Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κορυφώθηκαν το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
  • Συνεχίστηκαν το πρωί οι καταθέσεις στεφάνων και οι εκδηλώσεις τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
  • Ρύθμιση για το θέμα της φορολόγησης αυτοκινήτων κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.
  • Θέματα δημόσιας διοίκησης συζήτησαν οι Κ. Σημίτης και Α. Παπαδόπουλος.
  • Την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Σήφη Βαλυράκη ανέλαβε η οργάνωση "Παιδιά του Νοέμβρη".
  • Η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει το λεγόμενο κατοχικό δάνειο.
  • Πρόταση του Ευρωβουλευτή Π. Σαρλή για αλλαγή της εσωτερικής λειτουργίας της Κομισιόν.
  • Σταθμό επιδημιολογικής παρακολούθησης θα εγκαινιάσει αύριο ο υφυπουργός Υγείας Νικόλαος Φαρμάκης στη Θεσσαλονίκη.
  • Με κριτήριο την ποιότητα θα επιλέξουν τις ταινίες που θα βραβευτούν, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  • Τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας από τον υπαρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου. - Αρχίζει αύριο στα κατεχόμενα η τουρκική άσκηση "Ταύρος 2/98".
  • Στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Γκερχαρντ Σρεντερ.
  • Ελπίδες: Αλβανία - Ελλάδα 0-5.
  • Δύσκολα παιχνίδια ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα - Αύριο παίζει ο ΠΑΟ.
  • Τέσσερις ελληνικές ομάδες μπάσκετ θα δώσουν αύριο σκληρές μάχες για την πρόκριση στους "32" του κυπέλλου Κόρατς.
  • Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με τις πορείες στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο αποτροπής επεισοδίων και μετά την πορεία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εστιάζει δε την προσοχή της στην αποτροπή τυχόν καταλήψεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από ομάδες νεαρών εξωπανεπιστημιακών. Και σήμερα το πρωί δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άφησαν λίγα λουλούδια και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του πολυτεχνείου. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και, εκ μέρους της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Ναύαρχος Περίανδρος Λαμπίρης. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου δεν τερματίζεται και ο αγώνας γι΄ αυτά τα ιδανικά και για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Το πρωί στο νεκροταφείο Ζωγράφου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τριών νέων παιδιών που σκοτώθηκαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας που παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση δήλωσε ότι το αίμα και η ζωή που δέθηκαν για τα ιδανικά και τις πανανθρώπινες αξίες δεν πήγαν χαμένα. Στα σχολεία όλης της χώρας οι μαθητές και οι καθηγητές τίμησαν με γιορτές την επέτειο του πολυτεχνείου.

Ρύθμιση για το θέμα της φορολόγησης αυτοκινήτων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, στο νέο καθεστώς φορολόγησης αυτοκινήτων θα υπαχθούν όσοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο αλλά δεν το έχουν παραλάβει ακόμη. Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς άρχισαν να ισχύουν οι νέες τιμές μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πάντως πολλές αντιπροσωπείες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τους νέους καταλόγους, καθώς αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη εκτελωνιστεί, αλλά δεν έχουν πάρει αριθμό κυκλοφορίας. Πρόβλημα στον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων αναμένεται να προκαλέσει η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων αύριο, μεθαύριο και την Παρασκευή.

Θέματα δημόσιας διοίκησης συζήτησαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σημίτη - Παπαδόπουλου συζητήθηκαν ακόμη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα παρουσιαστεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 2000. Το θέμα αυτό θα συζητήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Σήφη Βαλυράκη, ανέλαβε η οργάνωση "Παιδιά του Νοέμβρη". Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για το χτύπημα. Μέσα στο γραφείο του πρώην υπουργού βρισκόταν τέσσερα άτομα που ευτυχώς δεν έπαθαν τίποτα. Ωστόσο, ο εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια και μπιτόνι με βενζίνη προκάλεσε ζημιές στην πόρτα του γραφείου του βουλευτή και τις πόρτες άλλων τριών δικηγορικών γραφείων. Στο μεταξύ άλλες τρεις εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν το βράδυ σε αυτοκίνητα σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

Η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει το λεγόμενο κατοχικό δάνειο, που διεκδικεί η χώρα μας και φθάνει σήμερα μαζί με τους τόκους στα 21,7 δισ. μάρκα. Το θέμα έθεσε κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ κι επανήλθε τώρα στην επικαιρότητα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου, είπε ότι η νέα κυβέρνηση υιοθετεί σ' αυτό το ζήτημα πλήρως τις θέσεις της κυβέρνησης Κολ, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του γερμανικού κράτους δεν υφίσταται καμία υποχρέωση έναντι της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο. Σημειώνεται ότι αυτό ελήφθη αναγκαστικά από τους Ναζί κατακτητές, την περίοδο 1941-44, για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοχικών στρατευμάτων.

