Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/10/1998 (MΠΕ)

Τη στρατηγική τους, για το δεύτερο γύρο των εκλογών καταστρώνουν κόμματα και συνδυασμοί μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Σε 466 δήμους και κοινότητες η εκλογική μάχη κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή, ενώ στους άλλους 567 δήμους θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, επαναληπτικές εκλογές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη συνεργασίες με άλλα κόμματα, η ΝΔ εκλέγει συνολικά 116 δημάρχους και κοινοτάρχες και το ΠΑΣΟΚ 91. Σημειώνεται ότι 73 δήμαρχοι εξελέγησαν χωρίς κομματική στήριξη και άλλοι 62 ως ανεξάρτητοι με τη στήριξη διαφόρων κομμάτων.

Έντονα προβληματισμένο είναι το κυβερνών κόμμα από τα αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχόντων. Η πρώτη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων δόθηκε και χάθηκε στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, αφού η διαφορά υπέρ των υποστηριζόμενων υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία είναι αρκετά μεγάλη. Στην Αθήνα, η ήττα της Μαρίας Δαμανάκη αποδίδεται σύμφωνα με κορυφαία στελέχη στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων που την στήριξαν, καθώς και στο "φαινόμενο" Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο Δήμο της Αθήνας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την ορθότητα των επιλογών. Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης σε χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο ως μετεωρίτη της πολιτικής ζωής και πρόσθεσε ότι θα επιπέσει επί της κεφαλής της συντηρητικής παράταξης ενώ για την κα Δαμανάκη είπε ότι έδωσε μια ηθική-τίμια μάχη αλλά έπεσε θύμα της συγκυρίας του "φαινομένου Αβραμόπουλος".

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών αλλά πρέπει να το λάβουν και οι άλλοι, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

"Δεν μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου σαν φαινόμενο. Νομίζω οτι όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη μπορούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα αυτό, που είναι ένα αποτέλεσμα πολύ θετικό για τους ίδιους τους πολίτες και βασίστηκε σε μια σκληρή δουλειά πολλών μηνών που ολοκληρώθηκε χθες. Οι πολίτες στήριξαν τον συνδυασμό που μίλησε για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης με έναν τρόπο διαφορετικό. Χρησιμοποίησε μια ειλικρινή, ανθρώπινη γλώσσα και νομίζω πως άλλαξε τον πολιτικό χάρτη των τοπικών πραγμάτων στην πόλη". Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Καμία εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν καταγράφηκε μετά τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Αττάλεια, ενώ κυριάρχησαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Παρά τα πολεμικά σενάρια, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, για την εκτόνωση της κρίσης.

Συνεδρίασε χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου. Οι Μητροπολίτες αποφάσισαν την αλλαγή του τροπαρίου "Σώσον Κύριε τον λαόν σου", μετά από ερώτημα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπέβαλε στα μέλη της Ιεραρχίας το ερώτημα εάν εγκρίνουν να παραμείνει το τροπάριον "Σώσον Κύριε τον λαόν σου" στην ακολουθία του Αγιασμού ως έχει, ή εάν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Οι ιεράρχες αποφάσισαν κατά πλειοψηφία το τροπάριο αυτό να ψάλεται όπως έχει στους ιερούς ναούς, ενώ στον Αγιασμό, εγκαίνια και εναρκτήριες τελετές να αντικατασταθεί η φράση "τοις βασιλεύσι" με τη φράση "τοις ευσεβέσι".

Στις Βρυξέλλες μετέβη χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Στην σημερινή συνεδρίαση, το προεδρείου του ΕΣΚ θα προβεί σε μία πρώτη εκτίμηση των προοπτικών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 1999, θα συζητήσει το πολιτικό μανιφέστο του ΕΣΚ, ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών του θα είναι αφιερωμένο στις τρέχουσες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Σεμινάριο με την επωνυμία "ΑΣΠΙΣ", το οποίο θα έχει ως αντικείμενο "τα πλαστά ταξιδιωτικά και αποδεικτικά της ταυτότητας έγγραφα", διοργανώνεται από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, από σήμερα έως και τις 15 Οκτωβρίου. Στο σεμινάριο αυτό, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της κοινής δράσης "ODYSSEUS" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουν Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Ελέγχων Διαβατηρίων. Συμμετέχουν επίσης Αξιωματικοί από τις Αστυνομίες των χωρών Αλβανίας, Αρμενίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γεωργίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Ρωσίας και Τουρκίας.

Η Θεσσαλονίκη και ο Θερμαϊκός περιλαμβάνονται στη θεματολογία συμποσίου και έκθεσης με θέμα τη σχέση των πόλεων και του νερού που οργανώνονται από 15- 30 Οκτωβρίου στο Βερολίνο από το Ινστιτούτο Σχεδιασμού Δομικών Κατασκευών και Πολεοδομίας της αρχιτεκτονικής σχολής του πολυτεχνείου του Βερολίνου, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και άλλων ελληνικών και ξένων φορέων. Το πρόγραμμα "Πόλη και νερό" τελεί υπό την αιγίδα της γερουσίας του Βερολίνου και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

"Η αλβανική πλευρά δέχεται ως προσωρινή λύση όπως το Κοσσυφοπέδιο αποτελέσει την τρίτη ομοσπονδιακή ενότητα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας". Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φέχμι Αγκάνι, σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Ο κ. Αγκάνι υπογράμμισε ότι η λύση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και μετά την πάροδο ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα μπορούσαν να αρχίσουν οι συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς που θα αποκτούσε το Κοσσυφοπέδιο. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης των "απειλών" του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών στόχων, ο κ. Αγκάνι σημείωσε ότι οι απειλές αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Σερβία έχει επίγνωση των απειλών αυτών. Ο σύμβουλος του Ρουγκόβα επεσήμανε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να εξαναγκάσουν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υποχωρήσεις, έτσι ώστε να μην μπορεί να συμπεριφέρεται όπως αυτός θέλει στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ με την οποία στηρίζεται η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να επιτραπεί, σε περίπτωση ανάγκης, σε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, ενόψει της αναμενόμενης στρατιωτικής παρέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι σοσιαλιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση Κόστοφ ότι έλαβε απολυταρχική απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας και κάλεσαν τη Βουλή να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ο οποίος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τη θέση της κυβέρνησης Κόστοφ, υπογράμμισε ότι η Σόφια ελπίζει ακόμη σε ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά από τη μυστηριώδη ... εξαφάνισή του, από τότε που παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε χθες στην πρωϊνή συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής, όπου συζητήθηκαν προτάσεις για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Η αλβανική Βουλή, μετά από τη συνεδρίαση, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες για το δημοψήφισμα που θα γίνει, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ, τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων ώστε να εγκριθεί το Σύνταγμα. Εκείνο που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου θα γίνει αναφορά και στα στελέχη που θα προταθούν για την ηγεσία του, για να αντικαταστήσουν μέλη του κόμματος, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Παντελί Μάικο. Ο κ. Νάνο έχει να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο πρόβλημα των "ανταρτών", πρόβλημα το οποίο μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία έχει γίνει ίσως το πιο επίκαιρο θέμα για το κυβερνών κόμμα, σε σημείο που πολλά στελέχη αναρωτιούνται αν θα πρέπει ο κ. Νάνο να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από τα δυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα. Το βράδυ όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 13 October 1998 - 7:05:08 UTC