Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/10/1998 (MΠΕ)

Τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο συζητούν σήμερα στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους προέδρους της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινεσκου και Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ. Ανοίγοντας τις εργασίες της τριμερούς συνάντησης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αναλάβουν θετικές και όχι αρνητικές δράσεις στα Βαλκάνια. Ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να έχει την κάλυψη του συμβουλίου ασφαλείας. Στη συνάντηση συζητούνται επίσης θέματα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας όπως η προώθηση κοινών δικτύων στις επικοινωνίες και τις μεταφορές καθώς και η σύσφιγξη των σχέσεων της Ευρώπης με τη Βουλγαρία και Ρουμανία.

Με την επίσκεψή του στο χωριό Δοκός το οποίο κατοικείται κυρίως από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, άρχισε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, την περιοδεία του στο νομό Ροδόπης. Στους κατοίκους του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα θέματα παιδείας και θρησκείας είναι ιερά, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στις διακρίσεις έχοντας ως κριτήριο ότι όλοι οι πολίτες έχουν "το ίδιο μερτικό στην πρόοδο και την ανάπτυξη". Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμέλησε τη γεωργία και επανέλαβε την παλαιότερη δέσμευσή του ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον τομέα όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα δίνει ανεργία είπε ο κ. Καραμανλής στους συγκεντρωμένους τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Καβάλα όπου θα παραστεί στην ανακοίνωση του προγράμματος του υποψηφίου νομάρχη της πόλης Θεόδωρου Καλιοντζή, ενώ παρών θα είναι και ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης αυτοδιοίκησης Καβάλας, Δράμας Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης. Αύριο το πρωί ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ξάνθη για την απελευθέρωση της πόλης, στην επίσημη δοξολογία για την οποία θα χοροστατήσει στον μητροπολιτικό ναό ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Χριστόδουλος. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δράμα, όπου θα παραστεί σε συγκέντρωση του υποψηφίου νομάρχη Δράμας, Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.

Σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, το τραγικότερο θύμα του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι. Οπως δήλωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου, η άτυχη κοπέλα παρουσιάζει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σημαντικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα αξιωματούχων του βορειοατλαντικού συμφώνου, που ελέγχουν χώρους για την υποβοήθηση της δράσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, σε περίπτωση που αποφασιστεί διεθνής στρατιωτική δράση για τον τερματισμό των συγκρούσεων σ΄ αυτή τη γιουγκοσλαβική επαρχία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που έφτασαν πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, έλεγξαν εξονυχιστικά τους χώρους του Οργανισμού Λιμένος, καθώς και τις δυνατότητες συγκέντρωσης σ΄ αυτούς μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. Ενώ άλλοι ΝΑΤΟϊκοί απεσταλμένοι, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, για να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους και το μέγεθος των υπηρεσιών που μπορούν να παράσχουν σε περίπτωση που χρειαστεί μεταφορά τραυματιών στη βορειοελλαδική πρωτεύουσα.

Tη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα στις καμένες εκτάσεις του Σέιχ Σου, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, επικαλούμενος αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή από το δασαρχείο και τη διεύθυνση πολεοδομίας. Αναφερόμενος στις αεροφωτογραφίες του δάσους, ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι ουδέποτε μίλησε για αυθαίρετες κατασκευές, παρά μόνο για αλλοιώσεις που παρατηρούνται, μεταξύ των λήψεων που έκανε η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι "μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι", αφού κάθε χρόνο, η κατάσταση του Σέιχ Σου θα αποτυπώνεται σε αεροφωτογραφίες, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής κοινωνικός έλεγχος. Υπενθύμισε δε, τη δέσμευση που έλαβε η κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά, ότι κανείς δεν θα καταπατήσει το δάσος του Σέιχ Σου, το οποίο θα ξαναδημιουργηθεί, ακόμη καλύτερο.

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από καταρρακτώδη βροχή που έπληξε την Κέρκυρα. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν καθαρίστηκαν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίοδος για τα νερά της βροχής. Πάνω από 50 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Κέρκυρας. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα είναι ανυπολόγιστες.

