Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/10/1998 (MΠΕ)

Σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, φαίνεται ότι κρύβουν οι χθεσινές συναντήσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοαχατζόπουλο, ενώ υψηλόβαθμη διπλωματική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, για επαφές και συνομιλίες με κύκλους της αμερικανικής διπλωματίας.

Αναστάτωση επικρατεί από χθες στην περιοχή Τριανδρίας της Θεσσαλονίκης μετά την επίθεση ομάδας ληστών σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, από το οποίο αφαίρεσαν όχι μόνο χρήματα, αλλά και της ζωή της δεκαοκτάχρονης φοιτήτριας της Ιατρικής, Βασιλικής Κατσιόνη. Είναι η πρώτη φορά που χύνεται αίμα σε ληστεία τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

Την ικανοποίησή του για την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ξεκίνησε προχθες επισκέψεις στη Μολδαβία και τη Μόσχα. "Είμαστε ικανοποιημένοι με την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας, οι οικονομικές σχέσεις εξελίσσονται καλά, ενώ η πολιτική μας είναι παράλληλη και μπορεί κανείς να πει ότι συμμεριζόμαστε κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα", είπε ο κ. Πριμακόφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά τον "παλιό του φίλο" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα "περιποιήθηκε την αντιπρόεδρο για κοινωνικά ζητήματα, Βαλεντίνα Ματβιένκο", η οποία πιθανώς θα "χρησιμοποιήσει την εμπειρία που απέκτησε από την Ελλάδα και στη Ρωσία". Νωρίτερα, ο κ.Πάγκαλος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση, εκ μέρους της Ομάδας Επαφής προς τις αλβανικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες καταλόγισε επιδίωξη διακοπής της συμφωνίας ειρήνης.

Η Ελλάδα έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, στην απόφαση αυτή υπάρχει αντίφαση, καθώς από τη μια πλευρά η Τουρκία θεωρείται υποανάπτυκτη χώρα και της χορηγείται οικονομική βοήθεια και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως αναπτυγμένη χώρα και συζητείται το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Τουρκία έχει κάνει έκκληση για επίλυση των διμερών προβλημάτων με την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η στάση αυτή άρχισε να έχει θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. Ο κ. Γιλμάζ είπε ότι η Τουρκία "υποστηρίζει πως δεν μπορεί να συνδέει τα δικά της ζητήματα με το θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ και ότι οι σχέσεις με την ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται στο ειδικό πλαίσιό τους".

Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Κτηματόλογιο". Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που υποστήριξε ότι δεν αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, τόνισε ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα, γιατί υπάρχει συνολικός σχεδιασμός με ιεράρχηση και ρεαλιστικούς πόρους, υπάρχουν διαθέσιμοι και διασφαλισμένοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι ύψους 50 δισ. δρχ. ενώ έχει ενταχθεί ως απόλυτη προτεραιότητα στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και υπολογίζεται οτι την περίοδο 2000-2006 θα ανέλθουν στα 200 δισ. δρχ.

Άρχισε στο Βελιγράδι το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου, στο οποίο συμμετέχουν 370 εκδοτικοί οίκοι από το εξωτερικό και 280 από τη Γιουγκοσλαβία. Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και η Ελληνική Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών. Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκαν τις δύο αυτές ημέρες αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερη κίνηση παρατηρηθηκε στη δεξίωση που δόθηκε στο ελληνικό περίπτερο. Σε αυτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Σέρβων Παύλος, ο Έλληνας πρέσβης στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Παναγιώτης Βλασσόπουλος, αρκετοί Έλληνες που ζουν και σπουδάζουν στο Βελιγράδι, αλλά και πολλοί Σέρβοι φίλοι της αρχαίας και νέας ελληνικής παιδείας. Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

Κύριες αιτίες της έντασης στην Κύπρο αποτελούν οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου και η εγκατάσταση στο νησί των πυραύλων S-300, δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ. Η δήλωση αυτή του Τούρκου αντιπρόσωπου ήταν και η απάντηση σε ομιλία του αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Σώτου Ζακχαίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη για πρόγραμμα μείωσης των ξένων και εγχώριων δυνάμεων και εξοπλισμών, ως απαραίτητο προπαρασκευαστικό βήμα για την τελική αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στοιχείων από το νησί με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση. Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι η Κύπρος από την ένταξη της στον ΟΗΕ είναι προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει σταθερά την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μέσω ενός συστήματος διεθνούς ασφαλείας, στη βάση προνοιών του Χάρτη Ηνωμένων Εθνών.

Μία ημέρα μετά από την έγκριση του νέου Συντάγματος στην αλβανική βουλή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Τίρανα, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίηση του τονίζοντας ότι το σχέδιο του Συντάγματος είναι αποτέλεσμα μίας πολύ καλής εργασίας και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παρείχε σημαντική βοήθεια μέσω της Επιτροπής της Βενετίας. "Η Αλβανία θα αποκτήσει Σύνταγμα ευρωπαϊκών δεδομένων", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας ωστόσο την λύπη του για τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στη συζήτηση και έγκριση του Συντάγματος.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε μετά από την συνάντηση του με πρέσβεις της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας στη Γιουγκοσλαβία και τον Αμερικανό απεσταλμένο Κρίστοφερ Χιλ, ότι εγκρίνει τη συμφωνία Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ. Ο κ. Ρουγκόβα κάλεσε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να στηρίξουν τη συμφωνία, ενώ ζήτησε από τις ένοπλες ομάδες των Αλβανών να περιορίσουν τη δράση και τις προκλήσεις τους και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον κ. Χιλ για την εξεύρεση μεταβατικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Στην ανάγκη καθορισμού των προτεραιοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΟΣΕΠ), "ενόψει της νέας ιστορικής πραγματικότητας στην Ευρώπη και της τάσης παγκοσμιοποίησης της οικονομίας", αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των ομολόγων της από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΕΠ. Η κ. Μιχάιλοβα τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του Οργανισμού θα πρέπει να είναι η ισότιμη οικονομική συνεργασία των χωρών μελών του και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει σε αυτήν την κατεύθυνση η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία.

Σε 15 περίπου μέρες θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους Πανιώνιος και Απόλλων Λεμεσού για το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, αφού παρά τη νίκη της ελληνικής ομάδας στη Νέα Σμύρνη με 3-2, όλα είναι ρευστά. Ο Πανιώνιος δε μπόρεσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στο πρώτο παιχνίδι για τη φάση των "16" της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μπήκε σε περιπέτειες. Οι "κυανέρυθροι" μάλιστα βρέθηκαν να χάνουν από το 14ο λεπτό με 0-1 από ένα γκολ του Σπόλιαριτς. Ο Σαπουντζής με απευθείας χτύπημα φάουλ ισοφάρισε στο 25, ενώ στο 38 ο Χέιλογκ με κεφαλιά έδωσε προβάδισμα στον Πανιώνιο με 2-1. Ένα λεπτό πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και πάλι ο Σπόλιαριτς ισοφάρισε για τους Κύπριους και οδήγησε τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια. Στην επανάληψη ο Ρόμπινς, στο 57, έκανε το τελικό 3-2 για τους Νεοσμυρνιώτες και τους άφησε ελπίδες για πρόκριση. Πλέον ο Πανιώνιος θα ταξιδέψει στις 5 Νοεμβρίου στην Κύπρο για τον αγώνα ρεβάνς με στόχο τη νίκη ή την ισοπαλία.

Διατήρηση των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών παροδικών βροχών στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 25 και στην υπόλοιπη χώρα από 13 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενή παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 23 October 1998 - 5:40:10 UTC