Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η Ελλάδα θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την παράκαμψη του ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας. - Δηλώσεις Πάγκαλου και Ρέππα.
  • Το δεύτερο μέρος του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας.
  • Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ - Σύσκεψη του Εκτελεστικού Γραφείου - Δηλώσεις Σκανδαλίδη.
  • Επίθεση Πάγκαλου κατά των διαφωνούντων - Σκληρή κριτική του κατά του Κώστα Καραμανλή - Απάντηση από την Νέα Δημοκρατία.
  • Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους το 1999.
  • Συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών με τους εισαγωγείς και εμπόρους αυτοκινήτων.
  • Κηδεύτηκε το απόγευμα στο κοιμητήριο της Καλλιθέας ο 26χρονος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Νίκος Παρούσης. - Τον πιλότο θα τιμήσει η Βουλή.
  • Οκτάμηνη φυλάκιση στον ψευτομουφτή Ξάνθης για αντιποίηση αρχής.
  • Γ. Κασουλίδης: "Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα".
  • Την πολιτική Ντενκτάς υποστηρίζει ο Σαμπρί Γκόντο.
  • Νέο σχέδιο Χίλ για το Κοσσυφοπέδιο.
  • Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Παράνομη και παράλογη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσφύγει πιθανότατα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Τζεμ ότι τερματίζει το πάγωμα στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι αν πραγματικά η Τουρκία αποφάσισε κάτι τέτοιο αυτή είναι μια θετική εξέλιξη αλλά η Αγκυρα μένει να αποδείξει στην πράξη ότι έχει αυτό το στόχο.

Θέματα όπως ο περιορισμός της απασχόλησης των συνταξιούχων, οι συντάξεις χηρείας, οι διευκολύνσεις πολιτών για τη χορήγηση σύνταξης και η ασφάλιση των ιερόδουλων, ρυθμίζει το δεύτερο μέρος του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα προβλέπονται ισχυρά αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων καθώς θα μειώνονται κατά 70% οι συντάξεις που υπερβαίνουν τις διακόσιες χιλιάδες δραχμές το μήνα. Επίσης θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών που εργάζονται. Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας από εργατικό ατύχημα αυξάνονται κατά 50%, ενώ και οι άνδρες θα μπορούν να παίρνουν τη σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ, μετά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εξέτασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς την εισήγηση του Προέδρου και την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τις εισηγήσεις αυτές εξετάζει από το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ αύριο θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Επιτροπή. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο κόμμα, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο κ. Σκανδαλίδης είπε χαρακτηριστικά: "η επόμενη μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη".

Αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και μείωση του αριθμού τους ζητάει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κατηγορεί στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου ότι επιδιώκουν να γίνει το κόμμα μειοψηφία στη Βουλή. Ο κ. Πάγκαλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ που πρέπει να συζητηθούν ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τους "11" βουλευτές που υπέγραψαν το γνωστό κείμενο κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο υπουργός επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Σχολιάζοντας τη δήλωσή του "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα", σχετικά με το αίτημά του για εκλογές, παρατήρησε ότι με την εξασφάλιση των 163 ψήφων για την κυβέρνηση "φτάσαμε στη Ρόδο, το πήδημα έγινε και μετρήθηκε". "Τα λεγόμενα Πάγκαλου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ψυχιάτρου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αυξήσεις που θα δοθούν το 1999 στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κυριάρχησαν στη συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους θα κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού, δεν θα συνοδεύονται όμως από διορθωτικό ποσό. Για μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος. Ο κ. Παπαντωνίου απέρριψε την πρόταση της ΑΔΕΔΥ για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Πάντως συμφωνία επήλθε ως προς τη διασφάλιση της μονιμότητας των εργαζομένων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες.

Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, συναντήθηκαν το απόγευμα οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυτοκινήτων, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος φορολογίας στα αυτοκίνητα, μετά την απόφαση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων ζήτησαν την άμεση λειτουργία των ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν, για να ενισχυθεί η αγορά αυτοκινήτων. Διατυπώθηκαν ωστόσο επιφυλάξεις για τις αυξήσεις που προωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο κ. Δρυς ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου στα αυτοκίνητα θα κατατεθεί μέσα στο 1998. Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για τα μεταχειρισμένα και τα καταλυτικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τις χώρες της Ευρώπης. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το εφάπαξ πρόσθετου ειδικού τέλους και θα επιβληθεί νέος φόρος μικρότερος από τους δύο προηγούμενους.

Κηδεύτηκε το απόγευμα στο κοιμητήριο της Καλλιθέας ο 26χρονος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Νίκος Παρούσης, που σκοτώθηκε πέφτοντας με το Μιράζ 2000 στον Ωρωπό. Η σορός του μεταφέρθηκε με τιμητικό άγημα από το σπίτι του στην τελευταία του κατοικία. Όπως έγινε γνωστό, τον πιλότο θα τιμήσει η Βουλή για την αυτοθυσία που έδειξε προκειμένου να μην πέσει το αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή. Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να του απονείμει το χρυσό μετάλλιο και να αναλάβει τα έξοδα του παιδιού του όχι μόνο μέχρι να ενηλικιωθεί αλλά και για τις σπουδές του.

Σε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης καταδικάστηκε για αντιποίηση αρχής ο ψευτομουφτής Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγά, από το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο Αγά είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 1996 σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών γιατί σύμφωνα με το κατηγορητήριο εξέδιδε θρησκευτικά μηνύματα τα οποία υπέγραφε ως μουφτής Ξάνθης.

Στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. "Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Κασουλίδης επισημαίνοντας ότι δύο εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Βρετανία) είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Τουρκία που είναι επίσης εγγυήτρια δύναμη και προσδοκά στην ένταξή της στην κοινότητα, "εμπλέκεται στο πρόβλημα με την παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου". Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απηύθυνε έκκληση στον Ραούφ Ντενκτάς να δεχθεί την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη και να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Tην υποστήριξή του στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία και την πεποίθηση ότι το ψευδοκράτος θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα "αργά ή γρήγορα", εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, Σαμπρί Γκόντο, που επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Σάμπρι Γκόντο σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Χακί Ατούν, "πρόεδρο" της αποκαλούμενης "βουλής" του ψευδοκράτους", είπε ότι "η παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

Νέο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις παρατηρήσεις της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για της επίλυσης της διένεξης, προωθεί ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Γιουγκοσλαβία, πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΕΤΑ, το νέο σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση κοινοβουλίου, κυβέρνησης και οργάνων διοίκησης καθώς και την εκλογή προεδρεύοντα της κυβέρνησης. Βάσει του σχεδίου, τα ομοσπονδιακά και τα σερβικά όργανα της εξουσίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στη λειτουργία των οργάνων της εξουσίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 5 November 1998 - 17:40:17 UTC