Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
  • Παράσταση στον υπουργό Παιδείας θα κάνουν το μεσημέρι τα προεδρεία των Λυκείων της Αθήνας και του Πειραιά.
  • Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
  • Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της κροατικής Δημοκρατίας, Franio Tujman.
  • Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας αρχίζει σήμερα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος.
  • Πέθανε χθες, σε ηλικία 80 ετών, ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός
  • Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τουρκία στην ανοιχτή της ρήξη με την Ιταλία για το θέμα της έκδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
  • Στις 10 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τους οδηγούς, για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η 11η σύνοδος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΔΗΚΚΙ στις 28 Νοεμβρίου.
  • Απέτυχαν μεθοδεύσεις κατά του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
  • Υστερία για τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές που θα μοιράσει το τζόκερ.
  • Διεξάγεται στην Αλβανία το δημοψήφισμα για την αποδοχή του Συντάγματος.
  • Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αποκλεισμένα παραμένουν δεκάδες χωριά στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Ιωαννίνων από τις χιονοπτώσεις. Η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο των νομών αυτών διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα είναι τσουχτερό και σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Το συντονιστικό διυπουργικό όργανο αποφάσισε ο κρατικός μηχανισμός να συνεχίσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Εξάλλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους την ώρα των έντονων καιρικών φαινομένων. Για διαλυμένο κράτος που καταδιώκει τον πολίτη έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Παράσταση στον υπουργό Παιδείας, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα κάνουν το μεσημέρι τα προεδρεία των Λυκείων της Αθήνας και του Πειραιά. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Μέτρα για την για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη επεξεργάζονται οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμπεριληφθούν σε σχετικό μνημόνιο που θα εκδοθεί ενόψει των ευρωεκλογών.

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της κροατικής Δημοκρατίας, Franio Tujman. Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη χώρα μας, ο κ.Tujman θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και την πολιτική ηγεσία. Ο Κροάτης Πρόεδρος θα επισκεφτεί την Ελλάδα συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή, η οποία θα έχει διερευνητικές επαφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας αρχίζει σήμερα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα φτάσει το απόγευμα στην Αθήνα και το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση στο Μέγαρο Μουσικής. Αύριο το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος και αμέσως μετά θα παραλάβει το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών στο δημαρχείο Το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και πιθανόν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ακρόπολη.

Πέθανε χθες, σε ηλικία 80 ετών, ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός, μετά από πολύχρονη ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει μεθαύριο από το πρώτο νεκροταφείο.

Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τουρκία στην ανοιχτή της ρήξη με την Ιταλία για το θέμα της έκδοσης του Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μετά την απόφαση του εφετείου της Ρώμης για κατ' οίκον περιορισμό του Οτσαλάν αλλά και την ακύρωση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του που είχε εκδώσει η Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ έκανε λόγο για αιώνια εχθρότητα με την Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν κατά γράμμα οι δικαστικές αποφάσεις. Η αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε σήμερα ότι στηρίζει την Ιταλία στη διαμάχη της με την Τουρκία για το θέμα Οτσαλάν.

Στις 10 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η αποστολή των 2,56 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων προς τους οδηγούς, για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας Ι. Χ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Τα ειδικά σήματα, που πρέπει να επικολληθούν -κατά το σύνηθες- στο παμπρίζ των αυτοκινήτων, θα διατίθενται από την 1η Δεκεμβρίου 1998 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 1999 από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Πίστεως. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα κληθούν να πληρώσουν για το 1999 το ίδιο αντίτιμο που κατέβαλαν και φέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ορίζονται από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η 11η σύνοδος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΔΗΚΚΙ στις 28 Νοεμβρίου. Το θέμα της θα είναι "Η συνολική και εξειδικευμένη πολιτική του ΔΗΚΚΙ για τον πολιτισμό.

Στο κενό, έπεσε η προσπάθεια κάποιων εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ, που συνδέονται με την προηγούμενη κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι, να πετύχουν με διάφορες μεθοδεύσεις την ένταξη στην ΄Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) ενός νεοδημιουργημένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο υπό την ψευδεπίγραφη ονομασία "Macedonian Information Agency", προσπαθεί να υφαρπάσει τον τίτλο του ελληνικού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ), το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1991 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η 7η Γενική Συνέλευση των πρακτορείων - μελών της ΑΒΝΑ, που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, απέρριψε τις προσπάθειες του διευθυντή του ΜΙΑ Ζόραν Ιβάνοφσκι, κυβερνητικού εκπροσώπου στην μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να θεωρηθεί αυτοδίκαιη η εισδοχή στην ΑΒΝΑ.

Ονειρα για μια καλύτερη ζωή κάνουν εδώ και λίγες μέρες όλοι οι έλληνες, καθώς μετά από 11 αλλεπάλληλα τζακ - ποτ το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το Τζόκερ, θα μοιράσει το βράδυ στους υπερτυχερούς το αστρονομικό ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Υστερία έχει καταλάβει τους πάντες -φανατικούς παίχτες και μη- αφού είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που θα μοιραστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. Το προηγούμενο ρεκόρ κερδών ήταν 2 δισεκατομμύρια 360 εκατομμύρια στην κλήρωση της 1ης Ιουλίου του '98.

Διεξάγεται σήμερα στην Αλβανία το δημοψήφισμα για την αποδοχή του Συντάγματος, του σημαντικότερου επιτεύγματος των τελευταίων χρόνων στη χώρα, όπως έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στις κάλπες προσέρχονται 1. 969.127 ψηφοφόροι οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν η Αλβανία θα συνεχίσει την πορεία εκδημοκρατισμού της, θεμελιώνοντας τη δημιουργία κράτους δικαίου, όπως υπερτόνιζε η κυβέρνηση κατά την εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής του Συντάγματος. Την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 150 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 22 November 1998 - 11:05:28 UTC