Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σε φορτισμένο κλίμα οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
  • Την πρόταση Βαν Ντεν Μπρουκ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας αναμένεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
  • Ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση ή μη της ασυλίας των Βαρσάμη Γιοβανούδα και Κώστα Καραμηνά.
  • Κατάληψη των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου "Άγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης.
  • Ομάδα δεκαπέντε περίπου φοιτητών διέκοψε για μία ακόμη φορά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Μειώνονται και άλλο οι τιμές των υγρών καυσίμων από τα μεσάνυχτα.
  • Εν αναμονή στοιχείων από τα Σκόπια βρίσκεται ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, για το μεγάλο έργο καθαρισμού του ποταμού Αξιού.
  • Ορκίστηκε το μεσημέρι πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.
  • Στο κεντρικό νοσοκομείο της Μόσχας μετέβη ο Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν όπου και υποβλήθηκε σε προγραμματισμένο τσεκ απ.
  • H Συρία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Δαμασκός υπόσχεται να σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους του ΡΚΚ.
  • Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα η Σοφοκλέους.
  • Αύριο οι αγώνες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα.
  • Περισσότεροι από 700 αθλητές του στίβου από 23 χώρες στο 16ο Διεθνή Μαραθώνιο Ειρήνης Αθηνών "Γρηγόρης Λαμπράκης".
  • Στην Ολλανδία οι αθλητές και οι αθλήτριες της εθνικής μας ομάδας ταε - κβο -ντο.
  • Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Ε. Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε φορτισμένο κλίμα έγιναν οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε σκληρός απέναντι στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία φορά και δεν θα επιτρέψει ξανά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και ομοσπονδιοποίησης του κόμματος. Εβδομήντα πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να πάρουν το λόγο για να εκφράσουν την άποψή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Χάρης Καστανίδης επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση, με ανασχηματισμό και ανασύνθεση της ηγετικής ομάδας. Κριτική άσκησαν και οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Αναστάσιος Πεπονής, οι οποίοι κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενότητα του κόμματος. Ο κ. Πεπονής επισήμανε πως αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες ο κ. Σημίτης, τότε θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα τις αναλάβουν κάποιοι άλλοι.

Την πρόταση του κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 195 εκατομμύρια ECU τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνεδριάζει στο Στρασβούργο. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απέστειλε επιστολή στην αυστριακή προεδρία γνωστοποιώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που αποφασιστεί η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία. Στο μεταξύ, σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει τόσο όψεις ανάπτυξης όσο και υποανάπτυξης. Αν αποφασιστεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας, τη Δευτέρα η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση επισημαίνεται ότι στο τέλος του 1999 ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2% και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ενταχτεί στην ΟΝΕ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι στόχοι της ΟΝΕ είναι μακροχρόνιοι, όμως το πολιτικό κόστος βραχυχρόνιο.

Το θέμα της άρσης ή μη της ασυλίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Βαρσάμη Γιοβανούδα και Κώστα Καραμηνά συζητά η ολομέλεια της Βουλής. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε από το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, να υπενθυμίσει στους βουλευτές του κόμματος την επίσημη θέση υπέρ της άρσης της ασυλίας των κ.κ. Γιοβανούδα και Καραμηνά.

Κατάληψη των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου "Άγιος Δημήτριος" στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για το σύστημα των εφημεριών. Δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και των ασθενών οι οποίοι ζητούσαν να εξεταστούν.

Ομάδα δεκαπέντε περίπου φοιτητών διέκοψε για μία ακόμη φορά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Συγκλήτου για μερική άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις αργίες και τις ημέρες που το Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί. Ο πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Σύγκλητος περιμένει τις προτάσεις των φοιτητών για την καλύτερη περιφρούρηση του πανεπιστημιακού χώρου.

Μειώνονται και άλλο οι τιμές των υγρών καυσίμων από τα μεσάνυχτα. Η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερη κατά μισή δραχμή το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 1,10 λεπτά και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,30 λεπτά. Ειδικότερα η ενδεικτική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στις 69 με 70 δραχμές το λίτρο για παραγγελίες από 1.000 λίτρα και πάνω.

Εν αναμονή των στοιχείων από τα Σκόπια βρίσκεται ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μελέτη για το μεγάλο έργο καθαρισμού του ποταμού Αξιού, την οποία σκοπεύει να υποβάλει στις Βρυξέλες για έγκριση χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια η μόλυνση των υδάτων του Αξιού έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα, καθώς τα απόβλητα 12 πόλεων της ΠΓΔΜ και τριών ελληνικών καταλήγουν ανεπεξέργαστα στα νερά του - απ΄ ευθείας ή μέσω παραποτάμων- ενώ το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα προκαλείται από τη βιομηχανία της γειτονικής χώρας. Ο ΟΑΘ έχει καταρτίσει μελέτη για τον καθαρισμό του ποταμού, η οποία προτείνει τη διάθεση 180 δισ. για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών σε δώδεκα μεγάλες πόλεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα Σκόπια, με σκοπό να την υποβάλει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορκίστηκε το μεσημέρι πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Ντ΄Αλέμα εξασφάλισε την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Κεντροαριστερού Συνασπισμού της ''Ελιάς'', των μετριοπαθών κομμουνιστών και της κεντρώας Δημοκρατικής Ένωσης. Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.

Στο κεντρικό νοσοκομείο της Μόσχας μετέβη ο Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν όπου και υποβλήθηκε σε προγραμματισμένο τσεκ απ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσιν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων επέστρεψε στην εξοχική του κατοικία, όπου και πέρασε τις τελευταίες εννέα ημέρες αναρρώνοντας από τη βρογχίτιδα που υπέστη.

H Συρία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Δαμασκός υπόσχεται να σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους του ΡΚΚ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν δύο μέρες, υπεγράφη στα Άδανα από το στρατηγό Αντάν Μπατρ αλ Χασάν, αξιωματούχου ασφαλείας της Συρίας και από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγκούρ Ζιτάλ.

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,79% και διαμορφώθηκε στις 2.087,81 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 45,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Το αήττητο στην έδρα της θα προσπαθήσει να διατηρήσει αύριο το βράδυ η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα τη ρωσική Σαμάρα. Ελληνοτουρκική αναμέτρηση ανάμεσα στους πρωταθλητές των δύο χωρών θα γίνει αύριο στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στις 9:15 το βράδυ την Εφες Πίλσεν. Στη Ρωσία η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, θα αντιμετωπίσει αύριο στις 8:15 το βράδυ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκα.

Περισσότεροι από 700 αθλητές του στίβου από 23 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο 16ο Διεθνή Μαραθώνιο Ειρήνης Αθηνών "Γρηγόρης Λαμπράκης" που θα διεξαχθεί την 1η Νοεμβρίου. Μεταξύ των αθλητών που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση είναι και 400 Ελληνες.

Γεμάτοι αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να χαρίσουν στην Ελλάδα νέες επιτυχίες και μετάλλια αναχώρησαν σήμερα για την Ολλανδία οι αθλητές και οι αθλήτριες της εθνικής μας ομάδας του ταε - κβο -ντο, που θα πάρουν μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι 16 αθλητές που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή θα ριχτούν την Παρασκευή στη μάχη της διοργάνωσης, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 26 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 21 October 1998 - 16:40:10 UTC