Την εκτίμηση ότι μόνο αν αλλάξει η εσωτερική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δυνατό να αποτραπούν σκάνδαλα όπως αυτό που αποκαλύφθηκε σχετικά με τη διαχείριση του προγράμματος "MED" προς τις μεσογειακές χώρες, εξέφρασε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Παύλος Σαρλής. Το σκάνδαλο έχει να κάνει με τη διαχείριση του προγράμματος από βελγικές εταιρίες οι οποίες ανέθεταν την εκτέλεσή του σε άλλες μικρότερες, με αποτέλεσμα την υπεξαίρεση περίπου 10 εκατομμυρίων ECU.

Σταθμό επιδημιολογικής παρακολούθησης θα εγκαινιάσει αύριο στις 2.30 το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Νικόλαος Φαρμάκης. Ο νέος σταθμός, ο οποίος ιδρύεται ως παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης και Παρέμβασης θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Την ανάγκη δημιουργίας του κατέδειξε η πρόσφατη επιδημία γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκε σε πόλη της Μακεδονίας, καθώς και οι επιδημίες σε μαθητές και τουρίστες.

Με κριτήριο όχι τόσο την τεχνική τελειότητα αλλά την ποιότητα, την ηθοποιία, τη φρεσκάδα και την συναισθηματικότητα των έργων φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν την επιλογή ταινιών τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτή την άποψη εξέφρασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γκόραν Πασκάλιβιτς αλλά και σκηνοθέτης- σεναριογράφος Γιάρομιλ Γίρες. Ο κ Πασκάλιεβιτς χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως το σημαντικότερο των Βαλκανίων ενώ ο κ Γίρες τόνισε ότι ως κριτής εκτιμά την πρωτοτυπία της σύλληψης και την φρεσκάδα του έργου.

Απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπαρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, από τα κατεχόμενα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 15η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος στρατηγός δήλωσε ότι οι Τούρκοι "είναι ικανοί να πνίξουν στο ίδιο τους το αίμα αυτούς, που σήμερα κάνουν λόγο για επανακατάληψη της Κερύνειας και της Αμμοχώστου". Αναφερόμενος στη πρόσκληση που απηύθυναν Έλληνες βουλευτές στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατηγόρησε την Ελλάδα "για υποστήριξη της τρομοκρατίας". Στο μεταξύ, αρχίζει αύριο στα κατεχόμενα της Κύπρου η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Ταύρος 2/98" η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Από χθες πραγματοποιείται στο διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή χωρικά ύδατα η άσκηση "Αποφασιστικότητα στη Θάλασσα 98-2", η οποία θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου.

Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων της πολιτικής που η Βόννη ασκεί έναντι της Ρωσίας, κυριαρχεί στην επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Γκερχαρντ Σρεντερ, στη Μόσχα. Σημειώνεται ότι η πολιτική του προηγούμενου καγκελάριου, Χελμουτ Κολ, είχε έντονα τα χαρακτηριστικά της προσωπικής του σχέσης, με τον πρόεδρο Μπορις Γελτσιν.

Σε "περίπατο" μετέτρεψε τελικά η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων την αναμέτρηση με την Αλβανία, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000. Οι παίκτες του Γιάννη Κόλια συνέτριψαν στο εθνικό στάδιο των Τιράνων, τους Αλβανούς με 5-0 και έκαναν ένα σημαντικό βήμα για πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

Για την Σλοβενία θα πετάξει αύριο το πρωί ο ΠΑΟΚ προκειμένου να αντιμετωπίσει την Πέμπτη την Ολύμπια Λιουμπλιάνας για την 8η αγωνιστική του Δ' ομίλου της Ευρωλίγκα. Πρεμιέρα όμως στην 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκα θα κάνει αύριο ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδεχτεί στις 6:15 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ για τον Β' όμιλο την κροατική Τσιμπόνα. Την Πέμπτη, μαζί με τον ΠΑΟΚ, αγωνίζεται και ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την τουρκική Ούλκερ, για την 8η αγωνιστική του Γ' ομίλου της Ευρωλίγκα.

Με στόχο τους βαθμούς της νίκης και την πρόκριση στους "32" του κυπέλλου Κόρατς, τέσσερις ελληνικές ομάδες μπάσκετ θα δώσουν αύριο σκληρές μάχες για την 6η -τελευταία- αγωνιστική των ομίλων. Το Ηράκλειο θα υποδεχτεί στην Κρήτη τη σλοβάκικη Χεμοσβίτ Σβιτ για το ΙΣΤ' όμιλο. Τη γερμανική Τελεκομ θα φιλοξενήσει αύριο για τον ΙΑ' όμιλο ο Παπάγου, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, μετά την παραίτηση του προπονητή κ. Διαμαντόπουλου. Εκτός έδρας θα δοκιμαστούν Πανιώνιος και Απόλλων Πατρών. Οι Νεοσμυρνιώτες θα αντιμετωπίσουν για το Δ' όμιλο τη γιουγκοσλαβική Ζελέζνικ. Ο Απόλλων Πατρών θα ταξιδέψει στη Βοσνία προκειμένου να μονομαχήσει με τη Μπρότνιο για τον Ζ' όμιλο.

Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά. Βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 17 November 1998 - 17:05:22 UTC