Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τον προϋπολογισμό του 1999 κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. - Δεν προβλέπονται νέοι φόροι αλλά αυξάνονται οι υπάρχοντες. - Ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ.
  • Ο προϋπολογισμός, η επίσκεψη Σημίτη στην Πολωνία, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα και η εκπαίδευση τα θέματα που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Ο μέχρι σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μανούσος Παραγιουδάκης θα είναι ο νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Επεισόδια στη συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα.
  • Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις οι κ.κ. Ρέππας και Αρσένης. - Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και την Πολιτική Ανοιξη.
  • Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου στο ΡΙΚ για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
  • Εκλέχτηκαν τα νέα προεδρεία των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ν.Δ.
  • Στα τέλη Νοεμβρίου συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στην Αθήνα.
  • Συλλήψεις Αλβανών που υποχρέωναν τα παιδιά τους να ζητιανεύουν.
  • Στο προσκήνιο και πάλι η υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών στη Θεσσαλονίκη.
  • Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
  • Μειώνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων.
  • Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τον προϋπολογισμό του 1999 κατέθεσε το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό, ενώ παρουσιάζοντας τα βασικά του στοιχεία ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε την κρισιμότητά του για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,2% στο τέλος του έτους, ενώ προέβλεψε πτώση του πληθωρισμού στο 2% στο τέλος του 1999. Ο υπουργός επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και γνωστοποίησε ότι από τις μέχρι στιγμής ιδιωτικοποιήσεις τα έσοδα του κράτους ήταν 800 δισεκατομμύρια δραχμές. Είπε ακόμη ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 6 μονάδες μέχρι το 2000 και πως τα αντικειμενικά κριτήρια δε θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Για προϋπολογισμό λογιστικών ασκήσεων σε βάρος των πολιτών έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός είναι ταξικός και στρέφεται κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Εργαλείο για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τον προϋπολογισμό του 1999, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Πολωνία και για τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες αυτές παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη. Για την κατάσταση στην παιδεία ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο υπουργός σημείωσε ότι καλύφθηκαν από εκπαιδευτικούς όλες οι κενές θέσεις και διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν κενά οφείλονται σε απουσίες κυρίως για λόγους υγείας. Ο κ. Αρσένης είπε ακόμη ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν αποσταλεί τα βιβλία στα κέντρα διανομής και είναι πλέον θέμα των κέντρων να διανεμηθούν τα βιβλία ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σχετικά δε με τον αριθμό μαθητών ανά τάξη σημείωσε ότι είναι ελάχιστα τα περιστατικά πολλών μαθητών σε μια τάξη, όμως σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα.

Ο μέχρι σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μανούσος Παραγιουδάκης θα είναι ο νέος αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την απόφαση αυτή έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς ο πτέραρχος Τζογάνης εξάντλησε την τριετή θητεία του. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο κ. Παραγιουδάκης θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Φεβρουαρίου 1999 ενώ στις 15 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει για τους νέους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΑ. Επικρατέστεροι για τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ είναι ο διοικητής στρατιάς αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Δημήτρης Αρβανίτης. Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΑ επικρατέστερος είναι ο αντιπτέραρχος Δημήτρης Λιζεράκος.

Το σεβασμό του και την υποστήριξή του στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ερωτηθείς για την απόφαση της Τουρκίας να καταργήσει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε στη Χίο τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων και στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών και των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ένας φωτογράφος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε τέσσερα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πορεία κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στην Αθήνα. Τα επεισόδια άρχισαν όταν νεαροί που μπήκαν στην πορεία άρχισαν να πετούν αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τέσσερα αυτοκίνητα. Τα επεισόδια ευτυχώς δεν γενικεύτηκαν. Αδικαιολόγητες και υποκινούμενες χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις οι υπουργοί Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, και Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε τα σημερινά επεισόδια και έκανε λόγο για επανεμφάνιση γνωστών αγνώστων. Έκκληση στην κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την παιδεία απηύθυνε η Πολιτική Ανοιξη.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δε θα επικυρώσει την ένταξη άλλων υποψήφιων χωρών στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου με το επιχείρημα ότι παραμένει άλυτο το κυπριακό. Σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και αναφερόμενος στην κοινή δήλωση που προσυπέγραψαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία με την οποία έθεταν ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την επίλυση του κυπριακού, υπογράμμισε ότι "η συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική δε βοηθά στην επίλυση του κυπριακού". "Η πράξη όμως δείχνει ότι η Κύπρος προχωρά", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Εκλέχτηκαν σήμερα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα νέα προεδρεία των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Εργου του κόμματος. Ξεχωριστές εκλογές θα γίνουν για τις ΟΚΕ Εθνικής Αμυνας και Μακεδονίας Θράκης.

Στα τέλη Νοεμβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και θέματα συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων. Ο κ. Κληρίδης θα έρθει στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου των Πατρών να τελέσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο.

Τα ανήλικα παιδιά τους μετέφεραν σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης όπου τα υποχρέωναν να ζητιανεύουν δύο Αλβανοί υπήκοοι, που συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατούνται στην ασφάλεια. Οπως ομολόγησε στους αστυνομικούς η 33χρονη Βιολέτα Κάκο εδώ και αρκετό καιρό μετέφερε σχεδόν καθημερινά σε σηματοδότες και σε άλλα κεντρικά σημεία στη Θεσσαλονίκη τον ηλικίας 10 ετών γιο της και το 8χρονο κοριτσάκι συμπατριωτών της και τα υποχρέωνε να ζητιανεύουν και να πουλούν χαρτομάντηλα σε περαστικούς. Η 33χρονη συνελήφθη στην πλατεία Δημοκρατίας την ώρα που παρακολουθούσε από απόσταση τις κινήσεις των δύο παιδιών. Στο μεταξύ, στην οδό Λαγκαδά, συνελήφθη από αστυνομικούς και ο 37χρονος Αλβανός Φέτο Αρμπέν την ώρα που συνόδευε τον 13χρονο γιο του σε φανάρια για να ζητιανέψει.

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών στη Θεσσαλονίκη, τρία περίπου χρόνια μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για αρπαγές ανηλίκων από το ίδρυμα "Αγιος Στυλιανός" και από τα μαιευτήρια της πόλης στη διάρκεια, αλλά και μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης ερευνά δέκα υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών μέσω νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης που έγιναν την περασμένη δεκαετία και ο εισαγγελέας Ν.Παπαδόπουλος -που χειρίζεται την υπόθεση- σχημάτισε ήδη δικογραφίες για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκων και για απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν στην εισαγγελία δέκα περίπου γονείς νεογέννητων παιδιών.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος την Παρασκευή και το Σάββατο. Το βράδυ της Παρασκευής θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του 39ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί το Δήμο Βερτίσκου και το μεσημέρι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της μοτοσικλετιστικής ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης.

Μειώνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων. Η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται φθηνότερα κατά μία δραχμή το λίτρο. Οι μειώσεις αυτές αποδίδονται στην πτώση των τιμών πώλησης των καυσίμων στη διεθνή αγορά.

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κατά τόπους οι καταιγίδες θα είναι έντονες ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 11 November 1998 - 17:40:14 UTC