Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/09/1998 (MΠΕ)

Για τις δύο όψεις της πολιτικής και της ζωής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Ο κ. Σημίτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η θετική όψη είναι η συγκέντρωση της Καλλιθέας, λέγοντας ότι "αυτή καλλιέργησε μεγάλη προσδοκία στον λαό για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή". Η δεύτερη όψη, ήταν τα θλιβερά γεγονότα στην οδό Αχαρνών. Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά, είπε ότι αποτέλεσαν δείγμα καθυστέρησης, ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας της αστυνομίας, λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έγινε με πλημμελή και ατελή τρόπο και χωρίς την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αφού ήταν αμιγώς αστυνομική επιχείρηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και να μην παρεμποδίσουν τις δημόσιες αρχές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η προαγωγή του Α' Υπαρχηγού της αστυνομίας, αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλου σε αρχηγό. Η προαγωγή του κρίθηκε με βάση την πείρα, τις γνώσεις, το κύρος, το ήθος, την εντιμότητα. Επίσης αποφασίστηκε να απονεμηθεί ο τίτλος ''επί τιμή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.'' στον κ. Βασιλόπουλο, μέχρι προχθες αρχηγό της. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με ποια κριτήρια δόθηκε ο τίτλος τιμής στον κ. Βασιλόπουλο, αφού είχε ουσιαστική συμμετοχή στην αστυνομική επιχείρηση, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι προς τιμήν του κ. Βασιλόπουλου το ότι "ανέλαβε την ευθύνη, μίλησε με τρόπο ψύχραιμο και έντιμο" και πρόσθεσε ότι "ο κ. Βασιλόπουλος δεν ήταν αρχηγός μόνο σε αυτό το συμβάν, αλλά προσέφερε έργο στην ΕΛ.ΑΣ και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να μηδενίσουμε το έργο του".

"Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται τα πάντα από την Ελληνική Αστυνομία και να αξιώνεται παράλληλα στη σύγκρουσή της με το οργανωμένο, ιδιαίτερα, έγκλημα να μη θιγεί ούτε τρίχα της κεφαλής οποιουδήποτε αποδεδειγμένα επικίνδυνου εγκληματία", τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στους μαθητές της Β' τάξης της Σχολής Αστυφυλάκων, που επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στο ρόλο του Ελληνα αστυνομικού, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε τις τεράστιες δυσκολίες που οφείλονται σε κοινωνικές προκαταλήψεις που αφορούν το απώτερο πολιτικό παρελθόν της χώρας, όταν η Δημοκρατία δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, αλλά και στη μεταβατική περίοδο από ένα σύστημα οργάνωσης, εκπαίδευσης και δράσης της ΕΛ.ΑΣ. σε ένα εντελώς διαφορετικό, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.

Σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των οχημάτων με υγρά καύσιμα αναμένεται να δημιουργούν εντονότερα από τη Δευτέρα στη Μακεδονία και στη Θράκη, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Οι οδηγοί διμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, με την έκδοση αδειών μεταφοράς καυσίμων σε ιδιώτες. Στο μεταξύ, κατόπιν παρέμβασης του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος συνατήθηκε χθες, με εκπρόσώπους των απεργών, εξασφαλίστηκε η ομαλή τροφοδοσία καυσίμων στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στον ΟΑΣΘ, στο ΕΚΑΒ και σε δύο πρατήρια που θα προμηθεύουν μόνο τα ΚΤΕΛ. Την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των απεργών θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία ένταξης στην ΕΕ εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον ειδικό διαπραγματευτή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου. Νωρίτερα, ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τον εμπλουτισμό των κανόνων δεοντολογίας ζήτησε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας από τον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μη τήρηση των υπαρχόντων κανόνων από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα γεγονότα της οδού Νιόβης. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε ότι το Συμβούλιο επικοινώνησε με τον τηλεοπτικό σταθμό που μετέδιδε απευθείας την επικοινωνία του με τον Ρουμάνο κακοποιό, ωστόσο οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν ότι έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

"Το θέμα είναι μέγιστο για να αντιμετωπίζεται με εξυπνακίστικες απαντήσεις, όπως αυτή του διευθυντή ειδήσεων και του αρχισυντάκτη του "ΣΚΑΙ" στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ποιος είναι ο ρόλος μας και η αποστολή μας; Να υποκαθιστούμε το κράτος στις λειτουργίες και στις ευθύνες τους; Θα αναγορευόμαστε σε διαπραγματευτές σε περιόδους κρίσεων, θα συμπεριφερόμαστε ως δάσκαλοι, ψυχολόγοι και αστυνόμοι;". Αυτά υπογραμμίζονται σε ανοικτή επιστολή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδη Μανωλάκου, προς όλους τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΙ".

