Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις Τουρκικές κατηγορίες για το θέμα Οτσαλάν.
  • Γ. Νικολάου: Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στην υπόθεση Οτσαλάν.
  • Μεσολάβηση της Ιταλίας για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος ζητά ο ηγέτης των Κούρδων.
  • Δηλώσεις Πετσάλνικου για την αποτροπή επεισοδίων στο Πολυτεχνείο - Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των συλληφθέντων.
  • Επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την αύξηση του συντελεστή μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης.
  • Επαφές Τσοχατζόπουλου στο Ουζμπεκιστάν.
  • Προβλήματα στα σύνορα από την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων.
  • Επιστολή Ελλήνων ευρωβουλευτών σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα της Χάλκης.
  • Το Σταθμό Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης εγκαινίασε ο υφυπουργός Υγείας.
  • Στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
  • Ερώτηση ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για το μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Κατέπλευσαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Κερύνειας, δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.
  • Στο Λονδίνο αύριο ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης.
  • Αντιδρά η Γιουγκοσλαβία για τη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
  • Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από αύριο το βράδυ προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σκληρή απάντηση στις Τουρκικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για την υπόθεση έκδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έδωσε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται αβάσιμες και αναίσχυντες οι αιτιάσεις της Άγκυρας ότι Ελλάδα και Κύπρος παρέχουν δήθεν προστασία στους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει: "Ουδείς μπορεί να αγνοεί ότι το Κουρδικό αποτελεί πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". "Η Ελληνική κυβέρνηση με λύπη της διαπιστώνει ότι η Άγκυρα αντί της προσπάθειας προσέγγισης επέλεξε μια πορεία που την απομακρύνει από τις πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, τόνισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στην υπόθεση Οτσαλάν, και πρόσθεσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε θέμα χορήγησης από την Ελλάδα πολιτικού ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε το μεσημέρι ότι δημιουργούνται οι συνθήκες ανάληψης πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κουρδικού. Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΔΗΗΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μέσω του Ιταλού πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο κ. Τσοβόλας επισκέφθηκε τους Κούρδους πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας στην Αθήνα. Στο μεταξύ, τη μεσολάβηση της Ιταλίας για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος ζητά σε συνέντευξή του στις ιταλικές εφημερίδες "Ρεπούμπλικα" και "Ουνιτά", ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Παράλληλα τονίζει ότι η εξόντωση των Κούρδων είναι ανάλογη με αυτή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και την Κύπρο.

Στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η κατάσταση απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, την αποτροπή των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία συνέλαβε 149 άτομα μεταξύ των οποίων και 27 ανήλικοι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοφορία και εξύβριση κατά συρροή. Το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα ένταση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα, όταν ομάδα νεαρών που ήρθε στα δικαστήρια για να συμπαρασταθεί στους συλληφθέντες επιτέθηκε σε δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία. Δύο νεαροί συνελήφθησαν.

Κατά 14% επιπλέον θα επιβαρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, μετά την αύξηση του συντελεστή μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης από 7,25 σε 8,25. Σχετική τροπολογία κατάθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή της επαγγελματικής και εμπορικής αμοιβής.

Mε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων άμυνας Ελλάδας και Ουζμπεκιστάν, ολοκληρώθηκαν οι επαφές της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψης, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου στην Τασκένδη. Οι δύο αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ουζμπεκιστάν, με επικεφαλής τους υπουργούς Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και Χικμάτουλα Τουρσόνοφ, είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας. Το μεσημέρι, μετά από γεύμα που παρέθεσε ο Ελληνας πρέσβης, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν. Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό του Ουζμπεκιστάν.

