Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Εντείνονται οι διεργασίες των κομμάτων και των υποψηφίων για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής.
  • Δ. Ρέππας: Δεν απασχολεί την κυβέρνηση θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
  • Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
  • Με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, συναντήθηκε αντιπροσωπεία Ελλήνων βιομηχάνων τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης.
  • Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων προχωρά κανονικά, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Άνοδος 3,39% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Έκλεισε το θέμα των οικονομικών της Εκκλησίας, με απόφαση της Ιεραρχίας.
  • Τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις επιβεβαίωσαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, και η απερχόμενη πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο.
  • Δηλώσεις Ρέππα για την υπόθεση Ματέι.
  • Ποινική δίωξη για βιασμό, αποπλάνηση και αρπαγή ανηλίκου άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας εναντίον του 36χρονου Δημήτρη Σακελάρη.
  • Αύριο η συνάντηση Χέρκους - Κληρίδη στην Κύπρο.
  • Δριμεία κριτική Τάλμποτ στην πολιτική της Τουρκίας για το Κυπριακό και για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Εγκρίθηκε η έκθεση της Νανάς Μούσχουρη για το κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο "Πολιτισμός 2000-2004".
  • Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες Πρόντι για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
  • Στο Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνουν αύριο πενήντα βρετανοί παρατηρητές.
  • Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στα Σκόπια.
  • Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Εντείνονται οι διεργασίες των κομμάτων και των υποψηφίων για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σήμερα για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επισήμανε ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση αυτό το θέμα.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού του 1999 και θα αναζητηθούν μέτρα μείωσης του πληθωρισμού.

Με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία Ελλήνων βιομηχάνων τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης. Οι βιομήχανοι τροφίμων υποσχέθηκαν να συμβάλλουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις μειώσεις στις τιμές τριακοσίων περίπου ειδών διατροφής και οικιακής χρήσης. Γνωστοποίησε δε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και όλο το 1999. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης διαφωνούν ως προς τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού. Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την αναστροφή του κλίματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους έκλεισε στις 1.918,28 μονάδες, βελτιωμένος κατά 3,39%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 38,432 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αποφάσεις για το θέμα των οικονομικών της Εκκλησίας πήρε σήμερα η Ιεραρχία της χώρας, που συνεδρίασε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Οι πέντε Μητροπολίτες που μετείχαν στην επιτροπή διαχείρισης των οικονομικών, δήλωσαν ότι οι όποιες παρατυπίες οφείλονταν σε ανιδιοτελείς αβλεψίες και ζήτησαν συγνώμη. Η συγνώμη έγινε δεκτή και το θέμα έκλεισε, ωστόσο ο πρώην διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών, επίσκοπος Κερνίτσης, Λεόντιος και ο πρώην αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, παραπέμφθηκαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεραρχίας μέσα σε πνεύμα ενότητας και αλληλοσυγχώρεσης.

Τις εξαιρετικές ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαίωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και η απερχόμενη πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο κ. Πάγκαλος εξήρε την προσωπικότητα της κ. Ματβιένκο και αναφέρθηκε στο ρόλο της Μόσχας στη διεθνή σκηνή. Η κ. Ματβιένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν δυναμισμό και αναπτύχθηκαν όχι μόνο στον πολιτικό, οικονομικό ή πολιτιστικό τομέα, αλλά και στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα.

Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της για ενίσχυση της οικογένειας της Αμαλίας Γκινάκη, που έπεσε θύμα του Σορίν Ματέι στο μακελειό της οδού Νιόβης, αλλά δεν έφτασε ακόμη η ώρα για τις ανακοινώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Υπογράμμισε ότι η οικογένεια Γκινάκη αντιμετώπισε με περισσή αξιοπρέπεια την υπόθεση και είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έρευνα για τις συνθήκες της αιματηρής αυτής επιχείρησης της Αστυνομίας.

Ποινική δίωξη για βιασμό, αποπλάνηση και αρπαγή ανηλίκου άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας εναντίον του 36χρονου Δημήτρη Σακελάρη, από τη Νάουσα. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο 36χρονος πήρε με τη μοτοσικλέτα του δεκάχρονο αγοράκι, το οποίο, τέσσερις ώρες αργότερα το αγοράκι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα όρια του δήμου Κουφαλίων.

Με την αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, θα συναντηθεί αύριο ο πρόεδρος Κληρίδης, προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα που θα επιτρέψουν την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Την αυριανή συνάντηση επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός τύπου και ΜΜΕ της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "αναμένει διευκρινίσεις στο κεφάλαιο μείωση της έντασης και ασφάλεια".

Δριμεία κριτική στην πολιτική της Τουρκίας, τόσο για το Κυπριακό όσο και για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στρόμπ Τάλμποτ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Πολιτικής Εγγύς Ανατολής, στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε το Κυπριακό, ως το πλέον επείγον θέμα προς επίλυση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και καυτηρίασε την μέχρι τώρα πολιτική της Άγκυρας. Επανέλαβε ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία, αποδοκιμάζοντας έμμεσα, πλην σαφώς, τις πρόσφατα διατυπωμένες θέσεις του Ντενκτάς και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για συνομοσπονδία. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τάλμποτ επισήμανε, ότι τα περισσότερα προβλήματα με την Ε.Ε. τα έχει δημιουργήσει η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Νανας Μούσχουρη, για το κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο "Πολιτισμός 2000-2004", το οποίο αναφέρεται στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών. Η κ Μούσχουρη, παρουσιάζοντας την έκθεσή της, επισήμανε ότι η πρόταση της Επιτροπής ήταν εξ αρχής ελλιπής και για το λόγο αυτό πρότεινε μία σειρά από αλλαγές και τροπολογίες συνδυάζοντας τις νέες προτάσεις της Επιτροπής με την εμπειρία από τα προηγούμενα και τρέχοντα πολιτιστικά προγράμματα που είχαν σχετική επιτυχία. Η εισηγήτρια περιέλαβε στην έκθεσή της και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτυχία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που προτίθεται να διοργανώσει η Ελλάδα μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι προσπάθειες του Ρομάνο Πρόντι για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Πιθανότερος επόμενος εντολοδόχος πρωθυπουργός θεωρείται ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Διακόσιοι Βρετανοί θα συμμετάσχουν στην διεθνή ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Οι πρώτοι 50 παρατηρητές είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο αύριο, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταβούν στην Πρίστινα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Καθοριστικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα είναι οι βουλευτικές εκλογές -οι τρίτες κατά σειρά- από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της- που θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Τριάντα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα διεκδικήσουν τις 120 έδρες του κοινοβουλίου από το εκλογικό σώμα το οποίο ανέρχεται στους 1.572.976 ψηφοφόρους. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι συμμαχίες που συνήφθησαν, μεταξύ των περισσοτέρων κομμάτων.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 15 October 1998 - 16:05:12 UTC