Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χρηματιστηριακή κρίση - Προηγήθηκε σύσκεψη ηγετών, υπουργών οικονομικών και τραπεζιτών από 22 χώρες. - Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σταθεροποιητικές τάσεις στη Σοφοκλέους.
  • Δ. Ρέππας: "Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης".
  • Υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο η Ελλάδα.
  • Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για το Κυπριακό.
  • Επίσημη επίσκεψη στη Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.
  • Με τον καθιερωμένο αγιασμό άνοιξε το πρωί η αυλαία των εργασιών της ενάτης περιόδου της Γ' Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.
  • Επαφές του προέδρου της Κυπριακής Βουλής στην Αθήνα.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση κρίθηκε το 1996 και θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό στις βουλευτικές εκλογές του 2000.
  • Στοιχεία για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στις 11 και 18 Οκτωβρίου έδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.
  • Μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
  • Επαφές Κληρίδη με Βασιλείου και Ρωσσίδη.
  • Στην Ελλάδα επέρριψε τις ευθύνες για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
  • Για στρατιωτική άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών στα τουρκοσυριακά σύνορα κάνουν λόγο τουρκικές εφημερίδες.
  • Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κρίσιμη για το μέλλον της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που άρχισε το απόγευμα στις ΗΠΑ. Της συνόδου προηγήθηκε συνεδρίαση ηγετών, υπουργών οικονομικών και τραπεζιτών από 22 χώρες, υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε προληπτική χρηματοδότηση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, των χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Εικόνα ανάκαμψης παρουσίασαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ψυχραιμία επικράτησε στη Σοφοκλέους, όπου υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 3% όμως αργότερα ανέκαμψε και τελικά έκλεισε με μικρή πτώση κατά 0,15%, στις 1889,96 μονάδες.

"Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβερνητική πολιτική, λόγω της διεθνούς νομισματικής κρίσης. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα είναι επιτυχής και πρόσθεσε ότι παραμένει εθνικός στόχος η ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Όχι άλλο αίμα στο Κοσσυφοπέδιο, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ο πόλεμος πρέπει να αποφεύγεται, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αποδώσουν οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα ο κ. Ρέππας επανέλαβε την ξεκάθαρη και σταθερή θέση της Ελλάδας για πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ελλάδα ενισχύει την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εγγυήτρια δύναμη και στη βάση μιας συμφωνίας για ενιαία αμυντική αποτροπή έναντι κάθε ξένης απειλής, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικών εξοπλισμών. Παρών στην ημερίδα ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή έχει αλλάξει και γι αυτό επιβάλλεται η ανάπτυξη ισχυρών αμυντικών βιομηχανιών που θα ανταγωνίζονται τις βιομηχανίες άλλων χωρών.

Επίσημη επίσκεψη στη Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Ο Ρώσος υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ομόλογο του Άκη Τσοχατζόπουλο. Επίκεντρο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι προοπτικές ελληνο-ρωσικής συνεργασίας, στον στρατιωτικό κυρίως τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η ρωσική αποστολή θα επισκεφτεί ελληνικές στρατιωτικές μονάδες και την έκθεση αμυντικών εξοπλισμών η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και παρουσία των 300 βουλευτών άνοιξε σήμερα το πρωί η αυλαία των εργασιών της ενάτης περιόδου της Γ' Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Τον αγιασμό έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ενώ η τελετή μεταδόθηκε απευθείας και από το Ιντερνετ. Το απόγευμα έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των κοσμητόρων και των γραμματέων και το νομοθετικό έργο της Βουλής θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα με την ψήφιση στο σύνολό του του νομοσχεδίου για τους δασμούς και τη φορολογία. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της την Τετάρτη, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και θα συνεχίσει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Οι συναντήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Κυπριανού ως ιδιαίτερα χρήσιμες.

Η κυβέρνηση κρίθηκε το 1996 και θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό στις βουλευτικές εκλογές του 2000, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς αν θα επηρεάσει την κυβέρνηση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Στοιχεία για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στις 11 και 18 Οκτωβρίου έδωσε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος. Οπως είπε, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα λήξει στις 7 μ.μ. σε 1401 εκλογικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες σε δύο παραβάν, η μία για τις δημοτικές-κοινοτικές εκλογές και η άλλη για τις νομαρχιακές εκλογές. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τα δημοτικά διαμερίσματα, δύο για τους υπόλοιπους Δήμους και από έναν για τα τοπικά συμβούλια νέων Δήμων και τις Κοινότητες. Για τις νομαρχιακές εκλογές έχουν τη δυνατότητα για έναν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Η ψήφος είναι υποχρεωτική. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι το εκλογικό βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην υδροδότηση. Οι εργαζόμενοι στον ΟΥΘ αντιτίθενται στην ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει τη συγχώνευση του οργανισμού με τον ΟΑΘ. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο και μεθαύριο στη Βουλή, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον ΟΥΘ, Μανόλη Σουάνη, αύριο το διοικητικό συμβούλιό τους πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου και τον ιδρυτή του Ελληνο - Αμερικανικού Ινστιτούτου, Ευγένιο Ρωσσίδη, είχε σήμερα στη Λευκωσία ο Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ.Βασιλείου, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι τα χρονικά όρια αρχίζουν να στενεύουν και ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγάλος. Ο κ. Ρωσσίδης, από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση, διότι όπως είπε δεν έχει ποτέ πιέσει την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού.

Στην Ελλάδα επέρριψε τις ευθύνες για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις σχέσεις με την Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις για διάλογο προσέκρουσαν πάντα στην άρνηση της ελληνικής πλευράς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε χαρακτηριστικά: " Η Τουρκία ακολουθώντας μια φιλειρηνική πολιτική πολλές φορές προσκάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, αλλά αυτή απάντησε αρνητικά". Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η χώρα του ζητά από την Ελλάδα "να λάβει μια εποικοδομητική θέση στη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου", δίχως ωστόσο να αναφέρει ποια είναι τα προβλήματα. Για το κυπριακό υποστήριξε ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 "κατάφερε ένα πλήγμα στην υπόθεση της ειρήνης" και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας, ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Για στρατιωτική άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών στα τουρκοσυριακά σύνορα κάνουν λόγο οι εφημερίδες "Σαμπάχ" και "Γενί Γιουζγίλ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Σαμπάχ" στη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης στην οποία συμμετέχουν τμήματα του στρατού ξηράς και της αεροπορίας, στα σύνορα με τη Συρία, θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά. Ανάλογα με την πορεία της κρίσης η άσκηση μπορεί να εξελιχθεί σε επίθεση, ισχυρίζονται οι εφημερίδες. Σύμφωνα με το σενάριο της "Σαμπάχ" πρώτα θα πληγούν τα συριακά ραντάρ προκειμένου να παραλύσουν οι πτήσεις των αμυντικών αεροσκαφών, αλλά θα βομβαρδιστεί και η Δαμασκός, όπου φέρεται ότι διαμένει ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά αργότερα στα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 5 October 1998 - 16:40:09 UTC