Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς προσδιορίστηκαν στη σύσκεψη Σημίτη - Παπαντωνίου.
  • Χωρίς σταυρούς προτίμησης οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής.
  • Την αντιπαράθεση μέσω συνεντεύξεων Τύπου προτίμησαν δύο μέρες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ.κ. Παπαγεωργόπουλος και Λαζαρίδης και ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς.
  • Στάση αναμονής προτείνει η κυβέρνηση για το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας μέχρι να κοινοποιηθεί η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Εντυπωσιακή άνοδος στη Σοφοκλέους - Αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά 6,37%.
  • Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα - Ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
  • Eκπρόσωποι 76 χωρών στο συνέδριο για τις προοπτικές του νέου οικονομικού χώρου μετά το 2000, που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη.
  • Προφυλακίστηκε ο 36χρονος που κατηγορείται ότι απήγαγε και παρενόχλησε σεξουαλικά ένα δεκάχρονο αγοράκι.
  • Στον εισαγγελέα 50χρονος επιχειρηματίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αρχαία νομίσματα ανυπολόγιστης αξίας.
  • Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον 50χρονου Κύπριου ο οποίος εξαπατούσε πολίτες και αποσπούσε από αυτούς χρηματικά ποσά.
  • Την έκδοση βιβλίου που θα διδάσκεται στα σχολεία όλων των βαλκανικών χωρών προτείνει ο Γιώργος Πασχαλίδης.
  • Χ. Στυλιανίδης: Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-300.
  • Υπογράφηκε στο Βελιγράδι η συμφωνία για την ανάπτυξη δύο χιλιάδων παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Στη σκληρή μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος καράτε που διεξάγεται στο Ρίο της Βραζιλίας ρίχνονται οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες.
  • Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς προσδιορίστηκαν σε σύσκεψη που είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Οπως επισημάνθηκε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και για το σκοπό αυτό θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική. Ωστόσο θα υπάρξει πάγωμα των άμεσων και έμμεσων φόρων, θα γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και θα ισχύσει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το πάγωμα στις τιμές των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης.

Χωρίς σταυρούς προτίμησης θα γίνουν οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής στους Δήμους και τις Νομαρχίες όπου δεν υπήρξαν νικητές. Στους ψηφοφόρους θα δοθούν ψηφοδέλτια των δύο πρώτων συνδυασμών και θα ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους, χωρίς να "σταυρώσουν" τους υποψηφίους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα όπως και την προηγούμενη Κυριακή. Την πεποίθηση ότι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών οι δυνάμεις που πιστεύουν στην αποκέντρωση θα συμπορευτούν, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την καταδίκη της πολιτικής Σημίτη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποσχεσιολογία και προεκλογικά τεχνάσματα.

Την αντιπαράθεση μέσω συνεντεύξεων Τύπου προτίμησαν δύο μέρες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Θρασύβουλος Λαζαρίδης και ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς. Ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης κατηγόρησε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ότι αποτελεί συνέχεια της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ευθύνεται για τη συσσώρευση προβλημάτων επί 12 χρόνια στην πόλη. Την παρουσία υπουργικού κλιμακίου και βουλευτών στο πλευρό του Θρασύβουλου Λαζαρίδη επέκρινε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε τις αρχικές εκκλήσεις του κ. Λαζαρίδη, να χαμηλώσουν οι κομματικές σημαίες. Ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς κατηγόρησε κι αυτός τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη του υποψηφίου νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου. Κάλεσε τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να ψηφίσουν το συνδυασμό του την Κυριακή, γιατί όπως είπε ο σημερινός νομάρχης έχει συναινέσει στην εγκατάλειψη του νομού Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση.

Στάση αναμονής πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, μέχρι να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι υπάρχει τάση να καμφθεί το βέτο της Ελλάδας. "Η έκθεση της Επιτροπής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή στο συμβούλιο των υπουργών. Υπάρχει τάση να καμφθεί το βέτο της Ελλάδας για χρηματοδότηση στην Τουρκία, αλλά πρέπει να περιμένουμε την έκθεση για να πάρουμε θέση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι πλην του βέτο, η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει και στο διεθνές δικαστήριο, για να ικανοποιηθεί το αίτημά της.

Εντυπωσιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 6,37% και διαμορφώθηκε στις 2.040,47 μονάδες. Θεαματική άνοδος παρατηρήθηκε και σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Τη θετική αυτή εξέλιξη προκάλεσε η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίσμαν για μείωση των βασικών επιτοκίων.

Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και τα μηνύματα που έρχονται από το χώρο των τροφίμων, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Πάνω από 76.980 καταγγελίες για ακατάλληλα ή νοθευμένα τρόφιμα κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών από το 1970 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1998. Παράλληλα, 81.424 καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν επίσημα για το κόστος ζωής. Η πλειοψηφία των καταναλωτών στρέφεται πλέον στα φθηνότερα τρόφιμα, με ευνόητο τίμημα στην ποιότητα των βρώσιμων αγαθών. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το ΙΝΚΑ καλεί άπαντες να συμβάλουν στη χάραξη εθνικής διατροφικής πολιτικής, στην επιστροφή στους κανόνες της μεσογειακής διατροφής και στην πάταξη της νοθείας.

Eκπρόσωποι 76 χωρών θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις "βιώσιμες προοπτικές του νέου οικονομικού χώρου μετά το 2000", στη διάρκεια του τρίτου συνεδρίου με αυτόν τον τίτλο, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από τις 22 ως τις 25 Οκτωβρίου. Την έναρξη των εργασιών της σημαντικής αυτής εκδήλωσης του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, θα κηρύξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Οι συμμετέχουσες χώρες θα εκπροσωπηθούν στη διοργάνωση σε επίπεδο υπουργών, διπλωματών, προέδρων επιμελητηρίων και τραπεζών. Με γνώμονα τα νέα οικονομικά δεδομένα, οι συμμετέχοντες καλούνται από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Παπανδρέου, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις- επαφές για την ανάπτυξη της συνεργασίας στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου.

Προφυλακίστηκε ο 36χρονος, από τη Νάουσα, ο οποίος κατηγορείται ότι απήγαγε και παρενόχλησε σεξουαλικά ένα δεκάχρονο αγοράκι. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο 36χρονος πήρε με τη μοτοσικλέτα του το αγοράκι, που είναι εγγονός γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία. Τέσσερις ώρες αργότερα το αγοράκι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα όρια του δήμου Κουφαλίων.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 50χρονος επιχειρηματίας, Ευστράτιος Ταρίνας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν χθες αρχαία νομίσματα ανυπολόγιστης αξίας και άλλα αρχαία αντικείμενα. Εναντίον του Ταρίνα ασκήθηκε ποινική δίωξη για αρχαιοκαπηλία και υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον 50χρονου Κύπριου ο οποίος εξαπατούσε πολίτες και αποσπούσε από αυτούς χρηματικά ποσά. Ο Κύπριος υποστήριζε ότι έχει δικαστικά προβλήματα. Μεταξύ των θυμάτων του συγκαταλέγονται και οι δήμαρχοι Πειραιά και Γλυφάδας.

Την έκδοση βιβλίου με λογοτεχνικά κείμενα από όλες τις βαλκανικές χώρες, το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία όλων των κρατών της χερσονήσου του Αίμου πρότεινε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η εικόνα του άλλου στα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών". Η επιλογή των κειμένων, τόνισε, θα μπορούσε να γίνει από επιστημονική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των βαλκανικών χωρών.

Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S -300. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου, Χρήστος Στυλιανίδης.

Τη συμφωνία για την ανάπτυξη δύο χιλιάδων παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, και ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς. Ο Γκέρεμεκ ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη χερσαίας δύναμης στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας, η οποία, όπως είπε, θα προστατεύει τους παρατηρητές που θα αναπτυχθούν στη σερβική αυτή επαρχία. Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος υπέγραψαν τη συμφωνία για την εναέρια παρακολούθηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, από μη μαχητικά αναγνωριστικά αεροσκάφη της συμμαχίας.

Στη σκληρή μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος καράτε που διεξάγεται στο Ρίο της Βραζιλίας ρίχνονται οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες. Στη διοργάνωση συμμετέχουν 130 χώρες, αριθμός ρεκόρ. Τα ξημερώματα του Σαββάτου αγωνίζονται στα κάτα ο Μάρκος Πρίντεζης και η Ολγα Γκάτζια, ενώ ακολουθεί η Σταυρούλα Σουρμενίδη που θα πάρει μέρος στην κατηγορία των 60 κιλών του κούμιτε. Στη συνέχεια για τα προκριματικά των ανδρών μπαίνουν στη μάχη της διάκρισης ο Νεόφυτος Λεκάκος στα 65 κιλά, ο Γιάννης Χρυσουλάκης στα 70 και ο Κώστας Παπαδόπουλος στα 75κιλά. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις μεγάλες κατηγορίες του κούμιτε και όπεν.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους στα ανατολικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 16 October 1998 - 17:05:10 UTC