"Αστεία" χαρακτήρισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, την καταγγελία γυναίκας υπαλλήλου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από υποστράτηγο. Ο κ.Τσοχατζόπουλος προέβη στην παραπάνω δήλωση, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατεβαίνουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Αιτία των κινητοποιήσεών τους είναι η διάταξη του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΟΥΘ και του ΟΑΘ που προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών. Η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 6 ή 7 Οκτωβρίου. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Από την απεργία αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην υδροδότηση τα οποία θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση.

Σήμερα θα αποφασίσουν αν τελικά θα απέχουν ή όχι από τις εκλογικές εργασίες οι υπάλληλοι των δήμων και κοινοτήτων μετά από τις συναντήσεις τους με τους αρμόδιους του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δημοτικοί υπάλληλοι διεκδικούν την καταβολή τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών. Η ΚΕΔΚΕ προσέφερε ένα δισεκατομμύριο και το υπουργείο Εσωτερικών άλλα δύο στους εργαζόμενους για υπερωριακή απασχόληση.

Πράσινο φώς για τη μείωση του Φ.Π.Α δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα ενέκυψε μετά από σχετική πρόταση της Βάσως Παπανδρέου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και σε ορισμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η μείωση μπορεί να φτάνει και τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες ανά κατηγορία φόρου ενώ μπορεί να είναι και μεγαλύτερη κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των εταίρων.

Η άνοδος 2% του δείκτη Ντάου Τζόουνς χθες στη Γουολ Στριτ, αλλά και η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του μάρκου αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ανά τον κόσμο για το ξεπέρασμα της χρηματιστηριακής κρίσης. Η ανάσα που πήρε η αμερικανική αγορά αποδίδεται στις ελπίδες των επενδυτών ότι στη σημερινή σύνοδο του ομίλου των 7 στην Ουάσιγκτον οι ισχυροί του πλανήτη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις αναδυόμενες αγορές. Με μεγάλες πτώσεις έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Βαρύτατες ήταν οι απώλειες στη Σοφοκλέους που έφτασαν το 7,32%. Αρνητικό κλίμα επικράτησε και στη διατραπεζική αγορά, ενώ οι εκροές συναλλάγματος από την Ελλάδα έφτασαν τα 120 εκατομμύρια δραχμές.

Κηδεύεται το απόγευμα στο Ηράκλειο σε στενό οικογενειακό κύκλο η μεγάλη πεζογράφος και δοκιμιογράφος, Λιλή Ζωγράφου, η οποία πέθανε χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης. Σύσσωμος ο πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη μεγάλη ελληνίδα συγγραφέα, η οποία με τα 24 βιβλία της πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα.

Tη θέση των ΗΠΑ υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο τόνισε χθες ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος στη Μεγαλόνησο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι "η θέση των ΗΠΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί. Υποστηρίζουμε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας. Ο αμερικανός αξιωματούχος που συναντήθηκε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι συζήτησαν "τα προβλήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές" αλλά απέφυγε να αναφέρει περισσότερα γιατί όπως υπογράμμισε οι συνομιλίες τους είναι "ιδιωτικές και εμπιστευτικές". Τόνισε ακόμη ότι ο Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Κοινή διακήρυξη για το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και ο Τούρκος ομόλογός του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Στη διακήρυξη τονίζεται η ανάγκη της επείγουσας λύσης του προβλήματος με ειρηνικά μέσα και με εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Τα ονόματα 18 υπουργών που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Παντελη Μάικο, ανακοινώθηκαν χτες στα Τίρανα. Η σημαντικότερη αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αφορά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επικεφαλής του οποίου ορίστηκε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέταρ Κότσι, αντικαθιστώντας τον Περικλή Τέτα της "Δημοκρατικής Συμμαχίας".

Για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας ετοιμάζεται η Τουρκία καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή τονίζοντας ότι ο στρατός επεξεργάζεται την τελική μορφή του σχεδίου. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν όταν η Συρία απάντησε με νότα διαμαρτυρίας στο αίτημα της Τουρκίας να σταματήσει η Δαμασκός την παροχή βοήθειας στο ΡΚΚ.

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής νωρίς το πρωί προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη συνέχεια όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 3 October 1998 - 16:19:09 UTC