Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/10/1998 (MΠΕ)

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Αθήνα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης δεν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η Ένωση τους θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σκληρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει να μετατρέψει το δήμο Θεσσαλονίκης, σε αντικυβερνητικό εφαλτήριο. Μιλώντας σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ, σε πολυπληθές ακροατήριο πολιτικών του φίλων, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι προσκείμενες στη ΝΔ δημοτικές αρχές, τα τελευταία 10 χρόνια καταδίκασαν σε μαρασμό και στασιμότητα το δήμο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα αναμένεται η λήψη αποφάσεων από την Ομοσπονδία των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη της αποχής από τις εκλογικές εργασίες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανήλθε χθες το βράδυ με νέο αίτημα, διεκδικώντας 4 δις δραχμές για την κάλυψη των υπερωριών των υπαλλήλων, λόγω των εκλογών. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει διασφαλίσει για το σκοπό αυτό, δύο δις δραχμές, ενώ 1 δις επιπλέον διατίθεται από της πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα έχει ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δύο μέρες πριν τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, στις 9 Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε ως "μοναδική ελπίδα" για το Κυπριακό, σημειώνοντας ωστόσο ότι "ο δρόμος δεν είναι εύκολος".

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πόρισμα της προκαρκτικής εξέτασης τη διενέργεια της οποίας διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διακριβωθεί ποια υπήρξε γενικώς και ειδικώς η λειτουργική συμμετοχή, στάση και συνεργασία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σακκά κατά την επιχείρηση σύλληψης του κακοποιού Σορίν Ματέι. Η προκαταρκτική εξέταση ενεργήθηκε κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον αντιεισαγγελέα κ. Ζαβολέα και το πόρισμα της κατατέθηκε χθες στο υπουργείο. Στο συμπέρασμα του πορίσματος αναφέρεται ότι με βάση τα εκτεθέντα περιστατικά ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακκάς επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του και συνεπώς δεν υπέπεσε σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη συμμετοχή του στην αστυνομική επιχείρηση συλλήψεως του επικίνδυνου κακοποιού Σορίν Ματέι.

Τα εθνικά θέματα, οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα προετοιμάστηκε η συνάντηση που θα έχει σήμερα στους Δελφούς ο κ. Σημίτης με τους προέδρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ προσδιορίστηκαν και οι θέσεις της χώρας μας στη συνεδρίαση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να επιχειρήσουν να φέρουν και πάλι το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολύτιμο κύτταρο προόδου της ελληνικής κοινωνίας στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία του 21ου αιώνα, αρχίζει με το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών, που θα είναι νίκη των πολιτών, νίκη των τοπικών κοινωνιών και απελευθέρωσή τους από τον ασφυκτικό έλεγχο του κομματικού συγκεντρωτικού κράτους". Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρόκληση της Ευρώπης", που οργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης η ομάδα Ευρωβουλευτών του Ν. και η ΝΟΔΕ Έβρου της Ν.Δ. στην Αλεξανδρούπολη. .

"Η συνεχιζόμενη θεαματική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, αποδεικνύει με σαφήνεια, ότι το νεοφιλελεύθερο παγκόσμιο σύστημα, διέρχεται μια δομική κρίση και άρχισε να καταρρέει. Τελικά, τα θύματά του είναι πολλά και μεγάλα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές. Οπως είπε, "ενώ ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του γνωρίζουν ότι ένα από τα θύματα αυτής της δομικής κρίσης του συστήματος θα είναι η Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ, τελείως ανεύθυνα, επιμένουν στη θέση ότι το ευρώ θα πρέπει να είναι εθνικός στόχος και ομιλούν για συνέχιση χωρίς ταλαντεύσεις, αυτής της οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδης - διαπιστωμένα πια - πολιτικής".

"Η επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα κατά του λαού της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας. Η συγκροτημένη πολεμική μηχανή των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στοχεύει στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και στην ισοπέδωση κάθε αντίστασης". Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Αναστάτωση προκαλεί σε μαθητές, γονείς και δασκάλους, η καταγγελία μαθήτριας πρώτης τάξης, σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία δύο δωδεκάχρονοι μαθητές την ξεγύμνωσαν στις σχολικές τουαλέτες με την απειλή μαχαιριού. Το περιστατικό σύμφωνα με καταγγελίες, σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στη δυτική Θεσσαλονίκη πριν από μια εβδομάδα και την περασμένη Τρίτη αποκαλύφθηκε από συμμαθήτρια της μικρής στους γονείς της. Για την υπόθεση διεξάγονται έρευνες και από την αστυνομία, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί καμία ανακοίνωση.

"Διάσωση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Προστασία του Περιβάλλοντος - Πολιτιστική προβολή και ανάδειξη" είναι το θέμα προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων που υλοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 6 Οκτωβρίου στο Καλαμωτό και Δρακόντιο της επαρχίας Λαγκαδά και θα έχει διάρκεια 3 μηνών. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος, έτσι ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διάσωση πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, την ανάδειξή της και την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Η νέα τριετής συμφωνία Βουλγαρίας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης στη βουλγαρική Βουλή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, η Βουλγαρία θα λάβει 860 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Εκτός αυτού, το ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα της χορηγήσουν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ομάδα χωρών G-24, θα διευκολύνει την εξόφληση του εξωτερικού της χρέους που ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αργότερα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 3 October 1998 - 5:40:09 UTC