Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28.10.1998 (MΠΕ)

Με τη καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κορυφώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Νωρίτερα το πρωί ο κ.Στεφανόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ'Σώματος Στρατού. Τον πρωθυπουργό εκπροσωπεί ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Την ανάγκη εσωτερικής και εξωτερικής θωράκισης της χώρας, τονίζουν στα μηνύματά τους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Στην ημερήσια διαταγή προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζει ότι "το πατριωτικό μήνυμα του 1940 ήταν η συνέχεια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων".

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμά και ο λαός της Κύπρου. Το πρωί θα ψαλεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια θα γίνει παρέλαση μαθητών, φοιτητών, βετεράνων πολεμιστών και οργανώσεων. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Παραινέσεις προς την πολιτική ηγεσία και το λαό απηύθυνε με τη χθεσινή του ομιλία στη λέσχη αξιωματικών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ζήτησε να συμμετάσχουν όλοι στην προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας και τόνισε, ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των κοινοτικών της εταίρων, εκτός της οικονομίας και στην Παιδεία και στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία, επισημαίνοντας, ότι η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη, αλλά θα απαντήσει δυναμικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μνημόνιο 42 σελίδων για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο. Μετά από τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυστριακή προεδρία ανέβαλε τη σχετική συζήτηση για το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην εντατική του νοσοκομείου παίδων "Αγία Σοφία" νοσηλεύεται το τετράχρονο κοριτσάκι που η μητέρα του το πέταξε χθες το πρωί από το δεύτερο όροφο του σπιτιού του στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας. Η κατάσταση της τετράχρονης μικρής χαρακτηρίζεται αρκετά σοβαρή, ωστόσο οι γιατροί θεωρούν θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κατάγματα στο κεφάλι και ότι το παιδί έχει επαφή με το περιβάλλον.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, ο οποίος την Παρασκευή πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Σέρβο μαθητή, Μάρκο Μπουλάτοβιτς. Ο Βαντούλης κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Η κηδεία του άτυχου μαθητή θα γίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Ο πατέρας του, Ντράγκοσλαβ Μπουλάτοβιτς, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλακέτα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο γιος του.

Η ελληνική οικονομία ξαναβρήκε το βήμα της προς τη σύγκλιση με την ΟΝΕ, αναφέρει έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το επόμενο έτος το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 3%, το δημόσιο έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται γύρω στο 3,7%, όμως μπορεί να μειωθεί στο 2,4% αν μειωθούν κάποιοι ειδικοί φόροι και επιμείνει η κυβέρνηση στη σφιχτή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική της.

Αναβάλλεται προς το παρόν το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι δε θα συμβάλλει σημαντικά στο στόχο για την πτώση του πληθωρισμού. Ωστόσο προτείνεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20% περίπου, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των λιανικών τιμών των αυτοκινήτων γύρω στο 10% για ΙΧ μέχρι 1400 κυβικά. Σε αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυβισμό, το όφελος θα είναι μικρότερο.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την απόκτηση της πράσινης κάρτας εργασίας από αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα μας υπολογίζεται σε 372.000.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μην αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, διατηρεί ωστόσο την απειλή επέμβασης εάν το Βελιγράδι δεν συμμορφωθεί πλήρως με τη νατοϊκή απαίτηση για τερματισμό των συγκρούσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά από σύσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είπε ότι προετοιμάζεται η αποστολή ειδικής στρατιωτικής ομάδας στο Κοσσυφοπέδιο η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την προστασία των διεθνών παρατηρητών. Η διεθνής ομάδα παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε ότι μεγάλο τμήμα των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επέστρεψαν στις βάσεις τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αρκετοί πρόσφυγες επιστρέφουν στις εστίες τους.

Στο Σανατόριο Μπαρβίκα, στα περίχωρα της Μόσχας, εισήχθη χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου το χρονικό διάστημα παραμονής του Μπόρις Γιέλτσιν στο Σανατόριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της θεραπείας και της ανάρρωσης από την βρογχίτιδα από την οποία πάσχει.

Για τη Σεβίλλη αναχωρεί σήμερα η εθνική μας ομάδα στίβου εφήβων και νεανίδων των "Special Olympics", προκειμένου να πάρει μέρος στους ευρωπαϊκούς αγώνες κλασικού αθλητισμού που θα διεξαχθούν από 28 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στην ισπανική πόλη. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 13 αθλητές από τις περιφέρειες της Ξάνθης και των Χανιών.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ το απόγευμα αναμένεται να εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 28 October 1998 - 9:05:10 UTC