Oυρές χιλιομέτρων σχηματίζουν φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα στις δύο πλευρές των ελληνικών συνόρων, αφού οι τελωνειακοί υπάλληλοι ξεκίνησαν σήμερα τριήμερες προειδοποιητικές απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη κατάργηση του Ταμείου Αρωγής και Υγείας. Πάντως, ευπαθή προϊόντα και φάρμακα δεν κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από τις πολύωρες καθυστερήσεις. Το προσωπικό ασφαλείας των τελωνείων έχει σαφή οδηγία από την Ομοσπονδία να επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό, στρατιωτικά εφόδια και καύσιμα. Οι κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων θα κορυφωθούν με τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χιλ Ρόμπλες, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και του επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, για την προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητούν με κοινή επιστολή τους οι ευρωβουλευτές Ηλ. Δημητρακόπουλος, της Ν.Δ., Γιάννης Θεωνάς του ΚΚΕ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης του Συνασπισμού και Κατερίνα Δασκαλάκη της Πολιτικής Ανοιξης. Μετά και την απόφαση της τουρκικής διοίκησης να καθαιρέσει αυθαίρετα την εφορευτική επιτροπή της πατριαρχικής Θεολογικής σχολής της Χάλκης, οι Ελληνες ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας "να αποφύγει τη δημιουργία και αυτών των αρνητικών εντυπώσεων, όταν μάλιστα πληθαίνουν οι διεθνείς καταγγελίες για τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ειδικότερα, στη χώρα αυτή".

Το Σταθμό Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης εγκαινίασε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Νικόλαος Φαρμάκης, στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων. Την ανάγκη δημιουργίας του νέου σταθμού κατέδειξε η πρόσφατη επιδημία γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκε σε πόλη της Μακεδονίας, καθώς και οι επιδημίες σε μαθητές και τουρίστες.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα βαφτίσει αγοράκι της οικογένειας Παναγιώτη Φραγγούλη που μαζί με άλλους τσιγγάνους ζει στον καταυλισμό στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι τελεσίδικη η απόφαση της Κομισιόν να αρχειοθετήσει τις καταγγελίες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει με νέα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ο Επίτροπος Μάριο Μόντι σε απάντησή του προς τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και Αντώνη Τρακατέλλη. Οπως υπογραμμίζει για να δοθεί το "πράσινο φως" από την Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εγγυηθεί ότι οι μελλοντικές διαδικασίες διαγωνισμών -ιδίως των σημαντικών συμβάσεων - θα διεξάγονται με μεγαλύτερη επιμέλεια. Διευκρινίζει, όμως, ότι αν υπάρξουν νέα στοιχεία, τότε η Επιτροπή θα ασχοληθεί εκ νέου με την υπόθεση.

Κατέπλευσαν σήμερα το πρωί στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας που συμμετέχουν στην άσκηση "Αποφασιστικότητα στη Θάλασσα". Τα σκάφη θα παραμείνουν στη Κερύνεια για 48 ώρες και θα προετοιμαστούν για την άσκηση "Ταύρος", η οποία θα αρχίσει με τον απόπλου των πολεμικών πλοίων από την Κερύνεια. Μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί στα ανοικτά του Κορμακίτη.

Tην ανάπτυξη των βρετανο-αλβανικών σχέσεων αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, θα συζητήσει στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αναχωρεί αύριο για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. "Αναμένω η Βρετανία, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας στη διεθνή πολιτική σκηνή να εκφράσει την υποστήριξή της προς τη νέα αλβανική κυβέρνηση", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Μέτα αναφερόμενος στους σκοπούς της επίσκεψής του.

Tις θέσεις της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόθεση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει στο έδαφός της την εγκατάσταση της ομάδας ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ για την προστασία των διεθνών παρατηρητών, που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, επανέλαβε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια, Ζόραν Γιανάτσκοβιτς. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος εγκατάστασης νατοϊκών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ" καθόσον στη συμφωνία ΟΑΣΕ-Γιουγκοσλαβίας η χώρα του εγγυάται την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από αύριο το βράδυ στα δυτικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, όμως βαθμιαία θα σημειωθούν νεφώσεις, με βροχές κυρίως το βράδυ. Χιόνια θα πέσουν την νύχτα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 18 November 1998 - 17:40:14 UTC