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την προσεχή άνοιξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι, "δεν νομίζω ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας", προσθέτοντας ότι "ο κ. Σημίτης είναι αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του Κινήματος". Οπως επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος στο ΜΠΕ, θα πρέπει να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή στο κόμμα για την ανανέωση των προσώπων, καθώς και ότι η ΚΕ πρέπει να αφεθεί ελεύθερη χωρίς ψηφοδέλτια και πολώσεις να εκλέξει τους πιο άξιους και αποτελεσματικούς.

Αρχισαν στη Ρόδο, οι εργασίες της πρώτης επίσημης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης υπουργών Πολιτισμού, που διοργανώνει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "η Μεσόγειος είναι μια μήτρα πολιτισμών, είναι ένα πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας, είναι φυσικά ταυτόχρονα και ένα πεδίο αντιθέσεων, γιατί όπως είναι αυτονόητο πολιτισμός είναι ταυτόχρονα και τα δύο πράγματα".

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο MORI , σχετικά με τη στάση της βρετανικής κοινής γνώμης και των Βρετανών βουλευτών ως προς την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. "Τα αποτελέσματα δικαιώνουν το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που διατυπώνει η Ελλάδα στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.. Η στερεότυπη άρνηση των βρετανικών κυβερνήσεων δεν φαίνεται να έχει έρεισμα στη στάση της ίδιας της βρετανικής κοινής γνώμης και στην πραγματική βούληση της πλειοψηφίας του ίδιου του Βρετανικού Κοινοβουλίου", υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

Συγχαρητήριες επιστολές, με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αντάλλαξαν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβάνοφ. "Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι ιστορικά συνδεδεμένες, αφού άλλωστε ακολούθησαν παρόμοια μονοπάτια διαμέσου των αιώνων", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πάγκαλος.

Εξήντα έξι λαθρομετανάστες από χώρες της Βαλκανικής εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης που πραγματοποίησαν αστυνομικοί, ενώ διαπιστώθηκαν πάνω από 180 παραβάσεις σε καταστήματα, στην πλειοψηφία τους νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το πολεοδομικό συγκρότημα σε μια μέρα με τη συμμετοχή 103 αστυνομικών που συγκροτούσαν 29 συνεργεία ελέγχων. Εντοπίστηκαν 45 καταστήματα να λειτουργούν χωρίς άδεια, βεβαιώθηκαν 26 αγορανομικές παραβάσεις, 27 ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν καταλάβει πεζοδρόμια με τραπεζάκια., άλλοι 11 δεν είχαν βιβλιάρια υγείας, ενώ οι έλεγχοι επεκτάθηκαν και σε κυλικεία σχολείων όπου εννέα ιδιοκτήτες πουλούσαν απαγορευμένα είδη.

"Τι πρέπει να κάνουμε για τη σταθερότητα στην Αλβανία η οποία με τα επεισόδια στις 14 Σεπτεμβρίου διέρχεται μια σοβαρή κρίση"; διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε μήνυμα που απηύθυνε στους βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος απάντησε διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Μεϊντάνι επεσήμανε ότι "πρέπει να βρεθούν και να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκείνοι που δολοφόνησαν τον βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι", δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό του πληθυσμού.

Περίπου το 90% των 160.000 ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά σήμερα, προτίθεται να ψηφίσει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και μόνο το 10% τα κόμματα του συντηρητικού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες. Η μαζική αυτή υποστήριξη, που παρέχουν οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι στη σημερινή αντιπολίτευση, δεν οφείλεται μόνο στη γνωστή παρότρυνση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ να καταψηφίσουν τους Χριστιανοδημοκράτες του καγκελάριου Κολ. Είναι αποτέλεσμα και της υπέρ των αλλοδαπών πολιτικής που ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Το SPD υπόσχεται στους μετανάστες ότι θα μπορούν να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα μετά από 8 χρόνια παραμονής στη Γερμανία, ενώ οι Πράσινοι θέτουν ως όριο τα 5 χρόνια.

Τοπικές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 26 September 1998 - 5:40:08 UTC