δηλαδή όπως είπε, θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 4,5% που είχε προβλεφθεί. "Οταν πέσει ο πληθωρισμός θα πέσουν και τα επιτόκια. Είναι προβλεπτό αυτό. Η οικονομία είναι και ψυχολογία και χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να δημιουργεί το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα", είπε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατοχικό δάνειο, ο κ. Σημίτης παρέπεμψε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές του επόμενου μήνα. Επεσήμανε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, προσθέτοντας ότι "με τον κ. Σρέντερ θα συζητηθεί και αυτό".

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει το μήνυμα των δημοτικών εκλογών σχολίασε η ΝΔ, " κ. Σημίτης καθησύχασε την πλουτοκρατία ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης θα συνεχίσει να βλέπει ένα καλό υπηρέτη", υπογράμμισε το ΚΚΕ. " Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εξωραΐζει την πραγματικότητα και να αυτοεπαινείται" παρατήρησε ο Συνασπισμός. " Η συνέντευξη του κ. Σημίτη, αποκαλύπτει τον συνειδητά αντιλαϊκό χαρακτήρα του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης του" δήλωσε ο Δημήτρης Τζοβόλας

Ο ΠΑΟΚ καταθέτει σήμερα έφεση μετά την εξοντωτική ποινή της αθλητικής δικαιοσύνης (μηδενισμός, μείον τρεις βαθμούς και πέντε αγωνιστικές στην έδρα), με το γνωστό "ντέρμπι" της Τούμπας. Από την άλλη μεριά, η απόφαση αυτή, προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των φιλάθλων, ενώ σήμερα συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή των συνδέσμων.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση μαθητών από τα 50 και πλέον σχολεία που τελούν υπό κατάληψη έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αθήνα, η πορεία άρχισε από την πλατεία Κάνιγγος και κατέληξε στο Υπουργείο Παιδείας, όπου εκπρόσωποι των καθηγητών είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο. Νωρίτερα άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε βιτρίνες τραπεζών. Τα επεισόδια ευτυχώς δεν επεκτάθηκαν.

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι "Όταν θέλεις να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίες όμως, δε ξενίζουν και δεν πτοούν την κυβέρνηση". Η ΝΔ έκανε λόγο "για χάος και τραγέλαφο", τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τον πρωθυπουργό. Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ανοίξει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα σημείωσε ο Συνασπισμός, "Η κυβέρνηση είναι αποκομμένη από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, ανέφερε το ΔΗΚΚΙ

Την αναστολή της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πρότεινε εξάλλου τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου παιδείας σε διακομματική βάση για τη χάραξη στρατηγικής και πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του Συνασπισμού, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ, καθώς οι σιδηροδρομικοί ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας, για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 3-6 τα ξημερώματα, 12-3 το μεσημέρι και 8-10 το βράδυ, ενώ για την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή εξήγγειλαν τρεις 24ωρες απεργίες.

Στόχος εμπρηστών με γκαζάκια έγινε στις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα το κτίριο όπου στεγάζεται το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στη λεωφόρο Πεντέλης 110 στο Χαλάνδρι, ενώ σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Δύο εμπρηστικοί μηχανισμοί εξερράγησαν χθες έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο θυρωρός του κτιρίου.

Είκοσι πέντε κιλά ηρωίνης είχαν στην κατοχή τους δύο Φιλιππινέζοι, μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου "Pacific Princess", το οποίο επί χρόνια έκανε κρουαζιέρες, ως "Πλοίο της Αγάπης". Το πλοίο κατέπλευσε χθες στον Πειραιά, προερχόμενο από την Τουρκία. Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν από άντρες του ΣΔΟΕ, την ώρα που προσπαθούσαν αν παραδώσουν τα ναρκωτικά σε δύο Νιγηριανούς, μέσα σε τουαλέτα σούπερ μάρκετ στον Πειραιά.

"Η Ελλάδα δεν έχει πλέον το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμα στην Ε.Ε. και οι υποχρεώσεις των επόμενων γενεών σε αποπληρωμή χρέους έχουν μικρύνει ", υπογράμμισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμα οτι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθείται με τον προϋπολογισμό του 1999 δεν γίνεται μόνο για τους στόχους της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ αλλά και για την έγκαιρη προετοιμασία της χώρας μας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας και στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που θα επικρατεί. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε ακόμα των μέτρων της κυβέρνησης για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς και της ομαλής ροής των κρατικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

"Η Ελλάδα θα συμμετέχει μαζί με άλλες χώρες με 40-45 στρατιώτες στη δύναμη προστασίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και όχι επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα σταθμεύει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στόχος της θα είναι η εγγύηση της ασφάλειας των 2000 παρατηρητών του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Κόσοβο, βάσει της συμφωνίας Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς". Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπου Αγγουράκη, διευκρινίζοντας ότι η δύναμη προστασίας δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 22% των ανέργων στην Ελλάδα είναι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή του προσανατολισμού της ανώτατης εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και για σύνδεσή της με τις βραχυχρόνιες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό επεσήμανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: "Πανεπιστήμιο και Απασχόληση" που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Το αίτημα για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, Ιστορικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, επαναφέρει με αφορμή το Ε΄ πανελλήνιο συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Τουλουμάκος. Την δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου είχαν προτείνει προ τετραετίας πενήντα καθηγητές του ΑΠΘ ζητώντας την υποστήριξη μεγάλης τράπεζας του δημοσίου, οι αρμόδιοι της οποίας, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τουλουμάκος, αρνήθηκαν με έναν "άκομψο" τρόπο. Εκείνο που επεδίωκε και επιδιώκει η πανεπιστημιακή κοινότητα, επισήμανε ο κ Τουλουμάκος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν είναι απλώς η δημιουργία ενός ακόμη προσφυγικού ή ιστορικού Μουσείου, αλλά ενός Κέντρου επιστημονικής τεκμηρίωσης της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην Ανατολή από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα.

Με την τιμητική διάκριση "Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής" που απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και την οποία συνυπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, τιμήθηκαν οι δύο Ομότιμοι Καθηγητές του Α.Π.Θ., της Φιλοσοφικής Σχολής Εμμανουήλ Κριαράς και της Φυσικομαθηματικής Σχολής Νικόλαος Οικονόμου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τις εν λόγω διακρίσεις επέδωσε ο υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

Το ζητούμενο είναι η συναπόφαση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και η από κοινού ανάληψη της ευθύνης για το τί δέον γενέσθαι με το θέμα της έλευσης ή μη των ρωσικών πυραύλων S-300, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το VMRO, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο αρχηγός του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ τη Δευτέρα - όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κλίμοφσκι πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ενα άλλο κυρίαρχο σημείο στη συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να είναι η αλλαγή του νόμου για την κρατική διοίκηση.

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αντικατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, στρατηγού, Μόμτσιλο Πέρσιτς. Ο Πέρσιτς αντικαταστάθηκε με ειδικό διάταγμα του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος ο Πέρσιτς ανέφερε ότι η αντικατάστασή του οφείλεται στο γεγονός πως η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί να συνεργάζεται με ανθρώπους, οι οποίοι σέβονται τον εαυτό τους και έχουν την δική τους άποψη και γνώμη. Χαρακτήρισε δε, την διαδικασία αντικατάστασής του, ως "άνευ προηγουμένου" και αντισυνταγματική.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα Ρουμανίας σημειώθηκε νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, του λέι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ισοτιμία δολαρίου-λέι έφθασε σε 1 δολάριο προς 10.045 λέι, κατά 50 λέι περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς παροδικής βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 27 November 1998 - 6:40:16 UTC