Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνετρίβη Μιράζ 2000 στην περιοχή κοντά στη Σκάλα Ωρωπού. - Νεκρός ο πιλότος.
  • Εξηγήσεις για τα δυστυχήματα στην πολεμική αεροπορία και μέτρα για την ελαχιστοποίησή τους ζητούν από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.
  • Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της.
  • Τοποθετήσεις από Ν.Δ., ΚΚΕ και Πολιτική Ανοιξη για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 18 σε 8% προανήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Το πρώτο μέρος του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας.
  • Παράνομη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επίσκεψη Γιλμάζ στα κατεχόμενα.
  • Τη χαρά της ελληνικής κυβέρνησης επειδή αποδίδουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Χ. Ροζάκης στο Μ.Π.Ε.: Το νέο Πανευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συμβάλει στο ιστορικό έργο ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
  • Oλοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η διήμερη συνεδρίαση της διεθνούς γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνόδου των ορθόδοξων χωρών.
  • Σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες κινδυνεύουν οι νεαροί άνδρες να εκδηλώσουν στα 40-50 τους χρόνια στεφανιαία νόσο.
  • Ντεμάτσι: Να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο 6.000 στρατιώτες.
  • Για την εκλογή προεδρείου συνεδριάζει το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο.
  • Μπάσκετ: Για την Ευρωλίγκα αγωνίζονται αύριο ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.
  • Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Ε.M.Y.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τον θάνατο ενός ακόμη πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας είχε ως αποτέλεσμα η πτώση αεροσκάφους Μιράζ 2000 στην περιοχή κοντά στη Σκάλα Ωρωπού. Νεκρός είναι ο 26χρονος υποσμηναγός Νικόλαος Παρούσης, ο οποίος αφού διαπίστωσε βλάβη στο πηδάλιο πλοήγησης του αεροσκάφους, το εγκατέλειψε χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το ύψος στο οποίο ο πιλότος εγκατέλειψε το αεροσκάφος δεν ήταν το κατάλληλο για να ανοίξει κανονικά το αλεξίπτωτο και να προσγειωθεί σωστά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Τον 26χρονο πιλότο εντόπισαν στην ξηρά οι άνδρες της Ομάδας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του. Το μοιραίο αεροσκάφος μετείχε σε τακτική εκπαιδευτική πτήση.

Τη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση τέτοιων ατυχημάτων στην πολεμική αεροπορία ζήτησε από την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκφράζοντας την οδύνη του κόμματός του για το θάνατο του 26χρονου πιλότου. Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ τα δυστυχήματα στην πολεμική αεροπορία χαρακτηρίζονται σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, ενώ ζητούνται εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση.

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι τώρα η κυβέρνηση έχει καθαρή πλειοψηφία και καθαρή εντολή για να προχωρήσει το πρόγραμμα που είναι σύμφωνο με την λαϊκή εντολή για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Αναφερόμενος στην πρωινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι συζήτησε με τους αρμόδιους υπουργούς θέματα οικονομικής πολιτικής και ελήφθησαν αποφάσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες να περιορίσουν τα βάρη τους και να τους δώσουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά στο εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο υπουργός παρατήρησε ότι οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και θεώρησε ως μη γενόμενη την κατάθεση του κειμένου των 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, τόνισε, το θέμα έχει κλείσει για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει την τυπική πλειοψηφία θέτοντας εαυτόν υπό καθεστώς ομηρίας της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της. Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, έκανε λόγο για αντικομουνιστική επίθεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης δήλωσε ότι ποτέ ίσως στην πολιτική μας ιστορία μια ψήφος εμπιστοσύνης δεν προκάλεσε τόση δυσπιστία στο λαό.

Μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 18 σε 8% προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 1999 που θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή, προβλέπει μειώσεις των εμμέσων φόρων, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν περίπου εκατόν ογδόντα δισεκατομμύρια δραχμές. Εκτός από τις μειώσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε και δύο πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Έτσι η μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών τους, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 5%. Η μείωση των τιμών θα είναι μάλιστα εμφανέστερη στα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού. Εξάλλου η μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος από 18 σε 8% ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του υπουργείου ανάπτυξης.

Το πρώτο μέρος του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικής προληπτικής ιατρικής, τις συγχωνεύσεις ταμείων και μέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μέτρα για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων.

Παράνομη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Σχολιάζοντας όσα είπε περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν ούτε οι Τουρκοκύπριοι που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

Τη χαρά της ελληνικής κυβέρνησης επειδή αποδίδουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, και ευχήθηκε η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να συνεργαστεί με την ελληνική για το συμφέρον και των δύο χωρών. Ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια ευθύνη που έχει επιδείξει η κυβέρνηση της Ελλάδας.

Την πεποίθηση ότι το νέο Πανευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιτύχει να συμβάλει στο ιστορικό έργο ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου, με δικαιοδοσία για 750 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, εξέφρασε ο νέος αντιπρόεδρός του, Ελληνας ευρωδικαστής Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διασκεδάζοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από εκπροσώπους των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ο κ. Ροζάκης απέρριψε την εκδοχή ότι η ενδυνάμωση του μηχανισμού του ευρωδικαστηρίου, θα είχε σαν κύριο πολιτικό στόχο να ασκηθεί πρωταρχικά επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, επιφυλάσσοντάς της μια ειδική μεταχείριση.

Oλοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η διήμερη συνεδρίαση της διεθνούς γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνόδου των ορθόδοξων χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στη συνάντηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, καθώς επίσης και οι συνάδελφοί τους της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Βυζοβίτης και Νίκος Κατσαρός. "Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε στη Γιουγκοσλαβία η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Σύνοδος των ορθόδοξων χωρών, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο Μιλούτιν Στοΐκοβιτς, επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας, μιλώντας στη Σύνοδο. Θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν η προσπάθεια έκδοσης ενημερωτικού εντύπου από το 1999 και η διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού.

Σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες κινδυνεύουν οι νεαροί άνδρες να εκδηλώσουν στα 40-50 τους χρόνια στεφανιαία νόσο. Αυτό προκύπτει από έρευνα για την ανίχνευση ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων της στεφανιαίας νόσου που πραγματοποιήθηκε από την καρδιολογική κλινική του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Την παραμονή στο Κοσσυφοπέδιο μόνο 6.000 στρατιωτών του γιουγκοσλαβικού στρατού και 2.500 Σέρβων αστυνομικών και την απομάκρυνση των υπολοίπων ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, ο Ντεμάτσι χαρακτήρισε παράλογη την πρόταση του διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Ουέσλι Κλάρκ για παραμονή εντός των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου 15. 000 Γιουγκοσλάβων στρατιωτών και 10.000 αστυνομικών.

Με κεντρικό θέμα την εκλογή προεδρείου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το διορισμό πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, συνεδριάζει σήμερα το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο. Σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις του σερβικού Τύπου, ο νέος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας θα είναι ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέταρ Τζόκιτς, ενώ τη θέση του προέδρου της βουλής θα αναλάβει ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ντράγκαν Κάλινιτς.

Στη Μαδρίτη βρίσκεται από το μεσημέρι η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ προκειμένου να αντιμετωπίσει για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκα τη Ρεάλ. Ο "Δικέφαλος" θα κληθεί αύριο στις 9:30 το βράδυ να πάρει τη νίκη από τους Ισπανούς. Παιχνίδια για την Ευρωλίγκα δίνουν επίσης αύριο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οι "πράσινοι" θα υποδεχτούν στο ΟΑΚΑ την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει την περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίντερ Μπολόνια στο γήπεδο της Γλυφάδας.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 4 November 1998 - 18:05:11 UTC