Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/10/1998 (MΠΕ)

Τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο το Μυροβλήτη τιμά σήμερα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Θεσσαλονίκη, ενώ μήνυμα ενότητας απηύθυνε χθες από τη συμπρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, που έφτασε προερχόμενος από το Άγιο Όρος, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου, της συμπλήρωσης 86 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, αλλά και της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ"

Tην Αθωνική Πολιτεία θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1000 χρόνια της Μονής Ξενοφώντος. Ο κ Σημίτης αναχώρησε το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Πέρτσακ της Αυστρίας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ διανυχτέρευσε στην Ουρανούπολη.

Περισσότερες επενδύσεις και ευκαιρίες, καθώς και μεγαλύτερη απασχόληση θα εξασφαλίσουμε εάν επιτύχουμε την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζοντας "θετικό" το αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Toυρκία αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη και καλείται να συνειδητοποιήσει ότι με μια τέτοιου χαρακτήρα επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο θα είναι υπόλογη για μελλοντικά ατυχήματα. Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί περαιτέρω συμπεριφορές τουρκικών αεροπλάνων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροπλάνων, των πληρωμάτων αλλά και των πολιτικών αεροπλάνων". Την παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς την Τουρκία από τον Εβρο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Τα τουρκικά αεροπλάνα παρενόχλησαν ακόμη και πολιτικά αεροπλάνα και μάλιστα ξένων χωρών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είπαμε τίποτε, γιατί θέλαμε να ολοκληρωθεί και να γίνει σαφές ότι όποια μέσα και να χρησιμοποιήσουν, δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του κοινού αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου".

Νεκροί βρέθηκαν χθες το απόγευμα από άντρες της ΕΚΑΜ, ο χειριστής μονοκινητήριου αεροπλάνου Άγγελος Φλωροκάπης 46 χρόνων, βιοτέχνης από τη Θεσσαλονίκη και ο συνεπιβάτης του, Σώης Καλίας. Το μονοκινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε χθες κοντά στο χωριό Αθανάσιος Διάκος, Φωκίδας. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν από το Αγρίνιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ φαίνεται να συγκρούστηκε σε βουνό και κατέπεσε στο έδαφος. Την πτώση του, αντιλήφθηκε ομάδα ορειβατών και ειδοποίησε την αστυνομία και την πυροσβεστική.

Τους τρόπους που εξασφαλίζουν προοπτικές, βιώσιμες για το νέο οικονομικό χώρο μετά το 2000, προσπάθησε να ανιχνεύσει και να αναλύσει η θεματολογία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μεσογειακή συνεργασία και ανάπτυξη το οποίο πραγματοποιήθηκε από 22-25 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Όλες οι χώρες που πήραν μέρος στο συνέδριο, ανέδειξαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κομβική χώρα, μιας και αποτελεί το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

O διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ και οεπικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Κλάους Νάουμαν ολοκλήρωσαν χθες το απόγευμα στο Βελιγράδι τις συζητήσεις τους με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες. Οι Κλαρκ και Νάουμαν είχαν σειρά συναντήσεων τόσο με τον κ.Μιλόσεβιτς όσο και με τη στρατιωτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον κ.Μιλόσεβιτς να αποσύρει αμέσως από το Κοσσυφοπέδιο τις εναπομείνασες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, διαφορετικά η Συμμαχία θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της εντολής για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Σερβίας. Εκτιμάται ότι από το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποχωρήσουν ακόμη 7000 άνδρες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, στο πλαίσιο της συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ. .

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι δε θα επιτίθεται στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας που αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα επέμβει σε περίπτωση που οι σερβικές δυνάμεις στραφούν προς τα αλβανόφωνα χωριά ή προς τις θέσεις στις οποίες εδρεύουν ομάδες των Αλβανών αυτονομιστών. Στο μεταξύ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ, Αντέμ Ντεμάτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Lidove novini" της Τσεχίας τόνισε ότι για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: η ελευθερία ή ο θάνατος.

Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 26 October 1998 - 8:05:09 UTC